Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Odbor ili obor

Korisnička ocjena:  / 5
LošeNajbolje 

masoniIako je Odbor za statutarno-pravna pitanja obavezan raditi javno o njegovom radu javnost ne zna ništa osim onoga što njegov elokventni predsjednik kaže u uvodu sjednice Gradskog vijeća. Javnost rada ovog, ali i svih ostalih odbora znači da bi pozivi, mjesta održavanja sjednica kao i zapisnici trebali biti javno objavljeni na stranici Grada Malog Lošinja. Naši gradski odbori rade tajnovito poput masonskih loža i ne ostavljaju pisanog traga o svojim tajanstvenim ritualima 

Jedno od radnih tijela Gradskog vijeća prema Statutu i Odluci o osnivanju i načinu rada radnih tijela Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja (dalje Odluka) je Odbor za statutarno-pravna pitanja. Sadašnji članovi tog odbora su Luiđi Satalić, Siniša Dakić Baričević, Boris Badurina, Andrino Maglievaz i Damir Mlacović. U odboru koji se bavi pravnim pitanjima - pravnika nema ni blizu ... Način rada i sastav odbora određeni su Statutom i navedenom odlukom, no njegov sastav pokazuje da to nije stručno nego političko tijelo. Stoga je posve jasno da tako sastavljeno tijelo ne može donositi stručne nego samo političke odluke oblikovane prema prohtjevima neprikosnovene vladarice ovih otoka - naše gradonačelnice.

Sastav ovog odbora i način njegova rada primjer su vrhunskog sarkazma na račun pojma struke i prava: Radi se o stručnom tijelu u kojem nema niti jednog stručnog člana i koji je sastavljen suprotno Odluci, a povrh svega radi protivno Statutu, Poslovniku i Odluci.

Pođimo od sastava Odbora. Prema Odluci članovi odbora, u pravilu, se biraju iz redova znanstvenih, stručnih i javnih djelatnika. Naš odbor sastavljen je isključivo od vijećnika i lokalnih političara koji vjerojatno imaju neka opća znanja ali nemaju – dokazano - nikakva za ovaj odbor potrebna pravna znanja. Upravo je dražesno kako je svih pet članova odbora iz redova koalicije na vlasti (HDZ, IDS, HNS uz neformalnog člana vladajuće koalicije formalno nezavisnog vijećnika Dakića. Odbor s tri gradska vijećnika i dva političara iz stranaka koalicije na vlasti ruga se odredbama koje govore o stručnom tijelu kojeg trebaju sačinjavati članovi iz redova znanstvenih, stručnih i javnih djelatnika, a ne gradskih vijećnika i lokalnih političara. Malološinjski odbor koji broji pet članova od kojih su tri gradski vijećnici, jedan je predsjednik HNS-a, a jedan važni terenski operativac HDZ-a.

Pored problema sa sastavom Odbor ima i problem s načinom rada. Prema Statutu rad Gradskog vijeća je javan. Prema Odluci, čl.17., radno tijelo radi na sjednicama; o radu sjednice vodi se zapisnik; zapisnik potpisuju predsjednik i zapisničar; sjednice radnog tijela su javne. Ovaj Odbor ne radi javno. Podaci o njegovom radu su javnosti dostupni kao i podaci iz kakve crne kutije. Do tih podataka ne mogu doći ni gradski vijećnici a kamoli birači ili nedajbože šira javnost. Jedini način je čupanje javnih dokumenata preko Povjerenika za informiranje. Iako je Odbor obavezan raditi javno o njegovom radu javnost ne zna ništa osim onoga što njegov elokventni predsjednik kaže u uvodu sjednice Gradskog vijeća. Javnost rada ovog, ali i svih ostalih odbora znači da bi pozivi, mjesta održavanja sjednica kao i zapisnici trebali biti javno objavljeni na stranici Grada Malog Lošinja. Naši gradski odbori rade tajnovito poput masonskih loža i ne ostavljaju pisanog traga o svojim ritualima.

Ciljana retoaktivnost
Jasno je da odbor bez stručnjaka čiji su svi članovi iz koalicije na vlasti nije stručno nego političko tijelo. To je očito od početka njegova rada. Svoju predanu politiziranost do sada je pokazivao time što nije imao nikakve primjedbe na uglavnom nezakonite prijedloge koja im je na stol dobacivala gradonačelnica, a na zadnjoj sjednici su članovi Odbora svoje pravnu neukost pokazali zaključkom da su prijedlozi oporbe nezakoniti.

Odbor je sve točke dnevnog reda proglasio nazakonitim jer „odluke nisu u skladu s zakonskim normama po pitanju primjene općeg akta" i zato što vijećnici nisu ovlašteni predagatelji već je to samo gradonačelnica. Odbor tvrdi da je nedopuštena retroaktivnost odluka o smanjenima gradskih poreza kojima se želi pomoći svim građanima i poduzetnicima pogođenih mjera Stožera. Iako je u prijedlozima odluka bila obrazložena pravna utemljenost retroakativnosti odluka Odbor je to s indigancijom odbio. Ne ulazeći u raspravo o tome je li ili nije dopušteno mijenjati odluke o porezima i primjenjivati ih odmah treba se samo prisjetiti da isti Odbor npr. na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na korištenje javnih površina i naknadi za uporabu gradskih površina Grada Malog Lošinja iz svibnja 2018. (poznatija kao odluka kojom se legalizirao šank jednog vijećnika i važnog člana vladajuće koalicije), a koji je predložila gradonačelnica nije imao nikakve primjedbe na retroaktivnost. Takvu Odluku je - naravno - slijepa vladajuća većina i usvojila na sjednici Gradskog vijeća. Navedena odluka kojom se mijenja odluka o porezima usvojena je 4. svibnja 2018. g. a stupila je na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama PGŽ. Za razliku od prijedloga oporbenih vijećnika taj prijedlog odluke o izmjenama odluke o porezima uopće nije obrazlagao retroaktivnost. Zašto? Iz jednostavnog razloga zato što ovaj Odbor, gradonačelnica, a ni stručne službe Grada nisu primijetili da predložena odluka djeluje retroaktivno. Na prijedlog oporbe koja sama navodi da se radi o retroktivnosti u djelovanju odluka i koji obrazlaže razloge zašto bi retroaktivnost bila dopuštena predsjednik Odbora slavodobitno utvrđuje, kao da nisu čitali obrazloženje, kako prijedlozi nisu zakoniti jer „odluke nisu u skladu s zakonskim normama po pitanju primjene općeg akta".

Odluka i opći akt nisu jedno te isto
Kao drugi razlog nezakonitosti predloženih odluka Odbor, odnosno njegov predsjednik Luiđino Satalić navodi da gradski vijećnici nisu ovlašteni predlagatelji odluka o izradi rebalansa proračuna i ostalih odluka kojima se nešto nalaže gradonačelnici. Valjda im je odvratna i sama pomisao da bi gradonačelnici itko mogao nešto naložiti. Normalno je i uobičajeno da ona nalaže drugima, a ne drugi njoj, pa bilo to i predstavničko tijelo građana. To što je gradonačelnici neprihvatljvo - Odbor tumači kao da je nezakonito. Predsjedniku Odbora, a naravno ni gradonačelnci nisu jasne uloge predstavničkog i izvršng tjela, a ne znaju ni razliku između odluke i općeg akta. Jednostavno - ovaj Odbor ne zna da svaka odluka nije opći akt. Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo prema čl. 35. Zakon o lokalnoj samoupravi (ZLP(R)S) donosi statut, odluke i druge opće akte (osim navedenog statuta). Odluka i opći akt nisu jedno te isto. Odluka kojom se nalaže gradonačelnici izrada prijedloga općeg akta (reblansa) nije opći akt. To je samo odluka kojom se nešto nalaže gradonačelnici, a ne opći akt. Ta odluka se odnosi samo na gradonačelnicu pa ona samim time ne može biti opći akt već samo odluka. Naravno da je gradonačelnici, a i njoj poslušnom Odboru nezamislivo da bi ona mogla od Gradskog vijeća dobiti kakav nalog; pa ipak je ona glavna na otoku a i načelnica je stožera civilne zaštite. Ono što Odbor ne razumije je da bi nezakonito bilo da je vijećenik Devčić sam izradio prijedlog rebalansa i predložio njegovo usvajanje. Prema Statutu Grada Malog Lošinja, čl.47., gradonačelnik utvrđuje prijedlog proračuna. Predloženom odlukom bi se naložilo gradonačelnici da radi ono što po Zakonu, Statutu i Poslovniku treba raditi - predlagati proračun odnosno rebalans proračuna. Ono čegu su se grčevito ali bez razumijevanja ulovili u Odboru je odredba iz Poslovnika, čl.42. st.1., koji govori da je gradonačelnik jedini ovlašteni predlagatelj prijedloga proračuna ili rebalnsa proračuna. I zaista je nesporno i nedvojbeno da je gradonačelnica jedina ovlaštena izraditi odnosno predložitit rebalans. Predloženom odlukom se upravo to i naložilo gradonačelnici. Da kao jedini ovlašteni predlagač to i učini - da predloži rebalans proračuna. Takva odluka, naravno, nije nezakonita ali je neprihvatljiva gradonačelnici i njenom poslušnom i ne odveć stručnom Odboru.

Komentari: 

010 # Nadobudni odbor za svašta neštosve po peesu 2020-05-05 15:42 Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
027 # Strah me strahaMentalist 2020-05-05 16:17
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info gnjevna gradonačelnica tvrdi:
"Naime, učestalo donošenje nezakonitih općih akata od strane predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća jedan je od razloga za raspuštanje istog, što sam željela spriječiti. Zamislite što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost?!"

O kojem učestalom donošenju nezakonitih općih akata govori gradonačelnica? Pa prvi put da je uopće opozcija nešto predložila! Zbog straha od učestalog donošenja nezakonitih akata nije dozvolila da se o predloženim mjerama uopće raspravlja iako zna da nema šanse da bez njene volje išta može usvojiti. U strahu od učestalog donošenja nezakonitih odluka Gradskog vijeća, vođena majčinskom brigom, natjerala je isto Gradsko vijeće da ne nezakonito već protuustavno odbije predloženi dnevni red? Temeljem takve protuustavne odluke gradskog vijeća Vlada Republike Hrvatske je već raspustila jedno gradsko vijeće. Raspustila je Gradsko vijeće Grada Osjeka Odlukom: Klasa: 015-01/07-02/03 ; Urbroj: 5030106-07-1 a pozivajući se na članka 84. stavka 1. točke 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. To je onaj članak kojeg se upravo podsvijesno i boji gradonačelnica.

Zamislite, sugestivno dočarava stupanj opasnosti na gradskom vijeću, što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost? Što se to moglo dogoditi osim rasprave o predloženim točkama dnevnog reda. Ništa osim rasprave. Sa 4 glasa se ne može usvojiti niti jedna odluka. Zamislite što bi se moglo desiti da je Gradsko vijeće raspravljalo o mjerama kojima se predlaže smanjiti građanima i poduzetnicima lokalni porezi, komunalne naknade i sl.. Strašno opasna rasprava. Zamislite opasnosti.

Za potrebe dramatruškog stvaranja do sada nepozante opasnosti od raspuštanja Gradskog vijeća, inače nesposobne gradske stručne službe, proglašeni su spasiteljem. Oni koji su doveli u opasnost od raspuštanja Gradskog vijeća sada se proglašavaju spasiteljima. Otprilike kao kad piroman gasi požar. U podlozi takvog ponašanja su svakako duševne boli.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
038 # ZanimljivoKolo Sreće 2020-05-05 17:03
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info gnjevna gradonačelnica tvrdi:
"Naime, učestalo donošenje nezakonitih općih akata od strane predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća jedan je od razloga za raspuštanje istog, što sam željela spriječiti. Zamislite što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost?!"
Drugim riječima, brižna gradonačelnica pokušava spasiti gradsko vijeće koje je samo po sebi nesposobno utvrditi zakonitost predloženog dnevnog reda?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
029 # Užareni telefonigost 2020-05-05 17:26
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
30 0 # Objektivnost i novinarstvoFranko 2020-05-05 20:40
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
120 # Ljubim sliku svojuGost 2020-05-05 21:14
Samoreklama je antireklama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
030 # objektivno novinarstvo?neću dalje 2020-05-05 21:35
Užarili se telefoni, a na portalu je objavljen samo jedan telefonski broj i to privatne osobe :lol:

Onda uključiš feed na dalmacijanews.h r i još nekoliko portala i vijesti same stižu, pa izvještavaš iz dnevnog boravka, i to bez navođenja izvora. Wow!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Užareni telefoni (2)gost 2020-05-06 10:56
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
Je li to neka digitalna platforma koja donosi informacije bez sudjelovanja ljudskih bića? Nešto kao strojna umjetna inteligencija koja reagira na užarene telefone i gradonačelnici Ani Kučić automatski upućuje sugestivna pitanja o potkupljivosti vijećnika i interesnim grupacijama, te joj "dodaje loptu" da može zakucati odgovor kako je ovo krivo vrijeme za politiziranje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
021 # Kučić, Morin, normalanLjubopitljivi 2020-05-06 11:06
Da potkupljivi su vijećnci koji žele građanima koji su ostali bez posla ili su im smanjene plaće olakšati život a nisu potkupljivi vijećnci koji podržavaju gradonačelnicu koja poznatim kupcima prodaje nezakonito gradsku imovinu kao da je njena i koja istim kupcima u hitnom postupku mijenja prostone planove baš onako kako su ih naručili.

Tko to može progutati (osim onih nepotkupljivih 11 vijećnika?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # PortaliOtoci 2020-05-06 12:20
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
Otoci.net je u vlasništvu Danina Sučića, tj. njegovog brata.
Tu je ključ pisanja i politike tog portala. Creske teme imaju skroz drugaciji pristup...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # neću politiku u svoju butigusugrađanin 2020-05-06 15:24
prije bi se reklo da je taj portal totalno apolitičan, piše o politici samo kada mora, i tada iznosi samo suhoparne podatke bez emocija.
više se bavi temama kulture, sporta, imali li ribe na peškariji i običnim životnim temama.
za primijetiti je da za razliku od jednog drugog portala, novinari ovog portala izvještavaju sa lica mjesta, a ne iz fotelje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # Apolitičnostgost 2020-05-06 19:12
Citat sugrađanin:
prije bi se reklo da je taj portal totalno apolitičan, piše o politici samo kada mora, i tada iznosi samo suhoparne podatke bez emocija.
više se bavi temama kulture, sporta, imali li ribe na peškariji i običnim životnim temama.
za primijetiti je da za razliku od jednog drugog portala, novinari ovog portala izvještavaju sa lica mjesta, a ne iz fotelje.
To bih i ja rekao. Primijetio sam da ponekad objavi članke za TZ ML i Jadranku, ali pošteno označi da su sponzorirani članci. Što Novi list ne radi. Možda uz prihode od objave reklama portal ima i neki prihod od Grada, što bi objasnilo to da je "totalno apolitičan".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # ulagivačka, snishodljiva i pristrana pitanjaHaHa 2020-05-06 12:34
Citat Franko:
Citat gost:
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info ...
Meni je ipak najuzbudljivija dramaturgija tog portala na kojem piše: Nije dugo trebalo da nam se po završetku sjednice užare telefoni pozivima i upitima domicilnog stanovništva zbog otvorenog prozivanja nekolicine pojedinaca, stoga smo malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uputili nekoliko pitanja.
Ljudi su se jednostavno, uputili na jedini izvor informacija na otoku, za koji za sada nije poznato da bi bio pod utjecajem interesnih (ili ideološki motiviranih) skupina ili pojedinaca, lokalne ili državne vlasti.
A onda su za taj "objektivni izvor informacija" gradonačelnici postavljena ulagivačka, snishodljiva i pristrana pitanja kakva bi joj postavila i njena glasnogovornica za članke u otočnom Novom listu:
- Javnost stoga zanima na koga ste konkretno mislili, referiram se na osobe iz gradske uprave, odnosno je li na Lošinju počela predizborna kampanja i znači li to da vas već sada žele destabilizirali i diskreditirati?
- jeste li time zapravo željeli poručiti da su pojedini gradski vijećnici potkupljivi? Vi tvrdite da njima upravlja svojevrsna interesna grupacija? Koji je cilj te skupine pojedinaca?
- Je li odabrano krivo vrijeme za politiziranje? Ipak svi zajedno nastojimo ostati “corona free” destinacija kako bi i gospodarstvo prodisalo, pa se postavlja pitanje nije li to u interesu i vaših političkih protivnika?
apsyrtides.info/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
032 # Uspjenjeni monolog umjesto dijalogaEspumisan 2020-05-05 17:46
Citat Mentalist:
U današnjem intervjuu na poralu Apsyrtides.info gnjevna gradonačelnica tvrdi:
"Naime, učestalo donošenje nezakonitih općih akata od strane predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća jedan je od razloga za raspuštanje istog, što sam željela spriječiti. Zamislite što se moglo dogoditi da, uz pomoć stručnih službi, nisam reagirala i upozorila na nezakonitost?!"
A na kraju poziva sve "na zdrav dijalog koji za cilj neće imati dobivanje jeftinih političkih poena, već dobrobit naše čitave zajednice, dugoročno." Zdrav dijalog bio bi da nije spriječila prihvaćanje predloženog dnevnog reda i da je provedena rasprava. Umjesto toga priredila je jarostan, uspjenjeni monolog. A pribavljanje jeftinih političkih poena poziranjem, nazočenjem i dijeljenjem je njen modus operandi i specijalnost koju nitko ne može nadmašiti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
035 # Kad samoga sebe ....gost 2020-05-05 18:03
Citat radio Lošinj:
Uobičajeno blebetanje s uobičajenom poštapalicom "na neki način". Ali istaknuta je najveća perverzija s ove sjednice. Dva predlagača dnevnog reda glasovali protiv vlastitog prijedloga.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
019 # Anini monoloziS 2020-05-06 09:26
Citat gost:
Citat radio Lošinj:
Uobičajeno blebetanje s uobičajenom poštapalicom "na neki način". Ali istaknuta je najveća perverzija s ove sjednice. Dva predlagača dnevnog reda glasovali protiv vlastitog prijedloga.
Svi njeni javni istupi su monolozi. Čavrljanje s onim komičarem je režirano prema scenariju, a za hvalisanje uspjesima i najavu projekata imala je pripremljen materijal za naučit napamet. A možda je čitala s blesimetra.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
031 # Podsjetnik na članak iz 2018.Arsen Mujagić 2020-05-05 19:36
Gradonačelnica se ostrašćeno i gnjevno već dva dana u javnom prostoru pokušava prikazati kao zaštitnica zakona jer nije dozvolila da Gradsko vijeće raspravlja o predloženim odlukama opozicije odnosno o odlukama o porezima jer retroaktivnost nije dozvoljena. Na žalost, gradonačelnica je zaboravila da je upravo ona predlagala, a njeno Gradsko vijeće bez pogovora usvajalo odluke o porezima s nedozvoljenim retroaktivnim djelovanjem. Za nedozvoljenu retroaktivnot takvih odluka je saznala upravo od mene. O tome sam prije dvije godine napisao članak Petljanje na javnim površinama.
volim-losinj.org/.../...
U njemu sam napisao “Ne treba biti osobiti pravni stručnjak da bi se shvatilo da odluka o porezima koja je usvojena na sjednici Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja 4. svibnja, a objavljena u Službenim novinama PGŽ 5. svibanja ne može stupiti na snagu ove godine već tek iduće godine“. U obrazloženju predložene odluke gradonačelnica je navela samo:
Ovom Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na korištenje javnih površina i naknadi za uporabu gradskih površina Grada Malog Lošinja („Službene novine PGŽ“ broj 07/12, 12/12 28/12, 5/14, 8/15, 32/15,7/16) se u bitnome predlaže da se odobrava postavljanje šankova veličine do 3 m2 na ugostiteljskim terasama (osim postojećih šankova koji na dan donošenja ove Odluke imaju MTU), izložbenih vitrina ispred odnosno neposredno uz fasadu poslovnog prostora I sl.

Niti riječi o retroaktivnosti . Dakle iako je sama predlagala, a Gradsko vijeće usvajalo nezakonite opće akte koji djeluju retrokativno sad kokodače i dijeli pravne lekcije opoziciji evo danas i na radiju Jadranka.

A u nezakonitim prijedlozima opozicije, kako ih ocjenjuje gradonačelnica, u obrazloženju odluka se samo na temu retroaktivnosti navodi:

Predlaže se stupanje na snagu Odluke prvog dana od dana objave u službenim novinama Primorsko-goran ske županije.
Naime, Zakonom o lokalnim porezima propisano je da se odluka predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave može mijenjati najkasnije do 15. prosinca tekuće godine da bi se mogla primijeniti od 1. siječnja iduće godine.
Sukladno članku 90. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine 56/1990, 135/1997, 113/2000, 28/2001, 76/2010, 5/2014) propisano je da zakon stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave, osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga zakonom drukčije određeno, te da zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje. Iz posebno opravdanih razloga samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje.

Vezano uz navedeno stupanje na snagu koje se predlaže ovom Odlukom napominje se da je u ovom konkretnom slučaju retroaktivnost dopuštena. Naime, kod retroaktivnosti valja razlikovati radi li se o svršenim/okonča nim situacijama ili o pravnim situacijama koje su u tijeku. Ako se propis odnosi na okončane pravne situacije, tada se može govoriti o retroaktoivnost i, no ako se propis odnosi na pravne situacije koje su u tijeku, primjenjuje se na zatečene odnose koji se nastavljaju u budućnosti, retroaktivnosti nema.

Legitiman cilj predložene mjere nije moguće ostvariti na drugi način te je u konkretnom slučaju zadovoljeno načelo razmjernosti koje traži da je povratno djelovanje nove zakonske mjere, na slučajeve nastale prije njegova stupanja na snagu, neophodno za postizanje željenoga cilja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
028 # masovna hipnozaSanjar 2020-05-06 09:37
Luiđi Satalić, Siniša Dakić Baričević, Boris Badurina, Andrino Maglievaz i Damir Mlacović nisu mislili da je prijedlog gradonačelnice kojim se u pola godine mijenja Odluka o porezima i koja se primjenjuje nakon 8 dana nezakonita a kad opozicija predlaže to isto ali u izvnrednim okolnostima epidemije kornavirusa onda je to famoznom odboru nezakonito. Baš su principijelni, vjerodstojni i stručni.

Odluka iz svibnja 2018. lagalizirala je nezakoniti šank na javnoj površini vijećnika Kamalića. Tom odlukom korist je imao samo jedan vijećnik. Odlukom koju su proglasili nezakonitom i odbili uopće o njoj raspravljati korist bi imali manje više svi građani Malog Lošinja.

Moglo bi se dakle zaključiti da potrebe vijećnika Kamalića imaju na gradonačelnicu i lokalnu vlast veći utjecaj od epidemije koronavirusa. A moglo bi se zaključiti da je gradonačelnici Kučić važniji privatni interes vijećnika Kamalića od interesa svih građana Malog Lošinj.

Moglo bi...ali nećemo jer kad vidiš njen vedri osmijeh i kad poslušaš njen govor...zaborav iš sve što te tišti...uvjeri te da si na Prvom od 1000.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
022 # Potkupljivi vijećnicigost 2020-05-06 15:14
Citat Sanjar:
Odluka iz svibnja 2018. lagalizirala je nezakoniti šank na javnoj površini vijećnika Kamalića. Tom odlukom korist je imao samo jedan vijećnik.
Ipak ima nečeg u tome što Gradonačelnica aludira da su pojedini gradski vijećnici potkupljivi :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # sve je na prodajubumbar 2020-05-07 17:13
Citat gost:
Ipak ima nečeg u tome što Gradonačelnica aludira da su pojedini gradski vijećnici potkupljivi
Potpuno je u pravu naša Gradonačelnica, svi su potkupljivi a ne samo neki. :-x
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # privatni interesfakin 2020-05-20 11:18
Citat Sanjar:
Moglo bi se dakle zaključiti da potrebe vijećnika Kamalića imaju na gradonačelnicu i lokalnu vlast veći utjecaj od epidemije koronavirusa. A moglo bi se zaključiti da je gradonačelnici Kučić važniji privatni interes vijećnika Kamalića od interesa svih građana Malog Lošinj.
Konačno je istina izašla na površinu, Lošinjem ne vlada ni HDZ, ni IDS, ni HNS nego jedna osoba iz HSS-a.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Satirička analiza

ishoda izbora 2020.


SVJETSKI STATISTIČKI PODACI U STVARNOM VREMENU


 

Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 10.04.2021 21:13
  zasluge
  Pravo govoreći Gari i Ana su za uređenje ove ruševine jžzaslužni isto koliko i gradonačelnik ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  ZM 10.04.2021 20:52
  Garij
  Nego čija je zasluga, možda gradonačelnika cresa K.Jurjaka.
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 10.04.2021 19:02
  alat za manipulaciju javnosti u predizborno vrijeme
  Na navode HSLS-ovog gradonačelničko g kandidata Rudolfa Ivkovića reagirala je aktualna ...
   
 • Fokus na rezultate

  Antana 10.04.2021 17:39
  Netransparentnost
  U ni jednom segmentu lošinjska vladajuća struktura ne može istaknuti transparentnost kao ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Alan Ford 10.04.2021 16:01
  "U ova izazovna vremena ..."
  Ani je korona alibi i opravdanje za probleme koje ne rješava i koje sama stvara. Umjesto ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Antana 10.04.2021 15:03
  Moderno doba
  Osvrt na navode zašto se ranijih godina nije toliko pisalo. Odgovor leži u činjenici da ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Josh 10.04.2021 14:41
  ali bar imamo špinu
  Zbilja, teško je reći. Ugovoreni rok za izvođenje radova na Studencu bio je 5 mjeseci.
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Mate Matika 10.04.2021 13:22
  glupost + naivnost = uspjeh na izborima
  Ne podcjenjuj glupost i naivnost birača. Jedni ne vide što im rade političari a drugi vjeruju ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  diskriminirani građanin 10.04.2021 09:59
  Ani je korona alibi za nerad
  U nastavku članka gradonačelnica objašnjava zašto od datuma "darovanja" nekretnina nije ...
   
 • Fokus na rezultate

  OB 10.04.2021 09:26
  Grad s pet zvjezdica a nije Mali Lošinj
  Klijenteli javne kuće Novi list nativnim predizbornim oglasom pridružio se i gradonačelnik ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  OMG 10.04.2021 09:17
  Nitko joj više ne vjeruje
  Čovjek je na zadnje održanom gradskom vijeću zatražio ispis salda sa računa na kojemu se ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 10.04.2021 09:14
  Zna se, HDZ
  Osim prodaje Čikata i otvaranjem vrata ruskom uletu na Lošinj, ni jedan od ovih projekata nije ...
   
 • Fokus na rezultate

  fali malo 10.04.2021 08:41
  ne baš
  static.gradonacelnik.hr/.../.. .
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  PR 09.04.2021 23:05
  Fokus je na slikanju, sve drugo je nebitno
  Bilo je bitno poslikati se, poslije ne moraš raditi ništa.,, mali-losinj.hr/.../posjet.jpg ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 09.04.2021 22:58
  HDZ
  Nadam se da će Gari i ove godine biti na izbornoj listi HDZa, pa da se uspješni projekti ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Feliks 09.04.2021 21:36
  ....
  O Garijevoj prodaji Čikata se itekako pisalo, itekako. Druge usporedbe su ti debilne. Eno ga ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  asd 09.04.2021 21:31
  Kovrčava asistentica
  Kovrčava je asistirala Gariju u svemu što je radio još kad je bila član poglavarstva a ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 09.04.2021 20:28
  SDP-ovac
  A kad Komadina ima Đir sa Jurkotićem to je onda slučajnost a ne promidžba. Mislim da se ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 09.04.2021 20:21
  Karikaturisti
  Smješno je ovo natezanje koja bi vlast mogla biti bolja. Zanimljivo kako uvijek na ovom ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Graditelj 09.04.2021 20:07
  Lošinj Lošinjanima
  i.ibb.co/.../... (http://i.ibb.co/X21d9hJ/a32b9eb5-3b42-48b4-aea4-be8ba76443b3.jpg)
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Antana 09.04.2021 19:57
  Magistrica laži i pogodovanja
  Kako je ona diplomirala
   
 • (Ne)perspektivna ratna luka Kovčanje

  gost 09.04.2021 19:12
  No comment
  Je li HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić krenuo stopama SDP-ovog ministra obrane Ante ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Duster 09.04.2021 18:51
  Jesmo li zaslužili takvu vlast?
  Dobro je što je Rudi pokrenuo pitanje Aninog odricanja od potraživanja prema Državi čime ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Antana 09.04.2021 18:17
  Ne možeš kupiti baš sve
  Podijelila je šakom i kapom medijima i to tuđeg novca i sad ona misli da to nešto mijenja za ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Na neki način 09.04.2021 18:06
  Radi nešto ženo!
  Poslije najnovijeg đira po dječjem vrtiću, otvoreno pitam ajmo reći gradonačelnicu radi li ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  Duster 09.04.2021 15:32
  Ajmo reći gradonačelnica
  Mene više nervira ono "ajmo reći" uz koketno trepatanje okicma naše ajmo reći gradonačelnice ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 09.04.2021 14:12
  #nanekinačin
  Nisam imao pametnijeg posla pa sam površno gledao i slušao emisiju, ali ništa pametno nisam ...
   
 • Provjeri vijest u pet koraka!

  gost 09.04.2021 11:04
  Od slavne tradicije ostala podvala
  Moraš vjerovati. To je HDZ ... pardon, to je HRT! Iz emisije "Dobro jutro, Hrvatska!" ...
   
 • Fokus na rezultate

  DiDiTi 09.04.2021 09:18
  Fokus na frazetine
  Portal za promociju gradonačelnika je samo kopirao hvalospjev iz Novog lista. Započinje ...
   
 • Fokus na rezultate

  Marlon B 08.04.2021 20:50
  +++
  Baš gledam, jel ima noge do poda?