Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Vjeronaučna povijest

Korisnička ocjena:  / 10
LošeNajbolje 

krPrimili smo e-mail poruku posjetitelja s prijedlogom za objavu o temi nastave vjeronauka i povijesti. Uz manje pravopisne i gramatičke intervencije koje ne mijenjaju smisao poruke objavljujemo je u cijelosti.

Ovih dana imao sam priliku slušati razgovor troje školaraca među kojima bilo i moje dijete. Bio sam zaprepašten onim što sam čuo. Djeca su prepričavala zbivanja na nastavi, a glavna tema bio je vjeronauk i vjeroučitelj kojeg su posprdno imitirali. Na to bih svakako reagirao tražeći da pokažu više poštovanja prema čovjeku koji radi svoj posao, no kad sam čuo da dotični uči djecu kako Križarskih ratova nije bilo i da je to izmišljotina neprijatelja Crkve odustao sam od te odgojne «mjere». Shvatio sam da bih samo zbunio djecu tražeći da poštuju učitelja koji krivotvori povijest, jer djeca su na satovima povijesti i iz literature već saznala za tragičnu sudbinu Zadra kojeg su križari osvojili za Veneciju da bi platili prijevoz u «Svetu zemlju», razrušili, opljačkali i pobili žitelje koji nisu uspjeli pobjeći.
Pitam se zna li uprava škole kakvu konfuziju u glavama naše djece stvara takav vjeroučitelj, i kako treba postupiti učitelj povijesti kad obrađuje temu Križarskih ratova ako mu neki učenik kaže da laže i da je neprijatelj crkve, jer tako mu je rekao vjeroučitelj.

 

Komentari: 

12 # Tamna strana crkveRoditelj 2013-02-26 14:26
Ako se tu radi o liku kojem djeca u prezimenu mijenjaju slovo A u U taj je već odavno trebao dobiti nogom u donji dio leđa i zabraniti mu svaki kontakt s našom djecom da prosvjetne vlasti i rade svoj posao. Ali zbog ovakvog krivotvorenje povijesti trebale bi ga šutirati i crkvene vlasti.

Na internetu sam našao pripremu za nastavu na temu križarskij ratovi vjeroučiteljice u jednoj školi koju prenosim.

ŠKOLA: RAZRED: 6
VJEROUČITELJICA:
NADNEVAK: ožujak

NASTAVNA CJELINA: Crkva kroz povijest
NASTAVNA JEDINICA: Križarski ratovi
CILJ: razumjeti značenje i važnost križarskih ratova za povijest Crkve
ZADACI:
obrazovni: naučiti povijesne činjenice o križarskim ratovima
odgojni: uočiti značenje ratova za povijest crkve
funkcionalni: koja su nastojanja u poboljšanju slike Crkve danas
OBLICI RADA: frontalni, individualni
METODIČKI SUSTAV: interpretacijsk o-analitički s elementima problemsko-stvaralačkog
NASTAVNA SREDSTVA: ploča, kreda, udžbenik, bilježnica, NZ, olovka
IZVORI ZA PRIPREMANJE NASTAVNIKA: Sveto pismo, NZ, RBT, Mak, priručnik za vjeroučitelje "Pozvani na slobodu", www.vjeronauk.eu
NASTAVNE METODE: molitveno izražavanje, pismeno, usmeno izražavanje, razgovor, čitanje i rad na tekstu.
PLAN PLOČE
Križarski ratovi
 11. st. Počinje prvi križarski rat
 ukupno ih je bilo 8
 CILJ: - osloboditi Jeruzalem od muslimana
- pomoći pravoslavnim kršćanima na Istoku
 1204. god. Osvojen Carigrad i uspostavljeno Latinsko carstvo – nasilnoujedinje nje istočne i Zapadne Crkve
 križarski pokret – pretvoren u FANATIZAM – pretjerana, slijepa odanost nekom čovjeku ili ideji, praćena mržnjom prema onima koji imaju suprotno mišljenje.
MOLITVANI POČETAK
Vjeroučenik pripremio molitvu...
MOTIVACIJA
Razgovor i ponavljanje o prethodnim nastavnim jedinicama; svijetle i tamne strane Crkve, širenje kršćanstva.
Dovršavanje rečenice: U povijesti Crkve najviše mi se sviđa........ zato što.....
NAJAVA TEME I PRVI SUSRET S TEMOM
Prošli nastavi sat govorili smo o jednoj tamnoj strani Crkve – Istočni raskol, danas ćemo govoriti o drugoj tamnoj strani a to su križarski ratovi. Vi ste o tome već govorili i naučili na satu povijesti, sada ćemo se upoznati sa tim događajima sa vjerskog stajališta. Malo ćete produbiti dosadašnje znanje.
Učenici čitaju tekst iz udž. 68.str.
INTERPRETACIJA U UŽEM SMISLU
 koliko je ukupno bilo križarskih ratova?
 Kada započinje prvi?
 Koji je bio cilj križara?
 Kada je i kako uspostavljano Latinsko carstvo u Carigradu?
 Što su tim putem nastojali provesti?
 Što je dječji križarski rat?
 Što je fanatizam?
 Zašto križarski pokret nazivamo fanatizmom?
SINTEZA I AKTUALIZACIJA
Vidi plan ploče – za sintezu!
Nakon prepisivanja plana ploče učenici u bilježnicu crtaju križarskog vojnika

Znači, na vjeronauku treba djecu učiti da su se križarski ratovi dogodili i da su bili "tamna strana crkve", a ne bezočno lagati da ih nije bilo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
22 # Iskrivljavanje činjenicaGost 2013-02-27 12:17
Ovakvo iskrivljavanje činjenica je skandalozno.

Međutim, ovaj portal ni u kojem slučaju ne smije biti prva stepenica rješavanja ovakvih problema. Ovo pismo je svakako trebalo ići i na adresu ravnateljice škole i na adresu ministarstva. Iskreno se nadam da je roditelj tako i postupio.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # zdravstveni odgojdick 2013-02-27 13:44
Tako isto se iskrivljuju činjenice o zdravstvenom odgoju i vrši pritisak na roditelje i učitelje da mu se protive.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
21 # agresivcimm 2013-02-27 13:52
Citat dick:
Tako isto se iskrivljuju činjenice o zdravstvenom odgoju i vrši pritisak na roditelje i učitelje da mu se protive.

Nevjerojatno su agresivni. Gori su od Jehovinih svjedoka. Samo da ne počnu i tući :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Što poštujem, a što ne poštujemFiolica 2013-02-28 17:17
Ne poštujem tvoja religijska uvjerenja, ali poštujem tvoje pravo da ih imaš i izražavaš ih. Ali ne poštujem tvoje "pravo" da mi govoriš da sam loš, nemoralan i da ću završiti u Paklu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # šutnja je zlatoKomentiram 2013-02-28 18:54
Šepl što sada šutiš?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # GOSPODIN VJEROUČITELJBIVŠI UČENIK 2013-03-01 17:59
Srećom pa meni dotični nije predavao, ali pošto naša mlađa braća i sestre još idu u osnovnu školu stvarno se svašta čuje o ponašanju dotičnog vjeroučitelja. Djeci se na satu govori kako se nesmiju nositi marame koje zovemo Palestinke jer kao predstavljaju židovski znak, kako se žene ne bi smjele šminkati i farbati kosu jer sve mame koje to rade su kao ružne, a jedino je njegova žena prirodno lijepa, a znamo kakav joj je stil oblačenja i koliko sijedih vlasi u kosi ima, ali on djecu uči da je to lijepo, a ne kad netko malo brine o svom izgledu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Ludi vjeroučiteljKrižar 2013-03-06 16:41
Citat BIVŠI UČENIK:
Srećom pa meni dotični nije predavao, ali pošto naša mlađa braća i sestre još idu u osnovnu školu stvarno se svašta čuje o ponašanju dotičnog vjeroučitelja.

Gospodinu vjeroučitelju bi netko trebao gurnuti pod nos ovaj video da nauči nešto od povijesti i da ne zbunjuje djecu svojim luđačkim ispadima:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Lov na vješticeKarlo Darwin 2013-04-09 08:54
Hoće li se ubuduće nastavnik morati izjasniti kao vjernik da bi stekao pravo raditi u struci ili da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad, ističe nastavnica, koja je zbog prijetnji i neugodnosti koje je doživjela pismom reagirala na portalu udruge Nastavnici organizirano.

Zbog toga što je odbila pustiti njegovo dijete sa sata zdravstvenog odgoja, otac učenika u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi prijavio je učiteljicu prosvjetnoj inspekciji optužujući je za diskriminaciju, šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja. Kao dokaz tome naveo je kako dotična učiteljica »zagovara Darwinovu teoriju evolucije« i »negira Boga koji je stvoritelj«, a njegovog sina vodi na krivi put.

Vrijeđanje i pritisci
Zgrožena napadom koji je doživjela, učiteljica je na portalu »nastavnici.org « objavila pismo u kojem traži da se nastavnike zaštiti od roditeljskog zlostavljanja. Odgovornost za rješavanje ovakvih situacija morali bi, upozorava ova nastavnica, preuzeti škola i ministarstvo, jer ovako nastavnici moraju voditi privatne bitke s roditeljima zbog vjerskih i inih svjetonazora.

U njenom je slučaju nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice u okvirima Katoličke crkve, od nje ultimativno zahtijevao da pusti s nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu upiše neopravdane sate.

– To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu zastupljenost po njemu spornih sadržaja svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama. Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati, podcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: »Vi ste nitko i ništa«, »Žao mi je što sam vas ikad upoznao«, »Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva«, »Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobijete otkaz i da više nigdje ne radite« – navodi u pismu učiteljica.

Okidač za prijavu inspekciji, kaže, bila je njena izjava da radi u državnoj školi u kojoj je dužna slijediti naputke ministarstva, a ne Crkve, te da zato neće dijete pustiti iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Situaciju je navodno pogoršala i činjenica da se radi o usvojenom djetetu.

Na šteti i učenik
Zbog sukoba je, kaže nastavnica, na šteti i dječak, potpuno zbunjen sukobom oca i škole.

– Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno. Radim pod stresom, bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigurnost jer on i dalje dolazi na roditeljske sastanke, a ostale roditelje huška protiv mene – požalila se na portalu nastavnica čudeći se nad činjenicom da roditelji za klevetanje nastavnika ne moraju odgovarati. »Krši li on moja ljudska prava? Hoće li se ubuduće nastavnik morati izjasniti kao vjernik da bi stekao pravo raditi u struci ili da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad? Jesam li ja to optužena za Darwinovu teoriju evolucije, i ako jesam, kako da dokažem da u tome nisam sudjelovala?«, zaključuje ova nastavnica.

Slučajeva prijetnji nastavnicima zbog zdravstvenog odgoja već je bilo u više škola, a u nekima je uredovala i policija. Iz ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručili su tada kako se ne osjećaju odgovornim za incidente zbog uvođenja zdravstvenog odgoja. U udruzi Nastavnici organizirano i dalje tvrde kako su napadi na nastavnike posljedica nepripremljenos ti projekta, zbog čega se u javnosti već mjesecima vodi jalova rasprava oko toga treba li nam, i kakav, zdravstveni odgoj. Udruge GROZD i Reforma podnijele su ovog tjedna Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Odluke o kurikulumu zdravstvenog odgoja, tvrdeći da je program protivan Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama, a traže uvođenje dva paralelna programa.

novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Križarski rat protiv etikePavle 2013-06-17 19:49
Učenike osmih razreda koji će uskoro upisivati prvi razred srednje škole, kao i njihove roditelje, župnici i svećenici ovih dana intenzivno, nerijetko i s oltara, pozivaju da se u srednjoj školi opredijele za vjeronauk, a ne za etiku. Pojedini svećenici tvrde da je to i stav Crkve, odnosno da imaju potporu biskupa, a ističe se i kako je vjeronauk, a ne etika, izbor svakoga pravog kršćanina.

Iako je proteklih godina bilo sličnih poziva, roditelji koji su se javili našemu listu tvrde da je to uglavnom bilo individualno i sporadično, no da se ove godine isti pozivi mogu čuti u svim krajevima Hrvatske i u isto vrijeme, dakle neposredno uoči upisa u srednje škole. Mnogi su to protumačili kao novu ofenzivu Crkve za afirmaciju vjerskih vrijednosti u javnom prostoru, a protiv “sekularnih” sadržaja.

No, u crkvenim krugovima, pa i na najvišim razinama, tvrde kako nema govora ni o kakvoj organiziranoj akciji.

– Ne postoji nikakva službena preporuka. Vjeronauk je u srednjim školama izborni predmet, učenici koji ga ne izaberu mogu pohađati župnu katehezu – odgovorili su iz Nacionalnoga katehetskog ureda. Slično kažu i u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

– Službeno nije donesena nikakva slična odluka. Svećenici koji pozivaju učenike da upisuju vjeronauk u srednjoj školi čine to u skladu sa svojim pastoralnim djelovanjem i dužnostima službe. Postotak učenika koji pohađaju vjeronauk u srednjim školama je visok, nemamo razloga biti nezadovoljni – kaže velečasni Ivica Budinšćak, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. No, u školama tvrde drukčije.

– Interes za etiku je oduvijek bio manji, uglavnom zbog pritisaka Hrvatske biskupske konferencije, iako se to nije činilo javno.

Situacija se dosad razlikovala od župe do župe, obično bi u manjim sredinama vjeroučitelji već u osmom razredu zastrašivali djecu da je etika teška i da je neće moći svladati, a roditelji nisu željeli upadati u konflikte s Crkvom. No, ove godine roditelji se otvoreno pozivaju da njihova djeca upisuju vjeronauk, a ne etiku. Pritisak je snažan – kazuje profesorica etike iz Srednje škole Vrbovec Ljiljana Švec.

Znamo za primjer da je župnik roditeljima otvoreno rekao kako neće moći biti krizmani kumovi ako njihovo dijete bude slušalo etiku, a negdje se od ravnatelja i tajništva škole tražilo da izdaju potvrde o tome pohađa li dijete etiku ili vjeronauk. Ne znam kako je to bilo moguće jer takav formular ne postoji, kaže Ljiljana Švec.

Brkanje ‘etičkog’ i ‘etničkog’

– U slučaju etike brkaju se “etičko” i “etničko”, obično se misli da etiku slušaju samo neki antikristi ili pripadnici nacionalnih manjina. To nije točno. No, žalosno je i da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije prstom maklo da afirmira predmet etiku, jednom je takvom predmetu učinjena velika nepravda – kaže Ljiljana Švec. Etika i vjeronauk u srednjim su školama izborni predmeti, odnosno djeca mogu birati između slušanja vjeronauka ili etike.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # SKANDALOZNO !!!Roditelj 2013-10-22 09:19
„Svi učenici dužni su nazočiti svetoj misi sa svojim razrednicima“, upozorila je prošlog tjedna splitska Osnovna škola Pujanke svoje školarce, a upućivanje učenika u crkvu umjesto na nastavu u hrvatskoj javnosti ostalo je gotovo nezapaženo.

Tim su povodom danas reagirale građanska inicijativa „Glas Razuma Pokret za sekularnu Hrvatsku", udruga Protagora i udruga David, poslavši prosvjedno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u kojem su ustvrdili da je ovakva praksa ozbiljno kršenje Ustava i zakona , kao i međunarodnih konvencija o pravima djeteta. I dok ravnatelj škole tvrdi da se radi o "nenamjernoj pogrešci", otkrili smo da najma tri odgovorne osobe u školi prave istu "pogrešku".

„Za sve učenike naše škole od prvog do osmog razreda u 10:30 služit će se sveta misa u crkvi sv. Pavla ap. na Pujankama. Svi učenici dužni su nazočiti svetoj misi sa svojim razrednicima“, glasila je obavijest koja je pod napomenom „Važno!“ napisana veliki masnim slovima na internetskim stranicama Osnovne škole Pujanke. Misa je uistinu i održana u petak, kada su učenici ove splitske škole napokon dočekali početak nastave u novom školskom aneksu. Sporna obavijest u međuvremenu je iščezla sa školske web stranice, ali o njenom postojanju svjedoči screenshot.

„Takva praksa ozbiljno je kršenje Ustava i zakona Republike Hrvatske, kao i međunarodnih konvencija o pravima djeteta kojih je Republika Hrvatska potpisnik. Nedopustivo je da u zemlji, u kojoj bi sve vjerske zajednice trebale biti ravnopravne i odvojene od države, jedna državna škola u vrijeme predviđeno za nastavu organizira i svojim službenim komunikacijskim kanalima promiče vjerske svetkovine (pogotovo ako tu privilegiju uživa samo jedna vjerska zajednica). Posebno grubi prekršaj je navođenje obaveze pohađanja mise zaposlenicima i učenicima, čime se ozbiljno krši njihovo pravo na slobodu vjeroispovijest i“, upozorile su danas građanska inicijativa „Glas Razuma Pokret za sekularnu Hrvatsku", udruga Protagora i udruga David u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.Ravnatelj škole, Boris Vidović, za T-portal je usvrdio da on nije pisao ovu obavijest, već je to učinila jedna od učiteljica, napomenuvši kako je ona „krivo shvatila“ upute i nezgrapno sastavila informaciju. Za obavijest je, kaže, saznao tek kad je već bilo kasno, priznavši da ovakve mise škola organizira na početku svake školske godine. Napomenut će i kako je možda bolje da su djeca bila u crkvi nego na ulici. No, čini se da je misna obaveza ipak nešto više od obične „nenamjerne pogreške“, jer slična se „pogreška“ zalomila i jednoj od učiteljica iz škole na Pujankama. Ona je, naime, najavljujući događaj za gradske stranice Slobodne Dalmacije, rekla: „Nastava je iznimno skraćena, a u 10 sati je misa u crkvi na Pujankama na koju moraju doći svi učenici“. Zanimljivo je kako najmanje tri odgovorne osobe u ovoj školi drže da je misa obavezna za sve učenike. Naime, Slobodnoj Dalmaciji citiranu izjavu dala je učiteljica Dajana Botica, obavijest iz ožujka objavio je profesor informatike Tomislav Grubišić, dok je prošlotjednu informaciju postavila učiteljica razredne nastave Sandra Vetma. Spomenimo i da je osoba istog imena, Sandra Vetma, inače predsjednica Kluba žena HSP-a dr. Ante Starčević u Splitsko-dalmat inskoj županiji te shodno ovoj prilici citirajmo jednu njenu raniju izjavu – „Slavimo 10. travnja, jer se ne odričemo boraca za hrvatsku državu“.„Ovakvi prekršaji protiv principa sekularnosti, ravnopravnosti i svjetonazorskih sloboda građana toliko su učestali da se u nekim državnim ustanovama mogu smatrati uobičajenom praksom. Krajnje je vrijeme da ih prestanemo tretirati tek kao trivijalne prijestupe koji u najboljem slučaju završe pro forma isprikom nadležnih te da ih nadležni organi počnu ozbiljno sankcionirati kao ono što jesu - teške povrede temeljnih Ustavnih i demokratskih vrijednosti našeg društva i ozbiljno kršenje prava hrvatskih građana. Nije teško pretpostaviti što bi se dogodilo kada bi se, primjerice, saznalo da državna škola u vrijeme nastave redovito zahtijeva obavezno prisustvovanje svih učenika i razrednika vjerskoj svetkovini neke druge vjerske zajednice, primjerice pravoslavne ili pak sljedbe poput Hare Krišne. Odgovorni bi u najmanju ruku bili po kratkom postupku smijenjeni“, navodi se u otvorenom pismu spomenutih udruga koje napominju da je teško povjerovati na ravnateljeva opravdanja. Na web stranicama škole oni su našli i sličnu obavijest iz ožujka ove godine gdje se također učenike upozorava da su obavezni prisustvovati misi koja se održavala tih dana. Osim toga primijetili su i da je za učenike sedmih i osmih razreda Osnovne škole Pujanke koji silom prilika još uvijek nastavu pohađaju u drugim školama, organiziran autobusni prijevoz, što, tvrde, nikako ne može biti omaška jedne učiteljice pri uređivanju oglasne ploče.

„Stoga vas pozivamo: ne dopustite da ovo ostane samo još jedan primjer nepravednog privilegiranja Katoličke crkve u našoj državi, jer iz prakse ispada kako u odnosima države prema Katoličkoj crkvi vrijede neki drugi kriteriji od onih koji vrijede u odnosima prema svima drugima. Zahtijevamo da primjerenim sankcijama svih odgovornih pošaljete jasnu poruku kako se princip sekularnosti, kao i vjerske i svjetonazorske slobode građana, posebno djece, u ovoj zemlji moraju strogo poštovati“, zaključuje se u pismu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Prvi dan školePIONIR 2014-09-11 08:53
Citat Roditelj:
„Svi učenici dužni su nazočiti svetoj misi sa svojim razrednicima“, upozorila je prošlog tjedna splitska Osnovna škola Pujanke svoje školarce, a upućivanje učenika u crkvu umjesto na nastavu u hrvatskoj javnosti ostalo je gotovo nezapaženo.
Ove godine mediji su brujali o takvim slučajevima, a mora se priznati da za školarce u Malom Lošinju odlazak na misu nije bio obvezatan. Barem ne ove godine (za ranije ne znam). No u našoj Osnovnoj školi je po moem mišljenu na prvi dan škole napravljeno nešto još gore. Pozvani su školarci i njihovi roditelji kojima se prvo obratila ravnateljica, a zatim dogradonačelnic a. No nakon toga mnogi roditelji su bili zatečeni kad je istupio svećenik i u završnom činu svečanosti izmolio nekoliko molitvi. Naravno, nisu svi okupljeni roditelji bili aktivni katolici, jer među njima bilo je ne samo pravoslavaca, muslimana i možda pripadnika drugih vjerskih zajednica nego i ateista i drugih bezvjeraca. Bilo je očigledno da se mnogi osjećaju u najmanju ruku nelagodno kao da su nepozvani upali na tuđu svetkovinu. Susjeda do mene je promrljala "neka ide moliti u crkvu, a ne ovdje". Kad smo se razilazili jedan od roditelja je rekao da ga je sve to podsjetilo na vremena svečanih akademija u povodu važnih datuma, pjevanja pjesama drugu Titu i crvenih pionirskih marama. Ni tada se sve to nije moglo izbjeći. Dođeš zato što ti dijete polazi u školu, a dobiješ svećeničku molitvu kao nekoć komunističku propagandu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # S Isusom na burzuVrabac 2014-09-11 13:27
Bilo bi bolje da u novu školsku godinu krenu sa školskim knjigama, a poslije školovanja s Isusom nek idu na burzu rada da nađu posao. Jedino im on može pomoći ako nemaju roditelje s dobrim vezama.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Vjeronauk je najvažniji školski predmetFra Luda 2014-09-12 08:41
Citat Vrabac:
Bilo bi bolje da u novu školsku godinu krenu sa školskim knjigama, a poslije školovanja s Isusom nek idu na burzu rada da nađu posao. Jedino im on može pomoći ako nemaju roditelje s dobrim vezama.

Nisi u pravu, jer kako je rekao neki Fra Luka u školskoj molitvi "Uvijek sam govorio da su u školi svi predmeti važni, ali u školi života najvažniji predmet zove se vjeronauk. Ono što naučimo o svojoj vjeri, kršćanstvu, Bogu, Isusu, Gospi da nastojimo živjeti. Nadam se da ste shvatili ovu poruku i da ćete vi draga dječice tako činiti – kazao je fra Luka, pa mališanima dodao neka ustanu i da mole oni koji znaju." Mogu si mislit kako su se osjećala djeca koja ne znaju ili neće moliti očenaš i roditelji koji nisu vjernici ili su muslimani.
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Odgovorna je ravnateljica OŠRoditelj 2014-09-12 09:19
Citat Fra Luda:
Mogu si mislit kako su se osjećala djeca koja ne znaju ili neće moliti očenaš i roditelji koji nisu vjernici ili su muslimani.
Osjećali su se kao uljezi u tuđoj kući premda je škola državna, a ne privatna. A za to je odgovorna u prvom redu ravnateljica OŠ koja prima plaću iz državnog proračuna a ne od biskupije. Da ima građanske kulture i da nije oportunistička ulizica ne bi dozvolila molitvu u državnoj ustanovi već bi uputila djecu i roditelje da radi molitve pođu na Svetu misu. Za ovo nasilje nad djecom i roditeljima odgovoran je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta jer ju zbog nepoštivanja ustava RH i diskriminacije nije smijenio niti će to učiniti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Gromoglasna šutnjaOčenašek 2013-10-22 11:53
Konformizam je oduvijek bio izbor širokih narodnih masa. Zašto da se suprotstavljaju i pri tome strahuju da će biti označeni...proz vani...odbačeni . Mediokriteti vladaju svijetom. Ljudi osrednjih sposobnosti i mogućnosti. Ostali slijede. Što više reći? Odlazim....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # SimbolikaXena 2013-10-24 17:27
Novi grb Republike Hrvatske kojom upravljaju bivši komunisti, sada katolici, a prema direktivama s Kaptola:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Lažno da ne može biti lažnijeGG 2013-10-24 18:22
Što je zajedničko Belom Manastiru, Ogulinu, Malom Lošinju i Supetru? U Belom Manastiru su u 2012. godini sklopljena 32 braka te je bilo čak 23 razvoda, u Ogulinu 48 brakova i 26 razvoda, baš kao i u Malom Lošinju i Supetru.

Dakle, što Bog spoji da nitko ne rastavi, to baš i ne drži vodu u ovim mjestima jer se pola brakova rasturi, al', hvala Bogu, imat ćemo uskoro referendum, pa ćemo, ako ništa drugo, lažno otići tamo i zaokružiti da sve štima.

U ovim mjestima više od pola brakova pukne, dok se na razini države svaki treći raspe ko Milanović s transportera. To ih se službeno trećina raspadne, a kad bismo im dodali sve one brakove u kojima su partneri zajedno samo zbog djece, jer 'nećemo se rastati da djeca ne pate', došlo bi da se svaki drugi brak rasturi.

Imati referendum o braku kao zajednici muškarca i žene, dok se istovremeno muškarac i žena toliko 'vole' da u braku izdrže manje neg što piliću treba da napusti jaje, lažno je da ne može biti lažnije.

To je ka da se u Africi raspiše referendum o definiciji hrane, a istovremeno ih trećina umire od gladi.

webcafe.net.hr/forwarduse/bloger-krule/sto-bog-spoji-da-nitko-ne-rastavi-bas-i-ne-drzi-vodu-kod-nas
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # Koja je razlika ...Taliban 2013-10-27 12:04
... između muslimanskih i katoličkih talibana. pročitajte ovdje:

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, ulovio reis zlatnu ribicu, pa ga ova, sve po kanonima žanra, zamolila da je pusti, a zauzvrat da će mu ispuniti dvije želje. "Želio bih", osvrnuo se ovaj oko sebe, pa šapnuo ribici, "da više nisam reis." "Nema nikakvih problema, ništa lakše", rekla zlatna ribica i uzela mu Kur'an iz ruku. "I šta, sad više nisam reis?!?", iznenadio se on. "Jok", odgovorila ribica. "A koja ti je druga želja?" "Druga želja", spremno će ovaj, "da imam palaču svu od zlata, skupa auta, lijepe žene i bruku para, a da ne radim baš ništa!"

"E jebiga", reče ribica, pa mu vrati Kur'an. "Što me zajebavaš?"

Gornji vic, po tumačenju stražara islama, klasični je primjer islamofobije, i zgodan uvod u našu današnju hutbu. Dakle, islamofobija. Jesu li zaista vicevi o dvoličnim reisima i hodžama islamofobni? Stražari političke korektnosti reći će kako su takvi vicevi certifikat stereotipa, ali što kad nema zlatne ribice? Jesu li stvari bez zlatne ribice išta smješnije? Gdje, naime, prestaje vic, a počinje taj, kako se zove, stereotip?

Prolistajmo zajedno novine posljednjih mjeseci. U bajramskoj hutbi prije koji dan jedan se imam u Jemenu osvrnuo na problem seksualnog zlostavljanja djece u provincijskim džematima, pa mrtav-hladan objasnio kako je silovanje za malodobnu djecu mnogo manja trauma nego - razvod roditelja! Jemenski je imam, istina, kazao kako nije lijepo kad islamski učitelji siluju djecu, ali i upozorio da valja uzeti u obzir kako takva djeca nemaju ljubav kod kuće, pa je traže kod svojih vjerskih učitelja, tjerajući ih u napast. "To je dijete izgubljeno", rekao je imam, "i onda uvlači drugu osobu u to".

Svega koji tjedan ranije, predsjednik većinski muslimanske Indonezije Susilo Yudhoyono šokirao je svijet javno pohvalivši jedanaestogodiš nju djevojčicu koja je odlučila roditi dijete začeto kad ju je silovao očuh. "Zamolio sam ministra zdravstva da osobno pazi na njeno zdravlje", rekao je predsjednik Yudhoyono, a ministar je bogami i pripazio: djevojčica je nakon poroda bez pristanka obitelji - sterilizirana! Šokantna priča iz Indonezije stigla je svega koji dan nakon što je jedan katarski šejh javno izjavio kako je "od silovanja djevojčica od strane njihovih vjerskih učitelja mnogo gori zločin kad te djevojčice abortiraju".

O odnosu prema ženama u islamskom svijetu govori i vijest iz saudijskog Al Bahaha, gdje je jedan vjerski vođa u ramazanskoj hutbi opravdao seksualno nasilje, javno upitavši "koliko često vidimo djevojke kako hodaju uokolo u provokativnoj odjeći?". "One izazivaju u muškarcima najgore instinkte koji u konačnici rezultiraju seksualnim nasiljem, pa bi trebale pogledati duboko u svoju savjest i zapitati se: jesmo li ovo same tražile?", rekao je on, ne propustivši se obrusiti i na "žene koje ne čiste svoje domove i poslužuju svojim muževima hladna jela".

Na meti pravovjernih muslimana nisu, međutim, samo domaće žene: nedavno je jednu strankinju u iranskom Mashhadu vjerska policija uhapsila jer se na ulici pojavila otkrivenog lica, dok je trudnica iz Francuske prošla mnogo gore - u Teheranu je izgubila dijete, pretučena od grupe muškaraca samo zato jer nije nosila nikab.

Samo jedna stvar u islamskim je zemljama gora nego biti žena: biti, naime, kršćanka. Vlasti u Iranu nedavno su objavile kako je "vojnik blizak Al-Qaidi" uhapšen dok se pripremao da na blagdan Velike Gospe napadne katoličke vjernike u katedrali Majke Božje u Urmiji, na sjeveru zemlje. Prije koji tjedan, pak, vlasti u Egiptu uhapsile su visoko pozicioniranog pripadnika Muslimanske braće koji je u automobilu vozio tri hiljade primjeraka Biblije natopljenih benzinom i spremnih za javno spaljivanje. Istog dana, mediji su objavili kako je na lokalnim izborima na jugu Turske pobijedio kandidat radikalnog islamskog Nacionalnog fronta, poznat po zalaganju za zabranu kršćanskih bogomolja i izjavi kako su kršćanske procesije "okupacija Turske".

Na meti islamskih vjerskih vođa nisu, jasno, samo kršćani. Jedan je imam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nedavno, povodom obljetnice oslobođenja Auschwitza, ustvrdio kako je "Holokaust židovska izmišljotina", a drugi, u Libanonu, tim se povodom na džumi pojavio s nacističkim kukastim križem oko nadlaktice.

I sve to samo u posljednjih nekoliko mjeseci!

Je li ovaj slučajni uzorak, nakon svega pola sata guglanja po internetu, dovoljan da se zaključi kako je islam nazadna religija? Ili, da preformuliram pitanje, koliko je sati guglanja točno potrebno da se stotine sličnih priča i primjera ne računaju u titranje stereotipa, već u ozbiljne argumente?

Da je, recimo, riječ o primjerima iz zapadnog svijeta, bi li muslimani imali pravo reći kako je katolička vjera nazadna i primitivna? Napravimo mali eksperiment: umjesto imama, hodža i šejha, stavimo biskupe i svećenike, pa pogledajmo koliko se takva slika o katoličanstvu uklapa u stereotip o naprednom zapadnom svijetu. Možete li, recimo, zamisliti da se na problem seksualnog zlostavljanja djece umjesto jemenskog imama, osvrnuo nekakav, na primjer, europski nadbiskup, pa mrtav-hladan objasnio kako je silovanje za malodobnu djecu mnogo manja trauma nego razvod roditelja? Iznenadili biste se: tu rečenicu zapravo i jest izgovorio poljski nadbiskup Jozef Michalik.

Kao i ostale, stavio sam ih u usta islamskih vjerskih vođa za potrebe eksperimenta. Redom: jedanaestogodiš nju djevojčicu, koja je bez pristanka roditelja sterilizirana nakon što je odlučila roditi dijete začeto kad ju je silovao očuh, javno je - zamolivši ministra zdravstva da osobno pazi na njeno zdravlje - pohvalio predsjednik katoličkog Čilea Sebastian Pinera; da je "od silovanja djevojčica od strane njihovih vjerskih učitelja mnogo gori zločin kad te djevojčice abortiraju" izjavio je pak meksički nadbiskup Fabio Martinez Castilla; a seksualno nasilje, riječima kako bi se žene koje "u muškarcima izazivaju najgore instinkte" trebale "zapitati jesu li ovo same tražile" - napavši i one "koje poslužuju svojim muževima hladna jela" - opravdao je talijanski svećenik Piero Corsi iz San Terenza.

Idemo dalje: onu nesretnicu nije uhapsila vjerska policija u iranskom Mashhadu, zbog toga što je javno šetala otkrivenog lica, već francuska policija u Lavalleu, jer joj je lice bilo - pokriveno. Mnogo gore prošla je ona trudnica što je ostala bez djeteta: bijesna rulja iz istog ju je razloga pretukla usred - Pariza.

Može još? Idiot koji je htio javno spaliti tri hiljade svetih knjiga ne pripada, jasno, Muslimanskoj braći: tri hiljade Kur'ana naumio je spaliti američki pastor Terry Jones. Lokalni izbori na kojima je pobijedio Nacionalni front nisu bili u Turskoj, već u Francuskoj: predsjednica te stranke, Marine Le Pen, muslimanske je ulične molitve usporedila s "okupacijom Francuske". Iz iste je zemlje i tip koji je usred bajramskog slavlja u Lyonu naumio dići u zrak u džamiju punu muslimanskih vjernika. Vjerski vođa koji tvrdi kako je "Holokaust židovska izmišljotina" zapravo je poljski biskup Taeusz Pieronek, nekadašnji bliski suradnik pape Ivana Pavla II, a onaj što drži mise sa svastikom talijanski je svećenik Angelo Idi iz Vigevana.

I sve to samo u posljednjih nekoliko mjeseci!

Najzad, ni onaj svećenik što je ulovio zlatnu ribicu u stvari uopće nije reis, nego biskup.

Kažem vam ja, vrag je stereotip.

lupiga.com/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # teza i sinteza!Enzo 2013-10-28 10:54
Treba procitati: ORIALA FALLACI
2001.La rabbia e l'orgoglio (Gnjev i ponos)
2004 La forza della ragione (Snaga razuma)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
# Vjeronaučna povijestGuest 2014-03-21 09:48
Ovaj komentar je obrisao administrator

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

 • Pismo članovima županijske Skupštine

  Adamcdz 20.01.2022 23:14
  Свежие новости
  Где Вы ищите свежие новости? Лично я читаю и доверяю газете www.ukr.net/ (https://www.ukr.net/).
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 20.01.2022 22:02
  Uhljebi d.o.o.
  Koliko uopće ima zaposlenih u Gradu a koliko u gradskim firmama.Izgleda da ih ima dovoljno ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 20.01.2022 20:23
  Najbolje se slika, kaže kuma
  Ali Ana je bolja u poziranju kad se potpisuju ugovori za tuđe projekte. Ponaša se kao da ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ggagga 20.01.2022 19:20
  A uhljeb u Lošinj uslugama???rićev zet?
  Bilo bi poučno i lijepo doznati kako je posao dobio Volarićev zet u Lošinj uslugama d.o.o.?
   
 • Vrijedilo je ...

  aleksa 20.01.2022 19:01
  Volarićev interesni šetebandijerizam
  Lik poput Volarića koji je iz hdz-a prešao u hns, pa iz hns-a u hsls, ali ga je Ivković ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ŽC 20.01.2022 18:41
  Urota uz kavu i sladoled kod Dašmira
  Prvo si napisao "preko noći je sadašnji uvaženi vijećnik prešao u redove SDP-a i bio nositelj ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ......... 20.01.2022 18:13
  gost
  Koliko je meni poznato uvaženi vijećnik je najprije bio žeton od Garia Cappelli koji je ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ŽC 20.01.2022 14:39
  Teorija zavjere
  Već i sama ova laž dovodi u sumnju i sve ostalo što si nasrao :lol:
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 20.01.2022 12:12
  Glas iz ureda gradonačelnika
  Kad gradonačelnik nije prisutan na poslu poslove prema zakonu obavlja zamjenik koji na ...
   
 • Vrijedilo je ...

  _____ 20.01.2022 09:55
  _____
  Zatvaranje očiju odgovornih i nadležnih pred bespravnom gradnjom, otvaranju puteva do ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 20.01.2022 09:52
  Interesi?
  U pravu ste, i o tome sam pisao. Izgleda da je jedino bitno tko gradi. Postoji li obrazac?
   
 • Vrijedilo je ...

  Trubilo 20.01.2022 09:21
  Broj stalnih stanovnika
  Stvaran broj stalnih stanovnika na našim otocima je još manji od prikazanih jer su u njemu ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 20.01.2022 09:20
  Da...
  Mislim da sma ja jedini komentator koji već više godina upozorava na sustavnu ...
   
 • Vrijedilo je ...

  asdf 20.01.2022 09:16
  Trend Grada za njih
  I to je dokaz da smo u trendu s ostatkom države pod vlasti HDZ-a. Ali na Kurilama je okupacija ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 19.01.2022 20:55
  Kurile
  Na Kuurilama je došlo do potpunog devastiranja uvale i bespravne gradnje ali tu prste i ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Statističar 19.01.2022 20:49
  Iq
  Statistika je točan zbroj netočnih podataka.
   
 • Vrijedilo je ...

  Prof. statistike 19.01.2022 19:34
  Mučiš podatke
  Popis je bio za razdoblje od 2011. do 2021. godine, a ne za razdoblje od 2001. do 2021.
   
 • Vrijedilo je ...

  Ilovik 19.01.2022 19:28
  Ružno pače
  Prijatelju! Ovo što se događa s Ilovikom i Mrtvaškom je ispravno? Okretanje leđa i ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Dolitl 19.01.2022 18:35
  Doktor
  Profesore,sjedi 1. Točno ti je rečeno: Grad Mali Lošinj 2001-7542 stanovnika 2021-7565 ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Prof. statistike 19.01.2022 18:15
  Mučenje podataka
  Ako dovoljno dugo mučiš podatke priznat će sve što zahtijevaš. Priznat će i da manjak od ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Muscidae anus 19.01.2022 17:56
  :::
  Temeljem samo jedne rečenice mudar komentator je u liku Aleksandra Volarića prepoznao ...
   
 • Vrijedilo je ...

  VABOHU 19.01.2022 17:29
  TOHU
  Proces iseljavanja Hrvata tijekom povijesti nigdje nije, osim možda na otoku Braču, obuhvatio ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ... 19.01.2022 14:38
  ...
  Most se je nekad spominjao,nije loša ideja.Navodno da će na Krku raditi još jednu rampu za ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Vandali 19.01.2022 13:48
  Tako kaže Ana
  4 čovjeka odlučilo za 120 ljudi.Stvarno neznam kako se to zove?
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 19.01.2022 13:40
  Drastična razlika
  Na otoci.net piše "Nakon što je su u petak objavljeni rezultati jesenas obavljenoga popisa ...
   
 • Vrijedilo je ...

  .... 19.01.2022 13:31
  ....
  Pokreni lustraciju?Uvij ek komunizam i nakon 30 godina kriv.Izgleda da komunizam ide u ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Čeper 19.01.2022 09:40
  Dezinfekcija od istine
  Sponzor samozatajne, šutljive članice GV udate Magazin se nije oglasio na Frankovićevom ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Žuja 19.01.2022 08:19
  Odgovornost
  Krivnju baca na vlast zadnjih deset godina. A vlast su bili HDZ, Kapeli, Kučić i žetončići ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 19.01.2022 08:11
  .......
  Gospodin Franković nije nikoga oblatio,ali krivnju baca na gradonačelnicu, a iseljavanje ...
   
 • Organizirano nečinjenje nadležnih

  gost 19.01.2022 08:09
  HDZc5
  Plenković Hrvatsku zamišlja kao jednu svoju privatnu prćijicu, kazala je Sabina Glasovac ...