Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Stihijski, a ne strateški plan razvoja

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

velopinGradskom vijeću Grada Malog Lošinja bit će prema prijedlogu gradonačelnice ponuđen na usvajanje Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja do 2027. godine. Radi se, kako se navodi, o strateškom dokumentu. No o donošenju same odluke o izradi toga plana objavljen je na ovoj stranici članak pod naslovom Zajedničko trčanje pred rudo, jer sve što gradonačelnica radi ona radi pogrešno, površno, naopako i voluntaristički uz obavezno kršenje zakona i zakonskih procedura. Sve što radi služi samo stvaranju dojma da nešto radi 

 Opisani način rada vidljiv je i na primjeru predloženog Plana razvoja cresko-lošinjskog otočja do 2027. godine. Dokument koje predlaže Vijeću na usvajanje kao strateški plan zapravo nije strateški plan; nije sukladan Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH (dalje Zakon) na koji se poziva. Ni sama odluka o izradi toga plana iz rujna 2020. nije temeljena na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH koji određuje procedure izrade strateških planova, nego je temeljena na Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi. Iako se u obrazloženju prijedloga odluke o usvajanju Plana poziva na Zakon u samoj odluci odnosno njenoj preambuli se navodi da Gradsko vijeće usvaja Plan temeljem Zakona o lokalnoj samoupravi. Dakle, plan koji će Vijeću ponuditi na usvajanje nije strateški plan prema Zakonu o sustavu strateškog planiranja. Očito je da se tu radi tek o glumljenju ili fingiranju strateškog planiranja, no čudno je što u tome učestvuje i gradonačelnik Cresa. 

Partnersko vijeće njima nije partner!
Navodno strateški, predloženi plan nije zakonit plan niti je donesen u zakonitoj proceduri. Prema Zakonu, članak 12., plan razvoja jedinice lokalne samouprave donosi gradsko vijeće, nakon prethodno pribavljenog mišljenja partnerskog vijeća. Pogađate: Partnersko vijeće koje bi trebalo dati mišljenje prije usvajanja Plana nije ni osnovano! Budući da se radi o zajedničkom planu trebalo je osnovati partnersko vijeća gradova Cresa i Malog Lošinja na temelju propisa kojim se uređuje područje politike regionalnog razvoja, za potrebe pripreme i praćenja provedbe dugoročnih i srednjoročnih akata planiranja, a taj propis je Uredba o osnivanju, sastavu, djelokrugu i načinu rada partnerskih vijeća. Budući da takvo vijeće uopće nije osnovano ne postoji ni njegovo mišljenje koje je propisani preduvjet da bi se na zakonit način usvojio strateški plan.

No muke po Zakonu tu ne završavaju nego tek počinju. Propisana uloga partnerskog vijeća nije samo da daje mišljenje na kraju, odnosno nakon što je plan izrađen. Njegova uloga je važna i nužna i prije početka kao i za sve vrijeme izrade.

Obveze i uloga partnerskog vijeća je određena Zakonom i spomenutom Uredbom. Između ostalog, a prema Uredbi, partnersko vijeće posebno pridonosi prepoznavanju zajedničkih razvojnih prioriteta različitih dionika; prepoznaje i predlaže strateške projekte te prati njihov učinak na razvoj; stvara kapacitete i mogućnost za poticanje i ubrzavanje društvenom – gospodarskog razvoja; uspostavlja integrirani razvoj uvažavanjem problema i potreba različitih kategorija dionika regionalnog razvoja.

Dakle partnersko vijeće je prema Zakonu aktivni sudionik izrade plana koji u ime osnivača određuju viziju razvoja, predlaže razvojne projekte te prati realizaciju i učinke. No umjesto da formiraju partnersko vijeće gradonačelnica Grada Malog Lošinja, ali i njen creski kolega su posegnuli za improvizacijom. Formirali su radnu skupinu četri tematske radne skupine. To što Zakon predviđa druga tijela i drukčiji način rada na izradi plana cresko-lošinjske improvizatore, gradonačelnike Cresa i Malog Lošinja ne zanima.

Lokalni koordinator izgubljen u nečitanju
Zna li gradonačelnica što piše u Zakonu, pa improvizira ili pak ne zna da je morala imenovati i lokalnog koordinatora, ali imenovala ga nije. No i lokalni koordinator poput partnerskog vijeća ima svoje mjesto i ulogu unutar institucionalnog okvira sustava strateškog planiranja. Između ostalog koordinacijsko tijelo, lokalni koordinator koordinira cjelokupnim sustavom strateškog planiranja, predlaže smjernice, metodologiju za izradu, sudjeluje u izradi, nadzire provedbu plana i t.d. Dakle, lokalni koordinator prema Zakonu ima ozbiljnu ulogu u izradi Plana, ali gradonačelnica ga nije imenovala. Inače – prema Zakonu – rok za njegovo imenovanje bio je 1.svibnja 2019, a prijedlog Plana koji će biti ponuđen Gradskom vijeće na usvajanje nije izrađen unutar zakonom određenog institucionalnog okvira sustava strateškog planiranja, nije izrađen na temelju Zakona i usvajat će se mimo zakonske procedure. Bez obzira na to gradonačelnica će uvjeravati i sebe i javnost da imamo strateški plan. Upotrebna vrijednost takvog dokumenta je ista kao i lovačkog trofeja, recimo preparirane jelenske glave okačene na zid dnevnog boravka ponosnog lovca.

Ovakav Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja služit će samo za samohvalu ili žargonski rečeno za foliranje da imamo strateški dokument iako ga ne moramo imati. Jasno je da se radi o glumljenju naprednosti i izvrsnosti naše gradonačelnice.

Ono kad ti regionalni koordinator piše plan
Kao vrhunac pravnog šlamperaja u postupku izrade ovog Plana jest činjenica da je ovaj plan izradila Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije". Regionalna razvojna agencija je regionalni koordinator za našu županiju. Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja izrađuje dakle regionalni koordinator koji to po zakonu ne može. Regionalni koordinator može po Zakonu o regionalnom razvoju tek pružati stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave koji su od interesa za županiju ali ne može izrađivati planove razvoja za jedinice lokalne samouprave. Prema Zakonu i Odluci o osnivanju regionalne razvojne agencije agencija može pružati stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekta jedinica lokalne samouprave što nema nikakve veze s izradom strateškog dokumenta Plana razvoja. Jedno je pomoć u pripremi i provedbi kakvog projekta a nešto sasvim drugo je izrada strateškog plana. Plan razvoja cresko-lošinjskog otočja, koji se navodno izrađuje unutar sustava strateškog planiranja, izrađuje dakle neovlaštena osoba – regionalni koordinator – a nemamo imenovanog lokalnog koordinatora ni partnersko vijeće koje treba dati mišljenje na plan! Po svemu tome bi se prije moglo zaključiti da se radi o stihijskom a ne strateškom planu.

Papir trpi sve
Jasno je da od strategije odnosno Plana razvoja koji se tako izrađuje i koji se donosi u takvoj proceduri ne treba ništa posebno ni očekivati. Čitajući Plan razvoja takva tvrdnja se potvrđuje. Radi se o formalističkom pristupu izrade strategije s pogrešnim ili loše utvrđenim činjenicama i bez stvarno određene vizije razvoja cresko-lošinjskog otočja.

Vizija razvoja ima samo dvije rečenice s općim frazama. A vizija treba biti ostvarena temeljem četiri opće fraze odnosno četiri prioriteta i to su: Visoka kvaliteta života djece i mladih te kvaliteta života svih stanovnika (to su dva prioriteta Plana, prvi i četvrti prioritet!), pametno i zeleno te održivo gospodarstvo. Naravno da takva vizija i takvi prioriteti mogu biti u svakom razvojnom planu svake jedinice lokalne samouprave.

Kakav je to Plan pokazuje i dodatak 2.– Popis projekata kojima će se ostvariti vizija. Tako se u tablici navodi 67 projekata sa procjenom vrijednosti u kunama. Činjenica da će se usvojiti dokument s vrijednostima izraženim u kunama koje su otišle u povijest pokazuje svu površnost ovoga Plana i onih koji su sudjelovali u njegovoj izradi. Ništa ozbiljniji nije ni sam popis projekata u kome se nalaze rekonstrukcije i izgradnje javne rasvjete, uređenje nerazvrstanih cesta ili postava video nadzora.

Zanimljivo je da se na popisu nalazi i Letjelište Unije za koje je navedeno da će ga provesti Grad Mali Lošinj. Prije samo koji tjedan gradonačelnica je javno obznanila da Grad to ne može.

Kao 57. po redu je naveden projekt Zračne luke Mali Lošinj u iznosu od 262.500.000 kuna, a investicija je to navodno Grada Malog Lošinja. Kako će Grad rekonstruirati zračnu luku, a ne može niti letjelište na Unijama očito nije pitanje kojim bi se opterećivala gradonačelnica. Pri tome se ne zamara ni sa činjenicom da je Zračna luka Mali Lošinj u privatnom vlasništvu s minornim vlasničkim udjelom Grada.

Grad Mali Lošinj će prema Planu izgraditi i školsku sportsku dvoranu u iznosu od 30.000.000 kuna. To je ona dvorana koja je davno trebala biti, a još nije izgrađena namjenskim sredstvima iz jedne od gradskih afera. Ali ne samo da Grad planira izgraditi školsku dvoranu koju nije u stanju izgraditi već gotovo dva desetljeća planira u slijedeće 3-4 godine izgraditi još jednu dvorane, i to javnu gradsku sportsku dvoranu, a za to planira potrošiti 35.000.000 kuna. Koliko je ozbiljna namjera provesti te projekte pokazuje činjenica da Grad godinama nije izgradio školsku dvoranu koju je davno morao izgraditi iako je to ugovorna obveza, a za ideju nove javne gradske sportske dvorane javnost do sad nije čula niti za to postoje prostorno planski preduvjeti.

Prema ovom Planu razvoja ciljeve kvalitetnijeg života na otoku će osigurati izgradnja mrtvačnice za 17.000.000 kuna dok se, recimo, na izgradnju marine za mega jahte na Velopinu zaboravilo.

Ipak, najbolja ilustracija ozbiljnosti ovoga Plana možda se nalazi u analizi stanja u glavi Fauna. Tamo se navodi, citat: „Na otoke Cres i Lošinj unesene su divlje svinje, jeleni lopatari i mufloni u svrhu lovačkog turizma. Točan im se broj danas ne može ustanoviti, a lovci koji bi trebali imati procjene o njihovoj brojnosti čuvaju podatke." Prevedeno – lovci ne želi dati svoje procjene o brojnosti divljih svinja izrađivačima navodnog strateškog plana koji se radi na temelju Zakona! Prije bilo kakve stručne recenzije i evaluacije plana lovci su utvrdili da se radi o nezbiljnom poslu. I sada će taj neozbiljni posao postati strateški razvojni dokument ovog grada? Moguće samo na otoku njenih djedova.

Komentari: 

010 # Razvojno vizionarstvogost 2023-04-24 18:20
Podivljale koze na Unijama kao stečevina razvojnog vizionarstva se u analizi stanja ne spominju. Taji se i koliko ih je ubijeno u nedavnom lovačkom derneku u organizaciji GML.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Planska šminkagost 2023-04-29 14:02
Ana Kučić ne radi planove da bi ih se ostvarivalo nego da dobro izgledaju. Takav je bio plan Lošinj prvi od 1000 a takav je i ovaj pod nazivom Plan razvoja cresko-lošinjsk og otočja do 2027. godine. Izgleda kao plan, zove se plan, ali nitko neće odgovarati ni zato što je usvojen niti zato što neće biti izvršen.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Ima li oporbe u tom Vijeću?Zero Sum 2023-05-01 09:32
Prema izvješću sa sjednice GV ova točka je prošla bez rasprave skoro jednoglasno sa samo jednim suzdržanim glasom i primjedbom da građanima treba dati neki oblik garancije da će se planirano i provesti. Za razliku od autora članka koji osporava sukladnost predloženog plana sa zakonom o strateškom planiranju vladajuća većina mu je uz suglasnost oporbe dala zeleno svjetlo. O ovom rijetko viđanom skladu oporbe s vladajućom većinom uz članak na portalu je objavljen ovaj komentar. Umjesan, po mojem mišljenju već i samo stoga što se radi o planu koji se odnosi na period izvan mandata sadašnje vlasti. Citat:
Kad sam u ovom izviješću sa sjednice vidio da je uz deset glasova "za" i jedan jedini suzdržani glas usvojen Plan razvoja cresko-lošinjsk og otočja do 2027. godine, zapitao sam se ima li oporbe u tom gradskom vijeću. Po potezanju spolovila u raspravi to se čini, ali po izostanku rasprave o ovom ključnom dokumentu to se ne može reći. Navod da je samo Okmažić mišljenja da građanima treba dati neki oblik garancije da će se planirano i provesti pokazuje kako svijest o dekorativnom karakteru planova Ane Kučić nije sasvim odumrla. Očito je da se neki sjećaju planova o prvom od tisuću otoka za prošli mandat koji je prošao bez da Lošinj dostigao taj cilj.
otoci.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Liječenje kompleksagost 2023-05-01 10:22
Od oporbe gora je vladajuća klika. Bivši zamjenik gradonačelnice, a prije toga predsjednik ogranka HDZ i Gradskog vijeća, sveden na posilnog Ane Kučić, sada liječi komplekse maltretiranjem bivšeg šefa oporbe. On ga educira. Honorarno. Jer profesionalno radi u školi, kaže ...

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # ...Pandora 2023-05-01 13:51
Možeš kršiti poslovnik, možeš otvarati i Pandorinu kutiju, samo ne smiješ dirati Anu, ni po poslovniku, ni mimo njega.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
6 0 # Ajme ...hranitelj tuljana 2023-05-01 15:12
Citat Pandora:
samo ne smiješ dirati Anu

A ti bi dirao Anu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # ........ 2023-05-01 16:15
ajme, još jedan pacijent
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 19.04.2024 07:48
  Tko zna?
  Doslovno sam napisao što sam mislio. HDZ ne brani nego financira "strašila" protiv kojih onda glumi da brani narod, pa narod začepi nos i glasa za HDZ, da ne bi ovu drugi došli na vlast. Već sam to pokušao objasniti ali admin briše (i ovo će). Zašto ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 19.04.2024 07:08
  Kako sastaviti Vladu i ostati pošten
  Novosti donose upute za sastavljanje Vlade: Razlika između političkog rada i prostitucije nije vrijedna spomenika. Skok iz predizborne u postizbornu fazu političkog rada je prelazak s riječi na nedjela. Ako se zbog sklapanja političkog savezništva ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 20:51
  .....
  On se ne šali. Ovo mu je lukav način potpore HDZu, kao HDZ nas brani od bubnjara koji ometaju klečavce i od feministica.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 20:16
  ....
  Daj još malo. Ovo je bolje od Prajm tajma ????

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 19:59
  ....
  Budalaština.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:55
  Školski primjer
  I na mnogim lokalnim razinama HDZ prikriveno i diskretno financira i drži na proračunskoj sisi razne redikule, mutež i ljude loše osobnosti i uvjerenja koje zajednica generalno ne trpi baš, pa oni "napadaju" HDZ ali su toliko odbojni građanima da ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:36
  Rinse/repeat
  HDZ su majstori u tome, mora se priznati. HDZ kružna ekonomija. Npr. HDZ financira Trnjanske kresove i Novosti preko SNV, i onda ovi "napadaju i ruše HDZ", uz Možemo i SKH, i onda HDZ "evo komunjara!" i potuče ih na izborima i onda opet HDZ isto ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ........ 18.04.2024 17:23
  HDZ zna
  Već će se oni snaći i oformiti vladu. Pa i AK se u prošlom mandatu svađala s Devom a on joj sada vjerno drži skale u Gradskom vijeću.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 13:07
  O babuškama, rode..
  A naš stručljak za sve i svašta dobio 3 (tri) glasa. Kako ide ona ruska poslovica?

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  NN 18.04.2024 12:29
  Prostitucija
  Koje su sada Plenkovićeve opcije? Obzirom da mu Pupovac treba u Vladi, prva je da izazove raskol u DP-u: Plenkovićeva kvaka 22: HDZ ne može sastaviti vladu bez DP-a. A DP ne može u Vladu sa Srbima. Kad bi HDZ uzeo u vladu Domovinski pokret, a izbacio ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 12:16
  Koalicija HDZ-a sa zlikovcima
  Plenković nagovara imbecile i zlikovce da vladaju zajedno. izjave i uvrede Andreja Plenkovića koje je sipao na račun Domovinskog pokreta i njihovog predsjednika Ivana Penave: “Taj Penava postoji, moja baba pokojna bi mogla biti gradonačelnica Vukovara… ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  asd 18.04.2024 11:39
  Planiranje
  Sada rade na vodovodu a kad završe za sezonu krenut će radovi na proširenju ceste. Pa će raskopati sve što su prekrili.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  nn 18.04.2024 10:29
  Obračun plaće
  Manekenka naše demokracije je poziranja u izbornom šou zaključila glasovanjem na otoku svojih djedova. Na njenom fejsu vidim da je bila u Zagrebu na nekom HDZ skupu pa me zanima tko plaća te njene putne troškove. Da li će za te dane kada je šetala po ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ....... 17.04.2024 17:23
  Podjele nisu nestale
  Pametuje nam o demokraciji ali pokazala je da pojma nema šta je to. Da zna šta je domokracija ne bi na prošlim izborima bubnula "Kampanja je završila, s njom su završile i podjele". Bilo je to rečeno vrlo komunistički ali stvarnost ju kroz ove tri ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 16:49
  Naša demokracija
  Na fejsu nam gradonačelnica pametuje da je danas važan dan "za našu demokraciju" i poziva nas da izađemo na izbore. Piše da je ona svoju građansku dužnost ispunila- Glasala je za svoju listu i za sebe i taj trenutak dala ovjekovječiti. Koketno je ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 17.04.2024 13:35
  Pomoć biračima
  Nesebično su pružali pomoć neukim biračima kako popuniti glasački listić.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 10:43
  .....
  Nije ona klasična političarka. Ona želi biti sluškinja ovih političkih giganata. i.imgur.com/tglbHoP.jpg (http://i.imgur.com/tglbHoP.jpg)

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 17.04.2024 10:19
  ...
  Zastupati će ona građane Lošinja u Saboru isto kao što je zastupala Ilovčane u slučaju Mrtvaška.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Bo 17.04.2024 10:07
  Svoji na svom hadezejci će biti
  Jel misliš na stranku koja je kandidirala Anu K. da te zastupa u Saboru? O politici njene stranke, stranke kojoj je cilj da svoji na svome u RH budu HDZ-ovci, a zbog koje je Hrvata sve manje bivši feralovac piše: Da, gospodo, Pelješki most. Most kojemu ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 09:39
  laganini
  A u radne dane na posao došeta tek nakon marende :o

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  zero sum 17.04.2024 08:59
  Lokalni hebivjetri
  Kandidatkinja se sa svojim posilnim već rano izjutra ukazala biračima na trgu :P

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  BB 16.04.2024 22:27
  ...
  No, kad se oslobodimo od srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali i potkradali i kad nas budu prodavali svjetskim jebivjetrima i ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:55
  Od stoljeća sedmog
  Od 1991. samo jedna stranka u Hrvatskoj ove zabrinjavajuće riječi poznate pjesme shvatila je kao uputu i u potpunosti ih provela: Raselit' nas triba da nas manje ima Nisu tu ni bili, tad će reći svima Nek' tuđinu grizu, roda znati neće Bez jezika narod ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:43
  Pa zaposlili su...
  Kao što svatko može vidjeti diljem Hrvatske tako i na Lošinju, HDZ je uspješno omogućio zapošljavanje preko 150.000 ljudi. Samo (mali detalj), ne Hrvata...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ...... 16.04.2024 17:53
  Naknade za zapošljavanje?
  U priopćenju je potegao i prevaru umirovljenika za obećano besplatno dopunsko osiguranje, a to se spominje i na svakoj sjednici GV. Ali jedno obećanje Ane Kučić kojim je dobila ovaj mandat se ne spominje. barem ja nisam čuo. Što je s tim? Obećanje ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 16:06
  Radost šeta pod zaštitom
  Dan izborne šutnje pa se narod na fejsu zeza što policija u civilu prati Radost u šetnji da ga zaštiti. I da je u zagrebu takav vjetar da bi mogao donjeti šator i plinske boce u Savsku :lol:

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 16.04.2024 12:23
  ...
  Možda su friends with benefits.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 10:01
  Pitaj hranitelja tuljana
  On je napisao da gradonačelnica ne smatra da se radi o "drpanju" a ni njen suprug. On će znati jel to suprug ili stranački drug.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Zimagor 16.04.2024 07:24
  ???
  Jel joj to suprug?

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Gost 15.04.2024 19:50
  15 godina propagande
  Sudeći prema tragovima AK je bezrezervno radila na stvatanju medijske slike da je nešto radila. Ovo je kolaž od slučajno sačuvanih priloga objavljenih u plaćenom otočnom dodatku Novog lista kao oglas i u samom Novom listu kao novinarski članak.

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 19.04.2024 07:48
  Tko zna?
  Doslovno sam napisao što sam mislio. HDZ ne brani nego financira "strašila" protiv kojih onda ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 19.04.2024 07:08
  Kako sastaviti Vladu i ostati pošten
  Novosti donose upute za sastavljanje Vlade: Razlika između političkog rada i prostitucije nije ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 20:51
  .....
  On se ne šali. Ovo mu je lukav način potpore HDZu, kao HDZ nas brani od bubnjara koji ometaju ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 20:16
  ....
  Daj još malo. Ovo je bolje od Prajm tajma ????
   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 19:59
  ....
  Budalaština.
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:55
  Školski primjer
  I na mnogim lokalnim razinama HDZ prikriveno i diskretno financira i drži na proračunskoj sisi ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:36
  Rinse/repeat
  HDZ su majstori u tome, mora se priznati. HDZ kružna ekonomija. Npr. HDZ financira Trnjanske ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ........ 18.04.2024 17:23
  HDZ zna
  Već će se oni snaći i oformiti vladu. Pa i AK se u prošlom mandatu svađala s Devom a on joj ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 13:07
  O babuškama, rode..
  A naš stručljak za sve i svašta dobio 3 (tri) glasa. Kako ide ona ruska poslovica?
   
 • Sinergija žurnih službi

  NN 18.04.2024 12:29
  Prostitucija
  Koje su sada Plenkovićeve opcije? Obzirom da mu Pupovac treba u Vladi, prva je da izazove raskol ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 12:16
  Koalicija HDZ-a sa zlikovcima
  Plenković nagovara imbecile i zlikovce da vladaju zajedno. izjave i uvrede Andreja Plenkovića ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  asd 18.04.2024 11:39
  Planiranje
  Sada rade na vodovodu a kad završe za sezonu krenut će radovi na proširenju ceste. Pa će ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  nn 18.04.2024 10:29
  Obračun plaće
  Manekenka naše demokracije je poziranja u izbornom šou zaključila glasovanjem na otoku ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ....... 17.04.2024 17:23
  Podjele nisu nestale
  Pametuje nam o demokraciji ali pokazala je da pojma nema šta je to. Da zna šta je domokracija ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 16:49
  Naša demokracija
  Na fejsu nam gradonačelnica pametuje da je danas važan dan "za našu demokraciju" i poziva nas ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 17.04.2024 13:35
  Pomoć biračima
  Nesebično su pružali pomoć neukim biračima kako popuniti glasački listić.
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 10:43
  .....
  Nije ona klasična političarka. Ona želi biti sluškinja ovih političkih giganata.
   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 17.04.2024 10:19
  ...
  Zastupati će ona građane Lošinja u Saboru isto kao što je zastupala Ilovčane u slučaju ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  Bo 17.04.2024 10:07
  Svoji na svom hadezejci će biti
  Jel misliš na stranku koja je kandidirala Anu K. da te zastupa u Saboru? O politici ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 09:39
  laganini
  A u radne dane na posao došeta tek nakon marende :o
   
 • Sinergija žurnih službi

  zero sum 17.04.2024 08:59
  Lokalni hebivjetri
  Kandidatkinja se sa svojim posilnim već rano izjutra ukazala biračima na trgu :P
   
 • Sinergija žurnih službi

  BB 16.04.2024 22:27
  ...
  No, kad se oslobodimo od srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu.
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:55
  Od stoljeća sedmog
  Od 1991. samo jedna stranka u Hrvatskoj ove zabrinjavajuće riječi poznate pjesme shvatila je ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:43
  Pa zaposlili su...
  Kao što svatko može vidjeti diljem Hrvatske tako i na Lošinju, HDZ je uspješno omogućio ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ...... 16.04.2024 17:53
  Naknade za zapošljavanje?
  U priopćenju je potegao i prevaru umirovljenika za obećano besplatno dopunsko osiguranje, a ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 16:06
  Radost šeta pod zaštitom
  Dan izborne šutnje pa se narod na fejsu zeza što policija u civilu prati Radost u šetnji ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 16.04.2024 12:23
  ...
  Možda su friends with benefits.
   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 10:01
  Pitaj hranitelja tuljana
  On je napisao da gradonačelnica ne smatra da se radi o "drpanju" a ni njen suprug. On će ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  Zimagor 16.04.2024 07:24
  ???
  Jel joj to suprug?
   
 • Sinergija žurnih službi

  Gost 15.04.2024 19:50
  15 godina propagande
  Sudeći prema tragovima AK je bezrezervno radila na stvatanju medijske slike da je nešto ...