Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Evaluacija nije strašni sud

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

evaluacijaJavna objava učeničkog bloga kojim iznosi pozitivne i negativne osobine svojih nastavnika u našim je uvjetima neviđena hrabrost. Napad je to na ideju učitelja da su nedodirljivi, da je njihova vrijednost neupitna, da njihov rad ne smije nitko preispitivati, a najmanje oni nad kojima su u odnosu moći, učenicima i njihovim roditeljima

Cijeli grad već danima u kuloarima nagađa o tome što piše u blogu učenika osmog razreda OŠ Maria Martinolića, kada je zbog njega upućena prijetnja kolektivnim ukorom cijelom  jednom razredu i pozvana policija u školu.

Evaluacija nastavnika od strane učenika je uobičajena pojava u europskim i američkim školama i fakultetima. Evaluacija nije strašni sud, nego jednostavan način vrednovanja nečijeg rada, koji omogućuje da nastavnici dobiju povratnu informaciju o nastavnom procesu, rezultatima i odnosima, te da te elemente unaprijede.  Učenicima omogućuje da dobiju osjećaj da su oni u središtu nastavnog procesa, da je njihovo mišljenje važno i da načela ljudskih prava i dječjeg prava na mišljenje nisu tek prazna fraza nego nešto što im omogućuje osobni rast i integraciju u građansko društvo.

evaluacijaEvaluacija nastavnika, manje službena, željena i strukturirana postoji čak i u autoritarnim školama i autoritarnim porecima. Sastoji se u tome da djeca međusobno, svojim roditeljima i svome socijalnom okruženju opisuju i karikiraju i dobre osobine svojih nastavnika i njihove slabosti. O nastavnicima se tako sve zna, tko puši za sata, tko vrijeđa djecu, tko ogovara druge ljude umjesto da predaje gradivo, tko se nemotivirano ljuti i donosi svoje osobna neraspoloženja u učionicu, koga je nastavnika moguće uhvatiti u neznanju, a tko pokazuje strast prema gradivu koje predaje. Ovaj način evaluacije ne unaprjeđuje procese i odnose između nastavnika i učenika, nego tek jednostavno otvara ventil kojim se djeca rješavaju napetosti, frustracije i konflikata.

flasterJavna objava učeničkog bloga kojim iznosi pozitivne i negativne osobine svojih nastavnika u našim je uvjetima neviđena hrabrost. Napad je to na ideju učitelja da su nedodirljivi, da je njihova vrijednost neupitna, da njihov rad ne smije nitko preispitivati, a najmanje oni nad kojima su u odnosu moći, učenicima i njihovim roditeljima. Autoritarna škola se ne mijenja, nego tek ideje i koncepte demokracije i ljudskih prava nastoji ukorporirati u kurikulum kao gradivo koje se uči i ocjenjuje. Ne nastoji ih pretvoriti u životna i obrazovna načela, jer za to nema znanja, nema osobnih sklonosti ni izbora autoritarno odgajanih i obrazovanih učitelja, a nema ni društvenih okolnosti. Ukratko, nema  tradicije civilnog društva. Zato je sporni blog, vrlo odmjeren i za učenika osmog razreda neuobičajeno uljudan, izazvao nesrazmjernu količinu bijesa, povrijeđenosti, zapjenjenih prijetnji tužbama i neodgojnim postupcima.

Nastavnici misle da zaslužuju neko posebno poštovanje jer su u poziciji da daju ocjene iz znanja i vladanja. Koncept ljudskih prava određuje istu količinu poštovanja nastavnicima i njihovim učenicima, baš kao i svim ljudskim bićima, a dodatnu količinu treba zaslužiti i nije uračunata u kvotu nastavničkih privilegija. Koncept dječjih prava određuje da djeca imaju pravo na iznošenje svoga mišljenja, čak i onda kada se nama odraslima ne sviđa ili kada vrednuje nas. Naročito onda. Tada to jedino i ima smisla, a ne kada recitiraju naučeno gradivo ili papagajski ponavljaju naše misli.

Jasno je da djeca imaju nedostatan instrumentarij za valjano vrednovanje - za to im nedostaje znanja i iskustva. Ali nastavnici zato poznaju (ili bi trebali poznavati!) razvojne mogućnosti svojih učenika i uzimaju u obzir nedostatak znanja i iskustva, pa potiču na vježbu njihovo kritičko mišljenje i preispitivanje svijeta koji ih okružuje.  Zato se kompetentan nastavnik ne ljuti na dijete, ne pada u amok i ne dolazi na ideje da podiže privatne tužbe u slučaju evaluacije svog rada kojom nije zadovoljan.

Odgojna poruka, koja je mogla uslijediti nakon objave bloga, nije uslijedila. Šteta, jer svaki nastavnik zna kako je rijetka i dragocjena kombinacija dijete žive inteligencije, zainteresirano za svijet oko sebe, odvažno i kritično. Takvo se dijete poziva na dodatno uključivanje, a ne isključuje.

Pozivanje na kolektivnu odgovornost cijelog razreda, prijetnje ukorima, dovođenje djece u situaciju da ne žele pokazati propušteno gradivo bolesnom kolegi koji je autor bloga kako ne bi sebe prokazali kao podržavatelja, a naročito pozivanjem policije u školu pokazivanje potpune nemoći da se djecu odgaja, sve su to žalosni pokazatelji da za provođenje građanskog odgoja u nas nema uvjeta. Nema razumijevanja, nema znanja, nema osposobljenog kadra.

Mediji su prenijeli izjavu jedne ravnateljice koja je uvođenje građanskog odgoja u škole komentirala svojim opažanjem da djeca vole humanitarne događaje. WTF, pitala bih kada se to ne bi tumačilo neodgojnim utjecajem daleko gorim nego što je prijetnja kolektivnim ukorom. Građanski je odgoj produktivna reakcija na dječji blog. Sve ostalo je loše oponašanje odgoja, loše oponašanje građanskog društva i loš rezultat za uključenu djecu.

 

Komentari: 

0 0 # ozna sve doznaroditelj 2011-02-14 18:51
ja još ne mogu da vjerujem da se ovo dogaða! Kakva je poruka škole da se djeci dovodi policija i prijetnje sudom!?? Pa djeca trebaju policiju i sud koji će ih štititi a ne optuživati i kažnjavati!!Na osnovu čega je policija došla uopće u školu i jesu li imali uopće srama doći djecu zastrašivati? Tko im je dao nalog da kopaju po osobnim stvarima. Da li znate da su mlaða školska djeca zastrašena ovim činom i da im je potrebna psihološka potpora?
"Autoritarna škola se ne mijenja, nego tek ideje i koncepte demokracije i ljudskih prava nastoji ukorporirati u kurikulum kao gradivo koje se uči i ocjenjuje.- OVO SE NE SMIJE DOPUSTITI! Djeca ne znaju što je demokracija ni demokratski odnos jer to u autoritarnoj školi NE MOGU NAUČITI!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Prof 2011-02-14 19:14
Sto se moze uciniti da se sprijeci da to dijete dobije ukor? kontaktirati ministarstvo obrazovanja ili potpisati nekakvu peticiju? Ako se dopusti ukor, znaci da se dopusta krsenje najelementarnij ih prava djece i da smo zaglibili doliko duboko da cemo odgojiti jos tko zna koliko generacija poslušnika i da se nece ubrzo nista mijenjati na bolje
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Grad prijatelj djeceMama 2011-02-14 19:27
O sramne li table na ulasku u grad.A sva vijeća, dječija gradska i slična gdje su? I njihova mama zaštitnica Hofman, poznavateljica ekologije, dječijih prava i božijih zakona. Da nije ovo znak za reviziju "prijateljstva grada"????????
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Grad prijatelj djece?Mervin 2011-02-14 19:42
Slažem se s Profom, ali mislim da oni u OŠ koji nisu spriječili ova sramotna zbivanja (a prije svih ravnateljica) nisu ni svjesni kakvu su odgojnu štetu načinili cijeloj jednoj generaciji djece. I to u godini prije uvoðenja Graðanskog odgoja u škole.

U Vjesniku piše "Nakon više od 10 godina priprema, graðanski odgoj i obrazovanje postat će obvezni dio školskog programa od nove školske godine. Osnovne škole će sadržaje o ljudskim pravima morati integrirati u nastavu od nižih razreda, dok će srednje škole samostalno odlučivati žele li graðanski odgoj učenicima ponuditi kao temu u više predmeta, kroz module od 15 do 32 školska sata, ili će ga uvesti kao izborni predmet."

Ovaj grubi nasrtaj na dijete koje očevidno ima osjećaj za svoja prava i želju da sudjeluje u životu zajednice pokazuje da u toj školi prevladava boljševički totalitarni nedemokratski duh. Po mojem mišljenju tu bi trebao intervenirati i sam Gradonačelnik jer pripada stranci koja se u svom nazivu diči da je DEMOKRATSKA. Neka pokaže da je ovaj grad zaista prijatelj djece.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pedagoške mjereroditelj 2011-02-14 20:03
Nisam pravnik pa neznam po kojem su se zakonu ravnali. No u niti jednom zakonu ne piše da se pedagoške mjere izriču zbog kritike i ocjene rada učitelja
Na stranicama MZOŠ može se naći zakon o školstvu u kojem piše sljedeće
VII. PEDAGOŠKE MJERE
Članak 84.
(1) Pedagoške mjere zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja u osnovnoj školi su opomena, ukor, strogi ukor, odgojno-obrazov ni tretman produženog
stručnog postupka i preseljenje u drugu školu.
(2) Pedagoške mjere zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja u srednjoj školi su opomena, ukor, odgojno-obrazov ni tretman produženog stručnog
postupka, opomena pred isključenje i isključenje iz srednje škole.
(3) Pedagoške mjere zbog povreda dužnosti i neispunjavanja obveza iz stavka 1. i 2. ovog članka izriču se za tekuću nastavnu godinu, osim mjere preseljenja u drugu školu koja se
izriče ili za tekuću školsku godinu ili za trajanja osnovnog obrazovanja.
(4) Učenik koji je isključen ima pravo polagati razredni ispit.
(5) Pedagošku mjeru opomene izriče razrednik, ukora razredno vijeće, strogog ukora, opomene pred isključenje i odgojno-obrazov nog tretmana produženog stručnog postupka učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće, a preseljenja u drugu školu, odnosno isključenja iz škole ravnatelj.
(6) Do okončanja postupka izricanja mjere isključenja iz srednje škole ravnatelj može trenutačno udaljiti učenika iz odgojno-obrazov nog procesa.
(7) Škole su dužne provoditi pedagoške mjere poštujući učenikovu mentalnu i socijalnu zrelost, opće stanje, osjetljivost i druge okolnosti koje utječu na njegov razvoj. Pored odlučnih činjenica utvrðuju se sve činjenice učenikovog razvoja, obiteljskih i drugih okolnosti u kojima živi te sve druge važne okolnosti.

Članak 86.
(1) Roditelj učenika osnovne škole, odnosno učenik srednje škole i njegov roditelj imaju pravo žalbe na izrečenu pedagošku mjeru.
(2) O žalbi na izrečenu pedagošku mjeru opomene odlučuje razredno vijeće, ukora učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće, strogog ukora, preseljenja u drugu školu, opomene pred isključenje i odgojno-obrazov nog tretmana produženog stručnog postupka ravnatelj, a isključenja iz škole Ministarstvo.
(3) Uvjete, način i postupak izricanja pedagoških mjera iz članka 84. ovog Zakona, osim mjere odgojno-obrazov nog tretmana produženog stručnog postupka, ureðuje škola statutom.

Here, watch this, shut up
You are free to do as we tell you
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zeus 2011-02-14 22:18
Iako je gornji članak napisala Bojana Genov ,upravo ona usko suraðuje sa učiteljima u osnovnoj školi i izdvaja učenike "crne ovce" kojima je potrebno dodatno ispirati mozak umjesto da pokuša utjecati na školu da djeca dobiju kvalitetno obrazovanje u školi za koje su učitelji i plaćeni.
Loše stanje u društvu se nažalost prenosi i na školu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Freedom of Speechroditelj 2011-02-14 23:34
Zeus mislim da se varaš što se Bojane tiče. Bojana je jedna od admina ovih stranica na kojim slobodno i anonimno možemo izraziti svoje mišljenje prijedloge i nezadovoljstvo na odreðene teme a da nitko neće reći on je ili ona to rekla. Nećemo snositi sankcije zbog toga što kažemo dok je Bojana izložena torturi i napadima. Iako smo nezadovoljni kvalitetom školstva moramo suraðivati jedni s drugima pa i sa svetim učiteljima. Ne znam na koji način misliš da im se ispira mozak-NENASILNI M ODGOJEM i SLOBODOM GOVORA! Što tu Bojana može učiniti! jedan učitelj markira s nastave jedna učiteljica navodi krive činjenice, jedan učitelj malko poživčani, jedna malo brije, može se tu još dodati loših osobina. Mali je bio jako uljudan. Meni se uopće ne ide na informacije jer kad tamo doðem u školu frca bijes na sve strane sa učiteljskih lica (istina ne svih, ima ih i ljubaznih i strpljivih) da se prestrašim.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Upravno vijeće OŠSpeakEasy 2011-02-15 09:52
Jutros u kafiću komentiralo se ovaj članak i sramotni postupak škole prema učeniku, a ja sam kao nehadezeovac zlurado spomenuo komentar od Mervin da, kako kaže, "tu bi trebao intervenirati i sam Gradonačelnik jer pripada stranci koja se u svom nazivu diči da je DEMOKRATSKA.", tj Hrvatska demokratska zajednica. A onda su me "poklopili" jer da Grad i Gradonačelnik Osnovnoj školi samo daju stotine tisuća našeg novca, ali da nema nikakav utjecaj. Naime, OŠ ima pet članova Upravnog vijeća od kojih jednog biraju djelatnici, jednoga roditelji, a većinu, tj. tri člana imenuje Županija po ključu da je jedan iz SDP-a, jedan iz IDS-a i jedan iz HNS-a. Pa su mi rekli, a tu su u pravu, da ako netko treba intervenirati i ravnateljicu OŠ podučiti o demokraciji, pravima djece i graðanskom odgoju, onda je to gospodin Komadina, a ne gradonačelnik Kapeli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # odgovorrazočarana 2011-02-15 11:12
Svaka čast SpeakEasy :-) :-) :-) samo žalosno da nadležne nije briga i samo svaljuju krivicu na druge, nadam se da će netko nešto poduzeti od onih koji mogu nešto promijenti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kapeli, zatvori im špinu!Mervin 2011-02-15 11:31
SpeakEasy je u pravu glede sastava upravnog vijeća OŠ, ali nije u pravu kad kaže da je Kapeli nemoćan u toj stvari. Prvo, Olivelu je za ravnateljicu postavio HDZ jer uz ovako mlitavu oporbu u kojoj svako misli samo na svoj privatni interes Kapeli može raditi što hoće. Siguran sam da bi bilo dovoljno da nazove ravnateljicu i izgrdi je na pasja kola i ona bi povukla ovu glupost o kraði identiteta škole. Osim toga, Kapeli može jednostavno zavrnuti špinu od proračuna sve dok u OŠ ne nauče što je demokracija i prava djece. Netko će reći da bi to bilo kolektivno kažnjavanje cijele škole, tj i učenika, koje spominje Genovica. Pa što? Taj kolektiv je to sasvim zaslužio, jer je prijetnjom cijelom razredu zbog postupka jednoga učenika koji nije učinio ništa loše, uprava škola okrenula cijeli razred protiv njefa, pojedinca ("Pozivanje na kolektivnu odgovornost cijelog razreda, prijetnje ukorima, dovoðenje djece u situaciju da ne žele pokazati propušteno gradivo bolesnom kolegi"). Netko je već napisao da je nanesena nepopravljiva odgojna šteta cijeloj jednoj generaciji, i ja se s time slažem. Škola je zaslužila kolektivnu kaznu zatvaranjem špine za dotok novca iz gradskog proračuna, a time bi Kapeli pokazao da pripada stranci koja s pravom nosi ime DEMOKRATSKA.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-02-15 15:03
Gledam web stranicu OŠ Maria Martinolića i ne mogu doć sebi od smija :-) Na njoj velikim slovima piše:

NE TREBAJU SVI BITI ODLIČNI UČENICI

ALI BI SVI TREBALI POSTATI ODLIČNI LJUDI

Ma kako će postat odlični ljudi kad ih dresirate za poslušnost i da budu cito? I učite da odbace svojeg kolegu kao da je kužan jer se usudio reć svoje mišljenje?

Link Text (www.os-mmartinolica-mali-losin j.hr/.../)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # PihAb 2011-02-15 18:10
Ova Bojana Genov je najkompetentnij a osoba u ovom društvu. Nos gurne svugdje. Školstvo, crkvu, grad, financije i sve što stigne. Samo ga ne gura tamo gdje bi trebala. U našem gradu bi trebala postojati funkcija koja bi nadzirala svaku poru društva te bi na tu poziciju trebalo imenovati upravo nju, koja je prošla sve škole, a pogotovo one kako ocrniti druge i napraviti ih nesposobnima. Možda je Lošinj čekao upravo nju da nam otvori oči i da nam pokaže da smo mi svi bez obzira što radimo uglavnom nesposobni i lažljivi. Čovjek koji nema pametnijeg posla kao što je ona nema druge nego napraviti jaz meðu svima i svima napakostiti. Nitko ništa ne radi osim nje same koja se skriva iza ove bolesne stranice. Ljudi moji radi se o našoj djeci koja idu u našu školu u koju sam i ja išla i u njoj nisam čula ništa loše.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prof 2011-02-15 18:20
dušo moja, prema ovom tvom tekstu izgleda kao da tamo nisi cula ni nista dobro. Tema nije Bojana Genov, ako se ne slažes s njom, odgovori na njene tvrdnje argumentima. Nije ti Bojana kriva sto sama nisi u stanju srociti argumentirani tekst i time probati obraniti djelatnike skole ako ti je to cilj. Jasno mi je da te to frustrira, ali tvoj neargumentirani izljev emocija prema dotičnoj osobi koja je napisala tekst nikog ne zanima
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # žare 2011-02-15 18:48
Makar ovaj put dijelim mišljenje autorice ovoga članka, i meni je muka od tog enormnog guranja u sva moguća područja ljudskog života. Najveća pohvala za otvaranje i održavanje ove stranice, al tog petljanja u sve i svašta direktorica svemira bolje da se ostavi, od pristranog komentiranja kandidata za gradonačelnike do pljuvanja crkve i njenih načela, sad joj je školstvo na tapetu, sutra će se nać pozvana da komentira lansiranje letjelica u svrhu pronalaska života u svemiru.
Ugl, profesore, kad već tražiš argumente. Osobi čija su djeca jedna od glavnih klošara ovoga grada svoju djecu sigurno ne bih poslala na odgajanje u njezinu udrugu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bo 2011-02-15 18:53
Ovo vam je super taktika. Ajde da pljujemo po Genovici da se ne raspravlja o ovoj odurnoj gadosti prema djetetu u OŠ nego o njoj. Svaka čast.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # dodo 2011-02-15 18:57
Slažem se s profom. Dajte argumente protiv onog ŠTO piše, a ne brabonjajte o tome TKO piše. Predlažem adminu da makne komentare koji nemaju veze s temom, jer Genov nije tema.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # veljko 2011-02-15 19:08
ja predlažem da se ti objesiš
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Cosa nostraroditelj 2011-02-15 19:30
Molila bih Bojanine mrzitelje da mi objasne koga je to Bojana ocrnila i napravila nesposobnim i po čemu je stranica bolesna? Zato što tlačeni ne žele više da šute?? Je li vas strah da će još toga doći na vidjelo pa pokušavate na ovaj način ocrniti Bojanu???Ugl, profesore, kad već tražiš argumente. Osobi čija su djeca jedna od glavnih klošara ovoga grada svoju djecu sigurno ne bih poslala na odgajanje u njezinu udrugu. Kakva je to osoba koja djecu može nazvati klošarima ovog grada i kakvi su ovo argumenti protiv Bojaninog teksta??? Vidiš Žare ti svoju djecu ne moraš slati u Bojaninu školu a mi svoju moramo slati u diktatorsku školu, moraš onda razumjeti da i mi želimo da nemoramo slati djecu u školu u kojoj učitelji šikaniraju djecu i istresaju svoje životno nezadovoljstvo! !!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Šrek 2011-02-15 19:44
žare i bo nisu mogli dati bolji kompliment kvaliteti ovog napisa Bojane Genov od toga što pišu o njoj kao osobi i o njenoj djeci, umjesto da ospore ili kritiziraju ono što je napisala. To što su oni učinili omiljeno je sredstvo rasprave kad nemaš nikakvih argumenata protiv onog što je rečeno ili napisano. Naime, kad netko ne može ili ne zna pobiti argumentima tvrdnju s kojom se ne slaže, pokušava je oboriti glupavom tvrdnjom kako je onaj tko je iznosi, na primjer "poznati lažljivac", "pijanac", pripadnik nepoćudne nacije, vjere itd. Ova je smicalica poznata od davnine, pa ima i latinski naziv: argumentum ad hominem (argument protiv covjeka).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-02-15 20:00
Slušaj šrek, o tom argumetu ad hominem si se pravio pametan već par puta na ovim stranicama, uvijek isto sranje. Nije mi cilj blatiti Bojanu na ovoj stranici jer je to u najmanju ruku degutantno. Ne govorim da pijanac, lažljivac ili netko takav nema pravo glasa, ali npr. Ne može ti pijanac govoriti kako da se odvikneš od alkohola, lažljivac kako treba biti pošten i sl. Tako ti i osoba poput Bojane nema što govoriti o odgoju djece iz razloga koje već svi znaju, al ih neću iznositi jer će ispast da blatim i ocrnjujem na razini obitelji. Sapienti sat!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Marvin 2011-02-15 20:28
A zašto ti bez nicka ne napišeš što je netočno ili neumjesno rekla? Nego opet o obitelji. Po ovome što je napisala ja bi rekao da ima itekako što za reći.
Je li točno da "Evaluacija nastavnika od strane učenika je uobičajena pojava u europskim i američkim školama i fakultetima."? Ili nije točno?
Je li točno da "Javna objava učeničkog bloga kojim iznosi pozitivne i negativne osobine svojih nastavnika u našim je uvjetima neviðena hrabrost." Ili nije točno?
Je li točno da "je sporni blog, vrlo odmjeren i za učenika osmog razreda neuobičajeno uljudan, izazvao nesrazmjernu količinu bijesa, povrijeðenosti, zapjenjenih prijetnji tužbama i neodgojnim postupcima." Ili nije točno?
Je li točno da "Pozivanje na kolektivnu odgovornost cijelog razreda, prijetnje ukorima, dovoðenje djece u situaciju da ne žele pokazati propušteno gradivo bolesnom kolegi koji je autor bloga kako ne bi sebe prokazali kao podržavatelja, a naročito pozivanjem policije u školu pokazivanje potpune nemoći da se djecu odgaja, sve su to žalosni pokazatelji da za provoðenje graðanskog odgoja u nas nema uvjeta. Nema razumijevanja, nema znanja, nema osposobljenog kadra." Ili nije točno?
I na kraju, je li točno da "Odgojna poruka, koja je mogla uslijediti nakon objave bloga, nije uslijedila." Ili nije točno? A možda vi koji sad raspravljate o Bojani umjesto o onom što je napisali mislite da je ukor djetetu, pozivanje policije, prijetnje sudom roditeljima i izazivanje izopćenja djeteta pravilna odgojna poruka. Pa ako to mislite, opet ispada da je Bojana ispravno rekla "Autoritarna škola se ne mijenja".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ponavljanje je majka znanjaroditelj 2011-02-15 20:37
Mene zanima kako časna može predavati o seksu i ljubavi izmeðu muškarca i žene kada to nikada nije osjetila niti vidjela penis?
Kako svećenik može predavati o obitelji i djeci kada nikada nije zasnovao obitelj? Naprotiv pijanac koji se odvikao od alkohola i pušač koji je prestao pušiti, lažljivac koji je postao pošten kao i drogeraš koji je uspio se skinuti sa fiksa za razliku od časne i svećenika mogu pričati o tome i pomoći drugima jer su se uspjeli rješiti svojih poroka, i mogu pomoći i drugima da uspiju!!! Recimo da imate dvije knjige: - jedna je od časne i zove se " u vrtlogu strasti" i opisuje sekualne užitke muškarca i žene dok je druga od bivšeg alkoholičara i zove se "kako sam prestao piti" i opisuje bivšeg alkoholičara koji je pio i prestao piti - kojoj bi ste više vjrovali?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Starvin Marvin 2011-02-15 20:42
ahahahah, svaka cast roditelj, poptuno si u pravu. Uostalom i glavni krscanski sveci su konvertirani bludnici i kriminalci :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Direktorica svemira 2011-02-15 20:43
To što vi nazivate direktoricom svemira, samo je jalni i jadni način da kažete da nemate graðanske hrabrosti. Radite isto što i Genov - gurate nos u sve i sva, što je vaše pravo i svačije pravo, a u nekom drugačijem društvu smatra se i graðanskom obavezom i znakom graðanske samosvijesti. Razlika izmeðu vašeg guranja nosa i njezinog guranja nosa je samo jedna: ona ima muda da napiše svoje ime.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # TZV. nastavniciRoditelj 2011-02-15 20:45
Glavni bolesnik u gornjim komentarima je notorni gradski pjevač i muzikant? Ab nije ab već B.I. tzv. nastavnik glazbenog iz srednje i osnovne škole. Na nekoliko mjesta je izneo svoj negativan stav i djete mi kaže da često komentira na nastavi i Genov i njezinog sina. Viðen je pijan i krmeljiv i zadnja je osoba koja bi mogla nekoga i nešto proglasiti bolesnim. Želite da vam opišem moralni lik i djelo ovog nastavnika?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HrabrostMama 2011-02-15 20:52
Upalilo je i tema je promjenjena. Da ne bi pisali o zdravim nastavnicima na ovoj bolesnoj stranici vi se bavite jedino potpisanom osobom a hrabri nastavnici se kriju. Zamislite hrabrosti i iskrenosti. Svi oni prozvani a ljuti nemaju muda se potpisati, a ovu stranicu čitaju kao vjeroučitelj pornografiju, krišom!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mujo katolik 2011-02-15 20:54
roditelju, a tko kaže da časna nikada nije osjetila niti vidjela penis? I da svećenik nikada nije zasnovao obitelj. Nedavno je pisalo o svećeniku koji je sagradio kuću ljubavnici i djeci, pa da su se nešto posvaðali i da joj je prijetio :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kill the Messenger... 2011-02-15 20:58
Mama, to ti je po onoj Kill the Messenger, tj. ubij glasnika. Upalilo je, raspravlja se o Genovici, a ne o slučaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Bojana Genov 2011-02-15 20:59
Ne smatram se direktoricom svemira, i sve teme o kojima pišem promatram i komentiram iz jednoga konteksta: iz konteksta ljudskih prava i graðanskih vrijednosti. I ovo je tekst o ljudskim pravima i usko vezanoj temi graðanskog odgoja, koja jest u velikoj mjeri način konzumacije i poštivanja graðanskih prava. Da, za ovu sam temu ekspertica. Bavim se njome godinama i poznajem je u teorijskom i praktičnom smislu. Da je ova tema dio obrazovnog kurikuluma u RH, onda bi bila poznata i onima kojima je palo na pamet kažnjavati dijete zbog grijeha konzumacije svojih ljudskih prava, a možda im to ne bi ni palo na pamet. Činjenicu da sam u ovom području ekspertica ne mogu umanjiti moja djeca klošari. Bar je tako u svijetu logike, a ne krmeljivih i pijanih malograðanskih tlapnji.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..roditelj 2011-02-15 21:02
tako su nas učili u školi a te zolčeste neistine pišu crveni Jutarnji , Ante Tomić Bojana Genov Index i ostala klika
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Toxa 2011-02-15 23:46
Glavno da ti spadaš u visokograðanstv o a mi ostali smo pijani malograðani! toliko o tvojim pravima. A što se drugih stvari tiče, bolje ispitaj situaciju do kraja a onda napiši nešto iz svog aspekta...a ne iznosi netočne činjenice (koje nema veze ali ih ima). Odavno smo mi za tebe malograðani primijetili da te smetaju crkva, školstvo i ostali koji te baš ne podupiru. Tvoj rad mi je prestrašan i omalovažavajući prema cijelom gradu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prof 2011-02-16 00:33
Meni je prestrasno da osoba koja se naziva Toxa moze mirno reci da se iznose netocne cinjenice ali nema veze koje!!! Kako vi u crkvi i skolstvu koje branis na to gledate? Tim gore po cinjenice ako se ne slazu sa vasim zamislima o svijetu. Meni je Toxa prestrasan tvoj nacin izrazavanja i omalovazavajuci je prema svim citateljima posto mislis da se vrijedjanjem osobe koja je napisala najnormalniji komentar nevjerovatnog krsenja zakona i ljudskih prava u skoli moze skrenuti tema s onog sto se zapravo dogadja. Ajde prosvijetli nas o tim netočnim cinjenicama! Stvarno je nevjerovatno da kraj ovako strasnog dogadjaja u osnovnoj skoli neki ljudi imaju uopce hrabrosti tako vaznu temu svoditi na laprdanje o bojani genov. Sta biste napravili da je clanak nepotpisan, kako biste onda branili ove strasne stvari koje se desavaju?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # jozef k. 2011-02-16 00:38
[cenzurirano] ja sve ovo. Proziva se na sve strane. Školu, ravnateljicu, Bojanu, muzikanta iz glazbenog, nastavnike, čemu sve to kad se ništa neće promijeniti? Da je kojim slučajem potrebno izać na ulicu, skupit se 50ak roditelja ujutro ispred škole uvijek bi bilo: Ajoooj zašto baš danas, meni dolaze majstori, ja ne mogu s posla, pa moje dijete ne ide u taj razred, nek idu roditelji djece iz toga razreda i milion razloga. Takvi smo mi hrvati od prevlake do dunava. Jaki na jeziku, slabi kad nešto konkretno treba napravit.
Odustajem od čitanja ovog portala jer sve više shvaćam kakvim sam ljudima okružen a to je zaista deprimirajuće. Samo nek se pljuje, što god bilo, škola, crkva, gari, jadranka, uvijek je netko aktualan i tako ukrug.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Jozefu k.Toxa 2011-02-16 00:42
Potpisujem!!!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prof 2011-02-16 00:45
jozefe ja cu ti doc iako nemam djece u skoli, a ti toxa nemoj potpisivat kad i ti pljujes, jer potpisujes protiv same sebe. Malo razmisli pa ce ti doc u glavu, uzmi si vremena
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # prestrašnoDomagoj Buljan 2011-02-16 01:53
uvažena Toxa,
omalovažavajući prema Vašem gradu koji je inače oličenje savršenstva i besprijekornost i, uglednih, obrazovanih i poštenih graðana, jel? mislim da ovaj grad ima potencijala da bude odlično mjesto za život, i za napredovanje u tom cilju je svaka kontruktivna kritika sigurno dobrodošla. i sreća da ima ljudi poput Bojane koji samo guraju napred i dižu ovaj grad na veću razinu. samo šteta da je dovoljno zlobnih licemjernih malograðana pa da je taj napredak puno sporiji nego što bi mogao biti.

kada bi svi mi bili spremniji na kontruktivne kritike i ne doživljavali ih isključivo kao osobne napade, kada bi bili spremniji opraštati, kada bi bili solidarniji jedni prema drugima, kada bi se trudili učiti i napredovati kroz cijeli život, uvjeren sam da bi ovaj svijet i ovaj grad bili puno ljepša mjesta za život. a ove rasprave bi bile puno konstruktivnije . i onda bi valjda shvaćali da svi imamo i pravo i obavezu biti uključeni u kreiranje društva u kojem živimo. a to znači i imati mišljenje o svim temama s kojima imamo doticaj. i smjeti napisati komentar o njima. i potpisati se. i ne biti napadnut osobno, već argumentima. pa onda i naučiti iz nečijeg tuðeg argumenta i priznati sam sebi da je netko drugi možda i u pravu. da, trebalo bi bome svašta priznati sam sebi, a to nije lako, zar ne? nije, lakše je biti frustriran i alkoholiziran (ili štogod već), ali vjerujte mi, život je puno ljepši jednom kad se čovjek pomiri sa svojim greškama, nedostacima, ograničenjima.

a onda se i malo teže daju ocjene nečijeg rada s pridjevima prestrašan i omalovažavajući . još mogu nekako mutno shvatiti što bi vam bilo prestrašno, ali gdje nalazite tragove omalovažavanja, to nikako ne mogu odgonetnuti. ja jedino vidim ljubav prema tom gradu jer se unatoč svojoj specijalnosti (a to JEST područje ljudskih prava) s kojom je mogla završiti širom svijeta, ipak zadržala u ovoj žabokrečini već skoro 30 godina. vidite, ovo je bilo omalovažavanje. samo što ja to ne mislim ozbiljno. ne bih ni ja ovdje živio da tako mislim.

i što se tiče ispitivanja situacije, sumnjam da je ova mogla biti bolje ispitana, uz sve informacije koje nam deseci djece što kroz Centar prolaze svaki dan kažu, koje podijele normalni učitelji iz škole, koje jave zabrinuti roditelji, koje je dobila od samog dječaka na optuženičkoj klupi, itd.

ne bih sve ovo znao da ne radim u Centru sa Bojanom. a ne bih radio s njom da nemam pravo na izricanje vlastitog mišljenja (koje se često razilazi s njenim). poštivanje tog prava je nešto što pokušavamo prenijeti na djecu. i nastavit ćemo. i branit ćemo ga, pogotovo u ovakvim situacijama. kolko god to nekima bilo prestrašno.

p.s.
jozefe, racunaj na jos jednog neroditelja za bilo kakve akcije...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Direktorica svemira 2011-02-16 12:00
Pojam malograðanin ne označava osobu koja živi u malom gradu. Žalosno je da nastavnički kadar koji se obrušio prvo na pravo djeteta na izražavanje mišljenja, a potom na autoricu komentara, ne zna čak niti što znači malograðanin. Rječnik hrvatskog jezika (Anić): malograðanin je pripadnik graðanstva nesposoban za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti; filister.
Pojam se odnosi na pripadnike graðanstva koji nisu u stanju i ne žele izaći iz okvira svojeg načina razmisljanja koje je konzervativno i netolerantno, usmjereno na pojavno, a ne bitno, obilježeno kukavičlukom za iznošenje bilo kojeg mišljenja koje ne ugaða većini. Svoje stvarne i umišljene nedostatke kompenziraju nekim na prvi pogled pozitivnim osobinama kao sto su uglaðenost, bogobojaznost, izrazita podložnost pripadnicima klasa iznad njih i izraziti komformizam u prihvaćanju populističkih vrijednosti.
Malograðanština je univerzalna kategorija koja obuhvaća one što gledaju u tuðe dvorište, tuði život, tuði način odijevanja, stil života, tuðu djecu, tuði svjetonazor i kojima su baš drugi krivi što oni sami nisu sebe realizirali kao potpune osobe nego su lijene kukavice, imaju skučene poglede, licemjerni i sebični. Malograðanština je frustrirana žudnja da se bude nešto što se ne može biti. Svaka je malograðanština , pa i ona BI, nerješiv kompleks manje vrijednosti.
Upravo se malograðanština uznemirene zbornice poziva na lažnu uljudnost, a ne ravnopravnost koja proizlazi iz humanističkog uvažavanja svake osobe, učenika i učitelja jednako.
Evo Toxa, to je razlika izmeðu malograðanštine i visokograðanšti ne. To je nepremostiva razlika izmeðu tebe i Bojane Genov.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Vjesnik 2011-02-16 12:04
Ljudi čujem da iz 24 SATA nazivaju po cjelom gradu da dobiju ingormacije o blogu i dogaðajima u školi. Sve znaju o prjetnjama cijelom razredu ukorom. I o tome da će jedan po jedan ići svi na policiju. Navodno je neko iz toga razreda zvao novinare. Bit će zanimljivo vidjeti šta će i kako ravnateljica i razrednica lagati :cry: :cry: :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ŠkolaKampanja 2011-02-16 15:56
Ako smo imalo društvo koje teži nekakvoj demokraciji i prosperitetu misli da nakon ovoga ravnateljici se treba zahvaliti na dosadašnjem radu i reći joj doviðenja i hvala na dosadašnjem radu. Vrijeme je da se u toj ustanovi uvede reda i poštivanja. Da se djeci omogući da kažu što misle o svakome iz te ustanove bez straha. Zanimljivo će biti kako će se probati ovo sve staviti pod tepih i u rukavice. Ajde gradonačelniče HDZ Cappelli smijenite ravnateljicu koju ste postavili skupa sa Ministarstvom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # LošinjRoditelj 2011-02-16 15:59
Ostavka,Ostavka ,Ostavka i ništa drugo ne dolazi u obzir nakon ovakvog postupka. Imamo brojeve medija i treba ih nazvati da napišu sve što se dogaða u našoj školi ne samo za ovaj slučaj nego i za druge stvari.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # trla baba lan 2011-02-16 18:33
Pa nazovi onda, šta čekaš? Pola vas je ovdje huškača, a ništa ne poduzimate, idu mi na jetra oni što samo inpicivaju a ništa ne rade, bla bla bla samo pričate, kao da slušam one u saboru
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Policija ?Zabrinuti pješak 2011-02-16 19:23
E moj narode,
Ako je policija intervenirala ... i ako će svi učenici ići na ispitivanje u policiju (?!), onda tu mora da ima puno više nego jedan blago-kritični članak na blogu kako je to navedeno u inicijalnom textu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # OdgovornostNovinar 2011-02-16 19:33
I za što je odgovorna ravnateljica? Niti je što kome napravila, niti je bio ikakav problem osim što je obavila razgovor s roditeljem i učenikom jer se radi ipak o djetetu, maloljetnoj osobi i učeniku škole? Niti ona odlučuje o pedagoškim mjerama niti je ikada predložila ili sudjelovala u priči oko kolektivne odgovornosti. Možda su pojedini nastavnici postupili neprofesionalno ali nije ona diktator koji smjenjuje, postavlja, progoni ili se osvećuje ljudima. Takoðer ni Gari Capelli. I prestanite pričati gluposti. O svemu treba razgovarati, svaka nova situacija je prilika za učenje svih. Mislim da je dobro da postoji ovakav medij, da se svi čujemo ali...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Banana 2011-02-16 20:06
Novinaru, ako si ti stvarno novinar onda neće biti čudo da nam i novinarstvo ode u bananu :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # internetroditelj 2011-02-16 20:11
ma dajte ljudi na što bi ličio internet kada bi policija reagirala zbog svakog anonimnog komentara na nekom blogu? Ma kakvo ispitivanje, to je samo zastrašivanje djece da sami ispričaju tko je što komentirao jer policija tu ništa ne može. Vidjeli smo članak na blogu a komentare nismo vidjeli a navodno su bili i nisu se svidjeli učiteljima, što je smiješno da šize zbog anonimnih komentara. Ponašaju se ko djeca! Ravnateljicu treba smijeniti jer ne radi po hnosu, tj kako je gore navela Bojana Autoritarna škola se ne mijenja, nego tek ideje i koncepte demokracije i ljudskih prava nastoji ukorporirati u kurikulum kao gradivo koje se uči i ocjenjuje. Ne nastoji ih pretvoriti u životna i obrazovna načela, jer za to nema znanja, nema osobnih sklonosti ni izbora autoritarno odgajanih i obrazovanih učitelja, a nema ni društvenih okolnosti. nastavlja po starom pod krinkom hnosa. Na to mjesto treba doći kompetentna osoba koja će napraviti promjene i zaposliti sposobne učitelje ili postojeće dodatno obrazovati. Neki ovdje nam zamjere što smo optužili i usprotivili se ovakvom sramotnom činu! Ne sumnjam u stručnost učitelja kako je i dječak to naveo a djeca znaju tko je dobar predavač i ko poznaje svoj predmet, ali socijalne vještine i emocionalna inteligencija su im na niskom nivou i pod hitno trebaju dobru naobrazbu iz tih područja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ŠkolaRino 2011-02-17 09:58
Odgovor Novinaru koj se čudi za što je odgovorna ravnateljica škole. E moj Novinaru ravnateljica škole je odgovorna što je dobpustila progon djeteta koje je napisalo istinu o njima i ustanovi. Za to je odgovorna i trebala bi se da imalo ima obraza maknuti od te pozicije. Ali pošto vjerojatno nema obraza onda će vjerojatno i dalje biti tamo i možda u budućnosti raditi još više na ukidanju prava na drukčije mišljenje i poglede. :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ispitiHNOS 2011-02-17 15:47
Hnos je navodno ukinut ali ovi ispiti koji se provode u našoj školi su bili i kad je Hnos još postojao ali vjerujte mi nisu ni malo po Hnosu što znači da ni oni koji su pisali knjige sa etiketom hnos ispite koje su pripremili nisu bili po hnosu jer ovi ispiti koji se sada provode u školi provode se već 3-4 godine kada je hnos postojao i kada su se autori kleli da je sve po hnosu. Toliko o hnosu. Na kraju samo djeca nagrabuse.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Al ga sereteSalveta 2011-02-18 14:59
Ja sam posjetila dotični blog desetak puta i nisam vidjela niti jedan jedini komentar na evaluaciju učitelja, osim onog od autora bloga.
I zar ne vidite kako rade budale od vas, mjenjaju temu samo da ne moraju slušat o svojim greškama (učitelji škole i ostali na meti).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # sve petZlonamjernik 2011-02-18 15:16
Draga Salveta, sudeći prema današnjem Novom listu, ništa se nije dogodilo, jer tamo je naslov Učenikov blog – slučaj koji to nije, a svi koji su komentirali proglašeni su zlonamjernima. Učenik nije imao nikakvih neugodnosti nego je naprotiv valjda pohvaljen, jer je na velika vrata uveo demokraciju u OŠ i pripremio je za novi predmet Graðanski odgoj. Znači, sve pet, samo ne znam zašto bloga onda više nema.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .... 2011-02-18 15:24
Salveta
kome je ovo upućeno i što bi trebalo značiti?
"I zar ne vidite kako rade budale od vas, mjenjaju temu samo da ne moraju slušat o svojim greškama (učitelji škole i ostali na meti)"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dedek Kajbumšćak 2011-02-18 15:36
Pa jasno je kome je upućeno to što je Salveta napisala. Upućeno je ništarijama koji pljuju po osobi autorice članka i njenoj djeci da skrenu pažnju s njenog članka pa da se raspravlja o njoj, a ne o učiteljima i školi. Stari trik još iz vremena dedeka Kajbumšćaka kad je dedek pojeo tuði ručak, a sustanar u pećini mu prigovorio, pa mu dedek rekao "a vidi koliku kosurinu imaš i prljave noge".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # udar na demokracijuroditelj 2011-02-18 16:27
No dobro, bar je jedan problem riješen. Dijete neće biti kažnjeno a moglo je biti. Kako je majka u Novom listu Rekla da ju je iznenadila reakcija dijela ljudi koji sve koriste kao povod da krenu s negativnim komentarima i da pljuju na sve i svakog na ovoj web stranici, željela bih reći da mi je žao što je to tako shvatila. Protiv nje niti njenog djeteta nitko ništa ružno nije rekao a ovaj dogaðaj nije bio slučaj njenog djeteta niti tko to želi napraviti, ovo je bio UDAR NA DEMOKRACIJU I SLOBODU GOVORA. Slučajno je to bilo njeno dijete, moglo je biti bilo koje drugo dijete i nitko se nije koristio imenom i prezimenom djeteta da iznese ružne komentare, ili mi je promaklo. Problemi školstva ostaju i one neće biti riješeni, zato svaka vam čast udruga Idem ija što postojite jer ste rasteretili mnoge roditelje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # B.I.roditelj 2011-02-18 17:46
Nastavnici su bili zatečeni. Reagirali su nezrelo, neprofesionalno i s prijtnjama djeci. Moje djete ide u 8 razred. Ne svi, nego pojedinci. Mislili su da će svojim pritiskom na našu djecu nešto postići. A onda se priča proširila i na medije. Mislim da majka (dijete) nemaju medijskog iskusva, a niti ikakve primisli da bi vodili kampanju protiv škole i nastavnika. A ovo sve što je uslijedilo je dobra prilika da javnost kaže što misli o nastavnicima. Zašto ne?Iako su kritike anonimne, ponekad prozvoljne mislim da su nužne i vrlo korisne. A oni koji ostanu vjerovati da su nedodirive veličine neka gurnu glavu u pijesak i povjeruju da je problem u "bolesnoj" stranici volim-lošinj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...xena 2011-02-26 11:41
Citat:
Činjenicu da sam u ovom području ekspertica ne mogu umanjiti moja djeca klošari.
Ili što bi narod reko: Kod obućara najgore cipele.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...dipl.guru 2011-02-26 13:29
tako ti je to kad dobijas titulu eksperta nakon dva tjedna dopisnog tecaja
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo Zloba 2011-02-26 13:37
Sve pet za poslovicu, ali sto ne stoji i sto je krivo u clanku ekspertice od dva tjedna dopisnog tecaja? Diplomirani guru bi to morao znati pa neka napise ;-) Da ne ispadne da diploma daje manje znanja od dopisnog tecaja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...gost 2011-02-26 15:05
Sama pomisao o bilo kakvoj usporedbi fakulteta i tečaja je akademski obrazovanoj osobi apsurdna i besmislena.
Dozvoljavam da takve diskusije mogu voditi osobe nižeg nivoa obrazovanja , nezadovoljne svojim statusom u društvu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ekspert za frustraciju 2011-02-26 15:33
A meni je apsurdo i besmisleno da netko brabonja o svemu samo ne o onome što je u članku napisano. Dozvoljavam da osobe visokog obrazovanja frustrira što im akademska diploma ni malo ne koristi za obaranje teza "eksperta s dopisnim tečajem"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....psihologinja 2011-02-26 15:39
nekoga frustrira Činjenica da je bojana ekspertica a tu činjenicu ne mogu umanjiti ni pakost ni zloba nekih ljudi koji ni sa akademskom diplomom nisu eksperti ni u čemu!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # asd 2011-02-26 16:19
Uz sve te visoko obrazovane eksperte samo je ova ekspertica s tečajem prije par dana pisala o nakaradnom odgoju mladih da onaj tko se tuče taj se voli. A danas o tome piše i Novi list ;-)
Link Text (novilist.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # djevojče 2011-02-26 16:47
Jebeš fakultete, jebeš stručnost, jebeš dnd, rotaciju, školu. Bojanine riječi govor su više sile s neba. I ja kad odrastem želim biti Bojana. Bojana u
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # djevojče 2011-02-26 16:49
srcu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Direktorica svemira 2011-02-26 17:03
Ljudska prava se ne nalaze (još) niti u jednom obrazovnom kurikulumu, od osnovne škole pa do fakulteta. Stoga to područje poznaju osobe koje su se time bavile, bilo zbog vlastite vokacije, zbog angažmana u nevladinim organizacijama ili su obrazovane za to u različitim oblicima vaninstituciona lnog obrazovanja. Slično je sa teorijom i praksom civilnog društva.

Zbog toga se je u Hrvatskoj dešavalo da policiju, pravosuðe i obrazovne institucije za područje ravnopravnosti spolova i rodno uvjetovanog nasilja obrazuju ljudi koji za to nisu formalno školovani, nego su se obrazovali u različitim oblicima izvaninstituciona lnog obrazovanja, mahom u inozemstvu ili od inozemnih stručnjaka. Edukacije pravosuða, policije i drugih institucija mahom su odradile nevladine udruge i njihovi eksperti educirani na “dva tjedna dopisnim tečajevima”, plaćene za to od državnih institucija. Isto su tako predstavnici nevladinih organizacija pisali nacionalne strategije i politike za ta područja, jer u vladinim institucijama nije za to bilo eksperata.

Nedostatak formalno obrazovanih stručnjaka za graðanski odgoj i ljudska prava i jest problem obrazovnog sustava, pa to odraðuju za to nestručne osobe koje o tome nemaju nikakvog pojma. Naime, (i) obrazovni sustav prihvaća nestručne osobe, dovoljno je da imaju bilo kakvu diplomu. Primjerice, biologiju može predavati nastavnica talijanskog, vjeroučitelj ili teolog može biti odgajatelj u odgojnom domu, nastavu tjelesnog u lošinjskoj školi drži doslovce tko god hoće.

Koliko god se u Hrvatskoj pričalo o društvu znanja, općepoznato je da to Hrvatska nije. Ne samo što ima samo oko 7% visokoobrazovan ih ljudi (koji zato misle da su zaštićena i rijetka vrsta čiju kakvoću nitko ne smije dovesti u pitanje), nego obrazovanje izdavanjem diplome prestaje. Pa se onda stručnjaci različitih profila propinju na stražnje noge na najave da postoji mogućnost da se njihov rad evaluira, kao i na to da u odreðenim vremenskim razmacima moraju obnoviti licence za posao koji obavljaju.

U nevladinim organizacija to jednostavno ne može biti tako. Rad se evaluira redovno, edukacija mora biti cjeloživotna, a tko ne uspijeva ostaje bez novaca, bez korisnika i ispada iz priče.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # asd-uCiceron 2011-02-26 17:27
Koliko god se osnivači ove stranice trudili prikazati ju kao objektivnu, slobodoumnu, nestranački obojenu, liberalnu ona to u svojoj suštini nije. asd se sad nevino poziva na članak Je li nasilje simptom ljubavi, a neće spomenuti da je članak naknadno (nakon reakcije komentatora) preureðen i ponovno objavljen. Iz članka je uklonjen dio gdje autorica govori o tome kako iz izreke tko se tuče taj se voli direktno proizlazi pojava nasilja nad ženama u bilo kakvim partnerskim odnosima te je uklonjen dio gdje autorica navodi neke članke iz UN-ove konvencije o diskriminaciji žena i time je promijenjen prvobitni smisao članka.

Autorica se unatoč tome što za sebe govori da je ekspertica za ljudska prava i graðanske slobode pokazala i eksperticom u području prilagoðavanja istine onakvom kakvom njoj osobno paše, a to je osobina nečasnih ljudi i muljatora a u tome joj svesrdno pomaže i administrator ovog portala. Osobno, ne želim biti sudionik rasprava gdje ono što je učinjeno, ustvari nije učinjeno, ono što je rečeno, ispada da nije rečeno i sl.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...psihologinja 2011-02-26 17:45
Da bi netko predavao biologiju u osnovnoj školi ne mora biti dilpmirani biolog niti treba doktorat! Zašto postoje učiteljske škole? Problem obrazovnog sustava nije nedostatak formalno obrazovnih stručnjaka za graðanski odgoj niti nestručne osobe! Problem je u mentalitetu i egu bilo stručnih ili "nestručnih" osoba koje svoje korijene vuče još od vremena kada je samo crkvena elita mogla čitati bibliju i baviti se "znanošću" Znanje je danas dostupno svima ali malo ih je koji mogu to razumjeti i vidjeti. Zašto je to tako? Što mislite da netko mora 5 godina sudirati biologiju na nekom fakultetu da bi mogao predavati u osnovnoj školi. Za to vam je potrebna dobra volja i možete to naučiti i na tečaju koji traje par mjeseci ako imate dobru opću obrazovanost. Svi se pozivaju na neke struke a kad struka zakaže onda počnu omalovažavati tu struku.
Mi imamo dobro osmišljen školski plan i program ali ga nitko ne provodi. Zašto? Školske udžbenike pišu tkz. stručnjaci ali im je sadržaj jadan!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Investigator 2011-02-26 19:00
Ciceron se vrlo slabo snalazi u raspravi, tehnički i misaono. Autorica teksta je dio o Un Konvenciji napisala kao komentar ispod svoga teksta, nadovezujući se na tuði komentar. Prvobitni tekst i smisao članka je nepromijenjen, a mogu ga mijenjati samo strasti, percepcija i selektivno pamćenje čitatelja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Tko to tamo laže?Administrator 2011-02-26 19:06
Ciceron, pored ostalog, tvrdi:
Citat:
Iz članka je uklonjen dio gdje autorica govori o tome kako iz izreke tko se tuče taj se voli direktno proizlazi pojava nasilja nad ženama u bilo kakvim partnerskim odnosima te je uklonjen dio gdje autorica navodi neke članke iz UN-ove konvencije o diskriminaciji žena i time je promijenjen prvobitni smisao članka.
Ova tvrdnja je neutemeljena, a da je laž može svatko lako utvrditi ako u Google unese naslov članka "Je li nasilje simptom ljubavi?". Prikazat će se link na taj članak, ali i link na sadržaj cijelog članka pod "Spremljeno u privremenu memoriju (webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:RM7SGJlci-YJ:www.volim-losinj.org/udruge/je_li_nasilje_simptom_ljubavi_.html+je+li+nasilje+simptom&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&client=firefox-a&source=www.google.hr)" s datumom 21. veljače. Usporedbom trenutnog sadržaja sa sadržajem spremljenim na Googleov server na dan objave članka, lako je utvrditi da su identični, i tko to tamo laže.

Administrator dijeli Ciceronovo mišljenje da je prilagoðavanje istine vlastitim ciljevima i potrebama osobina nečasnih ljudi i muljatora.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ciceronupsihologinja 2011-02-26 19:10
mislim da si pobrkao tekst i komentare koji su uslijedili. Nisam primjetila da je tekst izmijenjen ili je već bio izmijenjen kad sam ga čitala. nisam primjetila da je ova starnica stranački obojena a niti da je neslobodoumna ni neobjektivna ni neliberalna, pa te molim da me prosvijetliš
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiho 2011-02-26 19:34
Ja se nadam da psihologinja nije stvarno psihologinja po struci ako tvrdi da je za predavanje biologije u osnovnoj školi dovoljno par mjeseci nekog tečaja, meni to zaista zvuči strašno. Ako se stvari niu drastično mijenjale zadnjih godina, onda je ono na što vi mislite psihologinjo, priroda i društvo, a ne biologija. Za to jest dovoljno imati učiteljsku školu. Doduše poznato mi je da su više učiteljske škole uvele loš običaj kojim učitelji imaju neki predmet ''pojačan'' i time postaju kvalificirani predavati taj predmet i od petog do osmog razreda. Mislim da je ta praksa strašno loša i opasna, pogotovo kad psihologinja tvrdi da se biologiju može tako brzo naučiti ako imamo nešto dodatnog općeg znanja. Takoðer, psihologinjo, upravo je problem obrazovnog sustava nedostatak formalno (ili na bilokoji način) obrazovanih stručnjaka za graðanski odgoj, jer ako svaka budala kao vi misle da neobrazovane osobe mogu djeci držati nastavu onda je to jako opasno, pogotovo kad vidimo kakav je odnos prema ljudskim pravima u osnovnoj školi u Lošinju. To što kažete da je znanje danas dostupno svima to je formalno istina, ali je takoðer i neznanje i puno veći broj lažnih informacija dostupan svima, te ako ne postoji neki strukturiran način koji će uputiti ljude u osnove neke znanosti i naučiti ih da razlikuju relevatne od irelevantnih i lažnih informacije, onda ćemo imati kaos. Najbolja slika toga je činjenica da je zamalo dopušteno da djecu o seksu obrazuju teolozi i svećenici. Pretpostavljam da biste vi rekli da je to u redu ako su završili tečaj i imaju dobro opće znanje
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # obrazovanjepsihologinja 2011-02-26 20:06
Psiho, Vjerojatno ne poznajete plan i program za osnovne škole. Za te predmete je sasvim dovoljna učiteljska škola. Vama je nekakva diploma dokaz obrazovanosti?? ? Moram te razočarati ali za uspjeh u budućnosti te nitko neće pitati za tvoju diplomu neko što znaš a to ćeš dokazati tvojim Interview-om. Ako nešto ne odgovara tvom sistemu vrjednovanja ne znači da je bezvrijedno. Vjerojatno ste novi u Lošinju jer ne poznajete kakva je situacija bila prije 10-tak godina a prije 20-tak ne smijem ni pomenuti. Danas je ta situacija u oš MM izvrsna u poreðenju iz prošlosti. Teolozi i svećenici imaju pravo obrazovati o seksu samo one koji pristani i žele takav odgoj! Nemaš prava zabranjivati roditeljima koji žele svoju djecu odgajati u katoličkom ili nekom drugom vjerskom duhu!!! Naravno niti katolički i drugovjerski pristaše nemaju prava naturati svoja načela i odgoj djeci roditelja koji takav odgoj ne žele!!! Graðanski odgoj se zove suživot i podnošljivost a ne progon jednih ili drugih!! I naravno svi imaju prava na informacije i slobodni izbor!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...i Ja sam samozvani ekspert 2011-02-26 20:11
U ovoj drzavi na svakom koraku sve strucnjaci i eksperti za sve moguce znanosti, prirodne, drustvene, psiholoske, parapsiholoske, cak i one koje jos nisu ni izmisljene, a drzava i ekonomija nam u svjetskoj banani. Svi znaju samo laprdati, ja najbolji, ja ovo, ja ono, od predsjednika sabora pa do zadnje cistacice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # expert 2011-02-26 20:22
Ovo je već postalo glupo. Svi serete o ekspertima, a nitko o ekspertizi. Hajdemo malo o ekspertizi: mislite li da je evaluacija strašni sud ili mislite da je evaluacija nešto potrebno i normalno?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # armagedon 2011-02-26 20:27
Jadna naša djeca ako će im biologiju predavati netko tko se o tome sam priučio na wikipediji ili kojekavim tečajevima ili psihologiju netko poput psihologinje.
Upravo na interviewu nećeš dokazivati svoje znanje o nekoj struci jer takav interview bi trajao danima. Dokaz da si kompetentan i da posjeduješ neka znanja i vještine o odreðenoj struci je upravo diploma. To što si ti jalna jer ju pretpostavljam ne posjeduješ, ne daje ti za pravo za relativizaciju znanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Psiho 2011-02-26 20:35
Ako je to zaista istina onda je to sramota, da učitelji mogu predavati od petog do osmog razreda. Diploma ne garantira obrazovanost, ali mora biti barem nužan uvjet za primanje na radno mjesto. Za vašu informaciju, velika većina škola u Hrvatskoj ne provodi intervjue sa kandidatima, a pouzdano znam da to ne radi osnovna škola u Malom Lošinju. A čak i da jest tako, ne znam kako biste vi kroz jedan intervju provjerili znanje koje bi osoba trebala steći kroz četverogodišnje obrazovanje. Nisam nova u lošinju,pohaðal a sam školu u lošinju. Možda i jest situacije u osnovnoj školi nešto bolja, ali to ne znači da još uvijek nije očajna. Teolozi i svećenici nemaju prava obrazovati djecu o seksu u školi jer se radi o području za koje nisu kvalificirani i porezni obveznici to ne trebaju i ne smiju financirati. U crkvama i vlastitim institucijama smiju ljude obrazovati o čemu god žele, ali ako to rade u školi to je izmeðu ostalog protuustavno. Graðanski odgoj se zove graðanski odgoj, a implicira izmeðu ostalog suživot i snošljivost, a ne podnošljivost, jer to ako je uopće riječ, implicira nešto negativno, da se nekoga mora podnositi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # podnošljivostpsihologinja 2011-02-26 20:51
kojim pravom ti kažeš da teolozi i svećenici nemaju pravo obrazovati djecu o seksu ako to želi većina vjernika? Slažem se da to porezni obveznici ne bi trebali financirati ali za to bi crkvu trebalo skinuti sa državne sise i staviti na sisu vjernika.
Ne razumijem o kakvoj kvalifikaciji govoriš? Misliš da oni ne poznaju bibliju i božju riječ? Nažalost nemam dara za glumu pa neke oko sebe moram podnositi a ne snositi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # expert-upsihologinja 2011-02-26 21:01
evaluacija nije strašni sud i potrbana je i normalna
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-02-26 21:02
Stvarno, zašto da teolozi i svećenici nemaju pravo obrazovati djecu o seksu ako to želi većina vjernika? Imaju i teorijsko i praktično znanje o onim stvarima ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiho 2011-02-26 21:08
Članak 41 hrvatskog ustava: Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i ODVOJENE od države. Znači javna ustanova nema pravo favorizirati jedan ideološki pogled na svijet na uštrb znanstvenog pristupa temi. Prema vašem argumentu većine vjernika moglo bi slijediti i da djeca ne moraju ici u školu ako tako želi većina roditelja, ili da ne trebaju učiti modernu fiziku nego aristotelijansk u fiziku koja je ljudima intuitivnija, zajedno sa gledištem da je zemlja ravna ploča.
Što se kvalifikacije, seksualni odgoj implicira poznavanje specifičnih znanja iz biologije i medicine, a zadnji put kad sam čitala bibliju tamo nije pisalo ništa o prevenciji spolnih bolesti i sličnim temama. Seksualni odgoj ne pretpostavlja seksualnu etiku u smislu da se djecu treba naučiti odreðena ideologija o tome kakvo je seksualno ponašanje moralno, nego u smislu vrijednosno neutralnog predmeta koji bi djecu učio o ČINJENICAMA vezanim uz ljudsku seksualnost. Vaše je pravo da ljude oko sebe podnosite, ali nemojte se praviti da znate išta o graðanskom odgoju onda
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ugovorpsihologinja 2011-02-26 21:34
Psiho, ne znam da li ti je poznato da je vjerski odgoj u školama dobrovoljan, ne prisilan i odobren od MZOŠ i hrvatske države koja je potpisala specifičan ugovor s Vatikanom ili hoćeš reći da je vjeronauk u školi ilegalan? Biblijski spolni odgoj se ne bavi prevencijom spolnih bolesti nego apstinencijom tj. svaki muškarac i svaka žena koja se na takav način odgaja čuva za prvu bračnu noć i prevencija protiv spolnih bolesti nije potrebna niti se može dogoditi! To što se neki ne pridržavaju sporazuma koji su potpisali s bogom njihov je problem a i liječnika i državne sise!
Aristotel se u uči na filozofiji a ne fizici!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...VSS expert 2011-02-26 21:36
Citat:
Moram te razočarati ali za uspjeh u budućnosti te nitko neće pitati za tvoju diplomu neko što znaš a to ćeš dokazati tvojim Interview-om.
i ja tebe moram razočarati, jer bez diplome nećeš ni prismrditi na bilo kakav ozbiljan interview
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # +++Bambi 2011-02-26 21:37
Evo posljedice toga što roditelji žele svojoj djeci radije vjerski nego graðanski odgoj, iz današnjeg Novog lista:

Gotovo polovina djece i mladih u Hrvatskoj ne zna za svoja prava niti gdje ih tražiti, pokazalo je istraživanje stavova 1.000 djece i mladih u Hrvatskoj što ga je proveo Unicef. Djeca i mladi u Hrvatskoj u velikoj mjeri vjeruju svojim roditeljima, liječniku, profesoru, a povjerenje u državne institucije im je nisko. U premijerku vjeruje tek 18 posto školaraca, a predsjedniku vjeruje oko 20 posto školaraca. »Premalo učimo djecu o pravima. Ako dijete ne zna kako se zauzeti za sebe, onda kao da tih prava i nema«, ustvrdila je Mila Jelavić, pravobranitelji ca za djecu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # VSS expert-upsihologinja 2011-02-26 21:46
Zar zbilja misliš da je diplomu teško dobiti??? Ti sa svojom diplomom se možeš prijaviti za natječaj čistačice u nekoj ustanovi!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiho 2011-02-26 21:53
Vjerski odgoj u školama je prividno dobrovoljan pošto mu se ne nudi alternativa. U osnovnoj školi djeca koja ne idu na vjeronauk kao jedinu alternativu imaju tumaranje po ulicama, što je jako opasno, jer je za vrijeme nastave škola odgovorna za njih. U srednjoj školi postoji alternativa, ali se najčešće radi o nastavi koja se ne održava u redovno vrijeme nastave, nego nakon što redovita nastava završi, što znači da su djeca koja izaberu etiku na neki način diskriminirana. Da, želim reći da su ugovori potpisani s vatikanom ilegalni jer idu protiv ustavnog poretka države. Na isti način kao što je zabrana okupljanja na Markovom trgu tobože legalizirana, ali je protuustavna, a znamo da je ustav temelj pravnog poretka države. Jasno mi je čime se bavi biblijski seksualni odgoj, radi se o ideološkom pristupu problemu koji ima vrlo praktične implikacije. Seksualni odgoj u školama treba biti očišćen od ideologija i učiti djecu praktičnim problemima seksualnoga života, a ako se oni nikad ni ne odluče na seks, to je najmanji problem. Škola bi trebala pretpostaviti slobodnu volju pojedinaca da se u takve stvari upuštaju ili neupuštaju i naučiti ih što trebaju znati o tome da bi mogli voditi odgovoran život prema sebi i ostalima jer se seksualno ponašanje ne tiče samo pojedinca nego uključuje i drugu osobu. Bravo, pogodila si da se Aristotela uči na filozofiji, i ne bi ga se smjelo učiti na fizici, osim kao teoriju koja je pobijena. Ne znam da li si shvatila, ali i poanta je bila da ga se ne treba učiti na fizici, ali ne zato što se nije bavio fizikom, nego zato što ta teorija znanstveno ne stoji.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Psiho 2011-02-26 21:58
Moram te razočarati, ali neke diplome je itekako teško dobiti. To što ti mislis da je to lako znači ili da sama nemaš diplomu ili si ju i ti kupila. A i zna se koje se diplome kupuju, najčešće se radi o takozvanim 'isplativim' fakultetima, s kojima se moze zaposliti u drzavnoj i lokalnoj upravi, za profesorske diplome se nitko ne otima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mila Jelavićpsihologinja 2011-02-26 22:00
Mila Jelavić mi ide na neku stvar, godinam trabunja jedno te isto! Što povjerenje nam treba biti visoko u državne institucije? Vjerovali smo Tðmanu koji nas je poveo za dom spremni, vjerovali smo Mesiću koji ide štiti prijatelja tiranina gadafija, vjerovali smo Sanaderu koji nas je opljačkao i postavio svoju marionetu kojom upravlja iz zatvora! Vjerovali smo i sucima koji su štitili pljačkaše i zlostavljače a bogami i vjerujemo u čarobnu formulu ili božjeg glasnika koji će nas spasiti i krepati za nas! Sorry ako sam koga propustila
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Biseri pred svinjeBambi 2011-02-26 22:17
Psiho, bojim se da svojim komentarima bacaš one poslovične "bisere pred svinje". Osoba koja smatra da graðanski odgoj rezultira podnošenjem, trpljenjem drugih ljudi, očito je već dresirana vjerskim odgojem, pa ne smije ni pokušati shvatiti ništa od onoga što si napisala.

A da ima vrlo ograničene sposobnosti shvaćanja pokazuje i njen komentar na račun pravobranitelji ce za djecu Mile Jelavić, na koju se obrušila zbog istraživanja stavova mladih koje je proveo Unicef, a ne ona, i koja je samo rekla očigledni istinu da »Premalo učimo djecu o pravima. Ako dijete ne zna kako se zauzeti za sebe, onda kao da tih prava i nema«. A za to su odgovorni i vjeroučitelji, eksperti za dječja prava koliko i za seksualni odgoj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # care di su pare?psihologinja 2011-02-26 22:37
Unicef treba provesti istraživanja da bi MJ nešto ustvrdi! Zanimljivo! Koji k.... Mila Jelavić radi? Ustvrðuje što drugi rade i zato dobiva plaću na račun poreznih obveznika!?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Bambi 2011-02-26 22:53
Psihologinjo, glupa si kao k.... Jelavićka je prokomentirala rezultate istraživanja. Ali ti si preglupa da bi to shvatila.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # bambiPsihologinja 2011-02-26 23:10
da priznajem da sam glupa zato plaćam porez!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...VSS expert 2011-02-26 23:36
psihologinji:
diploma se ne dobiva, nego zaslužuje uspješno završenim višegodišnjim školovanjem
no ti si svoju diplomu za završeni tečaj lako dobila, a koliko se to cijeni, vidi se jer si upoznata i sa poslovima čistačice u nekim ustanovama
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tko je u ovom slučaju svinja?biserje pred svinje 2011-02-26 23:41
Ulazak u raspravu sa psihologinjom je gubljenje vremena. Nikakvi argumenti neće promijeniti njezine primitivne stavove. Stoga vam predlažem da se ostavite gubljenja vremena da bi joj se nešto objasnilo i pustite ju da živi glupa i u veselju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ah ta diploma?animar 2011-02-27 10:18
Oni koji imaju diplomu, vrlo često zbilja čekaju da jih neko pozove na interview!
Oni koji imaju znanje i sposobnosti postaju kreatori i ne mare za formalnosti! Vjerujem
da većini na ovom portalu nije potrebno nabrajati primjere.
Duboko sam uvjeren da je djete sa početka ove priče kreator i izražavam mu sve svoje
simpatije! Dali će doći do diplome ili ne u životu i tako nije bitno!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # graðanski odgojpsihologinja 2011-02-27 10:36
evo za psiho,bambi i ostali experti da se malo obrazujete o graðanskom demokratskom odgoju koji se uveliko primjenjuje u OŠ naših susjednih republika! Primjećujem da su vam hitno potrebne pripreme za ovakav odgoj inače nećete svladati gradivo!

Jednakost graðana - cilj demokracije je da se prema svim ljudima odnosi jednako bez obzira na njihovo obrazovanje, nacionalnu pripadnost, ekonomski status jer su svi ljudi sposobni da se odgovorno ponašaju kada se od njih očekuje da to čine.Ako očekujemo da svi odrasli vode brigu o sopstvenim životima, onda susposobni i da uzmu udjela u odlučivanju o životu društva kome pripadaju.

Ispunjavanje općih potreba - što više ljudi ima udjela u odreðivanju politike, to je vjerojatnije da če ona održavati njihove brige i težnje. Demokracija podrazumijeva dostupnost informacija svima kako bi mogli da utječu na kreiranje politike.
Pluralizam i kompromis – demokracija se oslanja na otvorenu razmenu različitih mišljenja, iznošenje argumenata i postizanje kompromisa. Razmjena mišljenja u sebe uključuje pravo da se razlike u mišljenju izraze i saslušaju. Na taj način postiže se ravnopravnost meðu graðanima.

Garantiranje osnovnih sloboda – demokracija garantira osnovne slobode što uključuje: pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, udruživanja s drugima, kretanja, osobne bezbijednosti...

Demokracija štiti ova prava jer dovode do kolektivnih odluka i potiču osobni razvoj pojedinca. Postojanje demokracijskih pravila i procedura koje treba da se slijede pri odlučivanju, kao i postojanje kontrole njihovog poštivanja, predstavlja garanciju da oni koji donose kolektivne odluke neće odlučivati proizvoljno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psihologinjastudoš 2011-02-27 11:07
ti si iz Niš?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # graðanski odgojpsihologinja 2011-02-27 11:24
predlažem adminima ove stranice da nas informiraju o tome je li Hrvatska uopće spremna za demokratski odgoj i znaju li ljudi uopće što je to? Koji fakultet se mora studirati i koje akademsko znanje i tiulu steći u Hrvatskoj da bi se postavilo pitanje "ti si iz Niš"?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Bojana Genov 2011-02-27 11:41
Predlažem administratoru da ukloni komentar Studoša Ti si iz Niš?, kao i rečenicu u kojemu se nekoga optužuje da je glup(a).
Uvreda nije argument. Prozivanje nacionalnog identiteta (za koji uopće ne znamo da li ga druga strana ima onako kako mi doživljavamo) nije argument. Hvatanje za riječi koje možemo naći u razlikovnom rječniku nisu argumenti.

Argument je obrazložen razlog zašto nešto treba ili ne treba biti, u skladu s vrijednosnim kriterijem koji koristimo. Naši kriteriji i naši argumenti govore samo o nama, a ne o suštini stvari o kojima govorimo, jer govorimo o vrijednostima koji nas pokreću i oblikuju naše stavove.

Ne postoji razlog da se debatira na ovim stranicama ako smo svi istomišljenici. Koncept je ove stranice da se podržava pravo svakog neistomišljenik a da iznese svoje vrijednosti, svoje kriterije i svoje argumente. Ali ne i uvrede.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Psiho 2011-02-27 12:33
Psihologinjo, čemu ova lekcija iz demokracije? jeste li to nešto ironični jer se graðanski odgoj navodno već predaje u susjednim državama? Propustila sam poantu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # susjedne državepsihologinja 2011-02-27 13:00
Ako misliš da je ironično to što su susjedne države u mnogočemu naprednije od nas. Napredak susjednih država neće zaustaviti niti tvoje omalovažavanje tih republika. Kod nas se već 20 godina priča o demokraciji no malo ih zna nešto o demokraciji. Čak i vladajuća stranka nam se zove demokratska, koja to nije. Iz primjera vladajuće stranke koja se naziva demokratska ljudi su dobili krivu sliku o demokraciji! Treba li zabraniti da netko koristi naziv demokratski ako to nije? Evo, ti se primjerice zalažeš za progon vjeronauka iz škola. To nije demokratski ili ti ne težiš demokratskom društvu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Psiho 2011-02-27 13:14
Ne ja ne mislim da je je to ironično, niti mi je namjera omalovažavati ikoga ali ne znam koja ja bila pouka pjesnika, osim možda da ste u stanju copy/paste nešto sa wikipedije ili sa nekog drugog mjesta. Eto, vidite, morate mi objasniti vaše shvaćanje demokracije a ne samo navoditi tuðe tekstove, jer ja mislim da nije demokratski nametati djeci vjeronauk u školi, a u ranijem postu sam objasnila zašto smatram da se radi o nametanju (dakle, u osnovnoj školi ne postoji alternativa, nego djeca moraju za to vrijeme biti na ulici, moguće je da se osjećaju izdvojeno jer ne pripadaju 'većinskoj ideologiji' itd.itd.) Možda bi bilo bolje da probate objasniti svojim riječima vaše shvaćanje demokracije nego da kopirate vec postojeće tekstove i na koji način odvojenost crkve od države smatrate spojivima s vjeronaukom u javnim ustanovama
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # vjeronaukpsihologinja 2011-02-27 13:57
U OŠ MM djeca ne moraju biti na ulici za vrijeme vjeronauka. U školi imaju knjižnicu u kojoj za to vrijeme mogu čitati pisati zadaću ili se družiti, razgovarati ili otići kući. Alternativa im nije potrebna. Djeca u OŠ MM koja ne idu na vjeronauk ne osjećaju se izdvojenom, naprotiv, vjeronauk im je najdraži predmet jer ga nemaju, isto kao što im je najdraži nastavnik koji nije na satu. Djeca se smiju razlikovati pa tako i oni koji žele ići na vjeronauk treba to omogućiti a isto tako i onima koji ne žele ići na vjeronauk. Škola pripada državi koju čine svi graðani te države a graðani te države žele da im djeca idu na vjeronauk u školi! To se neće promijeniti zato što ti mrziš crkvu i što se osjećaš izoliranom u društvu pa to pripisuješ djeci koja ne idu na vjeronauk. Crkva i država su odvojene tako što nitko nije prisiljen dijete slati na vjeronauk, niti odgajati dijete u nekom vjerskom duhu, ne znam što ti tu nije jasno! Hoće li vjeronauk ostati u školi ili će se seliti negdje drugdje, odlučiće 90+% vjernika katolika a ne nekolicina mrzitelja crkve. tvoj stav protiv crkve mi nije jasan čini mi se malo demagoški. Na ovim stranicama primjećujem veliku vjersku netrpeljivost komentatora s jedne strane, zatim s druge strane mržnju vjerskih fanatika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ksenofobijaxena 2011-02-27 14:00
nekima koji se ovdje javljaju jos nije jasno da se diskusija odvija na internetu, a ne u lokalnom kaficu medju dobro znanim susjedima. ukoliko smatrate da je stranica rezervirana samo za losinjane, rodjene i sa stalnim boravkom u losinju, onda to i objavite, a nemojte se skrivati iza lazne demokracije i gradjanskih prava koje toboze zastupate
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Global Villagepsihologinja 2011-02-27 14:24
volim-losinj.or g želi biti virtualno okupljalište graðana Lošinja i drugih Lošinju naklonjenih graðana
Lošinjwww.volim-losinj.or g pripada onima koji ga pišu i čitaju
xena nije mi jasan tvoj komentar
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiho 2011-02-27 14:43
Bez brige, ne osjećam se ja izoliranom, niti mrzim crkvu, zapravo sam prilično ravnodušna prema njoj. Kako znate da većina graðana uopće želi da im djeca idu na vjeronauk u školi, jel bio neki referendum? Vjerujem da je velikom broju djece drago imati slobodan sat, ali to ne govori u prilog tome da bi oni taj slobodan sat trebali imati, jer ako bismo prema tome gledali, onda bi im svi trebali biti slobodni. Ne znam s kojim prevom vi sudite da li se ta djeca osjećaju izdvojenima. Koliko ja znam, jedna od glavnih motivacija za pohaðanje vjeronauka jest činjenica (tj. pretpostavka) da većina učenika pohaða taj predmet, pa se ni djeca ni roditelji ne žele idvajati nego su konformisti. Tvrdim da se radi o prešutnoj prisili time što se ne nudi alternativa. Ponavljam, nastavnici su odgovorni za ono što se dogaða djeli za vrijeme nastave, dakle ako učenik odluči otići doma i nešto mu se desi po putu, škola je ta koja je odgovorna. To da li će vjeronauk biti u školama bi trebala biti stvar zakonske regulative, a opet vas podsjećam da tih navodnih 90 posto katolika ne odlučuju u tome, nego se radi o odlukama koje su donesene ne pitajući graðane. Zasto bi porezni obveznici tzrebali financirati vjeroučitelje? Radi se o jedinim prosvjetnim radnicima koji, iako su na plaći ministarstva, odgovaraju isključivo crkvi. U cemu je problem da svatko prakticira svoju religiju u svojoj crkvi? Nije valjda da se ti veliki katolici boje da im djeca nece dolaziti na vjeronauk ako ga ne nametnu u školi? Za kraj samo da ponovim da volja vecine ne treba imati tezinu ako se dira u ljudska prava manjine graðana, to sam vam vec pokušavala pokazati, ali vi to ocito niste shvacali, i igbnorirali ste taj dio. U suprotnom bismo imali fašizam
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...xena 2011-02-27 15:25
psihologinjo, puno toga ni meni nije jasno
od omalovazavanje tudje diplome (Ti sa svojom diplomom se možeš prijaviti za natječaj čistačice u nekoj ustanovi!), pa do činjenice da ti smeta komentar studoša, koji je napisan u kolokvijalnom žargonu ljudi koji žive u okolici Niša
zar ti jedina ovdje imaš pravo omalovažavati druge, tuðe diplome i koristiti materinji jezik?

stavila si naslov Global Village
slažem se, ova stranica se ne nalazi u Hrvatskoj nego posvuda, i čitaju je i pišu po njoj ljudi od Chicaga pa do Niša, i šire...

kažeš: volim-losinj želi biti virtualno okupljalište, pitanje je i da li je...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # diplomapsihologinja 2011-02-27 15:44
zar nije nedavno u NL bila tema gospoðe Marine koja koja s 30-godišnjim diplomom dip.ing graðevine prijavila na natječaj čistačice u KBC Rijeka iako u tom poslu nije teško naći posao ona nikada nije radila u struci! Komentar studoša je bio posprdni odgovor na moj komentar o demokratskom odgoju koji se odavno provodi od prvog razreda OŠ u susjednoj Srbiji a kod nas nije ni D od demokracije stiglo! Pročitaj malo uvodnik stranice volim-losinj!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pastir Loda 2011-02-27 16:13
Psihologinjo, da kod nas nije stiglo ni D od demokracije pokazuju baš tvoji komentari, a naročito žestina kojom braniš vjeronauk u školama s argumentom da su katolici većina. Vladavina većine bez prava za manjine zove se demokratski totalitarizam, a to je dakle diktatura većine nad manjinom. Da je u nas bilo graðanskog odgoja, takvo što možda ne bi rekla. Uostalom, sama činjenica da su vlasti ove države potpisale onaj sramotni ugovor s Vatikanom, pokazuje da su vlastodršci itekako svjesni toga da su Hrvati većinom bez demokratskog, graðanskog odgoja, pa su ih mogli kao ovce predati na čuvanje i vodstvo "pastirima" koje imenuje strana država, a hrvatski graðani ih plaćaju. A da bi se stadu osigurao stalni priliv stoke sitnog zuba za šišanje, u škole je uveden i vjeronauk. Nije slučajno da se o graðanskom odgoju u RH govori tek sada, 20 godina nakon osamostaljenja, a i to tek pod pritiskom EU. A tko djeci treba pružiti graðanski odgoj? Nastavni kadar koji ga mahom ni sam nema, već poput tebe misli da je demokracija samo vladavina većine, pa će i djecu odgajati tako da druge i drugačije tek podnose i da ih trpe kao uljeze u njihov svijet.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # conan 2011-02-27 16:23
psihologinjo, gospoða se javila na natječaj čistačice samo iz razloga što u našoj državi posla u njenoj struci nema. Ljudi sa fakultetima rade svakakve poslove jer je situacija u državi katastrofalna, posla u struci nemaju, a egzistenciju si moraju osigurati na bilo koji način, bilo na poslovima konobara, šofera ili bilo kojeg drugog radnog mjesta za koje su prekvalificiran i. No to ti ne daje za pravo da nečiji višegodišnji trud na fakultetu omalovažavaš i usporeðuješ sa kojekakvim tečajevima.

"zar nije nedavno u NL bila tema gospoðe Marine koja koja s 30-godišnjim diplomom dip.ing graðevine prijavila na natječaj čistačice u KBC Rijeka iako u tom poslu nije teško naći posao ona nikada nije radila u struci!"
Izdvajam "iako u tom poslu nije teško naći posao..." Daj se odi informiraj prije nego nešto izlaneš. Nemoj iznosit svoje površne procjene i zaključke o stvarima o kojima nisi informirana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psihologinjixena 2011-02-27 17:12
posprdni su tvoji komentari o akademski obrazovanim gradjanima
pokusavas se izvuci, ali ne zelis priznati gresku
umjesto demokracijom bavis se demagogijom

Errare humanum est, sed in errore perseverare dementis.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # tvornice radnicimapsihologinja 2011-02-27 17:57
još nisam u svojoj okolici čula niti jednog roditelja koji ne želi dijete krstiti a niti ga želi ispisati s vjeronauka u školi, niti bilo tko želi istupiti iz crkve. Moram vas sve razočarati da i roditelji žele vjeronauk u školui zato što je i njima tako lakše. mislite da diplomom stječete povlašteni položaj u državi kao i branitelji koji su se par godina borili za državu da trebaju doživotni povlašteni položaj i mirovinu koju netko treba zaraditi i da za počinjene zločine ne trebaju odgovarati. Je li vama svima jasno da su krediti presušili i da trebate zasukati rukave i raditi a ne moljakati nekoga da vam naðe posao. Otvorite graðevno poduzeće i zaposlite graðevince i inžinjere, naša država je još nerazvijena i neizgraðena. Otvorite privatne klinike, zaposlite liječnike, otvorite privatne škole i zaposlite stručne visokokvalifici rane profesore, otvorite tvornice i zaposlite radnike visokoobrazovan a gospodo sa diplomama. Da vam diplome vrijede nebiste bili nezaposleni. Tražite nešto da vam drugi da bez da bilo što investirate, e toga nema, jedino vam preostaju igre na sreću
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiho 2011-02-27 18:22
Ovo vec postaje zamorno, na nekoliko mjesta vam je objašnjeno da vam argument većine ne vrijedi ukoliko se tiče nekih ustavom zagarantiranih prava graðana. Svi trebaju odgovarati za zločine koje su počinili, a branitelji koji su ostali invalidi nakon toga što vi zovete 'da su se par godina borili' ili imaju psihološke posljedice trebaju imati povlašten položaj u smislu da im se osigura egistencija pošto mnogi od njih nisu više u stanju sebi privreðivati za život. Da li vi znate što znači u Hrvatskoj otvoriti poduzeće ako niste Ivica Todorić ili Nadan Vidošević? Da li znate da ljudi koji pošteno rade propadaju a obogaćuju se oni koji su švercali u ratu? Da li znate kako se danas u Hrvatskoj dobiva posao i da to nema nikakve veze sa vrijednošću diplome? Zar vi mislite da su ljudi na ulicama iz dosade, a ne iz očaja? Kako vas nije sram! Da mi je znati što vi radite i preko kojeg sarića ste vi dobili posao
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psihologinjixena 2011-02-27 18:38
ma sto si ti sve tu nadrobila
cini mi se da nisi bas svoja
idi pa se lijeci, dok nije uzelo maha
ili je vec kasno?
ajd bok
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Školske pobožnostiministrant 2011-02-27 18:55
Pa sada je jasno zašto se psihologinja toliko zalaže za vjeronauk u školama. Kaže ona

Citat:
Moram vas sve razočarati da i roditelji žele vjeronauk u školu i zato što je i njima tako lakše. mislite da diplomom stječete povlašteni položaj u državi
Zna ona da se povlašteni položaj stječe i kad ideš na vjeronauk, a to je ipak lakše od stjecanja diplome. Na vjeronauku samo pobožno gledaš i učiš napamet i uspjeh zajamčen. Do diplome se ipak teže dolazi ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # protestipsihologinja 2011-02-27 19:01
Branitelji koji svuda po državi divljaju i protestiraju i kojima thopson pjeva na protestima nisu na protest došli u invalidskim kolicima ili to novinari nisu htjeli prikazati! Nisu u stanju privreðivati za život ali su u stanju da divljaju i ruše i prijete i čine kriminal po zemlji! Ne nerazumijem zašto su ljudi izašli na ulice, ni što misle riješiti divljanjem? Jasno mi je da država treba promjene ali ne mislim da će se one riješiti divljanjem po cesti. Što vi mislite da je lako biti Ivica Todorić ili Nadan Vidošević? Lakše je doći do nekakve vaše diplome kojom se vi hvalite nego postati Todorić ili Vidošević. Takvi kao vi protjeraju svakog invstitora koji se ne uklapa u vaš lokalni okvir. Demokracija nije idealan oblik vladavine ali trenutno je najbolji, a u demokraciji odluku donosi većina, što ne znači da manjinu treba zlostavljati! Kao manjiski ateist u Hrvatskoj ne osjećam se ugroženom niti me većina mojih prijatelja vjernika katolika gleda s omalovažavanjem ! Možda trebam zahvaliti i nekima na ovim stranicama (BG) koji se bave takvim pitanjima, nenasilnim odgojem, prava žena sloboda govora itd...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiho 2011-02-27 19:14
da lako je biti Ivica Todoric u hrvatskoj, dapače najlakse. Ovime završavam komunikaciju jer je prenaporno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiholog 2011-02-27 19:24
vi biste gospodjo psihologinjo trebali malo raditi na sebi, pogotovo ako ste stvarno psihologinja, jer vas u raspravama vode samo emocije i to vas čini nesposobnom za razložnu raspravu i izgleda da se ne možete usredotočiti na argumente nego ste voðeni afektivnim stanjima prema odreðenim društvenim fenomenima. Osim toga te vaše emotivne reakcije vas dovode do toga da ste u nekim stvarima u proturječnosti sama sa sobom. Osim toga vidljivo je da kada nemate što odgovoriti skrećete temu na neke druge stvari koje zakratko zaokupljaju vašu pažnju, tako smo imali pravobranitelji cu za djecu, pa branitelje. Meni je drago da kazete da vam je ova stranica i BG pomogla, ali sudeći prema vašoj kulturi dijaloga tu je jos daleki posao za gospodju Genov.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # argumentipsihologinja 2011-02-27 20:08
gosp. kolega ovdje ne iznosim argumente nego iznosim mišljenje na odreðene teme postavljam pitanja i ogovaram na pitanja koja su upućena meni. Neznam o kojim društvenim fenomenima govoriš niti što si svojim komentarom htio reći? Je su li dječja pravobranitelji ca i branitelji povlašteni sveci čija se djelatnost ne smije evaluirati niti kritizirati niti preispitivati? Ako hoćeš reći da postoje ljudi koje ne vode emocije, onda nemaš pojma o emocijama!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # conan 2011-02-27 20:23
Sa osobom koja ne zna tablicu množenja vrlo je teško razgovarati o višoj matematici. Jednako tako je sa psihologinjom teško voditi suvislu raspravu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiholog 2011-02-27 20:32
Poanta je bila da se niste u stanju držati teme nego stalno skrecete i bacate neke nekoherentne misli. Sve se moze kritizirati i evaluirati, ali ovo vase vise liči ne neke neartikulirane krike. Naravno da svi ljudi imaju emocije i da su voðeni njima u nekoj mjeri, ali emocije su nešto na što se ne treba oslanjati u raspravi, jer nisu racionalne, dakle s njima se ne može raspravljati. Ljude najčešće emocije nagnaju da zauzmu odreðeno stajalište, ali onda bi oni trebali na argumentiran i racionalan način pokušati objasniti i obraniti to stajalište. ukoliko to nije moguće, trebali bi od takvoga stajališta odustati. Svima je jasno da vi ne iznosite argumente kao što kažete, ali je tužno to što vi mislite da nije potrebno iznositi argumente, jer ako se ne iznosi argumente onda se ne radi o raspravi, nego o vrsti nadglasavanja. Probajte se malo skoncentrirati, nemojte unaprijed pretpostavljati da sugovornik ima nesto protiv vas, ili da je sugovornik glup ili nema pojma, pa mozda uspijete nesto argumentirano izreci. Sretno!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # matematikapsihologinja 2011-02-27 20:35
conan
U mnogim socijalnim djelatnostima 2+2 nije uvijek 4 . neznam tablicu množenja ali zato znam napamet tablicu zbrajanja do 10!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiholog 2011-02-27 20:39
ajde molim vas da nam sad objasnite kako to u socijalnim djelatnostima 2+2 nije uvijek jednako 4!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..psihologinja 2011-02-27 20:58
Dobro gosp. kolega evo ispričavam se ako sam te uznemirila i poremetila tvoj sustav vrijednovanja. Ako misliš da se ne treba oslanjati na emocije u raspravi a vidim da ti u to vjeruješ, da postoje rasprave bez emocija moraš se strpiti još malo dok ne naparavimo androide koji će bez emocija donositi odluke i izračunati težinu tko je što rekao i kao je rekao i koji će nas povesti u bolje sutra.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiholog 2011-02-27 21:01
molim vas da nam objasnite kako to u socijalnim djelatnostima 2+2 nije uvijek 4. Sa emocijama ili bez. Nitko nije uznemiren, osim mozda vas
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # conan 2011-02-27 21:12
psiholog, svaka čast na strpljenju :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....psihologinja 2011-02-27 21:14
Kolega to moraš otkriti!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # psiholog 2011-02-27 21:21
pa to je divno! blebne glupost i onda kad ne zna objasniti kaze ovako nesto! kao mala djeca
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # PRAVA I OBVEZEBONAVENTURA 2011-02-28 17:05
"Veliko HVALA psihologinji"od jednog majmuna koji se išao boriti da bi ona mogla slobodno iskazivati svoju vjeru i slobodno lamentirati o raznoraznim pravima(BRANITE LJIMA IH NEBI DALA),a što je sa obvezama?Što ste vi učinili za Hrvatsku?VI si dopuštate ljudima bez ekstremiteta držati prodike koga slobodno slušati,možda nekoga sa Istoka?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mXcomment 2011-02-28 17:40
Psihologinji je očigledno potreban psihijatar da joj izda neki recept. Branitelji su itekako sposobni privreðivati za sebe i druge ,više od 90 % branitelja radi i privreðuje a "divljaju" kako to kaže psihologinja stoga što ne dobivaju plaće od lopova koji su krali dok su oni ginuli na prvoj crti .
Nije lako biti Todorić ili Vidošević kako kaže psihologinja ,naravno da nije lako kada preko noći ukradete milijarde dok se drugi za to smrzava u blatu ,krvi ,i rovu a kada se vrati da radi ne dobije plaću.
Za ilustraciju psihologinji braniteljskih mirovina je 57 000 ,od toga je 12 000 obiteljskih ,koje koriste obitelji poginulih branitelja.
Partizanskih mirovina koje su često i veće od braniteljskih je danas 65 godina nakon 2.svj rata 47 000 ,tj. skoro jednako kao i braniteljskih ali to ne smeta psihologinju nego ju smeta što su branitelji, bez plaća i bez posla izašli tražiti svoja osnovna ljudska prava.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...psihijatar 2011-02-28 20:13
ne pomazu tu recepti, jedino lobotomija
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # BONAVENTURApsihologinja 2011-03-01 22:10
neznam zašto si se išao boriti. današnju Hrvatsku je stvorio i izborio Tito sa svojim suborcima prije 70-tak godina Ti si se borio za nešto što je već postojalo ili si htio ukrasti nečiju zaslugu i pripisati je sebi? Išao si u rat zbog svog interesa a ne zbog mene! Vjeru sam imala i prije tkz. branitelja u ovoj državi, no nakon branitelja prešla sam u ateiste. Tito i partizani su stvorili Hrvatsku kako ona danas izgleda ali što ste vi branitelji zapravo napravili???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 08.12.2022 17:49
  Dragi diktatori
  Gari se prostro pred Putinovim oligarsima a Ana pred Erdoganovim. Vole diktatorske ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Tok 08.12.2022 17:25
  Tik
  Na webu Ministarstva znanosti i obrazovanja javno je objavljen dokument naslovljen kao ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Strašno 08.12.2022 15:12
  Gluhi radio
  Ovo ulizivanje je gadljivo. Strašno za slušati koliko je to nisko i nepotrebno.
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  .sobni savjetnik 08.12.2022 14:53
  Dokazan ili prokazan
  Radi se vjerojatno o lažnoj vijesti zlonamjernih ljudi da Grad nije dobio EU sredstva za ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 18:33
  Gari u službi Putinovog oligarha
  Po ovome što piše Nacional Gari je zaslužan što je cijeli Čikat isporučio Putinovim oligarsima.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  AK 07.12.2022 18:28
  Sette bandiere
  Gari je politički prevrtljivac opisan u literaturi kao šetebandijerist , onaj koji lako ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Gerija 07.12.2022 16:28
  Miodrag
  Danas se Geri smijulji iza leđa Matešiću dok ovaj raspreda o sumnjivom šeiku i još sumnjivijim ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Tebe 07.12.2022 16:22
  Lova za njih
  A smeta mu što se svi petljaju u poslovanje Grada, a on bi volio da se samo njegovi ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Realist 07.12.2022 14:32
  Trla baba lan da gradonačelnica žmiri na dugove
  Buđenje HDZ-a iz kome Volariću sigurno ne odgovara. Ima sve što mu treba (vodi čak tri ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 10:47
  Ne talasaj
  Buđenje članstva iz kome nekima ne bi odgovaralo. Kao napr. Nediću ,Volariću, Fabijaniću..
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:27
  Ruske veze
  Koliko se sjećam koncesiju je dobio Rus preko svoje firme Katina d.o.o. Ne znam kako ...
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:05
  Privatizacija javnog dobra
  Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Grad za Tebe 06.12.2022 08:41
  A lova za nju
  Ne zamišlja si. Jesu.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  NN 06.12.2022 08:12
  a ona troši li ga troši
  Valjda si zamišlja da su građani kojima plaća nije povećana već 15 godina njen bankomat. I ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Beg 05.12.2022 18:17
  Avaj
  Uskočit će pobratimi iz Turske s kojom miljom . Pa nije beg cicija. Šta će nama EU kad imamo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Licemjer 05.12.2022 13:10
  ...
  Ne možeš povećanje troškova uslijed inflacije i nestašice zbog rata u Ukrajini pokrivat iz ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  .... 05.12.2022 12:14
  ...
  Okrećemo se EU-u kao izvoru novca, reče gradonačelnica. A onda digne poreze i druge namete ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Jojo 04.12.2022 08:59
  Kapelijev terenski rad
  Kad im se ne da u Sabor, zastupnici pišu “terenski rad”, piše portal N1 ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Doktori i doktorice 03.12.2022 20:26
  Grad za tebe
  Ima tih hdz- ovih doktora i doktorica koliko god im treba. Nije ni skupo, treba samo obraz ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Z 03.12.2022 10:11
  Tko se okoristio pretrčavanjem
  Gari nije bio među osnivačima. Kad je grmilo bio je u HNS-u. Ali od pridošlica kad je prošla ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  .... 02.12.2022 20:33
  ....
  Gricko, Miško i Sivko
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  garda 02.12.2022 16:40
  Lago di
  Kako ne, pa Geri je bio na Lago di Garda i to više puta, nakon što je pretrčao iz Zvezdinog ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 13:20
  .....
  Napisao sam stara garda osnivača HDZ-a. Garda tj ZNG je osnovana kasnije oko mjesec dana ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Stara garda 02.12.2022 11:08
  ...
  Stara garda ,a većina ih nije bila ni u gardi kad je grmilo.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Nosač kofera 02.12.2022 11:07
  Doktor klaun
  Taj klaun je trebao nositi kofere kako mu je i preporučio šef u Jadranci, a ne gurati nos ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 10:24
  Kad je prošla opasnost ....
  Dali će buđenju iz kome pomoći stara garda osnivača Prkačin, Kikić, Levinger i drugi. I991.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Jel ga neko tražio 01.12.2022 13:54
  Nije, ali hoće
  Baš na toj zadnjoj objavi je njen kompanjon koji mlati lovu na kruzeru, a u ljubljenoj ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Bijar 01.12.2022 12:56
  Pasivni agresivci
  Ana je prošlim mandatom neispunjenih obećanja i proteklim dijelom ovoga, tekućeg napravila ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  asdf 01.12.2022 12:22
  Je li HDZ ML odumro?
  Izgleda da je njena nesposobnost zabrinula neumrežene hadezejce za budućnost stranke.
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 01.12.2022 12:19
  ......
  Voditelj na lokalnom radiju koji sam sebi tepa da je novinar. Na jednom mjestu kaže "čitao ...