Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Pokret otpora prema blagdanskoj histeriji potrošnje

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 Koliko smo deklarativni, a koliko je "globalno" iskren rad, u krajnjem i stav, prema zaštiti prirode, borbi za zdrav i čist okoliš, štednji energije i prirodnih resursa, najbolje se pokazuje u predbožićnom periodu, a s kulminacijom u novogodišnjoj noći. Rastrošnost i ponašanje tipa pijanog milijunaša-jednom se živi prihvaćaju gotovo svi, pa makar samo na nekoliko dana, pišu elektroničke novine za civilno društvo i urbanu kulturu Zamirzine.

U Hrvatskoj se tek naslućuje tihi, pojedinačni glas otpora građana prema histeriji potrošnje u posljednim danima tekuće, kalendarske godine. Ali u susjedstvu već je drugačije: Austrijanci su ove godine sa njihovih božićnih sajmova izbacili američku priču Djeda Božićnjaka sa bocom Coca Cole, istovremeno uvodeći likove iz starih legendi: prvo Santa Nicolaus, odnosno Sveti Nikola, onda Christkindel, a božićno-novogodišnjem dekoru pokušali su dati neki arhaičan stil, lišen plastičnih figurica koje pjevaju jingle bells.

 Građanske inicijative protiv blagdanske potrošnje

 Gdje je nestao mali Isusek na slamici u štalici (umjesto božićne čestitke) . . .

 U Europi i SAD-u već nekoliko godina aktivna je neformalna grupa pod zajedničkim imenom "Buy nothing day", odnedavna pojačana pokretom "Buy Nothing Christmas". Njihov je cilj vratiti među ljude izvorne običaje božićnog vremena. Za sada su njihove akcije usmjerene prema javnosti, s pozivom da smanji kupovanje bezveznih božićnih poklona i bezvrijednih stvarčica koje u većini završavaju na smeću već u prvim danima siječnja.

Kanađani i Evropljani u Britaniji, Francuskoj, čak i u Italiji prihvatili su pozive građanske inicijative Buy Nothing Christmas, pa podupirući jedni druge, otvorili blogove i forume o temama poput ozelenimo svoj božić, neću kupiti ništa novo, 100 dolara za poklone spremam u svoj džep, ili forum sličan "second shopu", gdje se razmjenjuju ideje, savjeti i pokloni temeljene na 3+1R – reduce, recycle, reuse, rethink.

U ime smanjenja globalnog zatopljenja

0 Zanimljiv je i koristan ad hoc pokret protiv novogodišnjih iluminacija i svijetlećih predmeta, organiziran u New Yorku, koji se ubrzo proširio i u Evropu. Cilj grupe građana i nekoliko "električara" je upozoriti i konačno smanjiti broj svijetlećih lampica kojima su pretprana domaćinstva u gradovima. Da bi dokazao njihovu štetnost, Buildings Technology Center of the Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory objavio je još prošle godine podatke koliko troše božićne lampice. Naprimjer, 100 žica sa 100 malih žaruljica koje trepte tijekom prosinca potroše između 4,65 i 6,43 WAT struje, što za prosječnog stanovnika New Yorka iznosi povećanje računa za struju za 136 USD, a Havajca oko 160 USD mjesečno.

Osim neprirodnog, umjetnog i opasnosnog osvjetljavanja okoliša, emitiranje topline iz ogromne količine svijetlećih tijela postavljenih na krovove, fasade, ulice i vrtove, podiže mikrotemperaturu za "nezamjetnih 1-2 stupnja". No, ako se uzme u obzir ono što navode protivnici uporabe božićnih električnih svjetlucavih ukrasa, da se dužina upotrijebljenih žica za iluminacije mjeri u milijunima metara a komadi mini-žaruljica u milijardama, može se zaključiti da toplina koju zajednički emitiraju u "noćno nebo" zaista utječe na zatopljenje: makar na topljenje snijega leda u naseljima i urbanim sredinama!

Gomilanje blagdanskog smeća

Veliki svjetski gradovi, uključujući svakako i hrvatske, upravo za vrijeme prosinca pokazuju svoju neodrživost, a i neprincipijelnost kada je u pitanju zaštita okoliša. U vrijeme blagdana često pucaju energetski sustavi, vodoopskrba, transport, a na kraju obavezno i komunalne službe. Tome su nažalost podjednako krivi i stanovnici kao i gradske uprave. Svjesni učestalih božićno-novogodišnjih infrastrukturnih kolapsa, pojedine nevladine organizacije, ustanove i pojedinci u velikim europskim gradovima pokušavaju utjecati na "široke mase" da svoje jednokratno predprazničko razmišljanje promijene u smjeru shvaćanja posljedica.

 Poziv upućen Britancima Not another rubbish Christmas, odaslan je kako bi se smanjilo 3 milijuna tona komunalnog smeća, kojeg London proizvede tijekom blagdana. Gotovo pola te količine su ukrasi za bor, plastika, plexiglas, staklo, aluminijske folije i slično. Dr Martin Gibson, programski direktor Envirowise, čiji je rad pod motom "Smanji otpad, povećaj profit" usmjeren ka poduzetničkom i gospodarskom sektoru, objašnjava: Mi ne želimo pokvariti ljudima proslave i veselje, nego smatramo da uvođenje jednostavnijeg načina proslave Božića i nove godine bitno utječe na smanjenje ogromnih količina smeća. Želim poručiti ljudima da i tijekom božićno-novogodišnjih praznika i proslava zadrže principe zaštite okoliša, za koje se bore tijekom cijele godine. Male stvari, poput korištenja staklenog i keramičkog posuđa, izrade "recikliranih" ukrasa i nakita za božićna drvca, isključivanje lampica i drugih svjetlećih ukrasa tijekom dana, te pripremanje hrane u kući u vlastitom posuđu, pa i izbjegavanje pakiranja mnogobrojnih sitnih poklončića, doprinijet će smanjenju ambalažnog otpada, organskog otpada, na kraju i opasnog i nerazgradivog otpada. Garantiram da će se uz promenu ponašanja, i ljudi osjećati bolje i korisnije.

Dakle, na primjeru londonske računice nije teško izračunati koliko tona smeća zatrpa Europu nakon božnih blagdana. Milijunskih gradova ima dosta: Rim, Pariz, Budimpešta, Prag, Bon, Zagreb…

Šareni papiri, gomile papirnih čestitki i oblaci konfeta

U višegodišnjem istraživanju britanska Agencija za praktične savjete u gospodarstvu dobila je zastrašujuće podatke za svoju državu: količina šarenog ukrasnog papira za poklone potrošena tijekom blagdana doseže 83 kvadratna kilometra. Problem njegovog bacanja je što je taj papir većinom plastificiran, ili je na bazi alu folije, obojan sumnjivim bojama i slično. Gotovo se može svrstati u opasni otpad. Isti je slučaj i sa vrpcama i trakicama za vezanje: njihova "metraža" može se izraziti u milijunima.

 Snimke novogodišnjih dočeka u velikim gradovima prikazuju nebo i zemlju pokrivenu oblacima konfeta i papirnatih spirala, plastičnih balona koji nakon letenja u vis padaju pod noge slavljenika. Komunalne službe i čistači pokupe taj otpad zajedno sa svim drugim smećem, pa već spomenuta britanska agencija navodi da je prosjek količine tog uličnog smeća oko 120 tisuća kontejnera. Predbožićni dani prava su muka za britanski Royal Mail, koji se odjednom optereti sa prosječno 150 milijuna poštanskih čestitki, od kojih se na smetlištima kasnije baci 20 tisuća tona. I na kraju, neizostavne božićne svijeće i svijećice, vrtni lampioni sa "živom" vatrom, te ostali izvori plamena, računajući i vatromete, tijekom nekoliko dana u prosincu proizvedu i satelitski uočljive količine ugljičnog dioksida, čije nagomilano emitiranje utječe na ukupno stanje atmosfere.

Ručkovi, večere, ribe i purice

Milenijski ciljevi borbe protiv siromaštva i gladi u svijetu postaju bezvrijedni ako se spomene podatak da se onaj Zapadni, "civilizirani", kršćanski dio svijeta na Planeti toliko "oždere" da bi zbroj svih božićnih i novogodišnjih ručkova i večera poslagan u lanac, dva puta omotao zemaljsku kuglu.

Najtužnije je što se gotovo jedna trećina pripravljenje hrane na kraju baca u smeće, završava u gradskoj kanalizaciji. Podatak, opet samo iz Velike Britanije, kaže: oko 160 tisuća tona nekonzumirane hrane i ostataka završava u smeću već drugi dan nakon novogodišnjeg dočeka. Ne smije se zanemariti da je unutar prehrambenih namirnica dio bez kontrole i nadzora, jer se na tržištu nudi sve i svašta.

Na taj način su i otpaci od hrane bačeni u smeće, potencijalna opasnost za sve koji kasnije kopaju po smeću: od pasa i mačaka do velegradskih klošara. Pripremanje "običajnih" i tradicionalnih jela prouzrokuje uništavanje životinjskog svijeta, uključujući i nehumani farmski tretman životinja koje uobičajeno ljudima ulaze u prehranu: perad, goveda, svinje. Svjetske organizacije za zaštitu i prava životinja već godinama upozoravaju i podastiru brojčane podatke koliko glava padne za jedan trenutak obiteljske božno-novogodišnje večere.

 No, problem oko hrane životinjskog porijekla mnogo je dublji: rješavanje klaoničkog otpada i njegovo propisno uklanjanje riješeno je u vrlo malo europskih gradova (u odnosu na količinu konzumenata). U ruralnim sredinama, bez obzira bilo to u Francuskoj, Turskoj ili Kanadi, a da ne spominjemo Hrvatsku, otpad od klanja životinja razbacuje u okoliš, u šumarke ili u vodotokove - samo da se ne uoči i da što prije nestane iz vidokruga mesara. Tu leže uzroci boleština, bjesnoće, zaraznih bolesti, emisija dioxina, trovanja podzemnih voda.

U svečane jelovnike ubraja se povećana potrošnja vode, pa dok trećina čovječanstva pati od žeđi, opet naš "civilizirani svijet" pere suđe, pere sebe, pere bijele stoljnjake, pitku vodu propušta kroz vodokotliće. U toj vodi je nemjerljiva količina kemijskih sredstava, pomoćnika "zdravog i čistog" domaćinstva, higijene i jamca "zdravog" života. U otpadnim vodama završavaju milijuni litara masti i jestivog ulja, jer se potrošnja povećala za gotovo 40 %, a pretpostavlja se da taj "višak" završi odbačen u okoliš, kanalizaciju, otvorene tekućice ili u more.

Gdje je nestao mali Isusek na slamici u štalici (umjesto božićne čestitke)

Na kraju, kao i na početku: koliko smo dvolični kad vičemo da nam je jedini dom, planeta Zemlja, ugrožen?

Koliko smo besmisleni gurajući se u još veći razvoj, da bismo trošili još više?

0 Na kraju je i sama legenda o malom Isuseku na slamici rođenom, u noći kad su njegovi roditelji bježali od neprijatelja, koji je bio bogat i "zlatom optočen", postala dezavuirana. Čini se da ni kršćani više u nju ne vjeruju. A u što se pretvorio naš Božič pomalo je i degutantno: besplatne CD-ove s božićnim pjesmuljcima i vrećice zrna pšenice možete dobiti nalijepljene na naslovnice domaćih mainstream novina, tik uz naslov Ubio ženu i dvomjesečnu bebu, Grad poklanja 100 ručkova za beskućnike, Narkomafija u državnom vrhu i slično.

Žao mi je malog Isuseka na slamici u štalici i njegovih roditelja izbjeglica. Žao mi je što je propala poruka iz dva tisućljeća stare legende da se ljudi trebaju popraviti, biti dobri, čuvati prirodu, voljeti se međusobno, ne ratovati, ne tući, ne uništavati, ne rušiti.

Zahvaljujući omjeru srednje bogatih odnosno relativno siromašnih građana Hrvatske i onih rastrošno-bogatih, koji imaju drugačiji odnos prema priči o malom Isuseku, božićno-novogodišnje posljedice po okoliš u Hrvatskoj još ove godine neće imati ovako grozne posljedice kakve su u Europi ili SAD.

Vjerujmo i djelujmo da nam se to nikada ne dogodi!

 

Komentari: 

0 0 # Dvorska luda 2006-12-25 20:59
Da je način na koji se obilježava Božić izgubio svaki smisao i postao štetočinski, rekli su, svak na svoj način svi: crkveni oci, ekolozi, zabrinuti roditelji, etičari....
Ipak, u odbranu domaćeg prežderavanja, olokavanja i kupovanja preko granica izdržljivosti valja reći da je to upravo uzor koji se postavlja pred hrvatskog graðanina na razne načine: u blagdansko vrijeme na javnoj televiziji deseci filmova prepunih patetike i kiča, sa najviših mjesta u državi američki način života postavljen kao uzor (od ruke na srcu prilikom slušanja himne, do "odbjeglih" engleskih riječi koje pokazuju da su nam skoro bliže od naših materinjih.
Iz crkve poruke jedne, djela druga.
Ako se od graðana ne očekuje da budu kritični kada se govori o vrednovanju dosega vlasti, donošenju prostornog plana ili ponašanja crkvenih vlasti, jasno je da ne mogu pokazati niti kritičnost prema uvezenom kičerskom uzoru božićnog slavlja.
Kad se tome doda da smo generalno osiromašeni i poniženi lažima, prevarama, korupcijom i povlaštenim lopovlukom, zar je neobično da želimo oživotvoriti par dana šarene laže promovirane na sve javne i nejavne načine? Koga pritom briga i za duhovnost i za okoliš i za svjetlosno zagaðenje, kada je opća poruka koju dobijamo od svih crkvi i od vlasti da smo mali, bespomoćni, nevažni i da nas se ne računa za ozbiljno. Zar da takve nevažne osobe pokušaju svojim ponašanjem utjecati na svijet? takve osobe plivaju u najjačoj struji.
Sretan Božić, nevoljnici!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # eko-eko 2006-12-26 10:14
O prizivanju duhovnih vrijednosti imam svoje mišljenje. Zanima me u kojoj ili s kojom žive crkveni autoriteti. I što je to uopće? Pa to pozivanje i prozivanje naroda je samo isprazna glupost. I to vrlo iritantna. Kada bi pokušo nabrojiti duhovne vrijednosti, bilo bi još jasnije u kakvom licemjerju živimo, uključujući i formalnu religioznost plus najprizemnije političko i materijalističk o djelovanje današnje crkve. Zato je to prozivanje još gluplje i neautentičnije!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Djed Mraz 2006-12-26 10:25
Ovo što možemo pročitati u tekstu o Austrijancima je isto toliko neautentično koliko i Djeda Mraz coca-cole.Pa vidimo iz hrvatskog primjera kako izgledaju nakaradno kreirane "tradicije", pozivanje i oživljavanje izmišljene povjesti i simbola.Simboli imaju drugu snagu i značenje i ne uvode se dekretom. Koju snagu imaju "mrtvi" i ispražnjeni povjesni simboli? Zato je ta priča promašena. Pitajmo se što u nama pobuðuje prva pomisao na današnjeg npr. predstavnika crkve koji bi valjda trebao predstavljati primjer , oličenje kako se živi takozvana duhovnost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # I meni je žao malog IsusekaKriskindl 2006-12-26 13:19
"Žao mi je malog Isuseka na slamici u štalici i njegovih roditelja izbjeglica. Žao mi je što je propala poruka iz dva tisućljeća stare legende da se ljudi trebaju popraviti, biti dobri, čuvati prirodu, voljeti se meðusobno, ne ratovati, ne tući, ne uništavati, ne rušiti."

Od Isuseka su napravili trgovačku marku, brand. Postao je isto što onaj nilski konj Hypo banke, tigar kojim se reklamira šveps, ona ljubičasta Milka krava ili lukavi lisac što hvali detergent.

"Jer mi smo to zaslužili" :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-26 14:05
Djed Mraz pita "što u nama pobuðuje prva pomisao na današnjeg npr. predstavnika crkve koji bi valjda trebao predstavljati primjer, oličenje kako se živi takozvana duhovnost".

O tome piše božićni Feral pored ostalog: Naravno da im, njima crkvenim ljudima, danas nije lako vidjeti kako im, nakon sve te muke da se vjeri i bogu vrati sve pučanstvo bez iznimke, ljudi radije hrle u potrošačke centre nego u crkve, ali zaboravljaju da su isti ti, njihovi vjernici od kojih traže redovite lemozine, gledali i kako se ta Crkva bogati, kako bahato i bez milosti traži povrat svih svojih bivših dobara, kako će uvijek radije graditi crkvu nego sklonište za sirotinju, kako oni rijetki meðu njima koji se usude kritizirati i svoju instituciju zauvijek ostaju na dnu hijerarhijskog lanca.

Koga zanima cijeli članak može ga naći na ovom linku. (feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article_tisak.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrArticle=14997&NrIssue=1109&NrSection=2&ST1=text&ST_T1=kolumna&ST_PS1=1&ST_AS1=1&ST_max=1)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Lilith 2006-12-26 17:28
Lako je ljudima prigovarati i zazivati neku duhovnost. Ja mislim da se ljudi osjećaju baš duhovno kad sebi i dragim si ljudima za blagdane uspiju kupiti neki poklončić. Da, znam, darivanje ne mora biti materijalno. Ali da bi došao do Ne kupi ništa dana prvo trebaš imati mogućnost da to svojevoljni odbaciš. Takva filozofija iz pozicije siromaštva i nije baš nešta.
Što se tiče omatanja poklona, neekološke ambalaže i suvišne rasvjete, o tome zbilja treba razmisliti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-26 17:38
He, he ... djed Mraz u saonicama Cocacole pokrio se dekicom s hrvatskom šahovnicom :P Tako i treba kad i naš premijer malo-malo pa pred TV kamerama blebne neku englesku riječ da se vidi da je svjecki čovjek :D
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Majmunsko oponašanjeHakuna Matata 2006-12-26 18:34
Svjecki ljudi više ne znaju što je dobro, nego im je cool, ne staju na crveno nego na red light, ne nose odjeću nego autfit, ne izlaze na pozornicu nego na stejdž, slavni su postali celebritis i šoubizface, itd. Hrvatski će zaboravit Hrvati i mumljat će nešto što će zvat RTL-hrvatski.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dvorska luda 2006-12-26 19:10
I sva ta frustrirana malograðanština nam se servira kao uzor koji tebamo slijediti!
Ali kada netko ponudi alternativu, zaštitu prirode, ekološka rješenja i autentične vrijednosti, onda ga se odmah nastoji zgaziti kao neprijatelja i opoziciju.
I takve poruke više volimo čuti iz engleskih govornih područja nego od purgera, vikendaša i ostalih mrskih došljaka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-26 19:20
Za šaku eura zagaðuju sve oko sebe, more, prirodu i prostor, a za taj novac kupuju zagaðenje vlastite kulture, tradicije, vjere i identiteta. Slave Noć vještica, irskog svetog Patrika, zagaðuju materinji jezik. I još se diče tobožnjim domoljubljem.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mrak 2006-12-26 19:21
Što se tiče suvišnog svjetla odaslanog u noćno nebo i naplate računa za takvo ponašanje, u Malom Lošinju je provoðen Mrak projekt i gradskim vlastima, bivšim i sadašnjim, poslan prijedlog pravilnika o vanjskoj rasvjeti. Nitko nije niti odgovorio na njega. Da se realizira jedan takav prijedlog, koji je u samom vrhu ekoloških trendova i za koji ne treba novaca, potrebna je samo osjetljivost za okoliš, za potrebe zajednice i civiliziranih posjetitelja i za svjetske pozitivne trendove.
Zašto biti u nečemu prvi i bolji, kada je dovoljno kopirati od drugih ono što je već davno out, rekli bi celebrities.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Hakuna Matata 2006-12-26 19:33
U Novom listu je hvalisavo najavljeno da će po uzoru na, mislim, Korčulu koja je već riješila ekološku rasvjetu, Grad naručiti projekt. I skupo ga platiti, naravski.

To je po poslovici da nitko nije prorok u vlasttom selu. A bolje je platiti nego dobiti besplatno :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dvorska luda 2006-12-30 10:19
Pa da, jer dok se naðe tko zna napraviti projekt, tko je za to podoban i na pravoj liniji, kok se projekt napravi i stavi pred pučanstvo, mandat je prošao. Tako nikoga priča ne obavezuje, a zvuči dobro. daje privod moderne ekološki orijentirane vlasti, ali stvarnost je da se Cappelllijeva učinkovitost iscrpljuje u rečenicama izgovorenima bez daha i završetka, bez konkretnoga djela.
Neka naruči projekt. Neka ga i plati, nije šteta troška. Samo neka to učini odmah.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # gost 2006-12-30 13:43
Mislim da bi lošinjska "eko-mafija" trebala i ovoj vlasti pod nos gurnuti svoj prijedlog pravilnika o vanjskoj rasvjeti (www.volim-losinj.org/.../) koji je Balijina škvadra ignorirala ;-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Mrak 2007-01-01 20:09
Pa jasno da je nova vlast dobila pod nos prijedlog pravilnika.
To još ne znači da ga i pročitala. Sve dobre ideje moraju doći od HDZ - ovih poslovnih partnera, nije dozvoljeno da doðu od nekih budala koji si utvaraju da su pogled na zvijezde i očuvana životinjska staništa vrijednost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Svaštara br. 2

  jodlukou 05.04.2020 22:47
  vlrntkwhhapt
  cialis tadalafil 20 mg yan etkileri generic cialis: cialisk.com/ (https://cialisk.com/) ...
   
 • Mjere obmane

  Licemjer 05.04.2020 18:46
  ...
  Već vidim da će me optužiti za "dakanje" jer nisam upotrijebio glagol u infinitivu poslije ...
   
 • Mjere obmane

  Licemjer 05.04.2020 18:44
  ...
  To mu je izgleda postala navika. Nije ni prošli tekst pročitao, ali si je dao slobodu da ...
   
 • Mjere obmane

  Pijarovac 05.04.2020 16:45
  Za šaku €ura
  Web stranica specijalizirana za besramno veličanje gradonačelnika i gradonačelnica ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  DS 05.04.2020 14:20
  "Petokoronaši"
  To je traženje unutrašnjih neprijatelja kao '91. Samo sada ne po etničkoj, vjerskoj i ...
   
 • Mjere obmane

  honorarni agent osiguranja 05.04.2020 14:13
  Sline i režanje
  Radi se o Pavlovljevom refleksu. Čim se objavi članak prvi komentar je od osobe koja ga ...
   
 • Mjere obmane

  Zd 05.04.2020 13:35
  Stupidno podmetanje druge teme
  Pohvalno je što te u vezi s temom članka lažnih mjera za ublažavanje posljedica pandemije silno ...
   
 • Mjere obmane

  gost 05.04.2020 12:54
  Nautika
  Autor se jako brine za gradski proračun. Jako pohvalno. Može li u tom smislu pokušati saznati ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  lošinjan 05.04.2020 08:45
  gost
  pa upravo je Trump pregrizao jezik jučerašnjom izjavom da nije rekao da će u Americi virus ...
   
 • »Zašto baš sada?!?»

  gustav 04.04.2020 16:04
  zameo ih vjetar
  Zašto je baš sad morala krenuti pandemija i uništiti turizam, kad je sve bilo posloženo po ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Brico 03.04.2020 13:50
  Occamova britva
  Ako tekst nema dubine o kojoj bi se moglo polemizirati zašto toliko polemiziraš da si potegao ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Licemjer 03.04.2020 13:47
  ...
  Vidim da si ti sebi već odabrao. cherry picking i generalizacije su tvoj izbor. Koje li ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Gost 03.04.2020 13:37
  Pa ti biraj ...
  Tvrdnja da je nešto nesuvislo, a nije nesuvislo nije nebitna sitnica nego u najboljem slučaju ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Gost 03.04.2020 13:27
  Tapkanje u mraku
  Da je tekst zaista nesuvisao ne bi ti o njemu mogao polemizirati kao što ne možeš polemizirati ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Licemjer 03.04.2020 13:21
  Jezikoslovac moš mislit
  Onda analiziraj tekst sa stajališta stilistike i vidjet ćeš da su cjeline nepovezane i ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Gost 03.04.2020 13:13
  Semantika za početnike
  Nisam ni polemizirao sa člankom pa mi ni ne trebaju argumenti. Samo sam istaknuo da ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Licemjer 03.04.2020 12:18
  ...
  Kad nemaš suvislog argumenta, posežeš za semantikom. Klasika.
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Licemjer 03.04.2020 11:48
  ...
  Tekst nije suvisao. Skače s teme na temu bez neke povezanosti. Optužuje vlasti za neke ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Gost 03.04.2020 11:16
  Kratki kurs iz semantike
  Oprosti, ali kad bi pažljivije pročitao moj komentar vidio bi da u njemu nema opravdavanja ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Nevio 03.04.2020 10:45
  Suvišna rasprava
  Nema potrebe spuštati se na tu razinu i opravdavati se svakom kritičaru ponaosob. Jeli ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Gost 03.04.2020 10:19
  Suvislo i nesuvislo
  Netočna je tvoja tvrdnja da članak nije suvislo napisan. Suvislo napisan tekst razumiješ, pa ...
   
 • Korona kao lakmus papir

  gost 03.04.2020 09:56
  vidimo, vidimo
  novinar bi mogao primjetiti da bas komentar koji poziva na povrat para gradu zacudo ima ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  hranitelj tuljana 03.04.2020 08:47
  ako meni ne vjerujete
  Ne bih ja ovdje dobio "plus" ni da napišem da je Lošinj jadranski otok... novilist.hr/.../...
   
 • Korona kao lakmus papir

  anarhist 03.04.2020 08:40
  ima li pilota u avionu
  Ako gradonačelnica ne može narediti svojim službenicama da pripreme materijale za sjednicu ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  hranitelj tuljana 03.04.2020 07:25
  Previd?
  Zaboravio si ljevičarima dragu Švedsku u "tok ekipi", vjerojatno slučajno...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  gost 02.04.2020 22:42
  Trumpizam
  Isti pogled na epidemiju imaju Trump, Bolsonaro i ta ekipa
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  Licemjer 02.04.2020 21:46
  Glas s Kunsila
  Hajde da je nešto suvislo apisao, ali nije. Čitav članak je jedna lamentacija bez nekog ...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  kmet 02.04.2020 19:42
  Mržnja...
  Evo jedan od onih koji napisano ne cijene po onome što piše nego tko je napisao...
   
 • »Borba protiv koronavirusa je opasnija od same bolesti«

  gost 02.04.2020 18:46
  Glas Koncila
  Samo vi citirajte tog crkvenjaka
   
 • Korona kao lakmus papir

  gost 02.04.2020 17:51
  Šta se čeka?
  Gradonačelnica je najavila za ovaj tjedan sjednicu GV...nešto je zapelo? Nema tko pripremiti ...