Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Superžene u muškom svijetu odlučivanja

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

rosiePosvuda oko nas još uvijek postoje podjele na muške i ženske poslove, kao i dvostruka mjerila u pogledu moralnog i nemoralnog, visine plaće, mogućnosti napredovanja. Na srednje pozicioniranim upravljačkim mjestima ima dosta žena i tamo gdje se dobro koriste tradicionalne osobine kao samodisciplina, radišnost i poslušnost, ali ne i na top pozicijama koje omogućuju stvarnu autonomiju i puno novca, piše Ira Cupać Marković u otočnom dodatku Novog lista za ožujak 2012.

Dan žena je iza nas. A što je sa ženama i ženskim pravima svaki dan? E, to je tema o kojoj se može na dugo i na široko. Mnogima će se na temu ženskih prava u startu podignuti kosa na glavi i reći će: što biste još htjele, a kada im se žene požale kako su preopterećene, nerijetko ih se zaustavlja uz konstataciju: dobile ste što ste zaslužile, jeste li htjele ravnopravnost, pa sad je imate.

Kako stojimo s ravnopravnošću u poslovnom svijetu, ima li značajnih promjena po tom pitanju posljednjih godina, je li ženama danas lakše ili ipak nije, kakva su im iskustva u poslovnoj suradnji s drugim ženama, da li neke poslove radije raspoređuju kolegama, a neke kolegicama, pitali smo nekoliko žena iz lošinjskoga poslovnog svijeta, gdje je zamjetan velik udio žena na rukovodećim i odgovornim funkcijama kao i u civilnom sektoru.

Dogradkuciconačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić, primjećuje da je posljednjih deset godina pozitivan trend zapošljavanja žena na rukovodećim radnim mjestima:

– To me izuzetno raduje, jer vjerujem da će žena svakoj muškoj radnoj sredini donijeti drugi pogled na situaciju, ženski pogled. Iako stereotipna razmišljanja ne smatram mjerodavnima i primjenjivima, istina je kako najčešće muškarci i žene ne rješavaju probleme i situacije na isti način, što se u poslovnom svijetu može iznimno dobro iskoristiti. Kao dogradonačelnica primijetila sam kako se najbolje izvrše oni projekti na kojima rade muški i ženski djelatnici zajedno. Ženska intuitivnost i temeljitost, s muškim samopouzdanjem, upornošću i analitičnošću postižu izvrsne rezultate, kaže dogradonačelnica Ana Kučić. 

 

 

Top pozicija

genov1Aktivistica i poduzetnica Bojana Genov, voditeljica lošinjskog Centra za zdravo odrastanje »Idem i ja«, ulogu žena u poslovnom svijetu propituje na drugačiji način:

– Postoji potreba da se definira što je to uistinu rukovodeća pozicija. Znamo da postoje formalni i neformalni centri moći, pa valja uvijek razmotriti jesu li sve te brojne žene stvarno u poziciji odlučivanja, odnosno potpuno autonomne u svojim odlukama. Kada dobro pogledamo kadrovske sheme, ne samo u našem gradu, vidjet ćemo veliki prirast žena na srednje pozicioniranim upravljačkim mjestima, tamo gdje se dobro koriste tradicionalne ženske osobine kao samodisciplina, radišnost i poslušnost, ali ne i na top pozicijama koje omogućuju stvarnu autonomiju i puno novca.

Konkretno, to što su žene na rukovodećim položajima u Malom Lošinju, osim što ih je dobro vidjeti na tim pozicijama, ne smatram da donosi ikakve značajne pomake za postizanje ravnopravnosti i pravedniju raspodjelu društvene moći između spolova. Ne bih rekla da je danas ženama lakše jer se pred njih postavljaju golema očekivanja koja mogu ispuniti samo superžene. Obaveze privatne sfere još su uvijek na leđima žene, koje kod kuće kuhaju, čiste, njeguju djecu i starce. Nisam još nikada vidjela razgovor s poznatim muškim likom u kojemu ga pitaju kako usklađuje osobne i profesionalne obaveze, zato što on to i ne mora.

Žene u pravilu na ta pitanja papagajski odgovaraju da sve stignu, valjda jer su tako super, jer niti jedna neće priznati da nema šanse da bi to uspjela bez pomoći baka, teta ili drugih žena koje plaća da je zamijene na području za koje ju je cijelo društvo uvjerilo da je njezina isključiva odgovornost. Istovremeno je natjecanje u profesionalnom životu sve žešće i za profesionalni uspjeh moraju biti još dodatno bolje jer su žene. Zato tvrdim da ženama nije lakše i da nitko niti ne vodi računa o tome da bi im trebalo olakšati. Jednostavno, od žena se očekuje da budu superžene, zaključuje Bojana Genov.

Doza poštovanja

jovicPročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Tanja Jović, smatra da je biti žena u pretežito ženskoj radnoj sredini kakva je Grad Mali Lošinj, ali u muškom poslovnom svijetu, veliki izazov:

– U poslu se svakodnevno i najviše susrećem s kolegama, međutim u komunikaciji ne osjećam razliku koju bih povezivala činjenicom da sam ja žena, čak štoviše, osjećam određenu dozu poštovanja. Vjerojatno se to može pripisati i činjenici da su kolege svjesni obima i težine poslova koje obavljam. Međutim, ženi obaveze ne prestaju sa završetkom radnog vremena, jer se treba posvetiti i tradicionalnim kućanskim poslovima i obitelji. U svemu definitivno treba naći ravnotežu. Ne bih ulazila u teorije da li to od nas očekuje okolina ili mi same, međutim činjenica je da se žene u 24 sata susreću s brojnim obavezama uz one poslovnoga karaktera. Ne bih se usudila generalizirati jer sam se u svom životnom vijeku susrela i sa osobama muškog spola koje su savršeno dobro odrađivale ženski paket obaveza. Što se tiče raspodjele poslova na poslu, najmanje se služim kriterijima zasnovanim na spolnoj strukturi zaposlenika, već se više orijentiram na kvalitetu i lakoću s kojom izvršavaju zadatke, komentira pročelnica Jović.

Anonimne ankete

lozancicPročelnica lošinjskog Upravnog odjela za financije, turizam i gospodarstvo, Mirta Lozančić, smatra da je muškarcima u poslovnom svijetu puno lakše nego ženama, prvenstveno stoga što im je lakše uskladiti posao s privatnim životom.

– U našem društvu žene snose najveći teret obitelji kojega moraju vješto usklađivati s poslovnim obvezama, a koje su strašno velike i ne prestaju dolaskom kući, ukoliko ste žena na rukovodećem položaju. Na sreću, žene imaju tu sposobnost da mogu istovremeno uspješno obavljati više poslova, što sigurno nije u stanju niti jedan muškarac.

Također, ženama je teže i zbog toga što ih se vrlo često ne doživljava ozbiljno, a najblaže rečeno, sigurno ne tako ozbiljno kao što bi se doživljavalo muškarca koji bi radio isti taj posao. Meni je jako drago što je u Malom Lošinju vrlo veliki broj žena na rukovodećim položajima jer smatram da su žene organiziranije i konkretnije u obavljanju posla. Nemamo previše vremena pa smo ga prisiljene što efikasnije iskoristiti. Iz osobnog iskustva znam da će ono što žene dogovore biti sigurno i realizirano tako da vrlo rado surađujem sa ženama i nadam se da će ih i ubuduće biti puno više na rukovodećim položajima, zaključuje Mirta Lozančić.

zugicRavnetljica Lječilišta Veli Lošinj, Renata Žugić, rukovođenje ustanovom preuzela u rujnu 2008. godine:

– Smatram da sam uspješna, ali ne samo zato jer smo vratili dugove, poslujemo pozitivno i redovno podmirujemo sve obveze prema zaposlenima, već najviše jer je Lječilište dobilo nagradu Najposlodavac za 2011. godinu u kategoriji firmi do 50 zaposlenih. Nagrada se dobiva na temelju anonimnih anketa kojima se ocjenjuje zadovoljstvo zaposlenika na radnom mjestu i zadovoljstvo svojim poslovodstvom. Kolege me podržavaju u nastojanjima da podignemo ustanovu i opet krenemo put zlatnih vremena. U mom mandatu sam tipično ženski uspjela »odraditi« i trudnoću, roditi, raditi praktički cijelo vrijeme, dočekati da mi sin krene u vrtić i biti i mama i žena s karijerom istovremeno. Može se sve ako imate podršku među svojim kolegama i ako volite ono što radite. Kao šefica prvo sam naučila da nisam uvijek u pravu, da se mora saslušati kolege, uzeti u obzir njihova iskustva, odmjeriti i na kraju odlučiti i stati iza te odluke. Odgovornost se ne smije prebacivati nikome, kritike treba preuzeti samo na sebe, a pohvale podijeliti sa svima. Tu treba tražiti najveću razliku između stila upravljanja muškaraca i žena. Žena će reći hvala i što je našim suradnicima sigurno najvažnije – reći će oprosti, ako vidi da je negdje pogriješila, navodi Renata Žugić.

Tolerancija okoline

basta– Imala sam sreću da sam živjela u sredini u kojoj nikad nisam imala priliku osjetiti bilo kakvu rodnu diskriminaciju. Odrasla sam i živim u obitelji u kojoj se nisu pravile razlike među spolovima, a tako je bilo i na mojim dosadašnjim radnim mjestima. Oduvijek sam bila okružena ljudima koji su mi pružali potporu u karijeri, jer svakoj je ženi pomalo izazov održavanje ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života. I u jednom i u drugom važno je da postoji tolerancija i razumijevanje okoline, kaže voditeljica edukacijskih programa u velološinjskom Centru za istraživanje mora Plavi svijet, Jelena Basta.

– Kod raspodjele radnih zadataka ne pravim razlike i ne razmišljam o spolovima, već svakog suradnika gledam sasvim osobno i ovisno o situaciji. Međutim, činjenica jest da u pretežno ženskom okruženju »bolje prolaze« muškarci i obratno. Unatoč svojim dobrim iskustvima, svjesna sam da posvuda oko nas još uvijek postoje podjele na muške i ženske poslove, kao i dvostruka mjerila u pogledu moralnog i nemoralnog, visine plaće, mogućnosti napredovanja i slično i to me užasno rastužuje. Ipak, vjerujem da se barem kod nas, stvari polako mijenjaju na bolje. Iako, na žalost, za neke žene i suviše sporo, komentirala je Jelena Basta.

braskicDirektorica razvojnih projekata u Jadranci d.d., Tatjana Braškić, prisjetila se kako je završila Srednju pomorsku školu, nautički smjer, a u razredu je bilo čak 7 učenica i 14 učenika:

– Bilo je jako zanimljivo, mi smo se uvijek izborile za naše pozicije, iako smo se morale truditi više. Početak rada u Jadranki je bio moj sljedeći izazov. Nakon malo više od godine dana rada u financijama i računovodstvu postavljena sam za direktoricu smještaja, pa onda direktoricu ugostiteljstva, a sa 34 godine sam rukovodila hotelima, kampovima, restoranima... Većina direktora/voditelja bila je starija od mene i bili su muškarci. Nije bilo lako, ali je uvijek bilo najvažnije uspostaviti odnos međusobnog poštovanja, prenositi svoje znanje, ali i prihvaćati dobre savjete i iskustva, pokušati uvijek naći u svakome nešto dobro, ići prije s pozitivnim.

Mogu pohvaliti kadrovsku politiku u Jadranki jer se uvijek vodilo računa o sposobnostima, prije nego o spolu, a mislim da se kao mala otočna sredina ne možemo razbacivati kadrovima i da možda tu žene prije i lakše dođu do izražaja. Kod biranja suradnika nisam nikada davala prednost spolu, međutim, moram priznati da su me kolegice rijetko razočarale u odnosu na kolege, žene su pouzdanije i točnije, kaže Braškić.

Bistrije glave

fazlic– Žena radom i upornošću može napredovati. Sjećam se da sam počela nakon studija slažući prospekte i uglavnom kuhajući kavu, a onda, dalje, korak po korak, uz dobru organizaciju posla, kaže direktorica Radija Lošinj – Radija Jadranka, Marta Fazlić.

– Organizacija posla sigurno je jedan od važnijih razloga zbog kojeg muške kolege biraju žene za suradnice. Žena organizira u većem dijelu obiteljske obaveze i kućanstvo, a danas često treba biti mađioničar da se uskladi obitelj i posao. Muškarci će se sigurno složiti kako smo mi žene osobe od veće odgovornosti i povjerenja, da će nešto biti na vrijeme učinjeno i da ćemo bolje skuhati ručak, kao što će se složiti da su oni neosporno bolji upravljači automobilom i ti koji bistrije glave odlučuju. Većina muškaraca bi vrlo teško prihvatila vođenje kućanstva i posla na način na koji to čine žene na rukovodećem radnom mjestu, kaže Fazlić. Možda ulazak u EU ubrza i taj proces jer kao što je odvajanje otpada u Njemačkoj prisutno već 30 godina, a kod nas kreće praktički od danas, tako će od sutra ulaskom u EU možda krenuti bržim korakom još veća prava žena. Brakovi su sve kraćeg vijeka, uz ostalo, i zbog toga jer se većina muškaraca ne može nositi sa samostalnom, obrazovanom, neovisnom, poslovnom ženom i majkom. Danas nije rijetko sresti samohranu majku ili oca, a da li tome kumuju veća prava žena, neka svak prosudi sam. Desetak godina radim na rukovodećem radnom mjestu s kolegama. Taj dugi staž u muškom okruženju govori sam za sebe, znači da se da izdržati. Dogodi se da mi je više puta lakše samoj odraditi posao nego delegirati kolegama, ali muške kolege imaju svojih vrlina što će zasigurno i oni reći za žene kao kolegice, komentira Marta Fazlić.

Đurđica Šimičić direktorica ureda Turističke zajednice smatra da je danas ženama lakše u poslovnom svijetu:

Karakterne osobine

simicic– Mislim da kao žene imamo prednosti. Imamo nešto viši nivo kompromisa koji je često potreban, razumjevanje i blaže pristupamo rješavanju problema. Osobno sam vedrog i pozitivnog karaktera, a samim time lakše rješavam probleme i donosim odluke. U poslovnom svijetu važno je imati znanje, stav i biti dosljedan. Tada nije presudno jesmo li žena ili muškarac, iako u pravilu muškarci problem pojednostavljuju i rješavaju, a žene ih temeljito razlučuju i rješavaju. Zato često ovisi o kojem se projektu radi i koja je osoba odgovorna za provedbu. Najčešće nije važan spol, nego kompetencija, želja za rezultatom i poštovanjem rokova, odgovornost, kolegijalnost. Uvijek poštujem kolegice i kolege na jednak način, ukoliko su odgovorni, profesionalni i poštuju pravila struke. Važno je da su kvalitetni kao osobe, da imaju dobre karakterne osobine i imaju razvijenu emocionalnu inteligenciju. Kao supruga i majka troje djece mogu reći da mi je olakšavajuća okolnost što mi obitelj pomaže u svakodnevnim obvezama, ali veliki dio ipak čeka mamu. Obitelj je ta koja mi uz izuzetno odgovoran posao stvara pozitivnu energiju i snagu za nove izazove, kaže Đurđica Šimičić.

 

baumgarten

Pročelnica Ureda Grada i upravljanja gradskom imovinom, Ružica Baumgarten smatra da je jedan od odgovora na izazove vremena u kojem živimo i radimo, uzlazni trend aktualizacije potrebe promjena u menadžerskom stilu:

– Rukovođenje danas, gotovo na svim poslovnim razinama traži sve više »ženski pristup« kojeg definiraju osnovni prepoznatljivi elementi, a to su emocionalna otvorenost, manji stupanj agresivnosti, kvalitetnije delegiranje zadataka, decidirani zaključci i stvaranje preduvjeta za njihovu realizaciju, akcentiranje važnosti suradnje. No, stvarnost ukazuje, odnosno prepoznaje neadekvatnu percepciju spolnih razlika u poslovnom svijetu. Možda baš zahvaljujući toj činjenici žene su visoko motivirane i angažirane na svojim rukovodećim pozicijama dokazujući suprotno kroz primjenu »ženskog pristupa«, kaže Ružica Baumgarten. 

 

 

POZICIJE ODLUČIVANJA

Znamo da svi međunarodnopravni dokumenti ističu potrebu veće zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja, jer se smatra da će postizanjem kritične mase od oko 30 posto žena biti promijenjen način i sadržaj donošenja odluka. Jasno je da to mora biti praćeno i socijalizacijom i obrazovanjem žena za ravnopravnost, jer samo povećanje broja patrijarhalno formiranih žena ne donosi ništa značajnije za žene, kao posebnu interesnu skupinu, niti za unapređenje društva općenito, ukazuje Bojana Genov.

SVE ŽENE LOŠINJA U Malom Lošinju mnogo je žena na rukovodećim položajima, među ostalim, Lošinj ima dogradonačelnicu, u gradskoj upravi sva pročelnička mjesta su u rukama žena, a žena i glasno govori u ime Grada. Od petnaest vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću, pet su zauzele žene. Žene upravljaju i rukovode u lošinjskoj Osnovnoj školi, Turističkoj zajednici, Centru za socijalnu skrb, Lječilištu, Dječjem vrtiću, Pučkom otvorenom učilištu, Lošinjskom muzeju, žena je na čelu Osorskih glazbenih večeri, Općinskom sudu, Prekršajnom sudu, županijskoj ispostavi za graditeljstvo i zaštitu okoliša, na poslovima građevinske inspekcije, a žene uspješno vode i privatne tvrtke i obrte.

SVIJET BI BIO BOLJI

Žene se moraju više potruditi da bi uspjele – od škole, fakulteta pa do posla, a one koje uspiju, sigurno su vrlo sposobne, dok muškarci ipak lakše prođu pa na odgovorna mjesta dođu i oni koji nisu naročito sposobni. Žene nisu sklone rizicima, ako se pogledaju svjetske krize, propale banke koje su urušile svjetsku ekonomiju, na čelu su im bili muškarci, žene to nikada ne bi napravile. I na kraju, kada bi svijetom vladalo više žena sigurno bi bolje živjeli, bilo bi manje ratova, više ljubavi, manje onečišćenja okoliša i svima bi bilo bolje, zaključuje Tatjana Braškić.

DANAS JE TEŽE

Mislim da je ženama danas teže jer veća prava nose i veće obveze prema radnom mjestu, domaćinstvu, obitelji. Traži se bolja organiziranost i bolja usklađenost dnevnih obveza koje se gomilaju iz dana u dan, a koje danas narušavaju visoki troškovi života. Mlađe generacije imaju još puno posla da niveliraju prevlasti u kuhinji i na poslu. Za nas još uvijek vrijede stihovi Buldožera iz 1980. godine: »Žene su snene, žene su ukras prirode, žene su ženstvene .....muškarci su pravi muškarci, one ih mole da ih vole, da ih vole... U našoj sredini glavnu, završnu riječ, u velikoj većini i u poslovnom odlučivanju i obiteljskom, kao direktori, kao očevi, kao djedovi, još uvijek drže muškarci, komentirala je Marta Fazlić.

Komentari: 

0 0 # .....Mačo men 2012-03-11 18:10
Sve ove žene su samo marionete koje pokušavaju dokazati da one vladaju i odlučuju na pozicijama na kojima trenutno jesu.Od svih tih žena jedino Bojana Genov ima "muda"i može progovoriti i kazati što misli,ostale su samo osobe koje nesmiju pisnuti,ili smiju pisnuti samo tamo gdje ih nitko ne čuje.To su pretežno žene koje su na položaj došle preko politike,i ne želim komentirati njiho znanje za te poslove koje obavljaju i sposobnost,ali poznato je da se pretežno(ne sve)radi o ženama koje su vjerne liku i djelu dragog voðe u Lošinju i još dražeg voðe u Zagrebu.Mislim da na ovom spisku nedostaje samo Martina.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Marionetko 2012-03-11 18:42
Mačo men, mislim da si malo pretjerao. Osnovno je pitanje rade li te žene svoj posao dobro i predano, a jesu li kako ti kažeš marionete to je druga stvar. Jer kako Genov pravilno ističe te žene su uglavnom "na srednje pozicioniranim upravljačkim mjestima, tamo gdje se dobro koriste tradicionalne ženske osobine kao samodisciplina, radišnost i poslušnost, ali ne i na top pozicijama koje omogućuju stvarnu autonomiju i puno novca." Znači, ove žene nisu na top položajima na kojima mogu samostalno odlučivati. Ne trebaš ih zato zvati marionetama. Na taj način je i radnik u brodogradilištu marioneta svoga poslovoðe.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...žena 2012-03-11 18:44
većina žena na vlasti i vodećim pozicijama pokušavaju imitirati muškarce i dokazivati se grubošću i emocionalnom neosjetljivošću za probleme kojim se bave. Primjer je naša bivša premijerka "željezna lady" koja bi se rasplakala samo na mušku stvar. Bojana Genov je zaista jedna od rijetkih koja ima "muda" jedinstvena i orginalna. Svaka vam čast Bojana, ući ćete u povijest kao žena koja je unijela promjene u patrijahalno lošinjsko društvo, i šire, usudili ste se mnogo puta reći što mislite i po veoma visokoj cijeni.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # los cohonespionirka 2012-03-11 19:13
mačo men sve si dobro tekao,jedina prava osoba(u kontextu ženskih prava) tu je bojana,sve ostale(ne znam za jelenu)nisu zaslužile komentar u smislu "žena-čovjek koji je nešto napravio"
sve je to status tipa žena od ovoga ,kćerka od onoga,prsten,ca peli,hdz,uvalji vanje u državnu službu,ili paradržavnu ,svejedno uglavnom sateliti svojih muških gazda
no dobro ,ako se to reklamira kao "ženski"uspjeh. ..prigodno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # OneFufi 2012-03-11 19:25
Nije problem što se druge žene (osim Bojane) boje, to je i za razumjeti, nego što nemaju što reći. Odnosno ono što su rekle nije baš nešto što bi bio njihov stav proizašao iz životnog i poslovnog iskustva. Analitičko, kritičko, političko razmišljanje se uči! Te žene nisu ništa gore a neke niti bolje od muškaraca. Ustvari bilo bi zanimljivo da novinarka pita muškarce na vodećim pozicijama što misle o emancipaciji, ravnopravnosti, solidarnosti, obrazovanju...A uostalom i da I.C.M. kao novinarka napiše novinski tekst koji na nešto liči.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KomentarRoza L. 2012-03-11 19:30
Potpuno emncipirane žene upadaju u zamke, konflikte interesa i želja kada rode djecu. Ne poznam niti jednu koja je uspjela uspješno nositi sve uloge koje joj ipak danas pruža mogućnost da se obrazuje, da bude šefica, da ima muža i ljubavnika, da ima novac.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Uspješne ženeMačo men 2012-03-11 19:36
Čudno da na ovim slikama i na ovom tekstu nema niti jedne žene koja je nešto sama stvorila u životu,i koja se može pohvaliti uspjehom koji je sama nešto stvorila.To su pretežno žene koje su na proračunu,ovakv om ili opnakvom,ali niti jedna ne mora brinuti dali će temeljem uspješnosti njihovg mjesečnog rada dobiti plaću.Nešto slično je bilo i u socijalizmu,kad a nisi morao pokazati što si napravio da bi dobio plaću.I zato mislim da je nekorektno prema ovim ženema da ih se stavlja u novine i na ovom portalu,kao na stup srama,jer netko mežu shvatiti da ih se ovdje postavilo kao žene socijalizma.(Bo janu izuzmite)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Demagog 2012-03-11 19:47
"Ženska intuitivnost i temeljitost, s muškim samopouzdanjem, upornošću i analitičnošću postižu izvrsne rezultate", reče Ana Kučić i ostade živa. Nema goreg stereotipa od ovoga i upravo se podjela muškog i ženskog svijeta temelji na njemu. Žene su intuitivne, muškarci racionalni. Zato su žene tete u vrtiću, a muškarci vladaju svijetom.

Prevedeno na konkretnu situaciju, intuitivna Ana Kučić i analitični Gari Capeli su dream team koji se nadopunjuje svojim osobinama. Bilo bi zanimljivo doznati kako Ana Kučić, koja podcjenjuje svoju analitičnost, upornost i samopouzdanje, na svome radnom mjestu koristi svoju intuitivnost. I kakvoj je korelaciji ta intuitivnost sa njezinim obrazovanjem, stečenim akademskim stupnjem i možebitnim korištenjem ovih osobina na radnom mjestu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Neki da, a neki neBoba 2012-03-11 19:57
Mučno mi je od "ženskog" principa. Da ovako zgodna i pametna žena kao Ana nema samopouzdanja to je problem. Neću biti nepristojna pa imenovati muškarce (koje Ana svojom dugom nogom prekorači) koji imaju samo manjak pameti (analitičnost je nedostižna kategorija), a fizički tako izgledaju da trebaju hodati samo po mraku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # EmancipacijaOna 2012-03-11 20:04
Nije stup srama. O svakoj grupaciji (profesionalnoj , spolnoj, dobnoj) bi mogli reći isto. Ima pametnih, dosadnih, vrijednih, ambicioznih...n e vjerujem u "ženski" princip. Jedan moj prijatelj je rekao (ovo je uz martn nebulozni odgovor) da žena ne kuha i briše suðe sisama (misleći da su to jedine izrasline ili ekstremiteti koji je razlikuju od muškarca). Emancipirani muškarci i žene uvijek imaju svijest o slabijima, o društvenoj nejednakosti i vlastitoj odgovornosti da ju ne zloupotrebljava ju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # intuitivac 2012-03-11 20:12
"Ženska intuitivnost i temeljitost, s muškim samopouzdanjem, upornošću i analitičnošću postižu izvrsne rezultate, kaže dogradonačelnic a Ana Kučić."

Od jedne školovane žene nisam očekivao da će izvaliti ovakvo što. Priča o ženskoj intuiciji služi samo tome da se na fin način kaže kako muškarci koriste mozak i misle, a da žene ne misle jer ga nemaju. Zar muškarci nemaju intuiciju ili je ženska bolja :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..žena 2012-03-11 20:16
Emancipacija žene nije steći visoko obrazovanje niti raditi poslove koje rade muškarci. žena koja je visoko obrazovana i time dobiva epitet "emancipirane", nije stekla emancipaciju visokim obrazovanjem pa još ako odluči da se dobro uda i raða djecu iz razloga da brak nije jalov čest je primjer. Teško je uspješno se nositi s nečim čemu nisi "dorastao" obrazovan, školovan, što god! Tako djeca koja dolaze u takvom braku imaju za cilj upotpuniti prazninu i stvoriti idilu uspješne patrijahalne obitelji u kojoj žena šefica trči sposla kući kuhati, peglati, odgajati djecu jer se to od nje očekuje jer u našoj patrijahalnoj kulturi ne postoji niti mišljenje a kamoli nešto drugo (agencija) da zaposli još neku ženu (kućnu pomoćnicu, odgojiteljicu) dok mužek doðe s posla umoran i zavali se u fotelju pred TV-om. Primjer uspješne poslovne žene supruge i majke Angeline Jolie u našem društvu je neprihvatljiv.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Staklena kugla 2012-03-11 20:28
Ove su žene prosule ogromni broj stereotipa u koje se same dobro ne uklapaju. Muškarci nisu neosporno bolji upravljači automobilom i ti koji bistrije glave odlučuju. Nisu uporniji i analitičniji. Ponekad dobro kuhaju i loše voze. Ja sam vrsna vozačica, imam samopouzdanje koje odgovara mome uvidu u svoje sposobnosti, vrlo sam analitična i svakodnevno donosim poslovne odluke trijezne glave. Nisam uvijek nježna i topla prema svojim suradnicima, a inuicija mi prečesto zakaže. Kuća u kojoj živim je više prljava nego čista, ali ne meni nego nama koji u njoj živimo. Nemam dovoljno vremena za sve što bih htjela i trebala.
Ove su žene odlične, daju sve od sebe i govore ono što su naučile da treba govoriti. Tako su odgojene, za to su nagraðivane i za to su dobile lijepe poslove na kojima dobivaju lijepe plaće. Uvijek su prosuðivane kao žene.
Da je novinarka isto upitala muškarce, bilo bi divota vidjeti koliko su analitičnosti i trijezne glave unijeli u svoje mudroslove lošinjski kapitalci Šolić, Mužić, Ivković, Nedić, Cappelli, Sarić ....
Sljedeća generacija žena bit će bolje naučene da štite svoje - ženske interese. Vjerovali ili ne, ove će im žene biti uzori, koji će im probuditi ambicije da obavljaju ovakve poslove. Radit će to sa više samopouzdanja i bit će manje čudo za selo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Old Spice 2012-03-11 20:32
Ako je intuicija tako dobra onda bih zamolio neku zenu da mi ispuni listic na kladionici.
A kada rodi, neka ide raditi, a ja cu dojiti dijete?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # šta se palitepionirka 2012-03-11 22:43
"dijete je cilj,muškarac sredstvo"niče,a boga ionako nema
a žene su zakon,dobro,ne sve,pogotovo ne sve iz novog lista
i matrijahat je zakon,i ako ćemo pravo sve što muškarci u svom životu rade,rade radi žena i nastavka vrste(svoje),do bro,na svoj muški način što uključuje ponekad poneki rat
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # IsprikaAdministrator 2012-03-12 09:39
Žena:
Citat:
tko je od admina pogoðen ovim komentarima pa su zabranili i pristup temi "Superžene u muškom svijetu odlučivanja"
Pionirka:
Citat:
ne znam zašto je maknuto,ali nije fora
rasprava je bila sasvim ok a nije čak bilo ni pljuvačine uobičajene
pretpostavljam da nekome iz članka nije pasala,ali onda se nisu trebale slikati za novine
Citat:
može li administrator,molim,objasniti šta se dogodilo sa temom "superžene..."?
Administrator je omaškom postavio datum i vrijeme prestanka objavljivanja članka, te se ovime ispričava.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Samuelson 2012-03-12 11:07
Volio bih čuti mišljenje komentatora koji su to kriteriji kad netko postaje poduzetnik? Jel to onaj tko ima privatnu firmu? Jel ima neka škola za to? Jel iza sebe moraš ostaviti odreðen broj uspješnih ili neuspješnih investicija? Primjetih da se danas ljudi koji se deklariraju kao poduzetnici najčešće nemaju pohvaliti nekim uspjehom u životu, završenom školom ili nekom visokom pozicijom pa su eto poduzetnici.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Poduzetnik 2012-03-12 11:21
Poðimo od značenja riječi: Poduzetnik je pojedinac ili pravna osoba koja (obično vlasnik poduzeća, samo poduzeće, obrt itd.) unosi inovacije ili unapreðuje radni proces i preuzimanjem rizika nastoji ostvariti uspjeh na tržištu.

Uspješan poduzetnik je onaj koji ostvari uspjeh na tržištu, tj. uspije prodati svoj proizvod ili uslugu za veću cijenu nego što su mu troškovi. Uspjeh u životu je nešto sasvim drugo. Uspješan poduzetnik nije nužno uspješan općenito u životu. Poduzetnik ne mora imati završenu školu, jer ima uspješnih poduzetnika bez škole, kao i neuspješnih sa završenim fakultetima i doktoratima.

E sad jedno teško pitanje: je li uspješan poduzetnik koji dobro proda svoje proizvode, a nije platio radnicima pa zato ima velik profit?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # .......Suprotni spol od muško 2012-03-12 18:56
10 žena na gornjim slikama.9 žena koje žive na proračunu(osim Bojane).Sve filozofiraju o nekoj ravnopravnosti i neravnopravnost i,a sve one dolaze na posao u 8 sati i pretežno glumataju težak posao.U 16 sati idu doma,"umorne od rada" a pola radnog vremena su provele po kafićima. Niti jedna od ovih žena ne razmišlja o rezultatima rada,jer sve znaju da će do 15.tog u mjesecu stići plaća.Zašto autor(ica) ove reportaže nije ispitala neku ženu koja ne živi od proračuna nego se sama brine o svojoj plaći i koja nije sigurna dali će 15.tog u mjesecu imati plaću?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # stres - menadzerska bolestGuest 2012-03-12 21:21
Poznato je da je stres na poslu "tihi ubojica" i jedan od bitnih faktora radi kojega u danasnje vrijeme zene zive duze od muskaraca.

Menadzerska bolest (klubzdravozivo.com/.../...)

Muskarcima je ocito kronicni umor zapisan u genima, pa su shvatili da je vrijeme da lopticu lagano prebace na drugu stranu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # stresžena 2012-03-12 22:08
stres nije samo menadžerska bolest! Od stresa pate i kućanice i čistačice kuharice a najviše supruge, a ne samo menadžerice! Od stresa pate svi a oboljevaju oni koji se nemogu "nositi" sa stresom pa dolazi do disbalansa u organizmu. Nekima stres pomaže a nekima odmaže! Zato ovo da je stres samo menadžerska pošast okačite mačku o rep!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # menager 2012-03-12 22:17
Nema tog menagerskog stresa koji se moze mjeriti sa stresom majke koja djetetu nema sto dati za dorucak. Zato mogu reci da me boli prsluk za menagerski stres.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # . 2012-03-12 22:24
Je, ali menaðeru stalno prijeti da zaglavi u Remetincu. Znaš li koji je to stres?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...žena 2012-03-12 23:25
pa što fali menagerima u remetincu?Tamo im je bolje nego da završe na cesti! Imaju topli krevet za spavanje zdravstvenu skrb popit, pojest, TV, internet, pravo na posjete i 100 drugih prava! A što ima menager koji bankrotira i završi na ulici? sjeban život!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ... 2012-03-13 08:19
prestani pušiti pa ćeš imati djetetu za doručak
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-03-13 12:14
Mislim da je ipak nepravedno gledati na osobe koje dobivaju plaću iz proračuna kao na parazite. Istina je da svi u državi žive na teret ljudi koji proizvode, ali ne znači da ovi koji ne proizvode ništa ne rade. Njihov je rad društveno koristan i potreban. Na račun onih koji prave novce finncira se školstvo, zdravstvo, uprava i samouprava, sudstvo i policija, udruge, branitelji.... Puno ih je. Ali ne znači da nisu potrebni i da su paraziti i neradnici.
Istina je da su ove žene uhljebljene i bez brige, znaju da će dobiti svoju plaću. Da osjećaju i malu strepnju, već bi naučile kako se pišu europski projekti i donijeli još kakva sredstva u grad. Mislim da je jedna od njih baš zato i zaposlena, ne znam više koja.
Druga je stvar visina njihovih plaća i koliko one stvarno imaju znanje, radnu etiku i inovativnost za obavljanje ovih poslova.
A nama, stadu lošinjskom, ide na dušu što je visina njihovih plaća - isplaćenih iz proračuna! - najstrože čuvana tajna, pa ovdje možemo samo nagaðati, ali ne i odgovorno tvrditi primaju li te osobe primjerenu plaću svome doprinosu javnom dobru Lošinja i Lošinjana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # nije spornopionirka 2012-03-13 12:41
nije toliko sporno što su sve na proračunu;
sporni su kriteriji po kojima je većina tih žena došla na te polu pozicije
sporni su kriteriji članka,radi se o apologetskom,uv lakivačkom novinarstvu iz motiva poznatih samo novinarki,u njenom poznatom stilu "ne talasaj" izvještavanja iz otočke vukojebine,sa primjesama "kako je drugarica Milka P. rekla da treba izgledati emancipirano žensko čeljade"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Parazit 2012-03-13 13:00
Gledanje na osobe koje plaću dobivaju iz proračuna kao na parazite nije nova pojava. Isto tako su komunisti odvraćali pažnju ljudi od bitnih problema optužujući za sve nedaće birokraciju, pa su se parazitima smatrali svi koji ne mašu čekićima ili ne barataju lopatama (tzv direktni proizvoðači). Paraziti su tada bili knjigovoðe, čistačice, službenici u općini, na sudu, učitelji, nastavnici i t.d. Danas se za sve optužuju proračunski korisnici, ma tko oni bili. Opet su paraziti učitelji, liječnici, medicinske sestre, službenici po državnim i gradskim uredima ... Dakako da medju njima ima i parazita, ali nazivati ih sve parazitima je glupo, štetno i nepravedno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ....radoznala 2012-03-13 13:19
evo mene zanimaju opisi sljedećih radnih mjesta, tj. što djelatnici zaposleni na sljedećim radnim mjestima zapravo rade? Iako mi graðani imamo pravo na informacije, uvid i poslovanje grada to nisam nigdje našla pa molim sve koji imaju kakvu informaciju da jave.
Je su li ova radna mjesta(izdatci) potrebna i zašto su djelatnice koje obavljaju te poslove zaslužne. Što su postigle?
Pročelnica Ureda Grada i upravljanja gradskom imovinom
Pročelnica lošinjskog Upravnog odjela za financije, turizam i gospodarstvo
Dogradnačelnica Grada Malog Lošinja
Pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam,
prostorno planiranje i zaštitu okoliša
ovdje je Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (zakon.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # jako dobra pitanjapionirka 2012-03-13 13:34
ja ne znam odgovore a željela bih znati isto
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # link 2012-03-13 13:56
Eno ti odgovori na službenoj gradskoj stranici
Link Text (www.mali-losinj.hr/)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # impresivnopionirka 2012-03-13 14:55
na linku stoji da su dijelili ruže,i su započeli niže ur.planove jer je prije tri - četiri godine usvojen neki plan,i da usvojili su proračun i da,zaboravih da onaj kip dobiva dom nakon desetak godina za par miliona kuna -hvala na linku -linku
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Link 2012-03-13 15:15
A da ti pogledaš malo bolje? Na primjer:
Link Text (mali-losinj.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-03-13 15:37
Na tom linku piše puno više toga što ne rade nego što rade.
Npr.
Navod 1: "ispitivanje interesa i vrste poduzetničkih aktivnosti i aktivnosti vezanih uz razvitak gospodarstva i turizma"

Navod 2 :Grada Malog Lošinja potpisali su ugovor sa Institutom za turizam o izradi projekta Održivi razvoj turizma Lošinja. U svrhu što kvalitetnije pripreme projekta, u prosincu 2011. godine provedeno je anketiranje stanovnika Grada Malog Lošinja kako bi se doznali stavovi o važnosti i koristi turizma, te se ocijenila kvaliteta postojeće ponude.

Obadva navoda su sa gradske stranice , plaćaju razne institute i druge firme da rade ono što je je njima u opisu posla .Teško je izaći iz ureda i raditi svoj posao osim kada treba cijelo prijepodne piti kavu po gostionicama. Ali za taj posao je naravno potrebna i stručnost a to je zadnji kriterij pri zapošljavanju kadrova u gradskoj upravi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ....radoznala 2012-03-13 15:59
evo ja pročita link UPRAVNI ODJEL ZA FINANCIJE, GOSPODARSTVO I TURIZAM sve tamo fino piše ali ne naðoh tko što obavlja koliko je djelatnika zaposleno u upravnom odjelu za financije gospodarstvo i turizam. Kolikom broju djelatnika šefuje pročelnica za financije, gospodarstvo i turizam kao ni opis radnih mjesta nigdje nema. Koji su to osnovi za razvitak gospodarskih i turističkih djelatnosti? Koja su to inicijalna sredstva za razvoj poduzetništva? praćenje i voðenje poslova u domeni koncesija na pomorskom dobru prošle godine nisu raðena a plaća je sjedala na račun djelatnika i pročelnice! Gdje možemo vidjeti provoðenje master plana Grada Malog Lošinja? koliko je djelatnika potrebno za obavljanje svega što je tamo navedeno? To je samo jedan odjel sa jednom šeficom a što je s drugim odjelima, koliko svaki odjel ima djelatnika i što oni obavljaju? Smiju li to graðani znati ili ne.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ... 2012-03-13 16:10
@ Teško je izaći iz ureda i raditi svoj posao osim kada treba cijelo prijepodne piti kavu po gostionicama

A kako ti znaš da cijelo prije podne piju kavi po gostionicama? Sigurno cijeli dan sjediš pa tamo ih vidiš :-) :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...... 2012-03-13 16:27
ja radim u gostionici pa neke stvari vidim a kuma mi radi u dućanu blizu općine pa škica kroz staklo. sestra mi radi blizu banke a prijateljica u jadranki pa lidlu dm konzumu a dečko mi radi u kafiću. imama ja puno očiju a kad se svi sastanemo vidimo cijeli lošinj
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-03-13 17:29
Znači špijuni po cjelom gradu. blago nama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...... 2012-03-13 17:52
špijuni koji debelo plaćaju bahatost zaposlenih u gradskoj upravi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # "We Can Do It"Administrator 2012-03-13 17:52
Sličicu žene koja zasukuje rukave kako bi se prihvatila posla uz uvodni dio ovog članka administrator je izabrao iz razloga što se već dugo, pa još i danas koristi kao simbol - pored ostalog - emancipacije žena. Slučajno se dogodilo da je u današnjem školskom prilogu Novog lista uz napis o jednoj učeničkoj kampanji protiv nasilja meðu ženama objavljen i članak o porijeklu tog simbola, "skinutog" s jednog američkog plakata iz doba Drugog svjetskog rata:

Iako svima dobro poznat plakat, neke osnovne informacije o njemu mnogima su nepoznate. Dakle, za početak recimo da je žena s crvenom maramom na bijele točkice na glavi, koja podiže rukave da bi pokazala snagu mišića poznata kao Rosie the Riveter, odnosno Rosie zakovničarka, a da je zapravo riječ o Geraldine Doyle koja je u trenutku snimanja plakata imala tek 17 godina.

Plakat je izradio umjetnik Howard Miller, a poruka »We can do it!« (Mi to možemo učiniti!) značila je podršku svim ženama da s voljom prionu teškom radu kakav se tražio od Amerikanaca u vojnoj industriji potrebnoj za pobjedu u Drugom svjetskom ratu.
Ipak, prema riječima njezine kćeri Stephanie Gregg, Geraldine Doyle nije imala nikakvu snagu, već samo prelijepo lice i jedva je izdržala težak ritam u metalnoj industriji Ann Harbor u Michiganu, gdje je uspjela raditi svega dva tjedna, ali dovoljno da fotograf United Pressa učini nekoliko zanimljivih fotografija koje su poslužile crtaču Milleru.

Poster je naručen od Westinghouse War Production Coordinating Committee naručen 1942. godine kako bi služio kao moralni booster tvorničkim ženama budući da ih je čak šest milijuna u to vrijeme počelo raditi u tvornicama.

Budući da se cijela priča oko postera odigravala u Pittsburghu, tamošnji povijesni centar postavio je u voštanu figuru Rosie u prirodnoj veličini na izložbi »Pittsburgh: A Tradition of Innovation«.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # poučnopionirka 2012-03-13 18:43
ja sam cijelo vrijeme mislila da pokazuje bosanski grb :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mrakmoš mislit 2012-03-13 18:49
Ove žene su mrak,pogotovo naša dogradonačelnic a koja misli da je popila svu pamet svijeta,pitat ću je jednoga dana kako je. Zanimat će me.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # nebitnapionirka 2012-03-14 10:09
a šta te tu,uopće, ima zanimati.....su zdržaću se od daljnjih komentara jer će ispravno,biti protumačeni kao zlobni
reći ću samo da ni za spikericu nije dovoljno samo lijepo lice
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # odgovor pionirkimoš mislit 2012-03-14 19:09
naravno,jer za ovako nešto reći potreban je karakter.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zena i Karijeraxxx 2012-03-15 13:34
U ovom surovom poslovnom svijetu,smatram da Zena nije spremna za Karijeru,to znaci nije spremna,nit ce bit ZA PORODICNE I PROFESIONALNE OBAVEZE!!! a PROFESIONALNOST SE SVE VISE I VISE TRAZI ...samopouzdanj e nije dovoljno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # yyy 2012-03-15 14:07
Znači muškarcu karijera, a ženi briga za porodicu. Lijepo si to zamislio. A zašto bi žene to trebale prihvatiti, moliću lijepo?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # komentatoru yyyxxx 2012-03-15 14:24
Karijera,Ravnop ravnost,Porodic a !!! ozbiljna tema za komentiranje,,u koju se duboko razumijem ,,drugom prilikom .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # citam komentare!xxx 2012-03-15 15:27
savijetujem svim spolovima,,,Pos ao je RAD ,A NE DRUSTVENO OKLUPLJANJE!!!! samo toliko
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...žena 2012-03-15 18:09
Citat:
PROFESIONALNOST SE SVE VISE I VISE TRAZI ...samopouzdanje nije dovoljno
svašta! normalno da se traži profesionalnost i zato se ljudi školuju i uče godinama! Nije mi poznato da se na mjesto liječnice, učteljice, kuharice, itd. zaposli neprofesionalan a osoba! I za brak i roditeljstvo, majčinstvo, kućanstvo potrebna je profesionalnost ! Ako te poslove neznate obavljati normalno je da nećete imati uspjeha u braku, roditeljstvu, odgojiteljstvu, kućanstvu...A tko će vas zaposliti ako niste profesionalni? Društveno okupljanje je takoðer rad!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .....xxx 2012-03-15 18:22
NO COMMENT
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Guest 2012-03-15 20:38
Sve ove super žene nisu ništa drugo nego osobni promotori Garia Capellija pogotovi Durðica i Marta
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # svašta 2012-03-15 20:47
A kako ga promiče, na pr. Braškić koja radi za Jadranku ili Žugić kojoj su šefovi u Županiji?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # muško-ženska stvaržena 2012-03-15 21:22
brakovi su danas kraćeg vijeka jer ženi je danas dopušteno da se razvede ako brak ne "štima"! Našim bakama to nije bilo dopušteno pa su bile prisiljene trpjeti i voljeti potčinjeni položaj u obitelji. U prošlosti žena je bila takoreći vlasništvo oca i kasnije muža! Zatim točno je i kako Marta kaže :"Brakovi su sve kraćeg vijeka, uz ostalo, i zbog toga jer se većina muškaraca ne može nositi sa samostalnom, obrazovanom, neovisnom, poslovnom ženom i majkom." - žena se emancipirala dok je muška emancipacija kod nas u "povojima"! Ovaj nesklad uveliko kumuje kratkom bračnom vijeku. Zatim Tatjana Braškić kaže :"Žene nisu sklone rizicima, ako se pogledaju svjetske krize, propale banke koje su urušile svjetsku ekonomiju, na čelu su im bili muškarci, žene to nikada ne bi napravile. I na kraju, kada bi svijetom vladalo više žena sigurno bi bolje živjeli, bilo bi manje ratova, više ljubavi, manje onečišćenja okoliša i svima bi bilo bolje"
Poznajem žene koje su sklone rizicima više no muškarci a tvrdnja da žene ne bi urušile svjetsku ekonomiju je glupost jer ne možemo to znati kad nisu bile na tim vodećim mjestima! Povremeno vladaju i žene, istina ne puno ali ono malo što vlada ne pokazuje više ljubavi manje ratova mira i onečišćenja! Madeleine Albright, Margaret Thatcher, Jadranka Kosor, primjeri su žena koje su bile na vodećim položajima a nisu se pokazale miroljubivima!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # devet od desetpionirka 2012-03-15 21:31
od deset žena iz članka njih devet je na proračunu(brašk ić nije)
u hrvatskoj se uopće ne zna broj ljudi koji rade u državi,odnosno javnom sektoru
u 10 god samo je jedan službenik u hrvatskoj dobio otkaz radi zloupotrebe položaja(45 sudskih postupaka je pokrenuto)
u zadnje dve godine vlade j.kosor je primljeno 60 000 ljudi na proračun
u predzadnjoj godini njene vlade u privatnom sektoru je otpušteno 70 000 ljudi
to su činjenice
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # žžžžžžžžžžžžzvjerkica 2012-03-15 21:36
Tako je. Trebali bi usvojiti model vladanja Ruande gdje je zastupljenost žena u parlamentu 56%. Možda nam krene kao i njima.....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # ..žena 2012-03-15 21:37
Zar je radio Lošinj-radio Jadranka na proračunu???
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # proračun grada m.lošinjapionirka 2012-03-15 21:44
@ žena ako se na varam na ovom sajtu negdje je proračun grada m.lošinja i tamo stoji ne zanemarivi iznos za radio
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..žena 2012-03-15 21:48
pa ovo je zanimljivo! država financira privatnike? nisam to znala!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # radio-ga-gapiro 2012-03-15 22:13
Sada mi je jasno zašto niti jedno pravo pitanje nije postavljeno gradonačelniku kada gostuje na radio lošinju,ne ide se protiv onoga tko te financira.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2012-03-15 22:22
Je radio Jadranka je na proračunu i to dobiju skoro dvjesto tisuća od grada barem su toliko dobivali za vrijeme Balije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ono čemu se klanjam...pionirka 2012-03-15 22:46
ono što u meni izaziva najdublje poštovanje kada govorimo o "ženskim"princi pima(ako se može govoriti) je slijedeća karijera i njen kraj:kada je prva(u povijesti)žena ,poglavarica protestantske crkve u njemačkoj,inače razvedena,majka dvoje ili troje djece,ne sjećam se više,sa preboljelim rakom,prošla sa autom kroz crveno svjetlo i policija joj je izmjerila 2 čaše vina u krvi ona je slijedeći dan podnijela neopozivu ostavku na čelno mjesto svoje crkve uz objašnjenje da se ne osjeća više moralnim autoritetom....
nepodnošljiva lakoća ostavke.... i odgovornosti za svoja djela..
to je moja definicija neovisne žene,čovjeka..
(ovo ima samo posrednu vezu sa člankom,bez ikakvih namjera da se povlače paralele)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hitno potrebnožena 2012-03-15 23:04
koje uvjete moram ispuniti da grad financira moje poduzeće? Ja sam jedna uspješna poslovna žena koja nije spomenuta u ovoj priči ali dobro bi mi došlo 200 000 pomoći od grada!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # radio neradiopionirka 2012-03-16 00:08
a koliko država financira todorića...
mislim država,to smo svi mi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # hitna pomoćžena 2012-03-16 00:20
nadam se da ovaj moj post neće biti ocijenjen kao spam, ali ljudi meni je hitno potrebno, tj. mom poduzeću mala novčana potpora! Zanima me ako otvorim dobrotvorni račun u banci za pripomoć poduzeću, moram li platiti porez? Graðani mogu slobodno uplatiti koju kunu(papirnatu molim) i eure a može i zelembaće!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pijonir 2012-03-30 19:08
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # kadinjovanka 2012-04-27 11:30
vec druga godina za redom da se dešavaju nesreće na istom mjestu-KADINU.. . mozemo li ga smatrati ukletim?????!!! !!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # matrijarhatGeorg 2013-04-24 07:47
autorica teksta nije spomenula najsjajniju zvijezdu na lošinjskom nebu LJILJANU RUKONIĆ koja će nas svih iznenaditi i pretvoriti Lošinj u raj na zemlji kakav je bio za vrijeme Adama i Eve...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # Rajski Lošinjadam 2013-04-24 08:57
Citat Georg:
autorica teksta nije spomenula najsjajniju zvijezdu na lošinjskom nebu LJILJANU RUKONIĆ koja će nas svih iznenaditi i pretvoriti Lošinj u raj na zemlji kakav je bio za vrijeme Adama i Eve...

Hodali su goli i bosi?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # adam i evaGeorg 2013-04-24 20:24
adam i eva hodali su goli i bosi i nisu se ševili, tako će se i lošinjani ponašati poslije lokalnih izbora ako pobijedi Lili sa svojom slavnom koalicijom. Jedina zabava biti će im skupljanje mrvica koje padnu sa stola ruskih oligarha sa Čikata...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
24 # hoćemo gradonačelnicu !!!višnja 2016-05-30 07:39
Kad bi gospođa I.C.M. još radila kao novinarka u Novom listu sigurno bi dopunila ovu listu uspješnih poslovnih žena sa novim imenima. U Lošinju je oduvijek vladao nekakav oblik matrijarhata jer su muškarci plovili ili bili u ratovima pa su žene silom prilika morale preuzeti uzde u svoje ruke.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # samo more nosim ja u dušibartol 2016-06-06 07:49
Citat višnja:
Kad bi gospođa I.C.M. još radila kao novinarka u Novom listu sigurno bi dopunila ovu listu uspješnih poslovnih žena sa novim imenima. U Lošinju je oduvijek vladao nekakav oblik matrijarhata jer su muškarci plovili ili bili u ratovima pa su žene silom prilika morale preuzeti uzde u svoje ruke.
Nema dvojbe da Dunja zaslužuje jedno od čelnih mjesta na ovoj ženskoj listi !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # Ledolomka Dunja J.Redneck 2016-06-06 09:07
Citat bartol:
Nema dvojbe da Dunja zaslužuje jedno od čelnih mjesta na ovoj ženskoj listi !!!
Dunja ga zaslužuje, ali ne prema mjerilima autorice ovog članka. Dunja zalužuje čelno mjesto na listi razbijača lošinjske žabokrečine ali bi se za njega borila s Bojanom Genov :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # Hvala bartoluOgi 2016-06-06 10:21
Citat Redneck:
Citat bartol:
Nema dvojbe da Dunja zaslužuje jedno od čelnih mjesta na ovoj ženskoj listi !!!
Dunja ga zaslužuje, ali ne prema mjerilima autorice ovog članka. Dunja zalužuje čelno mjesto na listi razbijača lošinjske žabokrečine ali bi se za njega borila s Bojanom Genov :P
Ima odličnih komentara uz članak. Meni je super ovaj:
"Ove su žene odlične, daju sve od sebe i govore ono što su naučile da treba govoriti. Tako su odgojene, za to su nagraðivane i za to su dobile lijepe poslove na kojima dobivaju lijepe plaće. Uvijek su prosuðivane kao žene.
Da je novinarka isto upitala muškarce, bilo bi divota vidjeti koliko su analitičnosti i trijezne glave unijeli u svoje mudroslove lošinjski kapitalci Šolić, Mužić, Ivković, Nedić, Cappelli, Sarić .... " Hvala bartolu što je podsjetio na članak.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
29 # boljšoj teatargustav 2016-06-06 11:15
Citat Ogi:

Da je novinarka isto upitala muškarce, bilo bi divota vidjeti koliko su analitičnosti i trijezne glave unijeli u svoje mudroslove lošinjski kapitalci Šolić, Mužić, Ivković, Nedić, Cappelli, Sarić .... " Hvala bartolu što je podsjetio na članak.
Kažeš "lošinjski kapitalci" ne znam po čemu su to kapitalci osim po ulizivanju krupnom kapitalu sumnjivog porijekla.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # KapitalciGegur 2016-06-07 08:54
Citat gustav:
[quote name="Ogi"]Kažeš "lošinjski kapitalci" ne znam po čemu su to kapitalci osim po ulizivanju krupnom kapitalu sumnjivog porijekla.
Kapitalci su po tome što su ulizivanjem kapitalu sumnjivog porijekla i sami stekli kapital sumnjivog porijekla.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # nesalomljivimiško 2016-06-07 21:39
Citat Gegur:
Kapitalci su po tome što su ulizivanjem kapitalu sumnjivog porijekla i sami stekli kapital sumnjivog porijekla.

Kapital uvijek ostavlja trag za sobom, čuveni Eliot Nes je govorio: "just follow the money"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
38 # Ženska intuicijaMuški analitičar 2016-06-06 12:55
Citat višnja:
Kad bi gospođa I.C.M. još radila kao novinarka u Novom listu sigurno bi dopunila ovu listu uspješnih poslovnih žena sa novim imenima.
A možda bi izbacila prvu s ove liste jer dupelizački baja kako ženska intuitivnost i temeljitost, s muškim samopouzdanjem, upornošću i analitičnošću postižu izvrsne rezultate. Zna ona da se na položaju bez ikakve odgovornosti i ovlaštenja a s visokom plaćom našla samo voljom muške "analitičnosti" da biračima kao mamac podmetnu manekenku koja ih neće ometati u opsluživanju kaptala. Osim što od toga ima koristi, ženska intuitivnost joj govori da to baš ne bi bilo pametno jer ima ambiciju da prestane biti Kapelijeva glasnogovornica i postane gradonačelnica.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
24 # čuvaj se ženske rukealdo 2016-06-07 07:36
Citat Muški analitičar:
A možda bi izbacila prvu s ove liste jer dupelizački baja kako ženska intuitivnost i temeljitost, s muškim samopouzdanjem, upornošću i analitičnošću postižu izvrsne rezultate. Zna ona da se na položaju bez ikakve odgovornosti i ovlaštenja a s visokom plaćom našla samo voljom muške "analitičnosti" da biračima kao mamac podmetnu manekenku koja ih neće ometati u opsluživanju kaptala. Osim što od toga ima koristi, ženska intuitivnost joj govori da to baš ne bi bilo pametno jer ima ambiciju da prestane biti Kapelijeva glasnogovornica i postane gradonačelnica.
Prvoj dami sa liste je dosadilo da bude Garijeva glasnogovornica i konačno želi biti gradonačelnica. To se desilo i Sanaderu da ga je Jaca srušila i strpala u Remetinec.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # AmbicijeLobo 2016-06-07 08:44
Citat aldo:
Prvoj dami sa liste je dosadilo da bude Garijeva glasnogovornica i konačno želi biti gradonačelnica. To se desilo i Sanaderu da ga je Jaca srušila i strpala u Remetinec.
Mislim da to nije njena želja nego ambicija nekih poduzetnika da prošire djelatnost na političko poduzetništvo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # zakuni se ljubavipikolo 2016-06-07 11:33
Citat Lobo:
Mislim da to nije njena želja nego ambicija nekih poduzetnika da prošire djelatnost na političko poduzetništvo.
Političko poduzetništvo vlada ovim gradom već dugo vremena, tako da se tu ništa bitno neće promijeniti. Bitka za vlast se bije iz sasvim drugih razloga koji će uskoro izaći na vidjelo !!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # ....Batuda 2016-06-07 12:33
Imaćemo gradsku vlast čvrstu ko beton 8)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # ManekenkaTovar 2016-06-07 12:45
Citat Muški analitičar:
Zna ona da se na položaju bez ikakve odgovornosti i ovlaštenja a s visokom plaćom našla samo voljom muške "analitičnosti" da biračima kao mamac podmetnu manekenku koja ih neće ometati u opsluživanju kaptala. Osim što od toga ima koristi, ženska intuitivnost joj govori da to baš ne bi bilo pametno jer ima ambiciju da prestane biti Kapelijeva glasnogovornica i postane gradonačelnica.
Zna ona da nitko tko ometa služenje kapitalu ne može postati gradonačelnik. Jer o budućem gradonačelniku odlućiće se na Dražici bb i Velom Žalu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # jednoumljemiran 2016-06-07 15:38
Citat Tovar:
Zna ona da nitko tko ometa služenje kapitalu ne može postati gradonačelnik. Jer o budućem gradonačelniku odlućiće se na Dražici bb i Velom Žalu.
Samo netko iz Jadranke može biti slijedeći gradonačelnik ili gradonačelnica. HDZ se raspada a ostale stranke praktički ne postoje. Gari je uništio demokraciju na Lošinju i biti će teško uspostaviti ponovno višestranačje na ovom otoku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Test inteligencijeIQ 2016-06-07 16:32
Nije Gari uništio demokraciju na Lošinju nego si je lova iz Sibira kupila demokratski izabranu lošinjsku vlast. A demokracija se ne ograničava na obiteljske strančice, lažne nezavisne izborne liste i udružene stranačke pothvate. Zadnju riječ ipak imaju glasači. Naredni izbori će biti test političke inteligencije lošinjskog biračkog tijela kad ugleda ponudu iste bofl robe u različitoj ambalaži :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Majstorposlić 2016-06-07 22:33
IQ ima pravo, naš gradonačelnik je najodgovorniji za sve što se događa na otoku. U gradsku upravu je dovukao poslušnike i kamarilu koja je podobnička i nestručna. A o tome što bi se moglo događati ako se promijeni vlast kada netko drugi pogleda što se sve radilo, biti će zamimljivo. Ali ne brinite, do toga nemože doći, sada će početi pripreme i kupovanja, od onih koje igraju u N.K. Lošinj do zadnjeg siromaha na otoku. A tek obećavanja posla, stana, gradilišta, bespovratni poticaji, lokali i slično. Tu je Capeli majstor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # grad=garivoda 2016-06-07 23:07
Citat:
gradonačelnik je najodgovorniji za sve što se događa na otoku. U gradsku upravu je dovukao poslušnike i kamarilu koja je podobnička i nestručna. A o tome što bi se moglo događati ako se promijeni vlast kada netko drugi pogleda što se sve radilo, biti će zamimljivosada će početi pripreme i kupovanja, od onih koje igraju u N.K. Lošinj do zadnjeg siromaha na otoku. A tek obećavanja posla, stana, gradilišta, bespovratni poticaji, lokali i slično. Tu je Capeli majstor.
Ne zadugo, i tome dođe kraj...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # reci mi tiho tihondragheta 2016-06-08 07:24
Citat voda:
gradonačelnik je najodgovorniji za sve što se događa na otoku. U gradsku upravu je dovukao poslušnike i kamarilu koja je podobnička i nestručna. A o tome što bi se moglo događati ako se promijeni vlast kada netko drugi pogleda što se sve radilo, biti će zamimljivosada će početi pripreme i kupovanja, od onih koje igraju u N.K. Lošinj do zadnjeg siromaha na otoku. A tek obećavanja posla, stana, gradilišta, bespovratni poticaji, lokali i slično. Tu je Capeli majstor.
Ne zadugo, i tome dođe kraj...
Cappelli je politički mrtvac samo to on još ne zna jer mu se njegovi uhljebi i uvlakači to ne usude reći.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Fond za reizborMr Bean 2016-06-08 09:12
Citat ndragheta:
Cappelli je politički mrtvac samo to on još ne zna jer mu se njegovi uhljebi i uvlakači to ne usude reći.
Ne bih rekao. Njegovi uhljebi će dati sve od sebe da sačuvaju svoja uhljebljenja, a oni koji su već nešto dobili (stan, poticaje, gradilišta, lokale, stipendije i t.d.) kao i oni kojima će to biti obećano rastrčat će se po otoku, kucati na vrata biračima i nagovarati ih da ga ponovno izaberu. Siguran sam da je lukavim transakcijama već opran lijep novac za financiranje izborne kampanje, a pripomoći će i investitori kako novcem tako i svojim PR stručnjacima da osiguraju pristup medijima i pišu propagandne poruke, parole i članke o dosadašnjim uspjesima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Radio za ispiranja mozgova birača

  gost 08.12.2022 17:49
  Dragi diktatori
  Gari se prostro pred Putinovim oligarsima a Ana pred Erdoganovim. Vole diktatorske ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Tok 08.12.2022 17:25
  Tik
  Na webu Ministarstva znanosti i obrazovanja javno je objavljen dokument naslovljen kao ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Strašno 08.12.2022 15:12
  Gluhi radio
  Ovo ulizivanje je gadljivo. Strašno za slušati koliko je to nisko i nepotrebno.
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  .sobni savjetnik 08.12.2022 14:53
  Dokazan ili prokazan
  Radi se vjerojatno o lažnoj vijesti zlonamjernih ljudi da Grad nije dobio EU sredstva za ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 18:33
  Gari u službi Putinovog oligarha
  Po ovome što piše Nacional Gari je zaslužan što je cijeli Čikat isporučio Putinovim oligarsima.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  AK 07.12.2022 18:28
  Sette bandiere
  Gari je politički prevrtljivac opisan u literaturi kao šetebandijerist , onaj koji lako ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Gerija 07.12.2022 16:28
  Miodrag
  Danas se Geri smijulji iza leđa Matešiću dok ovaj raspreda o sumnjivom šeiku i još sumnjivijim ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Grad za Tebe 07.12.2022 16:22
  Lova za njih
  A smeta mu što se svi petljaju u poslovanje Grada, a on bi volio da se samo njegovi ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Realist 07.12.2022 14:32
  Trla baba lan da gradonačelnica žmiri na dugove
  Buđenje HDZ-a iz kome Volariću sigurno ne odgovara. Ima sve što mu treba (vodi čak tri ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 07.12.2022 10:47
  Ne talasaj
  Buđenje članstva iz kome nekima ne bi odgovaralo. Kao napr. Nediću ,Volariću, Fabijaniću..
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:27
  Ruske veze
  Koliko se sjećam koncesiju je dobio Rus preko svoje firme Katina d.o.o. Ne znam kako ...
   
 • Pomorskom dobru ne piše se dobro

  Jojo 06.12.2022 12:05
  Privatizacija javnog dobra
  Pomorskom dobru na Lošinju odzvonilo je odavno zahvaljujući poltronstvu gradskih vlasti.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Grad za Tebe 06.12.2022 08:41
  A lova za nju
  Ne zamišlja si. Jesu.
   
 • Napuhavanje Proračuna

  NN 06.12.2022 08:12
  a ona troši li ga troši
  Valjda si zamišlja da su građani kojima plaća nije povećana već 15 godina njen bankomat. I ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Beg 05.12.2022 18:17
  Avaj
  Uskočit će pobratimi iz Turske s kojom miljom . Pa nije beg cicija. Šta će nama EU kad imamo ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  Licemjer 05.12.2022 13:10
  ...
  Ne možeš povećanje troškova uslijed inflacije i nestašice zbog rata u Ukrajini pokrivat iz ...
   
 • Napuhavanje Proračuna

  .... 05.12.2022 12:14
  ...
  Okrećemo se EU-u kao izvoru novca, reče gradonačelnica. A onda digne poreze i druge namete ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Jojo 04.12.2022 08:59
  Kapelijev terenski rad
  Kad im se ne da u Sabor, zastupnici pišu “terenski rad”, piše portal N1 ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Doktori i doktorice 03.12.2022 20:26
  Grad za tebe
  Ima tih hdz- ovih doktora i doktorica koliko god im treba. Nije ni skupo, treba samo obraz ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Z 03.12.2022 10:11
  Tko se okoristio pretrčavanjem
  Gari nije bio među osnivačima. Kad je grmilo bio je u HNS-u. Ali od pridošlica kad je prošla ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  .... 02.12.2022 20:33
  ....
  Gricko, Miško i Sivko
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  garda 02.12.2022 16:40
  Lago di
  Kako ne, pa Geri je bio na Lago di Garda i to više puta, nakon što je pretrčao iz Zvezdinog ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 13:20
  .....
  Napisao sam stara garda osnivača HDZ-a. Garda tj ZNG je osnovana kasnije oko mjesec dana ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Stara garda 02.12.2022 11:08
  ...
  Stara garda ,a većina ih nije bila ni u gardi kad je grmilo.
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Nosač kofera 02.12.2022 11:07
  Doktor klaun
  Taj klaun je trebao nositi kofere kako mu je i preporučio šef u Jadranci, a ne gurati nos ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  gost 02.12.2022 10:24
  Kad je prošla opasnost ....
  Dali će buđenju iz kome pomoći stara garda osnivača Prkačin, Kikić, Levinger i drugi. I991.
   
 • Cipelarenje oporbe

  Jel ga neko tražio 01.12.2022 13:54
  Nije, ali hoće
  Baš na toj zadnjoj objavi je njen kompanjon koji mlati lovu na kruzeru, a u ljubljenoj ...
   
 • Inducirana koma lošinjskoga HDZ-a

  Bijar 01.12.2022 12:56
  Pasivni agresivci
  Ana je prošlim mandatom neispunjenih obećanja i proteklim dijelom ovoga, tekućeg napravila ...
   
 • Cipelarenje oporbe

  asdf 01.12.2022 12:22
  Je li HDZ ML odumro?
  Izgleda da je njena nesposobnost zabrinula neumrežene hadezejce za budućnost stranke.
   
 • Cipelarenje oporbe

  OMG 01.12.2022 12:19
  ......
  Voditelj na lokalnom radiju koji sam sebi tepa da je novinar. Na jednom mjestu kaže "čitao ...