Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

»Država se mora brinuti za sve svoje državljane ...«

Korisnička ocjena:  / 12
LošeNajbolje 

ustav1Adventski vijenci, slike svetaca, izrada štalica, vjerske pjesmice... Zašto dječji vrtići i osnovne škole u svoje programe uvrštavaju božićne svetkovine čak i izvan nastave vjeronauka? Obrazovni kurikulum ne daje nikakve smjernice po tom pitanju. "Katolička hegemonija koju danas imamo u školama posljedica je samo jednoga – političke odluke i političke volje", tvrdi Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica udruge Protagora. Resorno ministarstvo, Agencija za odgoj i obrazovanje i Prosvjetna inspekcija - šute.

Predblagdansko i blagdansko doba za većinu je stanovnika ove naše tužne kifle vrijeme kad im se čini da na trenutak mogu pobjeći od hladne stvarnosti nezaposlenosti, krize, poskupljenja, i kad blješteća svjetla na trgovima i ulicama nakratko skriju posvemašnju gospodarsku pomrčinu. Sve je puno okićenih izloga, ukrasi vise maltene sa svakog kandelabra, čak se i vrtići i škole kite mnoštvom dječjih ručnih radova na temu nekog svetačkog blagdana ili pak Božića. 

Rekli biste naoko da tu nema ničeg spornoga. No, tomu bi bilo tako da Republika Hrvatska (posebno ističem ono "republika") nije – sekularna država. A u takvoj zemlji ne bi u državnim školama i vrtićima djeci trebalo biti nametano sudjelovanje u aktivnostima koje u suštini imaju vjerski predznak.

Primjer prvi:

Jedan zagrebački vrtić organizira program za adventske tjedne. Izradiše oni lijepi letak, ukrasiše ga adventskim vijencem, a u njemu i "priče o dobrom Nikoli", i "čestitanje imendana", i sve tako prigodno. Katolički. Činjenicu da postoje i djeca koja nisu krštena pa nemaju krsno ime i shodno tomu ne slave imendan - zanemaruju. Na to se pobunila majka jednog polaznika vrtića.

"Razgovarala sam s tetom, onako, malo u rukavicama, jer ipak mi dijete pohađa taj vrtić, i rekla da mi ne idemo u crkvu, nismo vjernici i da moje dijete nema krsno ime te da nije u redu da se na taj način izdvaja od ostale djece. Teta mi je odgovorila: 'Pa to vam je kao rođendan'. Nije kao rođendan, rekla sam joj, jer da želim da moje dijete uči o svecima i kršćanskoj ikonografiji, pohađalo bi neki katolički vrtić. To je diskriminacija djece od najranije dobi", istaknula je ova mama. "Kao da ja vas pozovem na ručak, vi mi velite unaprijed da ne jedete meso, a ja vam serviram isključivo meso."

Da je problem raširen u cijeloj državi pokazuje i primjer jedne vrtićarke iz Poreča. Njena je mama a priori protiv miješanja katoličke ikonografije u programe vrtića, no u praksi je to teško izvesti: "Jučer smo u vrtiću radili božićne ukrase. Danas sam morala donijeti čizmicu i poklon za čizmicu Sv. Nikole. Moje dijete to veseli, i ja tada odlučim ne boriti se s vjetrenjačama baš u ovom trenu", veli ona. Nekoliko dana nakon toga, porečkim je vrtićarcima podijeljena ni manje ni više doli – molitva Svetog Maura, zaštitnika grada.

Primjer drugi:

Grad Crikvenica ove godine ima izrazito bogat adventski program. Suorganizatori programa su, između ostalih, i dvije crikveničke osnovne, a njihovi su đaci već u sklopu likovnih radionica izradili dio ukrasa za javne gradske površine. Da bude jasno - ukrase nisu izrađivali na satovima vjeronauka. Kojih ionako, kao i ostali njihovi vršnjaci u Hrvatskoj, imaju više nego satova likovnog ili glazbenog odgoja.

Primjer treći:

"Preselili smo se iz Gračana u centar Zagreba i moja kći sad ovdje ide u školu. Moram priznati da su dosta pažljivi glede nametanja neke vjeroispovijesti, mislim da su učenici jedino na likovnom radili ukrase za božićno drvce. No, u prijašnjoj školi bilo je sasvim suprotno – imaju veliki križ odmah na ulazu u školu, svećenik je svake godine na početku nastave držao misu u školi i škropio svih i sve svetom vodicom. Za vrijeme Božića, klasika – čestitke s likom Isusa itd. Znači, dvije različite škole – dvije sasvim različite situacije", rekla nam je mama jedne zagrebačke osnovnoškolke.

Tim smo povodom razgovarali i s učiteljicom u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, koja je, kao i naše prethodne sugovornice, htjela ostati anonimna.

"I u našoj školi, kao i u vrlo velikom broju drugih, za predstojeće katoličke blagdane izrađuju se čestitke i ukrasi, i to rade svi učenici, ne samo oni koji pohađaju vjeronauk. Božićna predstava počinje se pripremati već u rujnu. O izradi božićnih jaslica da i ne govorim. To je veliki problem, jer se na taj način – uz sve ostale primjere u kojima se katolička ikonografija i terminologija 'ispod pulta' ubacuju u nastavu – djeca praktički indoktriniraju.

Još je veći problem upravo to ubacivanje katoličkih termina, vjerovanja i citata u nastavu, što se pokušava pravdati nekakvom interdisciplinarnošću. Međutim, nije mi shvatljivo kako misle opravdati to što se cijeli sat prirode u ovo vrijeme posveti – Svetom Nikoli! Kakve on ima veze s prirodom?", veli zagrebačka učiteljica.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donosi Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj te opće obvezno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje (NOK). U njemu su propisani okviri tema koje trebaju biti obrađene i savladane u jednoj školskoj godini, ovisno o uzrastu đaka. U NOK-u nema smjernica koje bi upućivale na to da se učiteljima i profesorima sugerira uključivanje katoličke ikonografije i terminologije u školsku nastavu i pedagoški rad u vrtićima, no nije navedeno niti da se to ne smije činiti.

Svaka škola potom donosi vlastiti kurikulum, unutar kojeg detaljnije razlaže način na koji će se obraditi pojedina nastavna cjelina. Na koncu, i učitelji/profesori odlučuju kako će neko gradivo prezentirati djeci. Tu se javlja novi problem, kaže naša sugovornica.

"Autori udžbenika vrlo često kao primjere u nekom nastavnom gradivu uvrštavaju one iz Biblije ili pak neku pjesmu vjerske tematike. Učitelji idu linijom manjeg otpora i jednostavno koriste primjere koje imaju u udžbenicima. Službeno, ne moraš obraditi neki pojam koristeći takve primjere, ali to u praksi svi rade. Škola i nadležno ministarstvo na taj su način lijepo oprali ruke", veli ova učiteljica.

Roditelji se, kaže ona, na to rijetko, gotovo nikada ne žale. U udžbeniku biologije za osmi razred tako možemo u odsječku Biologija – vjeronauk pročitati sljedeće: "Jeste li se zapitali o odnosu Biblije i znanosti? Pročitajte na portalu Katolici na internetu o njihovim razmišljanjima. Vjera i znanost nisu u suprotnosti niti jedna drugu isključuju kada govore o stvaranju svijeta. (...) Znanost pokušava odgovoriti na pitanje 'kada' i 'kako' je svijet nastao. Vjera daje odgovor na pitanje 'zašto' i 'čemu' je svijet nastao."

infTu je i udžbenik hrvatskog jezika, u kojem se infinitiv objašnjava pjesmom indikativnog naslova Pred Gospodinom, a u uvodu je zadatak: "Obrazloži poruku Majke Tereze: 'Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno. – Nije važno, čini dobro'." Indikativna su i pitanja upućena učenicima četvrtog razreda osnovne škole, također u udžbeniku hrvatskog jezika, uz odsječak Sveta noć – "Kako se ponašaš i što radiš u Svetoj noći? Što za tebe predstavlja Sveta noć? Što vidiš, čuješ i koje mirise osjećaš u Svetoj noći?". Bilo bi zanimljivo usporediti pitaju li učitelji i učiteljice djecu kad se za lektiru obrađuje npr. Družba Pere Kvržice – "Imaš li ti mlin na selu i što radiš kad si u mlinu?".

"Nisam nikad čula da je netko od kolega izostavljao vjerske tekstove iz udžbenika, uvijek svi rade po inerciji, barem oni za koje ja znam", ističe zagrebačka učiteljica.

Iz Centra za građansku hrabrost u više su navrata upozoravali na to da je sekularnost hrvatskog obrazovanja tek nazivna. Ističu da nije riječ o "općoj kulturi" koju djeca trebaju znati, niti o (ozbiljnoj i dječjem uzrastu primjerenoj) obradi književnog religioznog teksta/djela, već o "forsiranju jednog religijskog vjerovanja u udžbenicima sekularnog školskog sustava Ustavom zagarantirane sekularne države".

inf1"Nije dovoljan vjeronauk u školama u satnici s obveznim predmetima, nije dovoljan svećenik koji blagoslivlja torbe, odlasci na mise na početku školske godine, nego se katoličanstvo (kao normativ) provlači i kroz udžbenike ostalih predmeta. Hoćemo li sutra u matematici rješavati zadatke koji glase: 'Koliko je Isusu trebalo kilograma kruha da nahrani...'", komentirali su iz Centra niz slučajeva u kojima se katolička ikonografija i termini koriste u udžbenicima.

"Sadržaj svih nastavnih predmeta danas se usklađuje s naukom Katoličke crkve. Uposlenici Crkve, vjeroučitelji, sudjeluju u stručnim odborima koji donose školske programe. Time je onemogućeno stvaranje uistinu sekularnog, religijski neutralnog školskog programa koji bi bio u skladu sa znanstvenim dostignućima kao i s ustavnim vrijednostima RH, odnosno s načelima ljudskih prava", naglasila je Marijana Bijelić iz udruge Protagora.

Valja istaknuti, da ne bi bilo zabune, da nije intencija zabraniti djeci katolicima da vjeruju i slave katoličke blagdane, ali u javnim školama to se treba odvijati isključivo u sklopu vjeronauka, a ne cjelokupne nastave.

"Hegemonizam katoličkog svjetonazora, koji se u nas provodi već dvadeset godina, iznimno je štetan, jer negira slobodu odabira svjetonazora, bez obzira na to koliko katolika ima u državi. Na implementaciju katoličke ikonografije nailazimo već od vrtića pa sve do visokoškolskih ustanova. Pa rektor zagrebačkog sveučilišta pri inauguraciji pozvao se na biblijske vrijednosti! A tu je i dekan Ekonomskog fakulteta, koji je studenticama koje su nedavno suspendirane jer su putem društvenih mreža komentirale (ne)rad referade milosrdno poručio da neće trpjeti velike posljedice, 'jer Božić je, vrijeme je oprosta'.

Država se mora brinuti za sve svoje državljane, ne samo za one koji čine većinu, pa i religijsku. Rješenje ovog problema zapravo je vrlo jednostavno – država se treba osloniti na Ustav i izbaciti vjerske sadržaje iz javnih škola. No, zbog Vatikanskih ugovora to nije moguće, barem ne dok se oni ne revidiraju ili raskinu. Također, vjeronauk treba vratiti u poziciju izbornih predmeta, što dopušta da u dnevnom školskom rasporedu bude pozicioniran prvi ili zadnji sat, kao i da, ako već egzistira vjeronauk, jednakomjerno budu zastupljene i sve ostale religije koje postoje u nekom okruženju. Dodatno, u školama treba isticati i da je i ateizam jednako legitiman svjetonazor. Veliki bi pomak bio i kad bi učitelji i učiteljice prethodno kritički promišljali nastavu i nastavno gradivo te kad bi na jednako takvo kritičko promišljanje poticali i djecu. Primjerice, zašto ih ne bi naveli na raspravu o tome zašto sve velike religije svoje najveće svetkovine imaju u zimu i proljeće?

posvecDiskriminatorni je moment i činjenica da u prva četiri razreda osnovne škole nema školskog programa koji bi bio alternativa vjeronauku pa su tako djeca koja ga ne pohađaju osuđena na sjedenje u hodnicima usred školskog dana, a često ih vršnjaci koji pohađaju vjeronauk i 'povuku' za sobom, jer ne žele biti izolirani od školskih kolega.

Konačno, uz sve navedeno problem je i izostanak građanskog odgoja i obrazovanja, jer se na taj način dodatno podupire hegemonizam katoličkog svjetonazora u školama. I samoj Crkvi takva situacija dugoročno šteti. Uvjerena sam da pravim katolicima jednako smeta diskriminacija djece i odraslih koji su druge vjere ili su ateisti. Prelijeva se sve to i na javne površine. Upitala bih vaše čitatelje katolike – bi li im smetalo, primjera radi, da kod zagrebačke fontane Manduševac u ovo doba bude postavljen obični zimzeleni vijenac, a da se onaj uobičajeni adventski nalazi tek nešto dalje, kod katedrale?

Katolička hegemonija koju danas imamo u školama posljedica je samo jednoga – političke odluke i političke volje", kazala je za H-Alter Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica Protagore.

Na upit odobravaju li praksu slavljenja katoličkih blagdana u javnim školama sekularne države, kao i zašto se odobravaju udžbenici u kojima je prekomjerno zastupljena katolička ikonografija iz resornog ministarstva nisu nam odgovorili, ali to nas zapravo ni ne čudi, s obzirom na to da se ministar obrazovanja o školskim programima konzultira s nadbiskupom i kardinalom Katoličke crkve Josipom Bozanićem. Jednako su šutljivi bili i iz Agencije za odgoj i obrazovanje te iz prosvjetne inspekcije.

Opasna je praksa odmahivanja rukom i tvrdnji da je to tradicija, jer oni tek malo stariji dobro se sjećaju vremena kad se ta tradicija slavila u domovima i crkvama, ali u školama – nije. I svakako ne u udžbenicima hrvatskog jezika.

ustavPopuštanje katoličkoj ikonografiji umotanoj u nazivnu tradiciju puki je konformizam i ponajviše šteti djeci jezika kao primjer za infinitiv nije bila navedena pjesma naslova Pred Gospodinom. U katoličkoj, vjerskoj školi takva bi praksa bila legitimna, ali u javnoj školi zemlje u čijem je Ustavu navedeno da su vjerske zajednice odvojene od države (Ustav RH, članak 41.) to je u najmanju ruku neetički, nemoralno i diskriminatorno. Popuštanje katoličkoj ikonografiji umotanoj u nazivnu tradiciju puki je konformizam i ponajviše šteti upravo onima koje bismo svi mi, društvo u cjelini, trebali najviše štititi.

H-alter

Komentari: 

111 # CIVILNI SEKTOR JE PERAČ NOVCAbenito 2014-12-18 19:53
Hegemonija koju danas imamo na društvenoj sceni od strane civilnog društva ( tzv. nevladinog sektora) posljedica je samo jednoga – financiranja od strane države odnosno političke volje vlastodržaca, pa time i vladajućih ideologa. Ponajbolji primjer za to je Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica Protagore, udruge koja se financira iz državnog proračuna, Toliko o neovisnosti civilnog društva. Popuštanje NGO demagogiji umotanoj u u držane novce puka je zlouporaba ideje civilnog društva i ponajviše šteti upravo razvoju nevladinim organizacijama koje bi morale biti neovisne od vlada. Zato građani niti ne žele biti članovi udruga civilnog društva a bez kojih ono ne može niti imati bilo kakav legitimitet u stajalištima i ocjenama jer su to stajališta pojedinaca a ne organiziranog ccivilnog,nevla dinog sektora. Eto naprimjer ja ne želim da moja djeca u školi slušaju razna predavanja i posjete raznih nevladinih organizacija, da ih nema niti na televiziji. Smetaju mi jer ih je previše, sisaju proračunske novce od države, županija i gradova za nikakve rezultate, kao što nekima smeta previše vreskih priloga i tema na javnoj televiziji, a koju i ja eto financiram. NTakozvani nevladin sektor je samo sredstvo onih koji drže proračune da našim novcima pokupuju i pripreme sebi bolje uvjete na izborima. Našim novcem, a nitko me nije pitao da li sam za to da to financiram, uostalom kao i za crkvu. S razlokom da se Crkve vjerske zajednice u RH financira sa 400 000 000,00 kuna a za Udruge samo 3,5 milijardi kuna. NEMRE BOLJE.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # HegemonijaMO 2014-12-18 21:47
Slažem se s tvojom tvrdnjom "Hegemonija koju danas imamo na društvenoj sceni od strane civilnog društva (tzv. nevladinog sektora) posljedica je samo jednoga – financiranja od strane države odnosno političke volje vlastodržaca, pa time i vladajućih ideologa." Katolička Crkva je dio nevladinog sektora, financirana je od strane države političkom voljom vlastodržaca, pa zato imamo hegemoniju ideologa klerikalizacije RH. Koju se provodi već od vrtića i osnovne škole. Udruga Protagora sasvim sigurno nije hegemon, jer da jeste, ovakvih članaka ne bi moglo biti. Naime, Hrvatska bi tada bila ono što je zapisano u ustavu: Sekularna, tj. svjetovna država, a ne popovska prćija u kojoj se ministar obrazovanja o školskim programima konzultira s nadbiskupom i kardinalom Katoličke crkve.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # Perači novca U ime obiteljiRingo 2014-12-19 08:45
Puhovski u kope, benito u špade. Baš da je civilni sektor perač novca, to ne poništava činjenice o indokrinaciji djece u vrtićima i osnovnim školama. A temu perača novca možemo prodiskutirati na slučaju srdačne suradnje gosta Rementica Bandića s udrugom U ime obitelji:
Bandić zbog Željke Markić oštetio proračun za 305 tisuća kuna
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
76 # UdrugeLošinjan 2014-12-19 13:23
Hrvatska je i u vrijeme komunizma bila pretežno katolička zemlja ,nekima smeta što nije pravoslavna ,ali nije i neće ni biti ,Hrvatska se brine za sve svoje građane ,pa i za one koji ju mrze a u njoj vrlo dobro žive.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
25 # anbolivib..liholy ... 2014-12-19 15:52
..jbt pa šta su opet srbi i pravoslavci nešto krivi,,daj se više skinite..imate svoje probleme..
kako vam braća katoličke reketare najjadnije,to ne vidite..
..
fucking licemjeri..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Ministrov raport kardinaluLuka 2014-12-19 15:56
Pročitaj ustav Republike Hrvatske pa ćeš vidjeti da Hrvatska nije katolička zemlja, jer tamo jasno piše "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države." Pa kad ministar iz vlade ide na raport kardinalu on zapravo krši ustav. Ali to tebi sigurno ne smeta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
71 # Ej MOljepota 2014-12-19 15:41
Baš lijepo, ovaj bezvezni ministar prosvjete bi trebao za prvi potez konzultirati udrugu Protagora, s tim da jopj prethodno odobri nekakav program od par sto tisuća kuna. Baš lijepo. A Mo lijepo je usporediti jednu udrugicu s Katoličkom crkvom. Trebali bi biti u istom položajau. A ja jesam baš za klerikalizaciju , jer vidim da vam smeta, a ja je nisam nigdje primjetio. Naprotiv, više mjesta u medijima imaju ateisti i udrugice nago k:Crkva i svi mogući vjernici zajedno, živi i neživi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Klerikalizacija nakon komunizacijeLuka 2014-12-19 16:04
Citat ljepota:
A ja jesam baš za klerikalizaciju,
Mora biti da si bio i za komunizaciju, jer kao što se prije u sve udžbenike i školsku nastavu iz svih predmeta ubacivalo NOB, narodne heroje, nesvrstanost, bratstvo jedinstvo i maršala, sada se ubacuju sveci, Isus i njihova čuda. Pa će djeca u matematici rješavati zadatke koji glase: 'Koliko je Isusu trebalo kilograma kruha da nahrani...' kao što su nekad računala koliko bombi baci na sat Boško buha ako mu za jednu bombu trebaju dvije minute.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
25 # Sustavno kršenje UstavaLuka 2014-12-19 16:49
Citat ljepota:
A ja jesam baš za klerikalizaciju
Došao si na svoje. Popi preuzimaju kontrolu nad djecom: Indoktriniraju djecu i time se hvale
"Ovaj tjedan mogli smo svjedočiti još jednom obliku sustavnog podređivanja javnog školstva katoličkoj indoktrinaciji – naime 16. prosinca upriličen je sad već redoviti susret kardinala Bozanića s ravnateljima vrtića, osnovnih i srednjih škola u Zagrebu gdje se pred pomoćnikom ministra obrazovanja, pred ravnateljem Agencije za odgoj i obrazovanje, te predsjednicom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja promicala sustavna indoktrinacija djece u katoličku ideologiju u javnim odgojno-obrazov nim ustanovama Republike Hrvatske pri čemu se bivša ministrica i ravnateljica VII. zagrebačke gimnazije, Ljilja Vokić pohvalila zajedničkim (Crkvenim i vlastitim?) suzbijanjem zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama".

Nije to ni najmanje omelo predstavnika Vlade koji je sjedio u prvom redu. Predstavnici javnih institucija tako pred kamerama pozdravljaju promicanju diskriminacije u javnim odgojno-obrazov nim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a javna televizija u svom središnjem Dnevniku o tome izvještava kao da je riječ o najnormalnijoj stvari jer su kod nas sustavno kršenje Ustava i sustavna diskriminacija onih koji se ne žele podvrgnuti neslužbeno službenoj katoličkoj ideologiji, kao i onih koje ta ideologija sustavno diskriminira, neslužbeni nepisani zakon iznad pisanih zakona ove države koja na svakom koraku sama sebe negira".
Cijeli članak o tom klerikalnom hororu:
www.index.hr/.../3
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # LukaD dur 2014-12-19 17:11
Dali će i ove godine (odnosno slijedeće)biti na Božić u Ciboni,naš dragi kardinal i Milan Bandić? Mislim da bi Bandić trebao biti uz kardinala jer na tom koncertu ne može utjecati na svjedoke.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
4 0 # adventrudi 2014-12-19 17:34
Citat D dur:
Dali će i ove godine (odnosno slijedeće)biti na Božić u Ciboni,naš dragi kardinal i Milan Bandić? Mislim da bi Bandić trebao biti uz kardinala jer na tom koncertu ne može utjecati na svjedoke.
..a zašto ne bi bio, pa Hrvatska je još uvijek katolička zemlja ma koliko to nekima smetalo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # RemetinecZagor 2014-12-19 17:43
Citat rudi:
[quote name="D dur"] pa Hrvatska je još uvijek katolička zemlja ma koliko to nekima smetalo.
Problem je u tome što je jedan u zatvoru, a drugi (još) nije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
7 0 # jako pametni Lukabenko 2014-12-19 18:10
Prepametni Luka u isti koš stavlja nekakvog Boška Buhu i Isusa Krista. Njegova velika briga i zabrinutost zbog "klerikalizacij e društva" se svodi na podsmijavanje i ruganje vjernicima. Toliko o Lukinim motivima. A zašto to Bandić ne bi mogao ili trebao sjediti uz našeg kardinala? Pa koliko znam Bandić nije osuđena osoba, a i da je osuđena značilo bi da je pogriješio i da je grešnih. Pa bi mu i tada bilo mjesto uz kardinala, a ne uz Milanovića i Josipovića koji uza se okupljaju samo "bezgrešne".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # ?????Prepametni Luka 2014-12-19 18:24
Citat benko:
Prepametni Luka u isti koš stavlja nekakvog Boška Buhu i Isusa Krista. Njegova velika briga i zabrinutost zbog "klerikalizacije društva" se svodi na podsmijavanje i ruganje vjernicima.
A gdje si vidio da se podsmijevam i rugam vjernicima? Rugam se indoktrinatorim a, kako komunjarskim tako i kaptolskim, a ne žrtvama indoktrinacije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # VrijeđanjeTICA 2014-12-20 07:42
Citat Prepametni Luka:
Citat benko:
Prepametni Luka u isti koš stavlja nekakvog Boška Buhu i Isusa Krista. Njegova velika briga i zabrinutost zbog "klerikalizacije društva" se svodi na podsmijavanje i ruganje vjernicima.
A gdje si vidio da se podsmijevam i rugam vjernicima?
Svaka kritika ih vrijeđa, jer oni idu na ispovijed i dobiju odrješenje pa su uvijek bezgrešni i nepogrješivi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # bozabandi 2014-12-19 22:06
Benko sereš
Bandić je lopina i on mora sjediti pored Sanadera
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Ista pašta ...KeN 2014-12-19 18:18
Citat benko:
Prepametni Luka u isti koš stavlja nekakvog Boška Buhu i Isusa Krista.
Mislim da nisi shvatio. Nije u isti koš stavio Isusa i Boška Buhu, nego one koji su nekad nametali komunističku doktrinu s ovima koji sada nameću katoličku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pašta šutaleon 2014-12-19 18:50
Citat KeN:
Mislim da nisi shvatio. Nije u isti koš stavio Isusa i Boška Buhu, nego one koji su nekad nametali komunističku doktrinu s ovima koji sada nameću katoličku.
Na koga konkretno misliš, ne valjda na pinkija i njegove trabante.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # ...bandi 2014-12-19 22:08
KeN pa to su isti ljudi
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
32 # kubik pašta šutejoca 2014-12-19 20:30
Da je u pitanju Marksizam to nebi bio kamen spoticaja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Isti k.Prepametni Luka 2014-12-19 20:37
Citat joca:
Da je u pitanju Marksizam to nebi bio kamen spoticaja.
Sasvim svejedno da li se djeci naturaju rečenice o narodnim herojima i udarnicima ili o svecima i njihovim čudima da uče padeže i glagolska vremena. I jedno i drugo je silovanje djece indoktrinacijom
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
43 # ...countryman 2014-12-20 08:04
Dozvolite da se obratim,
ja sam prosao veci dio kugle zemaljske. nisam jedan od onih koji pretjerano drze do nacije/religije /tradicije, ali sam prilikom svojih putovanja uvidio da se u zapadnom svijetu namece kultura istoka. nije mi jasno, ako netko sa bilokojeg dijela svijeta donosi svoju kulturu koju mi moramo postovati, kome smetaju Bozic, Isus, Kriz?
generacije vasih predaka su tako odgajane, a sada je odjednom problem u tim simbolima. iste te udruge kojima smetaju nasa tradicija i kultura, propagira veca prava nekih nama stranih kultura koje u svom podrucju ne toleriraju i najmanji oblik zapadnjackih kultura.
Zavrsiti cemo poput skandinavskih zemalja gdje ce 50 posto zena hodati u baloneru sa maramom na glavi. ako su vam od popova drazi talibani, najbolje da odselite u afganistan.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
25 # što radiš u Svetoj noćiLuka 2014-12-20 08:31
Citat countryman:
nije mi jasno, ako netko sa bilokojeg dijela svijeta donosi svoju kulturu koju mi moramo postovati, kome smetaju Bozic, Isus, Kriz?
Poštovati ih baš i ne moraš, ali moraš ih tolerirati dokle god svojim djelovanjem ne krše zakone i ustav.Citat:
iste te udruge kojima smetaju nasa tradicija i kultura,
Čini mi se da nisi shvatio. Njima ne smeta naša tradicija i kultura, nego forsiranje jednog vjerskog učenja u DRŽAVNE vrtiće i škole koje pohađaju i djeca roditelja koji nisu katolici i to izvan nastave vjeronauka. Postavi si pitanje kako se osjeća dijete čiji roditelji nisu vjernici ili su pripadnici neke druge vjere kad u udžbeniku hrvatskog jezika pročita pitanje "Kako se ponašaš i što radiš u Svetoj noći? Što za tebe predstavlja Sveta noć? Što vidiš, čuješ i koje mirise osjećaš u Svetoj noći?"Citat:
ako su vam od popova drazi talibani, najbolje da odselite u afganistan.
Znači, ti si za izgon građana RH prema njihovoj vjerskoj pripadnosti. Da i tebe podsjetim na ustavnu odredbu: "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države." Znači, u državnim školama su sve vjerske zajednice jednake pred ustavom, ali praksa pokazuje da jedna od njih JEDNAKIJA od drugih. A država to tolerira umjesto da provodi ustav.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # problemicountryman 2014-12-27 17:08
Kada si takav ustavni strucnjak, onda znas da ustav garantira npr. pravo na rad i placu, pravedno sudjenje u razumnom roku itd itd.
Zbog ovoga sto sam naveo ljudi kopaju po kantama za smece i jedva prezivlavaju.
Eto, ako ste toliko glasni, usmijerite svoju energiju na rijesavanje uzroka problema.
Vama je ocito veci problem to sto vam djeca jedu panetone i pijevaju bozicne pijesme nego da ljudi nemaju za kruh.
Ah da mr. Soros vas ne placa da se bavite istinskim problemima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Imbecilan zaključakCN 2014-12-27 17:55
Citat countryman:
Vama je ocito veci problem to sto vam djeca jedu panetone i pijevaju bozicne pijesme nego da ljudi nemaju za kruh.
Samo imbecil može izvesti ovako imbecilan zaključak. Isto tako se može reći da je tebi veći problem što ljudi kopaju po kantama za smeće nego što ih u Iraku i Libiji ubijaju kao štakore. I bilo bi jednako imbecilno.Citat:
Ah da mr. Soros vas ne placa da se bavite istinskim problemima.
A zato ni ti ne rješavaš problem ljudi koji nemaju kruh. Jer Soroš ne plaća za to.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # @CNCountryman 2014-12-28 16:21
Citat CN:
Citat countryman:
Vama je ocito veci problem to sto vam djeca jedu panetone i pijevaju bozicne pijesme nego da ljudi nemaju za kruh.
Samo imbecil može izvesti ovako imbecilan zaključak. Isto tako se može reći da je tebi veći problem što ljudi kopaju po kantama za smeće nego što ih u Iraku i Libiji ubijaju kao štakore. I bilo bi jednako imbecilno.Citat:
Ah da mr. Soros vas ne placa da se bavite istinskim problemima.
A zato ni ti ne rješavaš problem ljudi koji nemaju kruh. Jer Soroš ne plaća za to.
Kada covjeka pogodis istinom onda padaju teske rijeci.
Bavite se [cenzurirano]ar ijama jer na taj nacin privlacite pozornos na svoje bijedne zivote. da je ostao jednopartijski sustav user CN bi dezurao nedjeljom pred zupnom crkvom i popisivao tko je isao na sv misu.
Vijecita opozicija, iza desktopa sa anonimnim komentarima pa smogne snage da nekome kaze da je imbecil.

pozdravi Sorosa koji ovakvim budalasima daje lovu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # countryman veći katolik od papeJucko 2014-12-27 18:02
Citat countryman:
Vama je ocito veci problem to sto vam djeca jedu panetone i pijevaju bozicne pijesme nego da ljudi nemaju za kruh.
I ti si jedan od onih većih katolika od pape koji se usuđuje prigovarati što se od Božića pravi kič bez smisla i sadržaja i pretvara ga se u praznu potrošačku ceremoniju:

"Protiv sladunjava ruha navučenoga na Božićni blagdan digao je jučer glas poglavar Katoličke crkve papa Frane, uoči molitve Anđelova pozdravljenja."
www.jutarnji.hr/.../1263291
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # @JuckoCountryman 2014-12-28 16:14
Citat Jucko:
Citat countryman:
Vama je ocito veci problem to sto vam djeca jedu panetone i pijevaju bozicne pijesme nego da ljudi nemaju za kruh.
I ti si jedan od onih većih katolika od pape koji se usuđuje prigovarati što se od Božića pravi kič bez smisla i sadržaja i pretvara ga se u praznu potrošačku ceremoniju:"Protiv sladunjava ruha navučenoga na Božićni blagdan digao je jučer glas poglavar Katoličke crkve papa Frane, uoči molitve Anđelova pozdravljenja."
www.jutarnji.hr/.../1263291
Ako netko pokusava glumiti velikog katolika, onda si to ti, cim citiras papu. Ja ne pratim sto papa zbori, a ti ocito i drek pojeo ako papa tako kaze.
Ja sam se u raspravu ukljucio zato sto sam vidio veci dio kugle zemaljske. Odite samo u zapadnu europu pa cete vidjeti sto se dogodi kada svoju tradiciju "gasite" i politicki korektno dajete prostor manjinama. Mozete biti sretni dok vam klinci idu na vijeronauk. Od svih tih nazovimo to fundamentalizam , katolicki je naj umjereniji i najcivilirizani ji.
Ako ste pobornici toga da vam zene nose balonere i marame na glavi usred ljeta, da vam djeca po nalogu roditelja budu pekari, slaticari i slino.....well, go ahead.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Izbor zlaJucko 2014-12-28 17:14
Ovdje nije riječ o izboru "boljeg" vjeronauka (ako takvo što uopće postoji), nego o nametanju jednog vjeroučenja svima, pa čak i onima koji nisu vjernici ili nisu djeca vjernika. I to u državnim školama i službenim udžbenicima. Inače izbor između "boljeg" i "lošijeg" fundamentalizma je izbor između dva zla. Štogod izabrao, izabrao si zlo. Zašto tjerati ljude da biraju zlo?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Facile est ventis dare vela secundisOportunist 2014-12-21 19:54
Nemajući argumenata protiv tvrdnji iznesenih u tekstu, Benito jednostavno tvrdi: udruge su perači novca, Protagora je udruga, dakle Protagora pere novce i to državne.
Pranje novca općenito označava uvođenje ili uključivanje nezakonito stečenog novca (ili imovine u cjelini) u regularne novčane tokove. Nezakonito stečen novac je rezultat ilegalnih aktivnosti (npr. trgovina drogama, oružja ili utaje poreza) ili treba služiti financiranju nezakonitih aktivnosti. Utrošak proračunskog novca, dakle, u poslovanju udruga ne može biti pranje novca. Ali to neodgovorni komentator ne mora znati. On može svoju neukost i bezobrazluk prosipati kako kod hoće, a udruge neka se brane koliko hoće, nakon što su svi već pročitali taj bezobrazluk.
Od svih neprofitnih pravnih subjekata u Hrvatskoj jedino je Katolička crkva izuzeta od predavanja financijskih izvješća o utrošku tog novca. Tko ima hegemonistički položaj, jasno je.
Kad netko ima položaj različit od drugih, onda se to naziva diskriminacijom . RH je jednostavno pretpostavila da su sve udruge podložne kvarenju pa ih treba dobro nadzirati, osim Katoličke crkve koja je po definiciji čedna i poštena (u njoj se ne krade, ne troši novac na hot line, aute i dvore od oniksa, ne pipa i ne ševi djecu, ukratko u kojoj nema ljudi od krvi i mesa nego sve sveci do sveca). Upravo o tome je i pisala Vesna Puhovski. Da netko ima povlašteni položaj i da to u sekularnoj državi, kakva je RH po ustavnom određenju, nije primjereno. Da to izaziva brojne posljedice, od kojih je diskriminacija manjine tek jedna. Još je strašnija posljedica kvarenje i zaglupljivanje većine, katoličke djece i mladeži, o čemu postoje neovisna istraživanja i neoborivi dokazi.
Lako je jedriti kad imaš povoljan vjetar. Povoljan vjetar u jedra Katoličke crkve su povlašteni položaj u državi, novac koji može trošiti kako hoće i nikome ne mora opravdavati, hrpu ulizica i licemjera na svim razinama i svim institucijama koji žele biti veći katolici od Pape pa dozvoljavaju u tekstu nabrojane slučajeve i mnoge druge. Ima i školsku djecu koju sustavno uče da ne razmišljaju kritički i da papagajski ponavljaju dogme.
Udruga Protagora daleko je od povoljnog vjetra. Na stranicama Ureda za udruge Vlade RH objavljeni su iznosi svih donacija iz proračuna za sve udruge. Među njima nema Protagore. Pitam se zašto. Možda zbog svog jasno izraženog odbijanja da sudjeluju u kičerskim masovnim uprizorenjima potvrde katoličanstva.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # jedan nevjernički urbi et orbi..pionirka 2014-12-25 10:55
Sretan Božić svim dobrim kršćanima koji ga sada slave.
naklon i poštovanje papi Frani..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # VolimLošinj 2014-12-25 17:15
Što se to događa sa portalom da nema više nikakvih komentara?Da nisu hakeri Kim Yong Una nešto zakuhali?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # lllllllPuskhin 2014-12-26 07:28
Citat Lošinj:
Što se to događa sa portalom da nema više nikakvih komentara?Da nisu hakeri Kim Yong Una nešto zakuhali?

nisu, nego ruski hakeri iz Krasnojarska
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # montažstrojferkonja 2014-12-26 13:54
Citat Puskhin:
nisu, nego ruski hakeri iz Krasnojarska
zar mi nemamo domaće hakere da nam uvale neku fotomontažu..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # novi Čikat će biti stariji i ljepši od starogavremeplovac 2014-12-26 14:30
Citat ferkonja:
Citat Puskhin:
nisu, nego ruski hakeri iz Krasnojarska
zar mi nemamo domaće hakere da nam uvale neku fotomontažu..

nažalost, sve što ubuduće bude objavljeno sa Čikata, neće biti fotomontaža, nego prava istina
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Razvalina od CrkveNL danas 2014-12-27 07:19
Badava je papi Franji sve, visoko svećenstvo u Hrvatskoj ga ne čuje i ne želi čuti, ne razumije što on govori i ne želi razumjeti. Njih tamo gore ne možeš preodgojiti da postanu topli, mudri, strpljivi i skromni, moraju doći neki drugi.
I dok se papa o Božiću obraća upravo rimskim kardinalima kako bi ih opomenuo da odbace hipokriziju, da se ne ponašaju kao da su popili svu pamet svijeta, da ne budu kamenoga srca, bahati i narcistični, ove naše umišljene veličine sebe ni oko čega ne preispituju. A tako je očito da duhovnost, mir među ljudima, tolerancija i strpljivo služenje društvu njih zanima neusporedivo manje nego dnevna politika, političko spletkarenje, trgovanje utjecajem i vječno iskopavanje ideoloških rovova.
Njihov bog je osvetnik koji žudi za moći i vlasti, i to pod bilo koju cijenu, a ne bog koji miri, tješi, vida rane i razumije sve što je ljudsko.
Znam, znam, nisu svi takvi, istinu govori moja dobra prijateljica. Nisu svi na visokim položajima u ovoj ovdašnjoj Katoličkoj crkvi odabrali nadmenu pozu arbitara zastrašivanja i prijetnji. Nisu svi narogušeni, zaglavljeni u pretprošlom stoljeću, ogrezli u samodopadnost i narkomanski ovisni o raskoši. Sigurno da nisu.
Već statistika to ne dopušta. A sve generalizacije su, uostalom, plitke.Ali dojam jest da su svi oni isti jer samo ti Franjini antipodi u Hrvatskoj glasno govore dok se oni drukčiji mole da dođu promjene, misle svoje i šute.
Po tome se vidi kod koje je »frakcije« ovdje vlast.

I tako kod nas svaki Božić bude zatrovan porukama s oltara od kojih ti se diže kosa na glavi umjesto da krijepe, obasjavaju, pridobivaju za ljudskost i općenito čine život podnošljivijim.

I svake godine se čovjek iznova pita ma gdje li samo nalaze takve nakaradne fraze kojima se služe u Božje ime, gdje sve to smišljaju i na koga li se ugledaju u svom bijesu.

Prekjučer je prvi među biskupima, kardinal Bozanić, od koga za Božić svi očekuju lijepu i toplu riječ, odabrao posvetiti svoju propovijed opasnostima od »ideologa razvaline«. A to su, naravno, »rušitelji« svega hrvatskoga, »trenutačni moćnici« koji od ljudi žele napraviti »duhovne razvaline«.

Očito da je strast političkog svrstavanja u predsjedničkoj kampanji potencirala sve najgore kod crkvenih veličina koje su ove godine obilježile Božić, ali zapravo ni inače nije puno drukčije.

Od svega drugoga što bi se očekivalo da će jedan duhovnik s vrha hijerarhije za blagdane poručiti vjernicima i javnosti, sisački biskup Vlado Košić smatrao je, recimo, kako je najvažnije preko novina zaprijetiti Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću da mu slučajno ne dođu na božićnu misu. Većinski izabrani predsjednik i premijer ove države za Košića su »protunarodni i protuhrvatski« jer »mrze svoju zemlju«.

No zato se biskup ekstenzivno divi osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću koji je za svoja zlodjela odslužio i kaznu, ali za njega svejedno »nije kriv«.

A da se i ne govori o besprizornom don Damiru Stojiću koji na polnoćki, u šatoru pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu, pali publiku izjavama kako se u vinkovačkoj bolnici angažira liječnike s one strane Dunava da »za novac ubijaju našu djecu... kao i prije 20 godina, kada su otamo također dolazili ubijati«.

Može Bozanić i o »ideolozima razvaline«. Ali ovo je fakat razvalina od Crkve.

novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285F28632859285A2863285A28582859285C28632893289328632863285F285B28582859285D285928632863286328592863U
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Razvalina od CrkveGost 2014-12-27 18:18
Citat NL danas:
I tako kod nas svaki Božić bude zatrovan porukama s oltara od kojih ti se diže kosa na glavi umjesto da krijepe, obasjavaju, pridobivaju za ljudskost i općenito čine život podnošljivijim.
I svake godine se čovjek iznova pita ma gdje li samo nalaze takve nakaradne fraze kojima se služe u Božje ime, gdje sve to smišljaju i na koga li se ugledaju u svom bijesu.
novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285F28632859285A2863285A28582859285C28632893289328632863285F285B28582859285D285928632863286328592863U
A tim svojim bijesom truju djecu već od vrtića i plaše djecu roditelja koja su neke druge vjere ili bezvjerci. Uistinu, razvalina od Crkve.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # Kako su svećenici ukrali Božić!PS 2014-12-28 10:58
Ljudi koji u ovoj zemlji predstavljaju Katoličku crkvu božićno vrijeme još jednom su iskoristili da bi se bavili – politikom

Veselja, zdravlja, sreće, blagostanja i – mira. Sve to smo (i) ovog Božića poželjeli jedni drugima. O najvećem katoličkom prazniku, barem tako zamišljamo idealno božićno vrijeme, vjernici se posvećuju svojim obiteljima, a ljudima koji ih okružuju žele jednako dobro kao sebi i svojima. Vrijedi to za sve koji slave Božić, osim Crkve u Hrvatskoj.

Tako se, na žalost, pokazalo i ove godine. Ljudi koji u ovoj zemlji predstavljaju Katoličku crkvu božićno vrijeme još jednom su iskoristili da bi se bavili – politikom. Ako poruke koje je vjernicima za najveći kršćanski blagdan uputio poglavar Katoličke crkve papa Franjo usporedite s onima što su ih s oltara i putem medija uputili pojedini predstavnici hrvatskog klera, učinit će vam se da se tu radi o predstavnicima različitih religija.

Dok Papa poziva na dijalog i poručuje da bi svako trebao biti mirotvorac, jedan hrvatski biskup, sisački Vlado Košić, predbožićno obraćanje vjernicima putem Večernjeg lista iskoristio je kako bi istaknuo da bi premijeru i predsjedniku države poručio kako bi bilo bolje da ne dolaze na božićnu misu. Rekao bih da bi bilo bolje da ne dolaze. Ako baš hoće doći, ja ih ne bih pozdravio. Što onda, neka stanu u zadnji red i ako se žele moliti, neka mole zajedno sa svima. Možda je počeo njihov put obraćenja, čemu se veselim, poručio je Košić. Zanimljiv pristup sisačkog biskupa.

Čovjek bi pomislio da je duhovnicima stalo do ljudi koje smatraju zabludjelima. Pomislio bi da im njihovo poslanje, između ostalog, nalaže da se najviše angažiraju upravo oko onih za koje smatraju da nisu na Kristovom putu, odnosno da su s njega odstupili. Milanovića i Josipovića Košić očito smatra takvima, ali im poručuje da bi bilo bolje da na misu ne dolaze. Takva poruka biskupa Košića najbolje govori da se ovaj »duhovnik« ne bavi izvođenjem ljudi na pravi put. Ne, on se bavi politikom. Biskupska odora u njegovom slučaju samo je krinka pod kojom se krije rigidni političar Vlado Košić.

Nije, dakako, Košić jedini koji je u ime Katoličke crkve umjesto poruka mira, snošljivosti i tolerancije slao poruke netrpeljivosti i mržnje. Najdalje je u tome otišao studentski kapelan don Damir Stojić, koji je služio polnoćku misu u šatoru u Savskoj 66. Ako ostavimo po strani činjenicu da je već odabir mjesta za služenje polnoćke mise zapravo politički odabir, još uvijek nam ostaje više nego dovoljno skandala za malu božićnu analizu poruka spomenutog duhovnika.

Prije 20 godina su prelazili granicu i napadali nas, a sada smo došli do toga da da smo spremni platiti liječnicima iz susjedne države da pređu Dunav i da ubijaju našu djecu, rekao je okupljenima u šatoru studentski kapelan Stojić, dok je s lijeve njegove strane stajao još jedan svećenik sličan njemu – pater Vjekoslav Lasić. Podsjetimo, radi se o duhovniku koji promovira i štuje Antu Pavelića, najvećeg zločinca hrvatskog naroda. O čemu bi se u takvom duhovničkom sastavu govorilo nego o »njima«, spremnima da u svakom trenutku pređu Dunav i »ubijaju našu djecu«.

Lijepe li božićne poruke i pouke! Jednak efekt Stojić bi među okupljenim vjernicima dobio da je s improviziranog oltara poručio: »Mrzite Srbe, jer mržnja je ugodna Bogu i njegovom sinu, a uz Srbe istom strašću mrzite i predstavnike aktualne vlasti, koji su spremni našu djecu izručiti na milost i nemilost onima preko Dunava.« Da slučajno ne bi bilo zabune oko Stojićevog govora; da slučajno netko taj govor ne bi povezao s mirom, praštanjem i ljubavlju, dakle svime onime to nam Božić predstavlja, studentski kapelan pod šatorom u Savskoj 66 poručio je i da »rat nije gotov, rat još uvijek traje«.

Branili smo vanjsku granicu Hrvatske, i znali smo tko puca odakle puca i s čim puca. Rat nije gotov, rat još uvijek traje. Osigurali smo naše granice, ali sada smo u ratu za dušu naše nacije, rekao je don Stojić. Dakle, to li je u pitanju, rat za dušu nacije. Ne poznajemo običaje predstavnika Katoličke crkve u drugim zemljama, ali teško nam je povjerovati da ima puno takvih zemalja u kojima svećenici na Božić pozivaju na rat pa makar se radilo i o ratu za dušu nacije.

Rat, naime, podrazumijevca neprijateljstvo , ubijanje i krv, a nešto se ne sjećamo da se u vjerničkoj imaginaciji dan kad je rođen Isus Krist, mirotvorac i otkupitelj grijeha, povezuje s krvavim obračunima s neistomišljenic ima. Jasno je, spomenuti duhovnici zloupotrijebili su Božić da bi djelovali politički, da bi posijali klicu netrpeljivosti i budućih obračuna. Eto koliko im predstavlja Božić!

novilist.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
22 # Odgoj za Križarske ratoveGrinch 2014-12-28 11:41
I takvi ljudi odlučuju što će biti u udžbenicima i odgajaju djecu d vrtića pa nadalje za neke svoje križarske ratove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
21 # Dojma sam da...Domagoj 2014-12-28 15:57
...je ekipi iz Protagore bilo super do prije 25 godina kada su sva djeca prisilno i bez obzira na stavove morala biti inicirana u (nacional)socij alističku mladež (pionire) krvoločnog režima.
To je slično kao da se danas vrše prisilna krštenja SVIH.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Isto tako...Domagoj 2014-12-28 15:59
...sirota djeca su morala polagati "zakletvu" ubojicama svojih djedova i očeva... SVA DJECA.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # »Država se mora brinuti za sve svoje državljane ...«Armando 2018-10-23 15:32
Excellent article. I am experiencing some of these issues
as well..

Feel free to visit my blog :: Sex for Smart People
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  Doaći 19.08.2022 17:21
  ......
  Osdobni interes pojedinaca sa otoka Ilovika i sa južne strane otoka Lošinja.Mešutim kako ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  Doaći 19.08.2022 17:19
  .......
  Ovo je najbolje što se moglo dogoditi.Projek t je zatvoren i nebitno je tko je sada ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  hranitelj tuljana 19.08.2022 17:12
  Heheh
  Inače, te 2020. godine, komentatori su prozivali razne naše sugrađane jer su putovali, neke ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  hranitelj tuljana 19.08.2022 17:07
  ...
  Moji komentari, barem oni koji nisu uklonjeni a toga ima dosta, vidljivi su i dalje. Ja sam ...
   
 • Njoj je žao ...

  Doaći 19.08.2022 17:07
  ....
  Glavni dio programa HDZ Mali Lošinj za izbore je bio zaštiti otok od divlje gradnje a ...
   
 • Njoj je žao ...

  hranitelj tuljana 19.08.2022 17:03
  Di su pare?
  Opet nemušto izmotavanje... ...netko je napisao da "Ilovčane brane" i ljudi koji su ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  Neko ime 19.08.2022 16:36
  Lošinj prvi u RH po lockdowna
  Rasprava o toj temi pokrenuta je na ovom mjestu uz osobu koja ga posjeduje i uz osobe koje ...
   
 • Njoj je žao ...

  K.K. 19.08.2022 16:18
  Domaći i Mirafiori lažu
  Dok Domaći ne dokaže da je gradonačelnica u svom programu obećala da se neće nekontrolirano ...
   
 • Njoj je žao ...

  Bing 19.08.2022 15:41
  Anin program podrivanja Butkovića
  Ovo je bio glup pokušaj da se Anu Kučić, HDZ, prikaže genijalnom političarkom koja koristi ...
   
 • Njoj je žao ...

  .mirafiori 19.08.2022 15:36
  .....
  Ako pročitate izjavu gospodina vijećnika Rudolfa Ifkovića možete primijetiti da iznosi isto ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  Bimbax 19.08.2022 15:22
  A di si ti bio '21 ?
  Treba biti dupla doza kretena da situaciju s pandemijom koja je uzdrmala cijeli svijet ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  hranitelj tuljana 19.08.2022 14:37
  True colors
  Upravo to što mi "uporno ne polazi za rukom" na ovom mjestu potegnuti ni najosnovniju ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  Pero 19.08.2022 14:11
  COVID
  Tuljane opet skrećeš temu s Mrtvaške na Covid..ne ide ti za rukom... jbt Covid Pozdrav ...
   
 • Njoj je žao ...

  De Bill 19.08.2022 13:33
  O zakonitosti ...
  Inteligentan čitatelj je mogao zapaziti da nisam branio autora naslovnog članka nego ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  hranitelj tuljana 19.08.2022 13:12
  Di si bio '21
  Kao prvo, nisu "Ilovčani" nego su "neki Ilovčani". Kao drugo, gdje su ti isti bili kad ...
   
 • Njoj je žao ...

  Popaj 19.08.2022 13:04
  Anini monolozi
  Odličan osvrt! Izgubiti se može nešto što već imaš, znači ništa oni nisu izgubili jer novce ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  gost 19.08.2022 12:50
  Molim odgovor
  Zašto bi zbog osobnih interesa nekih stanovnika Silbe i Oliba, Paga, Raba, lošinjskog mesara ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  Boris 19.08.2022 12:35
  ?????
  Nije li javni poziv na linč, i to još čelnika javne vlasti, stvar koju bi trebala istražiti ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  borac za svoja prava 19.08.2022 12:00
  poziv na linč
  Pravo je pitanje misli li drug Vojko da je njegovo ponašanje prilikom njegovih govora o ...
   
 • Njoj je žao ...

  hranitelj tuljana 19.08.2022 11:49
  Hahaha
  Evo jedne medvjeđe usluge komentatora za kojeg sam uvjeren da mu osobno ime počinje sa ...
   
 • Dožupan kao »Balkanski špijun«

  hranitelj tuljana 19.08.2022 11:14
  ...
  A eto i današnji pamflet, već sam se zabrinuo da će kasniti... ...prava istina je da veliki ...
   
 • Njoj je žao ...

  De Bill 19.08.2022 10:11
  "Ko o čemu ..."
  Ako misliš na autora ovog članka promašio si i gol i vratnice. On ne piše o moralu da bi ...
   
 • Njoj je žao ...

  .zumbul 19.08.2022 07:10
  ...
  Ja kao Ilovčan moram priznati kad se u našu zaštitu stavljaju osobe poput onih koii su dužni ...
   
 • Njoj je žao ...

  san 18.08.2022 22:56
  projekt
  Ajde svi vi sa slike se lijepo skupite na čelu s ministrom sadašnjim i bivšim pa očistite smeće ...
   
 • Njoj je žao ...

  K.K. 18.08.2022 19:53
  Maloselski makijavelizam?
  Volio bih znati gdje si u predizbornom programu gradonačelnice vidio obećanje da se neće ...
   
 • Njoj je žao ...

  ... 18.08.2022 19:47
  ...
  Ovoliku količinu budalaština teško može smisliti iole normalna osoba.
   
 • Njoj je žao ...

  Doaći 18.08.2022 18:47
  ...
  Ovo je najbolje što se moglo dogoditi.Projek t je zatvoren i nebitno je tko je sada ...
   
 • Njoj je žao ...

  GaGa 18.08.2022 16:19
  Simfonija uz trijumfalni marš
  Ja vjerujem da joj je žao, ali više zbog toga što se tako lijepo slikala u trijumfalnom ...
   
 • Njoj je žao ...

  Prava pitanja 18.08.2022 14:14
  Bez odgovora
  Franković je postavio pravo pitanje, nažalost oni koji jesu odgovorni, ne osjećaju se ...
   
 • Njoj je žao ...

  Neko ime 18.08.2022 13:03
  Osjeća li itko odgovornost?
  Pitanje odgovornosti za propast ovog projekta jučer je na fejsu postavio i vijećnik ...