Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Kad ne znaš što bi, traži koncesiju

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

pjesnU zadnjim Službenim novinama objavljen ispravak više odluka koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja. Prema nalazu iz upravnog nadzora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture morat će jednu odluku o koncesiji ukinuti, a dvije izmjeniti i dopuniti, barem dok Ministarstvo uprave ili Ministarstvo gospadarstva ne donese odluke u ukidanju koncesija za javnu rasvjetu i popločenje šetnice na Čikatu. Do kada će stručne službe pripremati takve odluke, gradonačelnica ih predlagati Vijeću, a Vijeće ih usvajati? 


Beskrajni dan u Gradu Malom Lošinju
Gradska vlast Grada Malog Lošinja u novom sastavu nastavlja servilnu politiku bezpogovornog nekritičkog servisiranja zahtjeva velikog investirora za investiranjem na javnom dobru u uvali Čikat; odobrava mu nezakonite koncesije i daje suglasnosti za sve i svašta. No osim silne želje za ispunjavanjem prohtjeva investitora, stručne službe i čelništvo Grada krasi neznanje srazmjerno bešćutnoj bahatosti. Na upozorenja i primjedbe o pogrešnim postupcima najviše što se od njih može dobiti je posprdno odmahivanje rukom uz tvrdnju "imamo mi svoje stručne službe koje su sve provjerile i one imaju mišljenje". Čije mišljenje imaju i od koga su ga dobili nikad nisu objasnile. Proizvodnja nezakonitih odluka Grada Malog Lošinja kao jedinice lokalne samouprave ponavlja se iz dana u dan kao u filmu "Beskrajni dan".

Kao primjer možemo navesti tri koncesije koje je odobrilo gradsko vijeće Grada Malog Lošinja u novom sazivu. Na prijedlog gradonačelnice Vijeće je usvojilo dvije odluke o koncesijama na Čikatu. Jednu koncesiju Vijeće je dodijelilo Jadranka hotelima, a drugu je odlukom Vijeća Grad Mali Lošinj dodijelio sam sebi. Riječ je o koncesijama za posebnu upotrebu pomorskog dobra - rekonstrukciju javne rasvjete na šetnici Čikat te koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra - uređenje postojeće šetnice u uvali Čikat i koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra - izgradnja građevine uređene plaže Kadin u Malom Lošinju.

Čarobne koncesije
Prema stručnim službama i gradskim vijećnicima obje ove koncesije su koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra. Sumnja u zakonitost ovih odluka navela me da od nadležnog ministarstva - Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatražim upravni nadzor radi provjere njihove zakonitosti. U zahtjevu sam obrazložio razloge radi kojih tražim nadzor te činjenice zbog kojih ih smatram nezakonitim. Naime, osim razloga koji su navedeni u zahtjevu Ministarstvu mora, prometa i infrastructure, a koji su vezani za Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama postoje i drugi zakonski razlozi za poništenje tih koncesija. Budući da su razlozi navedni u zahtjevu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture vidljivi u obrazloženju, ovom prilikom još o dodatnim razlozima zašto su navedene koncesije Jadranka hotelima nezakonite temeljem drugih zakona i propisa.

Koncesije Jadranka hotelima su dane za posebnu upotrebu pomorskog dobra, rekonstrukciju javne rasvjete i popločenje šetnice. Zakon o komunalnom gospodarstvu u čl. 3. navodi koje su sve vrste komunalnih djelatnosti. Zakon prepoznaje deset komunalnih djelatnosti - od opskrbe pitkom vodom, odlaganja komunanog otpada, državanja groblja do održavanja nerazvrstanih cesta i javne rasvjete. U članku 11. isti zakon utvđuje da se komunalne djelatnosti mogu obavljati i putem koncesija. Zakon točno utvrđuje koje se djelatnosti mogu obavljati putem koncesija i predviđa ih osam. Dvije se djelatnosti ne mogu obavljati putem koncesija. Dvije djelatnosti koje se ne mogu obavljati putem koncesija su održavanje nerazvrstanih cesta i javna rasvjeta, a to su upravo one dvije djelatnosti za koje je Grad Mali Lošinj dao koncesiju Jadranka hotelima! Dakle, prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu Grad Mali Lošinj mogao je dati koncesiju za opskrbu pitkom vodom, za odvodnju, za odvoz otpada, za održavanje groblja, ali nije je mogao mogao dati za održavanje nerazvrstanih cesta i za javnu rasvjetu. A dao je baš za to ...

Autokoncesija
Zanimljiva je i bizarna odluka Grada Malog Lošinja da samome sebi dodjeli koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju građevine uređene plaže Kadin. Osim što je zanimljivo da je davatelj koncesije i ovlaštenik koncesije jedna te ista pravna osoba - Grad Mali Lošinj - zanimljivo je i to što je predmet koncesije ono što jest zakonska obveza davatelja i ovlaštenika koncesije. Dakle za ono što je Grad Mali Lošinj zadužen i ovlašten raditi prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama - brinuti o pomorskom dobru u općoj upotrebi - to grad Mali Lošinj želi raditi putem koncesije koju dodjeljuje sam sebi!

Gradski vijećnici koji usvajaju takve odluke ne mogu biti oslobođeni od odgovornosti za brljotine stručnih službi zato što nisu stručnjaci, kako se obično brane. Da su pažljivo čitali materijale temeljem kojih su donosili odluke mogli su uočiti barem razloge za sumnju, pa postaviti kakvo pitanje. Naime, u materijalima uz prijedlog odluke kojom Grad Mali Lošinj dodjeljuje koncesiju samome sebi (a već i to je dovoljan razlog za skepsu) nalazi se i Potvrda glavnog projekta koju je izdalo Ministarstvo mora, prometa i infrastructure, Kl.: UP/I -360-01/17-01/61 od 21.studenog 2017. god. u kojoj se utvrđuje da se ne radi o posebnoj upotrebi pomorskog dobra. U obrazloženju se navodi:

„Uvidom u dostavljeni idejni projekt utvrđeno je da se radi o zahvatu uređenja dijela plaže Kadin koji Investitor, Grad Mali Lošinj planira na području koje predstavlja nesporno pomorsko dobro u općoj upotrebi. Sukladno odredbama članaka 10. i 11. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jedinica lokalne samouprave obavlja redovno upravljanje pomoskim dobrom u općoj upotrebi a pod time se podrazumijeva održavanje, unaprijeđenje te briga o zaštiti pomorskog dobra. Redovno upravljanje obavlja se sukladno godišnjem planu upravljanja koj prema odredbi čl.5. Uredbe o postupku davanja koncesijskog odbrenja na pomorskom dobru (NN...) jedinica lokalne samouprave donosi za svaku godinu i dostavalja g nadležnom tijelu u županiji. Slijedom navedenog predmetni zahvat treba predvidjeti u godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom Grada Malog Lošinja, a koji mora biti usklađen s godišnjim planom upravljanja Primorsko-goranske županije."

Iako se u materijalima za Gradsko vijeće nalazi jasno i nedvojbeno stajalište nadležnog ministarstva da se ne radi o posebnoj upotrebi pomorskog dobra, gradski vijećnici su kao hipnotizirani prihvatili prijedlog da Grad Mali Lošinj sam sebi dodjeli koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra.

Nalaz Ministarstva o autokoncesiji i pjesničkim koncesijama
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je (prema mojem subjektivnom osjećaju) nevoljko ipak odradilo upravni nadzor i donijelo odgovarajuće odluke. Obvezalo je Grad Mali Lošinj da u roku od 60 dana jednu koncesiju ukine, a dvije odluke o koncesiji da izmjeni i dopuni.

Razlozi zbog kojih se koncesije moraju izmjeniti i dopuniti sami po sebi su također potvrda besmislenosti samih koncesija. Radi se o tome da je sada potrebno odrediti koncesijsku naknadu i odrediti razuman rok trajanje koncesije. Naravno da Ministarstvo mora koje prvenstveno brine o pomorskom dobru ne ulazi u sadržaj koncesije u smislu Zakona o komunalnom gospodarstvu jer za to nije ovlašteno. Ono je u okviru svoje nadležnosti utvrdilo da koncesijom nije detaljno određeno područje obuhvata, nije utvrđena površina, nije utvrđena koncesijska naknada, niti je ovlaštena osoba za potpis koncesije. Ministarstvo je utvrdilo da koncesije koje je Grad Mali Lošinj dao Jadranka hotelima nemaju ništa određeno osim namjene. Nije određen ni obuhvat koncesije, ni površina koncesije, ni koncesijska naknada! Moglo bi se reći da se radi o pjesnički razbarušenoj koncesiji u kojoj ništa nije određeno. Kakva je to koncesija nije se upitao niti jedan vijećnik koji je za nju dignuo ruku.

Svjedoci smo da je u zadnjim Službenim novinama objavljen ispravak više odluka koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja. Prema nalazu iz upravnog nadzora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture morat će jednu odluku o koncesiji ukinuti a dvije izmjeniti i dopuniti, barem dok Ministarstvo uprave ili Ministarstvo gospodarstva ne donese odluke u ukidanju koncesija za javnu rasvjetu i popločenje šetnice na Čikatu. Do kada će stručne službe pripremati takve odluke, gradonačelnica ih predlagati Vijeću, a Vijeće ih usvajati?

Gradski vijećnici su vijećnicima postali svojom voljom, a ne na silu, i znali su što im je obveza. Postavlja se pitanje zašto ne izvršavaju te preuzete, nenametnute obveze. Zar su se kandidirali za vijećnike i to postali da bi bez čitanja i razmišljanja odglasali sve što im se predloži, jer eto, gradonačelnica ima podršku 50% glasača, kako je to za anale političke gluposti izjavio jedan "oporbeni" vijećnik?

Zahtjev za upravni nadzor i odgovor nadležnog ministarstva

Komentari: 

115 # Razbarušeno koncesioniranjeSami sebi svrha 2018-04-18 16:45
Sramotno!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
19 # Ciljani šlamperaj gradske vlastiFiat lux 2018-04-19 18:26
Citat Sami sebi svrha:
Sramotno!
O razbarušenom koncesioniranju , a u svezi koncesije za javnu rasvjetu na Čikatu pisala je i Bojana Genov još prošle godine:
Članak Ciljani šlamperaj:
"Nekažnjena opuštenost lošinjske vlasti u prepoznavanju javnog interesa i interpretaciji i primjeni propisa rezultira sve većim šlamperajem. Jedan od najnovijih primjera je odluka Gradskog vijeća o davanju u koncesiju nepotrebnih radova na nepotrebnoj rekonstrukciji rasvjete na potezu od spomenika Haračiću do Anunciate ► Gradsko vijeće, dakle, donosi odluku da će uvažiti zahtjev Jadranka dd i dati mu koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji javne rasvjete u uvali Čikat, upravo onog dijela javne rasvjete koji je postavljen nedavne 2010. godine i kojim se je ova zajednica ponosno šepurila jer udovoljava standardima ekološke rasvjete."
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
129 # Lošinj Plaženik 2018-04-18 20:40
Po dobivanju koncesije,hitno treba oformiti "Lošinj Plaže",poput "Lošinj Parkinga", uhljebiti ostatak mladeži i članova HDZ-a, a nakon njih i ostale pogodne, direktora "uvesti" iz HDZ-a susjedne zemlje i osigurati mu stan uz pristojnu plaču. Osnovna svrha "Lošinj Plaža" bilo bi zatvaranje svih stijena na pomorskom dobru preklopnim rampama i (ili) lancima te naplaćivanje istih otočanima i "bogatim" gostima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # Servisiranje Jadranke d.d.DN 2018-04-19 09:51
Iz članka: "Gradski vijećnici su vijećnicima postali svojom voljom, a ne na silu, i znali su što im je obveza. Postavlja se pitanje zašto ne izvršavaju te preuzete, nenametnute obveze. Zar su se kandidirali za vijećnike i to postali da bi bez čitanja i razmišljanja odglasali sve što im se predloži, jer eto, gradonačelnica ima podršku 50% glasača, kako je to za anale političke gluposti izjavio jedan "oporbeni" vijećnik?"
Vijećnik zaposlen kod Mihe sa Šolićem kao vrhovnim zapovjednikom ne može biti oporbeni vijećnik u gradskom vijeću koje skrpanom većinom automatski prihvaća prijedloge odluka koje za gradonačelnicu pripremaju stručne službe radi servisiranja Jadranke d.d.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
123 # Vjenčanje godineFejzbuk 2018-04-19 10:25
Na otvranju trgovinice u Velom Lošinju, voditelj ceremonije je bio gradski vijećnik Domac. Tortu, kao na vjenčanju zajednički režu mladenci, naša gradončelnica i predsjednik uprave Jadranke. Uspješnom rezanju torte ili izgradnji marketa, teško je dokučiti običnim smrtncima što se slavi, oduševljeno u prvom redu plješću zamjenik gradonačelnice i predsjednik GV. Jel oni uopće znaju što su im obaveze što su im odgovornosti i za koga oni (gradska vlast) trebaju raditi? A da bi apsurd bio veći ni ovi što rade u Jadranci ne znaju što i za koga rade. O kako veselo.

Ispada da je jedini normalan onaj "luđak" koji je pokvario vjenčanje i ražalovao mladence (grad Mali Lošinj i Jadranku dd) i kumove (zamjenik gradončelnice i predsjednik GV) a razveselio djeveruše u publici.

Mora se priznati da slogan "prvi od 1000" postaje sve vjerodostojniji i da se nećemo više sprdati s njim. Lošinj je zaista "prvi od 1000" u donošenju nezakonitih odluka, u ispravljanju odluka a i Lošinj je "prvi od 1000" koji se oženio za privatnu tvrtku.
Grad je za miraz dobio donaciju od 10.000.000 kuna odnosno šetnicu na Čikatu. Jadno...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
111 # Ravnanje reljefaZumba 2018-04-19 13:10
Citat Fejzbuk:
Grad je za miraz dobio donaciju od 10.000.000 kuna odnosno šetnicu na Čikatu. Jadno...
Ali dobio je i ravno dno umjetničkim uklanjanjem prirodnih stijena u obalnom podmorju uvale ispred privatnih vila.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
113 # najljepša plaža je prirodna plažaBumblebee 2018-04-19 13:35 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Grobnica za morsku sirenugost 2018-04-20 18:25
Citat Zumba:
Citat Fejzbuk:
Grad je za miraz dobio donaciju od 10.000.000 kuna odnosno šetnicu na Čikatu. Jadno...
Ali dobio je i ravno dno umjetničkim uklanjanjem prirodnih stijena u obalnom podmorju uvale ispred privatnih vila.
www.youtube.com/.../
Dobio je i ovaj prekrasni antički sarkofag
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # morbidnoIndiana Jones 2018-04-20 20:12
Citat gost:
Dobio je i ovaj prekrasni antički sarkofag

Ja tu ne bih legao ni da me lancima okivaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Mala je pala...Kurvar 2018-04-20 09:37
Na simboličkoj razini bi možda bilo prikladnije kazati da se ne radi o vjenčanju već o kurveraju u kojem je netko povalio nekog tko je rado širio noge....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
232 # Idem i ja na Downhillhranitelj tuljana 2018-04-19 17:24
Neki kažu da je sreća što Downhill ne organizira Jadranka jer bismo u protivnom imali desetke članaka o "devastaciji stoljetne šume autohtonog alepskog bora u interesu krupnog kapitala".

Ne znam. Što vi mislite o tome?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Neki kažu ...Frodo 2018-04-20 09:41
Citat hranitelj tuljana:
Neki kažu da je sreća što Downhill ne organizira Jadranka jer bismo u protivnom imali desetke članaka o "devastaciji stoljetne šume autohtonog alepskog bora u interesu krupnog kapitala".
Ne znam. Što vi mislite o tome?
Ja na primjer mislim da si to što kobajagi "neki kažu" podmetnuo uz ovaj članak da odvučeš pažnju od dokazanog primjera tragikomične uslužnosti kompletne gradske vlasti krupnom kapitalu, konkretno ruskoj Jadranki d.d. Tvom je branjeniku velikodušno dala koncesiju za održavanje nerazvrstanih cesta i za javnu rasvjetu, dakle za ono za što prema zakonu koncesiju nije mogla dati. No aktualna gradska vlast (gradonačelnica + zamjenik, te gradska Uprava i većina Gradskog vijeća) nastavlja već uhodanu praksu pogodovanja investitorima prema načelu da ne držati se zakona kao pijan plota. To je tema članka, a ne to što "neki kažu". Jadranka je u ovoj priči sporedan lik, no svojim komentarom o tome što "neki kažu" i pitanjem što mi mislimo o tome učinio si joj medvjeđu uslugu. Izvukao si u prvi plan činjenicu da je korisnik spomenutog načela.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Uloga Jadranke u organizaciji DownhilaMonty biker 2018-04-20 19:16
Citat hranitelj tuljana:
Neki kažu da je sreća što Downhill ne organizira Jadranka jer bismo u protivnom imali desetke članaka o "devastaciji stoljetne šume autohtonog alepskog bora u interesu krupnog kapitala".
Ne znam. Što vi mislite o tome?
Ja mislim da si ti trebaš naći život umjesto što pišeš gluposti na ovom portalu i skupljaš palce dolje.

Hoteli Grupe Jadranka spremno očekuju adrenalinsku utrku World Cup 2018. Downhill Lošinj

Predsezona ove godine na Lošinj stiže na dva kotača, a tom prigodom hoteli lošinjske Grupe Jadranka širom su otvorili vrata svim zaljubljenicima u biciklističke spust utrke. Otok Lošinj i hotelski brend Lošinj Hotels&Villas ove će godine ugostiti ekstremnu biciklističku spust utrku Svjetskog kupa – Mercedes-Benz Union Cycliste Internationale Downhill Lošinj. Utrka će se održati21. i 22. travnja, a tom prilikom Lošinj Hotels&Villas, kao suorganizator utrke, od 15. do 26. travnja posjetiteljima nudi posebne cijene smještaja u hotelima Bellevue 5* i Aurora 4* te Vitality Hotelu Punta 4*. U cijenu boravka u LH&V-ovim vrhunskim hotelima uključena je dvodnevna ulaznica (1x po osobi), a rezervacije su moguće putem promo koda „BIKE“.
Najavljujući World Cup 2018., u ime suorganizatora utrke hotelskog brenda LH&V, član uprave Grupe Jadranka, Goran Filipović je istaknuo: „Naročito nam je zadovoljstvo što imamo priliku sudjelovati u organizaciji ovog jedinstvenog i grandioznog sportskog natjecanja na našem prelijepom Lošinju. Kako bismo natjecateljima i zaljubljenicima u ovaj adrenalinski sport pružili mogućnost da nesmetano uživaju u svim čarima našeg otoka i gostoprimstvu domaćina, odlučili smo posebnim paketom usluga i cijenama smještaja u hotelima LH&V-apružiti najbolji mogući doživljaj odmora, zabave i opuštanja na našem otoku. Organizacija događaja poput ovog potvrda je da zajedničkim nastojanjima i naporima svih zaposlenika LH&V-a i Grupe možemo veličanstvenu ljepotu i čari otoka Lošinja uspješno otkriti svijetu te pružiti priliku i nove mogućnosti upoznavanja naših otoka.“

World Cup 2018. – Downhill Lošinj održat će se u Velom Lošinju na jedinstvenoj stazi dužine 1 800 metara, a okupit će preko 300 natjecatelja iz cijeloga svijeta, koji će svoje umijeće u ovom ekstremnom sportu pokazati na zahtjevnoj stjenovitoj stazi na jednom od najljepših hrvatskih otoka.Lošinjska utrka Svjetskog kupa održat će se u organizaciji Atletskog kluba Lošinj i Mountain bike kluba iz Trbovlja, uz snažnu podršku suorganizatora hotelskog brenda Lošinj Hotels&Villas, Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Uz ambijent netaknute prirode, kojim se proteže staza, i samu konfiguraciju staze, posebnost ovogodišnje utrke je i njena lokacija. Naime, staza je prvi put u Svjetskom kupu postavljena na otoku i dijelom u njegovom urbanom dijelu, što povećava atraktivnost i zahtjevnost utrke.

www.rijekadanas.com/.../

Pa ako je došlo ili će doći do "devastacije stoljetne šume autohtonog alepskog bora u interesu krupnog kapitala" znat ćemo za interes čijeg kapitala se to dogodilo. I imat ćemo o čemu pisati sa Jadrankom u naslovnoj a gradskom vlasti u sporednoj ulozi. Jer iz novina znamo da je između Grada Malog Lošinja i Jadranka grupe znak jednakosti.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # HT-mentolGost 2018-04-20 19:54
Hranitelj tuljana je mentol...objekt ivno je zaostao u mentalnom razvoju a subjektivno ima osjećaj da je genij. Nije mu lako...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
6 0 # trauma mislihranitelj tuljana 2018-04-20 20:51
Organizator, suorganizator.. . vidim da je nekima to isto i stoga malo zbunjujuće... trebao sam sporije pisati... a za minuse ne brinite, pustite me da ih nosim s ponosom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Ponos minusimaMonty biker 2018-04-20 21:00
Citat hranitelj tuljana:
Organizator, suorganizator... vidim da je nekima to isto i stoga malo zbunjujuće... trebao sam sporije pisati... a za minuse ne brinite, pustite me da ih nosim s ponosom.
To i jeste isto. Ne možeš reći da suorganizator nije organizator, jer organizator je zajedno s drugima. A u ovom slučaju jadranka je i korisnik cirkusa.
A glede ponosa minusima, narod kaže da se budala ponosi onim čega se pametan stidi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
7 0 # šuvaricahranitelj tuljana 2018-04-20 21:15
Gle, ne da mi se... pa i u onoj kobasi od teksta koju si zalijepio piše tko je organizator...p ročitaj drugi put svoj tekst prije postanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Raspravi je krajMonty biker 2018-04-20 21:44
Citat hranitelj tuljana:
Gle, ne da mi se... pa i u onoj kobasi od teksta koju si zalijepio piše tko je organizator...pročitaj drugi put svoj tekst prije postanja.
Citiram iz kobase od teksta: Citat:
Najavljujući World Cup 2018., u ime suorganizatora utrke hotelskog brenda LH&V, član uprave Grupe Jadranka, Goran Filipović je istaknuo: „Naročito nam je zadovoljstvo što imamo priliku sudjelovati u organizaciji ovog jedinstvenog i grandioznog sportskog natjecanja na našem prelijepom Lošinju.
Dokazao sam što sam htio, i za mene je time rasprava završena.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
024 # ForestaLa Bicicletta 2018-04-19 18:23
Hranitelju tuljana,
Kažu da je nekad bolje šutjeti nego otvoriti usta.

Šuma je odavno devastirana rukom nemara i lijenosti hrvatskih šuma i gradske vlasti,pa i naših građana. A u zadnjih par godina i utjecajem velikog kapitala i bahatosti Jadranke d.o.o. tako da zbilja ne vidim kakav tu problem stvara Downhill bez obzira tko je organizator. Treba nas biti sramota jer ne držimo ni najmanje do prirode,a otok vitalnosti i 1 od 1000.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Lošinj postaje primarno destinacijaTedi 2018-04-22 14:20
Citat La Bicicletta:
Hranitelju tuljana,
Kažu da je nekad bolje šutjeti nego otvoriti usta.
Šuma je odavno devastirana rukom nemara i lijenosti hrvatskih šuma i gradske vlasti,pa i naših građana. A u zadnjih par godina i utjecajem velikog kapitala i bahatosti Jadranke d.o.o. tako da zbilja ne vidim kakav tu problem stvara Downhill bez obzira tko je organizator. Treba nas biti sramota jer ne držimo ni najmanje do prirode,a otok vitalnosti i 1 od 1000.
Hranitelja tuljana činjenica nikad nisu i nikad neće omesti u njegovim egzibicijama. Kaže "Idem i ja na Downhill" i lamentira o tome kako je
sreća što Downhill ne organizira Jadranka jer da bi u protivnom imali desetke članaka o "devastaciji stoljetne šume autohtonog alepskog bora u interesu krupnog spominjanje kapitala". Pozornost mi je privuklo njegovo spominjanje stoljetne šume AUTOHTONOG alepskog bora iz njegovog komentara, koja ga odaje kao ekstremnog lažova i zlonamjernog serijskog trola. Nitko nikad nije lošinjski alepski bor nazvao autohtonim, a pretražujući ovaj portal naišao sam na članak Bojane Genov Još jedno poprište urbanizacije i sječe od prije tri godine, pored ostalog i o devastaciji park šume Pod javori gdje kaže "Na ovom praznom, bezvrijednom i neiskorištenom prostoru, kako ga doživljavaju orijentirani na brzu zaradu i kratkoročne učinke, 2012. godine "uređena je, s ciljem proširenja sportske ponude otoka vitalnosti, a u skladu sa svjetskim trendovima u razvoju turističke ponude" nova turistička atrakcija Lošinja: Downhill staza Pod javori." Ako nekoga zanima povijest Downhilla može pogledati i fotografije s opisom: Vrijedi dobro i pažljivo pogledati fotografije tog „uređenja", podržanog također i proračunskim sredstvima Grada Malog Lošinja, koje bespoštedno tretira zaštićenu šumu kao poligon i kulisu. U stabla urezane poruke, uvala Kriška koja još ima reklame Husgvarna po agavama, jurnjava biciklima po popločenju uz crkvu jasno govore o tome kako su na ljestvici vrijednosti prirodna i kulturna baština vrednovane tek kao mjesto uprizorenja nove turističke atrakcije.
Naravno, nema toga što se na Lošinju događa bez da odnekud ne viri interes uprave Jadranke, pa ovim člankom autorica upozorava:
Uređenje Lječilišta Veli Lošinj, osim gubitka ključnog resursa koji ga čini lječilištem – šume i formalnog uvažavanja njene zaštite – mogao bi se pokazati kao još jedan gubitak za otočane i još jednim u nizu Jadrankinih preuzimanja javnih resursa. Tajkunizacija i ovog prostora za otočane značit će manje dostupnu zdravstvenu zaštitu i još jedan element u nizu argumenata da Lošinj postaje primarno destinacija, ali prestaje biti mjesto za život. Stoga nije slučajan zaključak novinara Borisa Orešića u Globusu da je Mali Lošinj odlučio parirati Dubrovniku, gradu kojeg nije mogao pokoriti niti jedan osvajač, ali ga je turistički razvoj pretvorio u jeftinu kulisu za snimanje još jeftinijih sapunica.
Cijeli članak s fotografijama:
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
224 # ima li kraja nesposobnostimrtvaška 2018-04-19 18:39
Eto, to je naša nepogrešiva gradonačelnica. Nesposobna i bahata. Ona i njen zamjenik da imaju imalo građanske odgovornosti i morala barem bi ponudili građanima ostavke. Ali to im ne pada niti na pamet. Rade protuzakonito, namještaju koncesije i to uvale tukcu koji presjedava gradskim vijećem i smatraju da na to imaju pravo, jer su eto izabrani. Ima li kod nas imalo morala? A oboje kao idu u crkvu?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # .....LUSSIGNANO 2018-04-20 23:27
kada bi gradonačelnica i podnjela ostavku, pa se ponovno kandidirala, narod bi glasao upravo za nju. Narod ima vlast kakvu zaslužuje.
NB nisam glasao za AK
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Crveni i crni pedigreNeno 2018-04-24 09:33
Citat LUSSIGNANO:
kada bi gradonačelnica i podnjela ostavku, pa se ponovno kandidirala, narod bi glasao upravo za nju. Narod ima vlast kakvu zaslužuje.
NB nisam glasao za AK
U pravu si. Ima sve što treba za reizbor. "Crveni" pedigre ima za jednu skupinu birača, jer je nećakinja zadnjeg lošinjskog načelnika jugo milicije, a za drugu skupinu, kao kćerka aktivistice lošinjskog Pokreta za život ima i "crni" pedigre. Slično je bilo i sa Kapelijem. Lošinjani su govorili da "neću glasat za HDZ, glasaću za Steliovog sina" :o
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # Koncesija sebiRobinzon 2018-04-20 21:10
Možda se vama svima čini da je koncesija data sebi glupost, ali to je samo privid. kad jednom imaš koncesiju možeš ju dati nekome drugome i više nema pitanja. Direktno davanje nekome drugome u koncesiju izazvalo bi javnu raspravu i nezadovoljstvo. KADIN je lokalna gradska plaža! Davanje u koncesiju samom sebi čini se kao nešto nejasno, ali birokratski nužno i ne čini nikakvu promjenu, kao što je autor i napisao lokalna je vlast dužna brinuti o javnom dobru u općoj upotrebi. A kad je već dato u koncesiju i prijeđe od jednog koncesionara drugome, već je kasno i koncesija je već tu, što hoćete?! Dakle, nije glupo nego pokvareno!!!!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # DozvolaŽuto zeleni 2018-04-21 22:06
Problem davanja koncesije samome sebi leži jedino u činjenici da svako ministarstvo, uprava agencija predstavlja državu u državi. Ministarstvo mora ne poznaje takav institut, ali Ministarstvo graditeljstva bez koncesije neće potvrditi građevinsku dozvolu za aktivnosti na pomorskom dobru. To je to, živjela Hrvatska.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Svjetle boje4szuaBijeli 2018-04-22 09:38
Nije to problem Minstarstva graditeljstva vec nesposobnosti Jadranke Hofman i sada vec bivše pročelnice Jović.
Ministarstva ne prepoznaju institute, oni samo tumače zakone kad uredi koji ne znaju raditi, a "naš" i Hofmanica ne znaju. Kad GML treba dobit dozvolu onda je Hofmanica nesposobna a kad Jadranka dd ili Mužici mimo plana i zakona traze gradevinske onda je sposobna. Kakav problem ministarstva, Žuti ne obmanjuj...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # To je to ....Pikamer 2018-04-22 13:47
Citat Žuto zeleni:
Ministarstvo graditeljstva bez koncesije neće potvrditi građevinsku dozvolu za aktivnosti na pomorskom dobru. To je to, živjela Hrvatska.
To objašnjava kako je na temelju koncesije za korištenje Čikata Jadranka dobila građevinsku dozvolu da pikamira i nasipava obalu, ravna prirodne grote, i gradi betonske sarkofage. To je to. Živjela i lokalna vlast koja se kune u očuvanje okoliša, zeleno i plavo, održivi turizam i ostale fore političog parolaštva :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Tigrica od papira

  gost 29.03.2020 22:29
  Intimus?
  Možda je tebi Ana, drugima je gradonačelnica. Zg ti je ime i prezime?
   
 • Tigrica od papira

  gost 29.03.2020 22:14
  Gradonačelnica Ana
  Gradonačelnica Ana
   
 • Tigrica od papira

  zg 29.03.2020 22:10
  volim-losinj
  Volim-losinj se pretvorio u Nevolim-Anu. :lol: Ovo anonimno preucavanje pojedinaca je ...
   
 • Tigrica od papira

  gost 29.03.2020 22:07
  Trolanje
  Trolaš, sadražaj a ni tema nikad nije bila Ana nego nesposobna gradonačelnica. Ako ti je ...
   
 • Tigrica od papira

  gost 29.03.2020 22:01
  Ana
  Na ovom portalu se mjenjaju teme, al mu je sadržaj uvijek isti: Ana, Ana, Ana...cura mojih ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 20:37
  Idealan za Anin stožer CZ
  U corone kratk fitilj ali i kratka pamet.
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 20:02
  Ofsajd u kaznenom prostoru
  corona, ti si budala. Milanović nije istupio kao stručnjak za infektologiju nego kao ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Dr. No 29.03.2020 19:51
  U corone kratak fitilj ...
  Umjesto da da nam citiraš odredbu Ustava koja gradonačelnici daje pravo da suspendira ljudska ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 19:49
  ..
  ako ne kužiš nije pitanje hoćeš li dobiti covid19 već kad. u njemačkoj primjerice imaju ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 19:45
  corona-trol na zadatku
  Corona ti si Anin trol. Predlažem da se od trola zaštitimo kao i kod Covida-19- socijalnom ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 19:31
  zoki
  zoki je stručnjak za coronu jel, to ti je ko da auto odvezeš kuvaru na popravak i pitaš ga ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 19:12
  Ona je Chuck Norris
  Gradonečlnica je spriječila dolazak virusa na otok ali nije nikom ništa zabranila? Drugi ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 19:00
  ..
  ajde ne trkeljaj, nije suspendirala niti jedno ljudsko pravo! iznad hrvatskog ustava je ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 18:45
  Evo ti Predsjednika RH pa njemu reci
  Umjesto mene evo ti odgovora od Predsjendika RH Zorana Milanovića, prenosim s ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Dr. No 29.03.2020 18:30
  Lista protekcije
  Ali sve to te nije spriječilo da ishitrene i nezakonite postupke Gradonačelnice nazivaš ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Dr. No 29.03.2020 18:13
  Virus Imbecillus
  A kako bi bilo da nam citiraš odredbu Ustava koja gradonačelnici jedne otočne vukojebine ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 17:43
  ..
  Mogla je i smjela je donijeti odluke koje je donijela. Ustavom nije dozvoljeno da ti nekog ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 17:19
  Pučanstvo se treba štiti od takvih kao što si ti
  Da si pažljivo čitao članak skužio bi da tema nije virusu nego o kršenju ustava i zakona i ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 16:59
  ZAŠTITA PUČANSTVA
  1.odvratila od nekog smilenog čitanja pa sam površno na preskok pročitao tekst. između ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  gost 29.03.2020 16:27
  Corona nebuloza ti je ime
  Je li te prva rečenica odvratila od čitanja ili si površno čitao? Ili se pak radi o tvojoj ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 15:49
  nebuloza
  Nebuloza u prvoj rečenici me odvratila od čitanja, to jest čitao sam površno.nepozna vanje ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Gost 29.03.2020 15:40
  Sablasna propaganda
  Ostali Gradovi mogu od nje učiti samo o medijskom manipuliranju i obmanjivanju javnosti na ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Žuja 29.03.2020 15:09
  Diktatorski virus
  Ne, nije trebala pustiti da priroda odradi svoje nego je trebala postupati u skladu s ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  corona 29.03.2020 14:40
  corona
  a trebala je pustiti da priroda odradi svoje pa ti ne bi pisao ovakve nebulozne članke
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Vatrogasac Mirko 29.03.2020 14:27
  Superhik gradonačelnica
  Gradonačelnica je izuzetna PR manipulatorica koja svoj nerad i nesposobnost maskira ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Alan Ford 29.03.2020 11:53
  Ako sam dobro shvatio
  Dakle Rotarijanci su veliki dobrotvori jer djele tuđi novac.
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Potrebiti 29.03.2020 10:07
  Rotarijanci
  Rotarijanci u Malom Lošinju, koliko je meni poznato, nemaju neki svoj novac nego organiziraju ...
   
 • Virus koji nije opasan samo za zdravlje

  Korona 29.03.2020 09:57
  Izolacija razuma
  Gradonačelnica je objavila mjere koje Grad Mali Lošinj namjerava poduzeti kako bi se smanjile ...
   
 • Tigrica od papira

  Gost 29.03.2020 09:05
  Mentalna šteta
  U katastrofama poput ove pandemije ljudi pokazuju svoje najbolje i najgore osobine, a ti ...
   
 • Tigrica od papira

  gost 28.03.2020 20:33
  I balon visko leti jer u njemu nema ništa osim zraka
  Mic mic, argumentiranje ti je očito jača strana! Zanimljivo kao i gradonačelnica koristiš verzalu ...