Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

"Idem i ja" već pet godina trči naprijed

Korisnička ocjena:  / 1
LošeNajbolje 

zdravoLošinjski Centar za zdravo odrastanje »Idem i ja« ove godine obilježava pet godina rada, te je okupljanje suradnika, korisnika i gostiju bila prigoda za podsjećanje na početke i najavu novih projekata, među kojima je i upravo potpisan ugovor s Europskom komisijom za formiranje kluba mladih koji će pružati organizirane i stručno vođene sadržaje za mlade kandidiran u partnerstvu s Gradom, izvijestio je Novi list.

Organizirana pomoć u učenju za učenike osnovne i srednje škole, debatne radionice, logopedski tretman, likovne i druge kreativne radionice, individualni i grupni eduakcijsko-rehabilitacijski rad, tematska predavanja, javne akcije, radionice socijalnih vještina, znakovnog jezika za bebe, priprema za prvi razred osnovne škole, ekološko-edukativne radionice i gradnja suhozida, savjetodavni rad, samo su dio brojnih aktivnosti lošinjskog Centra za zdravo odrastanje »Idem i ja«, koji ove godine obilježava pet godina rada, a okupljanje suradnika i korisnika bilo je prigoda na podsjećanje na početke.

– Kao jučer se čini vrijeme od prije pet godina kada smo od Grada i gradonačelnika Garija Cappellija dobili ovaj prostor. Mislili smo da je dovoljno velik i da ćemo u njemu moći odraditi sve što smo zamislili, ali pogon se toliko razvio da smo sada u situaciji da tražimo veći, kazala je izvršna direktorica Centra Bojana Genov, te najavila nove velike projekte udruge, među kojima je upravo potpisan ugovor s Europskom komisijom za projekt koji je kandidiran u partnerstvu s Gradom u cilju formiranja kluba mladih koji će pružati organizirane i stručno vođene sadržaje za mlade.

Uz to, Centar je od Grada na korištenje dobio zgradu nekadašnje škole u Svetom Jakovu u kojoj će formirati školu za aktivno građanstvo. Genov je naglasila da rad Centra ne bi bio ovako cjelovit i kvalitetan bez svih koji mu daju podršku.

Gradonačelnik Cappelli je istaknuo veliku pozitivnu ulogu koju Centar ima u zajednici:

– Prije pet godina, kada smo Centru dodijelili prostor, bilo je protivnika takvoj odluci, ali angažman, aktivnosti i rezultati rada potvrda su da je sva dosadašnja potpora Grada opravdana, istaknuo je Cappelli. Grad osigurava sredstva za plaću logopedici koja je pune dvije godine zaposlena upravo preko Centra »Idem i ja«, a da je i te kako potrebna otočnoj sredini potkrepljuju podaci da je sada u tretmanu logopedice Dejane Karamazan 27 osoba, jednom ili dva puta tjedno, a čak 47 ih je na listi čekanja.

Stručna voditeljica Centra, socijalna pedagoginja Ljiljana Živković, ističe kako je koncept rada centra osmišljen na način da se mladima omogući djelovanje u strukturiranoj atmosferi u poticajnom i kreativnom prostoru koji nije kruto institucionaliziran, ali daje jasan okvir za maksimalno iskorištavanje kreativnih, psiholoških i ostalih potencijala, u cilju stvaranja poticajnog okruženja za zdravo odrastanje i sveukupno podizanje kvalitete života. Godišnje kroz Centar prođe i do tri stotine djece, neki od njih dođu po stručnu pomoć jer imaju poteškoća, a neki stoga što svoju nadarenost žele dodatno istrenirati pa Centar okuplja one koji trebaju više, ali i one koji žele više, izvijestila je Ira Cupać Marković.

centar1

  

 

Komentari: 

0 0 # Izvješće s gradske web straniceAdmin 2010-12-22 11:48
Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja jučer je proslavio peti roðendan. Tom prigodom voditeljica Centra Bojana Genov upoznala je prisutne o svemu što je Idem i ja. Naime, to je nevladina neprofitna organizacija osnovana 2005. godine. Djeluje na području otoka Lošinja. Osnovana je u cilju stvaranja poticajnog okruženja za zdrav razvoj djece i mladih, njihovo lakše odrastanje te podizanje kvalitete života.

Gradska web stranica (www.mali-losinj.hr/.../)

Programi koje stručnjaci, aktivisti i volonteri kreiraju i provode temelje se na humanističkim principima, filozofiji nenasilja, jednakosti i kulturi mira, te poštivanju prirodnog okoliša i drugih vrsta. Edukativne aktivnosti i aktivizam Centra temelje se na najvišim vrednotama iz članka 3. Ustava RH (sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav), promicanju općih vrijednosti, tolerancije i poštivanju različitosti, razvijanju svijesti o vrijednosti vlastitog mišljenja i potrebi da se s poštovanjem slušaju tuða mišljenja, razvijanje sposobnosti za društveni angažman, za neposredno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu.

Kroz aktivnosti Centra provodi se edukacija djece i mladih u području ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, prava osoba s posebnim potrebama, edukacija i aktivističko djelovanje na zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti. Pored grupnog rada stručnjaci udruge i vanjski suradnici provode individualni rehabilitacijsk i i tretmanski rad za djecu s poteškoćama u razvoju i smetnjama u ponašanju, te savjetovanje roditelja i edukaciju osoba koje sudjeluju u odgojnom procesu. Metode poučavanja su participativne, temeljene na iskustvenom učenju i doživljajnoj pedagogiji. Prostor Centra za zdravo odrastanje funkcionira na principu otvorenih vrata korisnicima i ostalim graðanima te kao mjesto rada i okupljanja suradničkih organizacija. Kroz učenje o demokraciji i civilnom društvu, poticanje aktivnog graðanstva i jačanje demokratske kulture doprinosi zajednici su usvajanje najviših ustavnih vrednota, poboljšanje sadržaja slobodnog vremena djece i mladih, razvitak kvalitetnijih odnosa te olakšan proces odrastanja u skladu s odgojnim i socijalizirajuć im ciljevima.

Gradonačelnik je tom prigodom čestitao na uspješnosti rada Centra, gdje je istakao da nisu potrebne tolike riječi, jer iza „ Idem i ja“ stoje brojni vidljivi rezultati, brojna dobivena sredstva iz pretpristupnih fondova, ali i ono najvažnije, zadovoljna lica naših najmlaðih graðana.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # XD 2010-12-22 21:38
Jedini uspjeh te organizacije i jesu prikupljena znatna financijska sredstva iz inozemstva koja nestaju bez traga , ono što je korisno tj. logopeda plaća grad , a po svemu sudeći potrebna su dva logopeda ako je lista čekanja tolika. Ne razumijem zašto se to ne provodi u sklopu lošinjskog doma zdravlja koji takoðer sufinancira grad. Kao što vidimo iz priloženih slika puna su im usta i sa Švedskog stola i programa na papiru a u praksi većina programa na papiru.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nisam sposoban al sam zlobanInferior 2010-12-22 22:11
Nije dugo trebalo za pljuvačinu. Ne znamo pohvaliti ali znamo kritizirati. Zašto bi logoped bio u bolnici. zašto bi djeca morala odlaziti u bolnicu meðu bolesne. Zar djecu treba traumatizirat?
Zašto optužbe, ničim dokazane i paušalne. XD je zlobna i zlonamjerna i mislim da je manipulirala s robom iz karitasa. Za razliku od karitasa, ovi iz Europe kontroliraju trošenje sredstava koje dodjele temeljem natječaja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # igi 2010-12-23 07:53
XD ne razumije zašto se logopedija ne provodi u sklopu doma zdravlja, a ja ne razumijem zašto bi se trebala baš tamo provoditi. Djeca koja imaju neku govornu manu nisu bolesna i za njih je psihološki povoljnije da radi ispravka te mane dolaze u sredinu u koju djeca dolaze da se bave raznim aktivnostima, a ne na mjesto na koje ideš kad si bolestan ili kad te boli zub, asocijativno vezano za bol, visoku temperaturu i lijekove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # eto viditemile 2010-12-23 12:52
Ove cure u Udruzi idem i ja zaista rade vrijedan posao. Ma tko se uopće sjetio ove naše djece i mladih s posebnim potrebama. Nitko osim njih. Cappelli je samo vidio da bi tu mogao ušićariti simpatije i poneki glas i to podržao. A ovdje su ipak najvažnija djeca i mladi, a ne politikanti i oni drugi koji mole krunice a istovremeno mrze i šire netoleranciju. Svaka čast za sve što ove cure rade. Danas je normalno da u Lošinju radi logoped, a što se netko drugi nije potrudio i osigurao njegove usluge u zajednici? Najlakše je pljuvati, tu je jedan dio naših graðana doista superioran, sposobni su pljuvačkom pogoditi svakoga, neovisno o udaljenosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # PljucGuest 2010-12-23 13:23
Usluge logopeda plaća grad i logoped radi u gradskom prostoru. Što bi sada trebalo da grad još udrugi koju sufinancira i daje joj prostor plati najam za vlastiti prostor koji daje. Lako se kititi tuðim (našim)perjem.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2010-12-23 13:25
A ko je uopće rekao da grad treba plaćati udruzi za vlastiti prostor koji daje, beno benasta. Baš si pljuc :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # PljucGuest 2010-12-23 15:59
Pa kada se programi i prostori koje plaća grad prikazuju kao rad udruge ,iako grad snosi sve troškove za to , bio bi red da im se to i plati još jednom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # ...... 2010-12-25 00:39
27 osoba u tretmanu logopedice i 47 na listi čekanja su izmišljotina dotičnih kojima je potrebno izmišljeno radno mjesto. Ovaj grad je živio i preživio tako dugo bez logopeda i sad odjednom raðaju se djeca sa govornim manama. Zanima me tko je vršio ulogu logopeda prije dolaska "stručnog logopeda". Zanimljivo da prije ovog izmišljenog radnog mjesta nije bilo tako puno govornih mana kod djece i nije bilo potrebe za logopedom ali kad grad (porezni obveznici) financiraju znate ono " od viška glava ne boli"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...lili 2010-12-25 00:51
Najveći apsurd je u tome da logoped radi samo ujutro tako da djeca moraju izostati iz vrtića, a roditelji sa posla.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...doðoš 2010-12-25 08:14
nisi ni svjestan koliko lošinjanima, i starim i mladima treba logoped.
dovoljno je poslušati radio lošinj, pa ti je odmah sve jasno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Čestitka u ponoćM.N. 2010-12-25 11:53
Lili je jedno pakosno zlo, 9 minuta prije ponoći i Božića sjedi ped monitorom i razmišlja o radu logopeda. Ma zašto ne traži da joj doktor, uprava, sud radi poslijepodne i navečer...Besmi sao zlobnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Patologija jedne zajedniceMika 2010-12-25 12:07
Da nije tema ovako osjetljiva i svakako nije za laike i zlobnike bilo bi zanimljivo analizirati broj jezičnih, govornih, mentalnih i dugih teškoća kojima je izrazito opterećena ova mala zajednica. Uz promjene na organskoj razini koje uzrokuju kod djece ovakve poteškoće, ova zajednica je opterećena prevelikim brojem psihičkih bolesti, socipatološkim ponašanjima i promjenama. Zato se ne želim upušati u daljnju raspravu sa par zlobnika iz prethodnih komentara jer možda ljudi nisu iz ove zajednice niti ju dovoljno poznaju. Površna osuda otočkih zajednica je da su ovo posljedica ženidbe u bliskom strodstvu što za neke poteškoće može biti točno ali priča i pretpostavke nisu znanstveno dokazane. Iz podataka koje objavljuje NZZJZ pgž za svaku godinu Lošinj je u vrhu svih patologija , a s tim nikakve veze nema ova udruga koja je nastala kao inicijativa jedne majke s bolesnim djetetom koja se obratila za podršku profesorima ERF iz Zagreba te pokušala dobiti početne informacije, savjete i podršku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Božićni duhbumbi 2010-12-25 12:14
Da, Lili pokazuje pravi božićni duh :-x Tiha noć, mir, dobrota. A meni je dobar i onaj debil koji na Badnjak u 23:39 filozofira kako je grad do sada živio i preživio bez logopeda pa mu zato ni sada ne treba. Pa živio je i preživio i bez vodovoda, struje i mnogih drugih stvari, tovare, ali to ne znači da nam ne treba :-) A da na ovim otocima ima problema koje spominje Mika znamo svi i bez službenih podataka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zato tako???Loreta 2010-12-25 12:29
Evo sada imate malo više vremena pa možda vas i više čita ovu stranicu pa mi recite da li postoji u ovom gradu i jedna obitelj u kojoj ne postoji psihički bolesna osoba? Ono što ja znam a znam puno jer sam ovdje roðena, nema!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # patologijaert 2010-12-25 12:41
Loreta, dokaz za to su i neki komentari na ovoj stranici :P Kao na primjer Lili da logoped radi samo ujutro, što nije istina. I laganje iz zlobe je čista patologija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Memory 2010-12-25 12:43
Svojedobno je jedan lošinjski političar izjavio da Lošinju nije potreban ginekolog, jer je njegova žena rodila bez ginekologa i sve je bilo u redu. Mislim da danas više nitko ne bi imao hrabrosti izjaviti da Lošinj može bez ginekologa ili kirurga. Bez logopeda je život moguć, istina je, ali logoped svakako doprinosi kvaliteti života djece i zajednice u cjelini. Onaj tko nije pokušao voditi dijete logopedu u Rijeku ne zna što je IDEM i ja promijenila otvaranjem logopedskog kabineta: čekanje termina, nekontinuiran rad sa djetetom, rano ustajanje, dječje povraćanje u prijevozu, dječji otpor u bolnici, gubitak cijelih radnih dana i dana školovanja.
Stalno pričate o logopedu u bolnici. E pa moje je dijete sretno što ne ide u bolnicu. Dolazi u udrugu koja izgleda kao dnevna soba, u finu atmosferu, prostor prepun igračaka, knjiga, časopisa, gdje su simpatične osobe koje se sve bave djecom na prijateljski način. Svi za djecu imaju vremena i lijepu riječ, a uključuju ih i u druge aktivnosti koje potiču njihov govorni razvoj.
Lako je biti zloban i anonimno prosuti svoje zlo na mladu osobu i na kolektiv koji odlično radi i proglasiti ih nepotrebnim. Ali mi koji imamo djecu koja dolaze u IDEM i ja znamo koliko su potrebni i korisni za našu djecu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Udruga za 5 !!!Zmijica 2011-01-04 14:12
Slažem se sa Vama !Prostor je predivno opremljen, a svoj posao rade sa ljubavlju!!A dokaz tome je to što moje dijete ide tamo sa guštom javascript:mxc_ smilie(':zzz')! !!Sve pohvale na njihov rad !Udruga me spasila odlaska u Rijeku,gnjavaže ...to može razumit samo onaj tko ima isti problem !!I zato čista petica za 5 g.rada !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Šaptač 2010-12-25 12:48
Živim u susjedstvu idruge IDEM i ja. Tamo sve vrvi od djece od dva sata pa do devet. Može vam se sviðati ili ne sviðati, ali ta udruga radi punom parom sa jako puno djece.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ...Padre 2010-12-25 13:04
Tvrdnje mogu biti istinite ili neistinite.
Zlobnost neke tvrdnje je vrlo subjektivna stvar, i ovisi o poziciji koju zastupaš.
Zlobna tvrdnja je najčešće istinita, druga strana je ne može pobiti, pa je da bi se zaštitila proglašava zlobnom.
Neki ovdje su proglasili neke druge ovdje pakosnim zlom, samo zato što 9 minuta prije ponoći razmišljaju o radu logopeda.
Čitam ovo, i vidim da ovoj zajednici osim logopeda trebaju još neki osobe koji bi pružile stručnu medicinsku pomoć.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # NI-NAMaša 2010-12-25 13:06
Lošinju uz logopeda, psihologa, socijalnog pedagoga treba dječji psihijatar, pa onda psijijatar za adolescente te psihijatr za odrasle....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 13:09
M.N. 25-12-2010 10:53 reče:
Citat:
Ma zašto ne traži da joj doktor, uprava, sud radi poslijepodne i navečer...Besmisao zlobnosti.
FYI, upravo doktori i rade malo prije podne, malo poslije podne.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # stručna pomoć za lažljivcePipo Zloba 2010-12-25 13:14
Padre kaže da je zlobna tvrdnja najčešće istinita, a da je druga strana ne može pobiti. E pa zlobna Lilina tvrdnja da logoped radi samo ujutro je pobijena. A čitajući takve tvrdnje,a koje Padre brani, i ja vidim da ovoj zajednici osim logopeda trebaju još neke osobe koji bi pružile stručnu medicinsku pomoć takvima poput Padre i Lili ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 13:18
Pobrkao si lončiće.
Padre ne brani nikoga. Padre samo ukazuje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo Zloba 2010-12-25 13:24
Je, ali Padre zlobi pridaje značenje dokaza istinitosti: "Zlobna tvrdnja je najčešće istinita". Meni to zvuči kao obrana zlobnosti, a ne kao ukazivanje. Ja pak mislim da zlobnost neke tvrdnje ne znači da je ona i istinita. Što se u slučaju radnog vremena i pokazalo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 13:38
Čitanje s razumijevanjem je utopija na ovim prostorima?
Treba li nekome posebno nacrtati da su u pitanju dvije tvrdnje koje sam komentirao?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo Zloba 2010-12-25 14:05
Padre, ironija nije argument, kao što ni zloba nije jamstvo istinitosti. Kad jasno i precizno pisanje prestane biti utopija, prestat će i čitanje s razumijevanjem biti utopija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 14:20
Pipo Zloba zaboravlja da komentare ipak treba treba čitati Cum grano salis.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo zloba 2010-12-25 14:25
Ali i pisati Cum grano salis.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 15:05
Nemaš više ideja?
Već se po drugi put ponavljaš.
U nedostatku vlastitih argumenata, gaðaš me mojima. :-)

Ti si taj.
Ne, ti si taj.

U stilu predškolske djece ili saborskih zastupnika koji ništa ne čine nego samo uveseljavaju publiku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo zloba 2010-12-25 16:41
Dragi Padre, za to što netko ne razumije nečiju pisaniju, kriv je uvijek pisac. Kao čitatelj nisam dužan dešifrirati nečiji tekst i probijati se kroz autorove stilske egzibicije, ironiju, zlobu i prenesena značenja. Usput rečeno, ne gaðam te tvojim argumentima, jer izreka Cum grano salis kao prvo nije tvoja, a kao drugo uopće nije argument već naputak, savjet za koristenje vlastite pameti. E pa sad, da si ti pisao cum grano salis, svatko bi te razumio.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 17:33
Preslatki mali Pipo, budi dobar a ne zloban. Reci mi koji dio nisi razumio, pa će ti tata nacrtati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo Zloba 2010-12-25 17:54
Razumio sam da zlobu smatras jamstvom istine. A sada ispada da zloba nije dobra. Zamoli tatu da ti razjasni neke pojmove. Vidim da si zbunjen.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-25 17:58
Dragi mali Pipo, krivo si razumio vrlo jednostavno sročenu rečenicu. Zabrinut sam za tebe i tvoju budućnost.
Pročitaj još jednom, pa pokušaj ponovo.
Za sada... sjedni, nedovoljan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # divote likinez 2010-12-25 21:29
Po svemu ovome što sam pročitao ispada da je gospodin Cappelli gradonačelnik jedne malo veće ludnice. Kakvi graðani takav i gradonačelnik.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...stef 2010-12-25 23:36
imas praf
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pipo Zloba 2010-12-26 09:56
Dragi, slatki Padre, napisao si zaista jednostavnu rečenicu koja glasi: "Zlobna tvrdnja je najčešće istinita, druga strana je ne može pobiti, pa je da bi se zaštitila proglašava zlobnom."

Tvoja tvrdnja da je zlobna tvrdnja NAJČEŠĆE istinita, je sama po sebi sporna. Istinitost tvrdnje da je zlobna tvrdnja NAJČEŠĆE istinita možeš potkrijepiti samo pouzdanim podacima, a ti ih nisi podastrijeo. Dakle, tvoju tvrdnju da su zlobne tvrdnje NAJČEŠĆE istinite, ne može se smatrati istinitom, već tvojim subjektivnim mišljenjem. A s mišljenjem je, kao što znamo, isto kao sa šupkom: svatko ga ima.

U istoj jednostavnoj rečenici si napisao da "druga strana" ne može pobiti zlobnu tvrdnju, pa da je zato proglašava zlobnom. No tvrdnja o radu samo prije podne je pobijena. Iz toga proizlazi da je sšpmenuta tvrdnja ne samo zlobna, nego i obična laž. Toliko o razumijevanju jedne jednostavne rečenice. Bojim se da onaj koji je nije razumio nije moja malenkost, nego ti - njen autor. Ja se pak za tvoju budućnost ne brinem. Očito je da imaš talenta za političara: Od laži praviš istinu, ili kako narod kaže, od govna pitu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # SuvarAM 2010-12-26 09:58
Evo iz ovog supljeg prepucavanja izmedju pipa i padra je vidljivo da nas mali grad stvarmo treba jednog psihijatra. Ajde se vas dvoje nadjite negdje na kavi pa si pobijajte teze cijeli dan umjesto da ovdje spamate nevezano uz temu clanka
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dr......Mimi 2010-12-26 11:10
Budale...ma tko će vas uopće čitati!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Frula 2010-12-26 11:38
E pa ova dvojica definitivno trebaju usluge specijalista, a struka koja im može pomoći sigurno nije logoped :D :D :D .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...Padre 2010-12-26 12:24
Dragi mali Pipo!
Počinješ analizu tuðeg teksta iz sredine? Tko te to učio?
Vadiš riječi i rečenice iz konteksta, da bi im promijenio smisao?
Kako jadno.
Dakle, pročitaj tekst još jednom (ili ako treba još nekoliko puta) od početka do kraja, pritom uključi mozak, pa pokušaj ponovo.
U meðuvremenu, nisi pokazao nikakav napredak.
Sjedni... i dalje jedan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Švedski stol 2010-12-26 18:24
Sve ovo zbog jala i švedskog stola! Ili Švedskog stola kako napisa XD. Draži su mi Pipo i Padre koji trebaju usluge specijalista od XD koji treba usluge egzorcista! Mir i dobro svima!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..darwin 2010-12-26 20:29
Idem i ja organizira pomoć u učenju za učenike osnovne i srednje škole pa školu možemo i zatvoriti jer djelatnici škole nemaju vremena da rade svoj posao jer su zauzeti u udruzi Idem i ja pa djecu nema tko podučavati.( tamo su bolje plaćeni) "Gradonačelnik je čestitao na uspješnosti rada Centra, gdje je istakao da nisu potrebne tolike riječi, jer iza „ Idem i ja“ stoje brojni vidljivi rezultati, brojna dobivena sredstva iz pretpristupnih fondova, ali i ono najvažnije, zadovoljna lica naših najmlaðih graðana Gradonačelnik kaže da nisu potrebne riječi jer nema što reći a vidljivi rezultati se ne vide. lovu iz predpristupnih fondova nije teško isprosjačiti no vrijeme će pokazati kada fondovi presuše i kada lova završi u kojekakvim ðepovima. Kako škola ne može niti djeci s posebnim potrebama obezbjediti školovanje a "Idem i ja"može navalite narode u udrugu Idem i ja do isteka zaliha.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # XD 2010-12-26 20:50
Složila bih se sa Darwinom , nedostatak profesionalnost i u vrtiću,osnovnoj i srednjoj školi je jedini razlog postojanja kvazi obrazovnih udruga koje za 10 -20 puta veći novac koji se troši nenamjenski djelomično rade ono što bi trebale raditi škole i vrtići.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Mama 2010-12-26 21:23
Koliko ja znam u udruzi IDEM i ja niti jedan nastavnik ili učitelj iz osnovne ili srednje škole ne daje pomoć u učenju. Darwin nema pojma o udruzi o kojoj piše.
Takoðer, da išta zna o potrebama učenika, onda bi znao da gotovo sva lošinjska djeca već od petog razreda idu na instrukcije iz jednog ili više predmeta. Nemam pojma da li je po povezano sa tvrdnjama iz prethodnih komentara da je u Lošinju izrazito prisutna patologija. Ona djeca čiji su roditelji imućni idu na privatne instrukcije, baš kod onih nastavnika koji uglavnom rade u školi i daju instrukcije u fušu. Drugi idu u udrugu po pomoć u učenju, što nisu instrukcije. Uostalom, pomoć u učenju je samo dio programa IDEM i ja namijenjen djeci.
Ako lovu iz pretpristupnih fondova nije teško isprosjačiti, kako to Darwin prezrivo naziva, neka to učine i drugi, oni koji kukaju da love nema, za razne projekte iz kulture, zaštite okoliša, vaninstituciona lnog obrazovanja, poboljšanja infrastrukture. Meni se čini da se u pisanju o financiranju IDEM i ja skriva baš jal na novac koji ta udruga ima ili se pretpostavlja da ga ima. Po pisanju darwina dalo bi se zaključiti da su financijeri tih programa svi redom budale pa ne znaju što plaćaju i nemaju nikakve kontrole i vrednovanja onoga što plaćaju. Suprotno površnim i neutemeljenim tvrdnjama bez i najmanjeg uvida u realnost, ministarstva i meðunarodne institucije povjeravaju poslove vaninstituciona lnog obrazovanja udrugama zato jer one daju jeftiniju uslugu, obrazovale su redovno svoje kadrove i često imaju više ekspertize i vještina nego ljudi u institucijama, imaju više motivacije za posao i ugraðuju u svoj posao vrijednosti o kojima ljudi u institucijama tek uče.
Žalosna je razina ovih komentara od ljudi koji nemaju pojma o čemu pišu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # eurobirokrata 2010-12-26 21:50
I meni je zapelo za oko ono da "lovu iz predpristupnih fondova nije teško isprosjačiti". E moj Darvine, a zašto onda svi jašu na gradskom Proračunu i samo kukaju da ne mogu iscjediti više? Zašto i oni ne isprosjače? Da li im je to ispod časti ili ne vole da eurobirokrati kontroliraju kako troše lovu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..darwin 2010-12-26 23:59
Mama zašto lošinjska djeca već od petog razreda idu na istrukcije? Zar školski djelatnici ne mogu djecu kvaliteno podučiti pa moraju ići na instrukcije? Zanimljivo je da idu kod istih tih učitelja na instrukcije i da oni naplaćuju na crno te instrukcije Znamo da učitelji djecu dijele na darovite i danas se to ne kaže glupe već „slabo nadarene“ i da ti „slabo nadareni“ idu na instrukcije kod istih tih učitelja za pare na crnjaka! Udruga Idem i ja zbilja sve što piše o organiziranju ovog i onog lijepo zvuči , no teško je u to povjerovati da rade sve o čemu pišu. Kako mogu vjerovati svemu tome kad se gore isprsila na slici ravnateljica škole koja dobro zna sve školske probleme ili je slabo nadarena pa ne kuži?! Zašto škola ili vrtić nisu mogli zaposliti logopeda ako je tako puno djece koja trebaju logopeda? Provjerava li ministarstvo obrazovanja i sporta lošinjske učitelje i ostale stručne djelatnike koje upošljava? Mama nemojte biti naivni , zar niste čuli za aferu indeks crne fondove te naše vrle političare i hypo alpe adria afere da ne nabrajam po imenu o pronevjerama ovim i onim a da ne pominjem ministre obrazovanja i sporta. Dobro, škola je zakazala u obrazovanju , pa možda „Idem i ja“ zbilja uspije pomoći djeci u učenju jer škola to očito ne može! Teško je povjerovati u to
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Tata 2010-12-27 09:39
Dobro sada se polako već pokazuje gdje leži pravi problem . Ako skoro sva djeca trebaju dodatne instrukcije ili pomoć u učenju znači da je problem u školi . Ili su sva djeca poremećena ili nastavnici ne obavljaju svoj posao kako treba. Ako ih nema tko naučiti normalno da neće nešto znati. I dok sam ja išao u školu imali smo nastavnika koji su odlično poznavali svoj predmet ali nisu znali a neke nije ni zanimalo kako da prenesu svoje znanje na djecu , čini mi se da se taj problem povećava ,a pritisak se vrši samo na djecu a ne na nastavnike koji su takoðer često uzrok problema.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kome to može smetati?XX 2010-12-27 10:36
Tata, to što skoro sva djeca trebaju dodatne instrukcije ili pomoć u učenju ne znači da je problem u školi, bolje rečeno nije problem SAMO u školi. Dakako da ima svakakvih učitelja i nastavnika, a meðu njima i onih kojima je rad u školi samo tlaka i siguran izvor prihoda, a za djecu ne mare ni koliko je crno pod noktom. Neki od njih imaju svoje miljenike koje paze i maze i one na kojima se iživljavaju ili ih zanemaruju, a ima i onih koji savjesno rade svoj posao tj. znaju i hoće prenijeti znanje na djecu i meðu njom ne prave razlike prema simpatijama ili "važnosti" i imovnom stanju njihovih roditelja. Pitanje zašto se škola ne rješava onih prvih i zapošljava samo one druge, spada u neku drugu temu, ali i tu leži odgovor na pitanje zašto djeci treba pomoć u učenju. Cijeli sustav obrazovanja je postavljen na način da bez dodatne pomoći djeca naprosto ne mogu savladati preopsežno gradivo uz probleme koje im prave neki učitelji i nastavnici "zalutali" u prosvjetu.

Dakle, djeci je svakako potrebna pomoć, danas veća nego ikada prije. Tko im je može pružiti? Na prvom mjestu tu su roditelji. Neki roditelji imaju vremena i znanja da je pruže, a neki rade po cijeli dan (oba roditelja) da bi uopće preživjeli pa nemaju vremena, a mnogi naprosto nemaju znanja iz svih mogućih predmeta. Što im drugo preostaje nego tražiti pomoć za djecu? I nalaze je plaćanjem instrukcija. Naravno, oni koji imaju novaca. A tu dolazimo do „Idem i ja“ koja je nekima ovdje trn u oku. Prije par mjeseci sam bio kod prijatelja čija kćer je poslije škole poručala i rekla mami da ide u "udrugu", a ja sam pitao kakvu udrugu pa mi je objašnjeno da ide na učenje. Postavio sam normalno pitanje koliko plaća za to i dobio neočekivani odgovor: NIŠTA. Pitao sam u čudu, zar i toga ima? Eto, ima. Naravski, kako kažu Ameri, "nema besplatnog ručka", pa i ovo netko plaća. Ali ne plaćaju roditelji, nego se u udruzi znaju snaći da dobiju novac za to i mnoge roditelje osloboditi tog nužnog izdatka za svoju djecu koji si mnogi roditelji ni ne mogu priuštiti. Kome to može smetati?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Guest 2010-12-27 11:55
Ja sam ne tako davno išao u tu istu školu, a nisam nijednom bio na instrukcijama. Imao sam solidne ocjene, ali ništa posebno. Sjećam se da je možda dvoje ili troje išlo na instrukcije iz matematike i engleskog, i to samo u kritičnim situacijama.
A opet, čujem da ima super-odlikaša (prosjek 5,0) kao nikad prije - tko je tu lud?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..darwin 2010-12-27 13:27
problem škole je u tome što u školi ne podučavaju djecu znanju nego poslušnosti urednosti čak i zalaganju ko u komunističkoj partiji, i tu padaju petice. Naravno onima kojima je stalo da im djeca nešto nauče a nemaju vremena djecu podučiti šalju ih na instrukcije ili evo u udrugu Idem i ja. Osnovno školski udžbenici su napisani tako da u njima nemate što pročitati i još su debelo tiskane važne riječi koje dijete mora znati i tako dijete stječe utisak da je važno samo naučiti te debelo tiskane riječi i dobiti peticu što se zapravo i dogaða a štrebanje fraza nema nikakve veze sa znanjem Nadam se da će udruga Idem i ja djecu podučiti kako kako pišu da misle svojom glavom a ne kao škola stvarati uzorne ovce koje će biti primjerni članovi stada. Ali kako kaže poslovica "na mlaðima svijet ostaje" pa se oni nedaju zezati i pametniji su od ishlapjelih djelatnika škole koji ih pokušavaju kroz izmišljene dijagnoze hiperaktivnosti adhd, prisiliti na poslušnost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # InstrukcijeMama 2010-12-27 13:46
Nije samo u Lošinju prisutan problem instrukcija. Prije par dana u Jutarnjem listu je izašao velik članak u kojem se piše o tom problemu. Meni se čini da su tu uz cjelokupnu lošu situaciju u Hrvatskoj zakazali roditelji koji ili nemaju vremena ili interesa za djecu. Pa ne mogu djeca odrastati da im se sve daje "prožvakano na tanjuru". Ideja da se treba sve dobiti odmah i sada bez rada, ponavljanja, volje i dr. je neispravna i ona stoji u podlozi ovakvog odnosa djece i njihovih roditelja prema radu. Da li su nastavnici nekvalitetni. Onakvi su kakvi su i bankovni službenici, liječnici, trgovci, sudci, policajci...Ran a povezanost roditelja sa svojom djecom, zdravorazumski pristup u zahtjevima od djeteta, granicama i discipliniranju je ono što se traži u odgoju djeteta. Roditelj mora imati pozitivan stav prema radu, zalaganju, učenju, poštovanju i uvažavanju drugih pa tek onda njegovo dijete može to imati i primjenjivati u životu. Postoji dio roditelja koji imaju izuzetno teške socijalne i zdravstvene prilike i kojima treba pomoć humane zajednice i društva općenito.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Pa sad si vi mislitecio 2010-12-27 13:57
Evo tog članka o kojem govori Mama:

Nastavnici - poduzetnici: Svojim ðacima drži instrukcije i unaprijed im daje kontrolne

Biznis s instrukcijama je eksplodirao. Nastavnici ih drže, učenici ih moraju uzimati da proðu razred, a više se ne moraju ni pojaviti: napisane zadaće i lektire dobivaju preko interneta

Link Text (www.jutarnji.hr/.../909095)

Pored ostalog tu piše:

U četvrtom razredu gimnazije smanjuje se postotak učenika koji uzimaju instrukcije iz fizike i kemije, no raste potražnja za instrukcijama iz hrvatskog jezika. Istodobno, postotak učenika koji uzimaju instrukcije iz matematike penje se na čak 87,4 posto. Instrukcije su crno tržište, neregulirano. Transakcije su uglavnom na ruke, u sivoj ekonomiji. Procjenjuje se da se godišnje okrene oko 400 milijuna kuna. Dakle, gotovo je nemoguće završiti obaveznu školu u Hrvatskoj, bez pomoći privatnih instruktora.

- Zbog lijenosti nastavnice iz osnovne škole, danas trošim 800 kuna mjesečno na instrukcije - počinje svoju priču majka dvoje zagrebačkih školaraca, maturantice gimnazije i učenika višeg razreda osnovne škole.

Kćer je u osnovnoj školi imala vrlo dobar iz engleskog. Smatrala je da joj taj predmet dosta dobro ide. Meðutim, u srednjoj je školi shvatila kako joj je znanje slabije od ostalih u razredu. Ispostavilo se kako su ocjene u osnovnoj davane proizvoljno - svi su učenici te nastavnice imali vrlo dobre ili odlične ocjene, a znanje mnogih bilo je, realno, nedovoljno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...darwin 2010-12-27 14:33
mama kaže da su roditelji zakazali u podučavanju djece. A kako i nebi kada je to jedno doživotno 24 dnevno zanimanje za koje nije potrebna škola bez novčane naknade, prava na dopust, odmor a onda roditelji otkriju kako su neškolovani i zanemaruju djecu nepodučavanjem i na kraju kako kod naprave opet su krivi za sve. Ja sam jedan slabo obrazovan roditelj pa ne bi bilo loše da udruga Idem i ja organizira podučavanje slabo obrazovanih roditelja da mogu prenijeti znanje i umijeće, napustiću posao da mogu to obavljati a država nek mi plati za to!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Nobelovac 2010-12-27 14:56
Nije problem u našoj djeci. Problem je što ovaj naš školski sistem je u totalnoj banani. Pitam vas je li normalno da učenik drugog razred ima ispit od 70 zadataka i da uči što su kulturne ustanove ,što je baletan i što je arhitekta. Sve to u drugom razredu. I onda se čude što su djeca nabrijana i luda. Pa ko nebi bio lud od ovakvih programa. Učiteljice se izvlače da je sve po pravilniku i da se sve to može. Frustriramo djecu da ni sami nismo svijesn zašto. Vrtić kaže da djeca prije škole nemoraju ništa znati , a onda kad doðu u školu ovi po[cenzurirano] e i odmah navale ko maksim po diviziji. Pristup djeci je katastrofalan, ima slučajeva da djeca totalno krivo pišu i drže olovku i onda se svi čude kako to. Ima tu dosta materijala za pisati. Treba zvati televiziju i doktore i onda sve dati u javnost što rade od djece.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...darwin 2010-12-27 16:18
Vrtić kaže da djeca prije škole ne trebaju niti čitati niti pisati, no istina je sasvim drugačija. Plan i program za niže razrede osnovne škole napravljen je za djecu koja znaju čitati i pisati prije škole. U prvom razredu djeca imaju takve pismene testove iz predmeta da ako u prva tri mjeseca nisu savladali čitanje i pisanje (čitanje s razumijevanjem da ne pominjem)naravn o da neće moći odgovoriti niti napisati niti što je baletan ni arhitekt ili nešto drugo Učenje čitanja i pisanja je dug proces a ne prva tri mjeseca prvog razreda. Naravno da većina postaju frustrirana i nemirna i gube interes za školu jer nisu pripremljena za to. Posebice možda i najveće frustracije počinju već u prvom razredu jer pripremljena djeca tj. koja znaju čitati i pisati dobivaju pridjev darovita i idu na dodatnu nastavu. Na dodatnoj nastavi se djeca pripremaju za više razrede osnovne škole i tako dalje uvišim razredima osnovne škole djeca se na dodatnoj nastavi pripremaju za srednju školu itd.. Djeca koja ne nauče čitati i pisati prije škole u školi dobivaju pridjeve netalentirana nedarovita, nemiran, tj. kako to dijete razumije "glup sam" i ništa se ne može napraviti a tome još malo kumuje dječje živosti i eto vam adhd problema, i optuživanja roditelja za nemarnost i nebrigu.Još ako roditelji žive u teškim uvjetima svaðaju se ili se razvode eto vam nepopravljivog problema. No istina je da se djeci može pomoći ako ih se ne gleda tko i što su im roditelji, pa se dijete po tome osudi po onoj narodnoj " jabuka pada ispod stabla" Naravno da tu može pomoći udruge poput Idem i ja ako se ovakvi problemi uzmu u obzir.
Web stranice osnovne škole su takve da se čovjek pita imaju li oni informatički pismene djelatnike.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pomoćUdruga 2010-12-27 18:09
Ovaj način školovanja stvara djecu sa ADHD jer im ne dozvoljava ono šta im je Ustavom zagarantirano a to je da uče ,već od njih traži da u školu doðu sa gotovim znanjem a onda u školi samo malo ponove i utvrde znanje i napišu ispit za pet. Tada učiteljice misle da su uspješne jer su uspjele stvoriti toliko i toliko odličnih učenika a istina je drugačija, odlične učenike su stvorili roditelji i tako program svakim danom postaje sve teži i teži. Udruge mogu pomoći ali one su tu da pomažu a ne da ispravljaju greške koje stvaraju sustavi, odnosno mogu pomoći u smislu da se pobune protiv takvoga sistema kao što bi i svi djelatnici školskogh sustava trebali reći "NE" takvim suludim programima i dokazati onima koji ih stvaraju a ne rade u razredu da su počeli letiti po oblacima i da su današnja djeca ipak samo djeca sa svojim mogučnostima ne puno različita od djece prije trideset godina. Doduše sa malo više informacija ali sa kapacaitetima koncentracije koji se nisu bitno promjenili (znači prvi razred od 5-15 minuta, drugi oko 20 min. i tako pomalo naprijed). Strušnjaci bi trebali predočiti te podatke pemetnima koji pišu te programe kad su se oni već toliko odvojili od svijeta realnosti i zaboravili na to.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # pomoćdarwin 2010-12-27 18:56
možete kao udruga koja se bavi problemima učenja kod djece informirati roditelje i djecu da djeca a ni roditelji nisu krivi, glupi ni ludi zbog suludog školskog sustava. Puno roditelja pati zajedno sa djecom zbog takve tiranije ali se ne usude protestirati, ali i gdje i kome se žaliti? Nažalost dok ne postanemo demokratsko društvo ovakve tiranije moramo trpiti jer nemamo izbora! Naravno djelatnici školskog sustava nikad se neće pobuniti protiv takvog sustava jer njima je dobro, imaju sigurno radno mjesto i siguran prihod novca na račun poreznih obveznika i boli ih briga za djecu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ŠkolaSkolarac 2010-12-27 19:37
Ma to je katastrofa, znam iz prve ruke da djeca imaju i tekakvih problema u školi prvenstveno zbog stiskanja učiteljica. E sada zavisi od djeteta kako će to podnjeti. Neka će biti nemirna i neposlušna te će ih vrle učiteljice prozivati nemogućima i neposlušnima ,a druga će iamti glavobolje boliti će ih trbuh od nervozetražiti će isprićnice za ne ići u školu. I to sve znaju stručne službe u školi i nitko ne diže glas protiv toga a naša škola je puna toga i problema za koje nisu ni najmanje kriva djeca. Ma trebaju se diči svi roditelji skupa i pozvati televiziju i sve da ti u javnost jer dosta je više toga. Molim vas lijepo vrle učiteljice su napravile pravilnike kako ocijeniti djete i što sve mora dijete ispunjavati za 5 i druge ocijene ma kamo smo došli. To im navodno pravilnik dozvoljava. I sada zamislite apsurd djeta vam je pametno i može biti odličan učenik , ali ga ovi u školi toliko izmaltretiraju da djeca jednostavnonako n par sati sijedenja više nisu za nekakav ozbiljniji rad. I zato imamo ovo što kažu na radiju i televiziji najgore učenike po znanju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # programravnateljica 2010-12-27 20:20
A i ravnateljica bi se mogla malo uključiti i ne tražiti od svojih djelatnika da budu tako revni. Pa zar lošinjska škola mora svake godine iznjedriti desetak ainštajna pa tako muštraju djecu. Naime u drugim sredinama (pa i u Zagrebu) ipak bez obzira na program prate realne mogućnosti djece pa tako u prvom razredu svakih 10-15 min. djecu vode na dvorište, u drugom su na tepihu svako toliko tokom sata a u trećem modeliraju na satu jer im je realno koncentracija ta koja je u tom uzrastu i nemogu djeca izdržati pratiti nastavu 45 min a kamo li 4 puta po 45 min i uz to biti dobra, aktivna, pokazivati znanje i tako dalje sve što od njih škola traži. Pa znanje im neće pobjeći. Obvezno obrazovanje traje 8 godina i stiči će sve naučiti a kako stvari stoje i srednja škola će biti obvezna pa nema potrebe pretjerivati. Na kraju krajeva naši stari su u školi učili samo čitati i pisati, zbrajati i oduzimati te tablicu množenja i to su znali cijeli život. A naša djeca sa svim jednadžbama koje uče u nižim razredima već od prvog razreda, pa razumjem šta čitam od prvog razreda, pišu ispite na tri četri strane od prvog razreda više ništa neznaju i na meðunarodnim testiranjima pokazuju loše znanje ne zato jer ne uče ili uče loše gradivo već zbog količine koje učesve zaborave .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .... 2010-12-27 20:48
Albert Einstein je bio izvrstan iz violine, pjevanja, fizike i geometrije. U ostalim predmetima bio je prosječan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # udrugaroditelj 2010-12-27 21:19
Djeca moraju pisati zadaće u udruzi jer im roditelji neznaju pomoći i to već u nižim razredima da ne kažemo da se i instrukcije traže u nižim razdredima pa kuda to vodi. Prosjećna djeca po normalnim programima bi i u nižim razredima morala moći to sama barem nas tako uče učitelji. Škola bi trebala biti za učenike a ne za instruktore i ostale.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # dnevnikpromatrač 2010-12-27 21:33
Priroda je već stigla do glavnog dnevnika. Stići će vjerovatno i drugi predmeti a poslije vjerovatno i škole. Kritična masa je očito dosegnuta i to na nivou države.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Roling Stone 2010-12-28 12:25
Istina je da je školski program prenakrcan i da od djece traži bubanje i gomilanje činjenica, a ne uči povezivati, kritički razmišljati, stvarati. Zato je za djecu dosadan i destimulirajući , pa je apsurd da je škola pravo mjesto za ubijanje radoznalosti i kreativnosti. Tome samo doprinosi mala stručnost nastavnika, ali i njihova nezainteresiran ost poticana lošim socijalnim statusom i malim plaćama. To dovodi do toga da se za učiteljski kadar regrutiraju oni manje nadareni i sposobni, pa se krug zatvara. U Lošinju je dodatno podcrtana situacija činjenicom da je za mali broj prosvjetnih radnika njihova profesija glavni izvor prihoda, to su više apartmani i barke, a ovo im je kao neka sigurnost sadržana u državnoj službi.
Školski program je stigao u dnevnike i na naslovnice, i sigurno je potrebna jedna dubinska reforma a ne samo kozmetičke promjene koje se dešavaju.
Loš program i loša provedba nisu sve. Problem su i roditelji. Starinska se je obitelj raspala, djeca su uglavnom briga samo roditelja, a ne kao prije cijele rodbine i svojte. Roditelji rade i nemaju dovoljno vremena za djecu, a nemaju ni znanja jer je roditeljski posao jedan od rijetkih za koje se smatra da je roditeljima u krvi, pa ne trebaju za njega učiti. Dodajte nisku obrazovnu strukturu lošinjskih roditelja i posao u turizmu, koji je cjelodnevan i dobijate puno djece koja ne znaju kamo sa sobom, o kojima se malo brine i koja objektivno trebaju svaku vrstu pomoći: od pažnje i razgovora do poduke o tome kako učiti.
Problem je složen i nije ga lako riješiti. Cijelu priču prate slabi socijalni servisi, vrtić nema dovoljne kapacitete za svu djecu, produženi školski boravak takoðer. Zato je svatko onaj tko bilo što radi sa djecom dobrodošao - i astronomi i šahisti, i karatisti i jedriličari, Idem i ja i bilo tko drugi tko je sposoban pružiti im kontinuiran i strukturiran sadržaj. Ne prigodno ih iskoristiti da kao medvjedi plešu, pjevaju, crtaju i raspravljaju da bi opravdali nečije programe i projekte, nego im trajno otvoriti vrata i osigurati brigu o njihovim potrebama. Koje su ogromne i imalo bi posla višestruko toliko udruga nego što ih ima. I to nas dovodi do toga da IDEM i ja radi dobar i potreban posao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Ja 2010-12-28 12:46
Sjetio sam se jednog svojeg nastavnika iz srednje, sjedio sam u prvoj klupi svaki dan ulazi sjeda za stol i otvara imenik ,okreće slijedeću stranicu i cijeli razred zapahne težak miris alkohola ,popravi naočale i kaže otvorite udžbenik na toj i toj stranici , pa prepišite tu i slijedeću stranicu , a kada je bio dobre volje on bi nam sam bezličnim glasom bez ijedne intonacije polagano čitao lekciju .Takvo obrazovanje smo mi stjecali u srednjoj a nije ni danas puno bolja situacija za našu djecu osim što su im natovarili još teže programe.Nastav nici su bez motivacije i bez kontrole a sve se to lomi na leðima djece.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # obrazovanjeučitelj 2010-12-29 11:51
Nema veze negativna selekcija učitelja već isključivo težina programa koja je sada postala pretjerana. Pa ne treba valjda imati doktorat za predavati u osnovnoj ili srednjoj školi. Pa sami nazivi škola govore što bi djeca trebala naučiti u tim ustanovama pa samim time i učitelji moraju imati jedan do dva stupnja više obrazovanje od onih koje uče. Na kraju krajeva učenje je cijeloživotni proces pa tako nije nužno da se baš sve mora naučiti u osnovnoj školi niti u srednjoj pa ni na fakultetu. Zato i postoje različiti stupnjevi obrazovanja pa tko voli nek izvoli. Ovakvim programima nam se dogaða da nam djeca ne nauče ni osnovno od siline podataka. Pa tako izaðu iz osnovne škole a da neznaju napisati sastavak ili da neznaju zbrajati bez digitrona ali zato znaju sve varijacije na temu tipa imenica i ostalih jezičnih zavrzlama kao i riješavati jednadžbe a jednom će se netko sijetiti pa će početi u osnovnoj riješavati derivacije i slično, znaju sve o županiskom i državnom ustroju i tako dalje i dalje. Tako stječu negativnu sliku o sebi i jedino što znaju je da su neuspješni što većina nije iako je prosječna i nakraju ih taj cijeli negativizam odnese u krivom smjeru odnosno u razne ovisnosti i evo ti problema i to onih pravih a to sve stvara velikm djelom naše nerealno školstvo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Prvo roditelji pa onda svi drugiProfesor 2010-12-29 11:54
Problem je nerealnih i nezrelih očekivanja roditelja, njihovih niskih očekivanja od vlastite djece, ali previsokih od svih drugih. Vaša su djeca pa je i normalno da se njima bavite, učite ih da se brinu o drugima, da je učenje rad a ne poza za drugog i ocjenu...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...darwin 2010-12-29 13:13
Udruga kaže „Udruge mogu pomoći ali one su tu da pomažu a ne da ispravljaju greške koje stvaraju sustavi..” Zavisi na koji način želite pomagati da se problemi školstva zataškaju i gurnu pod tepih ili da pomognete da se oni otkriju i isprave u budućnosti . Udruge i druge organizacije u povijesti nisu se stvarale s ciljem da isprave greške koje su napravili sustavi, nego da ukažu na te greške i da ih se spriječi u budućnosti. Učinjene greške ne mogu se ispraviti kao npr. osoba gore koja je morala trpiti smrdljivog alkoholiziranog profesora i ako dolazi iz nealkoholičarsk e obitelji, zatim vjerojatno je mu uskraćeno i znanje iz tog predmeta jer je sustav štitio alkoholičara, nesposobnog predavača a učeniku sugerirao da je glup i da ne može naućiti u što većina djece povjeruje a nažalost i roditelji koji vjeruju tom sustavu pa i sami kažu daje dijete netalentirano . Profesori ih uvjeravaju da su roditelji nerealni i nezreli , da imaju niska očekivanja od svoje djece a previsoke zahtjeve od učitelja. Koji su to previsoki zahtjevi? Kao roditelj koji dijete šalje u školu da nauči odlično čitati i pisati i da savlada odlično osnove računa i opće znanje, više nije potrebno od osnovne škole. A što učitelji rade - ocjenjuju ponašanje urednost zalaganje koje oni nazivaju radom, koji ih roditelji nisu naučili. Škola se svela na ispravljanje “odgojnih pogrešaka” roditelja pa nije čudno što djeca izlaze iz škole sa minimalnim znanjem. No to se danas može ispraviti putem interneta. Profesore glavni rad djece je igra i kroz igru djeca najviše nauče. Nažalost “škola po mjeri učenika” ostalo je samo mrtvo slovo na papiru. Škola nema namjeru da se prilagoðava učeniku nego zahtijeva da se učenici prilagoðavaju školi i učiteljima. U budućnosti se može spriječiti upošljavanje duševno nestabilnih osoba u školstvu a alkoholičare i druge ovisnike koji djeci daju loš primjer isključiti iz prometa
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Škola?????????? ??????????Profesor 2010-12-29 13:39
Vrlo ste optimistični (gore potpisani Darwin) odnosno takav stav proizlazi iz nepoznavanja problema ili načina odagajanja, prenošenja znanja, vrijednosti, vještina. Radi se o interakciji, radi se o primjeru koji se mora ponoviti velik broj puta da bi ga dijete usvojilo kao model ponašanja, zalaganje za vrijednost koja postaje djetetova. Igra da, za usvajanje znanja, isprobavanja u sigurnom okruženju...Niš ta se ne može ispraviti putem interneta. Internet je za odrasle, obrazovane ljude a o pomoći djeci nisam siguran. Ja ne kažem da je ovakva škola potrebna, a još manje dobra. Ne kažem da su dobre i potrebne stranke ili Sabor. Još manje banke. Ja samo mislim da nije lijepo biti djete u ovakvom svijetu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Profesorujoj 2010-12-29 13:52
Čitao sam knjigu čiji autor ju je posvetio kćeri riječima "Oprosti što sam te doveo na ovakav svijet".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # nepoznavanje problema?darwin 2010-12-29 14:05
Danas ne prolazi više isprika "nepoznavanja problema ili načina odagajanja, prenošenja znanja, vrijednosti, vještina". Napisano je toliko knjiga na sve te teme od stručnjaka koji su radili i upoznali takve probleme i napisali ih jednostavnim jezikom za nas koji smo savladali osnove čitanja s razumijevanjem, zatim dnevna glasila i drugi koji se bave tim problemima izvješćuju o tim problemima tako da odagajanje, prenošenje znanja, vrijednosti, vještina nije nikakav tajni sveti zanat! Mislite ako djeca ne poznaju ključne riječi iz informatike da neznaju što je internet. Naprotiv na internetu se mogu informirati o svojim pravima od kojih se učiteljima diže kosa na glavi kad ih se pomene. Steklji ste utisak da je internet za odrasle obrazovne ljude zato što se za njih organiziraju tečajevi interneta i napisane su knjige o tome dok djeca odrastaju s internetom te im netrebaju posebni tečajevi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # znanjeroditelj 2010-12-29 16:31
Ljepo je učiti, znati, stjecati zanje, vještine, radne navike i slično ali ostaje činjenica da su programi pre obimi i da je dječji mozak u razvoju te da u njega može stati samo odreðena količina informacija bilo kojeg oblika kako činjenica tako i ponašanja. Zbog tih suludih programa loptica se prebacuje sa jednoga na drugoga i odjedamput su svi krivi. Učitelji krive roditelje, roditelji učitelje, pa se uključuju udruge, autori knjiga stvaraju sve teže knjige jer kako se govori ima previše petica, ministarstva proizvode razno razne zakone, pravilnike i slično kako bi se zaštitili profesori i opravdali neke radnje ali u konačnici stradaju djeca i ona trpe ta sva naša prepucavanja. I dolazimo do društva koje proizvodi krnje osobe ili u još gorem slučaju monstrume a roditeljima se nabijaju epiteti da su nerealni i da neznaju odgajati i slično
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # neidem i jaKukuriku 2010-12-30 19:44
Blago vama što ste tako pametni.Šteta što i ja nisam tako pametan pa da se mogu uključiti u rad jedne tako pametne i naučne institucije.Vol io bih da sam sa tim ljudima a ne da samo moram raditi raditi i raditi:volio bih i ja prodavati maglu,ali roditelji su me kaznili i naučili su me da se u životu mora puno raditi da bi se imalo.I zato hvala mojim roditeljima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # neznanjedarwin 2010-12-30 22:44
ne postoje znanstveni dokazi koliko jedan ljudski mozak može primiti i memorirati informacija. Postoje izvješća koja kažu da najveći broj neurona čovjek ima pri roðenju, koji zatim ako se ne koriste počinju odumirati, znači nakon roðenja i ne obnavljaju se više!?? priroda je pripremila čovjeka s velikim brojem neurona (neuroni su glavni tip stanica mozga koji obraðuju i odašilju podatke) po roðenju, znači osposobila ga je za učenje i preživljavanje nakon roðenja. Poznato je i da bebe i djeca koja odrastaju u bogatom okružju ( misli se na duhovno, emocionalno a ne materijalno,pre dmetno) napreduju i postaju inteligentna. Nažalost suvremeni čovjek to nije razumio pa je stvorio mašineriju igračaka i visoke tehnologije misleće da će beba ili djeca uz cd playere i computer-e postati inteligentna bez utjecaja duhovnosti emocija i interakcija. Možda danas i imamo najveći jaz generacija no ikad jer imamo starije generacije koje su djetinjstvo provele u velikim ili malim obiteljima obiteljima ali interaktivno emocionalno I duhovno stvarajuči bolju viziju svijeta novi lakši život, zatim mi koji smo odrasli izmeðu svjetova starih I novih I mladu generaciju koja raste u novom svijetu, koja nema pojma što je lp ploča ili gramofon I smatraju to zamislite prapovijesnim(a ova djeca danas će za par godina cd I cd playere ili dvd playere gledati kao povijest) Trebamo li osuðivati djecu I mlade što svijet danas drugačije izgleda nego što su ga zamislili tvorci s početka prošlog stoljeća? Znam I osjećam da naša djeca trebaju pomoć u ovom svijetu promjena a da većina nas ne može im pomoći. Odgoj I učenje koji je nekad bio posao obitelji I zajednice (majka,otac,bak e,djedovi tete,strine, susjedi I ostali ) sveo se danas na roditelje I školu. Djeca imaju sve manje interakcija s živim bićima I postaju okrutna jer jedan autić lutka ili bilo koja druga igračaka I pc igrica ne može plakati kada ju dijete udari razbije ili slomi, tj. dijete nema priliku da nauči da može drugome nanijeti bol jer igračka neće plakati ako se razbije. Emocije ne može naučiti ni sa tv ni cd ni radija. No isto tako ne postoji razlog da se tv cd computer I internet izbaci iz odgojno-obrazov nih programa-da se vratimo u kameno doba? Društvo se mijenja, obitelj se mijenja I to mora biti jasno, vrijeme ide naprijed a ne unazad.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Udruga za pet !!!Zmijica 2011-01-04 19:09
Slažem se sa Vama, Memory !Prostor je predivno opremljen, a svoj posao rade sa ljubavlju!!A dokaz tome je to što moje dijete ide tamo sa guštom :D :zzz !!!Sve pohvale na njihov rad !Udruga me spasila odlaska u Rijeku,gnjavaže ...to može razumit samo onaj tko ima isti problem !!I zato čista petica za 5 g.rada !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Udruga za 140 000 +Guest 2011-01-12 18:19
Samo za logopedsku ambulantu bez ostalih donacija se osim prostora iz gradskog proračuna daje 140 000 kuna , i to je zaista veliki uspjeh udruge , s obzirom da se radi samo par sati sa malim brojem djece i to samo ako ste podobni a ako ne možete godinama biti na listi čekanja i vaše će dijete prije dočekati mirovinu nego da bude primljeno kod logopedice. Za taj novac i prostor se moglo osigurati 2 logopeda koji će raditi puno radno vrijeme. Netko tu lijepo zaraðuje .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # qwert 2011-01-12 18:44
Dva logopeda za 140 000? Misliš da bi našao logopeda da radi za plaću konobara? Svašta :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-12 19:11
Za ovo radno vrijeme koje odradi ova logopedica bi pronašao tri . Za logopeda nije potrebno biti magistar i meðunarodno priznati stručnjak ,ima ih puno kvalificiraniji h sa težim fakultetima koji rade kao konobari ili sobarice .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # juju 2011-01-12 19:18
Za logopeda je potrebno biti logoped. A to sto je neko zavrsio tezi fakultet i radi kao konobar ili sobarica ne pomaze ako je zavrsio recimo strojarstvo ili gradjevinu. Ne moze raditi kao logoped ;-) A za radno vrijeme ne znam.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # IDEM i ja 2011-01-12 21:27
Posao logopeda može obavljati samo logoped. Koji su uvjeti da se postane logoped odredila je hrvatska država, u skladu sa meðunarodno priznatim uzusima struke.

Logopedinja u Centru za zdravo odrastanje je završila Edukacijsko - rehabilitacijsk i fakultet, smjer logopedije, u roku i sa odličnim uspjehom. Njezino zapošljavanje je preporučila dekanica njezinog fakulteta, koja joj je omogućila i dodatno mentorstvo i savjetovanje. Logopedinja Centra za zdravo odrastanje prati zbivanja u svojoj struci redovnim edukacijama i stručnim savjetovanjima koje organizira njezin fakultet i Hrvatsko logopedsko društvo.

Logopedinja u Centru za zdravo odrastanje radi puno radno vrijeme uz izraženo zadovoljstvo korisnika i njihovih roditelja, kao i uz punu podršku tima udruge.

Jasno je da postoji frustracija roditelja koji moraju čekati da njihovo dijete doðe na red, i ona je razumljiva, ali ne daje nikome opravdanje da ocrnjuje jednu osobu ili njezinu stručnost samo zato jer ona ne radi toliko sati kao konobar u noćnoj smjeni.

Rad logopeda sa korisnicima je individualan i trajanje jednog tretmana je propisan stručnim normativima. Djeca ulaze u tretman prema redu čekanja ili prema hitnosti slučaja, o čemu odlučuje samo stručna osoba prema pravilima svoje struke.

Problem čekanja je problem velikog broja starije djece i mladih, koji nisu dobili pravodobni logopedski tretman.

Ukoliko je problem 140.000 za logopedski kabinet, onda bi zapošljavanje dva logopeda bio dvostruki problem. Kad bi puni iznos proračunske stavke bio namijenjen za plaću logopedinje, a nije, to bi značilo neto plaću od otprilike 6.800 kn, što je daleko manja plaća od prosjeka visoke stručne spreme od primjerice one u gradskim službama.

Osim plaće logopedinje, logopedski kabinet ima još nekih troškova, što može zamisliti svatko tko nije potpuna neznalica ili vrlo zlonamjeran.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-12 21:52
Najlošije plaćeni logopedi, defektolozi i socijalni radnici

Istraživanje je pokazalo i da se od početka krize (kraja 2008.) kod 45% zaposlenih plaća nije promijenila, a kod 40% se smanjila. Svega 4% ispitanika dobilo je dogovorenu povišicu. U 2010. najbolje su plaćeni inženjeri, čije su plaće 21% više od prosjeka. Slijede zaposleni u pomorstvu i prirodnim znanostima, kojima su plaće 9, odnosno 8% iznad prosjeka. Ove su godine najlošije plaćena pomagačka zanimanja (socijalni radnici, defektolozi, logopedi i slično) te zanimanje trgovačkih posrednika i prodavača čije su plaće 45%, odnosno 56% ispod prosjeka.

Ako ćemo usporeðivati po stručnoj spremi konobari su plaćeni puno bolje i bez noćne smjene osim u ovom Lošinjskom slučaju gdje je riječ o 56% natprosječnoj plaći.Sukladno tome bi trebao biti i angažman.

www.kigo.hr/tekst/1617.html
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Idem i ja - božji dar s nebamedo štedo 2011-01-12 22:22
Idem i ja, kad ste već tako vrsni poznavatelj ekonomskih prilika, plaća, uvijek ste u pravu, sve što Vi radite zlata vrijedi. Umjesto lupetanja koje vršite na temelju svoje subjektivne procjene o tome kako su osobe u gradskim službama daleko bolje plaćene od logopeda, navedite neke brojke o tome koliko su plaćene osobe sa visokom stručnom spremom na radnim mjestima u gradskim, državnim službama (izuzevši plaće gradonačelnika, ministara i ostalih visokopozicioni ranih dužnosnika).
Ne želim umanjiti značaj logopeda i njegovu stručnost, samo želim reći da je u današnjim prilikama plaća od 6800 kn vrlo lijepa plaća za osobu sa visokom stručnom spremom i godinu dana radnog staža i mnogi visokoobrazovan i bi ju danas samo mogli poželjeti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # deni 2011-01-12 22:56
Medo štedo, šta si ti glup ili ne znaš čitati? Pa lijepo ti je napisano "Kad bi puni iznos proračunske stavke bio namijenjen za plaću logopedinje, a nije, to bi značilo neto plaću od otprilike 6.800 kn". Znači da plaća nije 6.800 jer navedeno je da ima još drugih troškova. I još piše "što može zamisliti svatko tko nije potpuna neznalica ili vrlo zlonamjeran." Jesi ti zlonamjeran? :eek:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # deni degenimedo štedo 2011-01-12 23:46
Dragi/a deni
Jel možda misliš na troškove kupovine uredskog materijala i ostalih "enormih" stavki koje umanjuju navedenu cifru od 6800 kn? Napisao sam u svom komentaru da ne umanjujem ni značaj, ni stručnost logopeda, prema tome moj komentar nije usmjeren na samu osobu logopeda, nego na usporedbu koju iznosi Idem i ja a tiče se povlačenja paralele izmeðu plaće logopeda i visokoobrazovan og u nekoj drugoj državnoj/gradsk oj službi. Ako ti to u mom prošlom komentaru nije jasno, možda je bolje da i sam/a prihvatiš usluge tzv. pomagačkih zanimanja pa da te nauče čitati s razumijavanjem.
Puno mi je draži komentar osobe komentira iz kojeg svaka, imalo razumnija osoba može samostalno izvući zaključak, nego tvoj i komentar čitatelja Idem i ja koji se drže onog dobro poznatog načela Usta moja, hvalite me. JA JA JA JA JA

Evo ti jedan prigodan glazbeni broj, nadam se da ti neće trebat objašnjenje zašto baš ova pjesma. Uključi malo mozak, neće bolit, vjeruj.

www.youtube.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # deni 2011-01-13 00:07
medo štedo, mene zanima da li si ti razumio to što si napisao ili trebaš usluge tzv. pomagačkih zanimanja da ti pojasne. Bojim se da ti ne bi pomogle. A ni neki glazbeni broj ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # IDEM i ja 2011-01-13 12:03
Logoped za svoj rad ne treba samo uredski materijal. Za rad logopeda potrebni su didaktički materijal i oprema, knjige i svakodnevno pripremljeni materijali, koji su za roditelje besplatni. Svako dijete odlazeći kući sa tretmana ponese materijal s kojim roditelji mogu i trebaju raditi sa djetetom kod kuće i sudjelovati u napretku djeteta. Osim toga logopedski se kabinet čisti, grije zimi i hladi ljeti, dnevno se kopiraju deseci stranica, a logopedinja se redovno stručno usavršava na skupovima koji nisu na Lošinju.

Naglašavamo da logopedinja Centra za zdravo odrastanje radi sa većim brojem djece nego što propisuje normativ u školama ili bolnicama, a da pripremu za rad češće obavlja u svoje slobodno vrijeme nego u ono plaćeno. Pored toga logopedinja sudjeluje u kreiranju, provedbi i vrednovanju ostalih aktivnosti Centra za zdravo odrastanje.

Naglašavamo da su logopedi deficitarna struka u Hrvatskoj i da mogu birati gdje će raditi. Oni kadrovi u Lošinju koje grad treba, a u istoj su poziciji deficitarne struke, dobili su stanove i druge pogodnosti kako bi se odlučili raditi na Lošinju.

Ne umanjujući rad niti jedne druge struke u bilo kojoj ustanovi, plaću logopedinje usporeðujemo sa plaćama u Gradu Malom Lošinju jer se logopedski kabinet financira upravo iz tog izvora.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Zlobo 2011-01-13 12:23
U proračunu za 2011. godinu piše da je ukupni iznos za plaće zaposlenih u gradskoj upravi 5.557.000 kn. Ako je taj broj 36 osoba, znači da je prosječno po osobi 154.361,11 kuna. Po tome ispada da je u proračunu namijenjeno petnaestak tisuća manje za logopeda nego što je prosječna plaća u gradskim službama. Nije dakle neki ekscesni trošak, nego malo ispodprosječni.
Nego, jesmo li se složili trebamo li logopeda ili ne?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Što je razvoj?Ribar 2011-01-13 13:35
Koliko košta zdravstvo jedan put u Rijeku.? Zatim dan koji roditelj izgubi vodeći to dijete u Rijeku? Općenito otoci pružaju nizak standard i nivo usluga iz svih područja. To što je ovaj grad razumije da je potrebno ulagati u visokoobrazovan e ljude, da je potrebno imati i liječnika i terapeuta i logopeda i profesora i još svašta je velika zasluga gradonačelnika i entuzijastičnih pojedinaca. Ja da sam u poziciji odlučivanja bi potakao i ishodovao zapošljavanje ljudi koji bi obogatili život u ovom gradu usa sadržajima koji treba imati grad da bi bio grad. A prethodni zlonamjerni komentar (napisala ga je jedna osoba) neprimjeren je, zlonamjeran. Ovaj grad bi trebao imati i kvalitetnu službu koja bi osmislila i poticala ekološki razvoj, pa poljoprivredu, male obrte te ograničila stihijski "kafanski" razvoj, stihijski ribolov, neautentičnu ugostiteljsku ponudu...a za to treba puno raditi, puno učiti, putovati, a kao prvo ne biti zlonamjerni bjednik
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mXcomment 2011-01-13 17:27
U nedostatku argumenata i shvaćanja napisanih komentara neki počinju raspravljati sami sa sobom o tome da li je logoped potreban ili ne .
Logoped jeste potreban ,štoviše potrebna su dva jer ova postojeća logopedica ili ne zna sebi organizirati posao ili je stanje toliko loše da joj je potrebna pomoć još jednog logopeda, osigurana su i dostatna sredstva za to ali se troše na jednog logopeda što nije dovoljno. Raspravlja se o plaćama izvlače neki nerealni prosjeci tj zbrajaju se jabuke i kruške iako nije teško saznati kolika je prosječna plaća logopeda a to je daleko ispod prosjeka koji se ovdje nastoje navući usporeðivanjem sa sasvim drugačijim poslovima . Navedena sredstva su u drugim sredinama dostatna skoro za dva logopeda.
Bilo bi logičnije da je logoped zaposlen pri vrtiću ili školi jer je rad logopeda 90% vezan za djecu tog uzrasta ,to je gradska ustanova i postojala bi kontrola rada i utrošenog novca.
Siguran sam da bi u tom slučaju bilo dosta i upola manje novca za puno bolje rezultate.Osim toga bi se mogla kvalitetno napraviti lista prioriteta kojoj djeci je ta usluga najpotrebnija a ne kao sada da se lista odreðuje na osnovu veza i poznanstava iako to svi graðani a najviše djeca i te kako skupo plaćaju.
Ta usluga je gradu i te kako potrebna ali to ne može biti opravdanje da se sredstva grada troše i razbacuju nenamjenski po različitim udrugama kada za to postoje puno prikladnija mjesta i gradske ustanove .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # računkendo 2011-01-13 17:37
Citat:
Navedena sredstva su u drugim sredinama dostatna skoro za dva logopeda.
A kolika bi onda bila plaća jednog logopeda kad bi dva logopeda dijelila 140 000 kuna? Ovako od oka bez računanja to bi bilo oko 5800 kuna mjesečno bruto. Za tu plaću ne rade ni sa srednjom spremom u gradskoj upravi :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mXcomment 2011-01-13 18:25
Gradska uprava radi drugi posao , a ako usporeðujemo različita zanimanja jedan pomorac sa srednjom školom može zaraditi nekoliko tisuća Eura ,da ne usporeðujemo nogometaše Dinama koji se financiraju iz gradskog i državnog proračuna .
Ne plaća se školska sprema nego posao koji se obavlja , znači taj posao se usporeðuje sa istim poslom u drugim gradovima i ustanovama a ne sa potpuno različitim poslovima koji nemaju veze jedni sa drugima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Procelnik iz Mrduse donjeHamlet 2011-01-13 18:43
No dobro, a reci ti mxcoment gdje naci dva logopeda da na Lošinju rade za 5800 bruto place. I nije tocno da se usporedjuje s istim poslom u drugim gradovima, jer onda bi svi gradonacelnici, procelnici itd. imali iste place, tj. u Zagrebu istu kao u Mrdusi donjoj :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KomentarMama 2011-01-13 19:02
Pod ovim mXcomment se krije nepismena , ali vrlo zlurada neznalica. Pa raspitajte se koliko košta jedan zaposlenik u vrtiću? Tko kontrolira kriterije odabira djece u vrtić, tko opservira tu djecu i odreðuje prikladni, potrebni ili nužni tretman ako se uoče kakvi problemi?
Zanima me kakvu kvalifikaciju ima osoblje u toj instituciji, tko i kakvu kontrolu provodi i koju znanstvenu metodu koriste ili koji priznati odgojni koncept se koristi u vrtiću da se ovako neprijateljski vrednuje rad jedne udruge. Ja znam da se iza toga krije samo frustracija jedne osobe koja ima manjak znanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # A crkva????Papa 2011-01-13 19:07
pratim ovu raspravu odnosno bulažnjenje nekih mXcomment- a. Kako se ne pitate o znanju, utemeljenosti, poštenju i brizi za ljude npr. svećenika i jedne upitne institucije zvane crkva????Koliko se njima daje i tko od toga ima koristi. Sramite se licemjeri, zlobnici...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mXcomment 2011-01-13 19:12
Da skratimo i navedemo konkretne podatke koliko iznosi plaća logopeda. 5415,37 x koeficijent 1,25 = 6769,21 Brutto plaće , ovisno o gradu manja razlika je u prirezu , od 6769,21kn bruto na ruke se dobije 4773,63kn primjer Zagreba.

izvor:Pravilnik o kojeficijentima plaća u državnoj službi .
Link : nsz.hr/.../...

Iako nisam završio fakultet ne znači da sam budala i da mi netko na osnovu diplome može posao koji vrijedi 70 000 Kn naplatiti 140 000. Osim ako se ne radi kao u HAC -u i sl. a to je čini se ovdje slučaj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...tata 2011-01-13 23:44
...mxcomment slažem se sa Vama točan podatak ste dali samo ste zaboravili navest jednu bitnu stavku. Gore navedeni izračun plaće odnosi se na logopeda koji radi 4 sata dnevno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mXcomment 2011-01-14 09:32
Dragi kolega ispravak netočnog navoda . Izračun se odnosi na plaću za puno radno vrijeme , ili ste možda htjeli reći da naša logopedica radi 4 sata dnevno pa se nismo razumjeli. Koeficijente plaća zaposlenih u državnim službama ne odreðujem ja nego su propisani pravilnikom na nivou države. Koeficijent za diplomiranog logopeda je 1,25 , a kao osnovica se uzima prosječna plaća i to je plaća koju dobivaju svi logopedi zaposleni u školama , vrtićima ,bolnicama i drugim državnim ustanovama od Dubrovnika do Vukovara . Kao što sam rekao manja odstupanja postoje jer nije isti prirez u svim gradovima i županijama ali to nije velika razlika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # podstanar 2011-01-14 10:47
Ja mislim da bi mxcoment trebao uzeti stvar u svoje ruke pa da za 4773,63 kn mjesečno naðe dva logopoeda koji će doći raditi na Lošinj. A tko ne bi došao? Logopeda ima za bacanje, a život na Lošinju je jeftiniji nego u Zagrebu, podstanarski smještaj je budzašto ... Ma tko ne bi došao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # šuki 2011-01-14 12:28
Podstanaru, kad si se već toga dotakao, život na lošinju je uistinu jeftiniji nego u zagrebu. A i podstanarski smještaj takoðer.
Nego, što se se uhvatili logopedinje ko krpelji. Ovih dana vlada prava borba za radna mjesta člana uprave naše vrle naftne kompanije sa bruto plaćom 146000 kn MJESEČNO. Ako oni za drkanje one stvari mogu imat takva primanja, mislim da iznos od 140000 kn godišnje za logopedinju nije cifra od koje će se netko preko noći obogatiti, kupit audija od 100000 eura ili kuće u prvom redu do mora. A ruku na srce, mislim da je njen rad višestruko korisniji za društvo od rada gore navedenih drkaroša.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # podstanar 2011-01-14 13:44
Šuki, nisam baš siguran da je na Lošinju život jeftiniji. Pa u Konzumu u Zagrebu napr. neke stvari su puno jeftinije nego kod nas, a imaš veći izbor. Da ne kažem da ne moraš potezatu u Rijeku ili Zagreb (jer već s tamo :-)). A što se tiče podstanarstva ne znam cjene u Zagrebu, ali tu je problem da te početkom sezone šupiraju van ako ne možeš plaćati kao turist.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # LogopedRoditelj 2011-01-15 18:37
Rad udruge je hvale vrijedan jer bi inaće djeca na logopedski tretman išla u Rijeku a znamo koliko je to mukotrpno a de ne govorimo koliko to i košta. Ali i ravnateljica škole bi se mogla malo angažirati oko toga da programi koji se provode u njezinoj školi budu primjereniji djeci pa bi bilo puno manje potrebe za logopedima, psiholozima i defektolozima. Naime po Hnosu djeca nisu trebala znati svaku pojedinačnu činjenicu iz knjige a da ne kažem da su i ispiti bili manje obimi. Roditelji su jako ogorčeni i a izbori idu pa s obzirom da je ona iz HDZ može donjeti glasove stranci ali ih može i odnjeti. Kako sada stvari stoje roditelji su jako bjesni na školu i šta se sve traži od njihove djece pa sukladno sa time i glasova će biti manje. A pristup programima se može olakšati kao što i neke škole rade, pa tako djeca u nižim razredima više borave na zraku, igraju se tokom sata, imaju tepih u razredu koji stvarno i koriste i stvari za modeliranje i slično.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mXcomm 2011-01-15 19:17
Čini mi se da su i programi koji se rade u vrtiću i osnovnoj školi neusklaðeni . Od djece se očekuje da u školi znaju već puno toga što ih se u vrtiću ne uči a niti nije u programu da se uči u vrtiću. I tada ispada da većini djece trebaju psiholozi,defek tolozi , pedagoz,logoped i ,pomoć raznih udruga itd. A sve zbog nesposobnosti sustava da usklade svoje programe prave budale od djece i roditelja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # LC 2011-01-15 19:33
Vrtićima, školi i uopće školstvu ima se štošta zamjeriti, ali mislim da nikakvi školski programi, hnosovi it.d. ne mogu ukloniti ili smanjiti potrebe za logopedima, psiholozima i defektolozima. Nema tog programa koji može ukloniti djecu sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvitku i s poremećajima u ponašanju i uvijek će ih biti, a to je posao defektologa. Isto tako nema te škole i školskog sustava pa da ne bude djece s nekim poremećajem govora i glasa, oštećena sluha, poremećaja čitanja ili pisanja pa da ne treba logoped. Jer ne može nastavnik biti educiran i za probleme defektologije i logopedije. Ista stvar je i s psiholozima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lektira 2011-01-15 20:06
Na primjer u programu je da se u drugom razredu čita slikovnica za niže razrede Pinokio ali u našoj školi daju djeci knjigu od 120-180 stra ovisno o izdavaću i fondu slova i tu bi se ravnateljica mogla uključiti jer nije logično da djeca čitaju tako debele knjige
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mama 2011-01-15 20:52
Možda se i jeste uključila prilikom nabavke lektire .Govore da nije dobro da djeca uče čitati i pisati prije škole jer puno togas krivo nauče i da je to kasnije teže ispraviti a od njih se već u prvom razredu očekuje da kod kuće rješavaju domaće zadaće koje je nemoguće riješiti ako ne znaju napredno čitati i koje su količinski skoro jednake onome što odrade u toku cijelog dana u školi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # izboriroditelj 2011-01-15 21:02
Pa onda ce se riješenje vidjeti na izborima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...darwin 2011-01-15 21:41
LC kaže-” Jer ne može nastavnik biti educiran i za probleme defektologije i logopedije. Ista stvar je i s psiholozima”.Pr očitaj na stranicama MZOŠ Link Text (public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2207) ciljeve i zadaće odgoja i obrazovanja u osnovnoj školi. hoćeš reći da nastavnici nisu educirani za za posao koji obavljaju. Ako je tako ne čudi me 86% bezvrijednih diploma i mogu ih slobodno spaliti
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # deda 2011-01-15 21:54
Nisam primjetio da je neko rekao da nastavnici nisu educirani za za posao koji obavljaju. Ako znam čitati, rekao je otprilike da nastavnik fizike ne mora završiti još i psihologiju, defektologiju, logopediju ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...darwin 2011-01-15 22:25
Nastavnik fizike ne mora završiti psihologiju defektologiju ni logopediju nego se stručno usavršiti i učenicima s lakšim teškoćama u razvoju i koja se u pravilu uključuju u redovitu nastavu fizike uz individualizira ne načine rada prenijeti znanje, takoðer s djecom sa govornim manama i disleksijom i diskalkulijom koja uče na drugačiji način i imati razumijevanje i strpljenje!!! U osnovnoj školi ima dosta takve djece koja imaju poteškoće u učenju i žrtva su stručno neusavršenog učitelja fizike, matematike koji o takvim problemima nisu ni čuli i takvu djecu trpaju u koš s djecom mentalne retardacije jer ti učitelji ne mogu svladati dodatne programe usavršavanja koje ih hnos obvezuje
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # LCMama 2011-01-15 22:38
Ja sam kao konobarica imala predmet psihologiju , kako nastavnici nisu educirani za psihologa , defektologa i logopeda a rade sa djecom . Neku osnovnu naobrazbu bi trebali imati jer je očigledno da će nampo dosadašnjem trendu tog kadra uskoro biti potrebno više od nastavnika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # carinik 2011-01-16 12:18
čitam sve ovo, i sve se manje čudim kako to da završeni maturanti ne znaju pravilno ispuniti najobičniji obrazac
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # SkolaUcenik 2011-01-16 19:03
Ma molim vas lijepo, kako to skola na Rabu i u Zagrebu imaju za skolsku lektiru nesto poput slikovnice a, ove uciteljice u nasoj skoli opterete ucenika sa knjigom od 180 stranica. Ta knjiga se mora citati minimalno 7 stranica dnevno svaki dan daq bi se to procitalo. E sada vas pitam sto ce dijete u 2. razredu zapamtiti od svega toga kad se jos upoznavaju sa citanjem. Dolazim sve vise do zakljucka da nam unistavaju i muce djecu, stoga trebaju roditelji dici glas protiv takvog maltretiranja i zvati televiziju i medije te ih informirati sto rade od nase djece i isto tako pisati pismo pravobranitelji ci djece sto se tu radi i kako se maltretiraju djeca. Uciteljice su se dogovorile izmedu sebe imaju gotove priopreme za Alfin program koj je golo smece u odnosu na ostale nakladnike i drze se toga jer se gospodama neda pisati druge pripreme. Sramota. :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Roditelj 2011-01-17 12:31
Ma dajte molim vas o čemu pričate, program školovanja odreðuje država i učitelji ga samo provode. Bunite se protiv opterećivanja djece, a onda se čudite što nemaju pojma ni o čemu i kasnije nemaju bazična znanja na koja mogu nadograðivati nova. Jasno je da djeca moraju što više čitati, jer ih jedino sustavno čitanje opismenjuje i uči na to da čitaju s razumijevanjem. Neka vam djeca malo manje vise na Facebooku i manje gledaju 1001 noći i ostale sadržaje neprimjerene djeci i neka čitaju knjige primjerene njima. Slikovnice su za mlaðu predškolsku djecu, a ne učenike. Reći da učiteljice maltretiraju djecu jer traže od njih da čitaju je apsurdno i bezobrazno, odaje glupost i neobrazovanost. Budite sretni da je učiteljicama toliko stalo do vaše djece da ih tjeraju čitati. A vi se manje angažirajte da im pronaðete sažetke sa interneta i da kudite učiteljice, nego i vi tražitre od djeteta da uhvate knjige u ruke.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # istinaBivši učenik 2011-01-17 13:24
Škola nekad i škola sada nemogu se usporeðivati. Svatko tko je bio učenik a danas ima djecu to vidi i razumije. Danas su djeca preopterećena a kriteriji ocjenjivanja su puno stroži. Neke dijelve iz gradiva za peti razred ove godine se obraðivalo u šestom prošle. U udžbenicima nije rijetkost pronaći loše zadane zadatke koji su nerješivi pa dodatno zbunjuju. Da ne duljim previše i učiteljima i učenicima želim
uspješno svladavanje svekolikog gradiva pa će lijepa naša puna odlikaša imati puuuuunoooo školovanog kadra na birou za zapošljavanje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...darwin 2011-01-17 13:35
Program školovanja odreðuje MZOŠ u suradnji sa stručnim suradnicima meðu kojim su i učitelji, a tamo je sve napisano crno na bijelo samo što to neki ne žele pročitati, ipak radi se o 370 stranica. postoje naputci o tome kako i što samo što ih nitko ne čita! Knjige se tiskaju u raličitim verzijama za različitu dob. O čemu pričamo evo jedan primjer, dijete treći razred pita: zašto kada podijelim 17:5 dobijem 3 i 2 ostatka a kada taj isti broj podijelim na kalkulatoru dobijem 3.4 Trebam li reći da čeka vrijeme kada će to učiti u školi a kada kažem da pita učiteljicu kaže da ne želi da se sramoti pred razredom zbog glupog pitanja! Naravno da ne kažem da čeka nego crtam pišem i objašnjavam razlomke i decimalne brojeve koji se uče u petom razredu, da to kažem učiteljici zbilja bi mi rekla da to ne trebam sad objašnjavati kao što kažu da ne treba dijete učiti čitati prije škole kada to žele! Problem je što učiteljice neznaju raditi svoj posao! Osobno sam u prvom razredu dobio naputke od učiteljice kako i što moram raditi s djetetom! Ona je samo dijete ocjenjivala. Vrijedi li dijete uopće slati u školu ako moram kod kuće sve obavljati. Razumijete li da meni nitko ne plaća to vrijeme koje obavljam za učiteljicu a ja je plaćam za fuš!!! Očito ne poznajete djecu! Djeca su po prirodi radoznala i žele sve da znaju i postavljaju pitanja koja učiteljice guše jer ih ne razumiju! Učiteljice nikada nisu razumjele reformu školstva. Jel vama jasno da 86% hrvata dobija diplome koje ne vrijede jer ništa neznaju raditi upravo zato što su mislili da je čitati knjige od 200 stranica u drugom razredu osnovne škole dokaz da su inteligentni. Ja sam jedan slabo obrazovan roditelj, znači li to da je moje dijete osuðeno na neznanje propast i kriminal jer neznam dijete podučiti kako treba?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # SkolaUcenik 2011-01-17 17:43
Darwin ovo si tocno reko, nemozemo mi nasu djecu uciti doma , jer se ucuteljicama neda raditi. Problem nije samo u skoli nego starta vec od vrtica kamo se sve baca pod tepih i poslije nastaju problemi. Zamislite molim vas koliko energije djete mora uloziti da procita tu knjigu od 200 stranica i da jos zapamti sto je u njoj napisano. Ma ovo skolstvo je skroz otislo u bananu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ljudi, smirite strastistarleta 2011-01-17 18:17
Dajte, ljudi smirite strasti i ne budalite prigovaranjem učiteljima što traže da djeca čitaju. Pismenost je u Hrvatskoj na tako niskoj razini da je to sramota, a o govornoj kulturi da se i ne priča. Jadna nam majka ako generacije mladih budu obrazovane na temelju kompjuterskih igrica, facebooka, slikovnica TV i videa, a kulturu poprime od starleta i političara na TV. A što se tiče opterećenja gradivom, za to nisu krivi ni učitelji ni ministarstva, jer stvari se mijenjaju brže nego ikada u povijesti. Djeca se moraju na to navikavati ili će ispasti iz natjecanja koje je sve žešće i okrutnije. A što se tiče učitelja, oni rade svoj posao koliko mogu i znaju, a na njih se uvijek pljuvalo i pljuvat će se. Neki to zaista zaslužuju, pa i ovdje na Lošinju, ali većina savjesno radi svoj posao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..... 2011-01-17 19:55
da profesori i učitelji savjesno rade i obrazuju dokazuje Ava Karabatić izvrsna studentica Filozofskog fakulteta!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-17 20:55
Složila bih se sa Darwinom u skoro svemu što je napisao. Posao i obaveze nas tjeraju da sa djecom provodimo dva sata dnevno jer smo mi na poslu a djeca u vrtiću ili školi . A kada djeca koja su cijeli dan provela u vrtiću doðu u školu dobijemo kritike da djeca ne znaju osnovne stvari da se ne znaju ponašati , da su nekulturna. Ako su djeca od 07 do 15,45 u vrtiću tko je tu u tom slučaju zakazao. Ako živimo u skladu sa vremenom i odgajatelji i nastavnici trebaju ponijeti veći teret a ne samo djeca.Biti odgajatelj i nastavnik ne znači samo paziti da dijete negdje ne odluta ili mu samo pročitati lekciju iz udžbenika.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...fritula 2011-01-18 08:06
Ava Karabatić mi je uzor, i ja želim biti kao ona kad odrastem.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # učenjeroditelj 2011-01-19 09:24
Točno je da djeca sve manje znaju kad izaðu iz škole ali to nije zato jer ne uče već zato jer previše uče pa većinu stvari zaborave.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-19 12:12
Zatrpaju djecu sa hrpom bespotrebnih stvari i normalno da to više ne mogu pratiti.Prije se učilo u školi a danas ih zatrpaju da još cijelo popodne imaju za raditi kod kuće bez da im netko nešto objasni ako zapnu. Nije to samo Copy / paste pa trpaj koliko god stane ,i kompjuter zablokira kada ga pretrpate sa previše programa i podataka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Tko je tu kriv?GG 2011-01-23 13:07
Čitam ove komentare i vidim da se za stanje u školama okrivljuje sve i svakoga: učitelje, školski sustav, ministre, roditelje, djecu, programe, HNOS, HDZ i šta ja znam koga sve ne. Mislim da stoga vrijedi pročitati što o tim problemima kaže profesorica hrvatskog jezika iz Zagreba. Objavljeno u Novom listu, a link ću navesti na kraju:

Mislite da takav obrazovni sustav ne može odgajati ljude koji će stvarati zdravo društvo?

– Mislim da smo tek u začetku razvoja graðanskog, a duboko zaglavljeni u moralno razorenom i degradiranom društvu. Kad osjetimo razliku izmeðu pojma narod i graðani, možemo dalje razvijati graðansku odgovornost i aktivizam. Tek onda počet ćemo voditi i posebnu brigu o onim segmentima, a prosvjeta to jest, kroz koje se najsnažnije može fokusirano djelovati na stvaranje zdravog društva. Mislim da je ova profesija vrlo odgovorna i važna, važno je tko ju i kako obavlja. Kad govorimo o obrazovnom sustavu, tu je najprije bila potrebna jedna ozbiljna selekcija u smislu tko može, a tko ne može odgajati djecu. Kroz prosvjetu se tek nakon toga može ozbiljno i s efektom djelovati na društvene anomalije.

Nedavno istraživanje GONG-a meðu srednjoškolskom populacijom dalo je šokantne rezultate. Učenici zagovaraju nedemokratske stavove, a izmeðu ostalog misle da bi Hrvati u Hrvatskoj morali imati veća prava od ostalih?

– Rezultati me nisu šokirali, da je ista anketa provedena i u ostatku populacije, dala bi otprilike iste rezultate. Zbog svega toga su i moguće odvratne i devijantne pojave, kao što su recimo korupcija i amnestiranje ljudi od zločina. U Hrvatskoj se protiv toga borimo samo na razini retorike, imamo posve pogrešne društvene idole, toleriramo najgore oblike kriminala i zločina. Sve te pojave kojima su djeca svjedoci oblikuju njihov, tj. baš ovaj prozivani »svjetonazor«.

Nezgodna pitanja
Ako su to djeca naučila kod kuće ili se nitko kod kuće njima ne bavi, kako to da prosvjeta, barem za detalj, ne promijeni mišljenje mlaðih generacija?

– Većina se prosvjetnih radnika, pri tome mislim i na one koji ih kolektivno predstavljaju – sindikate, nije u stanju pobrinuti za sebe. Dosad nisu dizali glas u vezi s bilo čim, što znači da sami sebi ne pridaju značaj kakav bi u društvu trebali imati. Kako će onda takve privatne osobe profesionalno činiti nešto više od mediokritetskog rutinskog djelovanja ili manevra. Hrvatske su zbornice većinom depresivna mjesta, a pojedinačni entuzijasti, koje nitko ne pohvaljuje zbog njihova požrtvovnog rada i nadprosječnog zalaganja, ne mogu pomaknuti stvari – malobrojni su i njihov rad ničim nije dodatno nagraðen, barem istaknut i pohvaljen, a kamoli što drugo. A o prosvjetnim ministrima, u kronološkom nizu od 1990. godine i minstarstvu kao instituciji koja bi trebala brinuti o statusu nastavnika u koji ulazi te potplaćenost (ispod prosjeka su hrvatske radničke plaće) – sve najgore. Ne bih mogla izdvojiti niti jednog ministra koje bih istaknula kao pozitivan primjer za bilo što.

Kakav je vaš način rada s djecom?

– Nije niti konvencionalan, niti metodički formalno dosljedan s dosta »alternativne« lektire. Iako se u suvremenoj nastavi kombiniraju metode i pristupi multimedijalnog tipa, osobno mi je razgovor uvijek baza, tako da je moj pristup dijaloški, temeljen na humanističkim vrijednostima koje nalazimo u književnim djelima pa ih aktualiziramo. Tako dotičete razne životne teme, situacije, problematike. Uz opsadu Troje, možete govoriti o katarzi, o Srebrenici.

Taj sat može imati jednu jaku i pamtljivu, a što je najvažnije – primjenjivu poantu. Učenje doslovno služi razumijevanju svijeta oko sebe, različitim i važnim suočavanjima koja se na ovim prostorima izbjegavaju. S djecom treba govoriti otvoreno i iskreno, pazeći da se uvijek ostane u okviru profesionalnih uzusa. Ako djetetu trebam odgovoriti na nezgodno političko pitanje iz suvremene povijesti, taj odgovor treba biti istinit i znanstveno utemeljen.

Djecu pritom treba uputiti na relevantnu i vjerodostojnu literaturu najpriznatijih autora. Zbog toga mi je drago kad na istim mjestima koje ja posjećujem – na koncertima, književnim promocijama ili društvenim tribinama – susrećem svoje bivše i sadašnje učenike za čiji se svjetonazor i humanost nikad ne moram bojati.

Zapuštena djeca
Nedavno smo u našem listu pisali o inicijativi jedne udruge, koja predlaže da se u školama provodi kviz o Domovinskom ratu, a da se usput djeca natječu u »poluvojničkim disciplinama«. Jedna od predloženih disciplina je bacanje školske bombe u metu na zemlji.

– To je bizarno, i to je eksplicitna metodologija fašizma koja se i do sad više ili manje provodila u školstvu. Kad to kažem, mislim na programe odreðenih predmeta, na problematiku oko jezika, mislim na udžbenike iz povijesti o čemu je često govorio i povjesničar Tvrtko Jakovina. Jedan talijanski povjesničar prije par mjeseci u razgovoru za jedan dnevni list rekao je da hrvatski udžbenici povijesti mijenjaju povijest. Dakle, različiti režimi – različite interpretacije. Falsifikati. Ovaj bizaran prijedlog s bombom, dakle, odavno se već provlači kroz školovanje i postoji u vidu loših programa i loših nastavnika – ljudi koji su učionicama držali fašističke govore hvaleći NDH i pritom napredovali u karijeri. Time se nitko do sad nije ozbiljno pozabavio.

Radili ste s takvim ljudima?

– Jesam. Radila sam i u školama u kojima vlada opća zapuštenost, od ravnatelja, preko nastavničkog kadra, do djece. Radila sam u uvjetima u kojima se apsolutno nikoga ne može obrazovati.

Kakvi su to uvjeti?

– To su uvjeti u kojima dijete sjedi i drži noge na stolu, dobacuje i psuje, a vi mu ne smijete reći da iziðe van jer to nije pedagoški. Stručne službe koje se uključuju u takve vrste konfliktnih situacija (pedagozi, psiholozi) više manje odraðuju svoj posao reda radi i njihov rad ne donosi nikakav efekt. Nitko ne štiti profesore u takvim sredinama, gdje su ugroženi i rade pod visokim stresom, nego je sve prepušteno njima i oni su ti koji se moraju snalaziti. S krajem godine, svakodnevni su pritisci na profesore zbog negativnih ocjena i eventualnog gubitka godine djeteta. Tad se propituje kako je profesor radio, a ne kakav je bio intelektualni i disciplinski potencijal problematičnog učenika. Roditelj ima pravo žalbe na ocjenu, pa čak i onaj roditelj koji se cijelu godinu ne interesira za dijete i kojeg se čak juri preko Centra za socijalni rad.

Kakav temelj za budućnost dobiva jedan učenik strukovne škola?

– Najveći problem strukovnih škola je što u njima mahom završavaju djeca koja se nemaju gdje drugdje upisati, pa tamo dospiju bez ikakvog interesa za struku. Riječ je o djeci s najnižim ocjenama, u velikom broju slučajeva djeci problematičnog ponašanja za koja nastavnici nisu ni osposobljeni, iako žele pomoći djeci da se uključe u nastavni proces. Nema selekcije od prvog do četvrtog razreda ili je vrlo rijetka. Daj samo da završe i nije bitno kakvi će izići. Strukovne, obrtničke škola u Nizozemskoj i Njemačkoj su sjajno reformirane, imaju praktične programe, naglasak je na struci i naravno proizvode stručne radnike. Kod nas je strukovno školovanje uglavnom – teška borba. Profesori se bore da odrade posao, a klinci da dobiju papir u ruke. Totalni rat. Znate li vi što je to kad se tamo počnu čitati neopravdani sati?

Link Text (novilist.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # korupcija.. 2011-01-23 13:49
SLUČAJ MLADENKE STANIČIĆ POKAZUJE DA ZA POSAO U ŠKOLI TREBA IMATI ARGUMENATA JAČIH OD STRUČNOSTI pročitajte u današnjem Novom listu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # argument 2011-01-23 13:58
Ima i u Lošinjskim školama i vrtiću takvih s jačim argumentima od stručnosti, a neki su dobili i gradske stanove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .... 2011-01-23 21:06
koje su sve budale zaposlene u školstvu i sebe nazivaju pismenima i obrazovanima. "Jedan talijanski povjesničar prije par mjeseci u razgovoru za jedan dnevni list rekao je da hrvatski udžbenici povijesti mijenjaju povijest. Dakle, različiti režimi – različite interpretacije" U hrvatskim udžbenicima povijesti postoji povijest prije 45 i poslije 91 i nije mijenjana od kada je pisana poslije 91 a različiti režimi - različite interpretacije su cenzurirana laprdanja 45- 91zlatno doba hrvatske koji se ne smije spomenuti nitko ne interpretira niti piše o njemu u udžbenicima! ZAUSTAVITE DEGRADACIJU STRUKOVNIH ŠKOLA - srednja škola nije obvezna i učenici koji ometaju nastavu ne pripadaju tamo NITKO NIJE OBVEZAN IH TRPITI NA SATU ako ne žele učiti a niti jedan ih poduzetnik neće zaposliti zato što je to pedagoški ili nepedagoški tj. stakvim načinom odgoja dajete toj djeci hrabrost da ustraju u svojim psovanjem neučenjem i bedastim ponašanjem stječu utisak da je to cool ali tamo vani naići če na zatvorena vrata! takvim odgojem osuðeni su na propast!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KOMENTIRA 2011-01-23 21:58
Kada bi se pisalo o kako ti kažeš" zlatnom" dobu Hrvatske 45-91 ,moralo bi se pisati o stotinu tisuća ubijenih Hrvata od Bleiburga pa nadalje ,o stotinama tisuća koji su bili prisiljeni odseliti se po cijelom svijetu . O ratnim zločincima čiji spomenici pod krinkom antifašizma stoje još uvijek po cijeloj Hrvatskoj i nijedan zločinac nije osuðen nego primaju visoke mirovine za najveći pokolj Hrvata u povijesti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-23 23:09
pokolja ima na stotine od avganistana afrike kosova indije kine južne i sjeverne amerike gdje god se ratuje ima i pokolja to je svakodnevnica dnevnika? Tuðman kao ratni zločinac umro je i sahranjen s najvećim državnim počastima- dobro nijedan mu strani državnik nije bio na sahrani osim turskog- da samo što se ti koji su bili prisiljene se odseliti ne vraćaju u obećanu i slobodbnu hrvatsku! Svi bježe i danas iz ove zemlje a ni europa nas neće zaostali smo i zakazali u svakom segmentu društva i znanaosti Više se hrvata iselilo i ubijeno poslije 91 nego od 45-91 A ti koji su pobjegli u njemačku za vrijeme domovinskog rata sada glume velike hrvate i prijete da će ubiti josipovića a nisu ni kune dali u obnovu zemlje niti dan proveli na ratištu. Angela je naučila lekciju od tita koji je rekao jednom američkom predsjedniku kada je na tita pokušan atentan " i mi kod kuće u jugi imamo pse ali ih vežemo na lanac kad nam doðu gosti" ma nemoš ti našeg čoeka za[cenzurirano] !
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # HrvatskaKomentira 2011-01-24 06:59
Danas ljudi biježe iz ove zemlje jer je zemlja u rasulu,pokraden a od naših domoljubnih političara i lokalnih šerifa koje i mi imamo u Lošinju. Ljudi rade a ne dobivaju plaću, danas onaj u Africi crnac kad ima posla dobije plaću a kod nas narod mora na ulice da se izbori za svoja prava. Sve je u baanani od školstva pa nadalje. Kriza morala u Hrvatskoj nikad nije bila veća. Zato neka nitko ne govori, do 91 na zagazinjinama su kuće napravili i konobari i kuhari to im je Tito omogučio, dok za Tuðmana i naše demokracije nisam baš siguran da bi to napravili osim da nisu došli iz naše dobre emigracije da pomognu dići našu napaćenu i umornu Hrvatsku od Komunizma i crnila. [cenzurirano] mater onomu ko je upalio svijetlo i uništio nam život.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-24 09:50
Rate kredita za kuće u Zagazinama su uz učešće prve godine bile tri plaće ,i da je tako ostalo nitko ne bi uspio otplatiti ni jednu kuću ,ali zahvaljujući inflaciji je kredit otplaćen po cijeni šteke cigareta.
Financijski krah države i propast valute sigurno nije nešto sa čime bi se pohvalio i jedan predsjednik ili političar.Manje m dijelu ljudi koji su digli nepovoljne kredite je to možda pogodovalo , ali ukupno gledano je doprinjelo i da doðe do rata.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # SlomKomentira 2011-01-24 10:01
Ti meni pričaš o ratama, pa svi su dobili povoljne kredite i terene od firmi ko je htio graditi. Nego sada u demokraciji je trebalo isto da neki dobiju gradski teren za kuću koj je dan za gradnju stanova za firmu po smiješnoj cijeni. Dok drugi ako nešto hoće kupiti od grada mora to masno platiti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-01-24 14:08
Ako misliš da je danas 15-20 tisuća kuna mjesečno na 20 godina povoljan kredit , nitko ti ne brani da ga podigneš i danas.
Takvi uvjeti su bili u to vrijeme kada su se ti krediti podizali, to što je država doživjela financijski slom pa su te kuće nakon godinu dvije ispale skoro besplatne ,je nešto drugo ali nije uspjeh ni Tita ni Jugoslavije nego slučajnost i sreća za nekoliko obitelji koji su u to vrijeme podignuli prilično rizične kredite sa sretnim ishodom.
Ako očekuješ ili možda smatraš da je normalno da ćeš danas dobiti kredit za kuću koja vrijedi 500 000 Eura i isplatiti ga za vrijednost jedne šteke cigareta ,to možeš zaboraviti.
Ako ti mama i tata nabiju na nos ,ja sam u tvojim godinama ovo ili ono , možeš im slobodno odgovoriti da oni nisu ništa drugo nego imali sreće da je propala država i da su time profitirali ,a da nije bilo tako kuće bi većini do sada bile oduzete i još bi bili dužni jer nebi uspjeli otplatiti kredite.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # država i dalje propadamicica 2011-01-25 23:21
Zato sada imamo čvrste devizne klauzule na kredite, država i dalje propada, Hrvatska je znatno više zadužena od Jugoslavije iako je puno manja, a naše "strane" banke dobro zaraðuju i nose zaradu u svoje matične države!!!! Kada na to zbrojimo Fini mediju, HAC i druge lopovluke stvarno možemo biti ponosni na ovu državu i stanje u njoj, pa tko preživi imati će što pričati djeci i unucima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KućeKrediti 2011-01-26 08:32
Ma ne pričaj gluposti. Onda za dizanje kredita si morao imati neki polog deviza i onda si dobio povoljan kredit koj si mogo otplaćivati bez problema ako si imao poso. A za vrijeme stare ðilde svi su imali poso i mogli su živjeti pristojno od svoje plaće što danas u Hrvatskoj nije slučaj. Po tebi bi sve te kuće bile oduzete jer ih nitko nebi mogo otplatiti. Ma daj ne pričaj gluposti jeli bi ti danas išo uzeti kredit koj nebi mogo vraćati. Mislim da nebi, e isto tako ljudi su dizali tada kredite i znali su da će morati isto vratiti pa su napravili dva apartmana koji su nosili neku lovu uglavnom veću nego što nose danas u našoj Hrvatskoj. Ne pričaj gluposti kad neznaš o čemu pričaš.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Uzaludni monolog jedne učiteljicegost 2011-02-03 18:44
Svima koje sam nesvjesno više od 30 godina obmanjivala kako su učenje, poštenje i odgovornost jedini pravi i ispravni put, javno se ispričavam, stoji u otvorenom pismu učiteljice Ankice Bencek u Školskom listu, a prenosi Večernjak:

Učiteljica koja na poslu obrazovanja i odgajanja djece provela cijeli svoj radni vijek u otvorenom pismu svu svoju razočaranost slila je u otvoreno pismo koje naziva uzaludnim monologom.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Svim svojim sadašnjim i nekadašnjim ðacima, mojoj djeci i mojim unucima! Kao vaša učiteljica, nekadašnja razrednica, majka i baka, pred mirovinom, javno vam se svima ispričavam sto sam vas krivo usmjeravala u život i krivo odgajala.

Dugo mi je trebalo da konačno shvatim da sam bila u krivu. Oduvijek sam vam svima govorila da treba učiti, učiti i samo učiti! Znanje je najveće bogatstvo. Ne može nestati ni u kakvim neprilikama ili katastrofama. Kud god ideš, nosiš ga sa sobom. Učila sam vas i odgovornosti, postavljanju i ostvarivanju realnih ciljeva, poštenju, uvažavanju multikulturalno sti i bogatstvu različitosti.

Pokušavala sam u vas razviti osjećaj pripadnosti svom narodu, toleranciji prema drugim narodima, njihovoj kulturi, konfesiji i svjetonazoru. Pokušavala sam u vas probuditi i razvijati ponos i svijest o ljudskoj veličini svakog čovjeka. Svakodnevni me život malo pomalo demantirao u malim i velikim stvarima, dogaðanjima i pojavama. Najviše me demantirao u nastojanjima i filozofiji kako treba učiti i samo učiti. Danas smo svjedoci da oni koji nisu htjeli učiti zauzimaju zavidna radna mjesta i funkcije u našem društvu. Oni nam kroje sudbinu i odlučuju sto ćemo, kako ćemo, kada ćemo i gdje ćemo.

Čovjek se zapita kako netko sa završenom srednjom općom školom može biti na čelu čitavoga jednoga regionalnog područja i odlučivati o svemu, pa i onomu o čemu pojma nema, dok u isto vrijeme postoje stručnjaci za područje koje on pokriva?

Kako može učiteljica s dopisnim doškolavanjem tamo negdje u nekom malom mjestu bivše države odlučivati o važnim pitanjima ove države? Kako može osoba u sukobu više interesa dijeliti pravdu drugima i usmjeravati diskusije i dijaloge u smislu opće pravednosti i poštenja. Kako može seoski dječarac očaran asfaltom velegrada poštivati urbanu ekologiju? Kako se može studentica sa samim dvojkama zaposliti u znanstvenoj ustanovi te magistrirati i doktorirati u kratkom roku? Kako se može netko u ratno vrijeme besramno obogatiti i temeljem tog i takvog bogatstva postati nedodirljiva osoba u našem društvu?

Zar se zaista sve može kupiti? Ja na ova i slična pitanja ne znam odgovor. To su činjenice koje se vide i znaju. To su činjenice koje me demantiraju u mom nastojanju da djecu motiviram na učenje, da u njih pobuðujem vjeru i istinu kako se samo osobnim radom i zalaganjem može dosegnuti potpuni osobni razvoj, samopouzdanje, sreća i radost postojanja i življenja. Neću im govoriti ni išta drugo.

Bilo bi nepedagoški i neprofesionalno objašnjavati im kako o mom statusu i mojoj plaći odlučuju nekompetentni ljudi koji su čak i tu priliku iskoristili za meðusobna prepucavanja i obračune, i to javno pred širokim auditorijem. Vjerujem da ce mojih mizernih 700 kn mjesečno, kao i oduzeti dio primanja mojih kolega pomoći državi da se uspravi na noge i barem uspravno stoji, ako već ne može hodati, makar i polako.

Vjerujem da učitelji i profesori neće ni pomišljati na štrajk, a kamoli štrajkati. Iako nas svi omalovažavaju i obezvreðuju nas rad i djelovanje, mi smo svjesni naše uloge u današnjem društvu i društvenoj zbilji, kao i činjenice da nikome nije stalo do nas, pa cak i onima koji se tobože brinu o nama. I oni kao i njihovi pregovarački partneri isključivo i prvenstveno misle na sebe. Sjećam se jedne visoke državne dužnosnice iz naših redova koja je na prigovor o njezinu radu svom čelniku uzviknula: "Kaj ti je? Kaj hoćeš? Ja se više ne vraćam u razred!"

Puno je njih pobjeglo iz razreda i danas odlučuju o našim radnim obvezama i našoj plaći. Sve čovjek može razumjeti i shvatiti, ali toliko preobražaja i potpuno oprečnih odluka i djela u vrlo kratkom vremenu ne može se razumjeti niti shvatiti, osim kao osobnu borbu za položaj i opstanak, bez obzira na stranačku pripadnost i funkciju. Dobiva se dojam da su svi oni isti. To što se povremeno javno svaðaju i okrivljuju jedni drugi za stanje u kojem jesmo to je jeftina zabava za gladni i obespravljeni puk.

Na kraju ovog mojeg uzaludnog monologa i nabrajanja, koje će mi barem na tren olakšati dušu, umanjiti brigu o skoroj mirovini, zasjeniti očaj i neizbježni sram zbog narušavanja ugleda i omalovažavanja profesije kojoj pripadam, a time i mene osobno, još se jednom svima koje sam nesvjesno više od 30 godina obmanjivala kako su učenje, poštenje i odgovornost jedini pravi i ispravni put u životu svakog pojedinca, javno ispričavam.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .... 2011-02-04 09:20
ne razumijem zašto je svoj monolog nazvala uzaludnim. Monolog sigurno nije uzaludan nego je dobar za analiziranje i proučavanje grešaka iz prošlosti. Učenje poštenje i odgovornost jesu ispravni putevi no nisu jedini ima i drugih puteva. Učiteljica je završila školovanje u jednom sistemu u kojem su nas prisiljavali na jednakost, bratstvo, da se volimo i kad se mrzimo. Ne znam je li učiteljica ikad razumjela da mi imamao pravo da se razlikujemo , da smijemo mijenjati i vjeru i tradiciju i naciju i državu! Ona kaže :
“ Danas smo svjedoci da oni koji nisu htjeli učiti zauzimaju zavidna radna mjesta i funkcije u našem društvu. Oni nam kroje sudbinu i odlučuju sto ćemo, kako ćemo, kada ćemo i gdje ćemo. “
Nisu učili po školskom sistemu jer su željeli drugačiji način učenja koji škola nije nudila a to ne znači da nisu učili što su u školi imali loše ocjene! Tada nije bilo izbora! Sve se može kupiti osim emocija.
I ona je svoje podučavanje u školi prodavala nije to radila 30 godina besplatno, vjerojatno je dobila stan od države i sve pogodnosti a cijenu tih pogodnosti plaćali su i oni koji su loše učili.
Eto pita se:
“ Kako se može netko u ratno vrijeme besramno obogatiti i temeljem tog i takvog bogatstva postati nedodirljiva osoba u našem društvu? “
Čudna je zar nikad nije mogla naučiti što je rat? Zar nezna da je rat ubijanje i protjerivanje silovanje, neistomišljenik a? Pa oni su u školu djecu podučavali kako su ratni zločinci branitelji i heroji a protjerani iz svojih domova da su osvajači i sad se pita zašto! Sad su im teret.
Što učitelji imaju štrajkati, imaju najveću plaću u regiji ako hoće više neka napuste školstvo i okrenu se biznisu. Što više čitam njen monolog ona mi se čini nekompententna ni informirana. Piše to ko da su učitelji neko sveto društvo. Puno je njih pobjeglo iz razreda jer nisu mogli trpjeti nasilno provoðenje nekih pravila i gluposti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # učiteljicamicica 2011-02-04 09:35
Komentar na pismo učiteljice govori sam za sebe, dok oko nas imamo više ljudi koji misle kao osoba koja je to komentirala , ova naša država može i dalje samo nizbrdo ( a dobro se zaletila!!!!) :sigh:
Najveća žalost u svemu tome da večina Hrvata vjeruje u Boga , a od zapovjedi i kršćanskog ponašanja niti K! Jadna naša djeca, a posebno njihova djeca kakva ih budućnost čeka!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # io 2011-02-04 15:06
Slažem se s Micicom. Komentar kretena koji ne zna napisati ni svoj nick pokazuje da se učiteljica s pravom ispričava što je djecu krivo usmjeravala u život i krivo ih odgajala. Trebala ih je odgajati da budu kao ta budala, a ne poštena, pristojna i savjesna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..kreten bez nick-a 2011-02-04 17:27
micica, vaša budućnost i budućnost vaše djece je onakva kako im vi to date a ne bog, država ili netko drugi. svoju budućnost stvarate sami osim u slučaju da ste nesposobni pa mora netko drugi za vas da radi. Ako niste zadovoljni školstvom, politikom ili stanjem u zemlji uzmite stvari u vaše ruke, nemojte čekati da vam netko drugi kroji sudbinu. Sramotna je optužba učiteljice neškolovanih slabih učenika i marginalnih skupina.. Ovu su zemlju u propast odveli školovani pošteni i pristojni savjesni ljudi i svi oni koji su ih podržavali. sad se licemjeri izvlače ko oni nisu htjeli ovakvu državu! Zašto svoj monolog nije pisala krajem osamdesetih i početkom devedesetih Franceku , Kuhariću i ostalim vodećim školovanim ljudima u zemlji? Ako ih je krivo odgajala i usmjeravala kako priznaje trebalo bi je tužiti na sud. Dobro je da danas imamo školsku inspekciju koja može provjeravati nesposobne učitelje koji neznaju podučavati. Ona će svoju mirovinu dobiti zato što neškolovana i poluškolovana bijeda radi i plaća porez!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Debil s nickom 2011-02-04 17:39
Kreten bez nicka je stvarno kreten kad može napisati "Ovu su zemlju u propast odveli školovani pošteni i pristojni savjesni ljudi i svi oni koji su ih podržavali" kako bi ismijao poruku ove učiteljice. Koju uopće nije shvatio jer je kreten. Učiteljica se ispričava što je obmanjivala učenike kako su učenje, poštenje i odgovornost jedini pravi i ispravni put, jer istina je nešto sasma drugo. Više od učenja vrijedi dobra veza i poznanstvo, poštenje je za budale, a odgovrornost je fraza bez ikakvog stvarnog značenja. U jednom je Kreten bez nicka u pravu. Inspekcije trebaju pobacati iz škola sve učitelje koji djecu podučavaju stvarima koje nisu u modi: poštenju i odgovornosti. Kome to treba?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..kreten bez nick-a 2011-02-04 18:28
zašto tolika mržnja i ogorčenost? sve ima svoju cijenu pa tako i poštenje i nepoštenje. Učiteljica je trebala raditi svoj posao zašto se školovala i zašto je bila plaćena a ne ispričavati se žalopojkama. Malo se previše unijela u posao što nije trebala.Hoće li odrasla osoba biti poštena ili nepoštena nije stvar lošeg ili dobrog odgoja niti dobrog ili lošeg učenja nego sopstvena odluka pojedinca. Osim opet u slučaju osoba koje nisu u stanju donijeti sopstvenu odluku pa su sklone manipuliranju. Djecu svakako treba zaštiti od takvih učitelja i drugih osoba koji manipuliraju djecom i nameću svoje "poštene" stavove. Kome treba poštenje i odgovornost?- onima koji ga hoće! Ne mislim da inspekcija treba provoditi nasilje po školama nego nadgledati da se posao radi kako treba i poslati učitelje na doškolavanje ako je potrebno. Ono što vi neznate je da dobra veza i poznanstvo su kao štedna knjižica- što ih više trošite manje ih imate. Postoje mnogi putevi - koji ćete odabrati vaša je stvar i ne zaboravite da sve ima svoju cijenu koju vi plaćate jer ste htjeli tako. Zato dobro razmislite što ćete kupiti. a ako vas je netko kome ste vjerovali prevario, iskoristio optužite njega a ne druge
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .. 2011-02-04 19:01
Da, učiteljica se malo previše unijela u svoj posao. Učila je djecu poštenju i odgovornosti, a to nikome ne treba, kaže kreten bez nicka. A nije jedini koji to misli i zato sve dublje tonemo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..kreten bez nick-a 2011-02-04 19:35
tonemo zato što trošimo kredite koje je netko zaradio a mi ne radimo niti zaraðujemo novac. Naš balkanski mentalitet prema radu je idi u školu da ne moraš ništ raditi! Danas mladi idu u škole završavaju fakultete, i misle kako su pametni a nisu sposobni sami naći posao i odlaze na burzu rada i zahtijevaju od države da im naðe radno mjesto. Izuzetak mladi koji znaju što hoće i završavaju studij nakon kojeg dobiju posao) Neznam ko im to sve plaća studiranje skupu odjeću životne troškove? Kafići su uvijek puni a nitko nema novaca niti radi (izuzetak osobe koje pošteno rade svoj posao i zaraðuju novac) Evo ako vam je to utjeha bivši premijer je primjer kako završavaju nepošteni, svoju cijenu odraðuje u prdekani. ako niste naučili plivati sad je vrijeme počnite već jednom i sigurno nećete potonuti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2011-02-04 20:19
Hajde, kretenu, sereš li ga sereš. Ne znam da li si glup ili pokvaren, ali dosadan si.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..kreten bez nick-a 2011-02-04 21:10
ti zagovaraš neko poštenje i odgovornost a osobe koje imaju drugačije mišljenje nazivaš glupim pokvarenim i seratorima. Zanimljivo!!! Ja ne tvrdim da sam pametan, niti zagovaram neko poštenje ni moral, i možda sam glup ali imam neko mišljenje i pretpostavke koje ti nemaš! Ne znam jsu li moje misli i pretpostavke točne, možda nisu ali tako zaključujem po onome što vidim, pročitam i čujem. čovjek je misaono biće "Mislim, dakle postojim (jesam)"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ... 2011-02-04 21:33
Kretenčino, to što ti imaš drugačije mišljenje pa ne zagovaraš poštenje i moral (nego nepoštenje i nemoral), sasma je dovoljan razlog da te se nazove pokvarenim seratorom. A ako važi to da "mislim dakle jesam" onda to što ti misliš od tebe pravi baš to što jesi, tj. pokvarenjak i serator.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # KreditmXcomment 2011-02-04 21:36
Kreten bez Nicka kaže: "tonemo zato što trošimo kredite koje je netko zaradio a mi ne radimo niti zaraðujemo novac."
Trošimo kredite koje će otplaćivati naša djeca još 50 godina i bit će roblje.Krediti se plaćaju nakon što ih potrošite.
Rekose: "Vi ste uvijek bili roblje,
A povijest vasa nalik je na groblje
Na kome niti pravog krsta nema;
Ponegdje ploca, bez imena, nijema;
I korov svuda! Uza sve su pute
Otaca vasih kosti razasute!
U rodnu tlu mrtvaca san ne drijemlju:
Pognojili su kao dubre zemlju
I nestade ih pustih... pez pomena!
Svu proslost vasu zastrla je sjena,
I ovio je mrak!"

Da, to nam kazu,
A sve u meni na to klice: Lazu!
lako nema raka, spomenika,
Zidina, ploca, pergamena, slika,
Ja ipak znam sto bje i kako bje.
Ne razasute na sve cetir strane
Vec u mom tijelu leze ukopane
Otaca mojih put i kosti sve!
Propao nije ni duh im ni lik:
Pognojili su tlo iz koga nikoh,
Njivu sto gradim, putove sto svikoh:
Njih mrtvih ja sam zivi spomenik!
(Vladimir Nazor)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..kreten bez nick-a 2011-02-04 22:05
ne zagovaram ni poštenje ni nepoštenje ni moral ni nemoral. ti razumiješ samo dobro i zlo pa si poštenje i moral stavio pod dobro a nepoštenje i nemoral pod zlo pa tako sve koji se ne slažu stvojim gledištem morala i poštenja guraš u nepoštenje i nemoral. svijet nije crno-bijeli postoje i druge boje. Djeca će otplaćivati kredite i biće roblje zato što su im to roditelji nametnuli, da ti je stalo do te djece učinio bi nešto za njih, ne da ih koristiš za tvoje slogane i štitiš učiteljice koje nisu shvatile da djeca nisu roboti u koje treba usaditi poštenje vjeru i moral! nisam ljubitelj nekrofilne poezije
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ... 2011-02-04 22:20
kreten bez nicka je kreten bez mozga prema ovome što piše. Lud, napušen, pijan, što god. Da, stvari nisu samo crno-bijele, postoji i boja govna, a to je boja njegovog svjeta. Ljudi, ne gubite vrjeme da raspravljate s šupkom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # uciteljipionirka 2011-02-05 10:23
ja se slazem sa kretenom bez nicka,ta nastavnicka kasta je uvijek sebe gledala izdvojeno od drustva u kojem zivi,kao nikad nismo dovoljno placeni ,postovani i sta ja znam sta,a bunili su se samo kada su njihove place u pitanju,kao nas posao je nenadjebivo tezak(kao da je ostalima super)uglavnom licemjerna gomila koja se sad pateticno zali nad rezultatima svog rada
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Neću tolerancija u moju butiguDavid 2011-02-05 12:38
Svaka vreća naðe zakrpu, pa tako i kreten bez nicka ima potporu pionirke. Pa evo da se i ja pridružim osudi žalopojke ove učiteljice, jer se kao učiteljica matematike i fizike petljala u tuði posao odgoja djece, jer znamo da je ta zadaća povjerena vjeroučiteljima i da oni za to primaju plaću. Smatram da je ova učiteljica, umjesto da djecu uči koiko je 2+2 i o polugama i silama prekoračila svoje učiteljske ovlasti i odgajala ih na krivi nači. Ona priznaje da je pokušavala u djece "razviti osjećaj pripadnosti svom narodu, toleranciji prema drugim narodima, njihovoj kulturi, konfesiji i svjetonazoru. Pokušavala sam u vas probuditi i razvijati ponos i svijest o ljudskoj veličini svakog čovjeka", a to nije nešto što se očekuje od učitelja. Za razliku od nje, u dječjem vrtiću Cvrčak znaju da djecu treba odgajati u duhu jedne religije i svjetonazora, a ne tamo nekoj toleranciji i drugim nepodobnim ideologijama. Pa su povodom Dana života u hotelu Apoksiomen izložili veliki plakat sa tekstom psalma 136 HVALA TI ŠTO SAM STVOREN TAKO ČUDESNO i mnogo srca boje krvi. To se zove pravi odgoj, a ne tamo neka tolerancija svih konfesija.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Krivi navodGolijat 2011-02-05 14:09
Ma treba njiih svih iz vrtića potjerati na burzu, jer ne znaju gradivo, pa krivo prenose djeci. Što može imati opasne posljedice za njihov duhovni razvoj. Taj tekst nije iz psalma 136, nego 139, a glasi "Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao, 15 kosti moje ne bjehu ti sakrite dok nastajah u tajnosti, otkan u dubini zemlje."
Link Text (hbk.hr/.../...)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mujo katolik 2011-02-06 11:34
Mislio sam da David malo pretjeruje pa sam pošao pogledati taj izložak i snimio. Očito je da taj plakat nije dječji rad nego su ga izradile tete u vrtiću, a djeca su samo ostavila otiske dlanova. Nema sumnje da Pokret za život upravlja vrtićem, a tete izvršavaju zadaću koja im je data. Mislim da je sramota da se djelatnici jedne javne ustanove ponašaju tako ulizički i omogućuju agresivno promoviranje jedne vjere pod maskom nekakvog Pokreta za život.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..žena 2011-02-06 12:54
tko je taj pokret za život i kakve su mu djelatnosti? Što zapravo radi i tko ih financira?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mujo katolik 2011-02-06 13:29
Koliko mi je poznato, to je udruga čije osnivanje je potaknula Katolička Crkva, a djeluje s ciljem zabrane pobačaja. Ove godine financira je grad iz proračuna s 10000, a da li je financira i Crkva ne znam, ali čisto sumnjam. Osobno nemam ništa protiv da je se financira kad se financira na pr. i privatna rekreacija kroz mali nogomet, a li sam protiv toga da se za promociju svojih ciljeva i djelatnosti služe javnom ustanovom dječji vrtić i djecom u vrtićkoj dobi koja jos ne znaju sama ni kakati.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..žena 2011-02-06 13:55
a to su oni što nas žene hoće pretvoriti u mašine za raðanje vojnika da mogu voditi ratove
hvala sve mi je jasno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # plakat.. 2011-02-06 21:05
izloženi plakat je totalno bez ukusa i mašte. crtanjem srca se u antici prikazivala ženska stražnjica. znači krvava stražnjica, u sredini stražnjice se vidi vulva a u vulvi dijete, okolo otisci dječjih dlanova- malo bizaran i vulgaran način rada s djecom vrtićke dobi. moglo se to i drugačije oslikati no o ukusima ne vrijedi raspravljati.
Hrvatska je sekularna država samo na papiru a u vrtiću i školi vladaju kreacionisti.
jedan link o opasnosti kreacionizma u obrazovanju Link Text (www.protagora.hr/.../)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Hvala ti što sam stvoren tako čudesnokiss 2011-02-12 15:11
Dragi moji, morate prihvatiti činjenicu da je u Hrvatskoj još uvijek hvala Bogu najviše rimokatolika, a vi koji ste druge vjere ne preostaje vam ništa drugo nego da se prilagodite većini što bi značilo da poštujete krčšćane i njihovu djecu jer koliko vidim nitko ne pljuje po vašim religijama( raznim). Ukoliko se smatrate ugroženima, odselite se iz grada ili još bolje iz države, neće nitko puno plakati za vama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Adolf 2011-02-12 16:29
Kiss ti si stvoren čudesno šovinistički. pusa
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # poštovanje treba stećistatističar 2011-02-12 16:58
Kiss je stvoren čudesno statistički. Za njega je vjera stvar statističkih podataka, pa oni koju su manjina ima da budu cito kraj većine ili neka se sele. A to što rimokatolika ima više ne znači da ih se zbog toga treba poštovati. Poštovanje treba steći, ali ne stječe se prebrojavanjem, nego djelima i ponašanjem.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ..nemam ime 2011-02-12 19:18
dragi kiss, stvoren si čudesno jedne strasne noći kada su se susreli jajašce i spermij tvojih roditelja. Takva stvaranja su uvijek lijepa i čudesna, često uživam u njima. Bog nije nikome pa tako ni tebi ni rimokatolicima dao za pravo da u njegovo ime protjeruju druge niti je osnovao crkvu ni rimokatolicizam niti drugu neku vjeru. Mi ovdje rimokatolici i drugi tražimo samo prava koja su raticifirali većinski rimokatolici a ti se vrati pod hitno u osnovnu školu na dopunu. Zar ti nije jasno da ovdje diskutiramo upravo o manjkavosti školstva i učiteljima i odgojiteljima koji uspijevaju čudesno stvoriti takav um kao što je tvoj. Žao mije što si izgubio svoju vjeru, pokušaj je naći ponovo. nikad nije kasno
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # U stadu je ugodnijeBlues 2011-02-13 11:08
Mene zaista zabrinjava to što unatoč postavljenim ciljevima odgoja u skladu s usvojenim normama UN i EU te pripuštanjem vjeronauka u vrtiće i škole, ima ljudi koji su u stanju tražiti poštivanje samo zato što su nekava većina i zahtijevaju da im se svi drugi poklone. Po toj logici treba više poštivati žohare nego slavuje. Ima ih više :-)

Nesumnjivo, kiss je jedan od onih deklarativnih vjernika kojima križ i krunica služe kao zamjena za crvenu knjižicu i bolje se osjeća u velikom stadu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Uzurpacija državne imovine

  Nikola 21.06.2024 13:35
  ???
  Jesi li tih 20 prijava poslao DIRHu ili preko ove stranice upitne svrhe?

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 21.06.2024 13:22
  služi li stranica svojoj svrsi???
  A zašto ti nisu napisao barem slovo o tome?

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  hranitelj tuljana 21.06.2024 09:07
  ???
  Ovo je zapravo jako zanimljivo ali ne samo zbog GML nego sam i ja poslao skoro 20 prijava i ni jedna se nije pojavila. Prijavio sam Ustrine ali još draže mi je bilo prijaviti slučajeve pored kojih komentatori i autori prolaze ali iz nekog razloga ...

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  Vito 21.06.2024 08:11
  Obmanjivanje javnosti kao midus operandi
  Grad se u travnju 2023. godine pridružio inicijativi protiv bespravne gradnje, na gradskom vijeću nam pričaju da borba protiv bespravne gradnje bjesni, da se upravo spremaju poslati 150 prijava na državni inspektorat, a na službenoj stranici inicijative ...

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 20.06.2024 10:14
  Papir sve trpi
  Sa ovakvim sastavom gradske vlasti i stavom gradonačelnice prema problemima inicijative za legalnost ni ne mogu biti uspješne. Tako je i na zadnjoj sjednici GV bilo po tko zna koji put govora o pošasti bespravnog graditeljstva. Na tu temu je prema ...

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  Qwert 19.06.2024 06:38
  Uzaludne inicijative
  Svaka inicijativa koja ne ide niz dlaku pa ne služi vladajućoj strukturi uzaludna je.

  Read more...

   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 18.06.2024 17:28
  Uzaludnost inicijative za legalnost Lošinj
  Jučerašnja objava INICIJATIVE ZA LEGALNOST LOŠINJ zbog očigledne uzaludnosti nastojanja zvuči naprosto depresivno. Citiram je u cjelosti: Dakle, nakon gotovo tri godine od kada je znani Slovenac devastirao uvalu Studenac, a temeljem prijave mještana Sv.

  Read more...

   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  asd 18.06.2024 10:08
  Relaksacija uvjeta stanogradnje
  Premda se zna za koga je pogodovanje poboljšano AK je morala ponoviti javni poziv za iskazivanje interesa. Za oglas o "relaksaciji uvjeta" gradonačelnica će prema cjeniku Novog lista iskeširati 2.239,30 €. i.imgur.com/0FuTQ87.jpg ...

  Read more...

   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  Gost 18.06.2024 08:27
  Šteta za Grad za tebe
  U današnjem Novom listu je platila oglas preko cijele stranice s javnim pozivom za pokazivanje interesa za posao stanogradnje štetan za Grad.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.06.2024 05:44
  Jadna...
  Novinarka Nacionala potvrđuje negativne stereotipe o toj profesiji. Na ovim izborima znatnu većinu čine zastupnici istih klubova kao i do sada, samo u nešto drugačijim omjerima. Stoga će se sve politike drage ljevičarima i koje garantiraju unaprijed zadani ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Zorro 16.06.2024 19:21
  I naša mala prćija podesnila
  Kako je moguće da su europski građani opet povjerovali širiteljima mržnje i opasne ideologije koja je već jednom dovela do najgoreg i najkrvavijeg svjetskog rata pita se novinarka Nacionala potaknuta izbornim uspjesima desničarskih stranala. A što se ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.06.2024 17:55
  Evolucija
  Budući stanovnici Lošinja smijati će se nama budalama, čime smo se bavili umjesto da su nam, kao njima, žene rađale djecu. Ali valjda tako treba biti, slabo i efektno treba iz umrijeti, davno je Darwin pisao o tome. Evolucija.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 15.06.2024 10:35
  Na čijoj je strani Bog?
  Ako Bog postoji nije se baš iskazao ako je pomogao Bartulici i njegovoj obitelji u uspješnom vjerskom biznisu

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Nikola 15.06.2024 08:40
  ...
  Mislim da je i tvoja mama tebi propustila objasniti neke stvari.

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 14.06.2024 22:39
  Little teeth
  Vidim kost se glođe sitnim zubom, ta zato je i bačena... ... podmetnut vam je lik koji nikad nije bio blizu vlasti i nikad nije sudjelovao ili donio neku odluku koja je negativno utjecala na živote Hrvata, za razliku od onih koji su ga podmetnuli... ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 14.06.2024 21:54
  Krasno društvo ima HDZ
  Riječ je o udruzi Friends of Medjugorje. Predsjednik te udruge je Bartuličin brat, svećenik Matthew Bartulica, koji je i sam 2012. u svojoj župi dobio pritužbu za "nepropisno ponašanje".

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 14.06.2024 20:23
  Religija & kriminal
  Bartuličina obitelj u SAD-u ima udrugu za vjerski turizam. Potpredsjednik joj je svećenik optužen za pedofiliju. Udruga se reklamirala i tvrdnjama da je Bartuličin otac među prvima pregledao vidioce iz Međugorja.

  Read more...

   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  R. Z. 14.06.2024 18:01
  Dopunska pitanja
  Imam dojam da pisani odgovori na "ove odgovore" s potpisom pročelnice ne bi smjeli zadovoljiti vijećnike koji su ih postavili. Prema članku 47. Poslovnika o radu GV Nakon primljenog odgovora vijećnik može na sjednici Gradskog vijeća jedanput iznijeti ...

  Read more...

   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  gost 14.06.2024 12:24
  Tko to tamo i dalje laže??
  Mislim da se i u pisanim odgovorima nastavlja s muljanjem ili barem glede isplata savjetniku Priskiću. S tim u vezi pročitajte komentar na volim-losinj.org/.../... (https://volim-losinj.org/politika/3075-savjetnik-koji-sjedi-na-dvije-stolice#comment-83763) ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 14.06.2024 07:53
  mamin propust u edukaciji
  Mama mu nije rekla da ne ulazi u automobile nepoznatih ljudi. i.imgur.com/zlcX6mc.png (http://i.imgur.com/zlcX6mc.png)

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ... 14.06.2024 07:05
  ...
  54 godine, uspješan političar, majka ga hrani, majka ga brani

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 13.06.2024 21:39
  Prelijepo stvorenje
  MAJKA STEPHENA BARTULICE ‘Moj sin je prelijepo stvorenje, ja ga obožavam. Kako je on znao da je taj čovjek kriminalac?’

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 13.06.2024 15:30
  Čega je pametnome dosta?
  Pa dosta je, valjda, elemenata da se shvati smisao šaljivoga čina: Stephen Bartulica, dakle, nakon što je lažirao podatke u imovinskoj kartici, nakon što se pokazalo da uz otplatu dvaju kredita u njegovu kućnom budžetu može mjesečno ostati svega ...

  Read more...

   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Ja 13.06.2024 10:38
  Oj hrvatska mati
  Stojim pred vama u duhu zahvalnosti prema Bogu. On je bio izvor moje snage sve ovo vrijeme, a nije bilo lako. Želim zahvaliti i svojoj ženi i djeci, i oni su primili ožiljaka, kao i ja, ali stoje na nogama, kao i ja - rekao je Bartulica kad je izišao ...

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Čeper 13.06.2024 09:47
  Prigodne gastro delicije
  Gradonačelnica i njen izborni tim računaju da će joj isti klijenti kupiti i treći mandat. Zato u zadnjoj godini ovoga umjesto o ispunjenju izbornih obećanja bezbrižno javlja o festivalu puhačkih orkestara, tuđem projektu gerontodomaćica (ali razdragano ...

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Gost 12.06.2024 19:33
  Osovina zla
  Kakve promjene kad tijekom kampanje za parlamentarne izbore predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković govoreći na zatvorenom stranačkom skupu o medijima Nacional, N1, Index, Telegram i 24 sata – govori kao o osovini zla.

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Admin. 12.06.2024 17:20
  Brisanje iz uviđavnosti
  Tri uzastopne poruke imeđu 15:25 i 15:37 u razmacima od po šest minuta nisu bili pokušaji odgovora na pitanje. Obrisane su iz obzira prema ostalim eventualnim posjetiteljima ovog portala zbog tona i vjerojatne svrhe poruka, a i zbog sadržaja.

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  hranitelj tuljana 12.06.2024 16:49
  Promptno
  Pitaš uzalud jer te admin pravi budalom i briše svaki pokušaj odgovora.

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  ..... 12.06.2024 15:10
  Šta se promijenilo?
  Ne razumijem zašto lik uopće posjećuje ovu kako kaže potpuno nebitnu stranicu bez ikakvog značaja. Istina je da se o nečemu pisalo prije 10, 12, 15 godina a da se apsolutno ništa nije promijenilo ali to važi i za velike masovne medije. Šta se promijenilo ...

  Read more...

   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  gost 12.06.2024 10:24
  Tuljanova opsesivna fiksacija
  Nisi ga citirao samo ispod ovog članka. Bez puno traganja našao sam ovo s početka godine. Dva komentara u razmaku od pet minuta. Pa sad kaži da ti to nije opsesivna fiksacija :lol: volim-losinj.org/.../...

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Uzurpacija državne imovine

  Nikola 21.06.2024 13:35
  ???
  Jesi li tih 20 prijava poslao DIRHu ili preko ove stranice upitne svrhe?
   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 21.06.2024 13:22
  služi li stranica svojoj svrsi???
  A zašto ti nisu napisao barem slovo o tome?
   
 • Uzurpacija državne imovine

  hranitelj tuljana 21.06.2024 09:07
  ???
  Ovo je zapravo jako zanimljivo ali ne samo zbog GML nego sam i ja poslao skoro 20 prijava ...
   
 • Uzurpacija državne imovine

  Vito 21.06.2024 08:11
  Obmanjivanje javnosti kao midus operandi
  Grad se u travnju 2023. godine pridružio inicijativi protiv bespravne gradnje, na gradskom ...
   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 20.06.2024 10:14
  Papir sve trpi
  Sa ovakvim sastavom gradske vlasti i stavom gradonačelnice prema problemima inicijative za ...
   
 • Uzurpacija državne imovine

  Qwert 19.06.2024 06:38
  Uzaludne inicijative
  Svaka inicijativa koja ne ide niz dlaku pa ne služi vladajućoj strukturi uzaludna je.
   
 • Uzurpacija državne imovine

  gost 18.06.2024 17:28
  Uzaludnost inicijative za legalnost Lošinj
  Jučerašnja objava INICIJATIVE ZA LEGALNOST LOŠINJ zbog očigledne uzaludnosti nastojanja ...
   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  asd 18.06.2024 10:08
  Relaksacija uvjeta stanogradnje
  Premda se zna za koga je pogodovanje poboljšano AK je morala ponoviti javni poziv za ...
   
 • Poboljšano pogodovanje ponavljanjem javnog poziva

  Gost 18.06.2024 08:27
  Šteta za Grad za tebe
  U današnjem Novom listu je platila oglas preko cijele stranice s javnim pozivom za pokazivanje ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 17.06.2024 05:44
  Jadna...
  Novinarka Nacionala potvrđuje negativne stereotipe o toj profesiji. Na ovim izborima znatnu ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Zorro 16.06.2024 19:21
  I naša mala prćija podesnila
  Kako je moguće da su europski građani opet povjerovali širiteljima mržnje i opasne ideologije ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 16.06.2024 17:55
  Evolucija
  Budući stanovnici Lošinja smijati će se nama budalama, čime smo se bavili umjesto da su ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 15.06.2024 10:35
  Na čijoj je strani Bog?
  Ako Bog postoji nije se baš iskazao ako je pomogao Bartulici i njegovoj obitelji u uspješnom ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Nikola 15.06.2024 08:40
  ...
  Mislim da je i tvoja mama tebi propustila objasniti neke stvari.
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  hranitelj tuljana 14.06.2024 22:39
  Little teeth
  Vidim kost se glođe sitnim zubom, ta zato je i bačena... ... podmetnut vam je lik koji nikad ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Čeper 14.06.2024 21:54
  Krasno društvo ima HDZ
  Riječ je o udruzi Friends of Medjugorje. Predsjednik te udruge je Bartuličin brat, svećenik ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 14.06.2024 20:23
  Religija & kriminal
  Bartuličina obitelj u SAD-u ima udrugu za vjerski turizam. Potpredsjednik joj je svećenik optužen ...
   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  R. Z. 14.06.2024 18:01
  Dopunska pitanja
  Imam dojam da pisani odgovori na "ove odgovore" s potpisom pročelnice ne bi smjeli zadovoljiti ...
   
 • Pisani odgovori na pitanja vijećnika

  gost 14.06.2024 12:24
  Tko to tamo i dalje laže??
  Mislim da se i u pisanim odgovorima nastavlja s muljanjem ili barem glede isplata savjetniku ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Lino 14.06.2024 07:53
  mamin propust u edukaciji
  Mama mu nije rekla da ne ulazi u automobile nepoznatih ljudi. i.imgur.com/zlcX6mc.png ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ... 14.06.2024 07:05
  ...
  54 godine, uspješan političar, majka ga hrani, majka ga brani
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  ..... 13.06.2024 21:39
  Prelijepo stvorenje
  MAJKA STEPHENA BARTULICE ‘Moj sin je prelijepo stvorenje, ja ga obožavam. Kako je on znao da ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Gost 13.06.2024 15:30
  Čega je pametnome dosta?
  Pa dosta je, valjda, elemenata da se shvati smisao šaljivoga čina: Stephen Bartulica, dakle ...
   
 • Glas za Domovinski pokret bit će glas za HDZ

  Ja 13.06.2024 10:38
  Oj hrvatska mati
  Stojim pred vama u duhu zahvalnosti prema Bogu. On je bio izvor moje snage sve ovo vrijeme ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Čeper 13.06.2024 09:47
  Prigodne gastro delicije
  Gradonačelnica i njen izborni tim računaju da će joj isti klijenti kupiti i treći mandat. Zato ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Gost 12.06.2024 19:33
  Osovina zla
  Kakve promjene kad tijekom kampanje za parlamentarne izbore predsjednik HDZ-a i premijer ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  Admin. 12.06.2024 17:20
  Brisanje iz uviđavnosti
  Tri uzastopne poruke imeđu 15:25 i 15:37 u razmacima od po šest minuta nisu bili pokušaji odgovora ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  hranitelj tuljana 12.06.2024 16:49
  Promptno
  Pitaš uzalud jer te admin pravi budalom i briše svaki pokušaj odgovora.
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  ..... 12.06.2024 15:10
  Šta se promijenilo?
  Ne razumijem zašto lik uopće posjećuje ovu kako kaže potpuno nebitnu stranicu bez ...
   
 • Politika svedena na predizborne aktivnosti

  gost 12.06.2024 10:24
  Tuljanova opsesivna fiksacija
  Nisi ga citirao samo ispod ovog članka. Bez puno traganja našao sam ovo s početka godine. Dva ...