Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Forum
Linkovi

Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde
Istra tamo gdje se vide zvijezde?
Neka naša Istra blista...
Gagarinova noć

Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba

Dana 24. lipnja 2005. godine Općinski sud u Malom Lošinju u predmetu P-294/04 donio je presudu u korist Kos Pintar Branke (tužitelj) protiv grada Malog Lošinja (tuženik), a poradi smetanja posjeda koji je grad Mali Lošinj učinio postavljanjem rasvjete koja ometa privatnost posjeda. Radi se o presedanu u hrvatskom pravosuđu. Ovom je presudom hrvatskom građaninu vraćeno Ustavom zagarantirano pravo na zdrav i čist okoliš. Pravne posljedice

"Utvrđuje se da je tuženik smetao tužiteljicu u posljednjem mirnom posjedu kuće u Ustrinama kbr.13., na način što je dana 15.7.2004.g. na udaljenosti od cca 3 metra od označene kuće postavio rasvjetni stup visine 8 metara sa živinim reflektorom snage 250 W usmjeren prema kući, pa je time, usljed jačine svijetlosti u večernjim i noćnim satima, onemogućio tužiteljicu u spavanju u prostorijama za to predviđenim i boravku na terasi, te mu se nalaže uspostava ranije posjedovnog stanja na način da ukloni navedeno rasvjetno tijelo-reflektor, a zabranjuje mu se ubuduće svako takvo ili slično smetanje posjeda tužiteljice, sve u roku od 8 dana pod prijetnjom ovrhe."

Vladislav Pintar

Sve je manje lošinjskog noćnog neba

BRANKA KOS - PINTAR, ZAGREB: "LOŠINJSKA RIVA U NOVOM RUHU" (2) Sve je manje lošinjskog noćnog neba

Iako post festum, želim ovime javno izraziti duboku bojazan da će taj 26,7 milijuna kuna težak projekt, u dijelu što se odnosi na rekonstrukciju javne rasvjete, još šire otvoriti vrata već uhodanoj devastaciji ambijentalnih vrijednosti i vrijednosti okoliša

Potaknuta vašim prilogom od 1.prosinca s komentarom gradonačelnika Dragana Balije o predstojećim radovima u gradu, molim na Vašim stranicama malo prostora za vlastiti komentar. Ne ulazeći u ocjenu cjelokupnog infrastrukturnog projekta koji je vjerojatno gradu i potreban i koristan, želim se osvrnuti na samo jedan njegov dio: najavljenu "novu javnu rasvjetu na potezu od korijena luke uz središnji gradski Trg RH do predjela Škverić". Neutaživa žeđ za javnom (dakle, cjelonoćnom,) rasvjetom zloćudna je dijagnoza, od koje, ne samo po mojem mišljenju, već duže vrijeme boluje malološinjska gradska vlast. Simptomi te boljke i njezine konkretne posljedice nepovratno su i drastično vidljive. Svatko tko se potrudi izbrojiti već dosad postavljene stupove i svjetiljke samo na spomenutom Trgu - njihovu visinu, dizajn i jačinu žarulja - nužno će se zapitati: čemu tako i čemu toliko? U onaj dio ambijentalnog ugođaja, tradicije urbanoga uređenja i dobroga ukusa (prepoznatljiv kako domaćem pristojnijem odgoju, tako i generacijama stranih turista koji su Lošinju dosad ostali vjerni) kojemu je gradska vlast već skucala lijes "uređenjem" Trga prije nekoliko godina, nova će rasvjeta, bojim se, definitivno zabiti zadnji čavao.

Neprimjerene rasvjete

Već nekoliko godina gradska vlast nemilice, bez imalo osvrta na štetnost za okoliš i osjećaja za ambijentalne vrijednosti, neprimjereno rasvjetljuje čak i kulturno-povijesne lokalitete takvoga značenja kao što je Osor, koji je (uz već nesuvislo osvijetljenu šetnicu prema Bijaru, pa čak i svjetiljke po stoljetnoj borovoj šumi u kampu) ove jeseni dobio prejaku, nepotrebnu i za ambijent upravo sramotnu rasvjetu na glavnoj cesti prema mostu! Na udaru takve prekomjerne rasvjete našla su se čak i sela na području gradske administrativne uprave. Iz nekih su mjesta zbog prejakog svjetla već potpuno nestale zakonom zaštićene noćne životinjske vrste (šišmiši, ćukovi, sove), za čije bi uznemirivanje i ugrožavanje gradska vlast, da je provođenja zakona i pravde, morala isplatiti velike novčane kazne. Ali, da parafraziram Krležu: inspekcija hrče, a devastacija se veselo nastavlja! U europskim zemljama (pa, na sreću, i u nekim mjestima naše Istre) sve je jača na znanstvenim saznanjima izgrađena svijest o štetnosti prekomjernoga umjetnog osvjetljenja za zdravlje ljudi, botaničku i zoološku raznovrsnost i njezin goli opstanak, čak i pri upotrebi tzv. ekoloških rasvjetnih tijela. Poučena dosadašnjom praksom, kao i evidentnim oklijevanjem gradske vlasti da o tome išta nauči, sumnjam da će ovim projektom biti instalirana takva rasvjeta. Voljela bih da me praksa demantira. Ne samo nad Malim Lošinjem, već, nažalost, i nad cijelim otokom, zbog neadekvatne javne rasvjete sve je manje noćnoga neba. O tome su problemu u sredstvima javnog informiranja više puta govorili predstavnici astronomskih udruga, među kojima i takav neosporni autoritet kao što je Korado Korlević, voditelj naše svjetski poznate zvjezdarnice u Višnjanu. Za pravo građana na neosvijetljeno nebo, kao ni za njegovu krajnje neophodnu zaštitu u interesu struke, naši administrativni egzekutori (istini za volju, od najviše razine do ovakve gradske vlasti kakvu imamo na Lošinju) ne pokazuju nikakav interes. Videći se očito u prometejskoj ulozi donosioca "svjetla i napretka", i ovom novom rekonstrukcijom rasvjete gradska bi vlast o trošku svojih poreznih obveznika, čini se, mogla postupno dotući upravo ono što svojim građanima kao neotuđivu vrijednost garantiraju Ustav RH (čl. 3. i 52.) te drugi zakoni i propisi. A to je njihovo pravo na očuvanje zdravog okoliša i očuvanje kulturnih i povijesnih ambijentalnih vrijednosti. Ni o cijeni silnog rasipanja "noćne struje", koju iz svojih džepova plaćaju građani - nitko ni riječi.

Imitacija urbanih središta

Nepotrebno je posebno naglašavati da budućnost egzistiranja u turizmu u Hrvatskoj ne leži u štetnoj, nekulturnoj i dozlaboga skupoj imitaciji velikih urbanih središta, već upravo obrnuto: u maksimalno očuvanim ambijentalnim vrijednostima i zdravom okolišu. Istovremeno dok se čak i na razini tromih državnih ministarstava poseže u kasu da bi se na stranim TV programima oglašavalo naše more, otoci i obala kao "Mediteran, kakav je nekada bio", malološinjska vlast čini sve da bi ga definitivno promijenila, na štetu sadašnjih i budućih generacija. Iako post festum, želim ovime javno izraziti duboku bojazan da će taj 26.7 milijuna kuna težak projekt, u dijelu što se odnosi na rekonstrukciju javne rasvjete, još šire otvoriti vrata već uhodanoj devastaciji ambijentalnih vrijednosti i vrijednosti okoliša. Prema pisanju vašega lista, gradonačelnik je Balija, u kontekstu predstojećih lokalnih izbora, nepoželjne komentare prozvao molitvama što ih "neki" upućuju nebeskim silama za neuspjeh ove akcije gradske vlasti. Iako ne spadam među gore navedene molitelje, dopustite mi da se ponadam da bi moj komentar mogao naići na odjek u ekološki osviještenom dijelu građanstva, a spomenuti lokalni izbori ipak postati prilikom da birači Maloga Lošinja na dosadašnje štetno postupanje svoje gradske administracije stave točku. Krajnji je čas, reagira Branka Kos-Pintar iz Zagreba.