Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Odbor ili obor

Korisnička ocjena:  / 5
LošeNajbolje 

masoniIako je Odbor za statutarno-pravna pitanja obavezan raditi javno o njegovom radu javnost ne zna ništa osim onoga što njegov elokventni predsjednik kaže u uvodu sjednice Gradskog vijeća. Javnost rada ovog, ali i svih ostalih odbora znači da bi pozivi, mjesta održavanja sjednica kao i zapisnici trebali biti javno objavljeni na stranici Grada Malog Lošinja. Naši gradski odbori rade tajnovito poput masonskih loža i ne ostavljaju pisanog traga o svojim tajanstvenim ritualima 

Jedno od radnih tijela Gradskog vijeća prema Statutu i Odluci o osnivanju i načinu rada radnih tijela Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja (dalje Odluka) je Odbor za statutarno-pravna pitanja. Sadašnji članovi tog odbora su Luiđi Satalić, Siniša Dakić Baričević, Boris Badurina, Andrino Maglievaz i Damir Mlacović. U odboru koji se bavi pravnim pitanjima - pravnika nema ni blizu ... Način rada i sastav odbora određeni su Statutom i navedenom odlukom, no njegov sastav pokazuje da to nije stručno nego političko tijelo. Stoga je posve jasno da tako sastavljeno tijelo ne može donositi stručne nego samo političke odluke oblikovane prema prohtjevima neprikosnovene vladarice ovih otoka - naše gradonačelnice.

Sastav ovog odbora i način njegova rada primjer su vrhunskog sarkazma na račun pojma struke i prava: Radi se o stručnom tijelu u kojem nema niti jednog stručnog člana i koji je sastavljen suprotno Odluci, a povrh svega radi protivno Statutu, Poslovniku i Odluci.

Pođimo od sastava Odbora. Prema Odluci članovi odbora, u pravilu, se biraju iz redova znanstvenih, stručnih i javnih djelatnika. Naš odbor sastavljen je isključivo od vijećnika i lokalnih političara koji vjerojatno imaju neka opća znanja ali nemaju – dokazano - nikakva za ovaj odbor potrebna pravna znanja. Upravo je dražesno kako je svih pet članova odbora iz redova koalicije na vlasti (HDZ, IDS, HNS uz neformalnog člana vladajuće koalicije formalno nezavisnog vijećnika Dakića. Odbor s tri gradska vijećnika i dva političara iz stranaka koalicije na vlasti ruga se odredbama koje govore o stručnom tijelu kojeg trebaju sačinjavati članovi iz redova znanstvenih, stručnih i javnih djelatnika, a ne gradskih vijećnika i lokalnih političara. Malološinjski odbor koji broji pet članova od kojih su tri gradski vijećnici, jedan je predsjednik HNS-a, a jedan važni terenski operativac HDZ-a.

Pored problema sa sastavom Odbor ima i problem s načinom rada. Prema Statutu rad Gradskog vijeća je javan. Prema Odluci, čl.17., radno tijelo radi na sjednicama; o radu sjednice vodi se zapisnik; zapisnik potpisuju predsjednik i zapisničar; sjednice radnog tijela su javne. Ovaj Odbor ne radi javno. Podaci o njegovom radu su javnosti dostupni kao i podaci iz kakve crne kutije. Do tih podataka ne mogu doći ni gradski vijećnici a kamoli birači ili nedajbože šira javnost. Jedini način je čupanje javnih dokumenata preko Povjerenika za informiranje. Iako je Odbor obavezan raditi javno o njegovom radu javnost ne zna ništa osim onoga što njegov elokventni predsjednik kaže u uvodu sjednice Gradskog vijeća. Javnost rada ovog, ali i svih ostalih odbora znači da bi pozivi, mjesta održavanja sjednica kao i zapisnici trebali biti javno objavljeni na stranici Grada Malog Lošinja. Naši gradski odbori rade tajnovito poput masonskih loža i ne ostavljaju pisanog traga o svojim ritualima.

Ciljana retoaktivnost
Jasno je da odbor bez stručnjaka čiji su svi članovi iz koalicije na vlasti nije stručno nego političko tijelo. To je očito od početka njegova rada. Svoju predanu politiziranost do sada je pokazivao time što nije imao nikakve primjedbe na uglavnom nezakonite prijedloge koja im je na stol dobacivala gradonačelnica, a na zadnjoj sjednici su članovi Odbora svoje pravnu neukost pokazali zaključkom da su prijedlozi oporbe nezakoniti.

Odbor je sve točke dnevnog reda proglasio nazakonitim jer „odluke nisu u skladu s zakonskim normama po pitanju primjene općeg akta" i zato što vijećnici nisu ovlašteni predagatelji već je to samo gradonačelnica. Odbor tvrdi da je nedopuštena retroaktivnost odluka o smanjenima gradskih poreza kojima se želi pomoći svim građanima i poduzetnicima pogođenih mjera Stožera. Iako je u prijedlozima odluka bila obrazložena pravna utemljenost retroakativnosti odluka Odbor je to s indigancijom odbio. Ne ulazeći u raspravo o tome je li ili nije dopušteno mijenjati odluke o porezima i primjenjivati ih odmah treba se samo prisjetiti da isti Odbor npr. na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na korištenje javnih površina i naknadi za uporabu gradskih površina Grada Malog Lošinja iz svibnja 2018. (poznatija kao odluka kojom se legalizirao šank jednog vijećnika i važnog člana vladajuće koalicije), a koji je predložila gradonačelnica nije imao nikakve primjedbe na retroaktivnost. Takvu Odluku je - naravno - slijepa vladajuća većina i usvojila na sjednici Gradskog vijeća. Navedena odluka kojom se mijenja odluka o porezima usvojena je 4. svibnja 2018. g. a stupila je na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama PGŽ. Za razliku od prijedloga oporbenih vijećnika taj prijedlog odluke o izmjenama odluke o porezima uopće nije obrazlagao retroaktivnost. Zašto? Iz jednostavnog razloga zato što ovaj Odbor, gradonačelnica, a ni stručne službe Grada nisu primijetili da predložena odluka djeluje retroaktivno. Na prijedlog oporbe koja sama navodi da se radi o retroktivnosti u djelovanju odluka i koji obrazlaže razloge zašto bi retroaktivnost bila dopuštena predsjednik Odbora slavodobitno utvrđuje, kao da nisu čitali obrazloženje, kako prijedlozi nisu zakoniti jer „odluke nisu u skladu s zakonskim normama po pitanju primjene općeg akta".

Odluka i opći akt nisu jedno te isto
Kao drugi razlog nezakonitosti predloženih odluka Odbor, odnosno njegov predsjednik Luiđino Satalić navodi da gradski vijećnici nisu ovlašteni predlagatelji odluka o izradi rebalansa proračuna i ostalih odluka kojima se nešto nalaže gradonačelnici. Valjda im je odvratna i sama pomisao da bi gradonačelnici itko mogao nešto naložiti. Normalno je i uobičajeno da ona nalaže drugima, a ne drugi njoj, pa bilo to i predstavničko tijelo građana. To što je gradonačelnici neprihvatljvo - Odbor tumači kao da je nezakonito. Predsjedniku Odbora, a naravno ni gradonačelnci nisu jasne uloge predstavničkog i izvršng tjela, a ne znaju ni razliku između odluke i općeg akta. Jednostavno - ovaj Odbor ne zna da svaka odluka nije opći akt. Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo prema čl. 35. Zakon o lokalnoj samoupravi (ZLP(R)S) donosi statut, odluke i druge opće akte (osim navedenog statuta). Odluka i opći akt nisu jedno te isto. Odluka kojom se nalaže gradonačelnici izrada prijedloga općeg akta (reblansa) nije opći akt. To je samo odluka kojom se nešto nalaže gradonačelnici, a ne opći akt. Ta odluka se odnosi samo na gradonačelnicu pa ona samim time ne može biti opći akt već samo odluka. Naravno da je gradonačelnici, a i njoj poslušnom Odboru nezamislivo da bi ona mogla od Gradskog vijeća dobiti kakav nalog; pa ipak je ona glavna na otoku a i načelnica je stožera civilne zaštite. Ono što Odbor ne razumije je da bi nezakonito bilo da je vijećenik Devčić sam izradio prijedlog rebalansa i predložio njegovo usvajanje. Prema Statutu Grada Malog Lošinja, čl.47., gradonačelnik utvrđuje prijedlog proračuna. Predloženom odlukom bi se naložilo gradonačelnici da radi ono što po Zakonu, Statutu i Poslovniku treba raditi - predlagati proračun odnosno rebalans proračuna. Ono čegu su se grčevito ali bez razumijevanja ulovili u Odboru je odredba iz Poslovnika, čl.42. st.1., koji govori da je gradonačelnik jedini ovlašteni predlagatelj prijedloga proračuna ili rebalnsa proračuna. I zaista je nesporno i nedvojbeno da je gradonačelnica jedina ovlaštena izraditi odnosno predložitit rebalans. Predloženom odlukom se upravo to i naložilo gradonačelnici. Da kao jedini ovlašteni predlagač to i učini - da predloži rebalans proračuna. Takva odluka, naravno, nije nezakonita ali je neprihvatljiva gradonačelnici i njenom poslušnom i ne odveć stručnom Odboru.

Komentari: 

010 # Nadobudni odbor za svašta neštosve po peesu 2020-05-05 15:42 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
027 # Strah me strahaMentalist 2020-05-05 16:17
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info gnjevna gradonačelnica tvrdi:
"Naime, učestalo donošenje nezakonitih općih akata od strane predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća jedan je od razloga za raspuštanje istog, što sam željela spriječiti. Zamislite što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost?!"

O kojem učestalom donošenju nezakonitih općih akata govori gradonačelnica? Pa prvi put da je uopće opozcija nešto predložila! Zbog straha od učestalog donošenja nezakonitih akata nije dozvolila da se o predloženim mjerama uopće raspravlja iako zna da nema šanse da bez njene volje išta može usvojiti. U strahu od učestalog donošenja nezakonitih odluka Gradskog vijeća, vođena majčinskom brigom, natjerala je isto Gradsko vijeće da ne nezakonito već protuustavno odbije predloženi dnevni red? Temeljem takve protuustavne odluke gradskog vijeća Vlada Republike Hrvatske je već raspustila jedno gradsko vijeće. Raspustila je Gradsko vijeće Grada Osjeka Odlukom: Klasa: 015-01/07-02/03 ; Urbroj: 5030106-07-1 a pozivajući se na članka 84. stavka 1. točke 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. To je onaj članak kojeg se upravo podsvijesno i boji gradonačelnica.

Zamislite, sugestivno dočarava stupanj opasnosti na gradskom vijeću, što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost? Što se to moglo dogoditi osim rasprave o predloženim točkama dnevnog reda. Ništa osim rasprave. Sa 4 glasa se ne može usvojiti niti jedna odluka. Zamislite što bi se moglo desiti da je Gradsko vijeće raspravljalo o mjerama kojima se predlaže smanjiti građanima i poduzetnicima lokalni porezi, komunalne naknade i sl.. Strašno opasna rasprava. Zamislite opasnosti.

Za potrebe dramatruškog stvaranja do sada nepozante opasnosti od raspuštanja Gradskog vijeća, inače nesposobne gradske stručne službe, proglašeni su spasiteljem. Oni koji su doveli u opasnost od raspuštanja Gradskog vijeća sada se proglašavaju spasiteljima. Otprilike kao kad piroman gasi požar. U podlozi takvog ponašanja su svakako duševne boli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
038 # ZanimljivoKolo Sreće 2020-05-05 17:03
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info gnjevna gradonačelnica tvrdi:
"Naime, učestalo donošenje nezakonitih općih akata od strane predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća jedan je od razloga za raspuštanje istog, što sam željela spriječiti. Zamislite što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost?!"
Drugim riječima, brižna gradonačelnica pokušava spasiti gradsko vijeće koje je samo po sebi nesposobno utvrditi zakonitost predloženog dnevnog reda?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
029 # Užareni telefonigost 2020-05-05 17:26
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
30 0 # Objektivnost i novinarstvoFranko 2020-05-05 20:40
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
120 # Ljubim sliku svojuGost 2020-05-05 21:14
Samoreklama je antireklama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
030 # objektivno novinarstvo?neću dalje 2020-05-05 21:35
Užarili se telefoni, a na portalu je objavljen samo jedan telefonski broj i to privatne osobe :lol:

Onda uključiš feed na dalmacijanews.h r i još nekoliko portala i vijesti same stižu, pa izvještavaš iz dnevnog boravka, i to bez navođenja izvora. Wow!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Užareni telefoni (2)gost 2020-05-06 10:56
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
Je li to neka digitalna platforma koja donosi informacije bez sudjelovanja ljudskih bića? Nešto kao strojna umjetna inteligencija koja reagira na užarene telefone i gradonačelnici Ani Kučić automatski upućuje sugestivna pitanja o potkupljivosti vijećnika i interesnim grupacijama, te joj "dodaje loptu" da može zakucati odgovor kako je ovo krivo vrijeme za politiziranje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # Kučić, Morin, normalanLjubopitljivi 2020-05-06 11:06
Da potkupljivi su vijećnci koji žele građanima koji su ostali bez posla ili su im smanjene plaće olakšati život a nisu potkupljivi vijećnci koji podržavaju gradonačelnicu koja poznatim kupcima prodaje nezakonito gradsku imovinu kao da je njena i koja istim kupcima u hitnom postupku mijenja prostone planove baš onako kako su ih naručili.

Tko to može progutati (osim onih nepotkupljivih 11 vijećnika?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # PortaliOtoci 2020-05-06 12:20
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
Otoci.net je u vlasništvu Danina Sučića, tj. njegovog brata.
Tu je ključ pisanja i politike tog portala. Creske teme imaju skroz drugaciji pristup...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # neću politiku u svoju butigusugrađanin 2020-05-06 15:24
prije bi se reklo da je taj portal totalno apolitičan, piše o politici samo kada mora, i tada iznosi samo suhoparne podatke bez emocija.
više se bavi temama kulture, sporta, imali li ribe na peškariji i običnim životnim temama.
za primijetiti je da za razliku od jednog drugog portala, novinari ovog portala izvještavaju sa lica mjesta, a ne iz fotelje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Apolitičnostgost 2020-05-06 19:12
Citat sugrađanin:
prije bi se reklo da je taj portal totalno apolitičan, piše o politici samo kada mora, i tada iznosi samo suhoparne podatke bez emocija.
više se bavi temama kulture, sporta, imali li ribe na peškariji i običnim životnim temama.
za primijetiti je da za razliku od jednog drugog portala, novinari ovog portala izvještavaju sa lica mjesta, a ne iz fotelje.
To bih i ja rekao. Primijetio sam da ponekad objavi članke za TZ ML i Jadranku, ali pošteno označi da su sponzorirani članci. Što Novi list ne radi. Možda uz prihode od objave reklama portal ima i neki prihod od Grada, što bi objasnilo to da je "totalno apolitičan".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # ulagivačka, snishodljiva i pristrana pitanjaHaHa 2020-05-06 12:34
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
A onda su za taj "objektivni izvor informacija" gradonačelnici postavljena ulagivačka, snishodljiva i pristrana pitanja kakva bi joj postavila i njena glasnogovornica za članke u otočnom Novom listu:
- Javnost stoga zanima na koga ste konkretno mislili, referiram se na osobe iz gradske uprave, odnosno je li na Lošinju počela predizborna kampanja i znači li to da vas već sada žele destabilizirali i diskreditirati?
- jeste li time zapravo željeli poručiti da su pojedini gradski vijećnici potkupljivi? Vi tvrdite da njima upravlja svojevrsna interesna grupacija? Koji je cilj te skupine pojedinaca?
- Je li odabrano krivo vrijeme za politiziranje? Ipak svi zajedno nastojimo ostati “corona free” destinacija kako bi i gospodarstvo prodisalo, pa se postavlja pitanje nije li to u interesu i vaših političkih protivnika?
apsyrtides.info/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
032 # Uspjenjeni monolog umjesto dijalogaEspumisan 2020-05-05 17:46
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info gnjevna gradonačelnica tvrdi:
"Naime, učestalo donošenje nezakonitih općih akata od strane predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća jedan je od razloga za raspuštanje istog, što sam željela spriječiti. Zamislite što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost?!"
A na kraju poziva sve "na zdrav dijalog koji za cilj neće imati dobivanje jeftinih političkih poena, već dobrobit naše čitave zajednice, dugoročno." Zdrav dijalog bio bi da nije spriječila prihvaćanje predloženog dnevnog reda i da je provedena rasprava. Umjesto toga priredila je jarostan, uspjenjeni monolog. A pribavljanje jeftinih političkih poena poziranjem, nazočenjem i dijeljenjem je njen modus operandi i specijalnost koju nitko ne može nadmašiti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
035 # Kad samoga sebe ....gost 2020-05-05 18:03
Citat radio Lošinj:
Uobičajeno blebetanje s uobičajenom poštapalicom "na neki način". Ali istaknuta je najveća perverzija s ove sjednice. Dva predlagača dnevnog reda glasovali protiv vlastitog prijedloga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # Anini monoloziS 2020-05-06 09:26
Citat gost:
Citat radio Lošinj:
Uobičajeno blebetanje s uobičajenom poštapalicom "na neki način". Ali istaknuta je najveća perverzija s ove sjednice. Dva predlagača dnevnog reda glasovali protiv vlastitog prijedloga.
Svi njeni javni istupi su monolozi. Čavrljanje s onim komičarem je režirano prema scenariju, a za hvalisanje uspjesima i najavu projekata imala je pripremljen materijal za naučit napamet. A možda je čitala s blesimetra.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
031 # Podsjetnik na članak iz 2018.Arsen Mujagić 2020-05-05 19:36
Gradonačelnica se ostrašćeno i gnjevno već dva dana u javnom prostoru pokušava prikazati kao zaštitnica zakona jer nije dozvolila da Gradsko vijeće raspravlja o predloženim odlukama opozicije odnosno o odlukama o porezima jer retroaktivnost nije dozvoljena. Na žalost, gradonačelnica je zaboravila da je upravo ona predlagala, a njeno Gradsko vijeće bez pogovora usvajalo odluke o porezima s nedozvoljenim retroaktivnim djelovanjem. Za nedozvoljenu retroaktivnot takvih odluka je saznala upravo od mene. O tome sam prije dvije godine napisao članak Petljanje na javnim površinama.
volim-losinj.org/.../...
U njemu sam napisao “Ne treba biti osobiti pravni stručnjak da bi se shvatilo da odluka o porezima koja je usvojena na sjednici Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja 4. svibnja, a objavljena u Službenim novinama PGŽ 5. svibanja ne može stupiti na snagu ove godine već tek iduće godine“. U obrazloženju predložene odluke gradonačelnica je navela samo:
Ovom Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na korištenje javnih površina i naknadi za uporabu gradskih površina Grada Malog Lošinja („Službene novine PGŽ“ broj 07/12, 12/12 28/12, 5/14, 8/15, 32/15,7/16) se u bitnome predlaže da se odobrava postavljanje šankova veličine do 3 m2 na ugostiteljskim terasama (osim postojećih šankova koji na dan donošenja ove Odluke imaju MTU), izložbenih vitrina ispred odnosno neposredno uz fasadu poslovnog prostora I sl.

Niti riječi o retroaktivnosti . Dakle iako je sama predlagala, a Gradsko vijeće usvajalo nezakonite opće akte koji djeluju retrokativno sad kokodače i dijeli pravne lekcije opoziciji evo danas i na radiju Jadranka.

A u nezakonitim prijedlozima opozicije, kako ih ocjenjuje gradonačelnica, u obrazloženju odluka se samo na temu retroaktivnosti navodi:

Predlaže se stupanje na snagu Odluke prvog dana od dana objave u službenim novinama Primorsko-goran ske županije.
Naime, Zakonom o lokalnim porezima propisano je da se odluka predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave može mijenjati najkasnije do 15. prosinca tekuće godine da bi se mogla primijeniti od 1. siječnja iduće godine.
Sukladno članku 90. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine 56/1990, 135/1997, 113/2000, 28/2001, 76/2010, 5/2014) propisano je da zakon stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave, osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga zakonom drukčije određeno, te da zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje. Iz posebno opravdanih razloga samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje.

Vezano uz navedeno stupanje na snagu koje se predlaže ovom Odlukom napominje se da je u ovom konkretnom slučaju retroaktivnost dopuštena. Naime, kod retroaktivnosti valja razlikovati radi li se o svršenim/okonča nim situacijama ili o pravnim situacijama koje su u tijeku. Ako se propis odnosi na okončane pravne situacije, tada se može govoriti o retroaktoivnost i, no ako se propis odnosi na pravne situacije koje su u tijeku, primjenjuje se na zatečene odnose koji se nastavljaju u budućnosti, retroaktivnosti nema.

Legitiman cilj predložene mjere nije moguće ostvariti na drugi način te je u konkretnom slučaju zadovoljeno načelo razmjernosti koje traži da je povratno djelovanje nove zakonske mjere, na slučajeve nastale prije njegova stupanja na snagu, neophodno za postizanje željenoga cilja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
028 # masovna hipnozaSanjar 2020-05-06 09:37
Luiđi Satalić, Siniša Dakić Baričević, Boris Badurina, Andrino Maglievaz i Damir Mlacović nisu mislili da je prijedlog gradonačelnice kojim se u pola godine mijenja Odluka o porezima i koja se primjenjuje nakon 8 dana nezakonita a kad opozicija predlaže to isto ali u izvnrednim okolnostima epidemije kornavirusa onda je to famoznom odboru nezakonito. Baš su principijelni, vjerodstojni i stručni.

Odluka iz svibnja 2018. lagalizirala je nezakoniti šank na javnoj površini vijećnika Kamalića. Tom odlukom korist je imao samo jedan vijećnik. Odlukom koju su proglasili nezakonitom i odbili uopće o njoj raspravljati korist bi imali manje više svi građani Malog Lošinja.

Moglo bi se dakle zaključiti da potrebe vijećnika Kamalića imaju na gradonačelnicu i lokalnu vlast veći utjecaj od epidemije koronavirusa. A moglo bi se zaključiti da je gradonačelnici Kučić važniji privatni interes vijećnika Kamalića od interesa svih građana Malog Lošinj.

Moglo bi...ali nećemo jer kad vidiš njen vedri osmijeh i kad poslušaš njen govor...zaborav iš sve što te tišti...uvjeri te da si na Prvom od 1000.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
022 # Potkupljivi vijećnicigost 2020-05-06 15:14
Citat Sanjar:
Odluka iz svibnja 2018. lagalizirala je nezakoniti šank na javnoj površini vijećnika Kamalića. Tom odlukom korist je imao samo jedan vijećnik.
Ipak ima nečeg u tome što Gradonačelnica aludira da su pojedini gradski vijećnici potkupljivi :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # sve je na prodajubumbar 2020-05-07 17:13
Citat gost:
Ipak ima nečeg u tome što Gradonačelnica aludira da su pojedini gradski vijećnici potkupljivi
Potpuno je u pravu naša Gradonačelnica, svi su potkupljivi a ne samo neki. :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # privatni interesfakin 2020-05-20 11:18
Citat Sanjar:
Moglo bi se dakle zaključiti da potrebe vijećnika Kamalića imaju na gradonačelnicu i lokalnu vlast veći utjecaj od epidemije koronavirusa. A moglo bi se zaključiti da je gradonačelnici Kučić važniji privatni interes vijećnika Kamalića od interesa svih građana Malog Lošinj.
Konačno je istina izašla na površinu, Lošinjem ne vlada ni HDZ, ni IDS, ni HNS nego jedna osoba iz HSS-a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


ZADNJI KOMENTARI

 • Razvoj vještine vođenja debate

  ZornigluMn 20.01.2022 23:43
  PR50B-MLT35
  PR50B-MLT23: parkerrussia.ru/.../... (https://www.parkerrussia.ru/pens/duofold/PR20B-BLU6C/) ...
   
 • Pismo članovima županijske Skupštine

  Adamcdz 20.01.2022 23:14
  Свежие новости
  Где Вы ищите свежие новости? Лично я читаю и доверяю газете www.ukr.net/ (https://www.ukr.net/).
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 20.01.2022 22:02
  Uhljebi d.o.o.
  Koliko uopće ima zaposlenih u Gradu a koliko u gradskim firmama.Izgleda da ih ima dovoljno ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 20.01.2022 20:23
  Najbolje se slika, kaže kuma
  Ali Ana je bolja u poziranju kad se potpisuju ugovori za tuđe projekte. Ponaša se kao da ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ggagga 20.01.2022 19:20
  A uhljeb u Lošinj uslugama???rićev zet?
  Bilo bi poučno i lijepo doznati kako je posao dobio Volarićev zet u Lošinj uslugama d.o.o.?
   
 • Vrijedilo je ...

  aleksa 20.01.2022 19:01
  Volarićev interesni šetebandijerizam
  Lik poput Volarića koji je iz hdz-a prešao u hns, pa iz hns-a u hsls, ali ga je Ivković ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ŽC 20.01.2022 18:41
  Urota uz kavu i sladoled kod Dašmira
  Prvo si napisao "preko noći je sadašnji uvaženi vijećnik prešao u redove SDP-a i bio nositelj ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ......... 20.01.2022 18:13
  gost
  Koliko je meni poznato uvaženi vijećnik je najprije bio žeton od Garia Cappelli koji je ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ŽC 20.01.2022 14:39
  Teorija zavjere
  Već i sama ova laž dovodi u sumnju i sve ostalo što si nasrao :lol:
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 20.01.2022 12:12
  Glas iz ureda gradonačelnika
  Kad gradonačelnik nije prisutan na poslu poslove prema zakonu obavlja zamjenik koji na ...
   
 • Vrijedilo je ...

  _____ 20.01.2022 09:55
  _____
  Zatvaranje očiju odgovornih i nadležnih pred bespravnom gradnjom, otvaranju puteva do ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 20.01.2022 09:52
  Interesi?
  U pravu ste, i o tome sam pisao. Izgleda da je jedino bitno tko gradi. Postoji li obrazac?
   
 • Vrijedilo je ...

  Trubilo 20.01.2022 09:21
  Broj stalnih stanovnika
  Stvaran broj stalnih stanovnika na našim otocima je još manji od prikazanih jer su u njemu ...
   
 • Vrijedilo je ...

  hranitelj tuljana 20.01.2022 09:20
  Da...
  Mislim da sma ja jedini komentator koji već više godina upozorava na sustavnu ...
   
 • Vrijedilo je ...

  asdf 20.01.2022 09:16
  Trend Grada za njih
  I to je dokaz da smo u trendu s ostatkom države pod vlasti HDZ-a. Ali na Kurilama je okupacija ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Gost 19.01.2022 20:55
  Kurile
  Na Kuurilama je došlo do potpunog devastiranja uvale i bespravne gradnje ali tu prste i ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Statističar 19.01.2022 20:49
  Iq
  Statistika je točan zbroj netočnih podataka.
   
 • Vrijedilo je ...

  Prof. statistike 19.01.2022 19:34
  Mučiš podatke
  Popis je bio za razdoblje od 2011. do 2021. godine, a ne za razdoblje od 2001. do 2021.
   
 • Vrijedilo je ...

  Ilovik 19.01.2022 19:28
  Ružno pače
  Prijatelju! Ovo što se događa s Ilovikom i Mrtvaškom je ispravno? Okretanje leđa i ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Dolitl 19.01.2022 18:35
  Doktor
  Profesore,sjedi 1. Točno ti je rečeno: Grad Mali Lošinj 2001-7542 stanovnika 2021-7565 ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Prof. statistike 19.01.2022 18:15
  Mučenje podataka
  Ako dovoljno dugo mučiš podatke priznat će sve što zahtijevaš. Priznat će i da manjak od ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Muscidae anus 19.01.2022 17:56
  :::
  Temeljem samo jedne rečenice mudar komentator je u liku Aleksandra Volarića prepoznao ...
   
 • Vrijedilo je ...

  VABOHU 19.01.2022 17:29
  TOHU
  Proces iseljavanja Hrvata tijekom povijesti nigdje nije, osim možda na otoku Braču, obuhvatio ...
   
 • Vrijedilo je ...

  ... 19.01.2022 14:38
  ...
  Most se je nekad spominjao,nije loša ideja.Navodno da će na Krku raditi još jednu rampu za ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Vandali 19.01.2022 13:48
  Tako kaže Ana
  4 čovjeka odlučilo za 120 ljudi.Stvarno neznam kako se to zove?
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 19.01.2022 13:40
  Drastična razlika
  Na otoci.net piše "Nakon što je su u petak objavljeni rezultati jesenas obavljenoga popisa ...
   
 • Vrijedilo je ...

  .... 19.01.2022 13:31
  ....
  Pokreni lustraciju?Uvij ek komunizam i nakon 30 godina kriv.Izgleda da komunizam ide u ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Čeper 19.01.2022 09:40
  Dezinfekcija od istine
  Sponzor samozatajne, šutljive članice GV udate Magazin se nije oglasio na Frankovićevom ...
   
 • Vrijedilo je ...

  Žuja 19.01.2022 08:19
  Odgovornost
  Krivnju baca na vlast zadnjih deset godina. A vlast su bili HDZ, Kapeli, Kučić i žetončići ...
   
 • Vrijedilo je ...

  gost 19.01.2022 08:11
  .......
  Gospodin Franković nije nikoga oblatio,ali krivnju baca na gradonačelnicu, a iseljavanje ...