Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

»Djeco, čuvajte ovo što imamo!«

Korisnička ocjena:  / 2
LošeNajbolje 

skojicS obzirom na nedavni angažman gospođe Marije Bebić na raskrinkavanju antifašista i zaštiti imena Malog Lošinja od sramoćenja antifašizmom prikazujemo njezin aktivistički kontinuitet na zaštiti i čuvanju dominirajućih društvenih vrijednosti. U nastavku predstavljamo učenički rad o njenom promicanju antifašizma, bratstva i jedinstva prilikom aktivističkog posjeta lokalnoj odgojno obrazovnoj ustanovi. 

 


Djeco, čuvajte ovo što imamo!

U razred je ušla žena blagih očiju i pogleda, nasmiješena kao i ovaj sunčani dan. Sjedajući za stol pogledom je prešla preko naših radoznalih lica i osmijeh joj zatitra na usnama. To je ona, drugarica Marica Bebić živi svjedok užasne sjene fašizma koja se 1941. godine nadvila nad našom zemljom. Mi se osmjelismo i započesmo s pitanjima.

— Znamo da ste kao dijete bili u logoru. Željeli bismo doznati kako ste tamo dospjeli?

— Kako sam tamo dospjela? Pa, vi znate djeco da je rat počeo 1941. godine. Ja sam tada bila mala i početka rata se sjećam samo kao u nekoj magli. Sjećam se da smo ja, moj otac i moja braća išli cestom za koju sam ja kao dijete mislila da je potok. Trebali smo ići do Petrovca. Međutim tamo nikad nismo dospjeli i zato me uvijek potrese ona pjesma »Na Petrovačkoj cesti«. Dospjeli smo u Staru Gradišku gdje su odvajali djecu od roditelja. Pošto sam ja bila jedino žensko dijete u porodici mene su odvojili. Tada sam imala samo šest godina, a ostala sam sama. Poslije su nas nekakva kola iz Stare Gradiške dovezla u Zagreb gdje su nas smjestili u Zavod za gluhonijeme. Tu su dolazile žene koje su uzimale djecu, ali mene nije nitko uzeo. 16. 4. 1942. dospjeli smo u Jastrebarsko gdje smo i ostali do kraja rata.

— Čega se najviše sjećate iz logora?

— Najviše se sjećam gladi i batina. Te stvari se toliko usjeku u pamćenje da se ja i danas sjećam lica osobe koja me je tukla. To je neizbrisivo za čitav život. Kako smo uspjeli preživjeti? To ne znam. Tko je bio otporan taj je izdržao, a mnogo djece je umrlo od bolesti, gladi, zlostavljanja i batinanja.

— Da li ste u logoru imali prijatelja?

— Ono što sam izgubila u logoru nadoknadilo mi je prijateljstvo između mene i Ljubice. To što se nađe tada u teškim časovima nikad se ne zaboravlja. Mi se posjećujemo i volimo kao sestre, a to u neku ruku i jesmo. Ljubica je i danas živa. Penzionirana je učiteljica. Našle smo se poslije preko novina.

— Recite nam nešto o životu u logoru.

— U Jastrebarskom smo, osim gladi i batina trpjeli i od bolesti. Sjećam se da smo ležali na slami u podrumu nekog dvorca koji je bio veoma mračan. Na groblju ima mnogo djece i na tom mjestu je danas spomenik koji na nas ostavlja poseban utisak. Tu se svake godine skupljaju pioniri iz cijele Jugoslavije, čitaju se radovi, razgovaramo s njima.

— Što su vam davali jesti?

— Jesti? Ja se kruha ne sjećam. Davali su nam nekakvu mutnu kašu i grah po kojem su puzali crvi. Sjećam se da je oko logora bila nekakva ekonomija. Mi smo onako strašno gladni provlačili se kroz žicu, krali repu i jeli travu.

Bili smo užasno gladni. Kao djeca od 5—6 godina zaboravili smo imena, imena svojih roditelja pa čak i svoja imena. Mi smo za čuvare u logoru bili samo brojevi. Ja sam bila broj 29. Sjećam se da su nam dizali košuljice da nam vide spol i onda su nam objesili brojeve od nekakvog željeza. Još i sad postoji u Jastrebarskom jedna bilježnica u kojoj piše: »Predao 32 leša da se zakopaju ...« Dakle, oni na nas nisu gledali kao na živa bića već su se ponašali kao da su predali 32 krumpira, a ne izmučene leševe. Također se sjećam kad se ujutro probudiš onaj kraj tebe je mrtav, a kada će doći na tebe red o tome nismo razmišljali pošto je smrt za nas bila nešto nedokučivo. Sjećam se da je logor bio bombardiran i ja sam imala zamotano oko. Ne znam da li od krhotina bombi ili trahoma. Mi smo se sakrivali pod krevete iako više nismo imali pojam straha. Čekao si da taj dan dobiješ kašu, da preživiš.

Kako ste dočekali slobodu?

— Dolazak partizana smo dočekali u jednom podrumu. Vrata su se otvorila i u podrum je upao plavokosi mladić i rekao: »Djeco, izađite! Došla je sloboda«. Čudno je to bilo da kad su fašisti osjetili da gube što nisu nas kao dokaze poubijali.
Međutim mi smo ustrašeni i s nepovjerenjem izlazili van, kod partizana. Prva odgojiteljiica bila je Betika Jesih, 18-godišnja partizanka. Došla je kod nas s jednom lijepo obučenom djevojčicom. Zatim su nas očistili, oprali, ošišali, obukli i okupili nas u jednu prostoriju. Malo poslije u prostoriju su nahrupili ljudi i seljanke koje su u košarama nosile hranu. Dobili smo to jelo i tako smo jeli da smo se gušili. Malo zatim dobili smo novu nastavnicu Anku Nosić. Još i sad čuvam njenu svjedodžbu. Mi smo ostali u tom krugu koji je pretvoren u neko prihvatilište.

Sjećam se da smo bili u groznom stanju. Imali srno kraste po glavama, a liječnici su bili tu da nas vrate u život. Tada još uvijek nisam znala za nikog svog. Prvu priredbu održali smo za žene iz okolice. Sjećam se da smo pjevali: »Oca nemam, majke, sestre ostali smo ja i brat. Sve je drugo uništio fašistički krvav gad!« Mi smo gledali u te žene koje su plakale i mogu reći da bi bilo grozno da to sve preživi moje dijete.

Ja sam ostala s Ljubicom. Poslali su nas na liječenje i u Split na oporavak. Znam da smo išle na zračenja, bili smo smješteni u domu »Šiler« gdje smo ostali dva mjeseca. Mene su zatim vratili u Jastrebarsko i tamo su me odvojili od Ljubice. Ona je otišla u dom u Samobor, a ja sam otišla u Klanjac. Pošto sam završila četiri razreda škole, dobila sam svjedodžbu. Uvijek ću biti zahvalna našim upraviteljima koji su činili sve da nam nadoknade roditeljsku ljubav. Mene je otac našao 1947. Ne sjećam se točno datuma. Mogu vam reći da je to nešto neopisivo kada prepoznajete nešto svoje davno izgubljeno. Tek kad se moj otac pojavio, navrlo je sjećanje na moj rodni kraj i pojavilo se ono saznanje tko si i što si. Pošto nam je kuća izgorjela, otac me nije mogao uzeti sa sobom. Tako sam još ostala u domu.

Od nas se očekivalo da postanemo učitelji ili odgajatelji pa sam tako i ja nekakav učitelj. Međutim krenula sam sasvim drugim putem. Poziv me vezao uz ljude jer su oni nadoknadili sve ono što sam izgubila u ratu. Iako smo svašta proživjeli, u sebi ne nosimo mržnju. Malo zatim moj otac je pronašao i drugu djecu, a ja sam krenula samostalno u život jer su se morala moja braća školovati.

— Da li se vi djeca iz logora nekada sastajete?

— Da, naravno. Mnogo prije su nas počeli tražiti radi susreta u Jastrebarskom ali teško se odlučiti za taj trenutak pošto sjećanja na te dane nisu nimalo lijepa. Ali ipak sam se odlučila i krenula u Jastrebarsko. Kad smo došli ptrd taj dvorac i nagrnula su sjećanja i ja sam rekla: »Dopustite da vas ja vodim«. Kad sam vidjela sve te prostorije, zidove, vrata, osjećala sam kao da ponovno proživljavam sve one užasne trenutke. Tada sam rekla da više nikad neću doći na to mjesto. Međutim, ipak sam Jastrebarsko posjetila još četiri puta.

— Kada ste ponovo sreli svoju prijateljicu Ljubicu?

— Pa, mi smo se čule i dopisivale, ali dugo nismo imale prilike da se nađemo. Inače u Jastrebarskom se svake godine održavaju literarni susreti pionira i bilo mi je veoma drago kad sam čula nekoliko radova učenika ove vaše škole.

— Što biste sada poručili nama mladima?

— Što bih ja vama poručila? Pa eto volim vaše priredbe i svečanosti. Zapravo najvažnije je drugarstvo jer se u nevolji poznaje pravi prijatelj. Ne smije se od druga u nevolji okretati glavu već mu pomoći jer kad odrastete bit će vam drago kad se sjetite: »E vidiš ja sam onome pomogao«. Drugo što bih vam poručila je da ne budete pohlepni. Nekada je komad kruha bilo pravo bogatstvo, a kad bih ja kao dijete dobila kruh okretala bih ga sa svih strana prije nego bih ga stavila u usta. Djeco, trebate cijeniti slobodu koju imamo i čuvati bratstvo i jedinstvo.

Zahvalili smo se drugarici Marici Bebić što se potrudila da nam ispriča samo dio od onog strašnog i neizbrisivog događaja koji je na najsuroviji način prekinuo bezbrižnu dječju igru. Ujedno je ovo jedno veliko upozorenje da se takvo što više nikada ne dogodi.

Komentari: 

120 # kakodora 2016-11-23 05:01
Kako smo mogli sačuvati? Kako gospođo Bebić?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
325 # padaj silo i nepravdola pasionaria 2016-11-23 07:21
E moja Marice cijeli si život potrošila na borbu protiv fašizma i na kraju si pokleknula. Koliko još takvih boraca za istinu i pravdu šeta ulicama Lošinja ???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
297 # ...Antikomufašista 2016-11-23 09:57
Šteta je što nemamo više ovakvih građana koji su spremni osuditi fašističke i komunističke zločine .Iako je ova žena prošla pakao u životu spremno je stala i osudila veličanje komunističkih zločina i pokolja koji se slave u Srbu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
320 # Zamjena tezaLussigniano 2016-11-23 12:27
Ptočitaj ponovno i nastavi čitati dok ne shvatiš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
113 # Kako je drugarica Bebić postala gospođaRumboid 2016-11-24 12:52
Citat Antikomufašista:
Iako je ova žena prošla pakao u životu spremno je stala i osudila veličanje komunističkih zločina i pokolja koji se slave u Srbu.
drugarica Marica Bebić, živi svjedok užasne sjene fašizma, djeci o tim komunističkim zločinima i pokoljima koji se slave u Srbu nije govorila godine 1953. kad je ovo objavljeno u školskom listu nego je kao žrtva fašizma na dan ustanka naroda Hrvatske obilazila škole i držala ganutljiva predavanja. A onda ... onda se sve promijenilo pa i drugarica Bebić. Drugarica je postala gospođa, ustaške kurve koje su je zlostavljale postale su anđeli, a odgojiteljice koje su došle sa slobodom postale su partizanske kurve.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # slušaj majko moju pjesmumare 2016-11-24 14:32
Citat Rumboid:
Citat Antikomufašista:
Iako je ova žena prošla pakao u životu spremno je stala i osudila veličanje komunističkih zločina i pokolja koji se slave u Srbu.
drugarica Marica Bebić, živi svjedok užasne sjene fašizma, djeci o tim komunističkim zločinima i pokoljima koji se slave u Srbu nije govorila godine 1953. kad je ovo objavljeno u školskom listu nego je kao žrtva fašizma na dan ustanka naroda Hrvatske obilazila škole i držala ganutljiva predavanja. A onda ... onda se sve promijenilo pa i drugarica Bebić. Drugarica je postala gospođa, ustaške kurve koje su je zlostavljale postale su anđeli, a odgojiteljice koje su došle sa slobodom postale su partizanske kurve.
skužajte ma sinjora Marica je predavala po školama 1983. godine a ne 1953. !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # Čuvajte to što imateRumboid 2016-11-24 15:22
Citat mare:
Citat Rumboid:
Citat Antikomufašista:
Iako je ova žena prošla pakao u životu spremno je stala i osudila veličanje komunističkih zločina i pokolja koji se slave u Srbu.
drugarica Marica Bebić, živi svjedok užasne sjene fašizma, djeci o tim komunističkim zločinima i pokoljima koji se slave u Srbu nije govorila godine 1953. kad je ovo objavljeno u školskom listu nego je kao žrtva fašizma na dan ustanka naroda Hrvatske obilazila škole i držala ganutljiva predavanja. A onda ... onda se sve promijenilo pa i drugarica Bebić. Drugarica je postala gospođa, ustaške kurve koje su je zlostavljale postale su anđeli, a odgojiteljice koje su došle sa slobodom postale su partizanske kurve.
skužajte ma sinjora Marica je predavala po školama 1983. godine a ne 1953. !!!
Imaš pravo. Greška u pisanju. No utoliko gore. Sinjora Marica je ovo predavanje držala 1983. znači u vrijeme kad je režim upao u krizu iz koje se nikad nije izvukao, a samo šest godina kasnije pao je i Berlinski zid. No sinjora Marica je još uvijek učila djecu da čuvaju to što imamo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
222 # Spremna!Jus 2016-11-23 10:28
Za promjenu zastave uvijek spremna! Samo ako nije opasno i ako se isplati :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # bože čuvajpio 2016-11-23 13:55
Mi bi trebali čuvati dok isti ljudi i njihove obitelji desetlječima "drmaju"(krađa, rasprodaja,mito ,namještanja,po godovanja) otokom,odlično su se snašli u socijalizmu,kom unizmu,demokrac iji,hdz-u,sdp-u ,hns-u,za njih su rezervirani prvi redovi u crkvi,iste svinje samo različiti svinjac,oni koji se nikad nisu borili protiv ničega i nikoga,oni koji su slali sinove van države kada ju je trebalo braniti,koji nikada nisu ništa branili i čuvali,oni koji još dan danas "drmaju " Lošinjem,a zastave???...bi lo koja,oni će se sanči.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # pink pantergustav 2016-11-23 17:41
Citat pio:
Mi bi trebali čuvati dok isti ljudi i njihove obitelji desetlječima "drmaju" (krađa, rasprodaja, mito, namještanja, pogodovanja) otokom, odlično su se snašli u socijalizmu,komunizmu ,demokraciji, hdz-u, sdp-u, hns-u, za njih su rezervirani prvi redovi u crkvi,iste svinje samo različiti svinjac ...
Dok Pinki harači već 35 godina nema sreće za Lošinj, prije je bio partijski kadar a danas je najveći crkvenjak.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
119 # ????... 2016-11-23 16:38
Kako smo mogli sačuvati? Kako gospođo Bebić?
Od koga?
-Vinka mužića, tarcizia Mužića, Gordana Banvina, Đuliana Sokolića, Kreše Lekića
-Sanjina Šolića, Darin Lekića itd.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # dico moja ne kraditefiore 2016-11-24 16:13
Citat ...:
Kako smo mogli sačuvati? Kako gospođo Bebić?
Od koga?
-Vinka mužića, tarcizia Mužića, Gordana Banvina, Đuliana Sokolića, Kreše Lekića
-Sanjina Šolića, Darin Lekića itd.
Ja samo star nisam kral, što sen videl nis pušćal.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
122 # Samo mijena stalna jestPile 2016-11-23 18:23
Oni koji su uživali privilegije režima onda, žele to i sada. znači da se na isti način na koji su se uvlačili tada uvlače i sada. Marica Bebić, privilegirana "žrtva fašizma" i "ratno siroće" postala je odjednom žrtva partizana i antifašista. Obje uloge dobro je kapitalizirala. Za one koji imaju duže pamćenje ova je preobrazba skaredna, a opet, skarednija od Marice Bebić je činjenica da je u današnjoj Hrvatskoj moguće i poželjno identificirati se s gubitničkom vojskom sila osovine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
018 # časna pionirskael diablo 2016-11-23 19:17
Citat Pile:
Oni koji su uživali privilegije režima onda, žele to i sada. znači da se na isti način na koji su se uvlačili tada uvlače i sada. Marica Bebić, privilegirana "žrtva fašizma" i "ratno siroće" postala je odjednom žrtva partizana i antifašista. Obje uloge dobro je kapitalizirala.
Nemoguće da je to napravila, pa sama je pričala da su je u Jastrebarskom odgajale časne sestre.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
253 # ...Antikomufašista 2016-11-23 20:56
Citat Pile:
Oni koji su uživali privilegije režima onda, žele to i sada. znači da se na isti način na koji su se uvlačili tada uvlače i sada. Marica Bebić, privilegirana "žrtva fašizma" i "ratno siroće" postala je odjednom žrtva partizana i antifašista. Obje uloge dobro je kapitalizirala. Za one koji imaju duže pamćenje ova je preobrazba skaredna, a opet, skarednija od Marice Bebić je činjenica da je u današnjoj Hrvatskoj moguće i poželjno identificirati se s gubitničkom vojskom sila osovine.
Činjenica je da je hrvatski narod žrtva fašistikog i komunističkog zločina .Zločini fašista su odavno kažnjeni zločinima partizana koji su poubijali sve fašiste,njihove obitelji i djecu bez ikakvog suđenja i time se potpuno izjednačili i nadmašili zločine fašista.Razlika je u tome da ni jedan partizanski zločinac nije odgovarao za masovne grobnice kojima je Slovenija i Hrvatska prekrivena.Opan čari sa zvijezdom na čelu su 1991 razorili Vukovar kao i 1945 kada je partizanski logor za hrvate, nijemce i druge manjine bio upravo na Ovčari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
320 # Pila naopakoTetris 2016-11-24 10:19
Citat Antikomufašista:
Citat Pile:
Oni koji su uživali privilegije režima onda, žele to i sada. znači da se na isti način na koji su se uvlačili tada uvlače i sada. Marica Bebić, privilegirana "žrtva fašizma" i "ratno siroće" postala je odjednom žrtva partizana i antifašista. Obje uloge dobro je kapitalizirala. Za one koji imaju duže pamćenje ova je preobrazba skaredna, a opet, skarednija od Marice Bebić je činjenica da je u današnjoj Hrvatskoj moguće i poželjno identificirati se s gubitničkom vojskom sila osovine.
Činjenica je da je hrvatski narod žrtva fašistikog i komunističkog zločina. Zločini fašista su odavno kažnjeni zločinima partizana koji su poubijali sve fašiste,njihove obitelji i djecu bez ikakvog suđenja i time se potpuno izjednačili i nadmašili zločine fašista. Razlika je u tome da ni jedan partizanski zločinac nije odgovarao za masovne grobnice kojima je Slovenija i Hrvatska prekrivena. Opančari sa zvijezdom na čelu su 1991 razorili Vukovar kao i 1945 kada je partizanski logor za hrvate, nijemce i druge manjine bio upravo na Ovčari.
Hajdemo malo o činjenicama.
1) Činjenica da je - kako kažeš - "hrvatski narod žrtva fašističkog i komunističkog zločina" nema ama baš nikakve veze s temom članka pod naslovom »Ako ikako može mi bi bile za fašizam« o prosvjedu skupine žena pod vodstvom M. Bebić, žrtve fašizma, zbog javne uporaba imena Mali Lošinj u kontekstu antifašizma.
2. Činjenica je da u svojim komentarima uporno ponavljaš tezu kako se u Srbu slavi "četničko partizanski pokolj Hrvata", a ne ustanak izazvan ustaškim zvjerstvima u Lici i Istočnoj Bosni.
3.) No činjenica je da M. Bebić to nikada i nigdje nije ustvrdila ni u svoje ni u ime svoje skupine žena, ali predmetom, zazlogom i svrhom prosvjeda skupina žena oko M. Bebić implicitno se izjasnila protiv antifašizma.
Što se iz ovih činjenica može zaključiti? Bebićkin AAFŽ (antiantifašist ički front žena) upustio se u nesuvislu avanturu u potrazi za novom političkom podobnošću što je završilo poput pokušaja pijanih balerina da izvedu piruetu. Sve se pretvorilo u farsu smušenih izjava liderice Fronta i predsjednika Gradskog vijeća, te jedan ironičan novinarski uradak. Ja ću zaključiti da je "Antikomufašist " osoba bliska gđi. Bebić ili nekoj drugoj od članica "Bedema filofašizma" koja tezom o jednakosti svih totalitarizama pokušava opravdati ovaj vrisak negdašnje žrtve fašizma protiv antifašizma. Antifašizma koji se gđi Bebić ukazao u liku plavokosog mladića i rekao: »Djeco, izađite! Došla je sloboda«. Bilo bi zanimljivo saznati je li taj plavokosi mladić za nju danas opančar sa zvijezdom na čelu ili je ostao vjesnik dolaska slobode kao 1983. godine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
427 # pitam se pitamm.n. 2016-11-24 03:45
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima.Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
183 # ...Antikomufašista 2016-11-24 12:54
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima.Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima ,pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-čet ničkih zločina nad hrvatima.
Do stradanja Boričevca došlo je kao izravna posljedica četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. koji je kasnije proglašen, slavljen i obilježavan kao antifašistički. Proslava lažnog antifašističkog ustanka i obnova spomenika u Srbu izazvala je mnoge prosvjede i polemike, no prijeporno pitanje su tragične posljedice u Boričevcu. Povijesne činjenice govore o srpskoj pobuni 27. srpnja 1941. po kojoj je za izravnu posljedicu uslijedio zločin u obližnjem mjestu Brotinja, gdje su u jamu bačena 38 Hrvata, svi s prezimenom Ivezić. Najmlađi Jakov imao je 2, a najstariji Luka 82 godine.Zatim slijedi Boričevac. U noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. Boričevljani su bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf. Kada su srpski pobunjenici ušli u Boričevac, zapalili su župnu crkvu, palili napuštena imanja i pobili preostalo uglavnom staračko hrvatsko stanovništvo. Počinili su zločine i u ostalim mjestima u okolici. Uz Brotinju i Boričevac, stradala su Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina izbjeglih Hrvata iz Boričevaca i tamošnjih muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar. Računa se da je 1941. prognano, poubijano i raseljeno više od dvije tisuće Boričevljana. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.Nažal ost, posljedice srpske politike vide se i danas na groblju povrh crkve u Boričevcu. Groblje je posve devastirano u posljednjoj srpskoj pobuni, koja se danas pokušava prikazati žrtvom a ne uzrokom zala. Ni mrtvi Boričevljani nisu izbjegli bijes srpskog etnocida. Masivni nadgrobni križevi sistematski su razbijani, a u kasnijim godinama groblje je prepušteno trnju, korovu i šumu. Danas još uvijek tragovi nadgrobnih spomenika ukazuju na veličinu groblja, koje svjedoči o brojnost mjesta gdje su nekoć živjeli Hrvati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
314 # Bez izmotavanja molimŠ. D. 2016-11-24 14:33
Citat Antikomufašista:
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima.Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima ,pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-čet ničkih zločina nad hrvatima.
Stvarno si dosadan kao uš. I pri tome lažeš. Uostalom, navedi gdje su rekle odnosno napisale da su se pobunile zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-čet ničkih zločina nad hrvatima. Ili začepi. I ne izmotavaj se u stilu "zna se" zašto su se pobunile. Ili su to rekle ili nisu. A ako nisu (a nisu) ti lažeš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # kontekst je važanx faktor 2016-11-25 11:08
Citat Antikomufašista:
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima. Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima, pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-četničkih zločina nad hrvatima.
Do stradanja Boričevca došlo je kao izravna posljedica četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. koji je kasnije proglašen, slavljen i obilježavan kao antifašistički. Proslava lažnog antifašističkog ustanka i obnova spomenika u Srbu izazvala je mnoge prosvjede i polemike, no prijeporno pitanje su tragične posljedice u Boričevcu. Povijesne činjenice govore o srpskoj pobuni 27. srpnja 1941. po kojoj je za izravnu posljedicu uslijedio zločin u obližnjem mjestu Brotinja, gdje su u jamu bačena 38 Hrvata, svi s prezimenom Ivezić. Najmlađi Jakov imao je 2, a najstariji Luka 82 godine.Zatim slijedi Boričevac. U noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. Boričevljani su bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf. Kada su srpski pobunjenici ušli u Boričevac, zapalili su župnu crkvu, palili napuštena imanja i pobili preostalo uglavnom staračko hrvatsko stanovništvo. Počinili su zločine i u ostalim mjestima u okolici. Uz Brotinju i Boričevac, stradala su Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina izbjeglih Hrvata iz Boričevaca i tamošnjih muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar. Računa se da je 1941. prognano, poubijano i raseljeno više od dvije tisuće Boričevljana. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.Nažalost, posljedice srpske politike vide se i danas na groblju povrh crkve u Boričevcu. Groblje je posve devastirano u posljednjoj srpskoj pobuni, koja se danas pokušava prikazati žrtvom a ne uzrokom zala. Ni mrtvi Boričevljani nisu izbjegli bijes srpskog etnocida. Masivni nadgrobni križevi sistematski su razbijani, a u kasnijim godinama groblje je prepušteno trnju, korovu i šumu. Danas još uvijek tragovi nadgrobnih spomenika ukazuju na veličinu groblja, koje svjedoči o brojnost mjesta gdje su nekoć živjeli Hrvati.
Citat Antikomufašista:
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima.Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima ,pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-četničkih zločina nad hrvatima.
Do stradanja Boričevca došlo je kao izravna posljedica četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. koji je kasnije proglašen, slavljen i obilježavan kao antifašistički. Proslava lažnog antifašističkog ustanka i obnova spomenika u Srbu izazvala je mnoge prosvjede i polemike, no prijeporno pitanje su tragične posljedice u Boričevcu. Povijesne činjenice govore o srpskoj pobuni 27. srpnja 1941. po kojoj je za izravnu posljedicu uslijedio zločin u obližnjem mjestu Brotinja, gdje su u jamu bačena 38 Hrvata, svi s prezimenom Ivezić. Najmlađi Jakov imao je 2, a najstariji Luka 82 godine.Zatim slijedi Boričevac. U noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. Boričevljani su bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf. Kada su srpski pobunjenici ušli u Boričevac, zapalili su župnu crkvu, palili napuštena imanja i pobili preostalo uglavnom staračko hrvatsko stanovništvo. Počinili su zločine i u ostalim mjestima u okolici. Uz Brotinju i Boričevac, stradala su Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina izbjeglih Hrvata iz Boričevaca i tamošnjih muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar. Računa se da je 1941. prognano, poubijano i raseljeno više od dvije tisuće Boričevljana. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.Nažalost, posljedice srpske politike vide se i danas na groblju povrh crkve u Boričevcu. Groblje je posve devastirano u posljednjoj srpskoj pobuni, koja se danas pokušava prikazati žrtvom a ne uzrokom zala. Ni mrtvi Boričevljani nisu izbjegli bijes srpskog etnocida. Masivni nadgrobni križevi sistematski su razbijani, a u kasnijim godinama groblje je prepušteno trnju, korovu i šumu. Danas još uvijek tragovi nadgrobnih spomenika ukazuju na veličinu groblja, koje svjedoči o brojnost mjesta gdje su nekoć živjeli Hrvati.
Dati sebi za pravo tumačiti proizvoljno nečije postupke i dodavati mu smisao i pretpostavke drsko je, zlonamjerno i neodgovorno i puno govori o osobi i osobama koje to rade.
Pokušaj Antikomufašista da dalje u tekstu činjenicama potkrijepi svoju tvrdnju da se u Srbu ide na proslavu partizansko četničkog pokolja navodeći manje-više poznate činjenice koje je u tekstu od 27.07.2016. u tekstu u Jutarnjem listu potvrdio povjesničar dr. Hrvoje Klasić profesor na filozofskom fakultetu u Zagrebu oko prijepora šta se događalo tih ratnih godina ali potpuno izostavljajući kako profesor kaže „širi kontekst“ također govori o namjerama osobe koja to prenosi. A širi kontekst bi bio - citiram profesora:
- Odmah nakon uspostave NDH kreće stravičan teror prema Srbima i Židovima. Oni su proglašeni nepoželjnim građanima. Počelo je s deportacijama, a vrlo brzo kreću i masovni pokolji. Jedan takav pokolj krajem lipnja i početkom srpnja 1941. na području Like i Korduna provodi Vjekoslav Luburić sa svojim ustašama. Ova akcija čišćenja rezultirat će oružanim ustankom stanovnika tog kraja. On nije bio motiviran nekom ideologijom, bilo komunističkom ili četničkom, nego prvenstveno borbom za opstanak. Ljudi u tom kraju oružano su se organizirali kako bi spasili vlastitu egzistenciju – ističe Klasić. Organizaciju ustanka preuzima Komunistička partija. Na čelu ustanka bio je Hrvat Marko Orešković, no golema većina ustanika uopće nije spadala u komuniste. Isto je, ističe Klasić, vrijedilo i za četnike.
- Pojavljuje se teza da je cilj pobune u Srbu i okolici Donjega Lapca bio protuhrvatski, što implicira da je NDH bila hrvatska država protiv koje se nije smjelo boriti. A to je vrlo opasna teza, kao što je i opasno nekoga osuđivati što se pobunio protiv NDH – ističe Klasić. On napominje da su se tijekom ustanka dogodili zločini nad Hrvatima motivirani osvetom zbog ustaških pokolja.
- Da su Srbi toga kraja za cilj imati protjerivanje Hrvata, pitanje je zašto to nisu učinili u Kraljevini Jugoslaviji, kada su imali svoga kralja, vojsku i žandare, nego su čekali Nezavisnu državu Hrvatsku da započnu s tim projektom. To jednostavno nije logično – zaključuje Klasić.
Zanemariti činjenicu da je Hrvatska 50 godina slavila u Srbu dan ustanka protiv fašizma i reći da je netko tamo išao na proslavu partizansko četničkih pokolja je valjda danas vrlo popularno kao što je nekada bilo poželjno pričati neke druge priče i kao što sam rekla govori o karakteru protagonista.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
310 # O podlosti i podlacimagost 2016-11-25 14:51
Citat:
Dati sebi za pravo tumačiti proizvoljno nečije postupke i dodavati mu smisao i pretpostavke drsko je, zlonamjerno i neodgovorno i puno govori o osobi i osobama koje to rade...
To je naprosto podlo, a osobe koje takvo što rade nazivamo podlacima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
121 # ...Antikomufašista 2016-11-26 22:02
Citat x faktor:
Citat Antikomufašista:
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima. Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima, pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-četničkih zločina nad hrvatima.
Do stradanja Boričevca došlo je kao izravna posljedica četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. koji je kasnije proglašen, slavljen i obilježavan kao antifašistički. Proslava lažnog antifašističkog ustanka i obnova spomenika u Srbu izazvala je mnoge prosvjede i polemike, no prijeporno pitanje su tragične posljedice u Boričevcu. Povijesne činjenice govore o srpskoj pobuni 27. srpnja 1941. po kojoj je za izravnu posljedicu uslijedio zločin u obližnjem mjestu Brotinja, gdje su u jamu bačena 38 Hrvata, svi s prezimenom Ivezić. Najmlađi Jakov imao je 2, a najstariji Luka 82 godine.Zatim slijedi Boričevac. U noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. Boričevljani su bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf. Kada su srpski pobunjenici ušli u Boričevac, zapalili su župnu crkvu, palili napuštena imanja i pobili preostalo uglavnom staračko hrvatsko stanovništvo. Počinili su zločine i u ostalim mjestima u okolici. Uz Brotinju i Boričevac, stradala su Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina izbjeglih Hrvata iz Boričevaca i tamošnjih muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar. Računa se da je 1941. prognano, poubijano i raseljeno više od dvije tisuće Boričevljana. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.Nažalost, posljedice srpske politike vide se i danas na groblju povrh crkve u Boričevcu. Groblje je posve devastirano u posljednjoj srpskoj pobuni, koja se danas pokušava prikazati žrtvom a ne uzrokom zala. Ni mrtvi Boričevljani nisu izbjegli bijes srpskog etnocida. Masivni nadgrobni križevi sistematski su razbijani, a u kasnijim godinama groblje je prepušteno trnju, korovu i šumu. Danas još uvijek tragovi nadgrobnih spomenika ukazuju na veličinu groblja, koje svjedoči o brojnost mjesta gdje su nekoć živjeli Hrvati.
Citat Antikomufašista:
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima.Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima ,pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-četničkih zločina nad hrvatima.
Do stradanja Boričevca došlo je kao izravna posljedica četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. koji je kasnije proglašen, slavljen i obilježavan kao antifašistički. Proslava lažnog antifašističkog ustanka i obnova spomenika u Srbu izazvala je mnoge prosvjede i polemike, no prijeporno pitanje su tragične posljedice u Boričevcu. Povijesne činjenice govore o srpskoj pobuni 27. srpnja 1941. po kojoj je za izravnu posljedicu uslijedio zločin u obližnjem mjestu Brotinja, gdje su u jamu bačena 38 Hrvata, svi s prezimenom Ivezić. Najmlađi Jakov imao je 2, a najstariji Luka 82 godine.Zatim slijedi Boričevac. U noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. Boričevljani su bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf. Kada su srpski pobunjenici ušli u Boričevac, zapalili su župnu crkvu, palili napuštena imanja i pobili preostalo uglavnom staračko hrvatsko stanovništvo. Počinili su zločine i u ostalim mjestima u okolici. Uz Brotinju i Boričevac, stradala su Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina izbjeglih Hrvata iz Boričevaca i tamošnjih muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar. Računa se da je 1941. prognano, poubijano i raseljeno više od dvije tisuće Boričevljana. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.Nažalost, posljedice srpske politike vide se i danas na groblju povrh crkve u Boričevcu. Groblje je posve devastirano u posljednjoj srpskoj pobuni, koja se danas pokušava prikazati žrtvom a ne uzrokom zala. Ni mrtvi Boričevljani nisu izbjegli bijes srpskog etnocida. Masivni nadgrobni križevi sistematski su razbijani, a u kasnijim godinama groblje je prepušteno trnju, korovu i šumu. Danas još uvijek tragovi nadgrobnih spomenika ukazuju na veličinu groblja, koje svjedoči o brojnost mjesta gdje su nekoć živjeli Hrvati.
Dati sebi za pravo tumačiti proizvoljno nečije postupke i dodavati mu smisao i pretpostavke drsko je, zlonamjerno i neodgovorno i puno govori o osobi i osobama koje to rade.
Pokušaj Antikomufašista da dalje u tekstu činjenicama potkrijepi svoju tvrdnju da se u Srbu ide na proslavu partizansko četničkog pokolja navodeći manje-više poznate činjenice koje je u tekstu od 27.07.2016. u tekstu u Jutarnjem listu potvrdio povjesničar dr. Hrvoje Klasić profesor na filozofskom fakultetu u Zagrebu oko prijepora šta se događalo tih ratnih godina ali potpuno izostavljajući kako profesor kaže „širi kontekst“ također govori o namjerama osobe koja to prenosi. A širi kontekst bi bio - citiram profesora:
- Odmah nakon uspostave NDH kreće stravičan teror prema Srbima i Židovima. Oni su proglašeni nepoželjnim građanima. Počelo je s deportacijama, a vrlo brzo kreću i masovni pokolji. Jedan takav pokolj krajem lipnja i početkom srpnja 1941. na području Like i Korduna provodi Vjekoslav Luburić sa svojim ustašama. Ova akcija čišćenja rezultirat će oružanim ustankom stanovnika tog kraja. On nije bio motiviran nekom ideologijom, bilo komunističkom ili četničkom, nego prvenstveno borbom za opstanak. Ljudi u tom kraju oružano su se organizirali kako bi spasili vlastitu egzistenciju – ističe Klasić. Organizaciju ustanka preuzima Komunistička partija. Na čelu ustanka bio je Hrvat Marko Orešković, no golema većina ustanika uopće nije spadala u komuniste. Isto je, ističe Klasić, vrijedilo i za četnike.
- Pojavljuje se teza da je cilj pobune u Srbu i okolici Donjega Lapca bio protuhrvatski, što implicira da je NDH bila hrvatska država protiv koje se nije smjelo boriti. A to je vrlo opasna teza, kao što je i opasno nekoga osuđivati što se pobunio protiv NDH – ističe Klasić. On napominje da su se tijekom ustanka dogodili zločini nad Hrvatima motivirani osvetom zbog ustaških pokolja.
- Da su Srbi toga kraja za cilj imati protjerivanje Hrvata, pitanje je zašto to nisu učinili u Kraljevini Jugoslaviji, kada su imali svoga kralja, vojsku i žandare, nego su čekali Nezavisnu državu Hrvatsku da započnu s tim projektom. To jednostavno nije logično – zaključuje Klasić.
Zanemariti činjenicu da je Hrvatska 50 godina slavila u Srbu dan ustanka protiv fašizma i reći da je netko tamo išao na proslavu partizansko četničkih pokolja je valjda danas vrlo popularno kao što je nekada bilo poželjno pričati neke druge priče i kao što sam rekla govori o karakteru protagonista.
Ako ćemo ulaziti u širi kontekst i lažiranu povijest .
Senjske žrtve događaj je koji se zbio 9. svibnja 1937. u Senju, kada su srpski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih Gospićana koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj. Tom prigodom žandari su ubili sedam mladića i djevojaka, a još preko 50 ranili.
U Senju se toga dana održao koncert hrvatskog pjevačkog društva “Trebević” iz Sarajeva. Održao se i zbor posvećen Matiji Gupcu i (tada već pokojnoj) braći Radić u organizaciji HSS-a, pred čak 6,000 nazočnih. HSS-ovci su se uobičajeno kritički osvrnuli na protuhrvatsku politiku režima, a sudionici zbora potom su se mirno razišli gradom. Povorka je pjevala hrvatske pjesme, a iz kamiona su Ličani veselo klicali Senjanima. Pri prolasku četvrtog kamiona Gospićana, u kojemu je 33 mladića i djevojaka uz tamburice pjevalo “Hajd’mo, hajd’mo, narode, pod barjak slobode” zapovjednik žandara, kapetan Koprivica, dao je znak rukom, na što je kaplar Besedić ispalio paljbu iz svoga revolvera. Kod gostionice “Nehaj” iz pušaka i strojnica pucalo je još 19 žandara. Na mjestu je poginulo 5 civila:
Tome Nikšić
Nikola Bevandić
Marko Smolčić
Katica Tonković
Frane Jelača
Dok su teško ranjeni i istoga dana podlegli ranama:
Jakov Milković
Pere Frković
Službena izvješća nastojala su žrtve prikazati kao “ustaše, frankovce i komuniste”, no prema izjavama očevidaca, žandari su ovaj događaj unaprijed pripremali. Stradali rodoljubi pokopani su nakon dva dana u Gospiću, dostojanstveno, na velikom sprovodu.
Zanimljivo je, međutim, primijetiti i da se ovom prilikom spominju Ustaše kao kolokvijalni pogrdni naziv za tobožnje “hrvatske ekstremiste”, iako će tek 4 godine kasnije isti postati poznati u javnosti. Ta činjenica pokazuje svu zatupljenost i slijepu, besmislenu i praznu nomenklaturu projugoslavensk ih i velikosrpskih medija u posljednjih sedam do osam desetljeća, kojima su svi Hrvati “ekstremisti i ubojice”, i koji su pomogli stvoriti velikosrpsku ideju, istu onu koja je obilježila naše krajeve neizbrisivim krvavim tragom zločina nad Hrvatskim narodom…
Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
38 # Širi kontekstDr Baltazar 2016-11-28 15:46
Citat Antikomufašista:
Ako ćemo ulaziti u širi kontekst i lažiranu povijest.
Senjske žrtve događaj je koji se zbio 9. svibnja 1937. u Senju, kada su srpski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih Gospićana koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj.
Čovjek mora biti jako poremećen ili pak bolesno zadojen nekom ideologijom da "u širi kontekst" stavi nekakav događaj u Senju davne 1937. s nedavnim upadom sedam srdito kriještećih žena u gradsku vjećnicu u Malom Lošinj i poveže ih kao primjer lažiranja povijesti. Mislim da je admin stranice taj nesuvisli komentar trebao izbrisati prema pravilu "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni" da se "Antikomufašist a" ne sramoti više nego što je to nužno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
102 # ...Antikomufašista 2016-11-28 21:23
Citat Dr Baltazar:
Citat Antikomufašista:
Ako ćemo ulaziti u širi kontekst i lažiranu povijest.
Senjske žrtve događaj je koji se zbio 9. svibnja 1937. u Senju, kada su srpski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih Gospićana koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj.
Čovjek mora biti jako poremećen ili pak bolesno zadojen nekom ideologijom da "u širi kontekst" stavi nekakav događaj u Senju davne 1937. s nedavnim upadom sedam srdito kriještećih žena u gradsku vjećnicu u Malom Lošinj i poveže ih kao primjer lažiranja povijesti. Mislim da je admin stranice taj nesuvisli komentar trebao izbrisati prema pravilu "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni" da se "Antikomufašista" ne sramoti više nego što je to nužno.
Dr.Baltazar malo si mi se izgubio u kontinuitetu praćenja rasprave.Zaniml jivo da ti ne smeta slavljenje četničko partizanskih zločina u Srbu ali ti smeta kada se navedu srpski zločini prema hrvatskom narodu like koji su se događali par godina prije nego su uopće postojali ustaše ili NDH a koji su i povod i uzrok jer kako ste to već pokušali objasniti za ustanak u Srbu akcija izaziva reakciju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Nesuvisli politički showDr. Baltazar 2016-11-29 10:31
Citat Antikomufašista:
Citat Dr Baltazar:
Citat Antikomufašista:
Ako ćemo ulaziti u širi kontekst i lažiranu povijest.
Senjske žrtve događaj je koji se zbio 9. svibnja 1937. u Senju, kada su srpski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih Gospićana koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj.
Čovjek mora biti jako poremećen ili pak bolesno zadojen nekom ideologijom da "u širi kontekst" stavi nekakav događaj u Senju davne 1937. s nedavnim upadom sedam srdito kriještećih žena u gradsku vjećnicu u Malom Lošinj i poveže ih kao primjer lažiranja povijesti. Mislim da je admin stranice taj nesuvisli komentar trebao izbrisati prema pravilu "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni" da se "Antikomufašista" ne sramoti više nego što je to nužno.
Dr.Baltazar malo si mi se izgubio u kontinuitetu praćenja rasprave.
Ova rasprava je odavno izgubila kontinuitet, ponajviše zbog tvoga podlog podmetanja ženama protiv kojih je Marica Bebić pokrenula suludu kampanju zato što su Lošinj stavile u kontekst s antifašizmom. Upornim citiranjem patetičnih pamfleta kojima se frizira najsramotnije razdoblje u povijesti Hrvata od stoljeća sedmog sustavno pokušavaš odvratiti pozornost od onoga što je u članku »Ako ikako može mi bi bile za fašizam« najvažnije. A najvažniji je sam događaj. Dogodilo se da je skupina raspamećenih žena nabrijanih Bebićkinom agitacijom zatražila sastanak s članovima gradskog vijeća jer, kako je izvijestio portal otoci.net, zasmetalo ih je to što je ljetos na skupu u Srbu skupina žena nastupila s transparentom na kojemu stoji 'Lošinj'. Kažem „raspamećenih“, jer svakome smije štošta smetati, ali za prikupljati potpise, lijepiti plakate i sazivati gradsko vijeće u znak prosvjeda što je netko istaknuo transparent s natpisom "Mali Lošinj protiv fašizma" u još uvijek demokratskoj državi, treba biti pod nekim snažnim utjecajem koji navodi na iracionalno i nesuvislo ponašanje. No dopuštam mogućnost da su protiv povezivanja Lošinja s antifašizmom istupile iz sasvim racionalnih razloga, kako to sugerira autor članka. Jer, kao što vidimo na primjeru ranih radova gospođe Bebić i njenog današnjeg aktivizma mnogi su u potrazi za novom političkom podobnošću.Citat:
Zanimljivo da ti ne smeta slavljenje četničko partizanskih zločina u Srbu ali ti smeta kada se navedu srpski zločini prema hrvatskom narodu like …
Ovime si potvrdio da je podmetanje tvoj modus operandi. Jer iz mojeg komentara „Čovjek mora biti jako poremećen ili pak bolesno zadojen nekom ideologijom da "u širi kontekst" stavi nekakav događaj u Senju davne 1937. s nedavnim upadom sedam srdito kriještećih žena u gradsku vjećnicu u Malom Lošinj i poveže ih kao primjer lažiranja povijesti“ pošten čitatelj može zaključiti da mi smeta samo suludo povezivanje nekakvog događaja iz 1937. u Senju s kriještanjem sedam žena u gradskoj vjećnici u Malom Lošinju 2016. da bi se jedan nesuvisli politički show skupine oportunistica prikazao kao principijelna akcija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
415 # ...Lussigniano 2016-11-26 15:56
Citat Antikomufašista:
Citat m.n.:
Kako shvatiti ovaj komentar o zločinu i jednih i drugih? Kakve to veze ima s postupcima Marice i njezinih sljedbenica. Žena ima većih problema s mozgom i moralom. Možemo imati razumjevanje za sve različitosti među nama, ali Marica, Rubina and co truju naše živote svojom i patologijom ali i lažima.Pa ljudi ovo je da ti pamet stane.
Kako misliš kakve veze ima ,pa pobunile su se zbog korištenja imena lošinja na proslavi partizansko-četničkih zločina nad hrvatima.
Do stradanja Boričevca došlo je kao izravna posljedica četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. koji je kasnije proglašen, slavljen i obilježavan kao antifašistički. Proslava lažnog antifašističkog ustanka i obnova spomenika u Srbu izazvala je mnoge prosvjede i polemike, no prijeporno pitanje su tragične posljedice u Boričevcu. Povijesne činjenice govore o srpskoj pobuni 27. srpnja 1941. po kojoj je za izravnu posljedicu uslijedio zločin u obližnjem mjestu Brotinja, gdje su u jamu bačena 38 Hrvata, svi s prezimenom Ivezić. Najmlađi Jakov imao je 2, a najstariji Luka 82 godine.Zatim slijedi Boričevac. U noći između 1. i 2. kolovoza 1941. g. Boričevljani su bili prisiljeni pobjeći u Kulen Vakuf. Kada su srpski pobunjenici ušli u Boričevac, zapalili su župnu crkvu, palili napuštena imanja i pobili preostalo uglavnom staračko hrvatsko stanovništvo. Počinili su zločine i u ostalim mjestima u okolici. Uz Brotinju i Boričevac, stradala su Poljica, Mišljenovac, Donji i Gornji Lapac. Srbi su 6. rujna 1941. napali i Kulen Vakuf te pobili više stotina izbjeglih Hrvata iz Boričevaca i tamošnjih muslimana. Poslije Drugog svjetskog rata, Hrvatima nije bio dopušten povratak u razoreni Boričevac, a samo mjesto je izbrisano iz popisa naselja SR Hrvatske. Najviše Boričevljana naselilo se u Bjelovar. Računa se da je 1941. prognano, poubijano i raseljeno više od dvije tisuće Boričevljana. Za taj zločin nitko nikada nije odgovarao.Nažalost, posljedice srpske politike vide se i danas na groblju povrh crkve u Boričevcu. Groblje je posve devastirano u posljednjoj srpskoj pobuni, koja se danas pokušava prikazati žrtvom a ne uzrokom zala. Ni mrtvi Boričevljani nisu izbjegli bijes srpskog etnocida. Masivni nadgrobni križevi sistematski su razbijani, a u kasnijim godinama groblje je prepušteno trnju, korovu i šumu. Danas još uvijek tragovi nadgrobnih spomenika ukazuju na veličinu groblja, koje svjedoči o brojnost mjesta gdje su nekoć živjeli Hrvati.
Antikomufašista , iz tvojih copy paste uradaka vidljivo je da patiš zbog pobjede antifašizma nad kvislinškom tvorevinom NDH-azijom. Od tuda uporno insistiranje da su pobjednici antifašisti=čet nici ili kako voliš reći "opančari sa zvijezdom". Da su takvi poput tebe 40-45 bili u većini, danas moderna RH nebi postajala, već bi bili pod protektoratom Rusa ili Srba jer bi Hrvatsku kao fašističku zemlju jednostavno "razmontirali". Istra i otoci nebi bili danas dio RH itd. Tvoju logiku izjednačavanja partizanskog pokreta sa JNA 1990-ih smatram opasnom jer se na isti način može tumačiti "šahovnica" u obrambenom ratu i takvu lako povezati sa ustaškim pokretom i NDH... što znači da su Srbi imali opravdanje za strah i pobunu??
Bode u oči da su osobe kojima smeta antifašizam na otoku jaaako bliske crkvi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
144 # a u međuvremenuhranitelj tuljana 2016-11-26 17:54
Fino da si došao, dok čekamo kolegu diskuta molim te reci mi je li tebi osobno drago što su partizani pripojili Istru i Kvarner i što su na Lošinju Citat Lussigniano:
slavonski kozojebi preuzeli upravu
?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
115 # Salto mortale gđe BebićGawran 2016-11-26 18:25
Citat hranitelj tuljana:
Fino da si došao, dok čekamo kolegu diskuta molim te reci mi je li tebi osobno drago što su partizani pripojili Istru i Kvarner i što su na Lošinju
A dok čekamo da i tebe priupitamo kakve +ebene veze ima ovo tvoje osobno pitanje s temom članka? Ne znam da li privatiziraš forum ili odvlačiš pozornost od dokaza da je gđa bebić prije nego što je pokušavala stavljati brnjicu antifašistima sama bila radikalna antifašistica.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
313 # ...Lussigniano 2016-11-26 20:26
Citat hranitelj tuljana:
Fino da si došao, dok čekamo kolegu diskuta molim te reci mi je li tebi osobno drago što su partizani pripojili Istru i Kvarner i što su na Lošinju Citat Lussigniano:
slavonski kozojebi preuzeli upravu
?
Mijenjanju granica, povjesti i žalovanjem za za povijesnim promašajima nema mjesta niti je to tema pa je tvoje pitanje promaseno kao što su promasene teorije aktera iz cijele ove priće (a tu ubrajam i tebe) koji od "žrtava fašizma" i miljenika bivšeg sistema postaju žrtve sistema u kojem su bili povlašteni jer se to se danas korisno.
Tvoje pitanje je nešto nad čime bi se morali zapitati oni koji negiraju partizanski pokret, a to nisam ja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
327 # O čemu se tu radi?dora 2016-11-24 03:59
Ako su Bebićkij partzani ili tko kako tvrdi poubijali cijelu obitelj zašto je pozivala da se čuva prošli sistem. Nije mi jasno, odakle joj potreba da to radi. Neka nam netko objasni zašto je sada povela ovakvu glupost, pa biti protiv fašizma je uvijek i svagdje nekako potpuno prihvatljivo pa bile one i hrvatice i vjernice. Gdje je Rubini motiv da to radi.Što, tako čuva uspomenu na svog muža i što i koga ona predstavlja uz Maricu? Ljubiteljicu fašista?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # trilateralaoposum 2016-11-24 07:25
Citat dora:
Ako su Bebićkij partzani ili tko kako tvrdi poubijali cijelu obitelj zašto je pozivala da se čuva prošli sistem. Nije mi jasno, odakle joj potreba da to radi.
Možda je to morala raditi po nalogu tajne organizacije koja vlada Hrvatskom a cilj joj je ponovno pokrenuti rat na ovim prostorima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
317 # Prevrtljivostbodul 2016-11-24 14:50
Citat dora:
Ako su Bebićki partizani ili tko kako tvrdi poubijali cijelu obitelj zašto je pozivala da se čuva prošli sistem.
Oprosti ali to je suvišno da ne kažem glupo pitanje. Zna se zašto. Kao što se zna i zašto je "preokrenula kaput". Za izražavanje uvjerenja potrebna je hrabrost. Za korištenje prilike dovoljna je prevrtljivost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
214 # hu dfak is bebicka..pionirka 2016-11-24 09:57
..izcipelarismo nebitnu staru ženu;koja definitivno nije moralna vertikala ..ali
koliko nas bi u ogledalo moglo pogledati u oči neko svoje staro "ja" iz '85 i preživjeti ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
234 # vjerodostojnohranitelj tuljana 2016-11-24 17:45
Citat dora:
zašto je pozivala da se čuva prošli sistem.
Ne razumijem a što je u (anti)fašizmu trebala raditi nego lagati da spasi živu glavu? Pa kako završavaju oni koji su se usprotivili (anti)fašizmu? Što je trebala otići 1948-me u miliciju i prijaviti ratne zločine nad seljacima i zarobljenicima koje su činili partizani? Osnovati udrugu o suočavanju sa zločinima 1950-te? Ili 1947-me davati izjave za medije da logor u Jastrebarskom nije bio gubilište djece nego prilično tragičan pokušaj da se djeca spase???

(anti)fašizam je bio to, za vic se gubila glava a kasnijih godina samo na dugotrajnu robiju. Gola glava se čuvala, seljaci su često znali tko je točno i u koju šumu/jamu/jarak odveo njihove najmilije i cijeli život dok nismo srušili taj režim su živjeli kraj ubojica svoje rodbine i znali su gdje su pokopani (bačeni) njihovi rođaci ali nisu smjeli ni otići zapaliti svijeću.

Područje Jugoslavije drži neslavan rekord, to je jedino područje gdje je više civila život izgubilo nakon rata nego tijekom rata.

U zapadnim zemljama koje nisu okusile (anti)fašizam isto je bilo osvete i ubijanja ali možda 8% od (anti)fašističk og krvoprolića.

Vidite i da naši vjerodostojni aktivisti za ljudska prava i slobode do 1991 nisu smjeli pomoliti glavu ispod kamena a kad je došla sloboda odjednom su krenuli hrabro kritizirati za svaku glupost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
323 # Posvuduša MaraDumbo 2016-11-24 18:49
Citat hranitelj tuljana:
Citat dora:
zašto je pozivala da se čuva prošli sistem.
Ne razumijem a što je u (anti)fašizmu trebala raditi nego lagati da spasi živu glavu?
A tko ju je uopće tjerao da laže? Ako je lagala lagala je zbog vlastite guzice i boljeg položaja u društvu, a ne zato da spasi živu glavu. Čisto sumnjam da su joj naredili da priča djeci kako joj je plavokosi partizan otvorio vrata u slobodu. A možda i jeste lagala, ali nikad nećemo saznati je li lagala tada ili laže sada. No sigurno ju nisu pod prijetnjom smrću tjerali da školskoj djeci hvali antifašizam, ni da se kao današnje posvuduše slika u "Arena" i priča svoju tužnu priču žrtve fašizma. Ostatak tvog posta nije vrijedan ni pozornosti a kamoli odgovora jer opisuje državu u kojoj nikad nisam živio premda sam otprilike Bebićkine dobi, a u drugim zemljama sam bio samo kao turist. To je fiktivna, izmišljena država s desničarskih portala za odgoj mladih fašista.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
429 # Brifing za hranitelja tuljanaHibiscus 2016-11-24 19:05
Citat:
To je fiktivna, izmišljena država s desničarskih portala za odgoj mladih fašista.
Najbolje mu je ono da logor u Jastrebarskom nije bio gubilište djece nego prilično tragičan pokušaj da se djeca spase :lol: Hranitelj je sigurno bio na brifingu kod Bebićke ili njenog unuka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
116 # kad si bila mala maremornar 2016-11-27 07:39
Citat pionirka:
..izcipelarismo nebitnu staru ženu;koja definitivno nije moralna vertikala ..ali koliko nas bi u ogledalo moglo pogledati u oči neko svoje staro "ja" iz '85 i preživjeti
Marica je prva počela i uz to navukla cijelo gradsko vijeće da je podupre u cipelarenju njenih neistomišljenik a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
320 # da se ne lažemokmet 2016-11-25 14:24
ekipica koja je zborila kao ovdjespomenuta gospođa, kad je shvatila da raja više ne puši priče o partizanima, okrenula je ploču i priča ono što je raja htjela slušati nakon '91. I imala je i ima dosta brojnu publiku.

Ako mislite da je problem u njoj, varate se. Ona to radi jer može. A može zbog vlasti koja je cijela tako sklepana i vas koji ništa ne poduzimate da dotična ode na trajekt u katranu i perju...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
113 # ...Lussigniano 2016-11-26 23:28
Kmete.....alal ti vera!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
193 # ...Antikomufašista 2016-11-26 21:17
Nevjerojatno je kakva se hajka pokrenula protiv nekoliko žena koje su se suprostavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici a samo na osnovu jednog članka autora Branka Rafajca koji je u naslovu sve koji su protivnici partizanskih i četničkih zločina automatski nazvao fašistima.Autor članka je vrlo ograničen ako su za njega svi koji ne odobravaju zločine fašisti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
212 # Lošinjski GebelsŠ. D. 2016-11-27 08:59
Citat Antikomufašista:
Nevjerojatno je kakva se hajka pokrenula protiv nekoliko žena koje su se suprostavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici
Prije tri dana sam pod naslovom "Bez izmotavanja molim" zahtijevao da izričito navedeš gdje, kada i kojim riječima su se tih nekoliko žena, kako kažeš, "suprotstavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici" ili, ako to ne učiniš, da začepiš, tj. ušutiš. Zatražio sam i da se ne izmotavaš u stilu "zna se" zašto su se pobunile, jer ili su to rekle ili nisu. Nisi ispunio taj zahtjev, nego nastavljaš lagati, valjda prema onom zloglasnom Goebbelsovom naputku da jednom izrečena laž ostaje laž, ali da tisuću puta ponovljena laž postaje istina. Da rezimiram: Kao odvjetnik tih žena lažeš da su se one suprotstavile - citiram tvoju tvrdnju - "lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici". One to same nisu javno rekle niti oglasile. To je nepobitna činjenica. A zašto uporno lažeš stvar je za raspravu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
124 # ...Antikomufašista 2016-11-27 18:11
Citat Š. D.:
Citat Antikomufašista:
Nevjerojatno je kakva se hajka pokrenula protiv nekoliko žena koje su se suprostavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici
Prije tri dana sam pod naslovom "Bez izmotavanja molim" zahtijevao da izričito navedeš gdje, kada i kojim riječima su se tih nekoliko žena, kako kažeš, "suprotstavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici" ili, ako to ne učiniš, da začepiš, tj. ušutiš. Zatražio sam i da se ne izmotavaš u stilu "zna se" zašto su se pobunile, jer ili su to rekle ili nisu. Nisi ispunio taj zahtjev, nego nastavljaš lagati, valjda prema onom zloglasnom Goebbelsovom naputku da jednom izrečena laž ostaje laž, ali da tisuću puta ponovljena laž postaje istina. Da rezimiram: Kao odvjetnik tih žena lažeš da su se one suprotstavile - citiram tvoju tvrdnju - "lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici". One to same nisu javno rekle niti oglasile. To je nepobitna činjenica. A zašto uporno lažeš stvar je za raspravu.
Suprostavile su se u gradskoj vijećnici.Nisam bio prisutan pa ne mogu doslovno ponoviti kojim riječima.Često citiraš Goebbelsa i koristiš se njegovom taktikom pa me opovrgni sa činjenicama. Za većinu poginulih ,žena,djece,i staraca koji su poubijani samo zbog toga da bi se teritorij očistio od hrvata znaju se imena,prezimena ,mjesto rođenja i klanja kao i počinioci tih zločina koje sam i naveo.Nisam nikakav odvjetnik tih žena ali mi je drago da još postoje svjedoci tog vremena i zločina koji su se u to vrijeme događali .Navedi što sam slagao ,za svaki podatak koji sam naveo postoji pisani izvor i svjedoci.Hoćeš li me pokušati uvjeriti da su se svi ti ljudi sami zaklali i bacili u jame?
Šteta je što se i te žene nisu uključile u raspravu ali su vjerojatno zaključile da se ne isplati raspravljati na ovakvom nivou.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
210 # Lud zbunjenogZmajo 2016-11-27 18:33
Citat Antikomufašista:
Citat Š. D.:
Citat Antikomufašista:
Nevjerojatno je kakva se hajka pokrenula protiv nekoliko žena koje su se suprostavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici
Prije tri dana sam pod naslovom "Bez izmotavanja molim" zahtijevao da izričito navedeš gdje, kada i kojim riječima su se tih nekoliko žena, kako kažeš, "suprotstavile lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici" ili, ako to ne učiniš, da začepiš, tj. ušutiš. Zatražio sam i da se ne izmotavaš u stilu "zna se" zašto su se pobunile, jer ili su to rekle ili nisu. Nisi ispunio taj zahtjev, nego nastavljaš lagati, valjda prema onom zloglasnom Goebbelsovom naputku da jednom izrečena laž ostaje laž, ali da tisuću puta ponovljena laž postaje istina. Da rezimiram: Kao odvjetnik tih žena lažeš da su se one suprotstavile - citiram tvoju tvrdnju - "lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici". One to same nisu javno rekle niti oglasile. To je nepobitna činjenica. A zašto uporno lažeš stvar je za raspravu.
Suprostavile su se u gradskoj vijećnici. Nisam bio prisutan pa ne mogu doslovno ponoviti kojim riječima.
Lud si ko šišmiš. Nisi bio prisutan pa ne možeš ponoviti ali znaš da su se suprotstavile :lol: Otkud to znaš? Čemu su se suprostavile? Iz plakata se vidi da su potpisane "Žene Lošinja" protiv da žene Lošinja istupaju bez da se njih, potpisane pita :o Bila je to predstava pod naslovom Lud zbunjenog u režiji skupine ludih žena uz nastup zbunjenog predsjednika GV i par vijećnika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
29 # Nije laž nego izmišljotinaŠ.D. 2016-11-27 19:32
Ja u kope ti u špade. Tvrdio sam da lažeš da su te žene prosvjedovale zbog "lažiranju povijesti i pokolju hrvata u lici", a ti po ko zna koji put ponavljaš priču da su ljudi "poubijani samo zbog toga da bi se teritorij očistio od hrvata", i t.d. Ti uopće ne odgovaraš na moju tvrdnju nego pričaš drugu priču jer nisi bio u vijećnici da bi znao što su govorile. Ako će te to usrećiti povlačim tvrdnju da lažeš i umjesto toga kažem da izmišljaš razlog njihovog prosvjeda.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Hoćemo sučeljavanje!Kvaka 2016-11-30 08:44
[quote name="Antikomuf ašista]Nisam nikakav odvjetnik tih žena ali mi je drago da još postoje svjedoci tog vremena i zločina koji su se u to vrijeme događali.Kao jedan od svjedoka zločina koji su potaknuli pobunu protiv ustaškog režima predstavljala se i gđa Marija Bebić pohodeći škole, nastupajući na svečanim akademijama i intervjuima u "Areni", a njeno svjedočanstvo objavljeno 1983. g. u školskom listu možeš pročitati gore :lol: Citat:
Šteta je što se i te žene nisu uključile u raspravu ali su vjerojatno zaključile da se ne isplati raspravljati na ovakvom nivou.
Šteta je što su te žene kukavički išle tužakati druge žene Nediću umjesto da su ih pozvale na demokratsku raspravu sučeljavanjem na javnoj tribini ili Radio Lošinju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Šteta, zaista šteta ...Filodendron 2016-12-04 18:17
Citat:
Šteta je što se i te žene nisu uključile u raspravu ali su vjerojatno zaključile da se ne isplati raspravljati na ovakvom nivou.
To je zaista šteta. Ali po strani su vjerojatno ostale zato što su po tome kako u raspravi prolazite ti i hranitelj tuljana kao njihovi odvjetnici uvidjele da je nivo rasprave za njih nedostižan. Pogledaj samo ovu primitivnu, nesuvislo sročenu potjernicu koju su istaknule na oglasnoj ploči koja svjedoči o njihovim sposobnostima izražavanja:I prosječan srednjoškolac bi prepoznao skroman nivo pismenosti za skupinu žena "angažiranih u zdravstvu, predškolskom odgoju, te udrugama" kako su predstavljene javnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
215 # glas iz prošlostidora 2016-11-27 07:34
Grupa žena koja se suprostavila lažiranju povijesti? Ma vi se sigurno šalite. Bebićka sigurno nije ta koja može to govoriti. Ovo je ideološki sukob koji je danas živ a koriste se argumenti prošlosti. Crkva vodi nacionalističku priču, priču protiv svih manjina..., branitelji, pokreti za život... podjela na ljude koji vjeruju u jednakost svih, prava svih, koji su građani svijeta, koji granice nacionalnih država smatraju protuprirodnim ogradama i torovima... pa mise za Paveliča, pa markićkin pokret, pa šatoraši, pa... sigurno se šalite da je Bebićki zasmetalo to što tvrdi, Rubini koja ima problema s elementarnom istinom i ne baš dalekom prošlošću, dr.Margan je to problem, ma šalite se. A ostale crkvene bojovnice imaju problema oko povijesnih događaja u Lici... tvrditi da su se one usprotivile kako kaže Dorijan lažirnju povijesti je čista glupost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ?goga 2016-11-27 07:41
Ostrašćenost ili obična glupost, to je motiv grupe žena koje se kao interesiraju za povijest u Lici. Nema tu dalje nikakvih većih istina. One koje išta znaju su ostrašćene, a ove duge...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # malograđanska panikasokrat 2016-11-27 08:01
Pomažu graditi hrvatske mitove, a znamo kako su na klimavim nogama...ne bi se ovako jako i neukusno borili izmišljajući i prošlost i sadašnjost. Čemu tolike svijeće, krunice, grbovi... nije to samo pitanje neukusa već manjka ljudskosti i autentičnog identiteta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
165 # fabulaĐani 2016-11-27 08:46
Gospođi Maric svaka čast na subverziji koju je napravila te još uvijek opasne 83-e, u intervjuu koji je pitanjima usmjerila novinarka.

Trebalo je hrabrosti za to jer je imala puno za izgubiti ali ipak ova obrazovana žena je uspjela postići da se njena istina uspije objaviti i proći nezamječena kraj partijskih cenzora.

Unatoč zvjerstvu ustaškog režima kao takvog, ŠTO NITKO NE SPORI, u ovom slučaju se iz teksta jasno vidi (iz usta gđe Babić a ne novinarke):

- ni u jednom trenu ne spominje CILJANO UBIJANJE djece;

- navodi jasno da cilj ustaša nije bio ubiti nego UDOMITI djecu, ona je bila u grupi koju nisu uspjeli udomiti;

- jasno navodi da su djeca umirala, od GLADI I BOLESTI, često preko noći, a ne nasilno;

- jasno navodi da nisu bile zarobljene jer su slobodno izlazile van i VRAĆALE SE;

- djeca su bila hranjena i liječena u skladu s mogućnostima ali REDOVITO;

- partizani su BOMBARDIRALI dječji dom a časne su ih liječile potom (zavoj kod oka);

- alternativa točki iznad je da su ustaše bombardirale svoj logor a da su im partizani stavljali zavoje???;

- ideje o klanju i ubijanju dobili su od partizana (pjesmice koje su morali pjevati) te pjesmice nisu smislila djeca;

- daje do znanja da su bile mala djeca i da je većina sjećanja sekundarno sjećanje koje im je nametnuto kasnije;

- daje do znajnja da je 4 godine (!) preživjela u "ustaškom logoru" kao i mnoga druga djeca, što bi značilo da ustaše ili nisu željele pobiti djecu ili su u tome bile jako nesposobne (?!) jer je kroz logor prošlo preko 2000 djece od koje je oko 700 preminulo...

- provocira kroz pitanje zašto ih ustaše nisu pobile kod povlačenja da sakriju dokaze. Dokaze čega?


Svatko tko čita tekst s razumijevanjem i tko uzme u obzir da je intervju dan u vrijeme kad se istina nije smjela iznositi, mogao je zamijetiti ove između redaka prikrivene činjenice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
316 # Patologijagost 2016-11-27 10:15
Citat Đani:
Gospođi Maric svaka čast na subverziji te još uvijek opasne 83-e, u intervjuu koji je pitanjima usmjerila novinarka. Trebalo je hrabrosti za to jer je imala puno za izgubiti ali ipak ova obrazovana žena je uspjela postići da se njena istina uspije objaviti i proći nezamječena kraj partijskih cenzora.
Ovo već spada u patologiju. Svima dobro poznatu oportunisticu slizanu s partijskim glavešinama koja se kitila statusom žrtve fašizma, da bi 90-tih (i ona) izmijenila vlastitu povijest negiranjem da je bila žrtva ... proglašavati heroinom zbog tobožnje subverzije naprosto je bolesno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
212 # skretanje pozornostiorban 2016-11-27 11:37
Citat gost:
Ovo već spada u patologiju. Svima dobro poznatu oportunisticu slizanu s partijskim glavešinama koja se kitila statusom žrtve fašizma, da bi 90-tih (i ona) izmijenila vlastitu povijest negiranjem da je bila žrtva ... proglašavati heroinom zbog tobožnje subverzije naprosto je bolesno.
Očito je predsjednik gradskog vijeća pametno postupio kada je podržao Maricu i njene sljedbenice, jer nitko više ne spominje rasprodaju državnog i crkvenog zemljišta stranim investitorima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Kratka povjest Bebićkinog showaCactus 2016-11-28 09:28
Citat orban:
Citat gost:
Ovo već spada u patologiju. Svima dobro poznatu oportunisticu slizanu s partijskim glavešinama koja se kitila statusom žrtve fašizma, da bi 90-tih (i ona) izmijenila vlastitu povijest negiranjem da je bila žrtva ... proglašavati heroinom zbog tobožnje subverzije naprosto je bolesno.
Očito je predsjednik gradskog vijeća pametno postupio kada je podržao Maricu i njene sljedbenice, jer nitko više ne spominje rasprodaju državnog i crkvenog zemljišta stranim investitorima.
Nije on toliko pametan. Brinuo je samo o sljedećim lokalnim izborima pa je pazio da nekoga ne bi naljutio, a naročito Bebićku. Ona glumi da kao svećenici vjernike može navesti umirovljenike da glasuju po njenom naputku :P Njega, ostale vijećnike, Kapelija i pročelnice hvatala po gradu i agresivno tražila sastanak radi osude korištenja svetog imena Lošinj bez da ju se pita za dozvolu. A Nedić ju je na sve načine izbjegavao s nadom da će cijelu stvar odgađati do izbora. Time je pokazao političku ljigavost, ali i zrnce političke kulture. Očito je shvatio da bi ga sudjelovanje u Bebićkinom nedemokratskom showu izvrglo ruglu i kompromitiralo kao predsjednika GV i čelnika stranke koja se zove demokratska. Međutim, Bebićka je saznala za sastanak vijećnika te je pred zgradom Općine priredila masovnu demonstraciju svih svojih šest ili sedam pristaša i time iznudila sastanak s vijećnicima. Ostalo je povijest, a povijest kako je poznato pišu pobjednici.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Bratstvo i jedinstvoHranitelj trolova 2016-11-27 16:50
Đani, jesi ti u kompi s hraniteljom tuljana u zastupanju Marice Bebić? Jer on je već prije napisao da logor u Jastrebarskom nije bio gubilište djece nego pokušaj da se djeca spase a to nije rekla čak ni sama Bebićka u ovom đačkom listu. Na pitanje "Recite nam nešto o životu u logoru." rekla je — U Jastrebarskom smo, osim gladi i batina trpjeli i od bolesti. Ovo ne sliči subverziji da se nekakvu istinu prošverca pored partijskih cenzora, a subverzivan nije ni njen poziv djeci da čuvaju bratstvo i jedinstvo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # Između redaka ...Fredy 2016-11-28 16:03
Zahvalan sam gđi Bebić što me između redaka članka iz 1983. obavještava da ništa od onoga što je tih godina govorila o svojim doživljajima iz Jaske nije istina te da su ustaše bili pozitivci, socijalni radnici koji su se bavili udomljavanjem djece, a partizani zločinci koji su bombardirali dječji dom. A ono o čuvanju bratstva i jedinstva je rekla zato što joj je partijski sekretar zavrtao ruku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # rosa luxemburgfidel 2016-11-28 16:43
Citat Fredy:
A ono o čuvanju bratstva i jedinstva je rekla zato što joj je partijski sekretar zavrtao ruku.
Nemojte tako o našoj "Marici nacionale" bila je ona strah i trepet U Jadranci za direktore, a kao socijalna radnica štitila je bolesne, invalide, siromašne, obitelji koje su živjele u barakama i sve potlačene.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
110 # Facelifting povijestiFoca 2016-11-28 19:16
A kad je socijala izišla iz mode Marica se prebacila na bedem ljubavi, domoljublje, kozmetiku povjesti i progon nepodobnih transparenata.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
110 # ministra dvaministar 2016-11-27 12:43
Citat:
Očito je predsjednik gradskog vijeća pametno postupio kada je podržao Maricu i njene sljedbenice, jer nitko više ne spominje rasprodaju državnog i crkvenog zemljišta stranim investitorima.
Oho, na Lošinju je u prisustvu našega ministra za dane otoka bio i gospodin Boban iz ministartva državne imovine .
To puno govori u duetu sa znalcem Kapelijem ide rasprodaja.To je prije radio Kotromanović ali bez Kapelija.
Mašala ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # KazačokFG 2016-11-27 13:27
Citat ministar:
Citat:
Očito je predsjednik gradskog vijeća pametno postupio kada je podržao Maricu i njene sljedbenice, jer nitko više ne spominje rasprodaju državnog i crkvenog zemljišta stranim investitorima.
Oho, na Lošinju je u prisustvu našega ministra za dane otoka bio i gospodin Boban iz ministartva državne imovine. To puno govori u duetu sa znalcem Kapelijem ide rasprodaja.To je prije radio Kotromanović ali bez Kapelija. Mašala ?
S crkvenim zemljištem ova država i vlast nemaju ništa. Crkveno zemljište je smješteno u Hrvatskoj, ali pripada Vatikanu. Ali ratna luka Velopin će sada lakše prijeći u rusko vlasništvo ako Plenki proguta ponos što su ga Rusi izgrdili na pasja kola jer se petlja u njihove poslove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
19 # NATO papakasd 2016-11-27 15:33
Citat:
Ali ratna luka Velopin će sada lakše prijeći u rusko vlasništvo ako Plenki proguta ponos što su ga Rusi izgrdili na pasja kola jer se petlja u njihove poslove.
A što ako NATO tajnica na plaći predsjednice RH (koja joj iz proračuna plaća i počasnu gardu, troškove putovanja, rezidenciju i t.d.) udari šakom o stol?? Nema prodaje!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # kopčanje će biti ruskooleg 2016-11-27 17:45
Citat asd:
A što ako NATO tajnica na plaći predsjednice RH (koja joj iz proračuna plaća i počasnu gardu, troškove putovanja, rezidenciju i t.d.) udari šakom o stol?? Nema prodaje!
Već je jednom lupila šakom o stol, ne vjerujem da to može dvaput napraviti.Ovoga puta će Plenki popustiti Putinu !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # samo je jedan ministarduje 2016-11-28 17:45
Citat ministar:

Oho, na Lošinju je u prisustvu našega ministra za dane otoka bio i gospodin Boban iz ministartva državne imovine .
To puno govori u duetu sa znalcem Kapelijem ide rasprodaja.To je prije radio Kotromanović ali bez Kapelija.
Mašala ?
Ugostitelji u Splitu zatražili hitnu ostavku ministra turizma, Gari će nam se brzo vratiti. :eek:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # buduća trojkatrojka 2016-11-28 19:55
Za ministra važnije je biti na Lošinju kada mu je tu i gospodin Boban iz ministarstva državne imovine ( kake on ima veze sa otočnim proizvodima)???
U pitanju je prodaja, zato je i drug Miha bio viđen u odjelu na dodjeli nagrada za otočne prozvode svašta.
E moj Cappelli nisi imao muda otići u dalmaciju, tamo su ljudi malo konkretniji i direktniji, znaju što hoće.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
174 # ...hranitelj tuljana 2016-11-29 17:47
Ovih nekoliko žena je nepažnjom došlo na sklizak teren zato što je na transparentu pisalo "Lošinj protiv fašizma" što je zapravo u suštini dobar natpis, jer protiv fašizma i treba biti, u svim njegovim pojavnim oblicima.

Da je pisalo nešto o "antifašizmu", to bi se već lakše poguralo jer "antifašizam" zapravo znači komunizam/marks izam i zapadni slobodni svijet - koji je porazio fašizam i nacizam, nikad nije bi "antifašistički".

Međutim rasprava koja se povela otkrila je da "antifašisti" ne samo da ne žale za nevinim žrtvama do kojih je došlo u poraću nego je i zapanjujuća upornost kojom vjeruju komunističkim pamfletima koji su objavljeni u bivšem režimu kao i zastrašujuća lakoća opravdavanja civila, zarobljenika, žena i djece...

..podsjećam, na današnji dan kojeg se mnogi sa sjetom sjećaju, da je Jugoslavija ostala zabilježena kao jedina zemlja koja je broj žrtava u 2. svj. ratu namjerno lažno prikazala većim da bi dobila veće reparacije.

Malo sam guglao temu, izgleda da i Jastrebarci žele da se istina konačno dozna a ima i svjedoćenja Marićinih "kolegica":

jaska.com.hr/.../...

Smatrao bih korektnim da se na stranici objavi i ovo viđenje svjedoka tog vremena, kad se već imalo obraza objaviti "viđenje" ubojica sa Velopina.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
513 # ?Bambi 2016-11-29 18:20
Citat hranitelj tuljana:
Smatrao bih korektnim da se na stranici objavi i ovo viđenje svjedoka tog vremena, kad se već imalo obraza objaviti "viđenje" ubojica sa Velopina.
A ko su to ubojice sa Velopina?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
164 # trollfesthranitelj tuljana 2016-11-29 20:39
Citat Bambi:
A ko su to ubojice sa Velopina?
Oni koji su prekinuli živote dva mlada gardista... a i ja isto što uopće odgovaram Troliću...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
517 # IzgubljeniLussigniano 2016-11-29 21:52
Citat hranitelj tuljana:
Citat Bambi:
A ko su to ubojice sa Velopina?
Oni koji su prekinuli živote dva mlada gardista... a i ja isto što uopće odgovaram Troliću...
Kakve veze imaju ubojice sa Velopina sa antifašizmom i ovom raspravom? Ako aludiras na petokraku nosio ju je i Bobetko, Tus, ratni kukavica Tuđman, uostalom probaj našem ministru turizma reći nešto protiv crvene zvezde.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
313 # Sklizak terenAPP 2016-11-29 19:32
Citat hranitelj tuljana:
Ovih nekoliko žena je nepažnjom došlo na sklizak teren zato što je na transparentu pisalo "Lošinj protiv fašizma" što je zapravo u suštini dobar natpis, jer protiv fašizma i treba biti, u svim njegovim pojavnim oblicima.
Kako možeš znati da su nepažnjom, a ne namjerno napisale "Lošinj protiv fašizma"? Jeste li prijatelji pa su ti rekle ili si bio prisutan kod pisanja? Ili izmišljaš po principu APP (ako prođe prođe). I još nešto; zašto je sklizak teren napisati "u suštini dobar natpis"?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
154 # kongitivne sposobnostihranitelj tuljana 2016-11-29 20:10
Mislio sam na Maricu i njenu družinu. Nekima očito treba crtati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
515 # Congito ergo sumRené 2016-11-30 08:54
Citat hranitelj tuljana:
Mislio sam na Maricu i njenu družinu. Nekima očito treba crtati.
Ne seri. Piši tako da te se razumije pa da čitatelju ne trebaju "kongitivne" sposobnosti što je valjda novi naziv za telepatiju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
712 # ‡‡Tropa 2016-11-30 15:06
He, he ... Tuljan se od silne intelektualnost i malo spetljao pa će sad reći da samo provocira one koji u nedostatku argumenata raspravljaju o pravopisu i gramatici :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 0 # toliko o šuvaricihranitelj tuljana 2016-12-01 18:34
Citat René:
Piši tako da te se razumije pa da čitatelju ne trebaju "kongitivne" sposobnosti
Dvije žene nisu "nekoliko".
Oprostite, često zaboravim kome se obraćam. Sad mi je tako neugodno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
29 # @ kongitivne sposobnostiRené 2016-12-01 19:00
Citat hranitelj tuljana:
Citat René:
Piši tako da te se razumije pa da čitatelju ne trebaju "kongitivne" sposobnosti
Dvije žene nisu "nekoliko".
Oprostite, često zaboravim kome se obraćam. Sad mi je tako neugodno.
Ne treba ti biti neugodno. Zaboravljivost je popratni simptom oslabljenih "kongitivnih" sposobnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
4 0 # racihranitelj tuljana 2016-12-01 19:07
Citat René:
Citat hranitelj tuljana:
Citat René:
Piši tako da te se razumije pa da čitatelju ne trebaju "kongitivne" sposobnosti
Dvije žene nisu "nekoliko".
Oprostite, često zaboravim kome se obraćam. Sad mi je tako neugodno.
Ne treba ti biti neugodno. Zaboravljivost je popratni simptom oslabljenih "kongitivnih" sposobnosti.
Neka si ti meni rekao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
146 # ...Antikomufašista 2016-11-30 20:50
Sir Winston Churchill 2002. godine je izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca koji je jednom prilikom iznio zanimljivu tezu o ljevici i desnici u politici

- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
514 # zar i ti sine Brutefurio 2016-12-01 07:35
Citat Antikomufašista:
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
..a što je s onim koji u mladosti uči za svećenika, a u zrelijoj dobi se bori za radnička prava ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
313 # Radnički tribunValter 2016-12-01 12:40
Citat furio:
Citat Antikomufašista:
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
.. a što je s onim koji u mladosti uči za svećenika, a u zrelijoj dobi se bori za radnička prava ?
Taj je naučio dvije tisuće godina staru vještinu uvjeravanja ljudi da su bajke i druge izmišljotine istina. Pretvorena u "znanost" ta vještina se zove teologija. No ne bori se taj za radnička prava nego si preko leđa radnika pokušava osigurati budućnost glumeći radničkog tribuna. A u slobodno vrijeme zastupa bivšu antifašistkinju koja kao Valter Sarajevo od Nijemaca brani Lošinj od antifašizma.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
133 # comandantehranitelj tuljana 2016-12-01 19:10
Citat Valter:
Citat furio:
Citat Antikomufašista:
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
.. a što je s onim koji u mladosti uči za svećenika, a u zrelijoj dobi se bori za radnička prava ?
Taj je naučio dvije tisuće godina staru vještinu uvjeravanja ljudi da su bajke i druge izmišljotine istina. Pretvorena u "znanost" ta vještina se zove teologija. No ne bori se taj za radnička prava nego si preko leđa radnika pokušava osigurati budućnost glumeći radničkog tribuna. A u slobodno vrijeme zastupa bivšu antifašistkinju koja kao Valter Sarajevo od Nijemaca brani Lošinj od antifašizma.
Misli na Castra, proganatelja drugih i drugačijih, koji je napravio(baš poput svih antifašista) radnički raj na zemlji iz kojeg su milijuni bježali a tisuće su pritom izgubili život.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
411 # Tuljan telepat?René 2016-12-01 19:39
Citat:
Misli na Castra,
Pa ti si "kongitivni" fenomen; čitaš tuđe misli preko interneta! Ili ste ti i Antikomufašista osoba ista, ista, ista ...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
81 # ...istihranitelj tuljana 2016-12-01 19:54
Citat René:
Citat:
Pa ti si "kongitivni" fenomen; čitaš tuđe misli preko interneta! Ili ste ti i Antikomufašista osoba ista, ista, ista ...
Ipak nismo. Ali lijepo od vas što potvrđujete moje procjene o kongitivnim sposobnostima jer Castra je spomenuo furio. Neki drugi su isti, isti, isti zato se tako grčevito "bore". Ta u džungli ne bijaše takve mržnje kao što bijaše ona izmedu bijelih zebri sa crnim prugama i crnih zebri sa bijelim prugama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
511 # Čudnovati slobodni svijetKonformist 2016-12-01 20:30
Mislim da bi se administrator trebao pridržavati vlastitog pravila "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni." Posve je jasno da nekoliko diskutanata (ili je to jedan te isti pod raznim nickovima) sustavno skreću raspravu s bitnog na sporedno. Tema o kojoj se treba raspravljati je činjenica da se na Lošinju, u državi utemeljenoj na odlukama Antifašističkog vijeća pokušalo kriminalizirati jedan antifašistički transparent, a ne o Castru, Churchillu i čudnovatom slobodnom svijetu koji je porazio fašizam i nacizam, a da nikad nije bio antifašistički.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
125 # ...Antikomufašista 2016-12-01 21:20
Citat Konformist:
Mislim da bi se administrator trebao pridržavati vlastitog pravila "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni." Posve je jasno da nekoliko diskutanata (ili je to jedan te isti pod raznim nickovima) sustavno skreću raspravu s bitnog na sporedno. Tema o kojoj se treba raspravljati je činjenica da se na Lošinju, u državi utemeljenoj na odlukama Antifašističkog vijeća pokušalo kriminalizirati jedan antifašistički transparent, a ne o Castru, Churchillu i čudnovatom slobodnom svijetu koji je porazio fašizam i nacizam, a da nikad nije bio antifašistički.
Nacional socijaliste i fašiste su pobijedili protivnici fašizma i komunizma ali to tebe nikada neće biti jasno jer su ti 50 godina ispirali mozak. Jugoslavija je bila čisti primjer srpskog nacionalsocijal izma
Tebi je mozak još uvijek ostao iza željezne zavjese.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # Skromna žrtva pobjedi nad fašizmomKonformist 2016-12-02 15:34
Citat Antikomufašista:
Citat Konformist:
Mislim da bi se administrator trebao pridržavati vlastitog pravila "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni." Posve je jasno da nekoliko diskutanata (ili je to jedan te isti pod raznim nickovima) sustavno skreću raspravu s bitnog na sporedno. Tema o kojoj se treba raspravljati je činjenica da se na Lošinju, u državi utemeljenoj na odlukama Antifašističkog vijeća pokušalo kriminalizirati jedan antifašistički transparent, a ne o Castru, Churchillu i čudnovatom slobodnom svijetu koji je porazio fašizam i nacizam, a da nikad nije bio antifašistički.
Nacional socijaliste i fašiste su pobijedili protivnici fašizma i komunizma
Zar ti još nitko nije rekao da je u ratu protiv nacista i fašista sudjelovao i komunistički SSSR i da je pobjedi nad njima dao skromnu žrtvu od 27 milijuna ljudi, a od toga 8.7 milijuna vojnika i 19 milijuna civila? Pa da te sada ja obavijestim i popunim ti rupe u znanju: Nacistička Njemačka je rat počela gubiti porazom kod Staljingrada u komunističkom SSSR-u, a Berlin su osvojili, Bože me očuvaj, baš komunistiCitat:
ali to tebe nikada neće biti jasno jer su ti 50 godina ispirali mozak.
Podatke koje sam naveo skinuo sam s internet stranica koje sigurno nisu stare 50 godina, jer ni internet nije toliko star: en.wikipedia.org/.../...Citat:
Jugoslavija je bila čisti primjer srpskog nacionalsocijalizma
Tebi je mozak još uvijek ostao iza željezne zavjese.
Za ime Božje, kako se u svezi ove teme u tekstu našla Jugoslavija???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # ...Antikomufašista 2016-12-02 18:18
Citat Konformist:
Citat Antikomufašista:
Citat Konformist:
Mislim da bi se administrator trebao pridržavati vlastitog pravila "Komentari koji nemaju veze s temom uz koju su uneseni bit će premješteni u "škovacu" ili uklonjeni." Posve je jasno da nekoliko diskutanata (ili je to jedan te isti pod raznim nickovima) sustavno skreću raspravu s bitnog na sporedno. Tema o kojoj se treba raspravljati je činjenica da se na Lošinju, u državi utemeljenoj na odlukama Antifašističkog vijeća pokušalo kriminalizirati jedan antifašistički transparent, a ne o Castru, Churchillu i čudnovatom slobodnom svijetu koji je porazio fašizam i nacizam, a da nikad nije bio antifašistički.
Nacional socijaliste i fašiste su pobijedili protivnici fašizma i komunizma
Zar ti još nitko nije rekao da je u ratu protiv nacista i fašista sudjelovao i komunistički SSSR i da je pobjedi nad njima dao skromnu žrtvu od 27 milijuna ljudi, a od toga 8.7 milijuna vojnika i 19 milijuna civila? Pa da te sada ja obavijestim i popunim ti rupe u znanju: Nacistička Njemačka je rat počela gubiti porazom kod Staljingrada u komunističkom SSSR-u, a Berlin su osvojili, Bože me očuvaj, baš komunistiCitat:
ali to tebe nikada neće biti jasno jer su ti 50 godina ispirali mozak.
Podatke koje sam naveo skinuo sam s internet stranica koje sigurno nisu stare 50 godina, jer ni internet nije toliko star: en.wikipedia.org/.../...Citat:
Jugoslavija je bila čisti primjer srpskog nacionalsocijalizma
Tebi je mozak još uvijek ostao iza željezne zavjese.
Za ime Božje, kako se u svezi ove teme u tekstu našla Jugoslavija???
Točno je da je Hitler slomio zube na Staljingradu ali je SSSR i Staljin ipak zapamćen po tome što je sklopio pakt sa Hitlerom i bio njegov suradnik dok ga Hitler nije napao.Od broja žrtava koje si naveo da su danak SSSR-a pobjedi nad nacizmom je ipak najveći dio Staljinovih žrtava nad rusima i ukrajincima koje je smatrao svojim političkim protivnicima i prijetnjom njegovoj diktaturi.Na taj način se uz Hitlera i Tita svrstao među najveće zločince 2.svj. rata.
Josif Visarionovič Staljin, ili Iosif Besarion (Soso) Džugašvili (gruzijski: Iosseb (Soso) Besarionis dze Džugašvilii, იოსებ (სოსო) ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი, ruski: Иосиф Виссарионович Сталин) (Gori, Gruzija, 21. prosinca 1878. - Moskva, 5. ožujka 1953.), bio je sovjetski političar, državnik te komunistički diktator.

U doba njegove vladavine Sovjetski Savez se je razvio iz nazadne poljoprivredne zemlje u svjetsku silu. Unatoč napredovanju Sovjetskog Saveza, on je bio odgovoran za smrt oko 20 milijuna ljudi.[1][2][3] Napravio je mnoge čistke u Crvenoj armiji i time joj smanjio borbenu moć.[4] Kao ključni partner Nacionalsocijal ističke Njemačke kroz Pakt Hitler-Staljin[ 5][6], a kasnije kao partner zapadnih saveznika imao je odlučujući utjecaj na početak i tijek Drugog svjetskog rata te poslijeratno oblikovanje Europe. Tijekom njegove vladavine, ubijeno je deset milijuna ljudi u gulazima i tijekom političkih progona diktatorske vlasti te od posljedica i zabluda ekonomske politike. Glavni je krivac za Holodomor, u kojem je isplaniranim genocidom, ubio od tri do pet milijuna Ukrajinaca.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
210 # Nađi si životgost 2016-12-02 19:45
Ovo stvarno više nema smisla! Tema nisu Staljingrad, Staljin, Hitler i t.d. nego Bebićkini rani antifašistički radovi i njen sadašnji aktivizam na reviziji povijesti i zabrani antifašističkih transparenata, a i to je već potrošeno. Vi koji stalno iznova šiljite tu temu ne date da se taj glupi antidemokratski ispad zaboravi i maltretirate nas svih koje to više ne zanima. A svatko koga zanima povijest može se i sam poslužiti na internetu. Ne trebaju mu copy/paste tekstovi zadrtog propovjednika o Josifu Visarionovič Staljinu, ili Iosifu Besarion (Soso) Džugašviliju (gruzijski: Iosseb (Soso) Besarionis dze Džugašvilii . Nađi si život, prijatelju
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
91 # ...Antikomufašista 2016-12-02 21:28
Tema je 2.svj. rat. i veličanje partizansko četničkih zločina u Srbu a to se može sagledati samo u cijelom kontekstu koji zahvaća predratno vrijeme ,zločine počinjene za vrijeme prve i druge jugoslavije pa do danas.Izvlačenj em pojedinih povijesnih događaja iz konteksta se pokušava manipulirati povješću i zločince iz Srba prikazati kao revolucionare.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
210 # Pretvorbagost 2016-12-03 08:44
Citat Antikomufašista:
Tema je 2.svj. rat. i veličanje partizansko četničkih zločina u Srbu
Ako me oči ne varaju, tema ovog članka je ulazak u školski razred žene blagih očiju i pogleda, nasmiješene kao i taj sunčani dan 1983. godine te intervju s njom, drugaricom Maricom Bebić živim svjedokom užasne sjene fašizma koja se 1941. godine nadvila nad našom zemljom. Tema su i odgojne poruke koje je drugarica Bebić uputila djeci: da trebaju cijeniti slobodu koju imamo i čuvati bratstvo i jedinstvo.Citat:
a to se može sagledati samo u cijelom kontekstu koji zahvaća predratno vrijeme, zločine počinjene za vrijeme prve i druge jugoslavije pa do danas.
Spadaju li u taj kontekst i zločini kvislinškog ustaškog režima prema narodu Like o kojima je samog Hitlera izvijestio njemački general i upozorio na opasnost svenarodnog ustanka zbog tih zločina?Citat:
Izvlačenjem pojedinih povijesnih događaja iz konteksta se pokušava manipulirati povješću i zločince iz Srba prikazati kao revolucionare.
Upravo to radiš ti: Iz konteksta nespornih povijesnih događaja (o kojima svjedoče autentični dokumenti i izviješće njemačkog generala) izvlačiš pobunu žrtava ustaškog terora i žrtve prikazuješ zločincima. Manipuliraš poviješću na način kako to rade srpski nacionalisti. Bune se protiv obilježavanja oslobodilačke akcije "Oluja" nazivajući ga proslavom i veličanjem progona Srba s njihovih vekovnih ognjišta. Tako i ti obilježavanje dana ustanka naroda Like protiv ustaškog terora (čijom žrtvom se predstavljala i "žena blagih očiju")nazivaš veličanjem partizansko četničkih zločina u Srbu. Glup i proziran način odvraćanja pozornosti od priče o pretvorbi drugarice antifašistkinje u gospođu protivnicu antifašizma.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # Jasenovac i Gradiška StaraV. Z. 2016-12-03 14:18
Citat Antikomufašista:
Tema je 2.svj. rat. i veličanje partizansko četničkih zločina u Srbu a to se može sagledati samo u cijelom kontekstu koji zahvaća predratno vrijeme ,zločine počinjene za vrijeme prve i druge jugoslavije pa do danas.Izvlačenjem pojedinih povijesnih događaja iz konteksta se pokušava manipulirati povješću i zločince iz Srba prikazati kao revolucionare.
Spada li u taj kontekst i vrijeme od 10 travnja 1941. kad je vlast nad dijelom okupirane Hrvatske i Bosne Hitler povjerio Paveliću i njegovim ustašama do 27. srpnja 1941. kad se narod Like digao na ustanak u borbi za opstanak? Jer povijesna je činjenica da na snazi bile politike “Srbe na vrbe”, “Bjež’te psine preko Drine!”, da trećinu Srba treba pobiti, trećinu iseliti a trećinu pokrstiti, masovnih pokolja i odvođenja u koncentracijske logore. Zbog nekih od tih suludih pokolja prosvjedovao je kod Pavelića tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac. Tek na pritisak njemačkih promatrača zabrinutih zbog širenje partizanskog pokreta otpora teror je bio ublažen. No bilo je kasno. Ustanak se rasplamsao, a počeo je dobivati i pomoć zemalja antifašističke alijanse. Njemci su se čak plašili da bi zbog snage partizana saveznici mogli napad na "Tvrđavu Europa" izvesti u Jugoslaviji. Pa ako ova događanja izvlačiš iz konteksta (a izvlačiš ih), pokušavaš manipulirati i legitimnu pobunu protiv terora pokušavaš prikazati zločinom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
82 # ...Antikomufašista 2016-12-03 20:47
Hrvatska povijest nije počela 1941 iako se to uporno pokušava tako prikazati,miješ ate uzroke i posljedice.Kont ekst je puno širi kao što sam već naveo ali neki komentatori uporno izvlače pojedine događaje iz konteksta kako je kome potrebno.U taj kontekst dolaze i događaji prije 2.sv. rata.
Povijest četničkih udruženja seže u 1921. kada je u Beogradu osnovano prvo takvo udruženje. Prvotni četnički krugovi u tridesetim godinama 20. st. okupljeni su pod geslom „za kralja i otadžbinu“. Prepoznatljivi po šubarama s kokardama i četničkom značkom na prsima četnici su još tridesetih godina počinili niz nasilja i ubojstava Hrvata nailazeći na osudu širega hrvatskoga i dijela srpskoga stanovništva. Četničke zastave bile su posvećivane u pravoslavnim crkvama, a sastojale su se od crnoga polja s bijelom mrtvačkom glavom i natpisom „Za Kralja i Otadžbinu“. Budući da su se smatrali čuvarima Kraljevine Jugoslavije i njezinoga državnoga poretka.Prve veće četničke formacije u Hrvatskoj osnovane su tijekom listpada 1941. na području Kninske krajine. Radilo se o pukovima „Petar Mrkonjić“ sa sjedištem u Strmici (oko 700 četnika) i „Onisim Popović“ sa sjedištem u Biskupiji (oko 600 četnika), dok je u južnoj Lici tijekom studenoga 1941. ustroje n puk „Kralj Petar II“ sa sjedištem u Srbu (oko 500 četnika). Navedeni su pukovi u proljeće 1942. objedinjeni u novoosnovanu Dinarsku četničku diviziju (oko 3500 četnika) koja je imala zadaću sjedinjavanja četničkih vojnih snaga. Krajem 1942. u Hrvatsku je, kao pojačanje Dinarskoj diviziji, prebačeno oko 3200 hercegovačkih i istočnobosanski h četnika (Trebinjski i Nevesinjski korpus).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # Poviest Hrvata od Adama i EveBezbeli 2016-12-04 09:25
Citat Antikomufašista:
Hrvatska povijest nije počela 1941 iako se to uporno pokušava tako prikazati, miješate uzroke i posljedice. Kontekst je puno širi kao što sam već naveo ali neki komentatori uporno izvlače pojedine događaje iz konteksta kako je kome potrebno. U taj kontekst dolaze i događaji prije 2.sv. rata.
Prodaješ li ti to nama teoriju da su ustaški pokolji Srba (ali i Židova, Roma i nepodobnih Hrvata) posljedica događaja od prije 2. svjetskog rata, 1921. kad je u Beogradu osnovano nekakvo četničko udruženje i da nemaju veze s rasističkim zakonima koje je NDH donijela po uzoru na zakone u III. Reichu? Kako bi bilo da kontekst hrvatske povijesti proširiš tamo do Kaina i Abela da se u tom mutežu sasvim zagubi ustaška epizoda. Za koju je čak i Zlatko Hasanbegović, poštovatelj SS Handžar divizije i ljubitelj ustaških kapa rekao: "Ustaški zločini predstavljaju najveće moralno potonuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh još stoji nad narodom." Tvoj trud da obilježavanje dana kad je narodu Like "puknuo film" i pobunio se protiv bezumnog terora prikažeš kao proslavu četničkog pokolja Hrvata pokazuje da si jedan od onih koji nastoje oživjeti tog zloduha i hrvatski narod gurnuti u novo moralno posrnuće. A možda to radiš samo radi opravdanja moralnog posrnuća gđe Bebić i njenih jurišnica tužakanjem zbog jednog antifašističkog transparenta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
39 # CSI za zlomisliAramis 2016-12-02 10:14
Citat hranitelj tuljana:
Citat Valter:
Citat furio:
Citat Antikomufašista:
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
.. a što je s onim koji u mladosti uči za svećenika, a u zrelijoj dobi se bori za radnička prava ?
Taj je naučio dvije tisuće godina staru vještinu uvjeravanja ljudi da su bajke i druge izmišljotine istina. Pretvorena u "znanost" ta vještina se zove teologija. No ne bori se taj za radnička prava nego si preko leđa radnika pokušava osigurati budućnost glumeći radničkog tribuna. A u slobodno vrijeme zastupa bivšu antifašistkinju koja kao Valter Sarajevo od Nijemaca brani Lošinj od antifašizma.
Misli na Castra, proganatelja drugih i drugačijih, koji je napravio(baš poput svih antifašista) radnički raj na zemlji iz kojeg su milijuni bježali a tisuće su pritom izgubili život.
Zadivljujuće je saznati da tu negdje kraj nas obitava telepat, osoba obdarena sposobnošću saznavanja tuđih misli i osjećaja bez posredovanja osjetilnih funkcija (sluha, vida, dodira). Ali i zabrinjavajuće u slučaju da antikomufašisti dobiju većinu u saboru pa izglasaju osnivanje misaone policije (policije misli) koja bi otkrivala počinitelje delikta mišljenja. A hranitelj tuljana koji zna što je anonimni furio mislio kad je upitao "a što je s onim koji u mladosti uči za svećenika, a u zrelijoj dobi se bori za radnička prava?" mogao bi postati istražitelj. Pa ako je furio mislio na Castra, "proganatelja drugih i drugačijih,.." itd, itd neka nam otkrije i na koga je mislio Valter :P
PS
Inače, Fidel Castro nije učio za svećenika. Pohađao je jezuitske obrazovne ustanove, latinoamerički Jezuiti su bili pod snažnim utjecajem marksističkog učenja o socijalnoj pravdi povezujući ga s Isusovim učenjem.

"Fidel Castro, the Marxist revolutionary who ruled the Western Hemisphere's only communist state, acknowledged later in life that he was deeply influenced by Catholic teaching and welcomed a succession of popes to Cuba.
Despite carrying out repressive measures against the church in the wake of the 1959 Cuban Revolution, and then being excommunicated, Castro, who died Friday, saw himself as leading a struggle with some of the same noble aims as those of Christianity — including humility and concern for the poor.
"I believe Karl Marx could have subscribed to the Sermon on the Mount," he said in a long interview with a Brazilian priest published decades ago. But he added that the historic Catholic Church had been used "as a tool for domination, exploitation and oppression for centuries." Hranitelju tuljana, pazi što pišeš. Lošinj nije baš takva kulturna i politička vukojebina da bi nam se svima moglo prodavati bebićizme pod bubrege.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
413 # Antifašističko buntovništvoKonformist 2016-12-01 15:33
Citat Antikomufašista:
Sir Winston Churchill 2002. godine je izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca koji je jednom prilikom iznio zanimljivu tezu o ljevici i desnici u politici
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
Lažeš. Ne postoji vjerodostojan zapis da je itko ikad čuo da je Churchill rekao to što podmećeš, niti da je rekao išta slično. Tvoje podmetanje da je govorio u terminima kakvi se koriste u današnjoj Hrvatskoj je naprosto budalasto. Naime, pojmovi ljevica, desnica, ljevičar i desničar u Churchillovo vrijeme u Britaniji uopće se nisu koristili, nego "whig", "tory", "liberal", "conservative" ... Zato mu se pripisivala izreka "If you're not a liberal when you're 25, you have no heart. If you're not a conservative by the time you're 35, you have no brain", a ne balkanska bedastoća o ljevičarima i desničarima. A ako u ovom citatu vidiš desnicu i ljevicu, imaš halucinacije ili nemaš pameti.
Međutim, Churchill sigurno nije izgovorio ni ovo o liberalima i konzervativcima jer u mladosti je bio konzervativac, a od 35. godine do kraja života liberal.
Toliko o vjerodostojnost i navoda kojim nas, pozivajući se na autoritet najvećeg Britanca u povijesti pokušavaš uvjeriti da je M. Bebić u mladosti bila ljevičar i buntovnik sa srcem koji se, eto, danas opametio i postao konformist pridruživši se istjerivačima đavola antifašizma.
No svi znamo da u njenoj mladosti antifašizam nije bio izraz buntovništva nego vrlo često konformizma, pa možemo zaključiti da je i tada bila pametni konformist. A kad se promijenila društvena i politička klima svom pametnom konformizmu dala je samo drugi predznak i ono što je nekoć slavila i hvalila počela je progoniti. Zbog njene "churchillovske " pameti, desničarstva i konformizma antifašizam je na Lošinju postao buntovništvo zbog kojeg se čak saziva gradsko vijeće.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
113 # ...Antikomufašista 2016-12-01 22:00
Winston Churchill
"Socijalizam je filozofija propadanja, kodeks neukosti i evanđelje zavisti. Njegova jedina vrlina je podjednako dijeljenje bijede."
"Što dalje pogledaš unazad, to ćeš dalje vidjeti unaprijed."
Winston Churchill
Ljevicu i desnicu imaju sve demokratske zemlje bez obzira kako se u kojoj zemlji zovu samo što ljevica u demokratskim zemljama nema nikakve veze sa masovnim zločinima kao kod nas.U većini europskih zemalja ja bih bio najtvrđi ljevičar ali kod nas postoje samo dvije frakcije komunista ,jedni otvoreno podržavaju komunističke zločine i politiku a drugi to rade u rukavicama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
210 # Dimna zavjesaKonformist 2016-12-02 09:08
Citat Antikomufašista:
Winston Churchill
"Socijalizam je filozofija propadanja, kodeks neukosti i evanđelje zavisti. Njegova jedina vrlina je podjednako dijeljenje bijede."
Ima li ta izreka neke veze sa skupljanjem potpisa i cinkanjem gradskoj vlasti zbog antifašističkog transparenta? No da te podsjetim: Čovjek kojeg citiraš poslao je vlastitog sina u glavni stožer antifašista. Bio je šefom britanske vojne misije pri Glavnom stožeru NOVJ, a tijekom misije bio je i u Slunju, u proljeće 1944. godine, pri Glavnom stožeru NOV i PO Hrvatske radi organizacije isporuke britanske vojne pomoći partizanima.Citat:
"Što dalje pogledaš unazad, to ćeš dalje vidjeti unaprijed." Winston Churchill
Lijepo rečeno. A to nas uči da u prošlost ne gledamo samo od trenutka kad je izbila pobuna u Lici 27.7.1941. nego i unazad tog datuma, pa ćemo vidjeti što nas čeka u budućnosti. A o svemu što je prethodilo pobuni izvještavao je nacistički general Gleise von Horstenau. Vidio je unaprijed i upozorio na ono što se dogodilo. A dogodio se masovni antifašistički ustanak Citat:
Ljevicu i desnicu imaju sve demokratske zemlje ...
Bla, bla, truć ... Ostaje činjenica da si Churchillu pripisao nešto što nikad nije izgovorio, pa je ova tvoja propovijed o ljevici i desnici samo dimna zavjesa da se ne vidi da si ostao bez gaća.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
101 # ...Antikomufašista 2016-12-02 12:31
Citat Konformist:
Citat Antikomufašista:
Sir Winston Churchill 2002. godine je izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca koji je jednom prilikom iznio zanimljivu tezu o ljevici i desnici u politici
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
Lažeš. Ne postoji vjerodostojan zapis da je itko ikad čuo da je Churchill rekao to što podmećeš, niti da je rekao išta slično. Tvoje podmetanje da je govorio u terminima kakvi se koriste u današnjoj Hrvatskoj je naprosto budalasto. Naime, pojmovi ljevica, desnica, ljevičar i desničar u Churchillovo vrijeme u Britaniji uopće se nisu koristili, nego "whig", "tory", "liberal", "conservative" ... Zato mu se pripisivala izreka "If you're not a liberal when you're 25, you have no heart. If you're not a conservative by the time you're 35, you have no brain", a ne balkanska bedastoća o ljevičarima i desničarima. A ako u ovom citatu vidiš desnicu i ljevicu, imaš halucinacije ili nemaš pameti.
Međutim, Churchill sigurno nije izgovorio ni ovo o liberalima i konzervativcima jer u mladosti je bio konzervativac, a od 35. godine do kraja života liberal.
Toliko o vjerodostojnosti navoda kojim nas, pozivajući se na autoritet najvećeg Britanca u povijesti pokušavaš uvjeriti da je M. Bebić u mladosti bila ljevičar i buntovnik sa srcem koji se, eto, danas opametio i postao konformist pridruživši se istjerivačima đavola antifašizma.
No svi znamo da u njenoj mladosti antifašizam nije bio izraz buntovništva nego vrlo često konformizma, pa možemo zaključiti da je i tada bila pametni konformist. A kad se promijenila društvena i politička klima svom pametnom konformizmu dala je samo drugi predznak i ono što je nekoć slavila i hvalila počela je progoniti. Zbog njene "churchillovske" pameti, desničarstva i konformizma antifašizam je na Lošinju postao buntovništvo zbog kojeg se čak saziva gradsko vijeće.
Opet lupetaš gluposti,izreku si sam citirao na engleskom jeziku a evo ti i kojoj stranci je pripadao u mladosti a kojoj u starosti.". Svojim podvizima i dopisima s bojišta stekao je veliku popularnost na osnovu koje je 1900. izabran za zastupnika Donjeg doma. Četiri godine kasnije priključio se Liberalnoj stranci. U periodu od 1905. - 1908. obnašao je dužnost državnog podsekretara za kolonije, a u periodu 1908. - 1909. bio je ministar trgovine".
Godine 1924. iz Liberalne stranke prelazi u Konzervativnu stranku i iste godine postaje ministar financija. Na toj dužnosti ostaje sve do 1929. godine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
210 # Mladenački antifašizam gđe. BebićKonformist 2016-12-02 13:15
Citat Antikomufašista:
Opet lupetaš gluposti,izreku si sam citirao na engleskom jeziku a evo ti i kojoj stranci je pripadao u mladosti a kojoj u starosti."
Izreku sam citirao, ali napisao sam da je lažno pripisana Churchillu, jer on je nikad nije izrekao niti napisao. A stranke je dotični tijekom života mijenjao kao čarape pa ga se može nazvati političkim oportunistom. Kako god bilo, podmetanje lažne izreke i razglabanje o njegovim promjenama stranaka u raspravi o ovom antifašističkom hvalospjevu iz 1983.g. je čisto trolanje. Raspravlja se o jednom britanskom političaru umjesto o temi članka, o mladenačkom antifašizmu gđe Bebić.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Prijelaz na tamnu stranuArlekino 2016-12-05 14:04
Citat Konformist:
Citat Antikomufašista:
Sir Winston Churchill 2002. godine je izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca koji je jednom prilikom iznio zanimljivu tezu o ljevici i desnici u politici
- Onaj tko u mladosti nije ljevičar i buntovnik, nema srca. Onaj tko u starosti nije desničar i konformist, nema pameti.
Lažeš. Ne postoji vjerodostojan zapis da je itko ikad čuo da je Churchill rekao to što podmećeš, niti da je rekao išta slično.
Nije važno da li je rekao. Dobro dođe za objasniti Bebićkin prelazak na tamnu stranu. U mladosti je imala srca, a pod stare dane stekla pamet da priđe onima što su u Jasenovcu digli spomenik sa ustaškim pozdravom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # strava u ulici brijestovaprometej 2016-12-05 16:49
Citat Arlekino:
Nije važno da li je rekao. Dobro dođe za objasniti Bebićkin prelazak na tamnu stranu. U mladosti je imala srca, a pod stare dane stekla pamet da priđe onima što su u Jasenovcu digli spomenik sa ustaškim pozdravom.
Neće joj ta naknadna pamet puno pomoći !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # .....zmajo 2016-12-05 18:00
Citat prometej:
Citat Arlekino:
Nije važno da li je rekao. Dobro dođe za objasniti Bebićkin prelazak na tamnu stranu. U mladosti je imala srca, a pod stare dane stekla pamet da priđe onima što su u Jasenovcu digli spomenik sa ustaškim pozdravom.
Neće joj ta naknadna pamet puno pomoći !!!
Jesi li siguran? ja mislim da gđa Bebić i danas ima filing za hvatanje dobrih vjetrova. Eno i Kolinda se slika pod čudnim zastavama i kaže da u tom ne vidi ništa čudno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

 • Izabrani kandidati SDP

  Adampxu 19.01.2022 01:28
  Свежие новости
  Где Вы ищите свежие новости? Лично я читаю и доверяю газете www.ukr.net/ (https://www.ukr.net/).
   
 • Svaštara br. 2

  Marinauim 18.01.2022 23:29
  заправки картриджа cf217a
  Привет друзья! Предлагаем Вашему вниманию сервис оргтехники и продажу расходников для дома ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 18.01.2022 22:53
  Možda ser...,neznam.
  Kad čekaš građevinsku za kuću preko 10 g. Na kraju je napraviš na crno(dobro da se je dalo ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Liječeni HDZ-ovac 18.01.2022 20:14
  .....
  Nisi naveo nikakav brojčani dokaz niti si naveo zašto. Samo postavljaš glupa pitanja. Očito ...
   
 • Vrijedilo je ...

  NN 18.01.2022 20:14
  ....
  Amiš hoće reći da su lošinjanke u zadnjih 10 godina trebale roditi još 551 dijete kako ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 18.01.2022 19:28
  Brojčano dokazano i napisao sam zašto a sad vi imate neki argument osim "Ana loša hadeze ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Liječeni HDZ-ovac 18.01.2022 19:10
  Činjenice nisu blaćenje
  Ako HDZ u Zagrebu pod motom demografije optužuje Tomaševića znači da laje pod krivim drvetom.
   
 • Vrijedilo je ...

  Lokalni akter 18.01.2022 18:51
  Trend licemjerja
  Melješ li ga melješ o svemu i svačemu, ali tema nisu Amiši i pravi katolici ni natalitet ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 18.01.2022 18:36
  .....
  Čitajući komentar koji ovdje navodite,ima tu puno istine,i to su činjenice.Uvaže ni vijećnik ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 18.01.2022 16:56
  Ne rađa HDZSDP...
  A dobro, koliko djece je prosječna Lošinjanka rodila u zadnjih 10 godina a koliko npr. 1900?
   
 • Vrijedilo je ...

  S.T. 18.01.2022 13:24
  Budimo precizni a ne Volarići
  Na tu glupost Volarić je dobio odgovore: - ali sada pričamo o razlici od popisa 2011 do ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 18.01.2022 11:57
  Elementrano, Volariću!
  Možemo ali ne moramo to znati. Jer mi govorimo o popisu za zadnjih deset, a ne za ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Domestos 18.01.2022 11:00
  Razjareni sponzor
  Razjaren Frankovićevim osvrtom na demografsku katastrofu otoka Aninih djedova oglasio se ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Haker 18.01.2022 10:23
  Bolest Balkana traži reset sustava
  U tom pravcu idu i komentari uz ovaj Frankovicev status: ~ Matematicki gledano, brojka ...
   
 • Organizirano nečinjenje nadležnih

  Lokalni akter 18.01.2022 09:43
  Tko je dobio Hrvatsku?
  Dobili smo Hrvatsku, ali ostasmo bez Hrvata ... ... komentira Zoran Šprajc na RTL-u.
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 17.01.2022 22:05
  ...
  Može biti samo na dva mjesta, na Nerezincu ili u Stopu
   
 • Vrijedilo je ...

  Lokalni akter 17.01.2022 19:42
  Ne brinite, u trendu smo
  Prema odgovoru ureda gradonačelnice portalu otoci.net Lošinj je u trendu s ostatkom Hrvatske.
   
 • Vrijedilo je ...

  ...... 17.01.2022 19:18
  .......
  A di mi je Van Bohu?Da brani čast naše drage gradonačelnice? Daj čovječe javi se malo! Ali ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Krampus 17.01.2022 18:45
  Nestali u dva i pol mandata
  Ne znamo gdje su nestali ali znamo kad su nestali. Nestali su dok je Kapeli bio gradonačelnik ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Krmak 17.01.2022 18:13
  Car je gol
  Butković,Komadi na i Ana koji vam je k...?Zašto ne vrate liniju 311 u Mrtvašku?U cijeloj ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 17.01.2022 18:03
  Laže Plenki ko HDZ-ovac
  Kazao je da pad stanovništva u Hrvatskoj nije novost jer da to taje već 70 godina. Laže ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Zvekan 17.01.2022 16:40
  Problem je u građanima
  Premijer je snužden. Ide okolo i žali se da svi ignoriraju njegov krasan intervju, piše ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  Žuja 17.01.2022 12:40
  Segment nautičkog turizma
  A u životopisu uz izborni program joj piše Radno iskustvo stjecala je u segmentu nautičkog ...
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  ..... 17.01.2022 11:41
  ....
  ... nego za ono što je radila kod ćaće svog, klozetfrau
   
 • Je li ovo Grad za tebe?

  hranitelj tuljana 17.01.2022 10:51
  Seksizam naš svagdašnji
  ..nego za što je? Hajde, dovrši...:lol:
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 17.01.2022 10:49
  Mjesto ugodno za život
  Tu frazu je Ana Kučić uvela kad je shvatila da od obećanja kako će Lošinj biti prvi od ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Gulanfer 17.01.2022 10:11
  Nedostatak vizije odgovornih
  Čeka da se prvo oglasi šef njene partije pa da pisac šalabahtera zna šta da napiše. Ali za ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Trubilo 17.01.2022 09:22
  Najveći otočki grad
  Znate onu vječnu frazu o Malom Lošinju kao najvećem gradu na našim otocima... Jesmo li još ...
   
 • Organizirano nečinjenje nadležnih

  ..... 17.01.2022 08:52
  Komadina kadar
  Nesposobnost Komadinog kadra: 1.riva na Susku 2.riva na Unijama 3.Mrtvaška 4.solarna elektrana ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 17.01.2022 08:21
  Demografija
  TKO JE OGOVORAN ZA DEMOGRAFSKU KATASTROFU? ZNA SE! A GRADONAČELNICA ŠUTI. i.imgur.com/hG6hHuA.jpg ...