Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Razvoj civilnog društva ili razvoj klijentelističke mreže?

Korisnička ocjena:  / 32
LošeNajbolje 

fingerZamislite da vidite poziv na utrku. Želite se natjecati. Volite trčati, znate trčati, ali poznato vam je samo startno mjesto. Cilj je maglovit, a pravila su suspendirana. Tijekom utrke ustanovite da s vama trče slijepi i šepavi, da se natječu oni koji imaju ugrađene motore i oni koji imaju krila. Utrku sude stanovnici iz druge galaksije i lokalni eksperti 

Ne, ovo nije odlomak iz Vodiča za autostopere kroz galaksiju. Ovo je primjenjiva analogija za provedbu Javnog poziva za prijavu programa/projekata namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Malog Lošinja za 2019. godinu, koji je u ovoj prispodobi, lako je pogoditi, spomenuta utrka. Magloviti cilj je raspon između najmanjeg i najvišeg iznosa nekog programskog područja koji je moguće dobiti, ali ne znate ga i možete ga samo naslutiti. Pravila su napisana u Uredbi Vlade RH o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i u Pravilniku o financiranju programa/ projekata / manifestacija od interesa za opće dobro iz proračuna Grada Malog Lošinja. Postoje i Kriteriji za vrednovanje programa javnih potreba u kulturi te Kriteriji za vrednovanje programa u socijalnoj skrbi Grada Malog Lošinja.

Na papiru je sve jasno. Problem s pravilima je, kako to obično biva, što služe samo da zadovolje formu i nitko za njih ne mari. Suci koji sude utrku su, sukladno pravilima, natjecateljima nepoznati, ali valja vjerovati da postoje jer

„Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa/projekata/manifestacija nezavisno je stručno ocjenjivačko tijelo koje mogu sačinjavati predstavnici Grada, Istarske županije, znanstvenih i stručnih institucija i nezavisni stručnjaci za područja obuhvaćena prioritetnim područjima javnog poziva/natječaja, a imenuje ga Gradonačelnik na prijedlog nadležnog upravnog odjela." (citat iz članka 29. gradskog Pravilnika).

Morala sam spomenuti članove Povjerenstva iz Istarske županije zato jer su (još jedan) aljkav previd nastao u prepisivačkoj praksi tuđeg dokumenta koji odlično ilustrira šlampav i neznalački postupak kojim je gradska uprava, s nikad više zaposlenih i nikad više pravnika, odlučila provoditi samovolju dijeleći javni novac – dakle moj i vaš – mimo bilo kakvih suvislih kriterija osim činjenice da to mogu.

Arbitrarnost
Pred članove Povjerenstva, predstavnike Grada i institucija te nezavisne eksperte koji su čitali i vrednovali projekte udruga – što se, navodno, svelo na dvoje zaposlenih u gradskoj upravi - postavljena je nemoguća misija: odrediti bodovnu listu predloženih programa sedamdeset raznorodnih entiteta među kojima su Folklorna grupa Manfrina, Zubotehnički laboratorij Lubina i Maksimović, Društvo tjelesnih invalida, Društvo za zaštitu životinja ili udruga IDEM i ja te temeljem te bodovne liste odrediti protuvrijednost u kunama. Jasno je da se to nije dogodilo.

Kako bi se i moglo dogoditi? Kojim biste indikatorima uspješnosti, relevantnosti, učinkovitosti i efektivnosti usporedili niz projekata posve različitih područja djelovanja?

Upravo zato da bi se taj izbor mogao dogoditi, potrebna su pravila. Insistiranje na pravilima nije prebrojavanje anđela na vrhu igle bez smisla i razloga, nego jedini mogući način sprječavanja samovolje, arbitrarnosti i uvjet donošenja odluka ne po babi i stričevima, političkoj i ostaloj podobnosti, nego prema stupnju uspješnosti u zadovoljavanju javnih potreba.

Bez obzira na postojanje niza pravila, od Uredbe Vlade RH pa do kriterija, što je učinio Grad Mali Lošinj? Grad Mali Lošinj je u Proračunu Grada Malog Lošinja predvidio 860.000 kn za „Razvoj civilnog društva", 1.000.000 kuna za sportske klubove i 65.000 kuna za tehničku kulturu. Za sport i tehničku kulturu sve je jasno – unaprijed planirana sredstva raspoređuju se sukladno kriterijima i na prijedlog Zajednice tehničke kulture i Zajednice sportova, prema kriterijima koji su primjenjivi za sve udruge u tim područjima djelovanja.

Unutar skupine Razvoj civilnog društva, koja se spominje isključivo u proračunu ali ne i u natječaju, natječaj je raspisan za dva programska područja: kulture i socijalne skrbi i zdravstva. Tu davatelj financijskih sredstava zanemaruje propise i pravilnike, zamućuje vodu svojem Povjerenstvu i javnosti te čini udruge nemoćnima da uopće shvate kriterije:

- ne određuje koliko novca za koje područje djelovanja,

- ne određuje koliko je projekata moguće predložiti,

- ne određuje najmanji i najviši mogući iznos sredstava koje je moguće dobiti

- i najvažnije od svega, ne određuje ciljeve dodjele sredstava.

Nedostatak ciljeva i prioriteta
Svaki utrošak proračunskog novca ima (nadajmo se) neki cilj. Zato u gradskom Pravilniku i piše:

„U postupku donošenja proračuna, prije raspisivanja javnog poziva/natječaja za dodjelu financijskih sredstava utvrditi prioritete financiranja koji moraju biti usmjereni postizanju ciljeva definiranih strateškim i razvojnim dokumentima na lokalnoj razini, a usklađeni s dokumentima regionalne i nacionalne razine".

Prepjevano na nebirokratski jezik, to znači da bi Grad trebao napisati ne samo da će nekome dati novac jer se time bavi, nego ZAŠTO će ga dati i što njime želi postići. Pogledamo li, primjerice, natječaj za zadovoljavanje javnih potreba u kulturi Primorsko-goranske županije, vidjet ćemo što oni, uz ostale, naročito žele poticati: programe očuvanja i njegovanja kulturne baštine, poticanje kreativnih i kulturnih industrija, suradnju kreativnih i kulturnih industrija sa školama i razvoj publike. Njihovom Povjerenstvu sve je odmah jasno: ima definirane ciljeve.

Pogledajmo pak kakve je smjernice tekstom javnog natječaja dobilo lošinjsko povjerenstvo:

„programi udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnostima iz kulture, a za koje se procijeni da su od interesa za Grad Mali Lošinj".

Temeljem čega bi se to procijenilo? Zanimljivo je da u natječaju Grada Malog Lošinja u poglavlju pod naslovom III. PODRUČJU KULTURE stoji: „Za navedene programe u proračunu Grada Malog Lošinja predviđeno je 860.000 kuna." Svatko tko zna funkcionalno čitati, a nije bacio pogled na proračun, zaključio bi da je to iznos predviđen za kulturu. Ali ne! To je ukupni iznos za razvoj civilnog društva (što god to značilo). I da – u Gradu Malom Lošinju imaju – namjernih ili nenamjernih? – problema s funkcionalnim pisanjem.

Jabuke i kruške, profitni i neprofitni sektor
Zato područje socijalne skrbi i zdravstva, uredno navedeno u zasebnom poglavlju, nema naveden planirani iznos potpora. Zbrajanjem jabuka i krušaka, profitnog i neprofitnog sektora, snažno proturiječi gradskom Pravilniku, koji u članku 11. određuje uvjete potencijalnim korisnicima proračunskog novca:

- Da su registrirani kao udruge ili druge OCD (organizacije civilnog društva) čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti,

- da su upisani u Registar udruga odnosno drugi odgovarajući registar,

- da su upisani u Registar neprofitnih organizacija odnosno drugi odgovarajući registar,

- da su se svojim statutom opredijelile za obavljanje aktivnosti koje su predmet financiranja i kojima promiču uvjerenja i ciljevi koji nisu u suprotnosti s Ustavom i zakonom,     

- da je program/projekt/manifestacija koju prijave na javni poziv/natječaj prihvatilo nadležno tijelo OCD kroz usvajanje godišnjeg programa rada.

Bez obzira na te, premda prepisane, ali ipak vlastite odredbe, Grad Mali Lošinj u natječaj uz udruge navodi i „pravne i fizičke osobe koje djeluju u području socijalne skrbi i zdravstva" koje imaju registrirano sjedište u Malom Lošinju. Ne znamo koliko se je pravnih i fizičkih osoba registriranih u Malom Lošinju za područje socijalne skrbi i zdravstva javilo na natječaj za zadovoljavanje javnih potreba u društvenim djelatnostima niti koliko je uopće njih bacilo pogled na taj natječaj, a koliko odmah zaključilo da se to na njih ne odnosi, no za jednu od njih pouzdano znamo da su iz samog Grada Malog Lošinja dobili uputu da se natječu.

Radi se o Zubotehničkom laboratoriju Lubina i Maksimović, koji je na poziciji proračuna Grada Malog Lošinja za razvoj civilnog društva (!) dobio 14.000 kuna, 140% više nego prethodne 2018. godine, za sufinanciranje hladnog pogona. Zubotehnički laboratorij zacijelo nije udruga niti organizacija civilnog društva, nije neprofitni pravni subjekt, nije upisan u Registar udruga (Ministarstvo uprave) niti Registar neprofitnih organizacija (Ministarstvo financija), teško je vjerovati da ima Statut, godišnji program rada i nadležno tijelo koje te dokumente usvaja. Usprkos tome, Grad Mali Lošinj uputio je Zubotehnički laboratorij, u odgovoru na primjedbu u okviru javnog savjetovanja o proračunu za 2019. godinu, da se javi na ovaj natječaj.

Zubotehnički laboratorij Lubina i Maksimović je u javnom savjetovanju uputio Gradu prijedlog da proračunskim sredstvima sufinancira nabavu 3 D printera za izradu modela za proteze (98.422,50 kn), nabavu MAP 400+MOTIO (za skeniranje modela za proteze) (189.000,00 kn) i peći za sinterizaciju materijala (96.200,20 kn) te održavanje hladnog pogona (9.000,00 kuna mjesečno). Prvi prijedlog je djelomično prihvaćen, u izvješću s javne rasprave Grad najavljuje financiranje kompletne nabave 3D printera kroz više godina, a u proračun za 2019. godinu uvrštava Zubotehnički laboratorij iznosom od 40.000,00 kn. Drugi i treći prijedlog su odbijeni, dok za posljednji prijedlog, sufinanciranje troškova hladnog pogona, upućuje na prijavu na javni poziv za prijavu programa/projekata namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba i djelomično udovoljava zahtjevu.

Komedija zabune
Zaobiđimo kao nevažna pitanja koja se nameću iz ove odluke o sufinanciranju hladnog pogona zubotehničkog laboratorija (projektnim jezikom to bi bila institucionalna podrška koja bi trebala biti natječajem najavljena kao mogući predmet financiranja), kao što je stavljanje jednog pravnog subjekta u povlašteni položaj pred ostalima (na području Malog Lošinja ima više ordinacija koje se bave istom vrstom posla) ili pak pitanja hoće li usluga pružena korištenjem proračunskim sredstvima nabavljene opreme biti naplaćena po tržišnim cijenama. Ostaje otvoreno pitanje kako je proračunski novac za razvoj civilnog društva dodijeljen pravnom subjektu čiji ustrojstveni oblik nije neprofitni i koji nije organizacija civilnog društva.

U odgovoru na prigovor Centra za zdravo odrastanje IDEM i ja na natječajnu proceduru, Grad Mali Lošinj je o ovom kršenju procedure odgovorio:

„U javnom pozivu Grad Mali Lošinj je naveo kako, između ostaloga, pravo prijave imaju ustanove u socijalnoj skrbi, udruge, pravne i fizičke osobe koje djeluju u području socijalne skrbi i zdravstva".

Pa upravo na taj javni poziv i na odluku slijedom poziva prigovor i jest upućen! Javni poziv mora biti sukladan Zakonu, Uredbi, Pravilniku, Kriterijima. Posvuda – osim u Malom Lošinju. Kao u nekoj komediji zabune, Grad Mali Lošinj, s nikad više zaposlenih pravnika, odgovara da je procedura natječaja u redu jer to opravdava u natječaj ugrađena proceduralna pogreška.

Dodatno zapanjuje izglednost, potvrđena odgovorom na prigovor, da u Gradu stvarno vjeruju da postoji – što implicira da u njega nisu ni zavirili - dokument koji se naziva Kriteriji za vrednovanje programa javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi, javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi Grada Malog Lošinja (Službene novine PGŽ 4/13).

Nije samo formalnost ni razlika tipa šija i vrat da su u tim Službenim novinama objavljena četiri dokumenta različita za svako područje, s različitim kriterijima za svako od njih. Što znači da bi njihova primjena zahtijevala odvajanje područja djelovanja i da se u istom košu za vrednovanje nikad ne bi mogli naći toliko raznorodne udruge kao što su Lošinj Events i udruga multiple skleroze. Ali u tom slučaju ne bi se niti moglo odlučivati manirom carskog dekreta nego bi ipak morala biti pokazana neka logika financiranja.

Udružena bahatost s neznanjem
Jedno od važnih načela dodjele proračunskog novca je kontrolabilnost njegova trošenja. Tome služi proračun, kako Grada i udruge tako i projekta. Zato pravila nalažu da se onaj idealni i željeni proračun poslan Gradu nakon odluke o dodjeli financijske potpore prilagodi iznosu te potpore. Dakle, da se sačini novi proračun u novim gabaritima.

Članak 35(3) Pravilnika navodi: „Prije konačnog potpisivanja ugovora, nadležni upravni odjel, po potrebi, će zatražiti reviziju obrasca proračuna kako bi procijenjeni troškovi odgovarali iznosu financijske potpore i realnim troškovima u odnosu na predložene aktivnosti." Ovaj korak u Gradu Mali Lošinj jednostavno se preskače. Ne da im se ni navoditi koji su iznos dali kojem projektu istog prijavitelja. „Ostale programske aktivnosti" je formulacija koja dobro odražava nevoljkost da se išta stvarno vrednuje i nemogućnost da se utrošak proračunskog novca kontrolira.

Jedva čekam da odem na konzultacije gradskim ekspertima da me upute kako takvu odluku i ugovor uskladiti s financijskim izvještajnim obrascem koji pita koliko je za koju stavku odobreno, a koliko utrošeno!

I na kraju – naravoučenije

Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava porasla je u odnosu na prethodnu godinu 21,73%, za sportske udruge 17,65% i za tehničku kulturu 44%. Povećanje proračunske potpore pojedinim udrugama (s pridruženim Zubotehničkim laboratorijem) iz kategorije razvoj civilnog društva kreće se od 6 do 60%.

Samo je nekoliko iznimki čiji je doprinos zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima ocijenjen nedostojnim proračunskog povećanja. To su Plavi svijet, Centar za zdravo odrastanje, Društvo za zaštitu životinja, Lošinjski karneval, Pokret za život, Udruga Bonaca i Klapa Augusta.

Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja jedan je od najvećih gubitnika u procesu dodjele financijskih potpora udrugama (i pridruženom Zubotehničkom laboratoriju) za prethodne i tekuću 2019. godinu jer je sa 60.000 dolaskom nove izvršne vlasti spao na 20.000 i posljednje se dvije godine ustalio na 30.000.

Zato je zatražen uvid u ocjenu predloženih projekata, tri različita projekta iz tri različita područja. Obrazac za procjenu kvalitete ima dvije razine ocjenjivanja: institucionalna sposobnost prijavitelja i partnera i relevantnost programa. Zanimljivo je da je institucionalna sposobnost prijavitelja – iskustvo i stručni kapaciteti, upravljački kapaciteti, osoblje, oprema i sposobnost vođenja proračuna te struktura upravljanja projektom ocijenjena za sva tri projekta različito - mada se radi o istoj institucionalnoj sposobnosti. Teško je objašnjivo da su u sva tri projekta ocijenjeni iskustvo i kapaciteti partnerske organizacije, mada dva projekta uopće nemaju partnere u projektu, a jedini projekt koji se provodi u partnerstvu (sa Zavodom za javno zdravstvo PGŽ) dobio je manje bodova za sposobnosti partnera od projekta u kojem su ocijenjene sposobnosti nepostojećeg partnera.

Kruna ove natječajne procedure su završni komentari koje valja citirati u cijelosti:

„Programi namijenjeni djeci (4. programsko područje). Financijski su podržani od Grada Malog Lošinja u okviru mogućnosti proračuna. (Vraga! - opaska autorice). Prednost kod provoditelja programa je da ima i znanja i kapaciteta pronalaženja drugih izvora financiranja."

scan1

Prednost ili mana? Prednost bi značila bodove koji se preračunavaju u novac. Nasuprot tome, nedostatak je ako su izostali bodovi i novac.

Naravoučenije ove procjene projekata je da sposobni neka si traže drugdje, a oni drugi dobit će od Grada.

Šteta što to ne piše u kriterijima.

Provedbom ovog natječaja (koji u usporedbi s dosadašnjima još najviše izgleda kao pravi) Grad Mali Lošinj je još jednom pokazao da nema kapaciteta, sposobnosti i vještina za njegovu provedbu, znanja o problemima koji se rješavaju razvojem civilnog društva te da umjesto kriterija Malim Lošinjem vlada voluntarizam.

Izgradnja civilnog društva je floskula iza koje se skriva održavanje klijentelističke mreže, fine mreže interesnih sfera, međusobne ovisnosti i zaštite, koje pokapaju svaku ideju o mogućnosti izgradnje civilnog društva.

 

Komentari: 

42 0 # zamislimo na trenutakhranitelj tuljana 2019-05-09 19:37
"You may say that I'm a dreamer", ali ne bismo li većinu zavrzlama opisanih u članku potpuno izbjegli kada bismo radili na sustavu koji bi građanima dopustili da zadrže veći dio svog novca, te im dopustili da sami, bez upliva sumljive i pristrane vlasti, sami odluče kome žele dati svoj zarađeni novac i u kojem iznosu?

Ja vjerujem da svatko bolje zna gdje bi upotrijebio svoj novac, nego da to umjesto njega određuje GML.

Ili da se nađemo na pola puta; ako baš želimo prisiljavati građane da se odreknu dijela svog novca u korist trećih osoba, ne bi li bilo poštenije, kad ih već prisiljavamo, da barem sami odrede kojim to trećim osobama budu prisiljene dati svoj novac?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
039 # trol na zadatkugost 2019-05-09 20:05
Opet skrećeš raspravu s teme članka. Očekivano od dežurnog trola.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
036 # Trolanje sanjarenjemDendi 2019-05-10 09:14
Citat hranitelj tuljana:
"You may say that I'm a dreamer", ali ne bismo li većinu zavrzlama opisanih u članku potpuno izbjegli kada bismo radili na sustavu koji bi ...
Ne brini se da će itko razuman tko prati tvoje komentare reći da si sanjar, jer je očigledno da si trol koji na lukav način brani gradsku vlast od opravdane kritike da unatoč reorganizaciji gradske uprave sa šezdesetak zaposlenika "nema kapaciteta, sposobnosti i vještina za njegovu provedbu [provedbu natječaja], znanja o problemima koji se rješavaju razvojem civilnog društva te da umjesto kriterija Malim Lošinjem vlada voluntarizam." Budući da protiv ove tvrdnje iz članka nemaš argumenata, "sanjarenjem" o tome kako bi trebalo biti, pokušavaš odvući pozornost od toga kako jeste. Jer tema članka je lošinjska stvarnost u kojoj je izgradnja civilnog društva floskula "iza koje se skriva održavanje klijentelističk e mreže, fine mreže interesnih sfera, međusobne ovisnosti i zaštite, koje pokapaju svaku ideju o mogućnosti izgradnje civilnog društva." A svoje mokre snove o ustrojstvu države izloži u zasebnom članku ili komentarom u Svaštari ili Satiričkim prilozima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
037 # ...gost 2019-05-10 09:51
Svi razumni znaju da je hranitelj tuljan profesionalni "sinergijski" trol.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
038 # Natječaji GradaPetar Pan 2019-05-11 11:27
Svi su netječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
136 # transparentnonatječaj 2019-05-11 13:21
Citat Petar Pan:
Svi su netječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Plaža kadin, ugovor oko 2 miliona kuna
Radnik Križevci radi samo jedan bager sa rokom završetka u 6 mjesecu ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
034 # Postupak javne nabave od Radnika KriževciTransparentno 2019-05-11 14:31
Citat natječaj:
Citat Petar Pan:
Svi su netječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Plaža kadin, ugovor oko 2 miliona kuna
Radnik Križevci radi samo jedan bager sa rokom završetka u 6 mjesecu ?
Na Kadinu sunčališta i infrastruktura, građanska inicijativa zamjera isključivanje javnosti
Kako javljaju iz Grada Malog Lošinja, riječ je o uređenju plaže na način da se ondje izvedu projektom utvrđena sunčališta slična već postojećima, s uređenjem staze do obližnje Privlake. Planirano je da nekoliko sunčališta ima jedan, zajednički pristup moru sa stepenicama od inoksa. U planu je i postavljanje sanitarnog čvora, informativne ploče, dva tuša i dvije kabine za presvlačenje.
"Zbog opskrbnog vodovodnog cjevovoda u trasi, dio radova će se izvesti prije turističke sezone, a dio nakon sezone kada se bude obnovio i cjevovod. Radove izvodi 'Radnik' iz Križevaca, koji je izabran postupkom javne nabave", javlja Martina Krajina Mršo iz gradske uprave.
Radovi su "teški" približno dva milijuna kuna bez PDV-a, s tim da ih s oko 1,2 milijuna kuna sufinanciraju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma Vlade RH.

"Nevjerojatno je da radovi za koje su predviđeno dva milijuna kuna iz proračuna nisu bili na javnom savjetovanju, dok istodobno na javno savjetovanje idu stvari koje nisu predmet odlučivanja, nego primjene viših propisa. Javnost općenito vrlo malo zna o tom projektu, koji na prvi pogled ulijeva nepovjerenje jer na tabli piše 'Općina Mali Lošinj', gradilište nije ograđeno, a zna se da je komunalno poduzeće odbilo dati suglasnost projektu zbog toga što se trasa radova nalazi na trasi vodovoda koji će uskoro biti obnavljan. Znači, ovi radovi će se ili napraviti pa će se opet kopati za vodovod, ili su van trase predviđene projektom. Pogotovo smatramo problematičnim to što se radi na pomorskom dobru", kaže Bojana Genov iz građanske inicijative "Čovjek po mjeri otoka"

Objavljeno na otoci.net
otoci.net/index.php/turizam/9404-na-kadinu-suncalista-i-infrastruktura-gradanska-inicijativa-zamjera-iskljucivanje-javnosti
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
135 # »Radnik« na LošinjuBotox 2019-05-11 17:50
Citat Transparentno:
Citat natječaj:
[quote name="Petar Pan"]Svi su natječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Radove izvodi 'Radnik' iz Križevaca, koji je izabran postupkom javne nabave", ...
"Nevjerojatno je da radovi za koje su predviđeno dva milijuna kuna iz proračuna nisu bili na javnom savjetovanju, dok istodobno na javno savjetovanje idu stvari koje nisu predmet odlučivanja, nego primjene viših propisa. Javnost općenito vrlo malo zna o tom projektu,
Zašto bi se natječaji za sitniš koji gradska vlast milostivo udjeljuje civilnim udrugama provodili temeljem unaprijed poznatih mjerila uspješnosti i korisnosti za zajednicu kad se i veliki novci ležerno obrću arbitrarno po babu i stričevima? A dobar primjer je baš "sinergija" gradske vlasti s tvrtkom "Radnik" Križevci.

Vidi članak HDZ-ova bau-štela, podnaslov »Radnik« na Lošinju

volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
030 # Tko donira taj profitiraDendi 2019-05-12 13:06
Citat Botox:
Citat Transparentno:
Citat natječaj:
[quote name="Petar Pan"]Svi su natječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Radove izvodi 'Radnik' iz Križevaca, koji je izabran postupkom javne nabave", ...
"Nevjerojatno je da radovi za koje su predviđeno dva milijuna kuna iz proračuna nisu bili na javnom savjetovanju, dok istodobno na javno savjetovanje idu stvari koje nisu predmet odlučivanja, nego primjene viših propisa. Javnost općenito vrlo malo zna o tom projektu,
Zašto bi se natječaji za sitniš koji gradska vlast milostivo udjeljuje civilnim udrugama provodili temeljem unaprijed poznatih mjerila uspješnosti i korisnosti za zajednicu kad se i veliki novci ležerno obrću arbitrarno po babu i stričevima? A dobar primjer je baš "sinergija" gradske vlasti s tvrtkom "Radnik" Križevci.

Vidi članak HDZ-ova bau-štela, podnaslov »Radnik« na Lošinju

volim-losinj.org/.../...
Za zabavu i razonodu u sumorno nedjeljno popodne predlažem razmatranje rezervacije dijela gradskog proračuna za isplatu Radniku Križevci

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
032 # Ni med cvetjem ni pravicegost 2019-05-12 13:18
U Hrvatskoj je dobro imati prijatelja u HDZ-u, a još ako je u vladi Andreja Plenkovića, to je dobitna kombinacija. Zagarantirani su vam unosni poslovi, povećanje prihoda, poslovi, natječaji, a otvorena su vam mnoga vrata. Plenković i Šavorić utrli su put kako tretirati prijatelje, Dalić i Ramljak vječni dužnici, Prijatelja se drži na ramenima na utakmici, Nakon 2-3 godine prijateljstva Mercedes u dvorištu, Tko dirne u Marića i Šarića taj je huškač, Opet “banda” udara na Tolušića?

Najbolji biznis u Hrvatskoj - imati prijatelja u HDZ-ovoj vladi
www.index.hr/.../2083950.aspx

Kako na razini države tako i na lokalnoj razini Prvog od tisuću. Zašto bi se vlast na Lošinju bila bolja od državne?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Ponavljanje gradivagost 2019-05-16 08:37
Citat Botox:
Citat Transparentno:
Citat natječaj:
[quote name="Petar Pan"]Svi su natječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Radove izvodi 'Radnik' iz Križevaca, koji je izabran postupkom javne nabave", ...
"Nevjerojatno je da radovi za koje su predviđeno dva milijuna kuna iz proračuna nisu bili na javnom savjetovanju, dok istodobno na javno savjetovanje idu stvari koje nisu predmet odlučivanja, nego primjene viših propisa. Javnost općenito vrlo malo zna o tom projektu,
Zašto bi se natječaji za sitniš koji gradska vlast milostivo udjeljuje civilnim udrugama provodili temeljem unaprijed poznatih mjerila uspješnosti i korisnosti za zajednicu kad se i veliki novci ležerno obrću arbitrarno po babu i stričevima? A dobar primjer je baš "sinergija" gradske vlasti s tvrtkom "Radnik" Križevci.
Vidi članak HDZ-ova bau-štela, podnaslov »Radnik« na Lošinju
volim-losinj.org/.../...
Čisto da ponovimo gradivo o načinu rada gradske vlasti kako ga je ustrojio Gari a nastavila Ana uz potporu poslušnog GV:

»Radnik« na Lošinju

Ipak, najzanimljiviji poslovi za Radnik su se odvijali u Primorsko-goran skoj županiji s naglaskom na Mali Lošinj i komunalne tvrtke ove lokalne samouprave. Radnik je od 2011. godine tamo dobio desetak ugovora u vrijednosti od 30-ak milijuna kuna, čime su i najveći pojedinačni dobitnici na javnom natječaju u ovoj lokalnoj samoupravi, od javno-privatnog partnerstva u izgradnji POS-ovih stanova, pa do radova na saniranju otpada.

Svi poslovi su dobiveni za vrijeme gradonačelnika Garija Cappellija, današnjeg ministra turizma i čovjeka koji je gotovo ekstatični odnos prema krupnom kapitalu u lošinjskim mandatima nastavio promovirati po dolasku na čelno mjesto resornog ministarstva. A njegove ambicije i planove – izrečene prije šest-sedam godina, prema kojima će promijeniti naličje turizma Malog Lošinja – nekako u stopu prate malološinjski poslovi kompanije Radnik iz Križevaca i njegovog isturenog predstavnika Habijanca. Još tamo 2010. godine Cappelli je svoju viziju luxury turizma vezivao uz obnovu lokalnog aerodroma uz državnu intervenciju kao preduvjet ostvarenja takvih planova. Danas dionice toga aerodroma, inače na listi strateških projekata ove zemlje, između ostalih posjeduju Republika Hrvatska, Mali Lošinj, Jadranka hoteli i Radnik, u iznosu od devet posto.

Dioničar Jadranke, inače najvećeg poslodavca u tom kraju, bio je i Radnik, koji je uz još nekoliko tvrtki i lokalnu samoupravu prodao dionice ovog hotelijerskog poduzeća ruskim investitorima, energetskim konglomeratima što ih se povezivalo s Kremljem, koji su posljednjih nekoliko godina tamo navodno uložili desetke milijuna eura. Radnik, koji je prošle godine na natječaju dobio koncesije na dvije lučice, osvanuo je i u nedavnom urbanističkom planu uređenja dijela Malog Lošinja. Tamošnje rukovodstvo upisalo je, naime, prijedlog da se izgrade javne sanitarije u objektu koji je, kaže nam lokalna aktivistica Bojana Genov, također u vlasništvu tvrtke Radnik, što je samim automatizmom značilo da će grad o trošku građana koji pune proračun obnoviti inače ruiniranu nekretninu. Iako je prigovor na ovaj prijedlog uključivao i pitanje zašto se javni WC gradi baš u ovom objektu i na području koje dotad nije bilo urbanizirano, odgovor gradske uprave je izostao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
026 # Ocjenjivači iz druge galaksijeEmanero 2019-05-13 12:54
Citat Petar Pan:
Svi su netječaji Grada Malog Lošinja takvi. Od onih za prodaju i kupnju, najam, koncesije, štandove, zapošljavanje pa do javne nabave.
Zato su na poljoprivrednom zemljištu parkinzi, na mjestima gradskih službenika neznalice, a neke se tvrtke kontinuirano dogovorno bogate obavljajući za Grad basnoslovno skupe radove.
Ali natječaj za financiranje projekata civilnih udruga je ipak poseban, štoviše inovativan. Jer prema gradskom pravilniku u Povjerenstvu za ocjenjivanje prijavljenih programa su osim lokalnih stručnjaka i predstavnici Istarske županije. Znači, utrku ne sude baš stanovnici druge galaksije kako piše Genovica, ali dobri su i stručnjaci iz susjedne županije jer mogu biti izvan utjecaja lokalne klijentelističk e mreže, interesnih sfera i otporni na pritiske za protekciju. Ovakav način ocjenjivanja projekata Ana bi trebala bi trebala brandirati i proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Tako da projekte udruga u Dubrovniku ocjenjuju predstavnici iz Međimurske županije, za Osijek iz Primorsko goranske, i t.d. Bio bi to velik korak u izgradnji civilnog duštva.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
020 # predstavnici Istarske županijeGranulom 2019-05-14 16:03
Citat Emanero:
prema gradskom pravilniku u Povjerenstvu za ocjenjivanje prijavljenih programa su osim lokalnih stručnjaka i predstavnici Istarske županije.
Da li se zna koji predstavnici Istarske županije su ocjenjivali projekte lošinjskih udruga?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Neotporni na pritiskeExpert 2019-05-15 15:27
Citat Granulom:
Citat Emanero:
prema gradskom pravilniku u Povjerenstvu za ocjenjivanje prijavljenih programa su osim lokalnih stručnjaka i predstavnici Istarske županije.
Da li se zna koji predstavnici Istarske županije su ocjenjivali projekte lošinjskih udruga?
Predstavnici Istarske županije očito nisu sudjelovali u ocjenjivanju, jer se novac dijelio po babu i stričevima, a ne prema kvaliteti projekata. Projekte su ocjenjivali naši domaći stručnjaci, a oni nisu otporni na pritiske za protekciju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Konzultant iz Istrefejsbuk 2019-05-17 19:21
Citat Expert:
Predstavnici Istarske županije očito nisu sudjelovali u ocjenjivanju, jer se novac dijelio po babu i stričevima, a ne prema kvaliteti projekata. Projekte su ocjenjivali naši domaći stručnjaci, a oni nisu otporni na pritiske za protekciju.
„Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa/projek ata/manifestaci ja nezavisno je stručno ocjenjivačko tijelo koje mogu sačinjavati predstavnici Grada, Istarske županije, znanstvenih i stručnih institucija i nezavisni stručnjaci za područja obuhvaćena prioritetnim područjima javnog poziva/natječaj a, a imenuje ga Gradonačelnik na prijedlog nadležnog upravnog odjela." (citat iz članka 29. gradskog Pravilnika).

u Pravilniku jasno piše da je povjerenstvo nezavisno stručno ocjenjivačko tijelo. Gledajući sastave povjerenstava i odbora Gradskog vijeća jasno je da tu nema struke, a još manje nezavisnosti.
Još jedan zadatak za izmišljeno detektivsko povjerenstvo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Niti stručno niti nezavisno ocjenjivačko tijeloEmanero 2019-05-17 20:05
Citat fejsbuk:
u Pravilniku jasno piše da je povjerenstvo nezavisno stručno ocjenjivačko tijelo.
U pravilniku također piše da ocjenjivačko tijelo imenuje Gradonačelnik na prijedlog nadležnog upravnog odjela, kao da da tih odjela ima više, a (samo)voljom gradonačelnice postoji samo jedan, kako ga je nazvala Jedinstveni upravni odjel. U Pravilniku još piše i da ocjenjivačko tijelo MOGU sačinjavati predstavnici Grada, Istarske županije (!), znanstvenih i stručnih institucija i nezavisni stručnjaci za područja obuhvaćena prioritetnim područjima javnog poziva/natječaj a. No budući da prema Pravilniku "nezavisni stručnjaci za područja obuhvaćena prioritetnim područjima javnog poziva/natječaj a" mogu, ali ne moraju biti u ocjenjivačkom tijelu, stručnost i nezavisnost onih koji su ocjenjivali projekte/progra me udruga je vrlo upitna. Iz rezultata natječaja se vidi da je proračunski novac zaista dijeljen arbitrarno, jer inače ne bi bilo moguće financiranje Zubotehničkog laboratorija ugurati među udruge, zbog čega se neku udruga zasigurno moralo izgurati iz proračuna.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
042 # zna se i može senaša posla 2019-05-11 14:54
"Zbog opskrbnog vodovodnog cjevovoda u trasi, dio radova će se izvesti prije turističke sezone, a dio nakon sezone kada se bude obnovio i cjevovod. Radove izvodi 'Radnik' iz Križevaca, koji je izabran postupkom javne nabave"
Kakav je to natječaj, ne može se raditi preko starog vodovoda ugovoreni radovi za cijeli projekt i rok izvedbe... Bravo
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
045 # Vesela ispostavagost 2019-05-11 15:48
Pitanje je kakva je to građevinska dozvola prema kojoj si dobio pravo nešto graditi ali to ne smiješ graditi jer se mora obnoviti opskrbni vodovod. Budući je za izdavanje građevinske dozvole potrebno ishoditi i suglasnost Vodovoda i odvodnje bilo bi zanimljivo vidjeti tu suglasnost za radove koji se ne smiju izvoditi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
035 # Projekt KadinPetar Pan 2019-05-12 13:06
Novac iz drugih izvora se mora potrošiti pa se improvizira s tom šetnicom i ishitrenim radovima. Bolje da novac ode stalnom partneru, suvlasniku zajedničkih parcela i partijskom drugu, nego da se neutrošen vrati državnom proračunu (800.000 kuna). Sanjaš, hranitelju tuljana, samo sanjaš, o mogućnosti da tvoj novac ostane tebi i da ga ne moraš dati državi! Bolje bi bilo da ne sanjaš nego da se aktivno zauzmeš za to da tvoj novac koji si dao državi ne završi putem gradskog proračuna u precijenjenim radovima površnog projekta koji nikad niti nije pokazan građanima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
035 # Ko j**e građaneGranulom 2019-05-12 15:11
Citat Petar Pan:
Novac iz drugih izvora se mora potrošiti pa se improvizira s tom šetnicom i ishitrenim radovima. Bolje da novac ode stalnom partneru, suvlasniku zajedničkih parcela i partijskom drugu, nego da se neutrošen vrati državnom proračunu (800.000 kuna).
Nakon potpisivanja, građanskih skupova, tribina i savjetovanja u vezi intervencija na Kadinu i Zagazinjinama, opet jedan potez lošinjske vlasti koji ignorira građane (objava na fb Bolji Lošinj)


Kapeli je barem fingirao sudjelovanje građana. A Ana nas potpuno ignorira da bi partijskom pajdi i donatoru osigurala prihod.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
037 # RačunicaZlobodan 2019-05-12 15:09
Sve je transparentno. Država će dati 800.000 (zato navrat nanos i poslovanju ovog grada uvijek imanentna žurba!), od koncesija 200.000, od boravišne pristojbe 150.000. Ostaje pitanje o 1.200.000 kuna koje će se u plažu Kadin uložiti od sredstava od prodaje nefinancijske imovine. Bilo bi dobro znati što to Grad Mali Lošinj prodaje ove godine da bi nas obdario novom šetnicom i sunčalištima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
136 # Samovoljagost 2019-05-12 17:26
Citat Zlobodan:
Sve je transparentno. Država će dati 800.000 (zato navrat nanos i poslovanju ovog grada uvijek imanentna žurba!), od koncesija 200.000, od boravišne pristojbe 150.000. Ostaje pitanje o 1.200.000 kuna koje će se u plažu Kadin uložiti od sredstava od prodaje nefinancijske imovine. Bilo bi dobro znati što to Grad Mali Lošinj prodaje ove godine da bi nas obdario novom šetnicom i sunčalištima.
Nije Ani i njenoj kamarili cilj da nas obdari sunčalištem, stazom i stepeništem nego da velikom donatoru napravi posao i stvori priliku za još jedno poziranje za "pozitivnu komunikaciju" s građanima koje ignorira ne pozivajući ih na javno savjetovanje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
277 # Que sera seraFranko 2019-05-13 08:50
Citat Zlobodan:
Bilo bi dobro znati što to Grad Mali Lošinj prodaje ove godine da bi nas obdario novom šetnicom i sunčalištima.
Grad mora prodavati jer je ostao bez para zbog dvostrukog placanja Vijecnice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
038 # Vatrogasac Mirko si ti...Franz 2019-05-13 10:51
Franko, imaš li pojma uopće koliko GML planira prodati svoje imovine u 2019. godini? Iako si zaposlenik Grada nemaš pojma što ti stoji u Proračunu. Grad planira ove godine prodati imovinu vrijednu 17.713.925 kuna. S druge strane planira prihode od Primitaka (iz drugih proračuna i izvora) od samo 3.782.000 kn. Odnos prihoda od prodaje svoje imovine i primitka naravno govori o sposobnosti i kvaliteti gradske uprave. Tako mi se čini da Grad ne mora prodavati svoju imovinu zbog dvostrukog plaćanja vijećnice već da bi mogli isplaćivati vlastite plaće.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
56 # Mate i TikaFranko 2019-05-13 12:41
Citat Franz:
S druge strane planira prihode od Primitaka (iz drugih proračuna i izvora) od samo 3.782.000 kn. Odnos prihoda od prodaje svoje imovine i primitka naravno govori o sposobnosti i kvaliteti gradske uprave. Tako mi se čini da Grad ne mora prodavati svoju imovinu zbog dvostrukog plaćanja vijećnice već da bi mogli isplaćivati vlastite plaće.
Jasno to nema veze. Jer ipak 2,8 milijuna kuna je samo 75% godisnjih primanja.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
327 # ;)gost 2019-05-13 12:52
...I to je manje od polovice troška za intelektualne/o dvjetničke usluge koje GML godišnje plaća..,,
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # Onda ni nema problema?Franko 2019-05-14 11:32
Citat gost:
...I to je manje od polovice troška za intelektualne/odvjetničke usluge
koje GML godišnje plaća..,,
Iznos predvidjen za Kadin je jos manji dio iznosa troska za intelektualne/o dvjetnicke troskove.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
020 # Trolanjegost 2019-05-14 15:57
Citat Franko:
Citat gost:
...I to je manje od polovice troška za intelektualne/odvjetničke usluge
koje GML godišnje plaća..,,
Iznos predvidjen za Kadin je jos manji dio iznosa troska za intelektualne/odvjetnicke troskove.
A zašto se tu raspravlja o iznosu radova, a ne o samovolji i opravdanosti zahvata u prostor bez da se uključi javnost? Ovo je čisto trolanje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Jadna upravaWD 40 2019-05-16 08:52
Citat gost:
A zašto se tu raspravlja o iznosu radova, a ne o samovolji i opravdanosti zahvata u prostor bez da se uključi javnost? Ovo je čisto trolanje.
Kadin je jedan od doprinosa gradske uprave Prvog od 1000 što je hrvatska javna uprava po kvaliteti na neslavnom 35. mjstu među 38 zemalja.
tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
042 # Besmisleni plan upravljanja pomorskim dobromPovršna upraviteljica plaža 2019-05-12 15:51
Nebrojeno je članaka i komentara na ovoj stranici o kapacitetima gradonačelnice i njenog Jedinstvenog upravnog odjela. Tema članka su radovi na plaži Kadin za koju Anina glasnogovornica kaže da su "teški" približno dva milijuna kuna ali je zato u proračunu predviđeno 2.200.000 kuna za iste radove. Naravno oda su predvidjeli i nepredviđene radove. Od takve glasnogovornice naravno ne treba očekivati preciznu informaciju, kao što ni od gradonačelnice ne treba puno očekivati. Iako ne treba očekivati puno od takve gradonačelnice bilo bi za očekivati da je te radove ipak predvidjela u Godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom za 2019. godinu. Ali nije. Dakle najveće ulaganje u na pomorskom dobru u 2019. g. uopće nije predviđeno u Godišnjim planou za 2019. koji je objavljen u službenim novinama PGŽ 46/2018. dana 29. prosinca 2018. ??? U objavljenom Godišnjem plan predviđeno je ukupno ulaganje dakle na svim plažama, prirodnim i uređenim u iznosu od 1.890.000 a od toga:
-805.000,00 kn za održavanje i uređenje plaža, šetnica i podmorja,
-130.000,00 kn za plaćanja utroška vode na plažama,
-500.000,00 kn za urbanu opremu na plažama i
-430.000,00 kn za čišćenje plaža, šetnica i uvala.
Za rad Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja predviđa se utrošiti 25.000,00 kn.
Iako je u proračunu predviđeno za Kadin 2.200.000 u Godišnjme planu se ti radove ne planiraju. Ima li tko normalan u GML? Dokle misle da svojom nesposobnošću maltretirati i terorizirati svoje građane.

Naravno i onih 25.000 kuna će međusobno podijeliti istaknuti doličnici koalicije na vlasti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
124 # Besmisleni plan upravljanja pomorskim dobromgost 2019-05-16 16:15
Treba vratit Garia na vlast, on je to bolje vodio.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
317 # Blefergost 2019-05-16 16:26
On je bolje blefirao. Inace nema razlike.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
416 # Blefergost 2019-05-16 17:11
Gari je barem znao odabrati građevinskog partnera kakvog se samo poželjeti može.
:lol: :lol: :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # obljetnicagrađanin 2019-05-17 10:13
Za 4 dana slavimo dvije godine otkako je ova garnitura sjela na vlast. Možemo li podvući crtu i napraviti nekakvu rekapitulaciju što su to građani dobili u ove dvije godine?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Manikirani srednji prstGranulom 2019-05-17 13:30
Citat građanin:
Za 4 dana slavimo dvije godine otkako je ova garnitura sjela na vlast. Možemo li podvući crtu i napraviti nekakvu rekapitulaciju što su to građani dobili u ove dvije godine?
To je barem lako. Pogledaj sliku uz početak članka. To smo dobili od garniture na vlasti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # figa u džepuRDx 2019-05-17 14:40
Citat građanin:
Za 4 dana slavimo dvije godine otkako je ova garnitura sjela na vlast. Možemo li podvući crtu i napraviti nekakvu rekapitulaciju što su to građani dobili u ove dvije godine?
zanimljivo je čitati ove članke sa odmakom od dvije godine...


otoci.net/.../...


otoci.net/.../...


otoci.net/.../...


otoci.net/.../...


otoci.net/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Odlučno i senzibilnogost 2019-05-17 15:12
Nedić: "Jedna od žena koje su nas iznenadile odlučnošću koja nije lišena senzibilnosti" :lol:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
92 # Mudro zboriMedić 2019-05-17 15:25
Eto, ima i Nedić ponekad pravo...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # Odlučno recitiranjegost 2019-05-17 15:35
Citat Medić:
Eto, ima i Nedić ponekad pravo...
A kako je to ona kao Garijev fikus mogla pokazati odlučnost? Odlučnim glasom je recitirala ono što joj je bilo naređeno da recitira? Imala je pod Garijem isto toliko ovlaštenja koliko sada Nedić ima kod nje. A to je ništa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Poslušnički konsenzusGranulom 2019-05-18 08:44
Citat RDx:
Citat građanin:
Za 4 dana slavimo dvije godine otkako je ova garnitura sjela na vlast. Možemo li podvući crtu i napraviti nekakvu rekapitulaciju što su to građani dobili u ove dvije godine?
zanimljivo je čitati ove članke sa odmakom od dvije godine...
Pročitao sam ih. Hvala što si nas podsjetio na poziv gradonačelnice svim vijećnicima na konsenzus i suradnju te da "otvoreno predlažu, hvale i kritiziraju ...." Vijećnici su taj njen poziv prihvatili, pa ju hvale tako zdušno da ne razlikuješ vladajuću većinu od oporbe, a konsenzus i suradnja su se sveli na bezpogovornu poslušnost. Ne znam što vijećnici time dobivaju, ali mi građani smo zaista dobili ovo:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # kilo mozga 2 markesudimo o vašim nedjelima 2019-05-18 09:11
"Služba smo ljudima i to na mora biti misao-vodilja. Nažalost, stvorili smo ružnu sliku o ljudima koji se prihvaćaju dužnosti i o njihovom nepoštenju. U nikakvim izopačenim djelima nećemo sudjelovati, niti biti dio takvih odluka. Sudite nas po našim djelima", kazao je Živković, obrativši se potom i na talijanskom jeziku.

Prošli saziv je jednoglasno predao Čikat rusima.
Ovaj saziv je, doduše ne jednoglasno, podržao golf projekt na Mataldi, svjesni činjenice da će građani "koji nemaju sreće" radi toga dobiti rak.

Pojedini vijećnici kao da su kupili mozak na stečajnoj dražbi izvjesnog istarskog brodogradilišta .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Dabome da ćemo vas suditi po vašim djelima.Karcinom 2019-05-18 17:36
Citat sudimo o vašim nedjelima:
"Služba smo ljudima i to na mora biti misao-vodilja. Nažalost, stvorili smo ružnu sliku o ljudima koji se prihvaćaju dužnosti i o njihovom nepoštenju. U nikakvim izopačenim djelima nećemo sudjelovati, niti biti dio takvih odluka. Sudite nas po našim djelima", kazao je Živković, obrativši se potom i na talijanskom jeziku.

Prošli saziv je jednoglasno predao Čikat rusima.
Ovaj saziv je, doduše ne jednoglasno, podržao golf projekt na Mataldi, svjesni činjenice da će građani "koji nemaju sreće" radi toga dobiti rak.
Živković se zaklinjao da u nikakvim izopačenim djelima neće sudjelovati, niti biti dio takvih odluka, a onda je njegov pajdo Andrino Maglievaz (IDS) izjavio je da s Vijeća "treba poslati snažnu poruku Županiji i Vladi da želimo golf", iako je svjestan činjenice da će građani koji nemaju sreće radi njihove snažne poruke da žele golf dobiti rak. Naravno da ćemo vas suditi po vašim djelima!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # Čorbast pasulj volemOdjel za neurokirurgiju 2019-05-17 16:40
Citat građanin:
Za 4 dana slavimo dvije godine otkako je ova garnitura sjela na vlast. Možemo li podvući crtu i napraviti nekakvu rekapitulaciju što su to građani dobili u ove dvije godine?
Prošle su dvije godine rezanja torti, dijeljenja pinci i sipanja graha iz šupljeg u prazno. Sad nas čekaju još dvije godine u istom ritmu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
015 # Apokalipsa jučer, danas, sutraStečajni upravitelj 2019-05-17 17:05
4 godine su projektirali Studenac, sada će im trebati još 4 godine da naprave tih 200 metara ulice. Do ljeta namjeravaju napraviti pola, a drugu polovicu će raditi tko zna kad.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
012 # jedan od većih uspjehafejsbuk 2019-05-17 18:47
Citat Odjel za neurokirurgiju:
Citat građanin:
Za 4 dana slavimo dvije godine otkako je ova garnitura sjela na vlast. Možemo li podvući crtu i napraviti nekakvu rekapitulaciju što su to građani dobili u ove dvije godine?
Prošle su dvije godine rezanja torti, dijeljenja pinci i sipanja graha iz šupljeg u prazno. Sad nas čekaju još dvije godine u istom ritmu.
išli su se čoporativno slikati u Brisel
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # sjaši Kurta da uzjaši Murtamario 2019-05-17 16:43
Zar nije prema Sporazumu nakon 2 godine mandata trebalo doći do promjene na mjestu predsjednika GV ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # sjaši Kurta da uzjaši Murtagost 2019-05-18 09:09
Treba vratiti Garia, on je barem znao odabrati građevinskog partnera kakvog se samo poželjeti može.
:lol: :lol: :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # s konja na zlatno teleAron 2019-05-18 10:20
Citat gost:
Treba vratiti Garia, on je barem znao odabrati građevinskog partnera kakvog se samo poželjeti može.
:lol: :lol: :lol:
Ja bih sve to poslao u Brisel, tamo će napraviti najmanje štete.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
7 0 # kome zvona zvoneotočan 2019-05-18 11:28
Citat Aron:
Ja bih sve to poslao u Brisel, tamo će napraviti najmanje štete.
U Brisel vjerojatno ide Đanino kao jedini predstavnik Kvarnerskih otoka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Štetočine u Briselgost 2019-05-18 11:42
Citat otočan:
Citat Aron:
Ja bih sve to poslao u Brisel, tamo će napraviti najmanje štete.
U Brisel vjerojatno ide Đanino kao jedini predstavnik Kvarnerskih otoka.
I zato mi puca ona stvar. Dobro za njega, niš koristi za mene. Ali dobro za kvarnerske otoke jer im od tamo neće moći praviti štetu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # ...RDx 2019-05-18 12:03
Citat otočan:
U Brisel vjerojatno ide Đanino kao jedini predstavnik Kvarnerskih otoka.
samopromocija? :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # pitaj GoogleJocker 2019-05-18 10:01
„Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa/projek ata/manifestaci ja nezavisno je stručno ocjenjivačko tijelo koje mogu sačinjavati predstavnici Grada, Istarske županije, znanstvenih i stručnih institucija i nezavisni stručnjaci za područja obuhvaćena prioritetnim područjima javnog poziva/natječaj a, a imenuje ga Gradonačelnik na prijedlog nadležnog upravnog odjela." (citat iz članka 29. gradskog Pravilnika).

Kako očekivati da članovi odbora i povjerenstava budu stručni i nezavisni, kada ni stručne službe Grada ne znaju napisati dokument bez uporabe Googla.
Prošle godine su nezakoniti ispravak Odluke o porezima kopirali od Grada Kastva, a ovaj Pravilnik o financiranju programa/ projekata / manifestacija od interesa za opće dobro kopirali su od Grada Pazina.

Sve mi se čini da više vremena provode na internetu, nego što koriste vlastiti mozak.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # Prepisivačigost 2019-05-18 14:26
Citat Jocker:
Kako očekivati da članovi odbora i povjerenstava budu stručni i nezavisni, kada ni stručne službe Grada ne znaju napisati dokument bez uporabe Googla.
Prošle godine su nezakoniti ispravak Odluke o porezima kopirali od Grada Kastva, a ovaj Pravilnik o financiranju programa/ projekata / manifestacija od interesa za opće dobro kopirali su od Grada Pazina.
Sve mi se čini da više vremena provode na internetu, nego što koriste vlastiti mozak.
Možda je dobro što koriste internet umjesto vlastitog mozga, jer na internetu se ipak nađe dosta korisnih stvari. A prepisivačka djelatnost je već uhodana hdz-ovska praksa.

volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # ??zbunjeni građanin 2019-05-18 22:15
A po čemu su onda prvi od 1000?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Ko prvi, njegova titulaS 2019-05-19 16:25
Citat zbunjeni građanin:
A po čemu su onda prvi od 1000?
Prvi su po tome što su se prvi dosjetili da se proglase prvim od 1000 :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

galerije1

mi-logo
wonline
yrno
Vremenska prognoza
za Lošinj


Članak 69. Ustava RH

Volim LošinjSvatko ima pravo na zdrav život.
Volim LošinjDržava osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Volim LošinjSvatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

setnja

ubojstvoborocid

ZADNJI KOMENTARI

 • Sport u znaku podvodnog ribolova i karatea

  Isla 21.05.2019 01:09
  Sport u znaku podvodnog ribolova i karatea
  Here is my web page free fullz posted in forum: acafonungali.mihanblog.com/... /...
   
 • »Država se mora brinuti za sve svoje državljane ...«

  Juan 21.05.2019 00:01
  »Država se mora brinuti za sve svoje državljane ...«
  WOW just what I was searching for. Came here by searching for free fortnite account ...
   
 • Satirički prilozi

  tuljan 20.05.2019 23:15
  mali od kužine
  šta če mu Arsen kada ima sada Marieta, em je mlađi, em je bolji u matematici.
   
 • Satirički prilozi

  gost 20.05.2019 23:10
  mali od kužine
  i Arsen nije pozvan. :o
   
 • Satirički prilozi

  gost 20.05.2019 17:56
  Obrt za prodaju muda marjanovih
  Plitvičko jezero govana kao metafora Hrvatske kakvu je stvorio HDZ Jezero govana na Plitvicama ...
   
 • Satirički prilozi

  gost 20.05.2019 17:38
  besplatan ručak
  Besplatan ručak postoji: Kad ti ga netko drugi plati. A Gariju, njegovim prijateljima i ...
   
 • Satirički prilozi

  škveranin 20.05.2019 15:00
  lijepa poruka škveranima
  Ovo preseravanje jednog ministra je lijepa poruka našim gladnim škveranima u Uljaniku i ...
   
 • Satirički prilozi

  BiP 20.05.2019 09:43
  Neugodni svjedoci
  Čim je zasjeo na vlast okupio je kliku svoju pouzdanika i rješio se neugodnih svjedoka o ...
   
 • Satirički prilozi

  Brand manager 20.05.2019 09:17
  Dim i magla
  Besplatna reklama za bratov biznis. Tipično za hadezejski nepotizam. Đurđa je napustila ...
   
 • Satirički prilozi

  Gogo 19.05.2019 20:19
  mali od kužine
  I fali Goci.
   
 • Satirički prilozi

  Tin 19.05.2019 19:14
  Rin Tin
  i.imgur.com/OapCSY9.jpg (http://i.imgur.com/OapCSY9.jpg)
   
 • Satirički prilozi

  gost 19.05.2019 17:53
  Brat bratu drži štangu
  Besplatna reklama za bratov biznis. Tipično za hadezejski nepotizam.
   
 • Satirički prilozi

  Bepo 19.05.2019 17:18
  pamti pa vrati
  A di su lošinjski HDZ-ovci koji su stvorili Garija ?
   
 • Satirički prilozi

  Provizija 19.05.2019 16:37
  Nije mukte
  Sav jad i bijeda. Vidi se ko je kome kooperant ko je direktor i tko uzima proviziju. Ovi ...
   
 • Razvoj civilnog društva ili razvoj klijentelističke mreže?

  S 19.05.2019 16:25
  Ko prvi, njegova titula
  Prvi su po tome što su se prvi dosjetili da se proglase prvim od 1000 :lol:
   
 • Satirički prilozi

  D.o.o. 19.05.2019 15:29
  Džebić
  Đurđa je upravo izašla Džebiću pomoći iskrcati pijaču donaciju dobavljača Jadranka trgovine ...
   
 • Satirički prilozi

  IQM 19.05.2019 15:26
  A gdje je Đurđa
  Svi su na broju, jedino fali Đurđa
   
 • Satirički prilozi

  Sz 19.05.2019 14:31
  To je od ludih gljiva
  Ja bih prije rekao da se tamo jelo lude gljive. Tko bi pri čistoj svijesti napisao, a ...
   
 • Satirički prilozi

  gost 19.05.2019 14:22
  remek djelo ulizivačkog novinarstva
  Bila je to nenadmašiva kič predstava, ali zahvaljujući samo dirljivom poetskom izviješću. Vidi ...
   
 • Satirički prilozi

  osteria 19.05.2019 11:29
  veranda
  Kako god Gari je ovom proslavom rođendana nadmašio Kolindinu proslavu u Svetom Jakovu.
   
 • Satirički prilozi

  AA support 19.05.2019 10:35  
 • Satirički prilozi

  Vadim 19.05.2019 09:53
  48+
  Kad su meni zadnji put novinari upali na proslavu rođendana, rekao sam im nikad više.
   
 • Satirički prilozi

  RDx 19.05.2019 09:41
  %%%
  nisam upoznat, što je to zadnje "rasturio"?
   
 • Satirički prilozi

  CC 19.05.2019 09:32
  Sretni i Gari i Cappelli
  Ali s ovom reklamom su zaista Sretni i Gari i Cappelli, kako naslov reklame kaže :lol: Sreću ...
   
 • Satirički prilozi

  Goblin 19.05.2019 08:09
  Rasturačko novinarstvo
  A ne može ni postati ministar bez dosadnih novinara. Sudeći po "rukopisu" ovo piskaralo što ...
   
 • Satirički prilozi

  Chef 19.05.2019 07:33
  ###
  Baš su dosadni ti novinari, čovjek više ni vlastiti neokugli rođendan ne može proslaviti ...
   
 • Razvoj civilnog društva ili razvoj klijentelističke mreže?

  zbunjeni građanin 18.05.2019 22:15
  ??
  A po čemu su onda prvi od 1000?
   
 • Satirički prilozi

  može se 18.05.2019 20:33
  mukte je mukte
  ovogodišnjeg otvaranja terase Ostarije Veranda. No dobro, nije mu bilo baš tako naporno ...
   
 • Međunarodni dan muzeja u Lošinjskom muzeju

  Snartansob@ 18.05.2019 20:12
  Međunarodni dan muzeja
  Trebao je biti ,međunarodni dan muzeja uvijek je besplatan!
   
 • Razvoj civilnog društva ili razvoj klijentelističke mreže?

  Karcinom 18.05.2019 17:36
  Dabome da ćemo vas suditi po vašim djelima.
  Živković se zaklinjao da u nikakvim izopačenim djelima neće sudjelovati, niti biti dio ...