Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Plan guranja otpada pod tepih

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

Komunalno poduzeće Komunalne usluge Cres – Lošinj ima oko 120 zaposlenih. Piše to u prijedlogu Plana gospodarenja otpadom za Grad Mali Lošinj. Tako izgleda i ostali sadržaj ovog plana - sav je oko i otprilike

Prvo ga je gradonačelnica razmatrala i utvrdila prijedlog za 2. sjednicu Gradskog vijeća u rujnu iz čijeg je dnevnog reda misteriozno nestao, da bi se nakon toga pojavio na javnom savjetovanju početkom prosinca. Procedura je bila otprilike jasna i razumljiva.

Iz sadržaja Plana nije moguće doznati kad će se što napraviti, kojim novcem i iz kojih će se izvora namaknuti taj novac, koji su preduvjeti stečeni, postoji li baza projekata, riješeni vlasnički odnosi, je li za koji od tih projekata aplicirano na natječaje EU. Pojedine tabele – koje bi trebale poslužiti tome da sadržaj bude što jasniji i preglednije prikazan - u svađi su s drugim tabelama, a ove pak s tekstualnim dijelom. Učinak pak brojnih tabela, nepregledno numeriranih poglavlja i česta upotreba glagola treba i procijenjeno je jest pomutnja i zametanje traga izgledima da će se malo što bitnoga dogoditi u gospodarenju otpadom slijedom ovog plana koji to nije.

plan-odlagNajvažniji ciljevi koje bi trebalo postići planiranjem i primjenom plana u gospodarenj otpadom do 2022. godine su: smanjiti za 5% ukupnu količinu proizvedenog komunalnog otpada u odnosu na 2015. godinu; odvojeno prikupiti 60% mase proizvedenog komunalnog otpada; odvojeno prikupiti 40% mase biootpada koji je sastavni dio komunalnog otpada; odložiti na odlagališta manje od 25% mase proizvedenog komunalnog otpada; odvojeno prikupiti 75% mase građevnog otpada.

U vezi s ciljevima smanjenja količine proizvedenog i količine odloženog komunalnog otpada, Grad Mali Lošinj može trljati ruke. Referentne 2015. godine, pokazuju podaci iz Plana, količine komunalnog otpada porasle su za više od 80% u odnosu prema prethodnoj 2014. godini, prvoj u kojoj je količina otpada vagana, a ne procijenjena. Znamo i zašto. Građevinski bum te godine i pretvaranje otoka u destinaciju s pet zvjezdica doveli su ga do pozicije prvog među tisuću otoka po količini otpada. Drastični pad od 27% nakon toga koji izgleda kao pobjeda divovskih razmjera nad smećem, zapravo je povratak otprilike na staro s laganim povećanjem.

Podatak koji najbolje oslikava kako naše otočne zajednice stoje u borbi sa smećem je podatak da je od ciljnih 60% odvojeno prikupljenog otpada postignuto tek 8,26%. Još gore izgleda situacija s biorazgradivim otpadom. Nitko nema pojma koliko ga se odvaja u pojedinačne kompostere podijeljene dijelu domaćinstava, pa ta činjenica dovodi u pitanje i ukupnu količinu proizvedenog otpada. Uzmemo li u obzir da dobar dio stanovništva vjeruje u to da se otpad odlaže zajedno pa se niti ne trudi odvajati ga, imamo situaciju da smo tek negdje na startu. Zato je bilo očekivano da se Plan gospodarenja otpadom smatra važnim i da će se stvarno planirati.

Međutim, za jedan od najvažnijih strateških ciljeva Plana, izgradnju kompostane, iz prijedloga dokumenta je razvidno da do 2022. godine neće biti realiziran. Zašto je to strateški najvažniji cilj, jasno je iz podatka da je procijenjena količina biootpada u miješanom komunalnom otpadu čak 65%, a u ukupnom 37%. Izgradnjom kompostane znatno bi bili smanjeni troškovi građana i cijele zajednice i smanjeno onečišćenje okoliša ne samo količinom smeća, nego i utjecaja na okoliš prevoženja na kopno lupina od krumpira, ljusaka jaja i ostataka ručkova. Uz to, svatko tko je ikad pokušao urediti komadić cvijetnjaka ili vrta, zna koliko je rezultat kompostiranja dragocjen na kamenom tlu otoka. Usprkos svemu tome, u prijedlogu Plana izgradnja kompostišta je smještena u vremenski nedefiniranu VI. fazu izgradnje, tek nakon ulazno-izlazne zone s upravnom zgradom i parkingom, odlagališta, reciklažnog dvorišta, pretovarne stanice i sortirnice, odnosno nakon utrošenih procijenjenih 33.541.202,88 kn. Tek nakon 33 i pol milijuna kuna valja namaknuti još dvanaestak milijuna za kompostanu! Cijeli taj troškovnik, kad bi ostao takav kakav jest, iznosi otprilike 45% godišnjeg proračuna Grada.

Stvarnom planiranju nositelja i izvora sredstava nije posvećeno puno vremena pa se uglavnom spominju i Grad i komunalno poduzeće i njihovi proračuni i EU fondovi. Tko, kad, koliko i odakle, tek će se vidjeti. Dotad, do faze VI. s neizvjesnim rokovima i financiranjem, plaćat ćemo gospodarenje otpadom po načelu „onečišćivač plaća". Mjerenje količine otpada osigurat će nam Grad postavljanjem smećomata na kontejnere i označavanjem vrećica. Tako prema Planu izgleda da će građani, kojima Grad Mali Lošinj nije omogućio kompostanu, a nemaju dvorišta, zemljišta pa čak niti terase na koje bi mogli staviti kompostere, biti prepoznati kao veći onečišćivači i masno će plaćati odvoženje otpadaka svoje hrane na Marinšćinu. Ili će komunalna tvrtka odvojeno prikupljati biorazgradivi otpad da bi ga odlagala i razgrađivala - gdje i kako?

Još je jedan važan podatak koji bi posljedično trebao imati razrađene nekakve mjere: udio turističkog otpada procijenjen je od 35,13 % u 2012. godini do čak 53,28 % u 2016. godini. U Planu gospodarenja otpadom nema mjera niti detalja kako smanjiti ukupnu količinu i kako povećati odvajanje otpada u najvećim zagađivačima, hotelima i marinama.

Građevinski otpad, česti ures sporednih cesta, čistina nastalih unutar zaštićene park šume Čikat i privatnih zemljišta, spomenut je tek u nekoliko redaka. Ali zato poseban pesimizam izaziva poglavlje 10.4. mjere sanacije lokacija onečišćenih otpadom, koje zavrjeđuje da bude citirano: „Kako na području Grada ne postoje zabilježene lokacije onečišćene otpadom odbačenim u okoliš, tzv. divlja odlagališta otpada, posebne mjere sanacije neće se propisivati." Još nakon toga nadrealni dio s preporukama da je na internetskim stranicama Grada potrebno objaviti besplatne telefonske brojeve na koje stanovnici Grada mogu prijaviti nepropisno odbačen otpad u okoliš. I na godišnjoj razini u suradnji s turističkom zajednicom, školama, vrtićima, udrugama i komunalnim društvom organizirati čišćenje okoliša od nepropisno odloženog otpada u okoliš. Kao da bi te mjere ikako utjecale na tone i tone građevinskog otpada koji se nalazi na divljim odlagalištima!

Zanimljivo je i to da je naručitelj dokumenta, Grad Mali Lošinj, pokazao tako malo povjerenja u komunalno poduzeće sa oko 120 zaposlenih da je plan dao izraditi trgovačkom društvu Eko Adria iz Pule, usprkos tomu da je više od pola sadržaja prijedloga Plana valjalo nahraniti upravo podacima komunalnog poduzeća o stanju u prostoru, količinama prikupljenog i odvojenog otpada, broju i vrsti spremnika za otpad, njihovim lokacijama i načinu prikupljanja, razvrstavanja i odlaganja, odnosno predaji koncesionarima. Možda upravo zbog tog razloga što je Plan rađen od vanjskog izrađivača, obiluje općim mjestima, nedosljednostima, rađen je po špranci i djeluje neživotan s obzirom na probleme s otpadom i realne kapacitete otočnih zajednica. Valjalo bi ga doraditi u slučaju da ovaj Plan nije samo udovoljavanju još jednoj zakonskoj obvezi, nego vitalni interes otoka koji se preuzetno naziva otokom vitalnosti.

 

Primjedbe inicijative Čovjek po mjeri otoka na prijedlog Plana gospodarenja otpadom Grada Mali Lošinj za razdoblje od 2017. do 2022. godine

 

Ilegalna odlagališta

 

Komentari: 

015 # Gost 2018-01-12 15:46
Kad bi preplaćeni uhljebi u gradu i Komunalnim uslugama imali 5% volje i interesa za svojim poslom ne bi bilo bilo ovog članka.
Svaka čast autorici članka. Gradskoj upravi i Komunalnim uslugama - sramite se.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # ....Bakterija 2018-01-12 15:57
Kladim se da je to i jedina primjedba na Plan i da neće biti nikakve reakcije a ni odgovora na primjedbu iz javne rasprave.
Preplaćeni ignoranti su Plan dali u javnu raspravu samo jer to moraju a ne zato sto žele čuti primjedbe ili prijedloge.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
102 # vejsthranitelj tuljana 2018-01-12 18:17
Dobra analiza, ali treba dodati par detalja:

Zašto Plan:

Ovaj plan napravljen je poprilično naglo, kako bi se formalno udovoljilo zahtjevima isto tako naglo usvojenog (i često mijenjanog) nacionalnog Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022., na čije usvajanje nas je prisilila EU. Taj Plan u RH uvodi PAYT način naplate. Od tuda proizlaze mnoge nedorečenosti, koje će se rješavati u hodu.

To je strateški plan. Nije čak ni idejni, a kamoli izvedbeni projekt da bi sve bilo točno definirano u detalj.

Inače, do kašnjenja izvedbe kod mnogih infrastrukturni h projekata često dolazi zbog:

- nerješenih imovinsko pravnih odnosa;
- dugotrajnih postupaka javne nabave;
- žalbi;
- sukoba interesa lokalnih čelnika;
- stečaja izvođača ili podizvođača;
- u pravilu hostilno raspoloženih raznih lokalnih aktivista općeg smjera koji su uvijek antiprotivni prema svemu.


Imam samo jednu malu primjedbu: priložene slike nazvane su "ilegalna odlagališta" (otpada, op. h.t.) međutim prikazuju iskopano kamenje i tlo, prirodni materijal od kojeg se sastoje naši otoci. Naši otoci nisu građeni od otpada.

Radi se o vrijednom resursu - materijalu koji je čuvan na očito privatnom zemljištu (ograda!) za kasniju upotrebu.

Za poravnanje neravnina, dolaca, cestogradnju... ako tim prirodnim materijalom nasipate i poravnate gradilište, te sagradite kuću, nitko neće reći da ste kuću sagradili na otpadu.

Ako je nešto ilegalan otpad, to su prije brojne automobilske krntije, npr na putu za Liski...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # Liskirobinson crusoe 2018-01-13 06:10
Krntije na Ćunskom polju su u voznom stanju, te služe vlasnicima parcela da se spuste na Liski(zbog uskog prolaza na jednom dijelu), i samim time nisu otpad
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Tuljanov poučakRRR 2018-01-13 08:36
Citat robinson crusoe:
Krntije na Ćunskom polju su u voznom stanju, te služe vlasnicima parcela da se spuste na Liski(zbog uskog prolaza na jednom dijelu), i samim time nisu otpad
Čak i da jesu otpad, mjesto im ne bi bilo u privatnom dvorištu. A što se tiče otpada uopće, gotovo sav je također vrijedan resurs kao sekundarna sirovina. Ali to ne znači da je privatno zemljište mjesto gdje ga se smije čuvati. U skladu s tuljanovim poučkom pokušavam zamisliti brda skrhanog stakla, kartonske ambalaže, papira, hrpe akumulatora, baterija, katodnih cijevi, limenki, plastike, tekstila te burad s otpadnim uljem u dvorištu pored moje kuće. Ili tuljanove, na primjer :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
71 # nonsenshranitelj tuljana 2018-01-13 19:05
Citat RRR:
U skladu s tuljanovim poučkom pokušavam zamisliti brda skrhanog stakla, kartonske ambalaže, papira, hrpe akumulatora, baterija, katodnih cijevi, limenki, plastike, tekstila te burad s otpadnim uljem u dvorištu pored moje kuće. Ili tuljanove, na primjer :P
To ste zaista usporedili iskopano i privremeno do upotrebe odloženo čisto tlo i kamenje, sa otpadnim akumulatorima, katodnim cijevima i otpadnim uljem?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # EODRRR 2018-01-14 08:02
Citat hranitelj tuljana:
Citat RRR:
U skladu s tuljanovim poučkom pokušavam zamisliti brda skrhanog stakla, kartonske ambalaže, papira, hrpe akumulatora, baterija, katodnih cijevi, limenki, plastike, tekstila te burad s otpadnim uljem u dvorištu pored moje kuće. Ili tuljanove, na primjer :P
To ste zaista usporedili iskopano i privremeno do upotrebe odloženo čisto tlo i kamenje, sa otpadnim akumulatorima, katodnim cijevima i otpadnim uljem?
Odgovor na pitanje je da. Iskopano i privremeno do upotrebe odloženo čisto tlo i kamenje sa otpadnim akumulatorima, katodnim cijevima i otpadnim uljem ima zajedničko to što se ne smije držati u vlastitom dvorištu te da su vrijedne sirovine.
narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_04_38_1306.html
II. GOSPODARENJE GRAĐEVNIM OTPADOM
Članak 4.
Gospodarenje građevnim otpadom podrazumijeva skup aktivnosti i mjera koje obuhvaćaju odvojeno skupljanje, oporabu i/ili zbrinjavanje građevnog otpada.
Članak 5.
(1) Građevni otpad ne smije se odložiti na mjestu nastanka kao niti na lokacijama koje nisu za to predviđene.
(2) Posjednik građevnog otpada dužan je snositi sve troškove gospodarenja građevnim otpadom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
91 # ...hranitelj tuljana 2018-01-14 16:41
Pozivanje na zakon je jako skliski teren jer zakoni su danas ovakvi sutra onakvi...

...znači li to da bi ti prije 100 godina branio ženama glasovanje jer "ipak tako piše u zakonu"?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # OdyebiRRR 2018-01-14 17:38
Trolaš. Odyebi. Budala je tko s tobom raspravlja jer samo odvraćaš pozornost od teme iz naslova članka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # OtpadLucky Luke 2018-01-22 18:10
Možda je autor teksta objevio fotografije koje ne smatraš atpadom ali otpada o kojem ti pišeš ima uz svaki malo zabačeniji putić ili stazu. Samo oko sela Ćunski ima nekoliko mjesta gdje se nekontrolirano odlaže opasni otpad (salonit ploče)..

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Ćunski, gradska kanta za smeće.gost 2018-01-22 18:35
Članak od 18. 11. 2014. sa fotkama. Tekst: Ćunski je postao kanta za smeće Grada, a hrpetine materijala na izlazu is sela Ćunski i blatnjava seoska cesta slike su koje krase selo, napisao je posjetitelj ove stranice priloživši nekoliko fotografija.

Nekoliko slika prikazuje kakvo se sve smeće baca u rupu na bijelom putu od Ćunskog prema Artatorama. Rupu se smije zatrpavati ali ne ovim i ovakvim materijalom. Iz rupe se dimi i širi nesnosan smrad, št znači da nešto gori. Gdje je komunalno redarstvo i nadležni koji sikću na obične građane za mnogo manje prekršaje?
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # liskimihujlo 2018-01-13 12:48
do liskija je javna prometnica, bez obzira što na to ne liči. A niti jedna od tih krntija nije registrirana. isto tako ima nebrojeno krntija na aerodromu i oko njegaz
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # KrntijeLujka 2018-01-14 16:49
Citat mihujlo:
do liskija je javna prometnica, bez obzira što na to ne liči. A niti jedna od tih krntija nije registrirana. isto tako ima nebrojeno krntija na aerodromu i oko njegaz

Nije potrebno ići tako daleko. Turisti redovito fotografiraju favelu pored smetlišta, prepunu krntija i drugih vrijednih stvari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # gluhi i ćoravierazmo 2018-01-14 19:32
Citat Lujka:

Nije potrebno ići tako daleko. Turisti redovito fotografiraju favelu pored smetlišta, prepunu krntija i drugih vrijednih stvari.
Kraj smetišta je nastalo pravo naselje puno daščara, starih barki, krntija, ostataka karnevalskih alegorijskih kola i svega ostalog. Djeca se igraju u blatu, rublje se suši na konopcima, ljudi nešto voze u kariolama, a samo nekoliko stotina metara zračne linije izgrađeni su hoteli sa pet zvjezdica. Zar gradska vlast i uprava Jadranke ne vidi tu lošinjsku sramotu ? :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # IznenađenjeBojana Genov 2018-01-18 16:22
Citat hranitelj tuljana:
Ovaj plan napravljen je poprilično naglo, kako bi se formalno udovoljilo zahtjevima isto tako naglo usvojenog (i često mijenjanog) nacionalnog Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022., na čije usvajanje nas je prisilila EU. Taj Plan u RH uvodi PAYT način naplate. Od tuda proizlaze mnoge nedorečenosti, koje će se rješavati u hodu.
To je strateški plan. Nije čak ni idejni, a kamoli izvedbeni projekt da bi sve bilo točno definirano u detalj.
Između strategije i plana postoji ogromna razlika. Ovaj se dokument naziva planom, upravo zato jer se od njega očekuje da se zna što će biti učinjeno, tko će to učiniti, kojim sredstvima i iz kojih izvora. Izrađivač plana je to i radio, ali bez dovoljno inputa i zato je rezultat zbrkan, proturječan i nedostatan.
O iznenađenju ne može biti ni govora. Od ulaska u EU svima je jasno da treba biti postignuta održivost gospodarenja otpadom. Da ne postoje gradovi poput Krka, Ludbrega i drugih uspješnih gradova još bismo mogli i koristiti takve izlike.
Grad Mali Lošinj nije, budimo realni, niti u jednom trenutku postavio kao svoj prioritet rješavanje ovog pitanja. Dovoljno je uzeti samo jedan financijski indikator, to je održavanje cvijetnjaka (na način na koji se to više u EU ne radi osim u povijesnim parkovima tipa Versailles ili dvorac Hofburg) u godišnjim iznosima od 2,1 milijun kuna. Godišnji iznos je tek nešto malo manji od onog Planom predviđenog za reciklažno dvorište i jasno pokazuje da je gradskoj vlasti primarni cilj vrednovanje Malog Lošinja kao destinacije, a ne mjesta za život. Servisiranje korporativnog masovnog turizma kao jedne od najviše zagađivačkih industrija, a bez plana i napora da se umanji i sanira njegov utjecaj na otok, zajednicu i u konačnici održivost turizma.

Sjećam se jedne veoma prikladne: izvana gladac, a iznutra jadac.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Biserje pred svinjegost 2018-02-26 10:21
Citat Bojana Genov:
Citat hranitelj tuljana:
Ovaj plan napravljen je poprilično naglo, kako bi se formalno udovoljilo zahtjevima isto tako naglo usvojenog (i često mijenjanog) nacionalnog Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022., na čije usvajanje nas je prisilila EU. Taj Plan u RH uvodi PAYT način naplate. Od tuda proizlaze mnoge nedorečenosti, koje će se rješavati u hodu.
To je strateški plan. Nije čak ni idejni, a kamoli izvedbeni projekt da bi sve bilo točno definirano u detalj.
Između strategije i plana postoji ogromna razlika. Ovaj se dokument naziva planom, upravo zato jer se od njega očekuje da se zna što će biti učinjeno, tko će to učiniti, kojim sredstvima i iz kojih izvora. Izrađivač plana je to i radio, ali bez dovoljno inputa i zato je rezultat zbrkan, proturječan i nedostatan.
O iznenađenju ne može biti ni govora. Od ulaska u EU svima je jasno da treba biti postignuta održivost gospodarenja otpadom. Da ne postoje gradovi poput Krka, Ludbrega i drugih uspješnih gradova još bismo mogli i koristiti takve izlike.
Grad Mali Lošinj nije, budimo realni, niti u jednom trenutku postavio kao svoj prioritet rješavanje ovog pitanja. Dovoljno je uzeti samo jedan financijski indikator, to je održavanje cvijetnjaka (na način na koji se to više u EU ne radi osim u povijesnim parkovima tipa Versailles ili dvorac Hofburg) u godišnjim iznosima od 2,1 milijun kuna. Godišnji iznos je tek nešto malo manji od onog Planom predviđenog za reciklažno dvorište i jasno pokazuje da je gradskoj vlasti primarni cilj vrednovanje Malog Lošinja kao destinacije, a ne mjesta za život. Servisiranje korporativnog masovnog turizma kao jedne od najviše zagađivačkih industrija, a bez plana i napora da se umanji i sanira njegov utjecaj na otok, zajednicu i u konačnici održivost turizma.

Sjećam se jedne veoma prikladne: izvana gladac, a iznutra jadac.
MARGARITAS ANTE PORCOS.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # KonfekcijaDust 2018-01-12 18:23
"Možda upravo zbog tog razloga što je Plan rađen od vanjskog izrađivača, obiluje općim mjestima, nedosljednostim a, rađen je po špranci i djeluje neživotan s obzirom na probleme s otpadom i realne kapacitete otočnih zajednica." Gradska vlast platila kao za plan po mjeri ovog otoga a dobili smo konfekciju :lol: Na webu tvrtke koja ga je sklepala vidi se da ih štanacaju kao na tekućij vrpci:
PLAN GOSPODARENJA OTPADOM
JLS
Ližnjan, Medulin, Marčana, Fažana, Vodnjan, Barban, Žminj, Buje, Kaštelir Labinci, Višnjan, Crikvenica, Plitvička Jezera, Vir, Pirovac, Lovran, Matulji, Klana, Ravna Gora Moščenićka Draga, Opatija, Zdenci, Crnac, Dubrovačko primorje, Ston
ELABORAT GOSPODARENJA OTPADOM
AMUS d.o.o., Čisti otok d.o.o., Contrada d.o.o., EKO-MURVICA d.o.o., FERUM ET METTALLUM d.o.o., GKD Senj, Komunalac d.o.o. Korenica, Komunalac d.o.o. Delnice , Komunalac d.o.o. Jurdani, MED EKO SERVIS d.o.o., Monte giro d.o.o., Čistoća Pag d.o.o., TD Baška d.o.o., Tržnica d.o.o., VRILO d.o.o.
SAVJETOVANJE I POMOĆ U USPOSTAVLJANJU CJELOVITOG SUSTAVA GOSPODARENJA OTPADOM
JLS
Plitvička jezera
ekoadria.hr/reference/
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Komunalno UhljebilišteGost 2018-01-16 12:12
Citat Dust:
"Možda upravo zbog tog razloga što je Plan rađen od vanjskog izrađivača, obiluje općim mjestima, nedosljednostima, rađen je po špranci i djeluje neživotan s obzirom na probleme s otpadom i realne kapacitete otočnih zajednica." Gradska vlast platila kao za plan po mjeri ovog otoga a dobili smo konfekciju :lol:
Žalosno je da ni pored 120 zaposlenih Komunalno nije imalo kapaciteta da sastavi vlastiti prijedlog Plana gospodarenja otpadom za Grad. Možda je to zato što je gradsko Komunalno poduzeće lošinjskom HDZu ono što je Zagrebački Holding Bandiću a NP Plitvice Milinoviću :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # parazitinik 2018-01-18 10:34
Citat Gost:
Citat Dust:
"Možda upravo zbog tog razloga što je Plan rađen od vanjskog izrađivača, obiluje općim mjestima, nedosljednostima, rađen je po špranci i djeluje neživotan s obzirom na probleme s otpadom i realne kapacitete otočnih zajednica." Gradska vlast platila kao za plan po mjeri ovog otoga a dobili smo konfekciju :lol:
Žalosno je da ni pored 120 zaposlenih Komunalno nije imalo kapaciteta da sastavi vlastiti prijedlog Plana gospodarenja otpadom za Grad. Možda je to zato što je gradsko Komunalno poduzeće lošinjskom HDZu ono što je Zagrebački Holding Bandiću a NP Plitvice Milinoviću :cry:
Ne možda, nego je činjenica da je gradsko Komunalno poduzeće mjesto uhljebljivanja parazita iz HDZ-a,dosta je pogledati tko je i na koje "radno mjesto" uhljebljen zadnjih desetak godina,a ne samo u Komunalno poduzeće, ima još tu i Grad, TZ,.....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # Pusa sposobnoj oporbiBato 2018-01-18 10:45
To je dio ogromnog klijentelističk og bazena, primjerenije ipak močvare, HDZ koji mu osigurava ostanak na vlasti godinama iako je redovni gubitnik lokalnih izbora.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Uhljebe zamijeniti aplikacijamaŽitelj Malog Lošinja 2018-01-26 09:19
Citat Gost:
Citat Dust:
"Možda upravo zbog tog razloga što je Plan rađen od vanjskog izrađivača, obiluje općim mjestima, nedosljednostima, rađen je po špranci i djeluje neživotan s obzirom na probleme s otpadom i realne kapacitete otočnih zajednica." Gradska vlast platila kao za plan po mjeri ovog otoga a dobili smo konfekciju :lol:
Žalosno je da ni pored 120 zaposlenih Komunalno nije imalo kapaciteta da sastavi vlastiti prijedlog Plana gospodarenja otpadom za Grad. Možda je to zato što je gradsko Komunalno poduzeće lošinjskom HDZu ono što je Zagrebački Holding Bandiću a NP Plitvice Milinoviću :cry:
Građani Knina od danas preko aplikacije mogu prijavljivati komunalne problemeZar to ne bi mogli i mi žitelji Prvog od tisuću otoka?
Građani Knina od danas sve komunalne probleme – od puknutog šahta, oštećenja na cesti, divljih odlagališta otpada, neispravne rasvjete..., gradskim vlastima čak i anonimno mogu prijaviti putem računala i pametnih telefona, odnosno posebne aplikacije – e-komunalni redar. Aplikacija se nalazi na internet adresi moj.knin.hr i prvi je modul platforme Moj Knin, kojom kreće sveobuhvatna reforma informacijskog sustava Grada Knina, predstavljen je u kninskoj Gradskoj vijećnici. itd.
gradonacelnik.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # 000000Gost 2018-01-26 10:19
Bitno da glumatati da smo “prvi od tisuću” platimo drugima da nam rade formalne planove, zapošljavamo uhljebe po stranačkim klijentelističk ih modelima, s sve to plaćaju ovce za šišanje,l-građa ni koji plaćaju takav sustav kroz netransparentne račune i nemjerljive i niotkog kontrolirane usluge (tko broji odvoze?).
Zato nije očekivati ništa dobroga već samo skupe usluge i nelegalna odlagališta smeća. Na žalos prvi među tisuću otoka nema otpada imamo samo smeće...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EU fondoviZ.R 2018-03-26 10:24
Citat Gost:
Bitno da glumatati da smo “prvi od tisuću” platimo drugima da nam rade formalne planove, zapošljavamo uhljebe po stranačkim klijentelističkih modelima, s sve to plaćaju ovce za šišanje,l-građani koji plaćaju takav sustav kroz netransparentne račune i nemjerljive i niotkog kontrolirane usluge (tko broji odvoze?).
Zato nije očekivati ništa dobroga već samo skupe usluge i nelegalna odlagališta smeća. Na žalos prvi među tisuću otoka nema otpada imamo samo smeće...
Grad ima zaposlenike za EU fondove, a ako oni ne stignu ili ne znaju kako se to radi mogao je platiti da neko napravi projekte za novac koji se nudi. Tako je još prije tri mjeseca bila obavijest Gradovima i općinama za edukaciju građana o gospodarenju otpadom 47,2 milijuna kuna
www.gradonacelnik.hr/.../
Predviđeno je bilo da projekt provođenja izobrazno-infor mativnih aktivnosti građana o održivom gospodarenju otpada obuhvaća područje s više od 10 tisuća stanovnika, što bi značilo da se manji gradovi i općine na Poziv prijavljuju tako da se udruže s nekim od ostalih te tako, zajedno, „obuhvate“ više od 10 tisuća stanovnika. Ekipa koja se diči da upravlja prvim od 1000 otoka mogla se udružiti napr. sa Cresom ali nije. Tko zna zašto?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Lumeni na vlastiPROFesionalci 2018-03-26 12:17
To im nije palo napamet iako su s Cresom suvlasnici komunalnog društva?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # http://zakrpaj.tograđanin 2018-01-26 11:06
već više godina postoji web aplikacija na dresi zakrpaj.to

u početku je to dosta dobro funkcioniralo, građani su gotovo svakodnevno prijavljivali probleme, i problemi su se rješavali

u jednom trenutku, sad je od toga prošlo već 3-4 godine, problemi su se prestali rješavati, pa su i građani odustali od prijava i sve to je palo u zaborav

sve je to bilo povezano sa nekim restrukturiranj em u komunalnom sustavu gradske uprave, pa se nekom novom uhljebu nije dalo odrađivate taj dio posla
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # OBAVIJEST O PROMJENI DATUMA Javni uvid -savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpadamali-losinj.hr 2018-01-19 21:01
Prvotni rok za podnošenje prigovora je bio 05. veljače 2018. godine.

mali-losinj.hr/.../...

Ovo skraćenje roka od 12 dana, i to samo šest dana prije istekaa novog roka, novi rok je skraćen do 24.siječnja 2018. godine.

mali-losinj.hr/.../...

Tako to radi HDZ, pa se vi građani, yebite.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # ???watafak 2018-01-19 21:48
Citat mali-losinj.hr:
Prvotni rok za podnošenje prigovora je bio 05. veljače 2018. godine.
mali-losinj.hr/.../...Ovo skraćenje roka od 12 dana, i to samo šest dana prije istekaa novog roka, novi rok je skraćen do 24. siječnja 2018. godine.
mali-losinj.hr/.../...
Tako to radi HDZ, pa se vi građani, yebite.
Kaže:
Promjena datuma je uslijedila zbog zakonske obveze usvajanja Odluke do 01. veljače 2018.godine.
U tekstu Odluke se kao relevantni zakonski propisi navode Zakon o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine br. 94/13, 73/17) i članak 4. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (Narodne novine br. 50/2017). Sve debelo iz prošle godine.
Sabor je tek počeo sa radom, a ja ne vidim nikakvih zakonskih izmjena u ovoj godini, pa bi bilo dobro da Grad Mali Lošinj pojasni o čemu se ovdje konkretno radi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # Prvi među 1000Chuck N. 2018-01-20 08:16
Grad Mali Losinj ima stučne službe koje će ući u legendu...nema toga što oni ne mogu...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # karnevalbb 2018-01-20 11:41
Citat Chuck N.:
Grad Mali Losinj ima stučne službe koje će ući u legendu...nema toga što oni ne mogu...
Misliš na "nestručne službe" iz Grada ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # AhaChuck N. 2018-01-20 13:26
Da. Oni mogu stvarno sve. Mogu u tri dana usvojiti prostorne planove nakon proteka svih zakonskih rokova. Mogu napuhati proračun koliko žele s donacijama bez novaca. Mogu ukidati ceste na račun stolova. Mogu odobravati samo sebi koncesije. Mogu davati koncesije i za koje nemaju ovlasti. Mogu kroz razvojne programe ulagati u projekte koji koji nisu planom predviđeni. Mogu sve. zato je jesno prvi od 1.000...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
8 0 # Tko o čemuPurger 2018-01-22 19:12
Tko o čemu, propali poduzetnik o stručnim službama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Ono kad si glup i frustriranSamoborac 2018-01-22 19:53
Purgeru, čovjeće ne ljuti se ovo je samo nebitna anonimna rasprava na internetu. Reci što te muči i na koji komentar se referiraš?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # Moglo bi bit...Gost 2018-01-22 20:33
Mislim da Purger radi u stručnim službama GML ....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Kreativna stručnostgost 2018-01-22 20:28
Citat Purger:
Tko o čemu, propali poduzetnik o stručnim službama.
Sasma logično jer poduzetnici vrlo često propadaju zbog stručnosti stručnih službi u kreativnom tumačenju i primjeni propisa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Gost 2018-01-20 08:28
Majstori tvrde da će u 6 dana od završetka javne rasprave odraditi:
-referirati se na sve primjedbe
-donijeti odluke o primjedbama
-napraviti izvještaj i javno ga objaviti
-usvojiti na GV odluku
-objaviti ju u Službenim novinama PGŽ
-8 dana od dana objave ce odluka stupiti na snagu.
Sve to dakle u tjedan dana.
Svaka čast na sposobnostima ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # NLCigale 2018-01-25 16:27
Citat Gost:
Majstori tvrde da će u 6 dana od završetka javne rasprave odraditi:
-referirati se na sve primjedbe
-donijeti odluke o primjedbama
-napraviti izvještaj i javno ga objaviti
-usvojiti na GV odluku
-objaviti ju u Službenim novinama PGŽ
-8 dana od dana objave ce odluka stupiti na snagu.
Sve to dakle u tjedan dana.
Svaka čast na sposobnostima ...
Prvu točku su izvršili u roku, ali bolje da nisu. Svoje službeno referiranje na primjedbe su objavili, ali na krajnje nepregledan način (dokument u Word procesoru) i na neprikladnom mjestu na gradskom webu kao da žele spriječiti da to itko čita.
mali-losinj.hr/.../...
Zanimljivo je da je za temu odlaganja otpada Novi list zadužio novinara koji je u tiskanom izdanju razvukao za Riječane članak preko dvije stranice pod naslovom "Hoće li građani morati stražariti pored smeća kako im susjedi ne bi "nabijali" troškove?". Cresane je na stranici Otoci Walter Salković izvijestio o prezentaciji planiranog sustava gospodarenja otpadom. Na stranu hvalisanje, no Cresanima je barem održana prezentacija i o tome se pisalo u Novom listu. Lošinjanima je servirana samo štura obavijest da su još samo jučer mogli dati primjedbe na plan. Sudeći prema potpisu inicijalima NL, autor je Nepoznato Lice. Ili to možda znači Nevažni Lošinj(ani)?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Kako vrijeme letiGost 2018-01-20 13:51
Inače zakon radi kojeg naglo skraćuju javnu raspravu je usvojen 2013. god. Ovi kao da su iz Alan Forda...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # Uhljeba, uhljeba, gospodaru...građanin 2018-01-20 15:58
Citat Gost:
Inače zakon radi kojeg naglo skraćuju javnu raspravu je usvojen 2013. god. Ovi kao da su iz Alan Forda...
Gomila nesposobnih uhljeba, ništa drugo, ukoliko gradonačelnica nije u stanju dovesti u red gradske službe, neka makar iz moralnih razloga podnese ostavku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # nema mira među maslinamabarba 2018-01-21 20:20
Citat građanin:
Gomila nesposobnih uhljeba, ništa drugo, ukoliko gradonačelnica nije u stanju dovesti u red gradske službe, neka makar iz moralnih razloga podnese ostavku.
Ostavku bi trebali podnijeti prije svega predsjednik gradskog vijeća i dogradonačelnik koji rade protiv legalno izabrane gradonačelnice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Kako biti nevidljivaBoFrost 2018-01-21 21:03
A šta to majke ti radi gradonačelnica. ..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
24 # od fešte do fešteotoci.net 2018-01-22 10:09
Citat BoFrost:
A šta to majke ti radi gradonačelnica...
uglavnom otvara fešte, kao da na Lošinju nema važnijih problema
otoci.net/index.php/u-zabava/7473-kljuc-u-rukama-maskara
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
25 # -Nčelnica 2018-01-22 10:19
Da, a za rješavanje problema zadužila je stručne službe...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # živio pustjure 2018-01-22 11:03
Citat Nčelnica:
Da, a za rješavanje problema zadužila je stručne službe...
Glavno da je predala maškarama ključeve Grada, sada može mjesec dana na godišnji odmor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
25 # mama, i ja znam raditi ovohostesa 2018-01-22 11:53
Citat jure:
Glavno da je predala maškarama ključeve Grada, sada može mjesec dana na godišnji odmor.
i ja bih htjela biti gradonačelnica
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
3 0 # Što to tamo smrdi?Duka 2018-01-23 12:37
Citat barba:
Citat građanin:
Gomila nesposobnih uhljeba, ništa drugo, ukoliko gradonačelnica nije u stanju dovesti u red gradske službe, neka makar iz moralnih razloga podnese ostavku.
Ostavku bi trebali podnijeti prije svega predsjednik gradskog vijeća i dogradonačelnik koji rade protiv legalno izabrane gradonačelnice.
Možeš li navesti dokaze da rade protiv gradonačelnice ili samo zagađuješ stranicu, da ne kažem prdiš ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # vinoljubacskakavac 2018-01-23 13:04
Citat Duka:
Citat barba:
Citat građanin:
Gomila nesposobnih uhljeba, ništa drugo, ukoliko gradonačelnica nije u stanju dovesti u red gradske službe, neka makar iz moralnih razloga podnese ostavku.
Ostavku bi trebali podnijeti prije svega predsjednik gradskog vijeća i dogradonačelnik koji rade protiv legalno izabrane gradonačelnice.
Možeš li navesti dokaze da rade protiv gradonačelnice ili samo zagađuješ stranicu, da ne kažem prdiš ;-)

Dva puta na sedmicu, iza kantuna kuje se zavjera :Pinki, Nedić, Živković Badurina.
Neznam koliko se botilja vina istrese u žedna grla navedenih naivaca građana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # in vino veritasaurelius 2018-01-23 15:47
Citat skakavac:

Dva puta na sedmicu, iza kantuna kuje se zavjera :Pinki, Nedić, Živković Badurina.
Neznam koliko se botilja vina istrese u žedna grla navedenih naivaca građana.
Priča ide dalje ovako: Lokali su lokali od srijede do petka al se nisu makli dalje od početka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Mali LošinjDron 2018-01-23 15:41
Mali Lošinj je premali da bi se moglo nešto sakriti. Tu se sve vrlo brzo sazna, tko s kime ruča, tko s kime šuruje i spletkati, pa i tko s kime spava.
Amen.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
3 0 # PLAN PRIJMA U SLUŽBU za Upravne odjele Grada Malog Lošinja u 2018. godinimali-losinj.hr 2018-01-23 15:15 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Kolko stane...gost 2018-01-23 15:43
Još 7 na grbaču...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # KontejNerezinegost 2018-05-24 09:59
Citat građanin:
Citat Gost:
Inače zakon radi kojeg naglo skraćuju javnu raspravu je usvojen 2013. god. Ovi kao da su iz Alan Forda...
Gomila nesposobnih uhljeba, ništa drugo, ukoliko gradonačelnica nije u stanju dovesti u red gradske službe, neka makar iz moralnih razloga podnese ostavku.
Dakle trazim neka objasnjenja zasto se ne prazne kontejneri i to nije trenutni problem. Zvala sam par puta i odgovor je da neznaju zasto i da ce poduzeti mjere to je bilo u ponedjeljak sad imam informaciju da je covjek bolestan i da zato ne dolazi pa zar mi docekujemo sezonu i ovisimo o jednom pojedincu a uredi za racune su puni osoblja zao mi je da moram tako javno ali imam doma smece od 10 dana dakle tko je tu lud i bezobrazan , smrdi uzasno i sve leti okolo!
(današnja objava s fejsa iz Nerezina)

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # sramotagrađanin 2018-01-22 22:04
Citat watafak:
Citat mali-losinj.hr:
Prvotni rok za podnošenje prigovora je bio 05. veljače 2018. godine.
mali-losinj.hr/.../...Ovo skraćenje roka od 12 dana, i to samo šest dana prije istekaa novog roka, novi rok je skraćen do 24. siječnja 2018. godine.
mali-losinj.hr/.../...
Tako to radi HDZ, pa se vi građani, yebite.
Kaže:
Promjena datuma je uslijedila zbog zakonske obveze usvajanja Odluke do 01. veljače 2018.godine.
U tekstu Odluke se kao relevantni zakonski propisi navode Zakon o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine br. 94/13, 73/17) i članak 4. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (Narodne novine br. 50/2017). Sve debelo iz prošle godine.
Sabor je tek počeo sa radom, a ja ne vidim nikakvih zakonskih izmjena u ovoj godini, pa bi bilo dobro da Grad Mali Lošinj pojasni o čemu se ovdje konkretno radi.
Prošao je cijeli ponedjeljak, a još uvijek čekamo pojašnjenje Grada Malog Lošinja. Poznato nam je da najmanje jedna služba ima zadatak pratiti i izvještavati što se ovdje piše.
A pisati će se upravo ono što građani misle o vlasti, odgovaralo to nekome ili ne.

Samo kao podsjetnik, kako i zašto je nastala ova stranica...
www.volim-losinj.org/impressum
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # bez cenzureCigale 2018-01-23 09:41
Citat građanin:
A pisati će se upravo ono što građani misle o vlasti, odgovaralo to nekome ili ne.
Znaju ljudi čemu služe zidovi na zgradama i na fejsu :lol:

i.imgur.com/r2HFkIu.jpg
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # badava su krečiligrađanin 2018-01-23 15:30
misao je ostala zabilježena i za buduće generacije
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
91 # nekulturahranitelj tuljana 2018-01-23 17:39
A što bi djeca drugo pisala, nego ono što se djecu uči?
Sramotno naruživanje grada koji se, navodno, voli... porukama mržnje.
...mizoginija ispoljena prema ženama, jadnim majkama, naznake "kulture silovanja" (jer teško da bi sirote majke pristale na spolni odnos kojim im je zaprijećeno)...
...grafit najviše govori o njegovim autorima, bit će kakvi kikići našli tatin sprej za registraciju na barki...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # a i trst je naš..pionirka 2018-01-23 10:11
još od đuly punk lošinj nije imao ovako jakog grafita.. :o
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # točnijepionirka 2018-01-23 10:38
meni je taj grafit u svojoj nemoćnoj,dječjo j patetici pomalo dirljiv..jer će na izgrađenost čikata i ostalog daleko više utjecati bankarenje u rusiji nego mi koji svaki dan prolazimo kraj tog zida..
usput,sigurna sam da pola gradske uprave ne prepoznaje zgradu..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
91 # PionirNajtočnije 2018-01-23 17:19
Kiko,smatrao sam te akademskim građaninom, kad ono prdneš u fenjer. Mislim da grafit govori sve o njegovom piscu. Što tebe usrećuje?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # živi bili pa vidjeliwatafak 2018-01-23 18:04
Citat Najtočnije:
Kiko,smatrao sam te akademskim građaninom, kad ono prdneš u fenjer. Mislim da grafit govori sve o njegovom piscu. Što tebe usrećuje?
skoro bih se i složio s tobom, ali mislim da i zgrada na čijem ogradnom zidu je osvanuo ovaj grafit dovoljno govori i o samom vlasniku zgrade. isto kao i ona druga zgrada u Zagrebačkoj ulici. ne znaš koja od njih dvije je veće ruglo i koja od njih više, već godinama sramotno naružuje grad.
isto tako mislim da si je Grad od komunalnog doprinosa sa Čikata priskrbio znatne novce, a nije u stanju na tim istim zgradama popraviti razbijene prozore i grilje da to makar izvana kulturno izgleda.

još koja godina nebrige, pa će obje te zgrade doživjeti sudbinu stare pomorske škole koja se urušila sama u sebe.

škola = škola = škola
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # SvićeZora 2018-01-25 21:12
Ova grafit svjedoči o urbanitetu ovog naselja i postojanju subkulturne scene. Da je bar u pravu onaj tko je napisao da su to djeca naučila od drugih, ali bojim se da nije. Roditelji im šute, učitelji im šute, javnost jedva da postoji. Ovaj je grafit krik istine i revolta protiv pretvaranja ovog grada u nešto odvratno. Djeco, svaka čast! (nekako ne vjerujem da je to napisao Kikić kako mu je predbačeno. Je li?)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # Sumrakupali svjetlo 2018-01-26 12:16
Zašto vam je za puno toga kriv Kikić?
Sada i to da on piše po gradu?

Može vas biti sram jer uvijek vam netko drugi mora biti kriv a vi što ste vi?
Ne živite na ovom otoku, ne vidite ništa

Cjeli nam je grad trebao biti ispisan ovakvim i sličnim grafitima prema situaciji kakva je na terenu.

Može vas biti sram vi koji ste tu oduvjek da ste dopustili nakon svih tih generacija da baš vi budete oni koji su sve uništili.

A vi koji ste došli tu neki jučer neki duže zar vas nije sram?
Tu ste dobili kruh a kasnije i pogaču, djecu ste tu odgojili, zar nemate nimalo poštovanja da sačuvate ono što vam je ovaj otok dao?

Kikić vam je za sve kriv?
Uvijek spominjete dva, tri imena koji vam smetaju i sve su krivi jer da njih nema sve bi bilo super?
Što to?
Bili bi stješnjeni u neki geto ili otišli da bi neki novi likovi sve ovo dobili za mukte, badava, one kinte, jer su to zaslužili.
Č i m e?

Netko je stvorio ove otoke a ljudi su do sada s poštovanjem koristili tu prirodu a sada uništi sve, to može samo primitivac u glavi.
Onaj seljak koji je tu živio bio je neuki ali mu škole i nisu trebale jer je ipak imao nešto u glavi.
Ovi sada završe i škole i što postanu: primitivci sa školom?
Još smo im mi i to školovanje platili?

Ljudi nemate poštovanja, čistog obraza a nemate ni muda da ispišete par parola-grafita, jadni ste!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # došli divlji i otjerali pitomegrađanin 2018-01-26 13:17
Citat upali svjetlo:
Zašto vam je za puno toga kriv Kikić?
Sada i to da on piše po gradu?

Može vas biti sram jer uvijek vam netko drugi mora biti kriv a vi što ste vi?
Ne živite na ovom otoku, ne vidite ništa

Cjeli nam je grad trebao biti ispisan ovakvim i sličnim grafitima prema situaciji kakva je na terenu.

Može vas biti sram vi koji ste tu oduvjek da ste dopustili nakon svih tih generacija da baš vi budete oni koji su sve uništili.

A vi koji ste došli tu neki jučer neki duže zar vas nije sram?
Tu ste dobili kruh a kasnije i pogaču, djecu ste tu odgojili, zar nemate nimalo poštovanja da sačuvate ono što vam je ovaj otok dao?

Kikić vam je za sve kriv?
Uvijek spominjete dva, tri imena koji vam smetaju i sve su krivi jer da njih nema sve bi bilo super?
Što to?
Bili bi stješnjeni u neki geto ili otišli da bi neki novi likovi sve ovo dobili za mukte, badava, one kinte, jer su to zaslužili.
Č i m e?

Netko je stvorio ove otoke a ljudi su do sada s poštovanjem koristili tu prirodu a sada uništi sve, to može samo primitivac u glavi.
Onaj seljak koji je tu živio bio je neuki ali mu škole i nisu trebale jer je ipak imao nešto u glavi.
Ovi sada završe i škole i što postanu: primitivci sa školom?
Još smo im mi i to školovanje platili?

Ljudi nemate poštovanja, čistog obraza a nemate ni muda da ispišete par parola-grafita, jadni ste!
Nakon preuzimanja Jadranke, nepoznati investitor je znao da na svoju stranu prvenstveno mora pridobiti lokalni politički šljam i pojedine "poduzetnike" iz tih redova.

Kako je tekao preobražaj na prvi pogled poštene gradske vlasti može se pratiti od članka »Otočani ne mogu biti objekt apetita kapitala« volim-losinj.org/.../..., nakon čega se "ničim izazvana" gradska vlast odjednom stavila u službu Majke Rusije, i urbanističkim planovima i drugim odlukama nepoznatom investitoru omogućila pokupiti svo vrhnje sa otoka. Sada mu želi omogućiti da pokupi i šlag sa torte.

Obespravljeni građani su blago rečeno deportirani sa Čikata, ali će im se zauzvrat urediti plaže na Kadinu i Zagazinama, pa neka se bezbrižno kupaju u fekalijama koje će iz elitne zone Čikata biti preusmjerene na Kijac.
Slično kao što su prije nekoliko stoljeća, doseljenici u SAD protjerali indijance u rezervate koje su smjestili u najveća bespuća SAD-a, tamo gdje ni trava ne raste.

Za uzvrat firma Lošinj Hotels & Villas nudi građanima ostvarenje karijere u turizmu, i to u slijedećim vrlo perspektivnim poslovima:
Hoćete da još i rintamo za vas kao najobičnije sluge?
Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Sve ste nam oteli i prodali, a sad bi netko htio još i da zašutimo. E pa neće baš ići...

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # orgazmičnodurex 2018-01-27 22:46
hmm, a ovdje nema brze vožnje vrhunskim službenim autoobilom?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # -Gost 2018-01-28 08:02
Tu sposobnost traže samo od top menadžmenta ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # #Gost 2018-01-28 08:05
Ove koje oglasom traže voze autobusom
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # čistač kontejnera i kantiamerikanac 2018-02-24 20:58
Da li znate da u Lošinju imamo privatnog čistača kanti za smeće i kontejnera. Čistač radi prekovremeno glavno u noćnoj smjeni . Iz kontejnera i kanti izvlači stvari koje idu u na ručnu obradu, na privatno odgajalište na predjel Privlaka kod amerikanca. Amerikanac je jedini zadužen u ovom gradu za kontrolu kanti smeća i kontejnera. On ima privatnu tvrtku bez dozvole za rad a radi punom parom , naši komunalni redari pa i gradske vlasti mogle bi se ugledati na vrijednog člana zajednice koji radi danju i noću. Privlaka je privatno odlagalište starih neregistriranih automobila, automobilskih baterija, starih guma, kanti svakojakog smeća, , frižidera ,perilica ,karijola ,kauča, ormara i tdd. Gosp. gradonačelnice što ste poduzeli da se to omeće riješi, Pisali smo peticije, ali pdgovora i rješenja nema. Pitam vas da li bi se problem rješio da je u vašem dvorištu. Cj. grdonačelnice svratite do Privlake, Privlaka spada u grad Mali Lošinj, kojem ste vi na čelu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # krivi navodškovacin 2018-05-24 11:36
Citat amerikanac:
Gosp. gradonačelnice što ste poduzeli da se to omeće riješi, Pisali smo peticije, ali pdgovora i rješenja nema. Pitam vas da li bi se problem rješio da je u vašem dvorištu. Cj. grdonačelnice svratite do Privlake, Privlaka spada u grad Mali Lošinj, kojem ste vi na čelu
Vjerojatno gradonačelnica misli da Privlaka spada pod grad Zadar.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Amerikančev muzej otpadagost 2018-05-24 14:12
Citat škovacin:
Citat amerikanac:
Gosp. gradonačelnice što ste poduzeli da se to omeće riješi, Pisali smo peticije, ali pdgovora i rješenja nema. Pitam vas da li bi se problem rješio da je u vašem dvorištu. Cj. grdonačelnice svratite do Privlake, Privlaka spada u grad Mali Lošinj, kojem ste vi na čelu
Vjerojatno gradonačelnica misli da Privlaka spada pod grad Zadar.
Zar problem Privlake nije zasluga bivšeg gradonačelnika, sada ministra turizma? Jeste li njemu pisali peticije ili vam ta stara krama smeta tek otkako je Ana izabrana za gradonačelnicu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Abc 12.07.2024 13:01
  Lopovi popustili budalama
  Ministarstvo odbilo Rodne studije, Plenković je očito popustio Domovinskom pokretu. Reakcije pljušte,. www.nacional.hr/.../ (https://www.nacional.hr/stizu-reakcije-ministarstvo-odbilo-rodne-studije-pavlicek-ovo-je-pobjeda-normalne-hrvatske/)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 16:49
  Politika & kriminal
  Batarelovu udrugu prijavili zbog sumnje u tešku financijsku prevaru, propituju kako je potrošeno gotovo 7,5 milijuna eura Zaklada Solidarna prijavila je udrugu Vigilare nizu državnih institucija

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 16:24
  Bez afektiranja, molim
  Deder ti odgovori na pitanje i jasno napiši tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku i tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu stanovništva

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:18
  Zna se
  Joj, oprosti nisam znao da si jučer pao s Marsa i da ne znaš na koga mi u Hrvatskoj mislimo kad kažemo "ZNA SE".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:16
  A koji to?
  Netko je rekao da ćemo biti nacija qrvi i konobara, ali ne ćemo ni to... nestajemo skroz. Hvala @hdz

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 15:14
  Odgovori na postavljeno pitanje
  Pitanje je glasilo Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu stanovn tko suištva

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Figa 11.07.2024 15:09
  Može li jadnije?
  Iza kulisa Vladinog hvalisanja najvećom zaposlenošću ikad. Nekad smo bili industrijska sila, a sad ljudi najviše rade kao blagajnici i konobari Prvi put u novijoj povijesti više nemamo najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:03
  Koji preokret...
  Kakvi sad "antirodni pokreti" kad "rodna ideologija ne postoji", prvi se odluči pa ću vidjeti... ... ne znam zašto te smetaju borci protiv Nečega "što ne postoji"...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:48
  Ne izmotavaj se
  Nisi odgovorio na pitanje

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:42
  Lupetaš...
  Na pitanje nisi odgovorio. Molitvena okupljanja “viteza” i “ratnika” na gradskim trgovima nisu u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i Ustavom. Toleriranjem njihovog djelovanja vladajući ignoriraju stavove hrvatske javnosti, a podrška koju im je ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:36
  ...
  Za sarjakazam i ironiju kažu treba inteligencija. Na od 2 i 3 stavljeni su u navodnike. Kao što je postojanje marksistički studija sam po sebi dokaz postojanja marksističke ideologije, isto vrijedi i za rodne studije. Sve te tvrdnje jednako su ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:33
  Zna SE
  ZNA SE jako dobro, ali vidiš da ima ljudi koji te koji su to učinili, nazivaju "desničarima", "domoljubima", "nacionalistima " i "katotalibanima" A oni samo uredno provode plan, davno opisan u pjesmi: Mislili su neki već nas neće biti; Ni veselje svoje ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:31
  ???
  Gdje si vidio da voditeljica marksističkih studija negira postojanje marksističke ideologije?

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:09
  Tko to tamo vlada?
  Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu stanovništva? Možda neki Internacional isti u državi kojim vladaju nacionalno svjesni domoljubi?

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 14:01
  Ne budali, curice
  Udružili se budale i lopovi a pridružili im se osim Markićke i popovi. A sve to da se skrene pažnja s bijede i propasti.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 13:12
  LoL
  1. Svaki pojam je izmišljen, svaka riječ je Izmišljena. 2. "Voditeljica Marksističkih studija: ne postoji marksistička ideologija". 3. Voditeljica Arheološki studija: "ne postoji arheologija, to je izmišljen pojam".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:26
  Curice, obrazuj se
  www.index.hr/.../2580286.aspx (https://www.index.hr/vijesti/clanak/voditeljica-rodnih-studija-rodna-ideologija-je-izmisljen-pojam/2580286.aspx)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:16
  Ma nemoj
  Dakle ne postoji skup ideja (Ideologija (fra. idéologie, od grčkog, ideja i logos) je termin kojim se označava obuhvatni sklop ideja koje uključuju način na koji pojedinac ili grupa gledaju na svijet, te ciljeve, očekivanje i aktivnosti.), koja podučava ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:13
  Lopovi i budale
  čovjek kojeg DP gura za državnog tajnika lagao da ima faks i godinama od županije nezakonito primao veliku plaću. Dok nije diplomirao u BIH, Marinko Beljo imao je srednju stručnu spremu organizatora pruge, no uredno je radio na mjestu za koje treba ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:09
  Ali... ja hranim tuljane...
  A ako neki muškarac ustvrdi da je žena? Inače, neki dan sam raspravljao s komentatorom De Bilom (vjerujem da si to ti), i ja mu vjerujem, da je onako kako se nazvao, da je zaista riječ o De Bilu. S druge strane vi sve ove godine grickate i papate i ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  .... 11.07.2024 11:59
  .....
  Budala je onaj trol što se potpisuje kao hranitelj tuljana a ne želi da mu sin "sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba". Jedan od Markićkinih sljedbenika koji vjeruje da postoji rodna ideologija.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 11:45
  .....
  Ne, oni koji hrane tuljana nisu budale ako zaista hrane tuljane. Ali ako se netko potpiše kao Napoleon to ne znači da je francuski car.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 11:35
  .......
  Zoran Milanović večer proveo družeći se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući Kolinda Grabar Kitarović je svojevremeno došla samo do ograde Bijele kuće, a Plenkovića nikada kao premijera ondje nisu ni zvali. Piše Telegram.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 10:21
  ...
  Onda si zbunjen. "vidi se po potpisu kamo spadaš". Moj potpis je hranitelj tuljana. Hranitelji tuljana su budale?

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 09:23  
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 09:16
  ...
  Znači smatraš da su njegovatelji i hranitelji domaćih ili divljih životinja, oni koji timare i hrane tuljane, morske kornjače ili slično - budale?!

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 08:06
  Potpis
  Za tebe se nema šta zamišljati. Vidi se po potpisu kamo spadaš :D

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 10.07.2024 20:57
  Uvijek ima veća budala
  Zamislite tek kolike su budale one koji su uveli rodnu ideologiju, potjerali 400.000 mladih ljudi van i pokrenuli postupak zamjene stanovništva kakav nije zabilježen u hrvatskoj povijesti, nazivaju "nacionalistima "?!?!

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Fr 10.07.2024 19:35
  Tko vlada Hrvatskom?
  'Hrvatskom vladaju lopovi i budale. Kad bi ti nacionalisti jednom pročitali Krležu, ime bi mu brisali s groba'kaže režiser Rajko Grlić. Za svoje današnje partnere, vladajući su prije govorili da su to gole budale. Ovi, koji su se kleli da nikada neće ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 10.07.2024 13:23
  Nestvarno .
  Ovo u Saboru postaje nestvarno. Željka Markić maloprije: 'Molitelje na trgovima tretira se identično kao što su nacisti tretirali Židove' telegram.hr/.../...

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Abc 12.07.2024 13:01
  Lopovi popustili budalama
  Ministarstvo odbilo Rodne studije, Plenković je očito popustio Domovinskom pokretu. Reakcije ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 16:49
  Politika & kriminal
  Batarelovu udrugu prijavili zbog sumnje u tešku financijsku prevaru, propituju kako je ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 16:24
  Bez afektiranja, molim
  Deder ti odgovori na pitanje i jasno napiši tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:18
  Zna se
  Joj, oprosti nisam znao da si jučer pao s Marsa i da ne znaš na koga mi u Hrvatskoj mislimo ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:16
  A koji to?
  Netko je rekao da ćemo biti nacija qrvi i konobara, ali ne ćemo ni to... nestajemo skroz. Hvala ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 15:14
  Odgovori na postavljeno pitanje
  Pitanje je glasilo Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Figa 11.07.2024 15:09
  Može li jadnije?
  Iza kulisa Vladinog hvalisanja najvećom zaposlenošću ikad. Nekad smo bili industrijska sila ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 15:03
  Koji preokret...
  Kakvi sad "antirodni pokreti" kad "rodna ideologija ne postoji", prvi se odluči pa ću ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:48
  Ne izmotavaj se
  Nisi odgovorio na pitanje
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:42
  Lupetaš...
  Na pitanje nisi odgovorio. Molitvena okupljanja “viteza” i “ratnika” na gradskim trgovima nisu ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:36
  ...
  Za sarjakazam i ironiju kažu treba inteligencija. Na od 2 i 3 stavljeni su u navodnike. Kao ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 14:33
  Zna SE
  ZNA SE jako dobro, ali vidiš da ima ljudi koji te koji su to učinili, nazivaju "desničarima" ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:31
  ???
  Gdje si vidio da voditeljica marksističkih studija negira postojanje marksističke ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 14:09
  Tko to tamo vlada?
  Tko i kada je uveo rodnu ideologiju u Hrvatsku? A tko je potjerao te ljude van i pokrenuo zamjenu ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 14:01
  Ne budali, curice
  Udružili se budale i lopovi a pridružili im se osim Markićke i popovi. A sve to da se skrene ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 13:12
  LoL
  1. Svaki pojam je izmišljen, svaka riječ je Izmišljena. 2. "Voditeljica Marksističkih ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:26
  Curice, obrazuj se
  www.index.hr/.../2580286.aspx ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:16
  Ma nemoj
  Dakle ne postoji skup ideja (Ideologija (fra. idéologie, od grčkog, ideja i logos) je termin ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 11.07.2024 12:13
  Lopovi i budale
  čovjek kojeg DP gura za državnog tajnika lagao da ima faks i godinama od županije nezakonito ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 12:09
  Ali... ja hranim tuljane...
  A ako neki muškarac ustvrdi da je žena? Inače, neki dan sam raspravljao s komentatorom ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  .... 11.07.2024 11:59
  .....
  Budala je onaj trol što se potpisuje kao hranitelj tuljana a ne želi da mu sin "sutra bude ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 11:45
  .....
  Ne, oni koji hrane tuljana nisu budale ako zaista hrane tuljane. Ali ako se netko potpiše kao ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  NN 11.07.2024 11:35
  .......
  Zoran Milanović večer proveo družeći se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući Kolinda Grabar ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 10:21
  ...
  Onda si zbunjen. "vidi se po potpisu kamo spadaš". Moj potpis je hranitelj tuljana. Hranitelji ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 09:23
  .....
  Ne znači.
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 11.07.2024 09:16
  ...
  Znači smatraš da su njegovatelji i hranitelji domaćih ili divljih životinja, oni koji timare ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 11.07.2024 08:06
  Potpis
  Za tebe se nema šta zamišljati. Vidi se po potpisu kamo spadaš :D
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 10.07.2024 20:57
  Uvijek ima veća budala
  Zamislite tek kolike su budale one koji su uveli rodnu ideologiju, potjerali 400.000 mladih ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Fr 10.07.2024 19:35
  Tko vlada Hrvatskom?
  'Hrvatskom vladaju lopovi i budale. Kad bi ti nacionalisti jednom pročitali Krležu, ime bi ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 10.07.2024 13:23
  Nestvarno .
  Ovo u Saboru postaje nestvarno. Željka Markić maloprije: 'Molitelje na trgovima tretira se ...