<<< Natrag

Datum objave: 21.12.2004   Rubrika: Otoci

LOŠINJSKO DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA UPOZORAVA NA SVJETLOSNO »ZAGAĐENJE« NEBA
Mrtve ptice nasukane na svjetla gradova

Zbog nepravilne rasvjete ptice su izgubile prirodne orijentire na svojim putovanjima. Po nekim podacima samo u Sjevernoj Americi i Kanadi, u jednoj noći strada 15.000 ptica. Neboderi postaju klopke za ptice, a nakon njihovog stradavanja potpuno se narušava prirodni ciklus, rekla nam je Bojana Genov

MALI LOŠINJ – Mrtve ptice nasukane na svjetla gradova nikada ne stižu na svoja odredišta, a najviše stradavaju ptice selice, koje su, zbog nepravilne rasvjete i nepravilno postavljenih rasvjetnih tijela potpuno izgubile prirodne orijentire na svojim putovanjima. Brojke uginulih ptica su zapanjujuće, po nekim podacima samo u Sjevernoj Americi i Kanadi, u jednoj noći strada 15.000 ptica. Neboderi postaju klopke za ptice, a nakon njihovog stradavanja potpuno se narušava prirodni ciklus, jer ugrožavanje jedne životinjske vrste za sobom povlači narušavanje cijelog hranidbenog lanca i niza drugih vrsta, a završava se čovjekom, upozorila je Bojana Genov, ispred malološinjskog Društva za zaštitu životinja koje je organiziralo tribinu »Zaštita životinja – imperativ europskih integracija«, a na kojoj je bilo govora i o projektu Astronomskog društva Leo Brener »Mrak projekt za zvjezdano noćno nebo«.
    Genov je izvijestila da su gradskim vlastima uputili Pravilnik o javnoj rasvjeti, kojim se definira upotreba ekološke, odnosno takve rasvjete koja osvjetljava površine koje trebamo osvijetliti, a ne osvjetljava nebo. Političari međutim, nisu reagirali, osim što smo čuli da je gradskim vlastima ideja uglavnom smiješna, rekla je Genov, koja sugerira sugrađanima da pogledaju brojne primjere neadekvatne rasvjete koja, osim što svjetlosno zagađuje i ugrožava brojne životinjske vrste, uz to narušava graditeljske tradicije i arhitektonski sklad otočnog ambijenta. Aktivisti za smanjenje svjetlosnog zagađanja, ukazuju da je ekološka rasvjeta jeftinija da se pod takvim svjetlima i ljudi i životinje bolje osjećaju. Valter Martinolić iz lošinjskog astronomskog društva ističe da se sadašnjom rasvjetom gubi mnogo energije, a da se »Mrak projektom za zvjezdano noćno nebo« ne predviđa uklanjanje, nego pravilno postavljanje rasvjete, kakvo je već postavljeno na nekoliko mjesta u gradu.
    Kao dobar primjer rasvjete Martinolić je izdvojio predio Kročate, dok su svjetlosna rješenja u Zagazinjinama, parkiralištu u Velom Lošinju, na Kalvariji, na pločniku ispred zgrade Općinskog suda te na šetnici Čikat primjeri svjetlosnog zagađenja i neekološke rasvjete. Pravilnikom o javnoj rasvjeti predloženo je da se neadekvatna rasvjeta zamijeni ekološkom u roku 15 godina, te da se sva nova rasvjetna mjesta postavljaju na način da ne osvjetljavaju nebo, ali za sada, na ovakav prijedlog, nema reakcije lošinjskih političara.

Ira CUPAĆ MARKOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;2