Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

UPOZNAJTE NAJBOLJE ČUVANU SVJETSKU TAJNU!

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

DeklaracijaU povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Centar za zdravo odrastanje IDEM I JA izdao je uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi promotivni letak za upoznavanje s Općom deklaracijom ljudskih prava UN.

 
 
tajna
 

Malo ljudi zna njezin sadržaj, a navodno je dostupna svima. Vlade nisu distribuirale Deklaraciju kao što su trebale, već su često govorile kako ona nije prikladna njihovoj kulturi i situaciji u kojoj se nalaze.

Pola država u svijetu još uvijek zatvara ljude isključivo zbog njihovih uvjerenja, rasne pripadnosti, spola ili etničkog podrijetla, a trećina vlada u svijetu muči zatvorenike/ce.

Godine 1948. UN je pozvao vlade da iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi ovaj tekst podijelile svojim građanima i pobrinule se da Deklaracija bude izložena u svim školama i fakultetima na što je više jezika moguće. Jeste li je negdje primijetili?

  Upoznajte svoja prava!

  Opća deklaracija o ljudskim pravima

  Članak 1

Sva su ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

Imaš ista ljudska prava kao i svaki drugi čovjek u svijetu jednostavno zato što si ljudsko biće. Ta su prava neotuđiva - ne mogu ti biti oduzeta. Ne moraš ih zaslužiti niti dati nešto zauzvrat. Stječeš ih rođenjem. Prema svakoj se osobi, bez obzira tko je ona ili gdje živi, treba odnositi s dostojanstvom.

 

Članak 2

Svakome su dostupna sva prava i slobode navedene u ovoj Deklaraciji, bez diskriminacije bilo koje vrste.

Ne smiješ biti izložen/a diskriminaciji ili lišen/a bilo kojeg prava, zbog svoje rase, boje kože, spola, jezika, vjerskog ili političkog uvjerenja. Kada se radi o poštivanju tvojih temeljnih prava, ne smije biti bitno koje si nacionalnosti, kojoj socijalnoj klasi pripadaš, koliko si bogat/a ili siromašan/na. Svatko treba imati sva prava iz ove Deklaracije.

  Članak 3

Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.

Bez obzira u kakvim smo se okolnostima rodili, svi imamo pravo živjeti u slobodi i jednakosti. Nitko ne smije biti samovoljno ubijen, ili lišen slobode bez valjanog razloga.

  Članak 4

Nitko ne smije biti držan u ropstvu ili ropskom odnosu.

  Ljudska bića ne smiju se posjedovati, kupiti ili prodati. Nitko nema pravo drugoga/drugu pretvoriti u roba/inju. Ropstvo je zločin.

  Članak 5

Nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kažnjavanju.

  Mučenje je zabranjeno u bilo koje vrijeme i u svim okolnostima. Nitko ne smije biti izložen odnosu ili kažnjavanju koje je okrutno ili zbog kojeg se može osjećati kao manje vrijedno ljudsko biće. To vrijedi za sve ljude - u policijskim stanicama, u zatvoru, na ulici, u vrijeme mira i za vrijeme rata.

  Članak 6

Svatko ima pravo da ga se svagdje pred zakonom priznaje kao osobu.

  Svako ljudsko biće ima pravo da se prema njemu odnose kao prema osobi. Svima nam pred zakonom moraju biti zajamčena ista prava i obveze.

  Članak 7

Svi su pred zakonom jednaki i imaju pravo, bez ikakve diskriminacije, na jednaku zaštitu zakona.

  Imaš pravo da se prema tebi, pred zakonom, odnose na isti način kao i prema bilo kome drugom. Imaš jednako pravo kao i bilo tko drugi biti zaštićen/zaštićena zakonima tvoje zemlje.

  Članak 8

Svatko ima pravo na djelotvorna pravna sredstva putem nadležnih nacionalnih sudova, zbog djela kojima se krše osnovna prava koja su njemu/njoj zajamčena u ustavu ili zakonu.

  Ako tvoja prava koja prema zakonu imaš krši neko drugi - bio on drugi pojedinac ili pripadnik policije ili snaga sigurnosti - imaš pravo vidjeti da snosi sankcije.

  Članak 9

Nitko ne smije biti podvrgnut samovoljnom uhićenju, zatočenju ili izgonu.

  Ne smiješ biti uhapšen/a ili držan/a u policijskoj postaji ili zatvoru bez valjanog razloga. Ne smiješ biti protjeran/a iz svoje zemlje. Ako si zatočen/a, imaš pravo pred sudom žaliti se na tu odluku.

  Članak 10

Svatko ima pravo da ga u punoj jednakosti pošteno i javno sasluša nezavisan i nepristran sud.

Imaš pravo na pošteno i javno saslušanje ako si optužen/a za kršenje zakona, ili ako trebaš ići na sud iz nekog drugog razloga. Sudovi moraju biti nezavisni od vlade, kompetentni tumačiti zakon i slobodno donositi odluke. Ako trebaš ići pred sud, to mora biti napravljeno uz znanje javnosti. Na ljude koji te preslušavaju ne smiju utjecati drugi.

  Članak 11

Svatko tko je optužen za kažnjivo djelo ima pravo biti smatran nevinim/om sve dok se ne dokaže njegova/njezina krivica.

Ako si optužen/a za neki zločin, imaš pravo da se prema tebi odnose kao da si nevin/a, osim ako, ili dok nije dokazano da si kriv/a prema zakonu, na poštenom i javnom suđenju, na kojem imaš pravo pripremiti odgovarajuću obranu. Ne može ti se suditi za nešto što si učinio/a ako to nije bilo krivično djelo prema zakonu u vrijeme kada je to djelo počinjeno.

  Članak 12

Nitko ne smije biti izvrgnut samovoljnom miješanju u njegov/njezin privatni život, obitelj, dom ili prepisku, niti napadima na njegovu/njezinu čast i ugled.

  Nitko nema pravo uplitati se u tvoj privatni život ili miješati se u tvoj dom ili obitelj bez dobrog razloga. Nitko te nema pravo ocrniti bez valjanog razloga. Zakon te treba zaštititi od takvog miješanja. Svatko ima pravo na zaštitu protiv ovakvog miješanja ili napada.

  Članak 13

Svatko ima pravo na slobodu kretanja.

Imaš pravo slobodno se kretati i stanovati bilo gdje unutar svoje zemlje. Imaš i pravo slobodno putovati u svojoj zemlji i izvan nje, napustiti bilo koju zemlju i u nju se ponovno vratiti.

  Članak 14

Svatko ima pravo tražiti azil od drugih zemalja zbog progona.

  Ako si prisiljen/a pobjeći iz svog doma zbog kršenja ljudskih prava, imaš pravo tražiti sigurnost u drugoj zemlji. To znači da pogranična policija ili druge vlasti ne smiju priječiti tvoj ulazak u zemlju, ili te vratiti u tvoju zemlju, bez prethodnog razmatranja tvojega zahtjeva za azilom.

  Članak 15

Svatko ima pravo na državljanstvo.

  Imaš pravo da se prema tebi odnose kao građaninu ili građanki tvoje zemlje. Nitko ti ne smije oduzeti državljanstvo, spriječiti te da promijeniš svoje državljanstvo, bez valjanog razloga.

  Članak 16

Muškarci i žene imaju pravo sklopiti brak i osnovati obitelj.

  Sve punoljetne osobe imaju pravo sklopiti brak, bez obzira na njihovu rasu, zemlju ili vjeru. Oba partnera imaju ista prava u braku, a za sklapanje braka potreban je njihov slobodan i potpun pristanak. Obitelj ima pravo na zaštitu države.

  Članak 17

Svatko ima pravo na vlasništvo.

  Imaš pravo na vlastita dobra, zemlju i drugo vlasništvo, sam/a ili u zajednici s drugim ljudima. Nitko ti nema pravo oduzeti tvoje vlasništvo bez valjanog razloga.

  Članak 18

Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

  Imaš pravo na svoje mišljenje o bilo kojem pitanju bez straha od kazne ili cenzure. Imaš i pravo na bilo koju vjeru, ili ni na jednu. Imaš pravo promijeniti svoju vjeru ako to želiš te prakticirati i podučavati svoju vjeru i vjerovanja.

  Članak 19

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

  Imaš pravo misliti što želiš, kazati što hoćeš, i nitko ti to ne smije zabraniti. Također imaš pravo podijeliti svoje ideje s ljudima iz bilo koje druge zemlje.

  Članak 20

Svatko ima pravo na slobodu mirnog zborovanja i udruživanja.

  Imaš se pravo sastajati s drugim ljudima, javno ili privatno. Imaš pravo održavati sastanke i organizirati mirne demonstracije. Svatko ima pravo pridružiti se društvima, sindikatima, političkim strankama i drugim udrugama. Nitko te nema pravo prisiliti da se priključiš nekoj grupi ako to sam/a ne želiš.

  Članak 21

Svatko ima pravo sudjelovati u upravi svoje zemlje.

  Imaš pravo biti dijelom uprave, neposredno ili izabravši druge da te predstavljaju. Vlasti imaju autoritet da upravljaju jer predstavljaju volju ljudi. To znači da se trebaju provoditi slobodni i pošteni izbori u pravilnim razmacima.

  Članak 22

Svatko, kao član/ica društva, ima pravo na socijalno osiguranje i ostvarenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

  Imaš pravo - samim tim što si ljudsko biće - ostvariti svoje temeljne potrebe. Svatko ima pravo živjeti u ekonomskim, socijalnim i kulturnim uvjetima koji mu/joj omogućuju dostojanstvo i razvoj kao pojedinca/ke. Sve zemlje moraju učiniti sve što mogu kako bi se to ostvarilo.

  Članak 23

Svatko ima pravo na rad.

  Svatko ima pravo osnovati i pridružiti se sindikatima. Imaš pravo raditi u poštenim i sigurnim uvjetima te izabrati svoj posao. Imaš pravo biti plaćen/a za pristojan standard življenja, ili primiti socijalnu zaštitu. Imaš i pravo osnovati i priključiti se sindikatima kako bi zaštitio/a svoje interese.

  Članak 24

Svako ima pravo na slobodno vrijeme.

  Imaš pravo na odmor. Nitko te ne može prisiliti da radiš u nerazumno vrijeme, imaš pravo na plaćene odmore.

  Članak 25

Svatko ima pravo na životni standard primjeren zdravlju i dobrobiti.

  Svako ljudsko biće ima pravo na pristojan život, uključujući primjerenu hranu, odjeću, stan, liječničku njegu ili potrebne socijalne usluge. Društvo bi trebalo pomoći onima koji ne rade jer su nezaposleni, bolesni, nesposobni ili prestari za rad. Majke i djeca imaju pravo na posebnu njegu i potporu.

  Članak 26

Svatko ima pravo na obrazovanje.

  Obrazovanje treba biti besplatno, barem u osnovnim i nižim stupnjevima. Više obrazovanje treba biti jednako dostupno svima na temelju sposobnosti. Obrazovanje treba unaprjeđivati poštivanje ljudskih prava.

  Članak 27

Svatko ima pravo slobodno sudjelovati u kulturnom životu zajednice.

  Nitko ti ne može zabraniti da sudjeluješ na kulturnim događanjima. Imaš pravo uživati u glazbi, kazališnim predstavama, izložbama, poeziji ili bilo kojem drugom obliku umjetničkog ili drugog izražavanja. Imaš pravo sudjelovati u koristi koju donosi napredak znanosti.

  Članak 28

Svatko ima pravo na društveni i međunarodni poredak u kojem su prava i slobode iznesene u ovoj Deklaraciji, potpuno ostvarene.

  Ljudska bića imaju pravo živjeti u svijetu u kojem se prava i slobode poštuju.

  Članak 29

Svatko ima dužnosti u zajednici.

  Svi imamo odgovornost prema ljudima oko nas, a sami se možemo potpuno razviti kao pojedinci ako brinemo jedni za druge. Sva prava u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima mogu biti ograničena jedino zakonom i samo ako je potrebno zaštititi prava drugih ljudi, javni moral, poredak i blagostanje društva kao cjeline.

  Članak 30

Ništa se u ovoj Deklaraciji ne može tumačiti kao sudjelovanje u bilo kojoj djelatnosti ili obavljanje bilo kakve djelatnost usmjerene na uništenje bilo kojih ovdje izloženih prava i sloboda.

  Nema ništa u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima što opravdava bilo koju osobu ili državu da napravi išta što ograničava prava, na koja svi imamo pravo.

 

Komentari: 

0 0 # Human Rights Daybella 2009-12-10 17:51
Da bi ova javna tajna bila svima dostupna i razumljiva, trebalo bi prvo roditelje educirati da poštuju prava djeteta, zatim vrtić i školu. Svakako pohvale dječjem naj- projektu »Face u frci« koji se provodi kroz program prevencije od nasilja u školi i društvu za učenike te program informiranja o nenasilnom odgajanju djece koji je namijenjen odraslima. Ako se ne provodi kako su ga neki napadali nadam se da će da će se u budućnosti provoditi. Mislim da bi ljude češće trebalo informirati o njihovim pravima jer mnogi ne znaju da imaju prava, i da je doba feudalizma odavno završilo. Nikako mi nije jasno zašto su ljudi stvorili ratnu industriju da bi se sigurnije osjećali u ovom svijetu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Guest 2009-12-10 21:15
Pa priznanje za sve naj naj face u frci su dobili, nisu ludi da još i rade :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # mama 2009-12-11 08:47
Problem je u ideji i shvaćanju nasilja od strane raznih aktualnih pokreta (DND, Face u frci, Pokret za život itd). Nasilje se sistemski "prizvodi" kroz institucije i koncepte koje oni zdušno podržavaju - vjersku netoleranciju, isključivost stavova... A nacionalizam, a neuvažavanje poluralizma mišljenja, aktivnosti...Pr iče nije jednostavna. Otkrili smo još jednu čarobnu riječ od koje mi se diže kosa a to je edukacija, pa edukacija. Nismo mi bića koja se takvim površnim glupostima mjenjaju ili uče.... Nažalost ili na sreću priča o usvajanju stavova i vrijednosti traje malo dulje te se ne prenosi onako kako su zamislili vrli kreatoti raznih programa i projekata...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # .... 2009-12-11 20:25
To je dobar znak da vam se diže kosa na glavi od riječi edukacija.
I meni se diže kosa na glavi od toga koliko smo needucirani, neobrazovani.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

  • Naličje izbornog trijumfa

    Zumba 09.07.2020 09:31
    Čudo na Lošinju
    Zar ćeš na izborima za gradsku vlast glasovati za ove koji pokušavaju oživit mrtvaca?
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Gost 08.07.2020 21:09
    ?
    Zašto se uopće stalno uspoređuje HDZ i SDP kao neke suprostavljene stranke kada su to skoro ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    NN 08.07.2020 15:31
    Degeneracija vlasti
    Kad u vlasti sudjeluje predugo ista škvadra vlast degenerira. Vrhunac degeneracije lošinjske ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Tin 08.07.2020 14:57
    Zvonili ste, milorde?
    Umjesto da rade svoj posao, gradski vijećnici uživaju izigravati običnu služinčad
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    cica maca 08.07.2020 09:54
    izgubljeni u vremenu i prostoru
    Nakon ovakvih rezultata u Lošinju protuprirodna koalicija na vlasti može početi pakirati ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    gost 08.07.2020 09:15
    Luftiguzi
    Manekenstvo je njen najviši domet. Prava zamjena na čelu Grada nakon manekena Cappelija.
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    gost 08.07.2020 09:06
    Korona? Sifilis? TBC? ...
    A što je tek onda Ana Kučić? Nedić je ipak samo njen zamjenik.
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Licemjer 08.07.2020 08:46
    ...
    HDZ je rak, a nedić je samo jedna od metastaza.
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Kec 08.07.2020 08:00
    , ###
    A ja ne želim OVAKAV lošinjski HDZ, HDZ kojeg preko mlitavog Nedića kontrolira ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Licemjer 08.07.2020 07:38
    ...
    Sigurno ne želim HDZ
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    009 08.07.2020 05:12
    ...
    Tamo su svi bezlični, zato nam Grad može voditi manekenka sa riječkog Korza.
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Nn 07.07.2020 21:30
    ....
    Ne želiš valjda bezličnog Nekića na čelu Grada.
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Licemjer 07.07.2020 20:59
    ...
    Nadam se da će se rezultati parlamentarnih presliakti na rezultate lokalnih, što se Lošinja ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    gost 07.07.2020 17:27
    Šest glasova za HNS
    Vjerni ortak u vlasti lošinjskog HDZ-a HNS je na izbore išao samostalno. Na Lošinju je dobio ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    A. M. 07.07.2020 16:55
    G sila
    Fantastična pobjeda HDZ je ostvarena s 80.000 manje glasova nego li je isti HDZ imao 2016.
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Roko Prč 07.07.2020 16:38
    Plenkovićev "punokrvni" trijumf
    Sama po sebi, Plenkovićeva pobjeda nije impresivna. Manje od 47% glasača je sudjelovalo ...
     
  • Naličje izbornog trijumfa

    Cikcak 07.07.2020 15:44
    Pobjeda oživljenog mrtvaca
    Izborni rezultat HDZ-a na "prvom od 1000" otoka baš i nije trijumfalan i ne služi na ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    9y9hb 07.07.2020 14:41
    HrvATSKA DO zEMUNA
    Čini mi sa da je za Hrvatku najbolje da je na vlasti HDZ u koaliciji s manjinama, štobse ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    hranitelj tuljana 06.07.2020 20:13
    Ako laže koza....
    Manjinama Plenković ni HDZ ne smetaju i dat će mu svoju potporu. Tako da možete prestati ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    šanpjer 06.07.2020 18:27
    izborni rezultati sve govore
    Kako može biti na cijeni stranka koja je prodala cijeli otok Lošinj i dio otoka Cresa vrlo ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    gost 06.07.2020 16:21
    6,75 posto
    A od svih registriranih birača na Malom Lošinju za Kapelija je glasovalo samo 6,75 posto. A ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    Grunf 06.07.2020 15:36
    Hrvatska je u rukama HDZ-a
    A bili ste lijepo upozoreni šta će se dogoditi ako ne iziđete na izbore. Hrvatska je u ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    gost 06.07.2020 15:24
    Vjerodostojno u pm!
    Znači predsjednik ogranka HDZ ML je slao članstvo da za vrijeme izborne šutnje nagovaraju ljude ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    dt 06.07.2020 10:40
    15 %
    Unatoč svemu što je navodno učinio kapeli je dobio samo 503 glasa od 7.455 registriranih ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    Zombi 06.07.2020 10:24
    Imamo vlast kakvu zaslužujemo
    A sad slijedi još četiri godine mrcvarenja. Možda smo zaista to zaslužili HRVATSKA PROGLAŠENA ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    gost 06.07.2020 10:05
    55 %
    Više od polovice lošinjskih birača je zaobišlo birališta jer oni za koje bi glasovali nisu ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    1984 06.07.2020 09:55
    1 od 1000 bez konkurencije
    trik ja u tome da je na lokalnom nivou na vlasti nenadyebiva koalicija HDZ-SDP-IDS-PGS ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    ABC 06.07.2020 09:35
    Izborne nastranosti
    Na Prvom od 1000 otoka gdje Vlada HDZ s ortacima u sinergiji sa fol oporbom situacija je ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    gost 06.07.2020 09:13
    ZDS
    Oni koji su pozdravljali sa "Za dom spremni" sami su s ponosom sebe nazivali ustašama i ...
     
  • »Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti«

    Hugo 06.07.2020 07:21
    unatoč svemu, bez dobrog vođe se ne dobivaju izbori
    SDP nema vođu koji ima karizmu. Milanović je bio zadnji predsjednik SDPa koji je imao ...