Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Papa otvorio Pandorinu kutiju

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

suverenitetBenedikt XVI. stavio se iznad hrvatskih zakona, međudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana pa i samih Osimskih sporazuma kojima su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, već obeštećeni. Papa će ih sada obeštetiti drugi put, javljaju današnji Novi list i drugi mediji

Papa Benedikt XVI.  suspendirao je mons. Ivana Milovana, biskupa Porečke i Pulske biskupije, u pogledu spora s talijanskim benediktincima zbog imovine nekadašnjeg benediktinskog samostana u Dajli. Papa je također imenovao vatikanskog biskupa mons. Santosa Abrila y Castella da u ime Biskupije i Župe Dajla potpiše sporazum o uređenju međusobnih odnosa.

Time je papa Benedikt XVI., primijenivši kanonsko pravo, učinio presedan ne samo u hrvatskoj sudskoj, već općenito svjetskoj praksi. I ne samo to: otvorio je Pandorinu kutiju kojom omogućuje svim nekadašnjim stranim vlasnicima crkvenih (i inih) dobara da ga dobiju natrag na uštrb hrvatske države i njenih građana, neposredno narušavajući državni suverenitet.

Suspendiranjem domaćeg biskupa u odlučivanju i (ne)potpisivanju dokumenata čime svoju biskupiju dovodi na prosjački štap i ustupa je stranim državljanima, papa Benedikt XVI. stavio se iznad hrvatskih zakona, međudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana pa i samih Osimskih sporazuma kojima su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, već obeštećeni! Papa će ih sada obeštetiti drugi put!

Naime, oni su već dobili 1,7 milijardi lira nakon Osimskih sporazuma od Republike Italije čime su obeštećeni kao talijanski građani. Budući da su jednom već primili obeštećenje više na to nemaju pravo, a sada ga traže po drugi put, i to od Župe Dajla i Biskupije, što je pravno neutemeljeno.

U pitanju su veliki novci, sveukupno - uključujući vrijednost nekretnina, sudske troškove, porez i ine naknade - oko 30 milijuna eura. S time da se u roku od dva dana od potpisivanja ugovora na račun u jednoj njemačkoj banci u Frankfurtu uplati pola milijuna eura!

Novi list

pandorina-kutija

 

 

 

Komentari: 

0 0 # Sveti Euro 2011-07-30 19:08
Eto to nam je korist od skupo plaćenog papina posjeta Hrvatskoj. Baš nam je uzvratio izraze naše ljubavi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kum 2011-07-30 20:24
Dakle, Benedikt suspednira našeg biskupa na kratko, da netko drugi potpiše neprihvatljiv ugovor, kojim se otiima imovina. Ispada da je razlika izmeðu Crkve i mafije samo u odori. Metode su iste.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # :): 2011-07-31 03:53
biznis! bravo papa! :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ovce i novce!!! 2011-07-31 10:37
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Čudo u HrvataPlastični anðeo 2011-07-31 10:54
Već smo svi u ovoj državi i gradu apsolvirali pravo lice crkve (U Hrvata!). Pa šta. Koga to više zanima. Niti nas zanima, Sanader, niti HDZ, niti popovi, niti popovi pedofili...niti lošinjski užas od turizma...pa šta!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # nininininii 2011-07-31 14:58
...izgleda da ona stavka u vjerama -ne težiti materijalnom, bit skroman- zbilja više nije in......kako kod ljudi tako i onih koji predstavljaju crkvu....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Remetinec za biskupeErazmo 2011-07-31 19:45
Bivša država, a kao njena prava sljednica i Republika Hrvatska, Benediktince je obeštetila još sedamdesetih godina prošlog stoljeća temeljem Osimskih sporazuma.

Unatoč tome, Republika Hrvatska, odnosno njena Vlada 1999. bez ikakvog pravnog osnova i naknade imovinu za koju je već obeštetila vlasnike, vraća nadležnoj biskupiji (Porečko-pulsko j), te joj time zapravo poklanja onu imovinu za koju je već isplaćena nalnada. Crkva je na taj način sklopila nezamislivo unosan posao jer je dobila prvo naknadu za imovinu, a potom i samu tu imovinu. Da čovjek ne povjeruje!

No priča ide dalje. Crkveni čelnici uz sav svoj naporni duhovni rad s pastvom naðoše vremena i duhovne snage i za neke ovozemaljske zahvate, pa poradiše i na materijalnom. U trenucima duhovnog nadahnuća osnovaše tvrku TD Golf Istria, a vrijednu imovinu koju im je u naše ime poklonila država unose u kapital društva. Ovu pak tvrtku s unesenom vrijednom imovinom - kapitalom (koji im je pao s neba, ali ne voljom Svevišnjeg nego Vlade RH) dosjetljivi crkveni oci prodaje ODVJETNIKU (ne naravno ðavoljem, ovaj je vjerojatno božji). Zanimljivim stjecajem okolnosti, nakon te promjene vlasnika općina Brtonigla mijenja prostorni plan, koji predviða na tom terenu golf igralište s pratećim sadržajima (čitaj 260 apartmana odnosno 520 kreveta). Zanimljiva je pojedinost da se prilikom kupovine udjela u tvrtkama ne plaća porez na promet, pa je tako zahvaljujući suradnji pametnih crkvenih otaca i lukavog odvjetnika država ostala i bez poreza na promet. Dakle, nakon što se država odrekla naše imovine imovine svojom voljom, ostala je i bez poreza na promet nekretninama tuðom voljom - voljom Crkve i jednog odvjetnika.

Nakon toga, ODVJETNIK prodaje tvrtku, odnosno zemljište, opet bez poreza na promet sa zaradom za koju nitko ne zna kolika je i opet bez plaćenog poreza na dobit. Kao što je poznato, zbog ovakvih udruženih pothvata u zadnje vrijeme popunjava se Remetinec, no kako su ovdje u igri odvjetnici i popovi to je nažalost isključeno. Utoliko prije što popovi imaju zanimljiv status prema kojem se za njihovo sudsko gonjenje mora tražiti suglasnost samog pape. Koji je, naravno, neće dati.

Ostalu vrijednu imovinu koju su dobili od države, tcrkveni oci akoðer prodaju ili iznajmljuju. Koliko je to novaca? Na što je to utrošen? To ne može nitko ni pitati a kamoli znati, pa ni porezni organi ove države.

Biskupija Porečko-pulska je „skočila na noge“ i tužili čak i Papu, državnom odvjetništvu. Dakle, kad se raspolaže novcem poreznih obveznika, država tu nema što tražiti, ali kad tko, pa bio to i sam papa, dirne u imovinu, odnosno novce, onda se traži pomoć od države.

Dobili su bez pravnog osnova vrijednu imovinu od države, istu imovinu su prodali ili iznajmili i uzeli novac, a sad su izgubili nešto što više ni nemaju. Gdje je problem? Problem je to što će sad ta ista biskupija morati vratiti novce koje je uzela od prodaje, a gdje je taj novac ne zna nitko. Kako bi tu uopće, prema najavi, mogla pomoći Vlada RH?

Iz ove priče se da zaključiti da je Papa nepogrešiv dok god ne dira imovinu.

Nakon ove „afere“ otvara se mnogo pitanja:

- Zašto je država uopće, vratila crkvi tu imovinu?

- Zašto je tu istu imovinu crkva prodavala i i iznajmljivala (znači da im nije bila potrebna)?

- Zašto se ne plaća porez na promet?

- Zašto je to kupio baš taj ODVJETNIK?

- Je li bio javni natječaj?

- Je li se zna zašto je utrošen taj novac?

- Zašto bi uopće taj problem bio državni?

Iako su u igri ozbiljene institucije, Vlada Rebublike Hrvatske, Biskupija Porečko-pulska, ozbiljni i uvaženi ljudi, ministri, popovi i odvjetnici radi se o prelijevannju državne imovine u konačnici u privatne džepove, bez plaćanja poreza, Riječ je jednostavno o suptilnoj pljački koju se lukava prikazuje kao „sukob na nebu“. Da se ta priča spusti na zamlju, kamere bi bile pred Remetincem koji bi postao novo sjedište biskupske konferencije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Vjeko U. 2011-07-31 20:06
Iz proračuna RH se godišnje izdvaja za vjerske zajednice 271.000.000 kuna. Podatak je javan. Ali nema podatka koliko je primljeno na ove suptilne načine, poklanjanja. Samo ovo u Istri , a to je kap u moru, vrijedi 40.000.000 €, dakle preko 300.000.000 kuna. A gdje to završi, nitko ne smije ni pitati. Dakle da je sama država prodala to što je dala crkvi du ju ona proda (ZAŠTO?) moglo se isplatiti svakom umirovljeniku gotovo 100 €. Možda država na taj način umirovljencima sreðuje status "na nebu" , jer dobiva popust na količinu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Luda država 2011-07-31 20:39
Vjesnik od 30.7.2011 objavljuje vijest o vladinom darovanju zemljista
Rimokatolickoj crkvi:


"...danas je na prigodnoj svecanosti Crkvi, za izgradnju pastoralnog
centra, darovano 5500 metara cetvornih nekadasnjeg vojnog kompleksa u
Korculi vrijednog oko 1,65 milijuna kuna. U ime Vlade darovnicu je
biskupu dubrovackom Mati Uzinicu urucio ministar zastite okolisa,
prostornog uredenja i graditeljstva Branko Bacic."


"...(Rimokatolicka) Crkva (je) taj isti Veliki Kaptol prodala prije
nekoliko desetaka godina Gradu Sisku, a sada ce, kao znak suradnje
Grada Siska, taj isti prostor traziti besplatno od Grada Siska. I na
kraju najvaznije, opet su gradani Siska iskljuceni iz bilo kakvog
odlucivanja, nema nikakve javne rasprave, sve se dogovara na tajnim
sastancima bez prisutnosti medija. Ne traze se za misljenje nikakvi
urbanisti, arhitekti, povjesnicari vec, zbog jednog cilja - Sisacke
biskupije... grad Sisak gubi niz ostalih ciljeva."

Znači, Crkvi se vraća oduzeto i to po dva puta, i još joj se daruje. Luda država, lud narod koji to dopušta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Isus bi se odrekao ovakve Crkvemicica 2011-08-01 11:34
Ovo samo potvrðuje da je Crkva danas jedna velika multinacjonalna firma koja traži samo profit! Kroz cijelu povjest su uglavnom pljačkali i tlačili da bi popovi dobro živjeli i to na ovome svijetu ( tko vjeruje u vječni život???????) , oni koji su zagovarali skromnost i poštenje završili bi uglavnom na lomači! Koliko su samo oprosta prodavali i za njagnusnije zločine, pa zar netko može vjerovati da je Bog glup i da ne vidi kako netko stvarno živi , koliko dobroga ili zla napravi u životu, pa će u raj ići oni koji ližu klupe, a ne oni koji pomažu bližnjemu svome?????
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zbunjeni 2011-08-01 17:00
Ovaj slučaj pokazuje vrhunac licemjerstva. Što ima Kosorica intervenirati kod pape ili pomagati. Stvar se prikazuje kao zadiranje u suverenitet države a radi se samo o privatnoj imovini odnosno interesima. Nekretnine če i dalje ostat na istom mjestu gdje su i sada. Pitanje je samo tko će biti upisan kao vlasnik, odnosno tko će prodavati. Da li talijani ili naša biskupija. Ionako će vlasnik postati stranci, samo je pitanje tko će uzeti novce. Država ga se je odrekla, i koji više ima interese za mješanje. Uostalom naša biskupija je to već prodala talijanima pa kako to može narušavati suverenitet, pola Istre je u vlasništvu stranca a pola TDR-a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # qwert 2011-08-01 17:18
A mene bi zanimalo tko iz Vlade ili iz njene blizine je zaradio od prodaje državne imovine poklonjene bidkupiji, a nakon što su talijanski Benediktinci već isplaćeni za vrijeme Tita.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # poiu 2011-08-01 17:26
Trebalo bi pitati onoga ODVJETNIKA (koji je prvi kupac). On zna sigurno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Marilyna Mansona za papu!KKK 2011-08-02 09:13
Hoće li to netko priznati ili ne, ali iskonsko kršćanstvo je nestalo smrću pape Wojtyle.
Papa Ratzinger je samo pseudokršćanski fundimentalist u službi tajnih agencija imperijalističk ih država.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Drveno željezoMama 2011-08-02 10:03
Istinsko kršćanstvo, ha, ha...to ti je kao drveno željezo.Pa u tom "istinskom kršćanstvu" bez uvijanja vas nazivaju ovcama...ha, ha...ovce nisu glupe, one su ovce, ali ljudi ovce...ha,ha. Svi lopovi i licemjeri ovog svijeta kriju se iza bogova, popova, nacije i svetog tla. A u Hrvatskoj je to kao u školici...didak tički odlično vidljivo. Možete ponuditi stranim doktorantima, studentima pa i turistima vrlo zorne primjere kao da su smišljeni na bi bili jednostavni za učenje...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # +++++Ližemoltar 2011-08-02 13:59
I ovceeee i novceeeee. U ovom TELE2 je biće papa ima dionice
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Bankrot biskupije? Pa što?Erazmo 2011-08-02 20:38
Napad na zdrav razum od strane prvo medija, pa lokalnih političara, svećenika, pa na kraju premijerke i predsjednika se nastavlja. Privatno-pravni odnosno, jedan obični zemljišno knjižni problem se predstavlja kao meðunarodni problem odnosno kršenje meðunarodnih sporazuma, konkretno Osimskih kojim su riješeni odnosi s Republikom Italijom.

Ako se može razumjeti svećenstvo koje se može izgubiti na ovozemaljskim problemima to je teško prihvatiti od premijerke Kosor koja je pravnica i ima gomolu savjetnika, ili od Predsjednika Josipovića koje je doktor pravnih znanosti.

U trenutku kad je Vlada Rebublike Hrvatske 1999. godine ustupila Porečko-pulskoj biskupiji zemljište koje je sada predmet spora, država se odrekla te imovine čime je logično prestao njen pravni interes i odgovornost za istu. Od tenutka kad je Porečko-pulska biskupija postala vlasnik tog zemljišta država više s njime nema ništa, osimprava da u slučaju prodaje ubere porez na promet nekretnina.

No zanimljiva je sudbina toga zemljišta u nježnim rukama istarskog svećenstva. Iako je poklonjeno biskupiji, pokazalo se da joj uopće nije potrebno, jer ga je prodala ili iznajmila. Postavlja se pitanje zašto je onda uopće državna vlast "vratila" tu imovinu crkvi ako joj ona nije potrebna i kad nije bila dužna to učiniti. Razlog se očito kriju u vremenu kad je taj poklon učinjen: 1999. je bila izborna, a vladajućoj stranci je bila potrebna promiðba, pa makar i sa crkvenih propovjedaonica , pogotovo u Istri u kojoj HDZ baš i nije omiljena stranka.

U naletu duhovnog prosvjetljenja, istarski su crkveni oci poklonjenu im imovinu unijeli u kapital trgovačkih društava koje je osnovala biskupija, a onda su ta trgovačka društava, bogata kapitalom i bez ikakvih dugova, prodali raznim odvjetnicima i drugim trgovačkim društvima s kapitalom od 20.000 kn, bez zaposlenih, sa sjedištem u privatnim stanovima tpa F&F (faks i fikus kao jedinom opremom). Na takav način država je izgubila prihode od poreza na promet i omogućile velike i neoporezive dobitke a crkvi velike, s neba pale, prihode.

Spor koji Porečko-pulska biskupija ima s benediktinskim redom je novijeg datuma. Da je ta imovina ostala u državnom vlasništvu, Bendeiktinci nikad ne bi mogli dobiti tu imovinu niti bi nastao bilo kakav spor, jer su namireni temeljem Osimskog sporazuma. Dakle, da je državna vlast te predizborne godine racionalno raspolagala s imovinom, pa je dala biskupiji na besplatno korištenje (da je je to bilo potrebno crkvi za djelovanje), a ne u vlasništvo, ne bi se pojavio ovaj spor. Za tu imovinu Benediktici su obeštćeni, krajem sedamdesetih, prošlog stoljeća. Njima tu imovinu ne daje ni jedan meðudržavni sporazum, niti sud u Rebublici Hrvatskoj nega papa Benedikt po kanonskom pravu, na doista perfidan, fiškalski način: Na kratko vrijeme suspendira nadležnog biskupa koji je protiv ustupanja imovine Benediktincima (pokazat će se i zašto) i umjesto njega imenuje (opet na kratko vrijeme) talijanskog svećenika, a ovaj u ime Porečko-pulske biskupije potpiše sporazum kojim imovina prelazi Bendiktincima. Dakle nema kršenja Osimskih ili bilo kojih drugih meðunarodnih sporazuma, već se biskupija Porečo-pulska dobrovoljno potpisom na kratko postavljeno papinog povjerenika odriče imovine. Dakle, riječ je o premještanju imovinskih prava unutar «familije», a svaka sličnost s obitelji Soprano je slučajna. Ukratko, nema tu kršenja suvereniteta Republike Hrvatske, nema tu otimanja tertorija od strane Italije preko pape i sličnih budalaština koje izgovaraju naši vrli političari. Vatikanski profesionalci koji koriste tisućgodišnje iskustvo u pravljenju budala od naroda i njihovih vladara na korist Vatikana, «preveslali» su i ove balkanske amatere, a imovina koja je bila u vlasništvu jedne vatikanske «filijale» prešla je u vlasništvo druge. Mijenja se samo zemljišno-knjiž ni vlasnik, dakle ništa što bi trebalo uzdrmati državu. Uostalom uzrečica da je već pola Hrvatske prodano strancima, vjerojatno nije točna. Možda je to i više od polovine, ali zbog toga državna vlast ne diže graju.
No tu nastaje jedan drugi problem. Sva ta imovina koju je istarskom katoličkom svećenstvu poklonila državna vlast već je prodana, a novi će vlasnici (Benediktinci) tražiti da ih porečko-pulska biskupija namiri u novcu za protuvrijednost dobivene imovine. Veliko je pitanje ima li biskupija taj novac, jer ako nema, morat će prodavati svoju imovinu, pa – zašto ne – i porečku baziliku.

Može li biskupija bankrotirati? Zašto ne? Poznato je da je nekoliko biskupija u svijetu bankrotiralo zbog seksualnih nestašluka svećenstva koje tobože živi u celibatu. No hoće li svećenik ostati bez posla? Naravno da neće, za razliku od radnika u bankrotiranim firmama koji završavaju u beskonačnim redovima na burzama. U slučaju bankrota ni jedan svećenih neće otići na biro za zapošljavanje, niti bi smio biti na većem teretu društva nego što već je prema sporazumu s Vatikanom.

Ova zbivanja svakako pružaju priliku da se objektivnije razmotri pitanje odnosa države s katoličkom Crkvom u dijelu koji se odnosi na financiranje. Jer u ovoj situaciji biskupija Porečko-pulska se ponaša kao i banke u velikim krizama. Kad upadnu u neprilike koje su sami izazvali i kad gube, od države traže da uskoči i na teret cijelog naroda riješi njihove probleme. A kad je sve u redu i kad se dijele veliki profiti onda je to, sveta privatna stvar i država se tu nema što miješati. Tako i biskupija Porečko-pulska nije tražila ničiju pomoć dok je tržila poklonjenu imovinu i radila što je htjela. Sad kada to gubi, ni papa nije nepogrešiv, a od države traži pomoć.

Zašto bi se oko toga bilo tko, osim Porečko-pulske biskupije uznemiravao, pogotovo zato što i sam nepogrešivi papa kaže da je to unutrašnja stvar katoličke Crkve. A Crkva je – navodno – odvojena od države. Gospoðo Kosor, neka tako i ostane.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Svećenički golfGalileo 2011-08-03 11:39
U cijeloj ovoj priči do suza je smiješno to što su istarski popovi zemljište koje su dobili na dar od Vlade prodani za golf terene s apartmanima za bogataše. Za golf ste, naravno, svi čuli. Naročito vi vjernici. To je sport uobičajen meðu svećenstvom. Tradicionalna pastoralna djelatnost Crkve u Hrvata!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Crkva u HrvataPa-pa 2011-08-03 13:10
Za pohvalu je trud osobe potpisane Erazmo koji je uložila da prokomentira ovaj dogaðaj. Kada bi ljudi uložili minimum truda u razmišljanje o svijetu oko sebe ovaj svijet bi sigurno bio bolji. Ljudi se ne obrazuju, ne čitaju, ne razmišljaju, ne preuzimaju odgovornost...Z a mene je ovo vrhunska poslastica...po kazati pravo lice Crkve u Hrvata
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # LjubavCaritas 2011-08-03 14:56
Osoba potpisana s Erazmo nije shvatila da se tu radi o izrazima prevelike papine ljubavi za ovozemaljska dobra, a tragom svoga vrhovnika istu takvu ljubav iskazuju i istarski svećenici. Problem je u tome što svim svojim srdcima ljube iste zemljišne čestice i zgrade.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ne dirajt mi župuKoza Nostra 2011-08-03 16:30
Pokazuje se de je Erazmo dobro zaključivao. Svakim danom se situacija pomalo rasvjetljava. Dakle, držva poklanja zemljište Porečko-pulskoj biskupiji, dio poklonjenog zemljišta, unosi se u kapital novog društva, kojeg kupuje ODVJETNIK, za 22 miljuna kuna i nakon toga ju preprodaje za 91 milijun kuna. Biskupija zaraðuje 22 milijuna kuna, odvjetnik 70 milijuna kuna, i nitko ne plati kune porezan na dobit, ni poreza na promet nekretnina. Kakve veze tu imaju Osimski sporazumi i država.
Zašto Predsjednik Republikei Vlada RH raspravljaju o ovme problemu. Sada ne želei izreći ni floskulu "neka institucije rade svoj posao". Upregli su se usmjeriti problem na krivu stranu. Meni bi bilo logičnije, da su umjesto pisanja Papi, papinim ministrima i tražili od Bajića da čuva tu imovinu, nisu ovome zadnjem rekli daj malo provjerii odvjetnika i ne radi li se tu o isisavanju državnih novaca. Lijepo je ovdje primjećeno da je po tom konceptu punjen Remetinac. Zavjet sutnje je vladao dok su sposobni odvjetnici trpali pare u vlstitte džepove, a kad se to urušava, to je državni problem i to država zataškava. Sramotno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Brod luðakaPsihopat 2011-08-03 17:54
Stvarno je ovo luda država. Penzineri skapavaju, radno sposobni kopaju po kontejnerima, a istovremeno država poklanja milijune eura, omogućava odvjetnicim (po kojem kriteriju) enormne zarade na manipulacijama. Tko je tu lud.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Tko je tu ludMicica 2011-08-03 18:21
Svi koji su glasali za HDZ a i puno onih koji idu u ovakvu Crkvu! ( to nema veze sa vjerom, ovakva Crkva ne treba za odnos s Bogom, obracajte se molitvom direktno i bojkotirajte ovu sramotnu instituciju!!)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ko ima daj mu još ko nema i netreba muLižemoltar 2011-08-03 19:29
Brzo će Tri Kralja i posveta kuća. Svi stavimo po jedan račun u kuvertu za milodar. Ja ću stavit od vodovoda pa neka šalju Papi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # kaj 2011-08-03 19:37
Još bolje bi bilo platiti za posvetu kuće, a onda od popa tražiti račun :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # O čemu i vrapci cvrkuću?Spin 2011-08-03 20:20
Koza Nostra kaže "Pokazuje se de je Erazmo dobro zaključivao." To je točno, ali to baš i nije teško, samo je potrebno imati malo zdravog razuma i gledati stvari kakve jesu, a ne kakvima se prikazuju.

Da je katolička Crkva čvrsto povezana s državnom vlasti toliko je očito da o tome već i vrapci cvrkuću. Već je postala besramno bogata, ali to joj nije dosta nego grabi gdje god može i sisa i ovo malo krvi marvi koju popovi zovu svojim stadom. A može, jer joj to omogućuju političari na vlasti koji više brinu da ostanu na vlasti, nego hoće li imati kome vladati. Drže se one "daj nam danas" i na sigurno spremaju milijune da imaju za sutra i oni i njihovi praunuci. A Crkva im u tome pomaže propovjedajući koga da biraju na izborima. A tu izbornu promiðbu vrijedi platiti, pa nije čudo da je ono veliko i vrijedno zemljište na kojem su nikli golf tereni s apartmanima za bogataše poklonjeno istarskim popovima. A da je netko od onih koji su to omogućili dobro omastio brke ne treba sumnjati.

Razuman čovjek, a pogotovo iskreni vjernik, danas Crkvu ne može vidjeti drugačije od krvopijskih bankara, državnih poreznika, razbojničkih odvjetnika i novopečenih kapitalista koji su kroz kriminalnu privatizaciju uništili gospodarstvo. Svi imaju nešto zajedničko: pohlepu, nezasitnost, beskrupuloznost i nedostatak svakog osjećaja za svoje bližnje. Narod je za sve njih samo stado za šišanje.

To vidi svaki razuman čovjek, a iskreni vjernik će se prisjetiti Crkve za vrijeme bivše države. Komunisti su Crkvu držali podalje od politike, pa Kaptol nije mogao krojiti državne zakone. Zato je Crkva bila okrenuta svojim vjernicima, a ne političarima. Crkvi nije bio dat slobodan pristup u vrtiće i škole (niti je to plaćala država kao sada), pa se svećenstvo itekako trudilo da pridobije djecu i mlade. Sada se ne mora truditi: predani su im na pladnju, a poltronski ravnatelji škola krše ustav vješajući raspela po zidovima učionica.

Tada se Crkva bavila pastoralnim radom, danas se bavi biznisom i preprodajom nekretnina. Vjernici to vide.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-08-03 21:50
Citat:
Brzo će Tri Kralja i posveta kuća. Svi stavimo po jedan račun u kuvertu za milodar. Ja ću stavit od vodovoda pa neka šalju Papi.
:D oooo da,da,da 8)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ovce,,,,, 2011-08-03 22:12
Svi mi koji sebe smatramo katolicima smo stado ovaca kako je već prije navedeno. Pa kakve bi mi to ovce bili da nas crkveno preduzeće bar jednom godišnje ne ošiša. A šišanje je i zdravo izraste nam novo runo a ljeti nam nije vruće.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ^^ououououo 2011-08-04 00:05
hahaha da,da.. pomognu nam tako da nam novčanici više nisu preteški :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Na redu je LošinjÐavolji advokat 2011-08-04 11:01
Ugledni teolog prof. dr. Adalbert Rebić upozorava da bi slučaj Porečko-pulske biskupije mogao biti opasan presedan i siguran je da slijede mnogi problemi.

Naime, na temelju odluke u ovom slučaju opasnost prijeti i crkvenoj imovini u Opatiji, Zadru, Lošinju, na Krku gdje postoje samostani u kojima su bili i Talijani.


Link Text (novilist.hr/.../...)

Ali papa Vas voli, dragi Lošinjani, braćo u Kristu. Imovina je sasvim druga stvar. Ljubav tu prestaje.


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Važnoodvjetnik 2011-08-04 11:18
Od jučer je na snazi preporuka da kupoprodajne ugovore za nekretnine na podrucju Losinja ovjeravate u Vatikanu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Crkva kao porezna oazaCayman 2011-08-04 15:06
Nije se sam "Benedikt XVI. stavio iznad hrvatskih zakona, meðudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana...". To pravo on ima upravo prema postojećim hrvatskim zakonima i meðudržavnim ugovorima.

Netko je u ovoj raspravi i rekao da je vrijeme da se trezveno razmisli o položaju crkve u našem društvu. Na ono što je Benedikt napravio, imao je apsolutno pravo napraviti. Na kraju to je danas potvrdila i HBK. To pravo smo mu sami dali odnosno ponizno prihvatili, kako Papi tako i Crkvi općenito.

Na primjer prema našim, ničim nametnutim i zakonima, kakve su ih usvojili naši vrli zakonodavci svih političkih boja, Crkva kao korisnik proračunskih sredstava, nije u poreznom sustavu RH niti podliježe bilo kakvoj kontroli, kojoj su podložne npr. i udruge pa makar da od države ne primaju nikakva sredstva. Dapače Crkva zaštitu koju sama užive, kroz razne "intervencije" (vidi slučaj Kučić) proširuje i na tzv. "ugledne katoličke obitelji" i pojedince.

Nitko osim Crkve nema takav status, dobiva proračunska sredstva i može s njima raditi što hoće i da je nitko ne smije pitati što radi s njima. Prema popu pedofilu ili lupežu Policija ne može postupati kao prema običnim graðanu dok ne dobije dopuštenje od biskupa.

Popovi ne plaćaju poreza, graðani plaćaju. Dakle onoga tko plaća policiju, policija smije obraðivati, a onaj koji ne plaća porez njega policija ne smije dirati. Takav poseban odnos bi bio prihvatljiv u Srednjem vjeku, ali danas ne.

Takav slijepo podanički odnos u koji je graðane RH voljom državnih vlasti postavila ova država, i doveo je do konkretne situacije, gdje npr. država pokloni crkvi zemljište, ova bez natječaja proda ODVJETNIKU za 20 milijuna kuna, ovaj to preproda za 91 milijun, i nitko to ne smije kontorlirati niti smije naplatiti kune bilo kojeg poreza. A to sve bez znaja javnosti, jer ide po neposrednoj pogodbi, dakle sve u mraku i tišini. U svakoj sličnoj situaciji, u kojoj sudinik ne bi bila crkva, policija i Uskok bi već postupili i još malo popunili Remetinec.

S obzirom na vrijeme kad je konkretno zemljište darovano, mislim da bi organi progona trebali priupitat Odvjetnika (veliko slovo O zato što ga mešetarenje s crkvenim ocima i samoga čini pomalo svetim) koji je zaradio na toj transkaciji 70.000.000 kuna, je li tu zaradu možda podijelio s jednim poznatim mostograditelje m koji je i obavio sav posao oko potpisivanja vazalnog ugovora RH s Vatikanom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # konj 2011-08-04 23:36
Zašto se ne javlja Ponovo jaše? Ovo je njegovo područje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Moje glupo uhoLegalist 2011-08-06 23:58
Cayman je spominjao posebni status Crkve u društvu, u pogledu poreznog i kaznenog zakonodavstav. Ima toga na žalost još. Crkva ima poseban status i u Zakonu o buci. Poseban naravno na povlašteni način. Buka koja je proizvedena npr. zvonjavom nije buka. Buka zvonjave je izuzeta iz zakona.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # boza 2011-08-15 21:34
Preuzviseni kardinal Bozanić zvani Europćanin pozvao je na današnji blagdan Vele Gospe na molitvu za Svetoga Oca zbog, kako kaže, napada i očitovanje mržnje, pa zbog mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa, te je pozvao vjernike da sačuvaju jedinstvo. O bratstvu nije ništa rekao.

Kardinal je žalostan što svakodnevicu vjernika u Hrvatskoj karakterizira nehumanost društvenog ustrojstva u kojemu je jedina svetinja gomilanje profita. Sumnjam da je time mislio na vlastitu tvrtku i zemljišnu aferu oko otimačine imovine istarskih popova u korist talijanskih. Pa je pozvao vjernike da "u spremnosti na ljubav koja želi i traži dobro drugoga, ostvare i iskuse smisao života kao što im je to poručio i Sveti Otac za vrijeme nedavnog pohoda Hrvatskoj." Ovim zamumuljenim riječima koje sam stavio pod navodne znakove Bozanić vjerojatno aludira na aktivnosti suprotive materijalnim interesima svoga vladara u Vatikanu zvanog papa i na zamjerke njegovom mešetarenju imovinom Republike Hrvatske.

Detalje o ovom blagdanskom cirkusu možete pročitati ovdje: (goo.gl/OT4ky)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hahaha 2011-08-15 21:41
Dakle, da i to doživimo: Bozanić kritizirao grijeh zauzimanja stavova i iskazivanja mišljenja :-) Ovo je postalo gore nego u komunizmu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Bez komentarahihihi 2011-08-15 21:58
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Slika govori više od riječigost 2011-08-16 10:30
Hvala hihihi-ju na ovom jezgrovitom prilogu!
Multinacionalne kompanije zajedno u službi Gospodina!
Ovdje se zna sve: tko su ovce i kuda idu novci!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Šećerna vodicaPropovjednik 2011-08-16 16:43
Što je zajedničko tim dvjema multinacionalni m kompanijama?
Obje prodaju zašećerenu vodicu.


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dobra slikaaaa 2011-08-21 15:47
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

ZADNJI KOMENTARI

 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 01.10.2023 16:33
  Bitne i nebitne stvari
  Kazna za vozikanje gradskim autom jeste nebitna stvar ali samo kad se usporedi s ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  T.R. 01.10.2023 11:06
  Nevjerodostojnost
  "Cime se vi bavite .. sta nemamo vecih problema koje treba rijesavat nego ste se uhvatli ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Zico 01.10.2023 08:00
  Hranitelju samoga sebe
  Ja samo znam da svaki put kad netko po imenu prozove Anu, ti skočiš na zadnje noge sa ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  asd 01.10.2023 07:05
  Tuljan kamikaza
  Braniš ju na način da rasprave o njenim propustima, demagogiji i lažima skrećeš na nebitno ...
   
 • Raznorazno

  Domoljub 30.09.2023 20:20
  Oj hrvatska mati
  Silovao pokćerku, dobio upola manju kaznu od minimalne jer je u ratu bio specijalac.
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  hranitelj tuljana 30.09.2023 20:13
  Na koga misliš?
  Tko to brani gradonačelnicu? "Uporno" bi značilo stalno, sigurno ima par citata, ili ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Zico 30.09.2023 19:31
  ...
  Jedino ti mogu reći do onaj koji kaže da nikada nije glasao za HDZ, a tako uporno brani ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 30.09.2023 18:22
  .....
  Rekao ti je i što sad? Tko si pa ti da bi tvoje "Nećeš mi ti govoriti što ću i kada ću ...
   
 • Fokus na rezultate

  gost 30.09.2023 18:12
  kad svatko ima pristup internetu
  Da bi takvu glupost netko mogao napisati na um može pasti samo idiotu. Jer to što ima palmi ...
   
 • Raznorazno

  NN 30.09.2023 17:34
  Šprajcov tečaj za uhljebe
  Tečaj za uhljebe: Što ste nesposobniji, bit će vam lakše i zaradit ćete više. I ne zaboravite ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  hranitelj tuljana 30.09.2023 17:03
  Tko smo to
  Ja samo znam da je svaki komentar koji iz dana u dan skreće pažnju na prosječnu političarku ...
   
 • Fokus na rezultate

  hranitelj tuljana 30.09.2023 16:53
  ...
  Sad bi ti anonimni komentator koji se nazvao "Genov" napisao da ne vidi problem ako nestaju ...
   
 • Fokus na rezultate

  Nestajanje identiteta 30.09.2023 13:53
  Mjesto koje nije za život palmi
  Svjedoci smo jedne od najvećih kataklizma otočne flore koja netragom briše svaki spomen na ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Obezglavljeni tuljan 30.09.2023 13:32
  Iz daljine se bolje vidi
  Previše si se ti unervozio oko tih Aninih afera, i to kao netko tko kaže da nikada nije ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Čeper 30.09.2023 11:48
  Kratko i jasno
  Nismo mi svi kao Čazo, sretni korisnik gradskog lokala u centru gradao da joj se obraćamo kao ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  hranitelj tuljana 30.09.2023 10:06
  Alles
  Evo ti gore prijatelj od gradonačelnice napisao "svi znamo što je radila ali nesmijemo ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  hranitelj tuljana 30.09.2023 09:59
  Ako vašoj prijateljici Ani (zato ju i zovete Ana jer ste bliski) čije privatne poslove ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Vombat 30.09.2023 08:19
  Žalac, Rimac, kujac palac
  Samo da ne bi bilo 4 godine nečeg drugoga, kada Uskok istraži sve kaznene prijave i ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  NN 30.09.2023 05:49
  Treća sreća
  Čovjek vidi da je u dva mandata toliko naobećavala a nije ispunila pa smatra da joj treba još ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  MV 29.09.2023 17:31
  ???
  Jel ih pohvalila što su nedavno nestalu osobu počeli tražiti tek nakon 48 sati, kada je ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  MV 29.09.2023 17:28
  Futur treći
  Sada je počela održavati sastanke sa pojedinim grupama građana, sa grupom oko škvera, pa sa ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 29.09.2023 12:55
  MUP onaj, MUP ovaj ...
  Desilo se da baš nakon ovog komentara gradonačelnica na fejsu objavi "Svim našim djelatnicima ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Bepo 29.09.2023 11:06
  Prvi lošinjski milicajac
  A meni žao Ane što ima stranačke kolege i vijećnike ko što je Ivo Fabijanić. Purić piše da ...
   
 • Moralna pobjeda lošinjske oporbe nad gradskom vlasti

  hranitelj tuljana 29.09.2023 10:55
  ....
  Ne se uzrujavati. Sukob dvije HDZ frakcije, spretinija je pobijedila. Zajednica nije monolitno ...
   
 • Moralna pobjeda lošinjske oporbe nad gradskom vlasti

  g.ost 29.09.2023 09:59
  Vodovod
  USKOK-ov optuženik Lovro Kuščević dobit će novu funkciju, nadzirat će poslovanje bračkog ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  .... 28.09.2023 16:03
  plaćanje savjetnika
  Meni žao Ane. Na Vijeću obeća da će i isplate prema obrtnicima od listopada biti vidljive na ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 28.09.2023 14:22
  muda pod bubrege
  Vitez bez mača i lažni korektiv vlasti HDZ-a. Dva poslušnika napirlitane posvuduše.
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Mrmo 28.09.2023 13:11
  Besmislena gradska vlast
  Ova gradska vlast je totalno za ku.ac. Sve što su trebali napraviti još u pluskvamperfekt u ...
   
 • Glavinjanje po bespućima zakonskih obveza

  gost 28.09.2023 12:58
  Zašto netko ne kaže gradonačelnici ....
  Priča o Aninom savjetniku poprima već komičan karakter. Prema izvješču na portalu otoci.net ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Vito 28.09.2023 12:47
  Sigurnost i povjerenje
  Čekaju li i oni u Dalmaciji 48 sati prije nego krenu u potragu za turistima koji su se u ...

Slikovnica-MEME

setnja

ubojstvoborocid

Komentiranje članaka