Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Dvojac bez kormilara

Korisnička ocjena:  / 2
LošeNajbolje 

dvojac1Zakone se obično ne povezuju s osobnosti autora, ali u novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (dalje ZPDML) moći će se zapaziti osobni pečat i povezati ga s konkretnim osobama. Jak osobni pečat ovom zakonu zakonu daju dvije osobe. To su skromni ministar Butković – sam sebe skromno opisuje kao osobu tek prosječnih intelektualnih kapaciteta – i ambiciozni državni tajnik Josip Bilaver 

Zašto predloženi zakon ima njihov osobni pečat? Zato što taj dvojac godinama vodi ministarstvo na način da žmiri, tolerira i čak potiče nezakonitu praksu kršenja sadašnjeg ZPDML, a ovim prijedlogom zakona i njegovim rješenjima želi  da se takva nezakonita praksa legalizira. Dakle, novi zakon bi u osnovi samo legalizirao nezakonitu praksu i privatizaciju pomorskog dobra kao općeg dobra koju oni godinama toleriraju. Zbog toga je jasno da su ova zakonska rješenja po mjeri i volji dvojca koji već godinama drma Ministarstvom i pomorskim dobrom na sumnjiv i sporan način. 

Iz loše prakse upravljanja pomorskim dobrom koju ministar i državni tajnik toleriraju može se zaključiti da u Ministarstvu ne znaju ili ne žele znati razliku između općeg, javnog i privatnog dobra. Pitanje je ne razumiju li ili se samo prave da ne razumiju pojam općeg dobra, jer sudeći prema praksi ovom dvojcu bez kormilara opće dobro je isto što i javno dobro, a javno dobro tretiraju kao svoje privatno dobro. Od sva tri pojma opće, javno i privatno duo fantastikus jako dobro razumije i pravilno shvaća samo pojam privatnog dobra.

Zakon je nesumnjivo napisan da bi omogućio pravatizaciju pomorskog dobra kao izuzetnog vrijednog područja koji ima i ustavnu zaštitu. Kako je moguće pored jake ustavne zaštite privatizirati pomorsko dobro? Kao i svaku ozbiljniju pljačku, privatizirati pomorsko dobro, ali ne samo plaže, može se jedino – zakonom. Tako i ovaj prijedlog ZPDML sadrži vidljive i manje vidljive putove privatizacije pomorskog dobra. Što muči i što je preokupacija autora ovog prijedloga Zakona možda govori i činjenica da se u sadašnjem, još uvijek važećem Zakonu pojam koncesija navodi 58 puta, a u ovom prijedlogu Zakona čak 419 puta. U važećem Zakonu ne postoji kao zaseban pojam isključenje dijela pomorskog dobra iz opće upotrebe (čitaj privatizacija plaže) ali je u novom prijedlogu u čl.2. uveden kao poseban pravni pojam – isključenje dijela pomorskog dobra iz opće upotrebe i još mu je precizirano značenje kao da ljudi ne razumiju što to znači.

Izabacivanje tržišne utakmice iz županijskih luka
O privatizaciji plaža kao dijela pomorskog dobra se s pravom u javnosti puno govori i puše na hladno. Iako u sadašnjem ZPDML nema isključenja dijela pomorskog dobra mi već imamo dvadesetak ograđenih plaža odnosno plaža s isključenjem iz opće upotrebe. Sada bi javnost trebala vjerovati ovoj dvojci autora zakona, kojima nestane zapljenjena 35-metarska jahta sa suhog veza, da neće biti ograđivanja plaža koje upravo zakon omogućava.

O ograđivanju plaža je puno napisano i bit će još toga napisano. Ali pomalo ispod radara prolazi još jedan oblik privatizacije u županijskim lukama koju kuha spometnuti dvojac. Radi se o privatizaciji lučkih djelatnosti od strane župana i stranaka, HDZ-a i SDP-a, odnosno praktičnoj legalizaciji dosadašnjeg nezakonitog i neustavnog poslovanja županijskih lučkih uprava.

Dosadašnja praksa u županijskim lukama najkraće se može opisati kao nelagalna privatizacija županijskih luka od strane pojedinca ili stranke kojoj pripada pojedinac u milosti ministra.

Pojedinac je župan koji sam imenuje upravna vijeća lučkih uprava iako je to u suprotnosti sa sadašnjim ZPDML koji određuje to pravo osnivaču odnosno skupštini. Dakle, pojedinac umjesto predstavničkog tijela imenuje upravno vijeće koje ne odgovara skupštini već županu. Na takav način pojedinac upravlja radom županijskih lučkih uprava. I tako vođene županijske lučke uprave protivno važećem Zakonu same obavljaju lučke djelatnosti koje bi se morale koncesionirati. Pa tako županijske lučke uprave kao neprofitne javne ustanove obavljaju komercijalne – gospodarske djelatnosti umjesto da ih obavljaju registrirani poduzetnici putem koncesija kako je to predviđeno važećim ZPDML. Osim što je takva praksa protivna vežećem Zakonu protivna je i Ustavu Republike Hrvatske koji jamči poduzetničku i tržišnu slobodu. Suprotno tome Butković i Bilaver iz županijskih luka istjeruju poduzetnike i tržišnu slobodu, a uvode monopol javnopravnih tijela u nesputanom i nekontrolabilnom obavljanju gospodarske djelatnosti.

Kako to u naravi izgleda pokazuje primjer Županijske lučke uprave Mali Lošinj. Pojedinac, Zlatko Komadina umjesto Skupštine PGŽ postavlja svoje upravno vijeće koje vodi neprofitnu javnu ustanovu. Ta neprofitna javna ustanova, koju vode županovi i stranački provjereni kadrovi, protivno ZPDML umjesto da javnim natječajem odabere koncesionara za obavljanje lučke djelatnosti priveza i odveza jahti u nautičkom dijelu luke sama obavlja tu djelatnost jer je vrlo unosna. Kako je ŽLU Mali Lošinj neprofitna javna ustanova tako ih u njihovom nezakonitom obavljanju gospodarske djelanosti nitko ne kontrolira pa mogu raditi što god žele. Pa to i rade – rade što i kako žele. Tako je npr. ŽLU Mali Lošinj samo od naplate nautičkih vezova 2018. g. inkasirala 7,4 milijuna kuna, a rekordne 2019. tek 4,6 milijuna kuna. Naravno, računi temeljem kojih se naplaćuju vezovi nisu fiskalizirani, na njih se ne obračunava PDV niti se plaća porez na dobit iako se radi o gospodarskoj djelatnosti.

Zbog tako „volatilnih" prihoda bez ikakve kontrole i činjenice da lučke uprave barem u Primorsko-goranskoj županiji vode provjereni SDP-ovi kadrovi koje svojom voljom imenuje župan Komadina Akcija mladih je s pravom javno izašla s optužbom da su lučke uprave u PGŽ-u SDP-ova Fimmi medija.

Prijedlogom novog zakona Butković i Bilaver žele baš legalizirati takvo nezakonito i neustavno vođenje županijskih lučkih uprava. Slučajno? Ako se sjetimo tko su autori zakona može se sa sigurnosšću zaključiti da slučajnosti nema.

Komentari: 

9 0 # Loš zakon...ali zakon.hranitelj tuljana 2023-01-18 07:32
Baš me zanima hoće li, jednom kad ovaj štetan zakon stupi na snagu, ekipa iz komentar sekcije koja koristi logiku "imam pravo na dio tuđeg novca zato jer tako piše u zakonu" i "prisilno oduzimanje dijela zarađenog novca je OK jer je to legalizirano" isto tako zašutjeti kad počnu ograđivanja plaža... jer i to će biti legalno, po zakonu... po logici na koju se oni pozivaju... sigurno če netko napisati "morončino, zagrađivanje dijela obale je cijena koju civilizirano društvo plaća da bi ostatak obale imao slobodan pristup, privatnih otoka i obale ima po cijelom razvijenom svijetu, ako ti se ne sviđa, odi u ____".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
93 # Događa sehranitelj tuljana 2023-01-18 07:45
"Slučajno? Ako se sjetimo tko su..."

Mislim da autor zaboravlja da se slučajnosti događaju... na primjer, slučajno se dogodilo da je Viječnica, kako kažu, plaćena dvaput. Netko je u Gradu nešto zaboravio napraviti... događaju li se takvi slučajevi često? Baš me zanima kako je kažnjen službenik i njegov nadređeni, za taj propust, nije to mala stvar... to je ozbiljan i skup propust...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Tuljan dioničar ŽLU?Marinero 2023-01-18 10:03
A mene zanima kakav interes ima ovaj trol da uzastopnim komentarima odvrati pozornost od tvrdnji iz članka. Tvrdnji o tihoj privatizaciji obale toleriranjem kršenja važećih zakona s ciljem ozakonjenja takve prakse i činjenica o nezakonitoj profitnoj djelatnosti neprofitnih organizacija. Da nisi neka vrsta dioničara komercijalnog poslovanja ŽLU?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
7 0 # Ne sudi po sebihranitelj tuljana 2023-01-18 10:16
Tebe zanima?NMožda cijeniš po sebi ili ljudima koje poznaješ, ali nismo svi plaćeni za javno istupanje ili komentiranje o nekoj temi.
(Gdje je sad onaj koji meni redovito odgovara "kogs briga što tebe zanima", siguran sam da ovoga neće tako "poklopiti").
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Sukob interesa radi osobnih interesagost 2023-01-21 11:03
Citat Marinero:
A mene zanima kakav interes ima ovaj trol da uzastopnim komentarima odvrati pozornost od tvrdnji iz članka. Tvrdnji o tihoj privatizaciji obale toleriranjem kršenja važećih zakona s ciljem ozakonjenja takve prakse i činjenica o nezakonitoj profitnoj djelatnosti neprofitnih organizacija. Da nisi neka vrsta dioničara komercijalnog poslovanja ŽLU?
Ne vidim koji drugi interes bi mogao imati osim svog materijalnog. Pa svaku priliku koristi da pljune na umirovljenike jer su ozbiljno shvatili Anino obećanje da će dobiti besplatno dopunsko osiguranje ako je izaberu. Možda je i on akter toleriranja sukoba interesa, namještanja poslova uz maštovito tumačenje zakona i propisa od strane rukovodstva i upravnog tijela (nadzora) Županijske lučke uprave ML.

volim-losinj.org/.../...
otoci.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # KONCESIJA ZA LUKU MALI LOŠINJgost 2023-01-18 17:50
Ako je točno da županijske lučke uprave protivno važećem Zakonu same obavljaju lučke djelatnosti koje bi se morale koncesionirati kako piše u članku, čudno je što ŽLU ML na službenoj stanici pod naslovom Kratke informacije o koncesionarima i područjima pokrivenim koncesijama pod KONCESIJA ZA LUKU MALI LOŠINJ navodi za Luku Mali Lošinj da županijska lučka uprava Mali Lošinj samostalno upravlja lukom. Za potrebne informacije priveza i odveza brodova, jahti, športskih i drugih brodica, naplate pristojbe za vez u ime i za račun Lučke uprave obratiti se na slijedeći kontakt broj: +385 51 232 020. Može li se smatrati da je ŽLU koncesionar luke Mali Lošinj i da kao takav plaća za koncesiju? Pitanja glasi kome plaća, kako koristi prihod od naplate pristojbi za vez i da li Grad Mali Lošinj ima novčanu korist od tih prihoda.
www.luckauprava-losinj.hr/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # HDZ-ov zakon opasnih namjeraPopaj 2023-01-21 10:37
Umjesto zaštite i transparentnost i upravljanja pomorskim dobrom, HDZ predlaže legalizaciju nereda i omogućuje uzurpaciju općeg dobra u korist privatnog interesa.
“Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji priprema HDZ-ova Vlada omogućuje da naše plaže koje su Ustavom RH definirane kao opće dobro dano na uživanje svima postane de facto privatno. Umjesto da je svačije, postat će nečije. To nije dobro, jer taj Prijedlog dokazuje opasne namjere njegovih autora, namjere da korištenje svima dostupnog pomorskog dobra, što je duboko utkano u našu tradiciju i način života naših građana na obali i otocima, učini nedostupnim na dugi niz godina. Tako je Prijedlog napravljen da bi se u naravi omogućila privatizacija obale od strane velikih korporacija i getoiziralo lokalno stanovništvo, odnosno građani RH”, istaknula je na danas održanoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin.

Kekin je pojasnila kako je namjera ovakvog, nevjerojatno drsko napisanog Prijedloga Zakona da se u Hrvatskoj po prvi puta, uvođenjem cijelog niza iznimki i “može se” formulacija odredbi Zakona presedanski legalizira i zakonski omogući otimačina pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Zbog toga je pozvala građanke i građane da se pridruže kampanji “Nije dobro za pomorsko dobro ” i svojim potpisima na peticiji podrže zahtjev da se usvojeni Prijedlog povuče iz procedure i da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krene u izradu novog Prijedloga Zakona koji će zaštiti pomorsko dobro kao opće, svima pripadajuće pravo, bez ikakvih ograničenja.

Zbog ovih, ali i niza ostalih problematičnih odredbi, članovi Kluba ZLB će tijekom sljedećih nekoliko tjedana obići više gradova i mjesta na hrvatskoj obali i otocima, gdje će u raspravama s građanima na konkretnim primjerima ukazati na opasnost HDZ-ovog Prijedloga smišljenog za otimanje općeg dobra.

“Nužno je zaštiti naše pomorsko dobro od eksploatacije, preizgrađenosti , od uništavanja bioraznolikosti . More, morska obala, naši otoci su među zadnjim preostalim bogatstvima koje građani ove zemlje imaju, i nevjerojatna je drskost HDZ-a da i to pokušava građanima, i nama sada, ali i našoj djeci oduzeti. Opće dobro je naše dobro, i nije dobro to što nam ga pokušavaju oteti. Dat ćemo sve od sebe da ga obranimo”, poručuje Kekin.

“HDZ kreće u taj manevar otimanja općeg dobra iznimno zabrinjavajućim presedanom, uvodeći formulu spajanja općeg dobra i privatnog vlasništva u tzv. jedinstvenu funkcionalnu cjelinu.”

Konkretno, Kekin pojašnjava, riječ je o formulaciji koja je čista negacija općeg dobra na čije korištenje svi imaju pravo. Naime, Prijedlog Zakona predviđa da se plaža kao dio pomorskog, općeg dobra pripoji privatnom zemljištu nekog hotela, kampa ili turističkog naselja, pri čemu se uvodi termin “morske plaže ispred hotela/ kampa ili turističkog naselja” kojom se dodatno podcrtava činjenica da zakonopisac omogućuje “stupanj ograničenja” korištenja općeg dobra.

Koncesionar može u gospodarsku funkciju staviti do 70 posto površine plaže ako se plaža nalazi van izgrađenog naselja. Time na 70% plaže pristup može uvjetovati korištenjem gospodarske aktivnosti.

“Nadalje, ovaj Prijedlog Zakona nizom iznimki omogućuje potpuno isključenje korištenja općeg dobra, također na temelju koncesije”, upozorava Kekin. Prema Prijedlogu, koncesije mogu trajati i do 50 godina, pa ispada da, bude li Zakon usvojen u ovom obliku, neke plaže bi mogle građanima postati dostupne najranije od 2073. godine.

Posebno treba upozoriti kako se ovakvim Prijedlogom Zakona koncesija na pomorskom dobru uvodi kao pravilo, a ne kao iznimka, dok se istovremeno koncesijska odobrenja zamjenjuju koncesijskim dozvolama za pojedinačne gospodarske aktivnosti koje će se moći izdavati jedino za područja prirodnih plaža. Uređene plaže mogu se dati jedino u koncesiju što znači da će lokalni mali trgovci i obrtnici moći sudjelovati u gospodarskoj aktivnosti eventualno kao potkoncesionari velikom “gazdi”.

Kekin je rekla da ju navedeni model neodoljivo podsjeća na Bandićev adventski model gdje se velikim igračima podjeli teritorij za male novce kojim onda isti trguju i ucjenjuju male obrtnike i trgovce. “HDZ-Bandićevsk i adventski koruptivni model tako se širi na cijelu obalu”, upozorava zastupnica.

Kako je cijeli Prijedlog napisan kako bi se pogodovalo hotelijerima i koncesionarima, ne čudi kako se uopće se ne bavi zaštitom obale, mora i čitavog ekosustava, od nasipavanja i prekomjernog dohranjivanja, od širenja plaže u more, od uništavanja bioraznolikosti , zaključuje Kekin: “Umjesto da se bavi uređenjem i sankcioniranjem dosad neuređenih, ilegalnih i po lokalno stanovnštvo i prirodu štetnih praksi, ovaj Prijedlog Zakona te štetne prakse legalizira. U isto vrijeme, dodatno mijenja status općeg dobra na način da se građanima otežava ili onemogućava slobodan pristup obali i moru, što će u praksi dovesti do toga da ono što je svačije zapravo postane nečije.”
www.portalnovosti.com/.../
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

ZADNJI KOMENTARI

 • »Televizija Mali Lošinj«

  Bing 29.11.2023 13:32
  Aleja glumatanja
  Ako je za vjerovat iTransparentnos ti tvrtka Televizija d.o.o., društvo s ograničenom ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 29.11.2023 10:29
  "jede go*na" i "jede govna"
  U odgovoru se nisam pozvao na nešto što je netko mislio, nego na ono što je napisao. A ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 29.11.2023 10:04
  ne jagiti...
  Zanimljivo je a to se stalno ponavlja, kako jako dobro razumiješ što je točno mislio "drugi" ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  gost 29.11.2023 09:56
  Aleja za ulizivanje
  U osam dana video je prikupio samo 135 lajkova. Ali neizostavni su lajkovi njenog savjetnika ...
   
 • »Televizija Mali Lošinj«

  xy 29.11.2023 09:36
  U slavu kapetana malih barki
  Ni u videu od prije par dana nema ni n od novinarstva. To je jeftina samopromocija glumatanjem ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 28.11.2023 20:19
  Tko to tamo "jede go*na"?
  Komentar je govorio samo o sličnosti istupa premijera i gradonačelnice protiv oporbe, a ne ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 28.11.2023 19:18
  ...
  1. Nije istina, komentar je govorio o gradonačelnicin oj izjavi, ja sam pisao isto. Doslovno ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Admin. 28.11.2023 19:07
  Higijena, a ne cenzura
  Tvoja replika na citirani komentar nije imala nikakve veze sa sadržajem komentara. Nije ...
   
 • Raznorazno

  hranitelj tuljana 28.11.2023 18:47
  Prava strana povijesti
  Diljem svijeta ljudi su shvatili koliko je zla učinjeno ljudskim pravima u zadnje 3 godine.
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  hranitelj tuljana 28.11.2023 18:21
  Centura na 1./1000
  Kako admin briše svaki pokušaj rasprave, samo jedna strana smije pisati i iznositi, što god ...
   
 • Nagradom po glavi

  gost 28.11.2023 15:18
  Plaćanje prava građana da budu javno obmanuti
  Ne znamo koliko je Ana tada platila za titulu, ali ove godine prema iTransparentnos t od ...
   
 • Nagradom po glavi

  Barbika 28.11.2023 13:29
  Ona radi 24 sata
  Neka prestane vikendima u Rijeci raditi ono što joj nije u opisu posla pa će biti više ...
   
 • Nagradom po glavi

  RO 28.11.2023 12:51
  "Radi se ..."
  U ovom "jednom od pet najboljih gradova za život" gradonačelnica na fejsu objavljuje "Jedna ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  NN 28.11.2023 10:49
  Sprega oporbe s građanima
  Na tu temu imala je video obraćanje da za propast projekta Mrtvaška okrivi oporbu. Tada je ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  Baksuz 28.11.2023 09:33
  Kriminalna politika
  Otkrivamo: šef HRT-a javno kukao kako televizija nema novca. A sebi i direktorima svaki ...
   
 • »Znamo mi otkud vjetar puše!«

  gost 28.11.2023 08:22
  Otkud vjetar puše?
  Na prošlotjednoj press konferenciji, premijer Plenković obrušio se na Telegram, kazavši ...
   
 • Tko su odgovorni?

  gost 27.11.2023 18:25
  Invazija divljih svinja, koza i čagljeva
  Utorkom nam na radiju za ispiranje mozgova samo ponavlja stare priče "o projektima u toku".
   
 • Tko su odgovorni?

  Domorodac 27.11.2023 12:56
  Dobar posao za domoroce
  Ovo je prilika za snimanje epizode "Doživi Lošinj" o perspektivi lovnog turizma na otoku ...
   
 • Tko su odgovorni?

  Espumisan 27.11.2023 10:44
  Kad će spomenik Lošinjskom ovčarstvu?
  Na otoku koji nije ni prvi od tisuću, a niti Grad za tebe brinu o stočarstvu. Radi se o ...
   
 • Nagradom po glavi

  Bing 26.11.2023 09:31
  Cijena titule? Prava sitnica ...
  Ana nas je tada uvjeravala da trebamo biti ponosni da smo se našli u samom vrhu najboljih kao ...
   
 • Svaštara br. 3

  Stabla 26.11.2023 07:51
  Jabuka ne pada daleko od
  Nisu ni ovi današnji nista bolji. Prisjetite se samo da je većina ministara smijenjena ...
   
 • Svaštara br. 3

  as 25.11.2023 20:06
  Trio Soto voce
  Glavni majstor u prdekani, drugi ima ponovljeno suđenje, a šegrt se izvukao.
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  .... 25.11.2023 14:47
  Koga briga
  Vrlo važno šta ti čitaš.
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  abc 25.11.2023 11:02
  ○ Živciranje Plenkovića jer Telegram nije umro
  Plenković divljački napao Telegram. Podržite nas, poziva uredništvo portala. Premijer ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  RR 24.11.2023 18:58
  Kiša problema za HDZ
  Pa pogledaj na portalu, nije ćirilica. Novosti kažu da je Plenković pod kišom problema ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  hranitelj tuljana 24.11.2023 18:42
  Slažem se
  Ašto kažu Novosti, čiji izdavač sve ove godine drži HDZ na vlasti i bez kojeg HDZ ne bi ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  abc 24.11.2023 18:00
  Telegram: Politika & kriminal
  Gorka istina o Plenkovićevih sedam godina vlasti. Brojke su tragične, svjedoče o urušavanju ...
   
 • Tko su odgovorni?

  gost 24.11.2023 10:02
  Jeftina posvuduša
  Gradskim parama si kupila brod da ima kulisu za fotografiranje. Uoči izbora slikala se u ...
   
 • Nastavljanje nezapočetog

  WD 41 24.11.2023 09:41
  Anica folirantica
  Dovoljno je pregledati njezin službeni fejs da se vidi kako nas vuče za nos. O ispunjenju izbornih ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  ,,, 23.11.2023 22:06
  ...
  ti si nekakav mentalni bogalj i još se ponosiš tim, svašta.

Slikovnica-MEME

setnja

ubojstvoborocid

Komentiranje članaka