Prijedlog: Obavezna sterilizacija pasa i mačaka

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

drustvoPred Europskim parlamentom je prijedlog rezolucije o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka. Društvo za zaštitu životinja predložilo je Gradu Malom Lošinju da uvede obavezu za sve držatelje pasa i mačaka da steriliziraju svoje životinje mačaka, osim za one koji imaju dozvolu za uzgoj. Procjenjujemo da na području Grada Malog Lošinja ima slobodnih oko 2.000 mačaka, koje su zbog toga izložene patnji, izgladnjivanju, čestim okotima i bolestima, koje narušavaju prirodnu ravnotežu i druge vrste, a potencijalno mogu postati i javnozdravstveni problem. 

Obavezna sterilizacija jedini je način humanog rješavanja ovog problema, nastalog zbog neodgovornog odnosa ljudi prema životinjama. 

Društvo za zaštitu životinja prošle je godine, uz potporu prijateljske udruge Freunde der Tiere, uhvatilo 144 mačke i tri psa, dalo ih sterilizirati i platilo veterinarsku uslugu, što ni izdaleka nije dovoljno. Također, 59 vlasnika životinja koristili su pogodnost da kao članovi Društva ili udomitelji životinja steriliziraju svoje životinje po povlaštenoj cijeni.

Objava na FB stranica Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj

Komentari: 

15 # Postupanje s kućnim ljubimcima i napuštenim i izgubljenim životinjama, poziv javnosti za davanje mišljenja i prijedlogamali-losinj.hr 2018-02-20 08:50
NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE O UVJETIMA I NAČINU DRŽANJA KUĆNIH LJUBIMACA I NAČINU POSTUPANJA S NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM ŽIVOTINJAMA - POZIV JAVNOSTI ZA DOSTAVU MIŠLJENJA PUTEM INTERNETSKOG SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

Objavljeno 19.02.2018.

ROK ZA PODNOŠENJE MIŠLJENJA, PRIMJEDBI I PRIJEDLOGA
Od 19.veljače do 21.ožujka 2018. godine

www.mali-losinj.hr/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # »Ili žmiriš ili si za kastraciju«Volonter 2018-03-19 10:42
Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Plakat ima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, prenosimo u cijelosti:

„Nećemo se ispričati ni za jednu fotku koju ćete pogledati u našem albumu i na plakatima jer mi njih uživo gledamo svaki dan! Vrijeme je da i vi otvorite svoje oči i vidite isto ono što i mi – da je vrijeme da se nešto poduzme kako bi se sva ova bol i patnja smanjili! A ako vas ove fotografije ne diraju, onda vam treba liječnik!

Dosadilo nam je da smo u manjini jer znamo da nismo. Znamo da nas ima, samo što vječito šutimo zato što nemamo vremena jer smo prezauzeti zbrinjavanjem potomaka životinja koje skrbnici nisu kastrirali. Znamo da nas ima dovoljno da prodrmamo stvari u ovoj državi i da ih postavimo onako kako je potrebno da bismo zaštitili najslabije!

Izašao je novi Zakon o zaštiti životinja i on je prepustio svim gradovima i općinama jednu odličnu mogućnost – da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju! Neki gradovi i općine već su to učinili i sada je vrijeme da nam se pridružite i budete glasni, najglasniji!

Jer dok žmirite i ostavljate nas i njih same u uličicama, šumama i azilima ništa se neće promijeniti! Snosit ćete svoj dio odgovornosti za svaku ovakvu sliku!

Kastracija uistinu spašava živote! Znate li uopće koliko ih je trenutačno po ulicama, po azilima, po lancima i u uvjetima koje nikome ne biste poželjeli? Ne znate! Jer ne postoje statistike! Ne znate jer ih je toliko da više nitko ne broji!

Jer urbanizirali smo pse i mačke i onda dopustili da ih se baca po kontejnerima, utapa, iživljava na njima kao da su samo stvari. Majke, očevi, djeca. To su oni. Stotine nesretnih naspram jednog privilegiranog. Zar zaista želite takav svijet?

Nemojte žmiriti pred ovim fotografijama!
drive.google.com/drive/folders/1ErpPtbYkx8f5_MAaLIHUAD23E4dVKkhx

Preuzmite odgovornost jer ‘prirodno’ više ne postoji. Prirodno je postalo da svaka hrvatska udruga ima stotine ovakvih slika i da radimo dok se ne potrošimo. I premda je velik, još uvijek je premali broj onih koje spasimo. Nemojte držati nekastriranog psa ili mačku (bilo mušku ili žensku) kada niti ne želite da ima potomstvo. Kastracijom sprječavate patnju životinja, a i nastanak raznih bolesti.

Ujedinimo se i zatražimo od svojih gradova i općina propisivanje obavezne trajne sterilizacije! Pišite svojim gradovima i općinama, pošaljite im ove fotografije. Objasnite im! Vi ste glas iza svake ove slike! Vičite onoliko glasno koliko vrište psi i mačke iz ovih slika, svi oni bezimeni, nikad blagoslovljeni za nježan dodir i život dostojan svakog živog bića!

Jer – ili žmirite ili ste za kastraciju!”
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Peticija za veterinarsku stanicuTea 2018-03-28 10:23
Otok Cres je najveci otok u Hrvatskoj, smjesten na sjeveru Jadranskog mora.
Cres ima 10000 ovaca, brojne divlje zivotinje i kucne ljubimce. Godisnje cak 100 tisuca turista posjete otok, mnogi dolaze sa svojim ljubimcima u pet friendly kampove.
Ali Cres nema veterinarsku ambulantu!
Unatrag 4 godine kad se zatvorila stara ambulanta, Cres nema svojeg veterinara.
Grad Cres ima ugovor sa Veterinarskom stanicom Rijeka koja treba brinuti za otocke zivotinje. Ali na otoku Cresu i dalje nema ambulante gdje bi veterinari mogli raditi.
Svi vlasnici ljubimaca i volonteri koji spasavaju zivotinje, moraju dugo putovati do veterinara na kopno ili na susjedni otok Losinj.
Zivotinje nemaju nikakvu veterinarsku skrb na otoku a zastitu zivotinja je nemoguce provoditi.
Molimo sve nadlezne da hitno nadju rjesenje i organiziraju novu veterinarsku ambulantu na otoku Cresu!

The island of Cres is the biggest island in Croatia. It is situated in the north part of the Adratic sea.
There are 10 000 sheep on the island. On the island also live many wild animals including many pets. Every year 100 000 tourists visit the island. Many of them bring their pets with them to the pet friendly auto camps.
BUT Cres does NOT have a veterinarian clinic.
Since the old clinic closed down 4 years ago, Cres has not had a veterinarian.
The town of Cres has a contract with the veterinarian clinic in Rijeka to care about the animals on the island.
BUT the island of Cres still does NOT have a place where the vets from Rijeka could do their job.
The nearest vet clinic is in Rijeka on the mainland and the nearest island of Losinj. To get there is a costly trip and many people can not afford it.
It is impossible to care about the animals on the island without a help of the veterinarian.
We are asking all involved in this matter to find a solution so the vet clinic could be open asap!

Potpišite peticiju:
thepetitionsite.com/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Šlag na tortiD. 2018-03-28 19:30
Objava jedne cresanke na fejsu o temi brige o životinjama:
Mali pogled na otočku situaciju. Ili, kako brinuti o životinjama na Cresu, otoku BEZ VETERINARSKE AMBULANTE!
Sve životinje moraju biti prevezene do veterinara u Rijeci, ili u ambulantu na Lošinju.
Ako imate nekih komentara slobodno se obratite gradskim vlastima Cresa, oni i dalje ne vide razlog zašto bi jedan od dva najveća jadranska otoka imao svoju veterinarsku ambulantu. Iako Cres ima tisuće ovaca i drugih životinja kao i kućne ljubimce koji trebaju normalnu veterinarsku skrb.
Plus turističku sezonu kad brojni turisti dolaze sa svojim ljubimcima.

Kad sam doselila na Cres prije skoro 11 godina, otok je imao veterinarsku ambulantu. Danas grad ''nema prostor'', premda postoji veterinar koji želi dolaziti barem par puta tjedno (Veterinarska stanica Rijeka ima koncesiju za cresko-lošinjsk i arhipelag).
I šlag na torti: grad je upravo odbio sudjelovati u troškovima sterilizacija slobodnoživućih mačaka.
Živimo li u 21. stoljeću ili smo još u srednjem vijeku?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Sterilizacijads 2018-03-29 11:21
Citat D.:
I šlag na torti: grad je upravo odbio sudjelovati u troškovima sterilizacija slobodnoživućih mačaka.
Živimo li u 21. stoljeću ili smo još u srednjem vijeku?
Tako u Cresu, a za Grad Mali Lošinj u članku piše "Društvo za zaštitu životinja prošle je godine, uz potporu prijateljske udruge Freunde der Tiere, uhvatilo 144 mačke i tri psa, dalo ih sterilizirati i platilo veterinarsku uslugu, što ni izdaleka nije dovoljno. Također, 59 vlasnika životinja koristili su pogodnost da kao članovi Društva ili udomitelji životinja steriliziraju svoje životinje po povlaštenoj cijeni." Da li to znači da je i gradska vlast sudjelovala u potpori za troškove ili je sve palo na inozemnu udrugu i privatne donacije?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Sramotni i neljudsko djelogost 2018-05-15 09:26
Jučer je Društvo za zaštitu životinja na fejs stavilo objavu: Ova je maca izašla sinoć u 22:30 iz svoga doma u ulici Bože Milanovića 33. Vratila se je nakon samo 40 minuta ustrijenjena zračnom puškom. Danas je eutanazirana zbog šest prostrijelnih rana koje su joj nepopravljno oštetila crijeva.
Bila je to kućna maca, ženka koja se nije skitala i jasno je da je ubijena doslovno na kućnom pragu, od susjeda. Društvo je podnijelo kaznenu prijavu protiv počinitelja.
Sramotno je i neljudsko ovo djelo!


Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Što radi policija?R. V. 2018-05-15 09:43
Citat gost:
Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Od prijave tog jezivog slučaja prošlo je više od četiri mjeseca, počinitelj se zna, postoje svjedoci, a rezultata očigledno nema. Što radi Policija?

Ovo je bilo tada objavljeno na fejsu:

# Okrutni sadist tu pored nas — Očevidac 2017-11-27 08:56
Događaj nad kakvim se zgražamo kad pročitamo u novinama, dogodio se danas pred očima djece i naših sugrađana na našem trgu u 13.30 h. Krvavo ubijanje nedužne ulične mace za koje je zaslužni neodgovorni vlasnik psa ravno je horor filmu. Napominjemo da je udruga već upozoravala na neodgovornost vlasnika! Očevici se mogu javiti u inbox, objavljeno je prije devet dana na FB stranici Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj.
Na ovaj stravični događaj pred brojnim svjedocima i očima užasnute djece Društvo je podsjetilo sljedećim tekstom:
Još uvijek nas progoni slika naše jadne ispaćene Matilde (naše i vaše mace trikolorke pored hotela Apoksiomen) koja je u subotu takoreći nasred trga prolazila agoniju dok ju je pas sad vec znamo svi čiji pas čerupao i zadavio, a dotični gospodin njezino beživotno tijelo bacio "bez beda" u kontejner za smeće na Priku! Zahvaljujući vama i vašim dojavama izvukli smo našu Matildu iz smeća. Dvoumili smo se dal da stavimo sliku naše Matilde ali poštedit ćemo djecu i vas, nažalost mnoga djeca to su vidjela i uživo. Mi ne spavamo mirno i poduzeli smo sve radnje, svima je prijavljeno i nadamo se da će se ovo riješiti za stalno da nebi bilo kasno! Apeliramo za u buduće u ovakvim i sličnim slučajevima iz istih stopa poziva se policija da izađje na mjesto događaja, prijave policiji, veterinaru i nama. Moglo je biti u pitanju nečije djete, ovaj put je bila "SAMO" mačka
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # IstragaFelix 2018-05-15 10:39
Citat R. V.:
Citat gost:
Zna li se tko je počinitelj ili je podnesena prijava protiv "nepoznatog počinitelja"? Iskreno sumnjam u pozitivan ishod prijave tim prije što se još ne zna ni što je bilo s onim nemilim slučajem huškanja psa od strane poznate osobe na nedužnu mačku i to pred svjedocima.
Od prijave tog jezivog slučaja prošlo je više od četiri mjeseca, počinitelj se zna, postoje svjedoci, a rezultata očigledno nema. Što radi Policija?
Na fejsu društva piše "Ne znamo počinitelja, ali imamo metke i očekujemo da ga policija pronađe. Zlostavljanje i ubijanje životinja Zakon o zaštiti životinja zabranjuje i dužnost je svih koji išta znaju o tome da se jave." Mislim da je naivno očekivati da će policija i tražiti a kamoli pronaći počinitelja. Da li je pronađen sadista koji je nahuškao psa da pred očima užasnute djece rastrga bezazlenu mačkicu? Nije. A u ovom slučaju može se opravdano sumnjati na osobu s adresom u blizini mjesta zločina, a nju policija sigurno neće htjeti pronaći :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Nečovjeku iz susjedstvagost 2018-05-16 09:05
Na fejsu se javila vlasnica ubijene mace: Maca je bila naša. I bila je divna. Nije smetala, vrijeme je uglavnom provodila na svom zidiću ili svojem jastuku kraj peći. Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama i bolima. Zahvaljujući nekome koga vjerojatno na dnevnoj bazi pozdravljamo želeći mu dobar dan. Nama je danas netko priredio vrlo tužan i ružan dan. Mace nam više nema. Ostaje gorka nevjerica da itko može ovo napraviti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Svi šuteSve se zna 2018-05-16 23:41
Tko je počinitelj?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # zeit geisthranitelj tuljana 2018-05-17 06:23
Citat gost:
Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama
Jadna maca, ali što točno očekivati od društva u kojem je legalno prekinuti ljudski život u majčinoj utrobi...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ...Licemjer 2018-05-17 15:52
Citat hranitelj tuljana:
Citat gost:
Skončala je nemoćna, u neopisivim mukama
Jadna maca, ali što točno očekivati od društva u kojem je legalno prekinuti ljudski život u majčinoj utrobi...

Komentar nema veze s člankom.
Molim da ga se obriše.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 27.05.2018 12:54
  kad klonovi napadaju
  Od jučer ujutro pokazna vježba iz ad-hominem trolanja, udarili svi klonovi (srećom nema ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Ninja 27.05.2018 10:20
  žene nemaju što govoriti
  Punoljetne žene u njegovoj obitelji postupile su u skladu s odredbom Svetog pisma da ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Čak Noris 26.05.2018 19:59
  IQ
  Ovo je 11 načina na koje volonterke i volonteri žicaju potpise 1. Bit će curice Dječake će ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  net.hr 26.05.2018 19:05
  link na intervju
  net.hr/.../...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Gost 26.05.2018 17:44
  Deset budalaština o IK
  Sada dosta toga znamo ne samo o tebi nego i o ženama u tvojoj obitelji. Potpisali ste za ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Gost 26.05.2018 17:26
  Referendum
  Dvotrećinska većina glasova protiv zakona prema kojem je pobačaj kazneno djelo. U Irskoj. Unatoč ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  WD 40 26.05.2018 16:36
  Koji otok je zaista prvi od 1000?
  NAČELNICA OMIŠLJA OTKRILA: ‘Ministar mi je nudio mito da šutim, a predsjednica samo pokušava ...
   
 • »Svaštara«

  mali-losinj.hr 26.05.2018 16:35
  OBAVIJEST O PRODULJENJU ROKOVA JAVNOG NATJEČAJA
  Objavljeno 26.05.2018. www.mali-losinj.hr/.../ ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Gost 26.05.2018 14:56
  Definicija opsesivnosti
  Visokofrekventn o ludilo. Osam komentara u deset minuta, svakih 75 sekundi komentar!
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Bubimir 26.05.2018 13:37
  Žena, vol i magarac
  Ali kršćanski vjernici nisu normalni ljudi, nego ljudi posebnog kova. Oni vjeruju u navodno ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Kermit 26.05.2018 13:10
  Nemoj mi o ženama ...
  Pa žene su potpisivale i za onu šašavu inicijativu Zaštitimo svećenike od progona za ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  gost 26.05.2018 10:32
  Terapija
  Predlažem ovo za terapiju. "Zašto, zašto, zašto su većina onih koji su protiv pobačaja ljudi ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  dr House 26.05.2018 10:31
  stanje mu se jako pogoršalo
  i.imgur.com/98ulohM.jpg (http://i.imgur.com/98ulohM.jpg)
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Baltazar 26.05.2018 10:07
  Ne hranim trola
  Lako bih ti na to pitanje odgovorio, ali ne želim a) hraniti trola, b)pogoršavati simptome ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  dr House 26.05.2018 10:00
  Opet si ispuzao iz svoje rupe
  ... i nisi uzeo terapiju. Zapamti, ujutro ide žuta tabletica, a navečer plava. Ne obrnuto.
   
 • »Svaštara«

  Che 26.05.2018 09:53
  sve je jasno
  Političari su kupljeni, Lošinj je prodan, postao je ruska kolonija.
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Dr. No 26.05.2018 09:49
  Logoreja
  Ne bih ovaj njegov komentar olako nazvao preseravanjem, jer bi mogao predstavljati simptomatiku ...
   
 • »Svaštara«

  teklić 26.05.2018 09:20
  sve se vraća sve se plaća
  Doći će vrijeme da će Dario konobariti, Džebić prodavati kruh i mlijeko a Sanjin i Darin ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  R 26.05.2018 09:12
  Ko ima veći penis
  Ma daj odyebi sa svojim preseravanjem. Nije me briga što neki anonimni trol mora raditi da ...
   
 • Konzervativni pokret buja na temeljima loše politike

  hranitelj tuljana 26.05.2018 08:53
  grbača radnog naroda
  Dakle "jedni" već jesu na sisi?
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 26.05.2018 08:50
  miš maus dr haus
  "Zavrnuli uši, brutalno ostramotili, zabili u podrum, zašamarali, zakucali, opalili šamarčinu ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 26.05.2018 08:44
  tko laže taj i...
  Je li nepoštenije reći da su kontraprosvjedn ici bili glasni, ili je nepoštenije reći (da ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 26.05.2018 08:44
  A ako, kao svi normalni ljudi, ženu ne smatramo imovinom, što onda? Vrijedi li onda majka više ...
   
 • »Svaštara«

  Zorro 26.05.2018 08:44
  Je li ovo Lex Ana Kučić???
  Vrlo zanimljiva odredba: 10. Gradonačelnica zadržava pravo ne odabira ponuditelja po ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  hranitelj tuljana 26.05.2018 08:43
  stablo se po plodovima poznaje
  Kao i za ostale dugotrajne procese, vrijeme će pokazati. IK je dio procesa koji je (kako ...
   
 • »Svaštara«

  99 % podržavam 26.05.2018 08:34
  Odgovoran za padanje kiše
  Pričao mi jedan mladić o uvjetima rada u Jadranci. Radio je na vanjskim poslovima uređenja ...
   
 • »Svaštara«

  srakanjež 26.05.2018 07:17
  vrag došao po svoje
  Sezona je praktički već počela a u Jadranci radnici masovno odlaze. Konobari, kuhari ...
   
 • Malo obećali, još manje izvršili

  PRdac 25.05.2018 20:30
  *
  Koliko nas košta taj đir?
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  gost 25.05.2018 14:49
  Vjera lošinjske elite
  Ja mislim da lošinjska elita iskreno vjeruje da je Istanbulska konvencija štetna za Hrvate ...
   
 • Podržite Hod za slobodu!

  Bubax 25.05.2018 12:54
  Osveta Plenkoviću
  Ti ljigavci se ne usude progovoriti ni o onom drugom referendumu kojim se ekstremisti žele ...