Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

»Ljudi bez boje i mirisa«

Korisnička ocjena:  / 5
LošeNajbolje 

j-g

 


Umjesto prologa: ostavite svaku nadu, vi koji izlazite na izbore...

Za one zaboravne, spomenut ćemo se ovdje Winstona Churchilla i njegove do sada neoborene i sustavno potvrđivane teze: "Najviše se laže u ljubavi, lovu i predizbornoj kampanji."  


 

stickerIvo Josipović (1. krug predsjedničkih izbora: 687.558 glasova - 38,46 posto)

Potpisnica ovih redaka bit će ovdje i sada vrlo nepristojna, nekorektna i indiskretna te vam ukratko prepričati privatni razgovor koji je vodila uz kavicu na Pantovčaku s trenutačnim predsjednikom države Ivom Josipovićem. Ima tomu divanu i više od dvije godine.

"Dobro, zašto barem jednom ne iznesete konkretan i jasan stav na bilo koju temu?", glasilo je pitanje predsjedniku.

"Sve dok mi popularnost u anketama ne pada ispod 70 posto, ne namjeravam ništa mijenjati, niti bilo što drugačije raditi", uzvratio je spremno predsjednik. Takav vam odgovor izbije svaki argument, ali su vam barem stvari kristalno jasne.

I bi tako. Pet je godina Josipović živio i "radio" od ankete do ankete i zadržavanje u fotelji još jedan petogodišnji mandat očito je bio jedini smisao njegova predsjednikovanja, jer ništa nije promijenio niti bilo što drugačije ili nedajbože korisnije radio. Do kraja mandata je uistinu o malo čemu imao nedvosmislen stav, osim kada je bila riječ o njegovoj vlastitoj koži. Uljuljkan u, jasno su pokazali izborni rezultati, naručena i fabricirana istraživanja javnog mišljenja u koja stvarno više nemamo razloga vjerovati, samozadovoljno je i samodopadno besciljno jezdio mandatom i naravno da mu je na izborima stigao račun na naplatu. Kampanja i izborni program, koji baš i nemaju komunikaciju sa životom i stvarnošću, nešto poput Nove pravednosti, donijeli su mu tek nešto oko 47 tisuća glasova više nego u prvom krugu na izborima 2009. godine (640.005 glasova), što znači da je u pet godina samo 47 tisuća građana, ili 1,2 posto, novih birača uspio uvjeriti u ispravnost pet godina svoje politike. U odnosu na drugi krug izbora 2009. godine, Josipovića je "napustilo" čak više od 650 tisuća birača i nije imalo potrebu ni razloga stati uz njega već u prvom krugu, što valjda najbolje govori o njegovu predsjedništvu. Nije mu pomogla čak ni vrhunska umreženost s vlasnicima medija, u čemu je nadmašio do sada po tom pitanju nedostižnog Ivu Sanadera.

Problem ovih predsjedničkih izbora je u tome što ljevica i socijaldemokracija nisu imali svoga kandidata. Osim ako još ima naivaca koji vjeruju da članstvo u SDP-u znače pripadnost ljevici i socijaldemokraciji. A pogotovo onih koji vjeruju da je to Josipović. Čovjek je sve što treba, samo da dobije vaš glas.

Iz razgovora sličnima onomu s početka teksta s predsjednikom Josipovićem – evo još malo indiskrecija – autorica teksta nikako nije mogla doći do drugog zaključka nego da nam je predsjednik veliki svećenik neoliberalizma, i to onoga rigidnijeg tipa, po kojemu sve ono što ne može opstati na tržištu treba bezdušno ugasiti. Pogotovo se to odnosi, objašnjavao je kada je u kratko vrijeme propalo ili ugašeno nekoliko dnevnika i tjednika, na medije, ne pokazavši pritom ni elementarno shvaćanje važnosti medija u demokratskom društvu. Pravedničkog tržišnog mača, naravno, imali su biti pošteđeni samo oni kojima je glavna preokupacija bila pisanje njegovih hagiografija.

Da su Josipoviću narod, šljakeri, gladni, obespravljeni i ostala stoka sitnoga zuba zadnja rupa na svirali, i da puno više voli novac i one koji ga imaju, pokazao je samo dan nakon što je preuzeo predsjedničku dužnost osnovavši Gospodarski savjet u koji je potrpao buljuk tajkuna i bankara. Tek tri mjeseca kasnije, nakon pritiska javnosti, sindikata i civilnog sektora, navodni socijaldemokrat osniva i Vijeće za socijalnu pravdu. Oba tijela potpuno nevažna i beskorisna, ali na razini poruke koju šalje javnosti. Josipović je već u prvim koracima mandata gadno kiksao. Svu besmislenost angažmana u Gospodarskom savjetu predsjednika potpuno nezainteresiranog za stanje u državi i društvu shvatila je i ozbiljna znanstvenica, ravnateljica zagrebačkog Instituta za javne financije Katarina Ott i podnijela ostavku na to povremeno gluvarenje po Pantovčaku.

I nisu ovog fingiranog ljevičara sve ove godine pretjerano ganuli ugroženi i obespravljeni, niti im se obraćao, pogotovo ne u kampanji. Izuzmemo li ovo potpuno neshvatljivo palamuđenje oko novog Ustava od kojeg će nam mam procvjetati tisuće gospodarskih cvjetova. No, onda se dogodio prvi krug predsjedničkih izbora. I kao svi genijalci i Josipović je ostao neshvaćen, pa je briljantnost njegova Ustava ubrao tek svaki šesti birač, "Barbika", koju je sustavno vrijeđao i omalovažavao, potpuno ga je dostigla, a balonja koji se vjerojatno tek nedavno počeo brijati uhvatio je, sa sićom para u džepu, nešto manje od polovice glasova velikog i uspješnog predsjednika. Ovdje valja pripomenuti da Josipoviću nije pomoglo ni to što je sam u prvom krugu izbora potrošio više od dva puta nego svi ostali kandidati zajedno, oko 5,8 milijuna kuna. No, pravi "bruto" iznos njegove kampanje je oko 50 milijuna kuna, koje smo svi mi šenkali, jer je čitav proračun Ureda predsjednika za 2014. godinu, nešto manje od 44 milijuna kuna, bio usmjeren isključivo na Josipovićev reizbor, nije se štedjelo na državnim resursima za potrebe izborne kampanje od samog početka prošle godine.

Naravno, kada ni toliko šuške nije dalo ni blizu očekivani rezultat, nastupila je panika. U drugom krugu odjednom se ima vremena za naslikavanje i pisma udrugama Blokirani, Franak i svim drugim gladujućim očajnicima za koje Josipović nije imao ni volje ni interesa, jer je, Bože moj, čovjek pisao novi Ustav. Valjda se zna što je prioritet u sirotinjskoj zemlji.

Budući da sada valja dograbiti barem dio od 300 tisuća Sinčićevih glasova, Josipovića je strefila nova epifanija i napokon je nakon operacije očiju (koju smo mu također mi platili) progledao, pa odjednom, unatrag nekoliko dana, jasno vidi bijedu, siromaštvo, beskućništvo, ovršene, blokirane, očajnike, unižene, beznadne i gladne.

Kako je Sinčić nova Holy – Mirela se više ne nosi, a Sinčić je ultimativna moda – ne treba dvojiti da će Josipović dati sve od sebe da se ugradi u "živi zid". Ako je u svega nekoliko mjeseci od lobista kod vodećih naftnih kompanija iznenada evoluirao do zagriženog ekološkog aktivista ne bi li prikupio ORaH-ove glasove (doduše, i dalje nepostojeće, imaginarne stranke, jer se, osim anketnog uspjeha, u pravim izborima nisu još okušali), treba očekivati i da će Josipović do izborne šutnje u barem tri deložacije vlastitim tijelom spriječiti policiju da izbaci kakve nesretnike iz neotplaćenog stana. Da grakne na pohlepne Lukovića i Prku. Da počne štrajk glađu pred sjedištem Vipneta. Ili da osobno Hanžekoviću otkaže pretplatu HRT-u zbog nemilosrdnih ovrha. Ej, 16 je Sinčićevih posto u igri, pa nije isključeno ni da se Josipović do 11. siječnja stavi na čelo generalnog štrajka u državi.

Kako će Josipović doprijeti do gotovo 300 tisuća Sinčićevih glasova koji su izraziti protivnici političkog establishmenta, kojega je Josipović istaknuta figura, e, to je alkemija koju ćemo s veseljem gledati. U svom proglasu prije drugoga kruga izbora Josipović se prvo okomio na "otuđenost i bahatost političkih elita", čiji je upravo on jedan od vodećih eksponenata, što njegovoj kampanji dodatno daje na grotesknosti.

Ali, dobro, neka se čovjek trudi. Doduše, ne odveć bistrim potezom potpredsjednica Vlade Milanka Opačić odmah je u izbornoj noći brzinom svjetlosti krenula isušivati bazen u kojemu bi njezin kandidat možda mogao teškom mukom upecati koji glas, nazivajući Sinčića šarenom lažom.

Vjerojatno je to rezultat šoka i rasula koji su te noći vladali u Josipovićevu izbornu štabu. Jedan se visokopozicionirani SDP-ovac i jedan od vodećih državnih dužnosnika hvatao za glavu kada su stigli rezultati: "Pa što taj čovjek radi? Što on govori? Kome se on obraća? U kampanji je zastupao od radikalno lijevih do radikalno desnih stavova... A tek kada je na sučeljavanju izjavio da mu je Vesna Pusić jedan od uzora u politici, izbio si je barem 15 tisuća glasova naših birača." A to je bilo prije afere taksiranja Vladinim avionom da bi stigla na stranačku konferenciju za novinare.

I to je pravo pitanje – što Josipović zastupa i kome se obraća? Ne možeš zastupati sve, jer kada zastupaš sve, onda ne zastupaš ništa, a tako bi se na kraju i mogao opisati Josipovićev predsjednički mandat čija je jedina konstanta bila nekritično podilaženje i ulizivanje svemu što ima pravo glasa, neovisno o vrijednostima koje iza toga ili tih stoje.

Pa se tako i može dogoditi da je u Josipovićevoj interpretaciji Mirko Norac, nekoć general, danas osuđen ratni zločinac, "zabrljao" naredivši ubiti 50 nedužnih srpskih civila. Jer ima, brate, tih branitelja i sve to ima pravo glasa. Kao i ljuti ratnici protiv ćirilice u Vukovaru, čijem se zahtjevu za mijenjanje Ustavnog zakona priklonio u jednom trenutku. I njih je podosta. I nije za zamjeriti im se. A nije im se htio zamjeriti ni razmišljanjima svojega analitičara Dejana Jovića, pa ga je, besramno vrativši u javni prostor verbalni delikt, ekspresno potjerao kada je ovaj s pozicije znanstvenika propitivao atmosferu u kojoj se provodio referendum o osamostaljenju Hrvatske.

Odjednom je u izbornoj noći u vokabular uveo i "Hrvate i Hrvatice". Potpuno preuzimajući HDZ-ovu matricu u izbornoj noći, poručuje da je "previše krvi proliveno za Hrvatsku, da je previše branitelja stradalo, kuća porušeno, da je bilo previše patnje da bismo Hrvatsku predali onima koji je ne zaslužuju". Propustio je, doduše, objasniti zašto bi on bio taj koji zaslužuje Hrvatsku, ali ok. A zadnjih se mjesec dana, pokušavajući oteti i HDZ-ov amblem, ubio hvaleći Franju Tuđmana kao antifašistu i demokrata. Sjećate se, to je onaj što je bio sretan jer mu žena nije bila ni Srpkinja ni Židovka. I onaj koji je, vjerojatno za razliku od Josipovića niste zaboravili, odbio potvrditi četiri legalno izabrana gradonačelnika Zagreba jer mu nije bila po volji "oporbena situacija" u glavnom gradu.

I hoće li, najzad, Josipović ipak morati klečati pred Miloradom Pupovcem i moliti ga za oprost za sve što je učinio na uništenju SDSS-a, razjedinjenju srpske populacije u Hrvatskoj i Pupovčevoj političkoj i osobnoj diskreditaciji e da bi ovaj pozvao Srbe da izađu u što većem broju na izbore i da ipak glasaju za njega? Josipovićev izabranik Veljko Džakula, kojega je promptno uveo na javnu scenu bijesan nakon što su srpske Novosti propitivale njegove financije i način poslovanja, očito nije bio na razini zadatka.

Da je Josipović samo dva puta tijekom pet godina, kada je trebalo (a takvih je situacija bilo puno više) rekao "popu pop, a bobu bob", kampanja mu, a pogotovo ovako rastrošna i skupa, ne bi trebala, jer bi imao što za pokazati i čime se pohvaliti. Samo bi lagodno ušetao u drugi mandat. Ovako, kada se nema za čime okrenuti, lako bi mogao ušetati samo u povijest, i to kao prvi predsjednik koji je izgubio izbore.

Šteta. Jedini mogući rezime nakon Josipovićeva prvog mandata i aktualnog grčevitog, vlastohlepnog, a uglavnom tragikomičnog i licemjernog pokušaja da se ugrabi i drugi, glasi: Fool me once – shame on you, fool me twice – shame on me. Zašto je Josipović odlučio duboko podcijeniti građane države kojoj je na čelu, to samo on zna.

A da slabu vjeru u Josipovića imaju i njegove najvatrenije pristaše zorno ilustrira i histerična mobilizirajuća e-mail-kampanja u cyber-spaceu u kojoj ovako pozivaju na masovni izlazak na izbore i glasanje za svog favorita: "Usprkos svemu, treba 'veselo' izaći na izbore, pa makar i 's kvačicom na nosu', i glasati za Ivu Josipovića. Kao bonus tu je i nada da će, ukoliko ipak bude opet izabran, nešto i naučiti iz grešaka prvog mandata i postati bliži potencijalima koje sigurno ima."

stickerKolinda Grabar Kitarović (1. krug predsjedničkih izbora: 665.309 glasova – 37,22 posto)

Kolinda Grabar Kitarović sestra je blizanka Ive Josipovića, samo što je u HDZ-u. Baš poput njega – bez političkih svojstava, okusa, boje i mirisa – komotno može biti kandidatkinja bilo koje stranke. Nitko živ ne bi primijetio, jer je i ona spremna zastupati baš sve. Lavirati, balansirati, kalkulirati kad god, kako god i pred kim god treba.

Čak je u jednom dijelu kampanje, kao i Milan Kujundžić, preuzela lijevu retoriku. Grabar Kitarović očito su birači dijelom i povjerovali, što je, pak, veliki grijeh i povijesna odgovornost Josipovića, Milanovića i SDP-a, koji su u Hrvatskoj ubili i ljevicu i socijaldemokraciju, a birače sklone toj opciji iz izbora u izbore nedjeljama ostavljaju doma frustrirane jer nemaju za koga glasati.

Sva je prilika da ćemo, pobijedi li Grabar Kitarović, baš kao i s Josipovićem kupiti mačka u vreći. Jer o njoj kao o samostalnoj političarki ne znamo baš puno, niti se u kampanji dalo puno toga dešifrirati. Ili je bila poslušna, neautonomna ministrica ili manje-više korektna diplomatska činovnica. Kao što je i Josipović prije predsjedničkog mandata šest godina bio potpuno neprimjetan saborski zastupnik za kojeg je malo tko znao. Koliko su slični, govori i to da je Grabar Kitarović Josipovića umalo "potukla" njegovim vlastitim oružjem koje je doveo do savršenstva – šupljinom, besadržajnošću i ispraznim parolaštvom, uvijek, naravno, prilagođeno ušima kojima se obraćaju.

Svoj nesretni debut Grabar Kitarović imala je ljetos svečanom objavom da ima običaj pokraj kontejnera ostavljati čiste vrećice s ostacima hrane kako bi još netko siroti taj dan stavio štogod pod zub. I onda su nezaustavljivo krenule tirade o nezaposlenima, gladnima, ovršenima, blokiranima, deložiranima, radnicima koji ne primaju plaće, mladima koji odlaze, investitorima koji ne dolaze, ribarima i poljoprivrednicima koji propadaju.

Putnik namjernik zalutao ovih mjeseci u Hrvatsku mogao je pomisliti da je riječ o vatrenoj socijalistici čiji plameni politički govori već iza ćoška pokreću barem seljačku bunu, a izglednije narodnu revoluciju protiv bezdušne, nesposobne, ugnjetavačke vlasti.

Mali je problem u tome što kada isto to govori Ivan Sinčić – koliko god pojma nemao o tome kako bi trebala funkcionirati uređena država i da su revolucije malo koga usrećile – zvuči uvjerljivije sa svojih tri tisuće kuna mjesečnih primanja od Grabar Kitarović, za čiju bi jednu plaću u NATO-u nezamislivi sretnik koji ima prosječnih 5,5 tisuća mjesečno u Hrvatskoj morao raditi više od dvije godine.

U izbornoj je noći, vjerojatno osokoljena neočekivano dobrim rezultatom, održala daleko kvalitetniji govor od šokiranog pobjednika Josipovića koji nikako nije mogao povjerovati da mu se to događa. Bio je to integrirajući govor Grabar Kitarović, poziv na zajedništvo, bez podjele na "naše" i "njihove", apel za promjenama koje će dovesti do "bolje i pravednije Hrvatske koja brine o svakom čovjeku", obraćajući se pritom posebno biračima Sinčića i Kujundžića, za razliku od nedotupavih reakcija iz Josipovićeva štaba.

"Rezultati su pokazali da je puno posla pred nama i moramo donijeti stvarne promjene u Hrvatsku. Naši su građani većinom glasali za promjene i zaokret. Želimo hrabru, odlučnu i domoljubnu vlast koja će nas voditi naprijed, a ne u propast. Hrvatska će dobiti mjesto među zajednicom bogatih zapadnih država, bit će jedna od najprosperitetnijih država. Imamo sve preduvjete za rast i razvoj, geografski položaj, resurse i vrijedne ljude, ali nam nedostaje hrabro vodstvo koje ima viziju, ideje i koje zna. Moramo vratiti život dostojan čovjeka u Hrvatsku, moramo pokrenuti naše gospodarstvo. Hrvatski ribar, poduzetnik, seljak i poljoprivrednik, umirovljenici, žene i domaćice. Svi će oni izvući Hrvatsku iz krize", govorila je ushićeno, euforično, puna života i energije, za razliku od umjetna, naštrebana, mlitava, bezvoljna Josipovićeva govora. Uspio je tek žestoko napasti HDZ kazavši kako se ne smije "zaboraviti da oni koji su još jučer krali u Hrvatskoj danas misle da mogu predstavljati poštenje". Zašto misli da SDP, HNS, IDS i ostala bratija predstavljaju poštenje, nije objasnio. A bolje i da se nije petljao u to jer bi se onda morao vaditi i zašto je često bio najdraži gost na privatnim zabavama Marine Lovrić Merzel plaćanim županijskim novcem ili je svako malo visio u Vukovaru kod Željka Sabe kojega nadležni organi terete da je čak i djecu potkradao i da se iz njegova ureda gradskim novcem plaćala Viagra.

U svakom slučaju, govoru Grabar Kitarović u izbornoj noći skoro bi čovjek i povjerovao i uhvatio se za njega kao za slamku spasa da kamera ubrzo nije švenkala na Tomislava Karamarka i Milijana Brkića. I tu čovjek odustane od svakog optimizma i nade. Uistinu ne znamo bi li Grabar Kitarović u slučaju da dospije na Pantovčak bila na daljinskom upravljaču Karamarka i Brkića (kao što su se netočnim pokazala nagađanja da će Josipović uglavnom biti Milanovićeva lutka na koncu) ili bi se uspjela otrgnuti njihovu utjecaju, za što, neki koji je poznaju, tvrde da bi bio ishod.

Za sada Grabar Kitarović relativno uspješno pleše po širokom spektru svjetonazorskih pitanja i odbija podjele na "lijeve" i "desne", definirajući sebe modernom konzervativkom – pobačaj i da i ne, prihvatila bi da joj je sin gay, ogradila se i ispričala zbog neke budale iz varaždinske Mladeži HDZ-a koja je sve one koje su glasali za Josipovića nazvali "jugosmradovima", ali Tito je ipak bio komunistički diktator... Rehabilitirala bi generale koje je Stjepan Mesić umirovio nakon što su se poželjeli baviti politikom. Onda opet malo necivilizirano zabrazdi, kao u braniteljskom šatoru u novogodišnjoj noći ozlojeđeno se požalivši kako je iz Srbije dobila odbijenicu da posjeti Veljka Marića, i to na – ćirilici. Usput im obeća i Ustavni zakon o braniteljima. Ništa ne košta.

I svijet koji joj se okuplja na donatorskim večerama nije baš onaj kojim bi se pristojan čovjek hvalio. Istina, nisu još ponosni vlasnici optužnica ili pravomoćnih sudskih presuda, ali teško da bi tko pošten uramio fotografiju sa Zdravkom Mamićem ili Josipom Klemmom.

Ne propuštaju Josipović i SDP čvrsto je povezati s Ivom Sanaderom, pokušavajući joj pripisati krimogeno ponašanje kao i njezinom tadašnjem stranačkom i šefu u Vladi. Temeljna postavka možda i može opstati, ali bolji poznavatelji situacije sjetit će se da je njezino ministarstvo i kompletnu diplomaciju zapravo vodila Sanaderova iznimna pouzdanica Bianca Matković. Zbog toga je, uostalom, Grabar Kitarović preko Mesića i tražila spas u diplomaciji, pa je uspjela, kao osoba od njegova povjerenja, završiti u Washingtonu. Grabar Kitarović uistinu ima veze sa Sanaderom, kod kojega je, uostalom, i započela karijeru, ali tek nešto malo više od Zorana Milanovića, koji je također bio njegov potrčko i jednako tako startao s karijerom u njegovu kabinetu, ili direktorice Josipovićeve kampanje Tamare Obradović Mazal, koja je isto tako u jednom razdoblju bila bliska Sanaderova suradnica. Jesu li i njih dvoje zato kriminalci poput Sanadera? Nisu. Vjerojatno nije ni Grabar Kitarović, do koje Sanader čak nije nešto osobito ni držao. Zato bi se ovaj argument pravoputnoj kampanji mogao pokazati potpuno promašenim, čak i kontraproduktivnim.

Tragikomična je, naravno, i potpuno bespotrebna blamaža bilo petljanje Grabar Kitarović oko radnog statusa u NATO-u. I smiješno je i otužno bacanje oko nogu Anti Gotovini ne bi li ugrabila selfie s njim i promptno ga protumačila kao žestoku potporu svom izboru za predsjednicu.

Ono čega se treba bojati jest kada Grabar Kitarović staje za oltar i čita pastvi. U ovoj fazi, doduše, tek Bibliju, ali malen je korak do političkih govora pod križem, koje su do sada držali samo svećenici, ali je kandidatkinja HDZ-a u predizbornu praksu uvela zabrinjavajući novum da se i političari obraćaju s oltara.

Povratak Tuđmanu najveći je strah koji za sada uspijeva usaditi Grabar Kitarović. Nismo za sada čuli njezina objašnjenja znači li to da ćemo po Karamarkovu naputku imati "slijediti Tuđmanovu doktrinu i Šuškovo djelo, a svoje ćemo mišljenje moći zadržati u svoja četiri zida" ili ona ipak ima neku light-verziju tuđmanizma. Iako je teško moguće da bi i ta bila probavljiva. Jer kada u izbornoj noći pobjedonosno objavljuje da će Hrvatska s njom "dobiti mjesto među zajednicom bogatih zapadnih država i bit će jedna od najprosperitetnijih država", to se direktno tuče s Tuđmanovom Hrvatskom. Sjećamo se – zatvorena, izolirana, autoritarno vođena, prezrena, mrka državica problem koju je sav civilizirani i demokratski svijet zaobilazio u velikom luku, osim kada nam je trebalo dati po ušima. Grabar Kitarović koja s obzirom na godine karijere u inozemstvu na prestižnim adresama vjerojatno samu sebe smatra kozmopolitkinjom, sigurno ne bi htjela Hrvatsku vratiti u skučene okvire, što povratak tuđmanizmu nesumnjivo garantira.

Nije Grabar Kitarović zaslužila pohvale ni na temu ljudskih prava, barem dok je radila u NATO-u. Primala je velike novce da objašnjava javnosti zašto moraju ginuti nevini civili u sukobima koji se vode zbog geostrateških ili, još češće, ekonomskih interesa. Forum.tm prije godinu dana nazvao ju je "glasnogovornicom ubojstava s kojima se teško nosi" temeljem njezinih objašnjenja svog angažmana u Sjevernoatlantskom savezu: "Svog poslodavca, NATO, odbija vidjeti drugačije nego kroz ružičaste naočale. Naravno, po njoj, u Afganistanu i drugdje isključivo su radi mira i uvođenja demokracije u tim trusnim zemljama. Nipošto ne prihvaća da je riječ o velikim ekonomskim interesima nekoliko vodećih zemalja NATO-a. Njezin su poseban fokus prava afganistanskih žena i djece. Upravo oni koji često i u velikom broju slučajno i kolateralno stradavaju od NATO-ova oružja. Visoka dužnosnica Sjevernoatlantskog pakta puna je razumijevanja i opravdanja za ubojstva civila pod zastavom njezine institucije. Pravda se da NATO ubije puno manje civila nego talibani. A kad već NATO-ovci pokokaju nevine žene i djecu, onda 'izlaze na teren, ispričaju se, kompenziraju se obitelji, ulažu se novci u izgradnju škola i ambulanti'. Nije jedino navela tarifu NATO-a za koliko mrtvih se uopće ide na teren, koliko je ubijenih članova jedne obitelji vrijedno isprike, a koliko nevinih leševa gradi školu ili ambulantu u Afganistanu. U svakom slučaju, ona se 'kao žena sa stradanjima civila nosi beskrajno teško'."

Takav pristup daleko je od preporuke za razvoj ionako teško ruiniranog civilnog sektora u Hrvatskoj, pa je pogotovo po tom pitanju Grabar Kitarović, bude li izabrana za predsjednicu, teška enigma. Ako će slijediti svoje trenutačne stranačke mentore, Karamarka i Brkića, nije nam se nadati ni kompenzaciji.

Ako i pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora 11. siječnja, Grabar Kitarović to nikako neće moći pripisati svojim osobitim zaslugama, sposobnostima i postignućima, nego dijelom prijetnjama zadriglih HSP-ovaca na facebooku da izvole svi izaći na izbore i glasati za nju i pronaći onih 76 koji su zaokružili Josipovića da ih "preodgoji", dijelom odličnoj stranačkoj, gotovo vojničkoj organizaciji, a najviše petogodišnjem mandatu Ive Josipovića, koji je prošao ispod svih, pa i najskromnijih očekivanja.

Komentari: 

26 # Ψ(`_´ # )↝wtf promjene? 2015-01-07 21:02
Kolinda obećava promjene...
Da li je Kolinda u sklopu tih promjena obaćala da će pojedninci iz bivše vlasti i njena stranka vratiti opljačkane novce koje su uzeli iz državne kase kao iz neke samoposluge?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # Kita u BilaTarantino 2015-01-08 05:01
Citat wtf promjene?:
Kolinda obećava promjene...
Da li je Kolinda u sklopu tih promjena obaćala da će pojedninci iz bivše vlasti i njena stranka vratiti opljačkane novce koje su uzeli iz državne kase kao iz neke samoposluge?
što se Kita više trudi, ona i njen KaraMarko, poslije svakog njihovog novog nastupa na TV, to sam sigurniji da neću glasovati za nju. a ovi njihovi mailovi što naokolo kruže, apsolutno su kontraproduktiv ni i gade mi se, valjda misle da su ljudi totalni idioti. i zato me zaboli nešto i za nju i za onog njenog špijunčinu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
21 # ObećanjaJojo 2015-01-08 12:25
Citat wtf promjene?:
Kolinda obećava promjene... Da li je Kolinda u sklopu tih promjena obaćala da će pojedninci iz bivše vlasti i njena stranka vratiti opljačkane novce koje su uzeli iz državne kase kao iz neke samoposluge?
Pa ni Josipović nije obećao da će članovi njegove stranke koji su omastili brkove vratiti opljačkano. A nije osudio ni Pusićkinu rastrošnost na račun poreznih obveznika kad je naručila avion da je preveze iz Ankare u Zagreb radi presice njene stranke u vladajućoj koaliciji sa SDP.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # tajno glasovanjeŠpijunčina 2015-01-08 07:26
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # pipl mast trast asopet reizbori? 2015-01-08 07:47
Hoćete li opet glasati za lopovsku bandu ili za nesposobne lijenčine?www.index.hr/.../749430.aspx
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # jednom lopov vazda lopovclint 2015-01-08 11:32
Citat opet reizbori?:
Hoćete li opet glasati za lopovsku bandu ili za nesposobne lijenčine?www.index.hr/.../749430.aspx
naravno za one koji su nas jednom već pokrali, jer više nemaju što ukrasti..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
32 # ......Fikus 2015-01-08 11:48
Glupavih li komentara! Ovo nisu izbori za sabor u kojem se formiraju bande lopova zvane Vlade nego izbori za predsjednika države što je ceremonijalna funkcija bez moći da dijeli unosne poslove, položaje, zapošljava kumove i prijatelje, i t.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Jao činjenicama!Frodo 2015-01-08 12:34
Komentira se bez da se pročitalo članak :cry: Naša posla. Ne damo mi da nam grube činjenice pokvare (pred)uvjerenja .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ---------->Kaktus 2015-01-08 13:50
U predizbornu kampanju su oboje utrošili milijune kuna samo da bi se mogli rukovati na ceremonijama i potpisivati zakone. Josipović kaže da ništa neće mijenjati, a Kolinda najavljuje promjene. Možda će Kolinda promijeniti način rukovanja, ili će zakone potpisivati lijevom rukom?
Fikuse, objasni nam zašto se ovo dvoje uopće toliko trude i obećavaju ono što ne mogu i neće ispuniti, i to zato jer mnogo toga uopće nije u njihovoj nadležnosti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # .....Fikus 2015-01-08 14:36
Citat Kaktus:
Fikuse, objasni nam zašto se ovo dvoje uopće toliko trude i obećavaju ono što ne mogu i neće ispuniti, i to zato jer mnogo toga uopće nije u njihovoj nadležnosti.
Mislim da je to jasno. Obećavaju ono što ne mogu i neće ispuniti zato što narod očekuje da mu obećavaju. To se vidi i iz komentara na ovoj stranici. Od Josipovića čak ni ne traže obećanja da bi glasovali za njega.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
3 0 # .....Kaktus 2015-01-08 16:11
Mislim da nisi shvatio što ljudi očekuju od Kolinde. Ljudi znaju i pamte tko ih je pokrao. Pa kad već obećavaš, onda obećaj jedinu poštenu stvar. Kad se Kolinda već preserava i obećava ljudima bolju budućnost ako glasaju za nju, onda neka obeća i to da će njeno lopovsko društvo vratiti ukradene milijune sa kojima još uvijek raspolaže. Josipović to ne može obećati jer se nisu nakrali njegovi nego njezini.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # .....Fikus 2015-01-08 16:29
Citat Kaktus:
Mislim da nisi shvatio što ljudi očekuju od Kolinde. Ljudi znaju i pamte tko ih je pokrao. Pa kad već obećavaš, onda obećaj jedinu poštenu stvar.
Jedino pošteno obećanje je ono obećanje koje možeš ispuniti. Za Kolindu se ne zna da ih je pokrala.Citat:
Kad se Kolinda već preserava i obećava ljudima bolju budućnost ako glasaju za nju, onda neka obeća i to da će njeno lopovsko društvo vratiti ukradene milijune sa kojima još uvijek raspolaže.
Slažem se da se preserava kad obećava bolju budućnost jer odluke o tome nisu u rukama predsjednika države. Ali isto tako bilo bi preseravanje da obeća vraćanje ukradenog. To je stvar DORH-a, USKOK-a i pravosuđa, a ne predsjednika države.Citat:
Josipović to ne može obećati jer se nisu nakrali njegovi nego njezini.
Zašto ne bi mogao? Zar zato što su njegovi manje ukrali? Po tome bi baš trebao obećati jer lakše je vratiti manje nego više :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Ješka od lignjebongo 2015-01-08 15:00
Ima li netko da kaže čime je uopće Josipović zaslužio da ga se ponovno izabere? Prema ovome što u članku piše o dosadašnjem radu, bolje i mačka u vreći nego ponovno zagristi ješku od smrdljive lignje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Bez mene ovog puta♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ 2015-01-08 15:11
Za Kolindu ne mogu glasovati kad vidim tko sve poziva da joj se dade glas, a za Josipovića neću jer je prazan i bezlićan kao napuhani balon a k tome i licemjeran.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # zna se...pokrastidik 2015-01-08 18:14
Između nesposobnog i lopova,rađe biram nesposobnog!,ka da se već izbor sveo na njih dvoje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # tko je lopov?SL 2015-01-08 18:52
Citat dik:
Između nesposobnog i lopova,rađe biram nesposobnog!,kada se već izbor sveo na njih dvoje.
A tko od njih dvoje je lopov. Onaj Josipovićev biznis sa ZAMp-om je zakonit, a za Kolindu nisam čuo da je nešto ukrala.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pišem 1, pamtim 2citrus 2015-01-08 18:38
meni je jasno tko je pokrao hrvate
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
3 0 # nisam ništa znala o tomesin 2015-01-08 19:17
...nisam ništa ukrala,majke mi,samo sam dozvolila krađu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # spaljena zemljadorjan 2015-01-08 19:27
Citat sin:
...nisam ništa ukrala,majke mi,samo sam dozvolila krađu.
..i tata bi sine ukrao, ali nema se više što krasti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # rižotopušmipuli 2015-01-09 00:16
:zzz
Gade mi se i jedni i drugi ali od ova dva zla dati ću glas osobi koja ne gleda tužno u pod dok svira Hrvatska himna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # .......MM 2015-01-09 07:01
Sigurno neću dati svoj glas onima koji su 16 godina za vrijeme rata i poslije njega, sistematski planski i neplanski rasprodavali uništavali sve što je iole vrijedilo u ovoj državi, kupovali i prodavali firme za 1 kn, da bi otpustili radnike a onda prodavali nekretnine i pokretnine i trpali lovu u džep. Sada ti isti prozivaju one druge, kakva vam je to ekonomija. I budimo realni, narod glasuje za HDZ ili SDP, jer predsjedničke ovlasti su takve, da niti jedan predsjednik neće spasiti ovu državu od bankrota.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # predstečaj i stečajromeo 2015-01-09 08:15
Citat MM:
..jer predsjedničke ovlasti su takve, da niti jedan predsjednik neće spasiti ovu državu od bankrota.
ovu državu ne može više nitko spasiti, dobiti ćemo povjerenika iz EU koji će smanjiti državnu upravu na pola, ukinuti županije i smanjiti plaće i mirovine.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # grčki scenarijante portas 2015-01-09 10:56
Citat romeo:
Citat MM:
..jer predsjedničke ovlasti su takve, da niti jedan predsjednik neće spasiti ovu državu od bankrota.
ovu državu ne može više nitko spasiti, dobiti ćemo povjerenika iz EU koji će smanjiti državnu upravu na pola, ukinuti županije i smanjiti plaće i mirovine.
treba ne smanjiti, nego ukinuti i plaće i mirovine jer ni ovako večina ljudi jedva krpa kraj s krajem. poslije neće biti krivi ni jedni (HDZ) ni drugi (SDP), nega baba Jaga koja je poživila 100 godina i opustošila mirovinski fond.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # do posljednjeg dahapsiho 2015-01-09 11:14
Citat ante portas:
..nega baba Jaga koja je poživila 100 godina i opustošila mirovinski fond.
upravo tako, umirovljenici su najveći krivci za ovakvo stanje u državi, ako HDZ dođe na vlast produžiti će radni vijek na 70 godina.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # ##########Blokirani 2015-01-09 11:46
Udruga Blokirani je pri kraju ove predsjedničke kampanje jasno priopćila da ćemo podržati predsjedničkog kandidata koji sasvim nedvosmisleno i vrlo jasnim riječima -JAVNO- podrži ciljeve udruge Blokirani i kaže da će :
-zatražiti moratorij na ovhe
I/ili
-podržati zahtjev udruge Blokirani kojim od Ustavnog suda tražimo da proglasi neustavnost Ovršnog zakona.
To smo zatražili i od Ive Josipovića i od Kolinde Grabar Kitarović ,kao naš jedini uvjet!
Kolinda Grabar Kotarović je večeras u sučeljavanju TV Nove javno, jasno i nedvosmisleno rekla da će kao prvi potez predsjednice zatražiti da se ispita ustavnost Ovršnog zakona!
I time ispunila naš jasni zahtjev!
Mi znamo da će Ustavni sud morati srušiti Ovršni zakon jer je neustavan i u tome nam je iznimno važna podrška Predsjednika Republike Hrvatske.
Nažalost ,predsjednik Ivo Josipović se po tom pitanju nije izjasnio, između nas i Milanovića izabrao je Milanovića.
Udruga Blokirani poziva svoje građane da svoj glas dadu kandidatu koji će kao predsjednik Republike učiniti sve što može da bi se pred Ustavnim sudom preispitale odredbe Ovršnog zakona.
U večerašnjem sučeljavanju na NOVA TV to je jasno i nedvosmisleno obećala gospođa Kolinda Grabar-Kitarović.
Pozdravljamo njezino obećanje i pozivamo sve građane s blokiranim računima da joj svojim glasom daju priliku da nam autoritetom Predsjednice pomogne!
Dala je javno riječ!
Mi smo to od njih tražili!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # ...frk 2015-01-09 12:09
kada radiš copy/paste od nekud, onda barem navedi izvor
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Ljudi, suočite se s činjenicama ...Retardinjo 2015-01-09 11:57
Kampanja kojoj svjedočimo gurnula je Hrvatsku stepenicu niže u demokratskom razvoju

Analiza kampanje: kronološki posljednje, sadržajno prvo – Ivo Josipović, ako pobijedi, bit će spašen činjenicom da je premijer Zoran Milanović objavio informaciju o svom sastanku s vođom branitelja Đurom Glogoškim koji, kako se na kraju saznalo, ima mirovinu od 25.000 kuna. Što je ključno, Glogoški je taj iznos želio zatajiti rekavši da je on privatna osoba i da to nije relevantno.

Budući da su branitelji izravno u funkciji kampanje HDZ-a na ovim izborima te da im je cilj svrgavanje demokratski izabrane vlasti koja stoji iza kandidature Ive Josipovića, ove dvije činjenice – da je premijer ipak razgovarao s Glogoškim, i drugo, da Glogoški ima maksimalna ostvarena prava s primanjima koja nadilaze predsjednička i premijerska, mogla bi HDZ stajati poraza na izborima ove nedjelje. To je dokaz potpune nevjerodostojno sti svih teza s kojima HDZ ide na ove izbore, a kako se na njima ne biraju Ivo ili Kolinda već ljevica ili desnica, za Josipovića je ovo, realno, jedina dobra vijest u zadnje vrijeme. Na kojoj može zahvaliti – Zoranu Milanoviću.

Drugo, sučeljavanja: ako pak izbore ipak izgubi, osim činjenice da u svom mandatu nije učinio nikakve veće pomake, Ivo Josipović bit će među ostalim i žrtva svoje loše prezentacije u tv duelima. Odnosno obrnuto, Kolinda Grabar-Kitarovi ć bit će pobjednica sučeljavanja. Aktualni predsjednik, naime, u duelima jedan na jedan pokazuje nevjerojatan manjak energije i kompletnu malodušnost. No, ona ne proizlazi iz činjenice da on ne želi novi mandat, dapače sve bi dao za to, ili da ne vjeruje u ono o čemu govori – vjeruje, doista, da je izmjena Ustava nevjerojatno važna za razvoj Hrvatske.

Njegovo malodušje proizlazi u prvom redu iz njegove taštine – on se, nakon pet godina na čelu države, sada od nule mora dokazivati protukandidatki nji koju javnost praktički ne poznaje, a koja zastupa jednu sve ekstremniju desnu stranku, što ga vjerojatno užasava. U duelima se točno vidi da je njemu ispod časti to činiti. Pet godina na Pantovčaku svakog bi, vjerojatno, vinulo u visine iz kojih ti se obični ljudi čine kao sitni, jedva oku vidljivi mravi, a sada se moraš vratiti među njih i govoriti o sebi kao da te prvi put vide. Kao da te nisu gledali na televiziji od 2009. To Josipovića evidentno jako smeta. Iz te njegove nervoze Kolinda može dobiti i do najmanje 5 posto glasova nakon duela. Uostalom, istraživanja (ako im itko još vjeruje) pokazuju da je čak 15 posto neodlučnih na ovim izborima, a Kolinda, čiji su nastupi sigurni, bit će u svakom slučaju pobjednik sučeljavanja. Čak i ako ne pobijedi, ona će je dovesti na promil do Josipovića.

Nadalje: podilaženje i populizam. Od te boljke boluju oba kandidata. Jedan i drugi žele se svidjeti svima, od lijevog do desnog. No, dok je Kolinda Grabar-Kitarovi ć (dakako, potpuno neuvjerljivo) u kampanju odmah krenula srcedrapateljsk im istupima o sirotinji, gladnima, jadnoj dječici i slično, Ivo Josipović sjetio se sirotinje tek kad je Ivan Sinčić dobio 16 posto glasova. Sada je glavni protivnik ovrha i deložacija, a pritom je pravnik, pa je to dvostruko neuvjerljivo. Oboje u drugom krugu kampanje pričaju čiste besmislice o promjenama ovršnog zakona i poštedi sirotinje, iako dobro znaju da o tome mogu suditi samo sudovi i da je dokazivanje bilo čijeg realnog materijalnog stanja moguće uvijek i isključivo samo na sudovima, a ne ad hoc u nekakvim komisijama.

Sve je to potpuno nerealno i ako u išta ne vjeruju kad izgovaraju fraze u ovoj kampanji, kandidati u to sigurno ne vjeruju. Tim ih je teže slušati kako podilaze biračkom tijelu koje ih ionako već prezire. Sinčićevi neće glasati ni za jednoga ni za drugoga, jer su za njih upravo oni eksponenti onog establishmenta protiv kojeg se Živi zid tako zdušno bori – Josipović Pantovčaka i maksimalne državne moći, a Kolinda Grabar-Kitarovi ć čak NATO-a, vrhunskog egzemplara globalne sile koja ubija civile po svijetu. Zato je borba za Sinčićeve glasove gotovo pa degutantna.

I na kraju: prljava kampanja na društvenim mrežama. HDZ-ovka koja broji krvna zrnca nije ni manje ni više maligna od onih koji na Facebooku po cijele dane izvlače stare Kolindine slike s Ivom Sanaderom, kao da se ne zna da je Sanader nju potjerao iz Vlade i kao da se ne zna da je upravo ona u vrijeme Nacionala bila jedan od neimenovanih izvora koji je tada rado progovarao o Sanaderovim satovima, Brioni odijelima i novcu koji je nelegalno zgrtao. Jednostavno, jedna druga strana igra prljavu igru i želi nauditi protukandidatu. Jednako kao što Milijan Brkić po BiH organizira prijevoz do birališta, isto to – samo u Hrvatskoj – čini SDP za svoje birače. Stvari se vrlo malo razlikuju, a podvale na društvenim mrežama, na kojima su ipak HDZ-ovci, a u paketu s njima i razni HSP-ovci ili HČSP-ovci, kako li se već zovu, uvijek primitivniji i grublji u svojim nacionalistički m uvredama, vjerojatno jednako škode i jednima i drugima.

Ovo su najneizvjesniji izbori dosad, a pokazali su nam da se u takvom ratu ne biraju sredstva ni sa koje strane. Kampanja kojoj svjedočimo gurnula je Hrvatsku stepenicu niže u demokratskom razvoju. Ali to je samo jedan mali prilog općem besmislu danas u Hrvatskoj.
novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
22 # KameleonNeopredjeljeni 2015-01-09 17:39
Mislim da bi Josipoviću više pristajao zoološki naziv kameleon nego lignja, premda i lignja mijenja boje. U ovoj kampanji se biračima obraćao s "Hrvate i Hrvatice" kao pravi hadezeovac, dodvoravao se braniteljima, Srbima, popovima, radnicima, sirotinji, hvalio Franju Tuđmana kao antifašistu i demokrata, ronio suze za žrtvama ovrha i t.d. Ako je Kolinda u kampanji bila slika bez tona, on je sve vrijeme mandata kao predsjednik bio ton bez sadržaja i slika bez fizionomije.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # zna se tko kradeeurocinik 2015-01-09 21:30
Citat Neopredjeljeni:
Mislim da bi Josipoviću više pristajao zoološki naziv kameleon nego lignja, premda i lignja mijenja boje. U ovoj kampanji se biračima obraćao s "Hrvate i Hrvatice" kao pravi hadezeovac, dodvoravao se braniteljima, Srbima, popovima, radnicima, sirotinji, hvalio Franju Tuđmana kao antifašistu i demokrata, ronio suze za žrtvama ovrha i t.d. Ako je Kolinda u kampanji bila slika bez tona, on je sve vrijeme mandata kao predsjednik bio ton bez sadržaja i slika bez fizionomije.


ukradeno sa eurocinik.com i fotošopirano da se sakriju tragovi, sve u stilu poznate lopovske stranke
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # originaliArgus 2015-01-09 21:48


Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Potpis autoraCroCinik 2015-01-10 08:47
Citat eurocinik:
ukradeno sa eurocinik.com i fotošopirano da se sakriju tragovi, sve u stilu poznate lopovske stranke
Da je krađa bio bi sakriven i potpis autora. A nije: lijepo se vidi potpis STIV CINIK.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # nije govno nego se pas posroVM 2015-01-10 12:07
Jado, jadniji si od Kolinde
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Činjenica je činjenicaCroCinik 2015-01-10 12:42
Citat VM:
Jado, jadniji si od Kolinde
Ne voli naš čovik činjenice kad se protive njegovim uvjerenjima. Potpis autora je na karikaturama, ma koliko se ti ljutio zbog toga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Kolinda Grabar Kitarović je članica 'masonske lože'Vigo 2015-01-09 20:36 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # HDZ znaArgus 2015-01-10 14:07
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Većina birača je jednostavno preglupa da izabere pravog kandidataCH4 2015-01-10 15:00


... a ja bih bio preglup kad bih birao one koji su opljačkali ovaj narod i državu, a sada se prave da boluju od amnezije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # !!!s.s. 2015-01-11 13:37
I da se Mojsije spusti i takne Hrvatsku štapom,ne može je više izvući,a ne ova dva pajaca.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # ....gost 2015-01-11 22:12
Mali Lošinj
Josipović 61
Grabar Kitarović 39
Sramota.Nediću podnesite ostavku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # pobjednički timzvane 2015-01-12 07:57
Citat gost:
Mali Lošinj
Josipović 61
Grabar Kitarović 39
Sramota.Nediću podnesite ostavku.
nema ostavke, treba pobjediti na skorim parlamentarnim izborima, a onda još jednom na lokalnim...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # .......tiktak 2015-01-12 09:04
Citat zvane:
Citat gost:
Mali Lošinj
Josipović 61
Grabar Kitarović 39
Sramota.Nediću podnesite ostavku.
nema ostavke, treba pobjediti na skorim parlamentarnim izborima, a onda još jednom na lokalnim...
Pa da na vlast u državi dođe, a u lokalnoj ostane na vlasti kriminalna zadruga :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # nagradno pitanjea gdje je jura? 2015-01-12 06:53
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

 • Vrijedilo je ...

  ..... 27.01.2022 20:59
  .....
  i on se ponaša kao da zna o čemu se radi, zadnjih godinu dana ga demantira
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 27.01.2022 18:22
  ####
  Kad makneš one koji ne znaju zamjene ih korumpirani. Govna uvijek isplivaju na površinu.
   
 • Vrijedilo je ...

  TITO 27.01.2022 15:23
  Drug
  "Po kratkom postupku SDP oduzeti sve lučke uprave,bez rasprave!" Pokazali su da ne znaju!
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 27.01.2022 14:15
  Poslovnik
  Prijedlog A. Volarić da se uvede internetska stranica groblja s pretraživačem pokojnika ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Zomby 27.01.2022 10:56
  Virtualna šetnja među grobovima
  Po partijskom zadatku oglasila se i Aleksandra Volarić (HDZ) lani na aktualnom satu. Inače ...
   
 • Vrijedilo je ...

  .... 27.01.2022 09:41
  ....
  .....4 riva koja je u banani..
   
 • Vrijedilo je ...

  Deva 26.01.2022 15:33
  Riva
  Vidim danas nova tema na našem otočju. Sada i Cresani kao Ilovčani nezadovoljni rivom, jar ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Hahar 26.01.2022 15:27
  Demokracija
  Demokracija je ozbiljna stvar koju treba godinama graditi i poštivati pravila ponašanja.
   
 • Vrijedilo je ...

  Bambi 26.01.2022 10:18
  Pitanja po partijskom zadatku
  Nedićeva pitanja nisu poslužila samo za predstavu gradonačelnice nego i da se oporbi oduzme ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Bjesomar 25.01.2022 17:54
  Policija trenira strogoću
  “Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”, komentar je s ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 25.01.2022 14:16
  Predstava za naivne
  Nakon njenih izlaganja Nedić skače za govornicu da prisnaži njene riječi, daje obrazloženja ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ZC 25.01.2022 13:44
  Politika&kriminal
  Telegram ju je opisao kao živopisnu :lol: Pod naslovom Živopisna HDZ-ova gradonačelnica ne ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 25.01.2022 11:44
  Isti, isti...
  Opisao bih je jednako kao i sve druge koji se zalažu za ukidanje ljudskih sloboda i prava ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 25.01.2022 10:55
  Zajamčena karijera
  Kćerka je već drugi mandat u GV. Na pretprošlim izborima bila je na listi ali nije izabrana.
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 25.01.2022 10:18
  Suspenzija osnovnih ljudskih prava
  A kako bi ti opisao osobu koja je zbog pandemije samovoljno zabranila slobodno kretanje ...
   
 • Vrijedilo je ...

  !!! 25.01.2022 09:11
  !!!
  Misliš li da se premijer uvrijedio jer mu ovaj nije pripremio fritaju?
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 25.01.2022 08:08
  Čudo, čudo...
  A kako bi ste vi opisali osobu koja nakon dvije godine najgrubljih kršenja osnovnih ljudskih ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 24.01.2022 19:27
  ha ha ha demokrati
  Da razumije što je demokraciji ne bi te ničim izazvan vrijeđao pretpostavkom da si se upravo ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 24.01.2022 19:12
  Što je demokracija? Koliko % glasača mora glasati da bih ja nešto morao na silu uštrcati u ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ... 24.01.2022 18:43
  ....
  Nemoj mi o takvoj demokraciji,o kojoj ti pričaš.Ti si prespavao ovaj period corone i ne ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 24.01.2022 16:45
  Dobro jutro!
  ...da... ne znam jesi li se upravo probudio iz dulje kome da bi ostavio taj komentar ali ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ... 24.01.2022 14:18
  ...
  ukoliko se ovakve stvari dešavaju, jasno je da ne živimo u demokraciji
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 24.01.2022 13:10
  kritika kao narušavanje javnog reda i mira
  Na zLošinju barem još ne uhićuju. Ali ovo treba uzeti kao upozorenje: Priveden zbog komentara ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Grunf 24.01.2022 10:24
  Vulgarni šminkeraj
  Dupelizac je na svom fejsu objavio i ovu fotku na kojoj "jake snage cresko-lošinjsk og ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Hahar 24.01.2022 08:05
  Dubinska zgađenost
  Neprestane afere, krupni politički promašaji, bahato poistovjećivanj e države sa strankom ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 24.01.2022 07:32
  Frka u HDZ-u
  Bahatost i bezobrazluk bez granica. [youtube]vZ-ko1 oS-Zc[/youtube]
   
 • Vrijedilo je ...

  Zemo 23.01.2022 20:45
  Priko i Adamićeva
  Deva dobro zboriš!!!! U tijeku su pripreme. Koliko čujem Ilovčani već pripremaju neke ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 23.01.2022 19:23
  Ništa?
  Ništa, što bi bilo? To su njihova djeca, RODITELJI imaju razumljivo i prirodno pravo boriti ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 23.01.2022 15:07
  Prijetvorna briga za djecu
  A što je s porukama kojih se djeca ne bi nikad sjetila, a roditelji ih stavljaju u dječje ruke ...
   
 • Vrijedilo je ...

  .... 23.01.2022 12:09
  ..
  ne zna ona ni gdje se nalaze ključevi grada, da li na Beleju ili na Mrtvaški, a inače na ...