Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Golf igrališta: »Rukuj s oprezom!«

Korisnička ocjena:  / 6
LošeNajbolje 

golfNa dnevnom redu sjednice zakazane za 17. lipnja razmatrat će se prijedlog da se Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja očituje na način da daje podršku inicijativi investitora Jadranka d.d. za donošenje Odluke o pokretanju izmjene i dopune Prostornog plana PGŽ u cilju realizacije izgradnje kombiniranog golf igrališta Matalda, Punta Križa, uz aktivno sudjelovanje nadležnih tijela Grada u svim aktivnostima i procedurama koje slijede radi konačnog definiranja uvjeta gradnje i oblikovanja potrebne dokumentacije. Stoga objavljujemo ovaj napis kako bi građane informirali o svemu što će vijećnici morati uzeti u obzir pri razmatranju ovog prijedloga.

Ideja o golf igralištima kao jednom od najprivlačnijih mamaca za tzv. kvalitetne inozemne turiste ima solidnu stratešku podlogu. Potrošački profil golfera je visok, a rekreacijski golf najveći je svjetski turistički fenomen zadnjih tridesetak godina. Europu drži "u groznici" tek zadnjih desetak, i to s još uvijek nezadovoljenom potražnjom. Kad se uz neke druge faktore, uzme u obzir blaga klima koja na Jadranu omogućava dugu sezonu igranja, uvađanje golfa u turističku ponudu Hrvatske doista se može činiti kao potez velikog potencijala. No, to što nas je, zbog političko - povijesnih okolnosti, golfomanija (i megalomanija) do sada zaobišla za Hrvatsku bi mogla biti skrivena sreća. Čarobni ključić golfa izrađen je, naime, od otrovne legure - ne samo figurativno - i novom korisniku ga je potrebno uručiti s etiketom "Rukuj s oprezom!".

Ekološki rizici
Golf igralište je u potpunosti umjetna tvorevina. Kako samo po sebi prirodno ne postoji, ono se izgrađuje, i to narušavajućim zahvatom u prirodu kojim se mijenja prirodni tloris (da bi ga se adaptiralo kriterijima igre), prirodna vegetacija (krčenjem potrebnih površina za nasađivanje modificiranih travnjaka), mjestimično prirodna morfološka struktura tla (da bi se na određenim mjestima stvorili uvjeti za zahtijevanu vrtlarsku kozmetiku) i prirodni tokovi površinskih voda (kako iz funkcionalnih tako i iz "estetskih" razloga). Jednom izgrađeno, golf igralište zahtijeva izuzetno pažljivo i stalno održavanje jer o tome ovisi trajanje njegove umjetno stvorene čari i atraktivnosti za posjet golf igrača. Za to održavanje potrebne su goleme količine vode i hortikultura u kojoj se, konvencionalno, primjenjuju velike količine umjetnih gnojiva, pesticida itd. Za izgradnju jednog golf kluba, s igralištem i svom uobičajenom infrastrukturom, potrebna je površina i do 100 hektara zemlje. Uzevši u obzir spomenuto, utjecaj na okoliš je neizbježan.

U današnje je vrijeme dokazano i prihvaćeno da je taj utjecaj s inherentno dalekosežnim ekološkim posljedicama, bio u mnogočemu, a u mnogočemu i nadalje ostaje, potencijalno štetan.

Štete i moguće opasnosti prouzročene beskrupuloznom izgradnjom i konvencionalnim načinom održavanja golf igrališta u zadnjih su petšest godina došle u središte zanimanja nacionalnih i međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša. Evidentirane posljedice i zaključci brojnih znanstvenih studija danas omogućuju generalizacije u tri glavne sfere ekološkog utjecaja:

(a) izgradnja golf igrališta uništava endemsku bioraznolikost flore i faune šireg (tj. ne samo igrališnog) pojasa, a na mnogim je lokacijama prouzročila rašumljavanje i eroziju graničnih zemljišta širokog opsega;
(b) golema količina vode potrebne za zalijevanje travnjaka, disproporcionalno ekonomskom efektu od golfa, smanjuje raspoložive vodne resurse nauštrb područne agrikulture i osobne potrošnje lokalnog stanovništva, što se posebno drastično manifestira u vodom siromašnijim područjima;
(c) umnogostručena primjena umjetnih gnojiva te germicida, herbicida i pesticida potrebnih za konvencionalnu vrtlarsku kozmetiku golf igrališta u velikoj mjeri zagađuje zemljište. U slučaju neadekvatne kontrole tokova i konačnih destinacija odljevnih voda s golf igrališta, to može u graničnom pojasu dovesti do zagađivanja izvora pitke vode i agrarnih površina.

O tome se ne govori na velika zvona, no tridesetgodišnja povijest rekreacijskog golfa nije samo priča o svijetlim perspektivama turističkih poduzetnika, nego i ekološka i sociološko-ekonomska horror story. U Japanu, koji je sedamdesetih bio potpuno "pomahnitao" za golfom, u narednih je desetak godina bilo izgrađeno oko 1500 golf igrališta (danas ih je više od 2000), što je rezultiralo smanjenjem šumskog prostora takvih razmjera da je Japan danas ovisan o uvozu drvne građe i drvnog repromaterijala. Usto, mnoga vodocrpilišta u Japanu danas upotrebljavaju natprosječnu količinu klorina u tretmanu pitke vode zbog raširenih algi u rezervoarima što je posljedica nitrogena i fosfora u kišnim vodama koje se slijevaju s obližnjih golf igrališta. Ima izvješća i o masivnom ugibanju ribe u komercijalnim mrijestilištima također zbog zagađivanja vode s golf igrališta.

U omiljenim golf destinacijama japanskih i američkih turista na Malajskom poluotoku, Polineziji i Filipinima (gdje zbog klimatskih uvjeta jedno golf igralište od 18 rupa dnevno troši po 5000 prostornih metara vode, što je dovoljno za oko 60.000 tamošnjih seoskih stanovnika, a upotreba kemikalija po igralištu iznosi i do 4 tone godišnje) zbog pomanjkanja vode za navodnjavanje i zagađenih okolnih zemljišta krajem osamdesetih godina došlo je do masovne gladi i migracije seljaštva u gradska područja. To je dalo posebni zamah tzv. globalnom antigolf pokretu, koji je 1996. godine prihvaćen na Svjetskom summitu za hranu, na kojem je istaknuto da "golf krade hranu iz ljudskih ustiju". U SAD i Kanadi se zadnjih desetak godina troši na milijune dolara na "korekcije" sistema odljevnih voda s golf igrališta, a nakon serija uspješnih tužbi za odštete zbog zagađivanja okoliša, u području osiguranja se čak razvio specijalizirani sektor za ekološke i zdravstvene rizike golf igrališta i igrača.

Iako se svemu tome u Europi dosad pridavalo relativno malo pažnje, stvari se konačno mijenjaju. Posebno je aktivan u tom pogledu European Christian Environmental Network (ECEN) čiji "Turistički i okolišni dosje" identificira golf igrališta kao jedan od glavnih uzročnika ekoloških problema prouzročenih turizmom. Da se ne radi samo o litanijama "zelenih" najbolje svjedoče službeni dokumenti Svjetske organizacije Program za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP) u kojima je ukazano na negativne i štetne utjecaje "golf resorta", i to posebno na okoliš "u ih u blizini zaštićenih predjela ili predjela čiji su resursi (vode) ograničeni".

U kontekstu izloženog neminovno se nameće pitanje je li pri izboru lokacija za predviđenu izgradnju golf igrališta u Hrvatskoj bio dovoljno savjesno i pomno procijenjen rizik od mogućih negativnih i/ili štetnih ujecaja na okoliš tih lokaliteta, i to posebno u jadranskom pojasu? Za usporedbu, u Kaliforniji npr. jedno golf igralište od 18 rupa troši i 3000 m3 vode dnevno (dovoljno za osobnu upotrebu oko 15.000 stanovnika) te čak do 2 tone kemijskih gnojiva, herbicida i pesticida godišnje. U primjeru jadranskog pojasa radi se, dakle, kako o pitanju dovoljnih količina vode, tako i o pitanju odljevnih voda koje će se zagađene kemikalijama stjecati i otjecati - gdje i kamo? Ovo pitanje ima posebnu težinu u kraškim predjelima. Morfološke karakteristike kraša su poznate i ovdje ih nije potrebno isticati. Opasnost za okoliš je nedvojbena - no je li to poznato svima kojih bi se to moglo ticati?

Premda gotovo 90 posto kemikalija koje se na golf igrališta nanose sprejanjem završava u zraku (za što se danas pretpostavlja da je uzrok respiratornih bolesti te kožnih i očnih upala koje su abnormalno česte kod profesionalnog terenskog osoblja na golf igralištima), pretežni dio ih se na golf igrališta aplicira u krutom i u tekućem stanju. Za neke se zna da su kancerogene, a za neke da napadaju živčani sustav i izazivaju poremećaje u endokrinom sistemu i hormonima. Toksičnost nekih kemikalija koje se primjenjuju u konvencionalnom održavanju golf igrališta danas nije više upitna. U primjeru kraša se stoga ne bi smjelo prepustiti nagađanju gdje bi vode koje otječu s nekog golf igrališta mogle završavati. Idealno bi bilo da otječu izravno negdje li dubinu, ali što ako nađu put u neki izvor pitke vode ili u neku obradivu vrtaču s povrćem? I kako će se to kemijsko zagađivanje odražavati na floru i faunu tog jedinstvenog područja ako ne bude strogo kontrolirano?

Na upit "golf course-pollution" (golf igralište - zagađivanje), internet tražilica Google nudi izbor od oko 25.700 linkova. No, ne radi se samo o jednostranim, negativno - kritičkim napadima na golf kao opasnog krivca za zagađivanje okoliša. Dobar dio tih linkova odnosi se i na problematiku minimiziranja zagađivanja okoliša uvažavanjem kriterija za izbor lokacije te pronalaženjem i primjenom novih metoda izgradnje i održavanja golf igrališta. Iako je ocjena štetnog utjecanja golf igrališta na okoliš donekle još uvijek predmet kontroverzija (u ekstremima s jedne strane "paranoje ultrazelenih", a s druge "beskrupoloznog" golf-biznisa i fanatičnih igrača), dokazi o počinjenim štetama su danas daleko prevagnuli. Svijest o potrebi zaštite okoliša danas se odražava kako u zakonskoj tako i u drugoj regulativi.

U vezi s posljednjim vrlo je značajno djelovanje ekološkog ogranka Europskog golf saveza (EGA) nazvanog "Odani zelenom" (Committed to Green). Platforma tog programa temelji se na prihvaćanju da su "golf igrališta visokorelevantna u raspravi o okolišu zbog površine (zemlje) koju obuhvaćaju i (svojih) ekoloških atributa" i da golf, između ostalog, ima "značajnu ulogu u industriji turizma". Glavni ciljevi programa "Odani zelenom" su razvijanje svijesti o ekološkoj problematici golf igrališta, usvajanje preporuka za najbolju praksu u njihovom održavanju, širenje djelovanja među europskim golf organizacijama i vodećim organizacijama te stručnjacima za zaštitu okoliša. U sadržaju programa također je istaknuto da će njegova uspješnost i vjerodostojnost ovisiti ne samo o striktnoj primjeni tehnoloških kriterija nego i o njegovoj transparentnosti i objektivnosti, zbog čega će pri njegovoj primjeni biti potrebno "povezivanje sa širokom mrežom partnera, uključujući nevladine organizacije (NGOs) i institucije kako bi se postigla potrebna nepristranost i verifikacija."

Koja je cijena istarskog iskoraka?
Gdje je tu Hrvatska? Golf igralištima praktički još netaknuta, a time i bez iskustva, dok njeni turistički planeri imaju zamagljene vizije da je razviju u golf-magnet kako bi tim "sadržajem" privukla "kvalitetne" turiste. U svemu tome turistički tisak jednostrano i profesionalno sumnjivo navija o toj "nasušnoj potrebi", bez relevantne analize ekonomskih učinaka i bez osvrtanja na ekološku problematiku. Ideja o golfu u Hrvatskoj, što je spomenuto na početku, nije sasvim bez osnove, no - kako nas pučka mudrost upozorava - svaka medalja ima dvije strane.

Poticaj za ovaj članak bila je nedavno objavljena vijest da su u Istri predviđene 22 lokacije za golf igrališta te da će se već ove zime "naveliko kopati po Istri i graditi (ih se) pet ili šest." Predviđa se da će "Istra biti jedna od najljepših golf destinacija u Europi". Bez sumnje. Ali po koju cijenu svega ostalog što danas, bez golf igrališta, čini Istru jednom od najljepših turističkih destinacija u Europi? Ako je suditi po objavljenim izvješćima o protekloj sezoni, unutrašnjost Istre je pred procvatom upravo zbog ekološko savjesnih oblika turizma koji su izazvali najveći entuzijazam gostiju i otvaraju sjajan potencijal - agroturizam, etnoturizam, gastroturizam, vinske ceste, bike-staze, kulturni turizam. Ideje o istarskom golfskom El Doradu od dvadesetak igrališta u to se teško uklapaju. Kad se uzme u obzir potrebna infrastruktura (novi hoteli, ceste, vodovodna mreža, parkirališta itd.), čak i manje od polovice broja predviđenih igrališta moglo bi imati ne samo golem utjecaj na prirodni okoliš, nego i na društveno, kulturno i turističko autohtono biće Istre. Takav zahvat u ekološku i društveno-ekonomsku strukturu ne bi se smio prepustiti turističkim planerima, a da pučanstvo potencijalnih golf lokacija nije u dovoljnoj mjeri informirano i ima mogućnost da o tome kaže svoju riječ.

Kako izbjeći zamke
SAD, odakle pišem, su u tome vjerojatno najdalje došle. Dio ekološke problematike golf igrališta u Americi je obuhvaćen zakonskom regulativom. Konkretno, u Water Management Act(s), tj. zakonima pojedinih saveznih država o upravljanju resursima vode, određuju se kriteriji o dopuštenim količinama crpljenja podzemnih i površinskih voda u svrhu zaštite susjednih izvora, močvara, ribnjaka i endemske faune, a drugi zakoni donose pravila o zaštiti okoliša od kemijskog zagađivanja (provedbe tih zakona su u ingerenciji državnih ministarstava za zaštitu okoliša). Općinskom regulativom se vrlo detaljno propisuje praktički sve ostalo - od kriterija za dizajn igrališta i njegovu izgradnju, drenaže upotrijebljene vode, odljeva s parkirališta golfskog voznog parka, skladištenja umjetnih gnojiva i pesticida, postkonstrukcijskog tekućeg održavanja igrališta i njegove infrastrukture itd. do kontrolnih mehanizama za poštovanje ne samo svega propisanog nego i predloženog. Predložena izgradnja golf igrališta danas je u SAD predmet javne rasprave lokalne zajednice. Rezultat? Izdavanje dozvola za izgradnju u zelenim pojasevima u blizini naselja ili u ekološko vrijednim prirodnim područjima sve je rjeđe. Kao alternativne lokacije danas se predviđaju zasuta, neaktivna smetlišta (tzv. landfills), napuštena smetlišta industrijskog otpada te pješčare, kamenolomi i zemljišta napuštenih rudnika.
Hrvatska se nalazi u "privilegiranoj" situaciji da može izbjeći ekološki danak koji su platile i plaćaju zemlje i područja u kojima su bila izgrađena golf igrališta prije nego što je opseg i doseg njihog negativnog ekološkog utjecaja počeo izlaziti na vidjelo. Danas imamo na raspolaganju već praktički pripremIjen instrumentarij suvremenih ekoloških mjera koje u zemljama visoke ekološke svijesti postaju propisi za golf igrališta - od kriterija za izbor njihovih lokacija do njihovih sadržajnih atributa (npr. maksimalno moguće zadržavanje endemske flore na travnjacima, primjena inovativnih tehnologija navodnjavanja i održavanja, zaštita graničnih pojaseva itd.), kao i savjesne, efikasne kontrole.

Pri donošenju odluka o izgradnji golf igrališta ne bi se stoga smjelo voditi računa samo o "višim interesima turizma" nego bi u tome zadnju riječ morale imati institucije za zaštitu okoliša i stunovništvo nu predloženim lokacijama. Čemu sve ovo isticati? Premda je u najavi o skorašnjem "velikom kopanju" po Istri bilo spomenuto da je Vlada RH nedavno prihvatila "ključni dokument kao preduvjet projekta gradnje golf igrališta", u entuzijazmu turističkih planera ne nazire se ni trag ekološke problematike povezane uz, golf, barem ne u javnim medijima. Više-manje sve što o golfu govore i pišu jest da je to "nova dimenzija" turističke ponude od koje Hrvatsku može očekivati samo najveće koristi.

Da li doista? Možda bi u taj entuzijazam za turistički golf u Hrvatskoj ipak trebalo unijeti dozu umjerenosti.

Kao prvo, gledano s ekološkog aspekta, čemu srljati u nepoznatu avanturu tolikom izgradnjom, tj. opsegom razaranja sadašnje prirode? Točno je da se mogu iskoristiti spomenute spoznaje i primijeniti suvremeni "instrumentariji" ekološke zaštite, no kraš je zbog svojih specifičnosti u tom pogledu još uvijek nepoznanica. (Kao i more: nove studije upozoravaju na uništenu bioraznolikost u priobalnim područjima koraljnih otoka u neposrednoj blizini golf igrališta.)

Drugo, s ekonomskog aspekta se pokazalo da je čista financijska dobit koja rezultira iz golf igrališta u turističkim golf destinacijama daleko manja, a možda i upitna, kad se uzme u obzir da troškovi održavanja povezane infrastrukture te ekološka cijena hortikulturnog uzdržavanja igrališta, utrošene vode i energije padaju na teret lokaliteta.

Treće, u kojem smjeru ide svjetski trend popularnosti golfa? Europa je još uvijek na uzlaznoj krivulji, no Amerika - odakle je sve i krenulo - po svim indikatorima popušta. Očekivani novi golf bum - za koji se predviđalo da će kulminirati upravo ovih godina zbog (za turistički golf idealne) životne dobi američke "baby-boom" generacije - se izjalovio. Umjesto skokovitog rasta, broj golfera u SAD stagnira još od 1990. godine, što je teško pogodilo investitore u golf-resorte koji su u međuvremenu izgrađeni. Sada ih mnoge pokušavaju prodati u bescijenje; igrališta u mnogim novim golf-resortima su pusta usprkos drastično sniženim cijenama aranžmana - i unatoč svoj popularnosti Tiger Woodsa.

Za neka koja su bankrotirala našlo se rješenje - buldožerima su ih izravnali i na zemljištu koje je, natopljeno kemikalijama, izgubilo agronomski potencijal izgradili skladišta i šoping centre. Čeka li to i Europu 2010. ili 2020.? Možda vrijedi razmisliti...

Nadalje, kakav je današnji pristup europskih zemalja razvoju golf turizma? S već postojećim igralištima najagresivniji su Portugal, koji ih ima 59 i gradi 13, i Češka koja ih ima 23 i gradi 12. Italija sa 224 i Austrija sa 110 igrališta trenutno ih ne grade. Španjolska ih ima 247 i gradi 7. Slovenija ih ima 8 i gradi jedno. Za nas možda najzanimljivije, Grčka ima 5 igrališta i trenutno ne gradi ni jedno, a Turska ih ima 13 i gradi 3 (izvor: www.ega-golf.ch). U primjeru Španjolske i Italije, a djelomično i Austrije, treba uzeti u obzir aktivno igranje i interes za golf domaćeg stanovništva. Bez mora, stvar je razumljiva i ima smisla za Češku, a Slovenija je oprezna. U čemu je onda u tom pogledu zanimljivost Grčke i Turske? Grčka je, navodno, imala u planu od 1998. do 2003. izgraditi 30 novih igrališta, no stvar je očito zapela — zašto? Kod Turske (koja je u posljednje dvije-tri godine napravila sjajan turistički prodor u Americi pozicionirajući se primarno kao destinacija bogate povijesne i kulturne baštine, i to posebno helenističke) nije isključeno da je konzervativna što se tiče razvoja golfa upravo iz ekoloških razloga: ograničeni resursi vode te čuvanje agrikulturnih, šumskih i arheološki vrijednih površina.

Povijest izgradnje golf igrališta (drastičan primjer je Japan, no toga je bilo posvuda) ukazuje na to da taj biznis ima visok potencijal i za zagađivanje društvenog okoliša: beskrupulozni poduzetnici potkupljuju lokalne predstavnike vlasti, vladine dužnosnike i političare kako bi utjecali na vlasnike da im prodaju zemIjišta, i to što jeftinije, a nadležne inspektore da "zažmire" kad je to u interesu nižih troškova gradnje te održavanja golf igrališta s obzirom na mjere zaštite okoliša.

Članak je objavljen pod naslovom Turistički trezori ili ekološka prijetnja? u časopisu Ugostiteljstvo i turizam 2002. godine

Komentari: 

07 # Za golf spremnigolfer 2016-06-13 20:21
" Stoga objavljujemo ovaj napis kako bi građane informirali o svemu što će vijećnici morati uzeti u obzir pri razmatranju ovog prijedlog"
Mislim da če vjećnike brinuti jedino da ne budu zadnji kod dizanja ruku za :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # Zadnja točka dnevnog redaNatura 2000 2016-06-13 20:44
Citat golfer:
" Stoga objavljujemo ovaj napis kako bi građane informirali o svemu što će vijećnici morati uzeti u obzir pri razmatranju ovog prijedlog"
Mislim da če vjećnike brinuti jedino da ne budu zadnji kod dizanja ruku za :sad:
Čista formalnost. Zadnja točka dugog dnevnog reda kad svi žure kući, a odluka već donesena uz janjetinu. Komentar na Fb Čovjek po mjeri otoka:

Gradsko vijeće donosi odluku podrške projektu golfa na Punta Križi, za koji je od Primorsko-goran ske županije tvrtka Jadranka zatražila odgovarajuće izmjene u prostornom planu županije.

Gradonačelnik u svome prijedlogu odluke podrške navodi da je investitor dostavio sljedeće stručne podloge: “a) Studija- Istraživanje mogućnosti lociranja golfa koje su obradile planirani zahvat u odnosu na okoliš i prirodu, procjenu mogućnosti smještaja obzirom na aktualne osobitosti područja, mjere zaštite okoliša i prirode, prijedlog organizacije i namjene prostora, buduća ciljana istraživanja i analizu prostornih planova u odnosu na zahvat; b) Društveno-ekono msku opravdanost izgradnje sa analizom razvoja golfa kako grane turizma, tako i u kontekstu okoliša, prirodne i kulturne vrijednosti.”

Zanimljivo je da vijećnicima nije upućen niti jedan od tih materijala temeljem kojih bi trebali donijeti odluku, a zadnja rečenica obrazloženja “Svi materijali su podloge koje su nužne za studije i analize koje tek trebaju uslijediti.” ukazuje na to da ova odluka nema baš puno više temelja no što je želja investitora i financijska moć da pokrene glasačku mašineriju.

O dalekosežnoj odluci smještanja golfa na području Natura 2000, jednog od najvrjednijih područja na otoku, dakako da osim ovog nemuštog obrazloženja građanima nije ponuđeno nikakvo obrazloženje.

Ako je ovo obrazloženje na kraju zadnje, 22. točke dnevnog reda, dostatno vijećnicima da podignu ruke, ni u kom slučaju nije građanima, koji očekuju iscrpne informacije i koji ne prihvaćaju sintagme tipa eko golf, koje se plasiraju u medijima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # Ne stigne se ...Bili 2016-06-14 08:47
Citat Natura 2000:
Zanimljivo je da vijećnicima nije upućen niti jedan od tih materijala temeljem kojih bi trebali donijeti odluku, a zadnja rečenica obrazloženja “Svi materijali su podloge koje su nužne za studije i analize koje tek trebaju uslijediti.” ukazuje na to da ova odluka nema baš puno više temelja no što je želja investitora i financijska moć da pokrene glasačku mašineriju.
A zašto bi im ti materijali bili upućeni kad je predsjednik GV na tribini rekao da oni ne stignu materijale ni pročitati a kamoli o njima raspravljati?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Veliko fiinaleGariland 2016-06-14 22:27
Citat:
Gradonačelnik u svome prijedlogu odluke podrške navodi da je investitor dostavio sljedeće stručne podloge...Zanimljivo je da vijećnicima nije upućen niti jedan od tih materijala temeljem kojih bi trebali donijeti odluku...
Tko je tu lud, a kome noge smrde? I kolike su budale i dupelisci, donijet će tu odluku jednoglasno. Veliko finale bezobraštine na malom otoku zvanom Gariland. Treba uzeti jednu veliku metlu i sve ih pomesti u more.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # janjeća brigadafred 2016-06-13 22:03
Citat golfer:
" Stoga objavljujemo ovaj napis kako bi građane informirali o svemu što će vijećnici morati uzeti u obzir pri razmatranju ovog prijedlog"
Mislim da če vjećnike brinuti jedino da ne budu zadnji kod dizanja ruku za :sad:
Brinuti će ih samo da se pečena janjetina koja je na rasporedu poslije sjednice vijeća ne ohladi, jer hladna pečenka je nešto najgore što im se može desiti.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
52 # facepalmFacts Chech 2016-06-14 09:23
"U Japanu, koji je sedamdesetih bio potpuno "pomahnitao" za golfom, u narednih je desetak godina bilo izgrađeno oko 1500 golf igrališta (danas ih je više od 2000), što je rezultiralo smanjenjem šumskog prostora takvih razmjera da je Japan danas ovisan o uvozu drvne građe i drvnog repromaterijala ."

68.5% površine Japana je pokriveno šumama odnosno nekih 250.000 km2, i ako ćemo pretjerivat na potenciju, da je svako golf igralište 200 hektara odnosno 2km2 i da ima 3000 igrališta to je sveukupno 6000km2 površine što sigurno nije dovelo do ovisnosti Japana o uvoznoj drvnoj građi niti ikakvoj makroekološkoj katastrofi.

Osim toga zaljevanje igrališta sigurno neće ići vodom iz vodovoda, prvenstveno zbog financijskih razloga, da ne idemo dalje u razloge specifične za našu lokaciju.

Ako hoćete da Vas se ozbiljno shvati baratajte točnim i logičnim podacima inače ispadate ekstremistički čudaci i sami sebe diskreditirate ovakvim glupostima.

Razloga protiv golf terena ima dovoljno i bez da se barata polu i dezinformacijam a.

A još nisam ni pročitao tekst do kraja...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # Go, golf ...Pegula 2016-06-14 10:24
Citat Facts Chech:
Razloga protiv golf terena ima dovoljno i bez da se barata polu i dezinformacijama.
A još nisam ni pročitao tekst do kraja...
Da si čitao do kraja vidio bi da je članak objavljen prije 14 godina. Možda bi trebao pročitati ovo: www1.american.edu/TED/jpgolf.htm
Even though 67 percent of Japan's total land area is covered by forest, its forest products self-sufficienc y rate has fallen only 30 percent. Japan now must import much of the timber used in construction and the wood chips used for making pulp.
Forests serve as a kind of natural dam, storing rainwater in the leaves and soil. Natural water circulating from forests feeds rivers and streams. In contrast, golf courses have only one-fourth
the water retention capacity of an equivalent forest area. Most rainwater simply runs off the greens and fairways. This produces flooding downstream. On the contrary, the water flow to rivers and creeks downstream from golf links drops to a dribble during
periods of drought. During golf course construction, rainfall sends mud pouring from the barren ground into streams. This often makes the water inappropriate for agricultural or residential use... itd.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
61 # 2Facts Chech 2016-06-14 12:37
Pročitao sam još jednom i na ovom linku i opet kažem da je potpuna glupost, izgradnja golf terena nema apsolutno nikakav značajniji utjecaj na ukupnu količinu PROIZVODNJE drvne građe u japanu.

Površina svih golf terena u Japanu nije 1% ukupne površine pod šumama (ako uzmemo da je baš za svako moralo biti iskrčena šuma). Da ne govorim da su neka igrališta u sklopu urbanih sredina megalopolisa (znači zemljište koje nije niti bi bilo šuma), da su rađena na zemljištima koja bi možda bila građevinsko ili poljoprivredno i sl.

Druga stvar je da problem moramo gledat lokalno, istjecanje mulja u rijeku koja bi zagadila izvor pitke vode to nije u našem slučaju.

Probleme na koje ja želim odgovor je problem vode i kako oni planiraju naći i odakle dovoljnu kolićinu vode (desalinizatori , bunari?), problem umjetnih gnojiva i sl.

Opći problemi ili problemi Maldiva, Japana ili Škotske vezano za golf me ne zanimaju, zanimaju me konkretni lokalni problemi koje bi mogli imati.

Golf sam po sebi nije zlo niti smatram da bi jedan golf teren u kršu nepovratno nagrdio njegvou "autohtonu draž" (iako to je subjektivno, i iako sigurno postoje pametni ljudi/dizajneri koji bi mogli smislit nešto skladno koje bi pasalo u okoliš).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Marketinški monsunPegula 2016-06-14 13:36
To što ti kažeš da je neka tvrdnja potpuna glupost ne znači da je to zaista glupost, što mi daje puno pravo da se pouzdam u tvrdnje iz relevantnih izvora koji ne koriste emotivne izraze kao argumente.
No bila ta priča o japanskom uvozu drveta zbog golfa glupost ili ne, utjecaj izgradnje i održavanje golf terena na prirodni okoliš je nedvojben. Postavlja se pitanje raskoraka između političarskog fraziranja o održivom razvoju i prakse nekritičkog podržavanja dotoka kapitala za namjene koje predstavljaju rizik za okoliš. Volio bih da imam kome postaviti pitanje na koje bih dobio uvjerljiv odgovor: Kakvu korist izraženu u novcu će imati građani Malog Lošinja realizira li se projekt golfa kojeg će gradski vijećnici ovih dana podržati? Samo bih zamolio da mi se ne priča o maglovitim brojkama novozaposlenih za stalno i privremeno, te o tome kako nastaje marketinški monsun kad "čuveni Ernie Els" negdje napravi golf igralište, na što su nasjeli vijećnici Grada Cresa. I progutali Šolićevu priču kako postoje razni načini navodnjavanja, te da bi se voda iz Vranskog jezera koristila samo za piće. Umireni pričom o navodnjavanju nisu upitali a što je s odvodnjavanjem herbicida, insekticida i drugih otrova na neispitanom kraškom terenu. A što se tiče marketiškog monsuna vratimo se Japanu:

Japan svoje golf terene pretvara u solarne farme:

"During Japan's boom years, golf courses spread like a rash across the country, but when the bubble burst, many were unable to keep up with the huge costs associated with running a golf course on one of the world's most densely-populat ed islands.
As a result, many lie abandoned, but renewable energy companies are seeing their potential as sources of power. Many are being converted into housing developments and parks, but their size and lack of shade make them perfect for solar farms.
The Japanese model is being copied elsewhere, too - following years of declining interest in the sport, some American golf courses are seeing the potential in selling to energy companies, who will be able to put their abandoned courses to good use, generating clean electricity for local communities."
independent.co.uk/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
51 # 3Facts Chech 2016-06-15 08:35
Correlation does not imply causation.

link.springer.com/.../...

The country’s self-sufficienc y in wood products has declined from almost 90% in 1960 to the current rate of slightly more than 20%. Domestic forestry and forest products industries have degraded because of competitiveness of imported products, high costs of harvesting and processing, and shortage of workers.

A ne zbog golfa. Tko je stvarno povjerovao da je zbog golfa svaka daljnja smislena rasprava s njim nema apsolutno nikakvog smisla.

I opet ponavljam da ako želite da vas pametni ljudi ozbiljno shvate, a ne da kolutaju oči nakon prvih par rečenica svakog teksta smanjit ekstremizam i provjeriti činjenice. Znači ako pročitaš glupost da je par golf terena u japanu dovelo do kolapsa drvne industrije u istoj, malo razmisli, hmmmm pa to baš i nema nekog smisla...

Što se tiće ovog tkesta što je citiran, da ok japanci su izgradili previše golf terena koji im se ne isplate i sad ih pretvaraju u solarne farme, parkove, zgrade što znači:

a) da to nisu bili golf tereni u šumama nego u blizini urbanih sredina kako sam i bio rekao
b) da to nema apsolutno nikakve veze s nama pošto višak golf terena na jednom kraju svijeta ne utječe na drugom, valjda je to svima jasno. Kažem opet normalnim, logičnim, argumentiranim ljudima. Znači 2 parka u Zagrebu ne smanjuju potrebu za parkom u Osjeku i obratno. Potrebe, probleme, prilike i mane treba gledati lokalno. Da li Škotskoj ili Japanu treba novih golf terena, gdje i kakvih nema nikakvog utjecaja na isto kod nas i obratno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
26 # "Vi ste inteligentni pa ćete se složiti sa mnom …"Pegula 2016-06-15 09:50
Citat Facts Chech:
I opet ponavljam da ako želite da vas pametni ljudi ozbiljno shvate, a ne da kolutaju oči nakon prvih par rečenica svakog teksta smanjit ekstremizam i provjeriti činjenice.
A ja sam zakolutao očima nakon što sam ovo pročitao. Na sve što si napisao u ostatku teksta stavljam etiketu "sumnjivo" jer si primijenio varijantu demagoške populističke smicalice pod nazivom argumentum ad populum (argument za puk). Taj "argument" u svojoj čistoj formi glasi "Svatko razuman zna ...", "Svima vam je poznato da ...", "Vi ste inteligentni pa ćete se složiti sa mnom …" i slično, a ti si ga umotao u frazu "ako želite da vas pametni ljudi ozbiljno shvate ..." i nakon toga nudiš svoje interpretacije činjenica. Pa da se i ja poslužim tvojom smicalicom: Pametni ljudi znaju da su ekološki, socijalni i ekonomski rizici izgradnje golf terena na velikom otočju kakvo je japansko ili britansko relativno daleko manji od izgradnje golf terena na minijaturnom otoku Cresu. Rizici kojima nas gradnjom jednog golf igrališta izlažu gradske vlasti Lošinja i Cresa daleko su veći od rizika po Japance izgradnjom stotina terena na japanskom otočju. Pametnome dosta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # 4Facts Chech 2016-06-15 10:33
Ja nisam rekao da svatko pametan zna niti sam rekao da je pametan samo zato jer vjeruje meni, ja sam rekao baš potpuno suprotno tomu rekao sam da se ne uzima svaki k zdravo za gotovo i da sve treba provjeriti, znači kad pročitaš da je Japanu propala drvna industrija zbog golfa ne moj to uzimat zdravo za gotovo, nije ovo religija, nego iskoristi internet i nebrojenu literaturu na njemu i PROVJERI ČINJENICE.

Ni ovo što sam ja rekao molim sve da ne uzimaju zdravo za gotovo nego hola google i vidimo što ekonomski stručnjaci kažu o drvnoj industriji u Japanu. Golf ili nešto drugo. No ako ni ne pokušaš provjeriti već ko tulac klimaš glavom, sorry ali nisi ni pametan ni inteligentan.

A provjera činjenica i sumnjanje u ono što vidiš je znak znanosti, razuma i inteligencije za razliku od dogmatskog prihvačanja onog što nam se servira.

I da se za kraju složim s tobom, da istina, ekološki rizici postoje, ali oni nisu propast drvne industrije niti otjecanje mulja u rijeke koje mi nemamo, zato kao što sam i na početku rekao mene zanimaju lokalni problemi i lokalni rizici i to stvarni, a ne izmišljeni.

Pa ako imaš koji pametni samo javi, mene za sad zanimaju 2:

-voda i održavanje terena u smislu pesticida i umjetnih gnojiva. ako imaš šta konkretno reči oko toga samo daj, samo opet te upozoravam da sve što napišeš ću ja PROVJERITI kolio je u mojoj moći dosegu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # Tragom novcaPegula 2016-06-15 12:32
Citat Facts Chech:
Ja nisam rekao da svatko pametan zna niti sam rekao da je pametan samo zato jer vjeruje meni, ja sam rekao baš potpuno suprotno tomu rekao sam da se ne uzima svaki k zdravo za gotovo i da sve treba provjeriti,
Nisi primijenio čistu, nego, kako sam napisao, varijantu smicalice pod nazivom argumentum ad populum: umotao si je u frazu "ako želite da vas pametni ljudi ozbiljno shvate ...".

Inače, cijela ova rasprava nema smisla iz razloga što će plan prostora Županije ionako biti skrojen po mjeri ruskog kapitala. Pajaci u gradskom vijeću Cresa su dali svoj pristanaka, a to će učiniti i klaunovi u lošinjskom vijeću. U igri nisu argumenti nego pohlepa za investicijama i dotokom novca od kojeg dio uvijek nađe put i do đepova zaslužnih političara.

A sve to ide od vrha vlasti naniže. Imamo vladu koja telefonski prodaje državnu imovinu, a usvojenom Uredbom o građenju na šumama omogućuje izgradnju golf igrališta, protiv kojih se kod svih prethodnih vlada stvorila nezapamćena količina otpora u Hrvatskoj te je u konačnici srušen i sam Zakon o igralištima za golf. Na ovaj način Vlada pred raspadom na mala vrata želi legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog Zakona o igralištima za golf i prenamijeniti šume u igrališta za golf.

Pored toga, usvojeni prijedlog Zakona o koncesijama ukida maksimalno vrijeme trajanja koncesije te uvrštava odredbu da trajanje koncesije ovisi o isplativosti investicije - što se bude tvrdilo da je investicija veća, to će koncesija duže trajati, čime se pogoduje velikim investitorima ili špekulantima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # vodabibi 2016-06-14 12:37
voda će ići iz vodovoda isto kao što se na Sljemenu umjetni snijeg radi od vode iz vodovoda
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # Katastrofa!Nekadašnji gost Lošinja 2016-06-14 10:10
Ovo je doista ODLIČAN ČLANAK, koji doista savršeno govori o srži ovog problema i o svim opasnostima golfa! A zamislite vi tek u ovom osjetljivom otočnom ekosustavu raditi takav besmisleni zahvat: na kamenitim makijama i maslinicima saditi englesku travu i izravnati teren, a nakon toga redovno sve to navodnjavati! Užas! Ako budu koristili vodovodnu vodu - garantiram vam da će to biti ta "kap koja će preliti čašu" što se tiče Vranskog jezera - da će ono pasti na kritični vodostaj nakon kojega će započeti podzemni prodor morske vode u njega i to je onda KRAJ vodoopskrbe ovog otočja, a time i turizma i svega! A ako pak budu gradili desalinizator mora - takva je voda pak više nego skupa i golf uz nju doista ne bi mogao biti isplativ! A da i ne spominjem sve one druge ekološke aspekte, poput tretiranja svim onim kemikalijama, koje će curiti prema moru, a zasigurno i zagaditi onaj potok koji se ulijeva u uvalu Punte Križa!
A i što se tiče "estetskog aspekta" to će biti loše - jer ljudi na ove otoke dolaze zbog autentičnog Mediterana i krša, zbog autentične vegetacije, a ne da bi se divili umjetnom travnjaku "engleske trave", kakav mogu gledati i bilo gdje u svijetu, pa i tamo odakle su došli!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # vodovod i kanalizacijafrancesco 2016-06-14 12:10
Citat Nekadašnji gost Lošinja:
Ovo je doista ODLIČAN ČLANAK, koji doista savršeno govori o srži ovog problema i o svim opasnostima golfa! A zamislite vi tek u ovom osjetljivom otočnom ekosustavu raditi takav besmisleni zahvat: na kamenitim makijama i maslinicima saditi englesku travu i izravnati teren, a nakon toga redovno sve to navodnjavati! Užas! Ako budu koristili vodovodnu vodu - garantiram vam da će to biti ta "kap koja će preliti čašu" što se tiče Vranskog jezera - da će ono pasti na kritični vodostaj nakon kojega će započeti podzemni prodor morske vode u njega i to je onda KRAJ vodoopskrbe ovog otočja, a time i turizma i svega! A ako pak budu gradili desalinizator mora - takva je voda pak više nego skupa i golf uz nju doista ne bi mogao biti isplativ! A da i ne spominjem sve one druge ekološke aspekte, poput tretiranja svim onim kemikalijama, koje će curiti prema moru, a zasigurno i zagaditi onaj potok koji se ulijeva u uvalu Punte Križa!
Čudno je kako je gradsko vijeće Cresa bez ikakve primjedbe dalo suglasnost za projekt golfa na Mataldi iako će oni prvi osjetiti nestašicu pitke vode.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Bilten TZ i JadrankeTić 2016-06-14 14:26
Citat francesco:
Čudno je kako je gradsko vijeće Cresa bez ikakve primjedbe dalo suglasnost za projekt golfa na Mataldi iako će oni prvi osjetiti nestašicu pitke vode.
To je i mene začudilo, ali još više me začudilo nešto drugo: Izviješće sa sjednice GV Cresa preko cijele stranice Novog Lista!!! Izviješća iz Malog Lošinja su tu i tamo o davanju krvi, izložbama, športu i t.d. a ponajviše o događanjima u objektima Jadranke. Neki članci o Jadranki čak nisu potpisani. Naravno, izvješće iz Cresa je napisao Valter Salković a iz Lošinja piše djelatnica TZ Mali Lošinj, pa stranica Otoci sliči biltenu TZ ML i Jadranke dd.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
71 # ...hranitelj tuljana 2016-06-14 15:01
Smeta golf a ne smeta ubrzana izgradnja na Punta Križa i općenito na Apsyrtides, svako malo nakon desetaka metara makadama izgradnja velebnih imanja, često u uvalicama (tada se jasno i kolpomotrira a i nalijati betona treba da se gospoda imaju gdje sunčati uz more), na istarski način...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Branitelj golfaSpin doktor 2016-06-14 16:41
Citat hranitelj tuljana:
Smeta golf a ne smeta ubrzana izgradnja na Punta Križa
Dobro si im rekao: Debili raspravljaju o golfu uz članak o golfu umjesto da raspravljaju o ubrzanoj izgradnji na Punta Križi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
61 # razvidno je te bjelodanohranitelj tuljana 2016-06-14 18:34
Citat Spin doktor:
Citat hranitelj tuljana:
Smeta golf a ne smeta ubrzana izgradnja na Punta Križa
Dobro si im rekao: Debili raspravljaju o golfu uz članak o golfu umjesto da raspravljaju o ubrzanoj izgradnji na Punta Križi.
A Matalda je gdje ono? Ovdje se kritiziraju isključivo potezi ekipe oko Jadranke a istovjetni potezi drugih nisu oportuni za pisanje. Jer ako kritizirate susjeda Matu zbog glasne glazbe a ne kritizirate susjeda Nevia zbog njegove glasne glazbe, očito je da vam smeta Mate a ne glazba.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Mate i NevioSpin doktor 2016-06-14 19:05
Citat hranitelj tuljana:
Citat Spin doktor:
Citat hranitelj tuljana:
Smeta golf a ne smeta ubrzana izgradnja na Punta Križa
Dobro si im rekao: Debili raspravljaju o golfu uz članak o golfu umjesto da raspravljaju o ubrzanoj izgradnji na Punta Križi.
A Matalda je gdje ono? Ovdje se kritiziraju isključivo potezi ekipe oko Jadranke a istovjetni potezi drugih nisu oportuni za pisanje. Jer ako kritizirate susjeda Matu zbog glasne glazbe a ne kritizirate susjeda Nevia zbog njegove glasne glazbe, očito je da vam smeta Mate a ne glazba.
Nešto si pobrkao. Kritizira se ideja gradnje golf igrališta i izvjesnost da će gradski oci spremno dignuti ruke ZA bez da se detaljno upoznaju s materijom. U ovoj priči Mate i Nevio ne rade istu stvar. Mate bi gradio golf igralište, a Nevio radi nešto drugo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
71 # pasaranhranitelj tuljana 2016-06-14 20:01
A što kaže Država odnosno Agencija za okoliš i studija utjecaja, bez koje se ne smije graditi? Na ovaj portal dolaze i za njega pišu ljudi koji vjeruju u jaku Državu i njenu nepogrešivost prilikom donošenja zakona i primjerice donošenja odlzke o raspodijeli sredstava. Ako Država kaže da projekt ide, tko smo mi da sumnjamo?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
29 # Država - to sam ja?Louis XIV 2016-06-14 21:30
Citat hranitelj tuljana:
Ako Država kaže da projekt ide, tko smo mi da sumnjamo?
Čemu to veliko slovo u riječi "država"? Država je samo okvir društva, a društvo smo svi mi zajedno. Ako ljudi koji su u jednom trenutku bili legalno izabrani da vode državne/općinsk e poslove "izgube kompas", na nama koji smo ih izabrali je da ih u drugom trenutku sasvim legalno i maknemo. Pitka voda, nezagađeno tlo i očuvana prirodna staništa važna za opstanak ptica selica, sve to dolazi u pitanje izgradnjom golf-terena. Blizu Matalde su najbolja pasišta za ovce i pčele, ispod nje su osorske Slatine, blizu je i niz poznatih i nepoznatih podzemnih jama... Nitko nikada nije istraživao krške pojave ovog dijela Cresa. Takva istraživanja traju bar par godina, a ovima se silno žuri "zatvoriti investicijski ciklus" Tko smo mi da sumnjamo? Obični građani. Glasači. Svaki od gradskih vijećnika ponaosob koji će sljedeći petak, 17. 06. 2016., dignuti ruku podrške da se teren na Mataldi prenamjeni iz poljoprivrednog u "golf" područje, mora znati da time moguće ugrožava sam opstanak svih nas na ovom otočju. Golf je prolazna moda, gospodo, baš kao i vi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # Vjerna služba kapitaluSurvivor 2016-06-16 13:31
Citat Louis XIV:
Citat hranitelj tuljana:
Ako Država kaže da projekt ide, tko smo mi da sumnjamo?
Čemu to veliko slovo u riječi "država"? Država je samo okvir društva, a društvo smo svi mi zajedno. Ako ljudi koji su u jednom trenutku bili legalno izabrani da vode državne/općinske poslove "izgube kompas", na nama koji smo ih izabrali je da ih u drugom trenutku sasvim legalno i maknemo. Pitka voda, nezagađeno tlo i očuvana prirodna staništa važna za opstanak ptica selica, sve to dolazi u pitanje izgradnjom golf-terena. Blizu Matalde su najbolja pasišta za ovce i pčele, ispod nje su osorske Slatine, blizu je i niz poznatih i nepoznatih podzemnih jama... Nitko nikada nije istraživao krške pojave ovog dijela Cresa. Takva istraživanja traju bar par godina, a ovima se silno žuri "zatvoriti investicijski ciklus" Tko smo mi da sumnjamo? Obični građani. Glasači. Svaki od gradskih vijećnika ponaosob koji će sljedeći petak, 17. 06. 2016., dignuti ruku podrške da se teren na Mataldi prenamjeni iz poljoprivrednog u "golf" područje, mora znati da time moguće ugrožava sam opstanak svih nas na ovom otočju. Golf je prolazna moda, gospodo, baš kao i vi.
Mislim da njih nije briga za opstanak svih nas, jer su osigurai svoj vlastiti opstanak vjerno služeći kapitalu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # danas jesi sutra nisigarcia 2016-06-14 22:17
Citat hranitelj tuljana:
A što kaže Država odnosno Agencija za okoliš i studija utjecaja, bez koje se ne smije graditi? Na ovaj portal dolaze i za njega pišu ljudi koji vjeruju u jaku Državu i njenu nepogrešivost prilikom donošenja zakona i primjerice donošenja odlzke o raspodijeli sredstava. Ako Država kaže da projekt ide, tko smo mi da sumnjamo?
Mi smo narod koji će o tome odlučiti, a državu je jučer predstvljao Milanović, danas je predstavlja Orešković a sutra će netko treći. Ista je situacija u Gradu, jučer je Gari bio gazda a danas ga nitko ne pita za zdravlje a kamoli za golf na Mataldi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # oporbaMJ 2016-06-14 17:10
Citat Tić:
Naravno, izvješće iz Cresa je napisao Valter Salković a iz Lošinja piše djelatnica TZ Mali Lošinj, pa stranica Otoci sliči biltenu TZ ML i Jadranke dd.
Nije da branim Anju, ali creska vlast ima oporbu koja grize pa se ima šta pisati. A na Lošinju oporbe nema. I to je to.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
12 # pogbamm 2016-06-14 18:52
Citat MJ:
Nije da branim Anju, ali creska vlast ima oporbu koja grize pa se ima šta pisati. A na Lošinju oporbe nema. I to je to.
Itekako ima oporbe, budete se neugodno iznenadili kad ih vidite na djelu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Mačak u vrećiMicamaca 2016-06-15 10:40
Citat MJ:
Citat Tić:
Naravno, izvješće iz Cresa je napisao Valter Salković a iz Lošinja piše djelatnica TZ Mali Lošinj, pa stranica Otoci sliči biltenu TZ ML i Jadranke dd.
Nije da branim Anju, ali creska vlast ima oporbu koja grize pa se ima šta pisati. A na Lošinju oporbe nema. I to je to.
Za Mihine i Šolićeve projekte nema oporbe ni na Cresu. Evo kako su creski vijećnici jednoglasno kupili mačka u vreći (izviješće u Novom listu):

Uslijedile su teme zbog kojih je ovoj sjednici Vijeća prisustvovalo neuobičajeno mnogo gostiju. Projekt izgradnje golf igrališta na predjelu Matalda predstavio je Sanjin Šolić, predsjednik Uprave lošinjske »Jadranke«, ....

- Prije dvije godine smo s partnerima iz svijeta golfa zaključili kako je područje Matalde savršeno za uređenje golf igrališta. S Krčkom biskupijom, vlasnikom ze-mljišta, brzo smo se dogovo-rili, Gradsko vijeće Malog Lošinja je dalo podršku projektu, imali smo želju, volju i zainteresiranog investitora I pa smo pokrenuli inicijativu za promjenu županijskog prostomog plana. Napravili smo stručnu podlogu na kojoj je radilo 15 timova stručnjaka, napravili smo elaborat o društveno-ekono mskoj opravdanosti, a sad želimo da gradska vijeća Cresa i Malog Lošinja daju svoje mišljenje o projektu pa ćemo za-tražiti da Županija službeno pokrene proceduru izmjene svog prostomog plana, objasnio je Šolić proceduralni dio priče. Na to je predsjednik Vijeća -Marčelo Damijanjević istaknuo pitanje velike potrošnje vode, dok je Nenada Kučića zanimalo koliko će se radnih mjesta otvoriti tim projektom.

- Realno je računati na 700-800 ležajeva jer je ideja da se na tom području izgradi hotel, vile s bazenima, helidrom i marina, te procjenjujemo da bi se tamo otvorilo oko 200 radnih mjesta, od čega bi barem polovica bila stalnih, odgovorio je Šolić, a o opskrbi vodom govorio je i gradonačelnik Jurjako koji je istaknuo da postoje razni načini navodnjavanja i da bi se voda iz Vranskog jezera koristila samo za piće.

- Ovaj projekt podiže razinu turističke ponude našeg otočja i približava nas cilju, a to je produženje sezone na cijelii godinu. Izravno i neizravno utjecat će život svih otočana, rekao je Jurjako.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # Sezonski vjetroviBing 2016-06-15 12:47
Citat Micamaca:
- Ovaj projekt podiže razinu turističke ponude našeg otočja i približava nas cilju, a to je produženje sezone na cijelii godinu. Izravno i neizravno utjecat će život svih otočana, rekao je Jurjako.
U produženje sezone golfom uvjerio ga je Šolić pričom kako je za Mataldu zagrizao čuveni Erni Els, da kad on napravi igralište to je marketinški monsun. Šolić sigurno nije bio na nastavi kad se učilo da je monsun sezonski vjetar koji mijenja pravac dva put godišnje :lol:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
3 0 # dr. mr. analitičarstručna analiza 2016-06-15 11:05
facts-chech u
1. OSNOVNI POKAZATELJI ZA PLANIRANI ZAHVAT
Vodoopskrba-Sveukupna potreba vode sanitarno-potro šne namjene planirana je u količini od maksimum cca 600 m3/dan
Odvodnja-- procjenjuje se količina od cca 400 m3/dan sanitarnih otpadnih voda
- sve sanitarne otpadne vode koje nastaju u zoni golf igrališta trebaju se prikupiti I automno riješiti na lokaciji ili kolektorom transportirati do pročišćivaća u kampu Baldarin (minimalni uvjet je III. stupanj obrade sa dodatnom UV obradom).
Pokazataelji stručne studije, za pranje i higijenu cca 1500 gostiju i 1000 osoblja i posjetitelja golf cluba potrebno je dnevna količina od 250 litara po danu a otpadna voda 160 litara
a razliku od 90 litara moraju popiti...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ona druga vodaFacts Chech 2016-06-15 11:33
Da budem precizniji i ispravim se, ne zanima me voda za sanitarno-potro šne namjene (koja mora dolaziti iz jezera) nego me zanima voda za napajanje nepregledne zelene travice nužne za golf terene.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # provjereni receptKD Otpadne Vode 2016-06-15 14:13
Citat stručna analiza:
facts-chech u
1. OSNOVNI POKAZATELJI ZA PLANIRANI ZAHVAT
Vodoopskrba-Sveukupna potreba vode sanitarno-potrošne namjene planirana je u količini od maksimum cca 600 m3/dan
Odvodnja-- procjenjuje se količina od cca 400 m3/dan sanitarnih otpadnih voda
- sve sanitarne otpadne vode koje nastaju u zoni golf igrališta trebaju se prikupiti I automno riješiti na lokaciji ili kolektorom transportirati do pročišćivaća u kampu Baldarin (minimalni uvjet je III. stupanj obrade sa dodatnom UV obradom).
Pokazataelji stručne studije, za pranje i higijenu cca 1500 gostiju i 1000 osoblja i posjetitelja golf cluba potrebno je dnevna količina od 250 litara po danu a otpadna voda 160 litara
a razliku od 90 litara moraju popiti...
konačna analiza će pokazati da je najisplativije svu otpadnu vodu sa Matalde preusmjeriti na Kijac
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # .....Fukić 2016-06-15 14:35
Citat KD Otpadne Vode:
konačna analiza će pokazati da je najisplativije svu otpadnu vodu sa Matalde preusmjeriti na Kijac
Jezik pregrizao! Nemoj im davati dobre ideje :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # totalna lakrdijapušmipuli 2016-06-16 00:27
Ovakvu glupost odavno nisam pročitao. 2500 osoba dnevno troši 250 litara vode??????????? Pa samo jednom u danu da svaka od te 2500 osobe pusti vodu nakon male nužde (6L vodokotlić) dođemo do računice od 15000L vode. E baš se poserem u ruke onom ko je došao do te brojke..
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # facepalmFacts Chech 2016-06-17 08:13
250l po čovjeku, po čovjeku, omg...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
210 # prosvjedlol 2016-06-15 12:04
Bilo bi najidealnije organizirati prosvjed protiv golf igralista ako se ne zelimo poubijati sa tim silnim kemikalijama ionako je cijeli otok unisten, treba sacuvati ono malo prirode sta nam je ostalo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
310 # ajme koja brukalucija 2016-06-15 14:01
Citat lol:
Bilo bi najidealnije organizirati prosvjed protiv golf igralista ako se ne zelimo poubijati sa tim silnim kemikalijama ionako je cijeli otok unisten, treba sacuvati ono malo prirode sta nam je ostalo.
U petak treba organizirati prosvjed protiv golfa i smijeniti lokalnu vlast dok je vrijeme !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
73 # golfgolf 2016-06-15 15:05
Ajme koja ekipa, pa samo se napaljujete, a da vas je odvesti na Punta Križu, pitanje je da li bi pronašli Mataldu...
Na koncu, prema današnjim uvjetima, golf se odmahj može gradit kod Ustrina. Pitam se u čemu je razlika? cca 5 km zračne linije bliže Vranskom jezeru...
Bog vas blagoslovio...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # ProceduraDundo 2016-06-15 15:41
Pitanje golfa je zadnja točka vrlo opsežnog dnevnog reda sjednice GV, pa se čini da je u ovom trenutku zaista samo formalnost. Iz materijala objavljenih uz najavu sjednice na gradskoj stranici vidimo sljedeće:
1. Gradonačelnik Grada Malog Lošinja razmatrao je Prijedlog Zaključka kojim se daje podrška projektu golfa na Mataldi investitora Jadranka d.d. i Gradskom vijeću šalje taj prijedlog zaključka na razmatranje i usvajanje.
2. Na temelju uvida u izrađene i prezentirane stručne podloge Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja treba se u petak očitovati na način da daje podršku inicijativi za donošenje Odluke o pokretanju izmjene i dopune Prostornog plana PGŽ u cilju realizacije izgradnje kombiniranog golf igrališta Matalda, Punta Križa, uz aktivno sudjelovanje nadležnih tijela Grada u svim aktivnostima i procedurama koje slijede radi konačnog definiranja uvjeta gradnje i oblikovanja potrebne dokumentacije. Imenovat će dva člana koji će pratiti izmjene i dopune Prostornog plana svojoj nazočnošću na tijelima Primorsko-goran ske županije koja će o tome odlučivati.
3. OBRAZLOŽENJE uz prijedlog Podrške projektu golfa na Mataldi, Punta Križa, investitora Jadranka d.d. Mali Lošinj koja će biti dana na sjednici u petak glasi ovako:
Trgovačko društvo Jadranka d.d. Mali Lošinj je Primorsko-goran skoj županiji uputilo je inicijativu za ciljanu izmjenu i dopunu Prostornog plana županije s ciljem realizacije Projekta Golf Matalda na Punti Križa, s prijedlogom neposredne provedbe plana. Pored Biskupije Krk, načelno i Primorsko- goranska županija podržava projekt, jer su projekti golfa od strateškog interesa kako za Županiju tako i za Republiku Hrvatsku, a Gradsko vijeće Grada Malog Lošinja je uputilo Pismo podrške. Da bi se ispitala mogućnost realizacije Projekta, investitor je dostavio slijedeće stručne podloge: a)Studija- Istraživanje mogućnosti lociranja golfa koje su obradile planirani zahvat u odnosu na okoliš i prirodu, procjenu mogućnosti smještaja obzirom na aktualne osobitosti područja, mjere zaštite okoliša i prirode, prijedlog organizacije i namjene prostora, buduća ciljana istraživanja i analizu prostornih planova u odnosu na zahvat; b) Društveno-ekono msku opravdanost izgradnje sa analizom razvoja golfa kako grane turizma, tako i u kontekstu okoliša, prirodne i kulturne vrijednosti. Svi materijali su podloge koje su nužne za studije i analize koje tek trebaju uslijediti.

Znači, na temelju uvida u izrađene i prezentirane stručne podloge (a i b iz obrazloženja) Gradsko vijeće će se očitovati na način da daje podršku inicijativi za donošenje Odluke o pokretanju izmjene i dopune Prostornog plana PGŽ. Pa me sad zanima kada i gdje je vijećnicima prezentirana stručna podloga, kome je investitor dostavio navedene stručne podloge i tko ih je proučio. Hoće li i lošinjskim vijećnicima tek biti prezentirana kao creskim na samoj sjednici?

Materijal za sjednicu
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # wtfMotherfucker 2016-06-15 18:35
Citat Dundo:
Hoće li i lošinjskim vijećnicima tek biti prezentirana kao creskim na samoj sjednici?
Ma hajde molim te, pa tko će to čitati?
Sam Šolić je jednom rekao da u kancelariji ima na tone tih papira.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
112 # zbunjolarobi k. 2016-06-15 20:05
Citat Motherfucker:
Ma hajde molim te, pa tko će to čitati?
Sam Šolić je jednom rekao da u kancelariji ima na tone tih papira.
Vijećnike bi ti papiri i studije o zaštiti okoliša samo zbunili, pa oni su u životu čitali samo stripove i ljubavne romane.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # ..pušmipuli 2016-06-16 00:33
Pretpostavljam da Šolić sa ekipom neće stati dok se golf igralište na napravi. Želio bi da se isti taj šolić ugovorom obveže da građanima Lošinja neće priuštiti redukcije vode u budućnosti pa i po cijenu ključ u bravu golfu i hotelima jer ove njihove studije su smiješne i kao takve ih nitko ne "puši"
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
212 # vodoprivredaivica 2016-06-16 07:40
Citat pušmipuli:
Pretpostavljam da Šolić sa ekipom neće stati dok se golf igralište na napravi. Želio bi da se isti taj šolić ugovorom obveže da građanima Lošinja neće priuštiti redukcije vode u budućnosti pa i po cijenu ključ u bravu golfu i hotelima jer ove njihove studije su smiješne i kao takve ih nitko ne "puši"
Direktor Vodovoda iz Cresa treba dati obrazloženje o resursima Vranskog jezera i koja su vršna opterećenja za vrijeme sezone a ne Šolić !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
19 # Pušenje studijaLibero 2016-06-16 08:31
Citat pušmipuli:
ove njihove studije su smiješne i kao takve ih nitko ne "puši"
Popušili ih gradski oci i majke Cresa, a lošinjski već odavno. Predsjednik vijeća je već isprobao teren, a sutra će odradit i formalno pušenje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
83 # stručnosthranitelj tuljana 2016-06-16 09:14
Citat pušmipuli:
Pretpostavljam da Šolić sa ekipom neće stati dok se golf igralište na napravi. Želio bi da se isti taj šolić ugovorom obveže da građanima Lošinja neće priuštiti redukcije vode u budućnosti pa i po cijenu ključ u bravu golfu i hotelima jer ove njihove studije su smiješne i kao takve ih nitko ne "puši"
Ne znam, meni je nekako lakše povjerovati stručnoj studiji koju su napravili znanstvenici i inženjeri iz nekog instituta i stavili svoje ime na nju, nego nekakvim diskutantima bušmipuli, pijonirka, legolas, demokratA i na kraju hranitelj tuljana.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
110 # Što platiš to dobiješstručnjak 2016-06-16 10:00
Citat hranitelj tuljana:
Ne znam, meni je nekako lakše povjerovati stručnoj studiji koju su napravili znanstvenici i inženjeri iz nekog instituta i stavili svoje ime na nju,
Meni također. Naročito ako sam platio da mi stručnu studiju izrade po mojoj naruđbi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
92 # sigmund fhranitelj tuljana 2016-06-16 13:37
Ako ste vi potkuljivi nemojte to projicirati na druge.
Stvarno tko može ozbiljno shvatiti diskutante koji ne vjeruju stručnim izvorima nego Vransko jezero procjenjuju odokativnom metodom, govore o "slijevanju govana u more kod Kijca", koji ne shvaćaju što je to UPOV a dvojim jesu li svjesni i da je on većinom financiran iz EU fondova.Dok se naš otok gradi uljepšava i razvija, njihove komentare možemo tek shvatiti kao razbibrigu poslije ručka...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # xxxVOPU 2016-06-16 18:01
Citat hranitelj tuljana:
Ako ste vi potkuljivi nemojte to projicirati na druge.
Stvarno tko može ozbiljno shvatiti diskutante koji ne vjeruju stručnim izvorima nego Vransko jezero procjenjuju odokativnom metodom, govore o "slijevanju govana u more kod Kijca", koji ne shvaćaju što je to UPOV a dvojim jesu li svjesni i da je on većinom financiran iz EU fondova.Dok se naš otok gradi uljepšava i razvija, njihove komentare možemo tek shvatiti kao razbibrigu poslije ručka...
Odi lijepo pa se napij pročišćene vode iz UPOVa. Zajedno sa direktorom KDa.
Pred kamerama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # što to ima u ljudima ?anas 2016-06-16 18:25
Citat VOPU:
Odi lijepo pa se napij pročišćene vode iz UPOVa. Zajedno sa direktorom KDa.
Pred kamerama.
Sutra je povijesni dan za Lošinj, ako prođe Matalda možemo seliti u Australiju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
6 0 # evo, ovohranitelj tuljana 2016-06-17 14:38
Eto upravo zbog ovakvih komentara vam se učeni ljudi smiju... pitka i neškodljiva voda nisu isto... kišnica koja se slijeva u more nije štetna za okoliš ali svejedno sumnjam da biste je popili sa šumske staze.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Smijeh učenihgost 2016-06-17 16:10
Citat hranitelj tuljana:
Eto upravo zbog ovakvih komentara vam se učeni ljudi smiju...
A otkud bi ti mogao znati čemu se učeni ljudi smiju?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
5 0 # 4. razred O. Š.hranitelj tuljana 2016-06-17 17:01
Citat gost:
Citat hranitelj tuljana:
Eto upravo zbog ovakvih komentara vam se učeni ljudi smiju...
A otkud bi ti mogao znati čemu se učeni ljudi smiju?
A jesi mi spustio, junače!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Pitko s...njeUčeni čovjek 2016-06-17 21:08
Citat hranitelj tuljana:
Eto upravo zbog ovakvih komentara vam se učeni ljudi smiju... pitka i neškodljiva voda nisu isto... kišnica koja se slijeva u more nije štetna za okoliš ali svejedno sumnjam da biste je popili sa šumske staze.
Voda u Vranskom jezeru je izvrsne kakvoće, to svi znaju. Voda koju dobivamo iz vodovoda je pitka, bar tako kažu oni koji su zaduženi za mjerenje njene zdravstvene ispravnosti, no nije izvrsne kakvoće zbog zastarjelog vodosustava, zamuljenih vodosprema, radova na vodovodu i sl. Zato ju kloriraju kada treba i ne treba, a često je i smećkaste boje...
Kišnica, tj. voda koja pada iz oblaka i pritom prolazi kroz više ili manje zagađenu atmosferu, može biti pitka, no i ne mora. Nebo nad Cresom i Lošinjem je čisto, pa je i kišnica čista. Ljudi su je stoljećima skupljali u cisternama, a svaka cisterna ima filtere. Kišnica iz (održavanih) cisterni je čišća od one iz našeg vodovoda.

Otočani niti u vrijeme najveće nužde nisu pili vodu "sa šumske staze". Možda iz neke lokve, to da, ali i tada uz puno opreza. Sve do prije 60-ak godina na ovim je otocima voda bila dragocjenija od vina i mnogi još pamte to vrijeme.
Kako se ne bismo vratili na pitku vodu (samo) iz cisterni, koje i tako više nitko ne gradi, potrebno je više od jedne "ad hoc" naručene studije da otkloni svaku, pa i najmanju sumnju, da golf tereni na Mataldi neće ni na koji način ugroziti postojeći (već zastarjeli) sustav vodoopskrbe, kao i da neće pesticidima i herbicidima zagaditi podzemne vode. Inače stvarno svi možemo početi pakirati valiđe za Ameriku ili Australiju, kao i naši stari. Učeni ljudi su smrtno ozbiljni, samo što ih oni koji bi trebali ne shvaćaju ozbiljno.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # dvojac bez kormilaraNedić I kapeli 2016-06-16 10:20
Na tribini je gospodin Nedić i gradonačelnik glasno i jasno rekli da oni imaju toliko papira da nemaju pojma šta i o čemu se radi( dali oni i dalje međusobno komuniciraju ?), a sada u kratkom roku od svega 5-6 dana to pripremili pročitali i poslali vijećnicima na studiranje i prihvaćanje preko 400 stranica upu a Punta križa i golf teren matalda.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
010 # SamoreklamaDron 2016-06-16 13:02
Sutra se održava sjednica GV na kojoj će vjećnici donesti rizičnu i možda sudbonosnu odluka kojom u ime nas građana pristaju da se na Mataldi grade golf tereni. Na dvije stranice Otoci u današnjem Novom Listu nije bilo mjesta za najavu tog događaja, ali bilo je za još jednu samoreklamu Jadranke o još jednoj nagradi tipo Curavićeva bijela zastava. Članak je nepotpisan, što znači da ga nije napisala djelatnica TZ nego da je išao direkt iz PR službe Jadranke.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
52 # LOLhranitelj tuljana 2016-06-16 13:39
Užas potkupili su TripAdvisor...? !?!€€€€€€
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # p.s. papi franjiFacts Chech 2016-06-17 08:23
ništa više nije sveto...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # RedikuloznoF2 2016-06-18 10:52
Citat Dron:
Sutra se održava sjednica GV na kojoj će vjećnici donesti rizičnu i možda sudbonosnu odluka kojom u ime nas građana pristaju da se na Mataldi grade golf tereni. Na dvije stranice Otoci u današnjem Novom Listu nije bilo mjesta za najavu tog događaja, ali bilo je za još jednu samoreklamu Jadranke o još jednoj nagradi tipo Curavićeva bijela zastava.
A danas nakon što su vijećnici disciplinirano dignuli ruke tza golf nema ni slova o tome u Novom Listu. Nego o dućanu za jednu kunu u Beleju i skladnom životu s nacionalnim manjinama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # SenzacijaF3 2016-06-19 13:58
Citat F2:
Citat Dron:
Sutra se održava sjednica GV na kojoj će vjećnici donesti rizičnu i možda sudbonosnu odluka kojom u ime nas građana pristaju da se na Mataldi grade golf tereni. Na dvije stranice Otoci u današnjem Novom Listu nije bilo mjesta za najavu tog događaja, ali bilo je za još jednu samoreklamu Jadranke o još jednoj nagradi tipo Curavićeva bijela zastava.
A danas nakon što su vijećnici disciplinirano dignuli ruke tza golf nema ni slova o tome u Novom Listu. Nego o dućanu za jednu kunu u Beleju i skladnom životu s nacionalnim manjinama.
Znam da to više nikog ne iznenađuje ali ni danas u NL nema izviješća sa GV o golfu, ali je objavljena senzacionalna vijest o poplavi na rivi kad smo već zaboravili da je bila :lol:

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # za vijećnikevijeće 2016-06-16 22:53
8. SMJERNICE ZA DOPUNU PROSTORNOG PLANA PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE
Smjernice za dopunu Prostornog plana Primorsko-goran ske županije obuhvaćaju pokazatelje za neposrednu provedbu plana.
Definirani su slijedeći lokacijski uvjeti:
1. vrsta radova
 planira se građenje nove građevine sportskog centra – kombiniranog golf igrališta na lokaciji Matalda
2. lokacija zahvata u prostoru
 zahvat je planiran na otoku Cresu na području Punta Križa (shema 2)
3. namjena građevine
 osnovna namjena zahvata je sportski centar – kombinirano golf igralište
Kombinirano golf igralište je građevinsko područje sportske namjene koju čine dvije zasebne funkcionalne cjeline:
c) sportski dio/igralište sa pratećim sadržajima, obuhvaća dva golf terena svaki sa 18 rupa sa pratećim sadržajima (površine 268,9 ha). Prateći sadržaji sportskog dijela su: recepcija, klubska kuća, golf akademija, servisni centar i ostali prateći sadržaji potrebni za funkcioniranje sportskog dijela
d) smještajni dio obuhvaća površine za smještaj ugostiteljsko-t urističke namjene iz skupine hoteli sa pratećim sadržajima (površine 47,14 ha). Prateći sadržaji ugostiteljsko-t urističke namjene su: Matalda selo, enološki centar, centar za proizvodnju mliječnih proizvoda, privezište sa pratećim sadržajima
4. veličina građevine:
Građevine za sport i rekreaciju
Pri planiranju terena za golf igralište određuju se slijedeći uvjeti:
- prirodni teren obuhvaća najmanje 30% od ukupne površine (80 ha) golf igrališta,
- terena za igru zauzima minimalno 25% površine (67 ha) golf igrališta (uključuje i vježbalište, ujezerene površine i putove unutar terena za igru),
- uređeni teren do 10,0 ha (uključuje ulaz, pristupne/servi sne prometnice i parkirališta)
- gradive površine za prateće zgrade uz teren za igru do 5,0 ha. Gradivom površinom smatra se površina na kojoj se može planirati gradnja pratećih zgrada isključivo za šport i održavanje golf igrališta. Najveća dopuštena površina pod pratećim zgradama je do 1,0 ha
Prateće građevine za sport i rekreaciju
Gradivom površinom smatra se površina na kojoj se može planirati gradnja pratećih zgrada isključivo za šport i održavanje golf igrališta
- planirana površina za izgradnju pratećih sadržaja sportske namjene do 4,9 ha
GOLF IGRALIŠTE „MATALDA“ NA PODRUČJU PUNTA KRIŽA NA OTOKU CRESU
ISTRAŽIVANJE MOGUĆNOSTI LOCIRANJA - radni materijal
289
- izgrađenost pod zgradama u obuhvatu zahvata u prostoru igrališta za golf ne može biti veća od 4%,
 najveći dopušteni broj etaža pratećih sadržaja za sport i rekreaciju je tri nadzemne etaže i podrum (Po+P+1),
Građevine za ugostiteljsko-t urističku namjenu
Pri planiranju zgrada za turistički smještaj unutar zona kombiniranog golf igrališta određuju se slijedeći uvjeti:
 planiraju se smještajni kapaciteti iz skupine hoteli 5* smještajnih kapaciteta 1.300 kreveta,
 planirana površina za smještajne kapacitete može biti najviše 15% (47 ha) od površine zone golf igrališta,
 unutar planirane površine za smještajne kapacitete maksimalni koeficijent izgradnje Kig 0,3 i maksimalni koeficijent iskoristivosti Kis 0,8,
 najveći dopušteni broj etaža sukladno lokalnim uvjetima (gradnje i krajolika) je za vile tri nadzemne etaže s mogućnošću gradnje podruma (Po+P+2), a za hotel pet nadzemnih etaža s mogućnošću gradnje podruma (Po+P+4),
 detaljni uvjeti smještaja određuju se sukladno uvjetima iz Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata
Prateći sadržaji ugostiteljsko-t urističke namjene
Pri planiranju zgrada pratećih sadržaja ugostiteljsko-t urističke namjene (Matalda selo) određuju se slijedeći uvjeti:
 planiraju se zajednički sadržaji u funkciji sportskog centra (recepcija, članski centar, konjički klub, kulturni centar, galerija, tržnica, trgovine, različiti obiteljski sadržaji, crkva Matalda, trg i drugo),
 planirana površina može biti najviše 2% (6,3 ha) od površine zone golf igrališta,
 najveći dopušteni broj etaža sukladno lokalnim uvjetima (gradnje i krajolika) je dvije nadzemne etaže s mogućnošću gradnje podruma (Po+P+2),
Pri planiranju zgrada pratećih sadržaja ugostiteljsko-t urističke namjene (enološki centar, centar za proizvodnju mliječnih proizvoda) određuju se slijedeći uvjeti:
 planirana površina može biti najviše 1,3% od površine zone golf igrališta,
 najveći dopušteni broj etaža sukladno lokalnim uvjetima (gradnje i krajolika) je dvije nadzemne etaže s mogućnošću gradnje podruma (Po+P+1),
Pri planiranju građevina pratećih sadržaja ugostiteljsko-t urističke namjene (privezište sa pratećim sadržajima) određuju se slijedeći uvjeti:
 planira se rekonstrukcija postojećeg priveza za potrebe sportskog centra,
 konstrukcija obalnih građevina i način sidrenja plovila odrediti će se prilikom izdavanja lokacijske dozvole
 planiraju se ugostiteljski i servisni prateći sadržaji za privezište
 najveći dopušteni broj etaža pratećih sadržaja za privezište je dvije nadzemne etaže (P+1),
 planirana površina pripadajućeg akvatorija privezištu može biti najviše 1,0 ha
 planirana površina kopnenog dijela privezišta može biti najviše 1,0 ha
Plaže
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Plansko kuhanje žabeKermit 2016-06-17 11:56
Citat vijeće:
8. SMJERNICE ZA DOPUNU PROSTORNOG PLANA PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE
Smjernice za dopunu Prostornog plana Primorsko-goranske županije obuhvaćaju pokazatelje za neposrednu provedbu plana.
...
 planiraju se smještajni kapaciteti iz skupine hoteli 5* smještajnih kapaciteta 1.300 kreveta,
Na sjednici GV Cres Šolić je rekao "- Realno je računati na 700-800 ležajeva jer je ideja da se na tom području izgradi hotel, vile s bazenima, helidrom i marina", a u smjernicama za dopunu plana PGŽ piše 1.300 kreveta uz napomenu da je taj broj za neposrednu primjenu plana. Ovo je primjer strategije "kuhanja žabe" kako je Bojana Genov na prvoj tribini nazvala metodu lošinjskog planiranja prostora: Ako žabu ubacite u vrelu vodu, ona će odmah iskočiti, ali ako je stavite u hladnu vodu koju polako zagrijavate, ona neće primijetiti promjene i ostat će mirna sve dok ne bude potpuno skuhana. Primjera primjene takve strategije je bezbroj, a ovdje se govori o 700-800 ležajeva, no smjernicama za plan se ide na 1.300. Uz odredbu o neposrednoj primjeni županijskog plana to znači da investitor bez mišljenja predstavnika lokalne zajednice može graditi koliko god stane do 1.300 kreveta.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # mic po micžabac 2016-06-17 14:47
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # O nosivosti otoka se ne govoriTopolino 2016-06-20 09:29
Citat Kermit:
Na sjednici GV Cres Šolić je rekao "- Realno je računati na 700-800 ležajeva jer je ideja da se na tom području izgradi hotel, vile s bazenima, helidrom i marina", a u smjernicama za dopunu plana PGŽ piše 1.300 kreveta uz napomenu da je taj broj za neposrednu primjenu plana. Ovo je primjer strategije "kuhanja žabe" kako je Bojana Genov na prvoj tribini nazvala metodu lošinjskog planiranja prostora: Ako žabu ubacite u vrelu vodu, ona će odmah iskočiti, ali ako je stavite u hladnu vodu koju polako zagrijavate, ona neće primijetiti promjene i ostat će mirna sve dok ne bude potpuno skuhana.
Genov je u raspravu uvela i nezgodan pojam "nosivost otoka" koji problematizira omiljenu Garijeva i Šolićeva floskula o održivom razvoju "koji će trajno promijeniti lice i naličje Lošinja"(citat iz članka u Jutarnjem listu volim-losinj.org/politika/2583-kako-su-velika-strana-ulaganja-promijenila-losinj
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # 14+ 1-dirty bastards 2016-06-17 16:15
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # fotka za pamćenjeBlow job 2016-06-17 16:30
Super fotka! S desne strane osmatra Šolić, s lijeve odostraga novinarka. Iz zadnjeg reda glasovanje nadziru Kapeli i kučićka, a svi vijećnici kao poslušni đaci digli ruke. Osim onog jednog zločestog :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
115 # tko nas izda, taj je ?????stevo 2016-06-17 17:14
Citat Blow job:
Super fotka! S desne strane osmatra Šolić, s lijeve odostraga novinarka. Iz zadnjeg reda glasovanje nadziru Kapeli i kučićka, a svi vijećnici kao poslušni đaci digli ruke. Osim onog jednog zločestog :P
Stvarno ovo je nevjerojatno kako su visoko digli ruke vijećnici iz "oporbe". Ova slika će ih koštati mandata na slijedećim izborima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
016 # U boj, u boj za interes svoj!Zrinjski 2016-06-17 20:43
Citat stevo:
Citat Blow job:
Super fotka! S desne strane osmatra Šolić, s lijeve odostraga novinarka. Iz zadnjeg reda glasovanje nadziru Kapeli i kučićka, a svi vijećnici kao poslušni đaci digli ruke. Osim onog jednog zločestog :P
Stvarno ovo je nevjerojatno kako su visoko digli ruke vijećnici iz "oporbe". Ova slika će ih koštati mandata na slijedećim izborima.
Lošinjani, zapamtite ovu fotku! SVI koji su digli ruku ZA MATALDU neka snose odgovornost za onih najavljenih 1300 ležajeva i svu onu "englesku travu" zbog kojih ćemo svi mi sutra plakati jer nam se raspala otočka infrastruktura. Vole li ovi ljudi svoje otoke? Ima li u njima imalo rodoljublja? Bojim se da ne. Oni vole samo svoj novčanik.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # pitanja bez odgovorazoro 2016-06-18 07:30
Citat Zrinjski:
Lošinjani, zapamtite ovu fotku! SVI koji su digli ruku ZA MATALDU neka snose odgovornost za onih najavljenih 1300 ležajeva i svu onu "englesku travu" zbog kojih ćemo svi mi sutra plakati jer nam se raspala otočka infrastruktura. Vole li ovi ljudi svoje otoke? Ima li u njima imalo rodoljublja? Bojim se da ne. Oni vole samo svoj novčanik.
Čiji su ovo predstavnici ? Tko ih je izabrao ? Kome oni služe ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # svi su oni našiotok 2016-06-18 10:24
Citat zoro:
Citat Zrinjski:
Lošinjani, zapamtite ovu fotku! SVI koji su digli ruku ZA MATALDU neka snose odgovornost za onih najavljenih 1300 ležajeva i svu onu "englesku travu" zbog kojih ćemo svi mi sutra plakati jer nam se raspala otočka infrastruktura. Vole li ovi ljudi svoje otoke? Ima li u njima imalo rodoljublja? Bojim se da ne. Oni vole samo svoj novčanik.
Čiji su ovo predstavnici ? Tko ih je izabrao ? Kome oni služe ?
NAŠI, MI, SLUŽE NJEMU ?
Samo što su u međuvremenu napunili džpove ?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # IZBORI 2017Gunz and Rozes 2016-06-18 08:51
Citat stevo:
Stvarno ovo je nevjerojatno kako su visoko digli ruke vijećnici iz "oporbe". Ova slika će ih koštati mandata na slijedećim izborima.
Samo se ti nadaj. Zna se kojim metodama HDZ dobija izbore na Lošinju. Sada na otoku imamo i dobrotvora koji će se pobrinuti da ovi isti poslušnici i u sljedećem mandatu sjede u gradskom vijeću.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # InvesticijaMr. Bing 2016-06-18 10:40
Citat Gunz and Rozes:
Citat stevo:
Stvarno ovo je nevjerojatno kako su visoko digli ruke vijećnici iz "oporbe". Ova slika će ih koštati mandata na slijedećim izborima.
Samo se ti nadaj. Zna se kojim metodama HDZ dobija izbore na Lošinju. Sada na otoku imamo i dobrotvora koji će se pobrinuti da ovi isti poslušnici i u sljedećem mandatu sjede u gradskom vijeću.
Ja ih ne bi nazvao dobrotvori nego mudri investitori

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # vrijeme je isteklodracula 2016-06-18 11:15
Citat Gunz and Rozes:
Samo se ti nadaj. Zna se kojim metodama HDZ dobija izbore na Lošinju. Sada na otoku imamo i dobrotvora koji će se pobrinuti da ovi isti poslušnici i u sljedećem mandatu sjede u gradskom vijeću.
Političke stranke HDZ, IDS, HNS, SDP na Lošinju pucaju po šavovima, do lokalnih izbora biti će velikih promjena.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # srebroljupcikumpar 2016-06-19 07:44
Citat dirty bastards:

Fotografija bi mogla biti naslovnica za filmski spektakl "Kako je počeo rat na mom otoku" !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Pačja školaZmajo 2016-06-19 08:40
Citat kumpar:
[quote name="dirty bastards"]Fotografija bi mogla biti naslovnica za filmski spektakl "Kako je počeo rat na mom otoku" !!!
A mogla bi poslužiti i kao ilustracija za dječju pjesmicu "Pačja škola"

Jeste li čuli djeco,
vjerujte bez šale
otvara se škola
za pačiće male.
Svi pačići došli
kao đaci stoje
stari patak metnuo
naočale svoje.
Učio ih , učio
od srijede do petka
al' se nisu makli
dalje od početka.
Ništa više ne nauči
pačurlija ta
nego čto je prije znala
pa-pa-pa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Pačurlija ta i prozivaStari patak 2016-06-19 09:51
Citat Zmajo:

Učio ih , učio
od srijede do petka
al' se nisu makli
dalje od početka.
Ništa više ne nauči
pačurlija ta
nego čto je prije znala
pa-pa-pa.
Možda su ipak nešto naučili iz onih par tribina. Pa sad Mario Kamalić ponavlja što je tamo čuo piše Purić na otoci net: "Mario Kamalić (HSS) izrazio je uvjerenje da u "Jadranci" znaju da je otok ograničen prostor kojemu su okoliš i priroda osnovni resursi", a Andrino Maglievaz kazao je da je u njegovoj stranci, IDS-u, bilo različitih razmišljanja, ali da je prevladala podrška projektu. P(r)ozvao je i gradonačelnika Garija Cappellija da kaže poneku o ovome, "da ne bi ispalo kao na javnoj tribini, da gradonačelnik dvoji o odlukama Gradskog vijeća".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # desna ruka lijevi džepabraham 2016-06-19 11:54
Citat kumpar:
[quote name="dirty bastards"]

Jedan vrlo interesantan detalj sa ove slike pokazuje da su troje vijećnika digla lijevu ruku a devetoro desnu ruku. Najčudnije je da su upravo svi vijećnici iz oporbe "desničari".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # MarioneteUrsus 2016-06-19 12:47
Citat abraham:
Jedan vrlo interesantan detalj sa ove slike pokazuje da su troje vijećnika digla lijevu ruku a devetoro desnu ruku. Najčudnije je da su upravo svi vijećnici iz oporbe "desničari".
Ma gdje ti vidiš oporbu. Oporba je samo onaj koji nije dignuo ruku. Svi ostali su Mihine marionete pajaci, a Šolić vuče konce.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
71 # TrojaOdisej 2016-06-19 22:01
Upitan je status i tog jednog vijećnika koji nije digao ruku.Ako se sjetimo da je na prošlim izborima glasove dobio sa pupovcem koji se prodao gariju kada mu je trebao jedan glas.Realno bi bilo za očekivati da će na slijedećim izborima i Devčić koji ovaj mandat glumi oporbu biti garijev trojanski konj. PS Gramatičke greške nisu slučajne.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # KijacOdisej 2016-06-19 22:13
Osim jednog koji možda glumi oporbu sve ovo sa slike treba ispustiti na Kijac .Kako ovi ljudi imaju obraz proći po gradu a znaju da im svi jb majku.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # zdrav životškovacin 2016-06-20 07:24
Citat Odisej:
Osim jednog koji možda glumi oporbu sve ovo sa slike treba ispustiti na Kijac .Kako ovi ljudi imaju obraz proći po gradu a znaju da im svi jb majku.
Ove face sa slike treba pod hitno transferirati na Mataldu dati im stado ovaca i neka proizvode sir i skutu, a od vune pletu bičve.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # pačićivrtić 2016-06-20 10:30
Citat:
Možda su ipak nešto naučili iz onih par tribina. Pa sad Mario Kamalić ponavlja što je tamo čuo piše Purić na otoci net: "Mario Kamalić (HSS) izrazio je uvjerenje da u "Jadranci" znaju da je otok ograničen prostor kojemu su okoliš i priroda osnovni resursi", a Andrino Maglievaz kazao je da je u njegovoj stranci, IDS-u, bilo različitih razmišljanja, ali da je prevladala podrška projektu. P(r)ozvao je i gradonačelnika Garija Cappellija da kaže poneku o ovome, "da ne bi ispalo kao na javnoj tribini, da gradonačelnik dvoji o odlukama Gradskog vijeća"
Da su pročitali ili pak prelistali prijedlog podrške izgradnje golfa kaoi turistikog naselja, onda bi im bilo jasno da nitko nije za razvoj mjesta, izgradnja hotela sa 5 katova 1300 ležaja 5 zvjezdica pet puta veći od bellevua, par hektara izgradnja villa nezna se broj sa 3 kata,upitno korištenjhe vode, odvodnja fekalnih voda na baldarin ?
Smještaj novih min 800 uposlenih djelatnika odnosno cca 400 novih obitelji, pitanje stanova , vrtića itd itd.
(Lako je dignuti ruke i otići na ručak o trošku investitora).
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Zdravo za gotovoJednoumlje 2016-06-20 13:47
Problem ovoga Grada je što u gradskom vijeću nema oporbe. Sve što gradonačelnik predloži gradsko vijeće uzima zdravo za gotovo i izglasava bez pogovora. Ovakvo jedinstvo, da ne kažem jednoumlje GV s pravom pobuđuje sumnje u moralni i politički integritet svih vijećnika, a ne samo onih koji kao zaposlenici Jadranke d.d. u vijeću zastupaju svoga poslodavca i štite njegove interese, a ne interese birača.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # disneylandemeritus 2016-06-20 14:37
Citat Jednoumlje:
Problem ovoga Grada je što u gradskom vijeću nema oporbe. Sve što gradonačelnik predloži gradsko vijeće uzima zdravo za gotovo i izglasava bez pogovora. Ovakvo jedinstvo, da ne kažem jednoumlje GV s pravom pobuđuje sumnje u moralni i politički integritet svih vijećnika, a ne samo onih koji kao zaposlenici Jadranke d.d. u vijeću zastupaju svoga poslodavca i štite njegove interese, a ne interese birača.
Gari je posložio ekipu bolje od Čačića, a predsjednik GV i vijećnici ne shvaćaju da oni snose punu odgovornost za donesene Odluke.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Tko je tu ludMaloselac 2016-06-20 15:54
Citat emeritus:
Citat Jednoumlje:
Problem ovoga Grada je što u gradskom vijeću nema oporbe. Sve što gradonačelnik predloži gradsko vijeće uzima zdravo za gotovo i izglasava bez pogovora. Ovakvo jedinstvo, da ne kažem jednoumlje GV s pravom pobuđuje sumnje u moralni i politički integritet svih vijećnika, a ne samo onih koji kao zaposlenici Jadranke d.d. u vijeću zastupaju svoga poslodavca i štite njegove interese, a ne interese birača.
Gari je posložio ekipu bolje od Čačića, a predsjednik GV i vijećnici ne shvaćaju da oni snose punu odgovornost za donesene Odluke.
Zato već sada pokušavaju prevaliti odgovornost jedni na druge. Nedić kaže da vijeće može samo prihvatiti ili odbiti Kapelijeve prijedloge, ali uvijek ih prihvaćaju, a Kapeli da neće prihvatiti odluku vijeća za koncesiju ostatka Čikata ako je vijeće prihvati. A vijeće može prihvatiti ili odbiti samo ono što kapeli predloži. Tko je tu lud? I još nešto. Gdje su tu odbori GV? Je li Odbor za zaštitu okoliša razmatrao prijedlog za golf na Mataldi? A odbor za prostorno planiranje? U kojem je i predsjednik vijeća. Odgovornost je i na njima. Zašto ne znamo ništa o njihovom radu? Tko je imenovao članove? Čemu uopće služe?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # BrumanjeBrancin 2016-06-20 16:31
Predsjednik odbora za zaštitu okoliša je poznati borac protiv zaštite dupina u lošinjskom akvatoriju. U ime ribara borio se za ukidanje rezervata pa je čak izišao s listom na izbore za lokalnu vlast. Nije prošao, ali za utješnu nagradu kao trojanski konj HDZ-a dobio je vođenje tog odbora. Pa će se sada u more koje je trebalo biti zaštićeno radi dupina sljevati otpad sa Čikata, iz Malog i Velog Lošinja i Ćunskog, a k tome i sa planiranih golf terena na Mataldi (u uvalu Baldarin). Sve u ime ribara: Biće to dobro nabruman teren za ribolov.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
13 # Vjerodostojnost anketeLOL 2016-06-20 16:58
Sumnjam da je taj i vidio materijal o Mataldi. Ali ja sam u njemu našao zgodan detalj. U materijalu je navedeno da je anketa pokazala kako je velika većina Lošinjana oduševljena projektom i da podržava projekt. Anketu je provela 2X1 agencija u vlasništvu Roberta Bosaka, HDZ-ovog kandidata u 12. izbornoj jedinici na zadnjim izborima. Zbog napuhanog predviđanja uvjerljive pobjede HDZ-a i ruganja drugim agencijama za istraživanje javnog mišljenja bio je optužen za pristranost, manipulaciju i sukob interesa :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Još o vjerodostojnost i anketeLOL 2016-06-29 10:07
Citat LOL:
Sumnjam da je taj i vidio materijal o Mataldi. Ali ja sam u njemu našao zgodan detalj. U materijalu je navedeno da je anketa pokazala kako je velika većina Lošinjana oduševljena projektom i da podržava projekt. Anketu je provela 2X1 agencija u vlasništvu Roberta Bosaka, HDZ-ovog kandidata u 12. izbornoj jedinici na zadnjim izborima. Zbog napuhanog predviđanja uvjerljive pobjede HDZ-a i ruganja drugim agencijama za istraživanje javnog mišljenja bio je optužen za pristranost, manipulaciju i sukob interesa :lol:
Robrt Bosak je i suvlasnik Vinkovačke televizija koja uživo emitira kontakt emisiju ‘Politika i istina’, koja po količini netrpeljivosti, vrijeđanja i govora mržnje prema javnim ličnostima i manjinama daleko nadmašuje ‘Markov trg’ Marka Juriča i ‘Bujicu’ Velimira Bujaneca, pišu Novosti:
www.portalnovosti.com/.../
"Robert Bosak: ‘Prijete nam srpske Novosti’
Dok je direktorica Vinkovačke televizije Senka Krišto Sladin u vrlo kratkom odgovoru na upit Novosti ignorirala sva sporna pitanja, istovremeno je na Facebook profilu agencije 2x1 komunikacije Roberta Bosaka, suvlasnika i člana nadzornog odbora Vinkovačke televizije, u potpunosti prenesen upit koji smo poslali Vinkovačkoj televiziji, uz sljedeći degutantni komentar: ‘Prijetnja srpskih novosti Vinkovackoj tv… Koliko mi to dobivamo novaca zanima pauvloniju arbutinu, zanimljivo 1991 godine sam uhapsio slavka arbutinu cetnika u borovo selu, koincidencija ili slucajnost odlucite sami’. Uz naš upit objavljena je i e-mail adresa novinarke Novosti, a za Bosakovim komentarom na Facebooku uslijedili su mrzilački komentari istog tipa kao i oni koji se mogu čuti u emisiji ‘Politika i istina’." Tko ne bi vjerovao rezultatima ankete agenicje kojoj je ovaj lik vlasnik :P
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # uvijek vijećnikvijećnik 2016-06-20 15:10
Citat:
Gari je posložio ekipu bolje od Čačića, a predsjednik GV i vijećnici ne shvaćaju da oni snose punu odgovornost za donesene Odluke.
Kako oni mogu snositi odgovornost i komu?
Izabrani su kao mladi i neokaljani ništa nisu ostvarili za sebe osim golih plaća (osim par starih koji su preko liste uletjeli kao vukovi ), sada dizanjem ruku i odobravanjem svega, prodali se za malo #para# ili privilegija od grada i firmi i time misle da su puno toga napravili.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # nadnica za strahkerubin 2016-06-20 17:49
Citat vijećnik:
Kako oni mogu snositi odgovornost i komu?
Izabrani su kao mladi i neokaljani ništa nisu ostvarili za sebe osim golih plaća (osim par starih koji su preko liste uletjeli kao vukovi ), sada dizanjem ruku i odobravanjem svega, prodali se za malo #para# ili privilegija od grada i firmi i time misle da su puno toga napravili.
Prodali su se za velike pare, pa većina njih godinama nigdje ne radi a žive na visokoj nozi. Profesionalni su političari ali plaćeni od krupnog kapitala a ne od stranke koju tobože zastupaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # Fajrunt, narode ...mm 2016-06-20 18:36
Eba vas patak, vi o kanalizaciji a u saboru rekli fajrunt i ugasili svjetla :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Strašna prijetnjaAres 2016-06-20 19:34
Citat mm:
Eba vas patak, vi o kanalizaciji a u saboru rekli fajrunt i ugasili svjetla :lol:
A Karamarko odgodio sjednicu Predsjedništva HDZ jer su mu zaprijetili da će početi razmišljati svojim glavama.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # bjeloglavi supbartolomej 2016-06-20 20:21
Citat Ares:
A Karamarko odgodio sjednicu Predsjedništva HDZ jer su mu zaprijetili da će početi razmišljati svojim glavama.
Neš ti glave Butkovića i Tolušića, doslovno do pred dva dana gledali su u Garavog kao u božanstvo, a sada su osjetili da je oslabio i kao lešinari ga čerupaju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # ......Jojo 2016-06-20 20:58
nadam se da će na narednim izborima i građani razmišljati svojim glavama, a ne nasjedati popovima i drugim demagozima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # šete bandieredragon 2016-06-20 21:53
Citat Jojo:
nadam se da će na narednim izborima i građani razmišljati svojim glavama, a ne nasjedati popovima i drugim demagozima.
U Lošinju će se HDZ-ovci okrenuti za 180 stupnjeva i podržati budućeg predsjednika stranke kao i mnogo puta do sada.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Dogodilo se na današnji dannetko 2017-04-24 23:24
24/4/1960
Voda iz Vranskog jezera vodovodom stigla do Malog Lošinja
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  glupkokur 20.02.2024 14:32
  oporba u kope premijer u spade
  Iz perspektive današnjeg Hrvata, recimo, Andrej Plenković glup je kao [cenzurirano]: demonstracije i javni gnjev zbog funkcije državnog odvjetnika za jednog najblaže rečeno suspektnog tipa, intimnog prijatelja cijele prve lige hrvatskog organiziranog ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 20.02.2024 10:14
  Savjetnik
  To pitanje bi ležalo vijećniku Joviću. On je na sjednici GV već (uzalud) pitao gradonačelnicu o ulozi i plačanju njenog osobnog savjetnika. youtu.be/Y_3QHry96Ao (http://youtu.be/Y_3QHry96Ao) http://www.youtube.com/watch?v=Y_3QHry96Ao

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Pa sad će 20.02.2024 06:34
  Još malo
  Ne pada snijeg, ali tragova ima, još malo pa će i plima.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 20:56
  ......
  Nadam se da će neki oporbeni vijećnik tražiti pojašnjenje zašto se do sada nije prikazivalo plaćanja savjetniku.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  .... 19.02.2024 20:46
  Njonjo je najbolji
  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazvao je u ponedjeljak prosvjed oporbenih stranaka na Markovom trgu prije dva dana proruskim skupom, na kojemu je ‘‘jedanaest razularenih revolucionara vrijeđalo premijera i vladajuću stranku‘‘.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 11:43
  vrati pare
  A da vratiš pare što ti je plaćala dopunsko osiguranje ?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Gost 18.02.2024 16:08
  Ministar panj
  Ovoj "proturazvojnoj " budali ozbiljno konkurira ministar Beroš koji je izvalio da je prosvjed bio tragikomičan jer da ti ljudi kao da žive u svemiru. Taj panj kojem je AP povjerio hrvatsko zdravstvo još nije saznao da i on, cijeli njegov HDZ i svi ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 18.02.2024 11:54
  ...
  Možda čovjek nema djece, a braća su mu poumirali. Uostalom, šta to tebe briga? Koliko znam ni AK nije stvorila svoju familiju. Je li to problem? Jesi li ti nečiji odvjetnik ili bi moguće za sebe htio nužni dio?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 11:53
  Test inteligencije
  Bio je to očito test inteligencije. Ti ga nisi prošao. Istraživanje koje je proveo Harvard Business School došlo je do zaključaka kako je sarkazam "najviši oblik inteligencije", prije čega su istraživali kognitivna iskustva mozga i ponašanja pojedinca ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 18.02.2024 10:43
  ni vau ni mjau
  Za razliku od - tebe? Nemaš nikome ostaviti nego neznanki? Ili - besramno i patetično lažeš?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 10:28
  Proturazvojni ljevičari
  Nakon prosvjeda oporbe na Markovom trgu uz objavu jednog od Plenkijevih ministranata HDZ piše "Zar nekoliko tisuća proturazvojnih ljevičara, jedva okupljenih iz cijele Hrvatske uz tjedan dana priprema i agresivne kampanje, stvarno misli da ćemo zbog njih ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Mikula 18.02.2024 09:55
  budimo realni
  Ja sam star i nemoćan, nalazi mi nisu dobri i neću još dugo. Zato Njoj koja u 20 godina rada i radnim danom i vikendom nije stvorila ništa, u imovinskoj kartici nema upisanih ni nekretnina ni pokretnina, ovime poklanjam Uskrsnicu, te svoj stan u Ćunskom ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 18.02.2024 06:50
  Mjesečni troškovi njene Radosti
  Čekaj malo, polako, bez guranja, samo jedan po jedan... Prvo mora podmiriti mjesečne troškove od 1659,04 eura svom osobnom savjetniku koji već dvije godine svaki mjesec umjesto nje neumorno radi na EU fondovima, radi čega se po cijelom otoku grade ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  samo na Prvom od 1000 17.02.2024 23:57
  Uskrsnice?
  Nakon što je krajem prošle godine podijelila poticaje i onima kojima treba i onima kojima ne treba, postavlja se pitanje hoće li ove godine umirovljenici kao najugroženija skupina građana dobiti Uskrsnice. Mnogi gradovi su već davno najavili ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 17.02.2024 15:31
  Smještajni kapaciteti
  Izgleda da su počeli brinuti za budući smještaj pa sada ulažu u modernizaciju smještajnih kapaciteta. i.imgur.com/1brM1zN.jpg (http://i.imgur.com/1brM1zN.jpg)

  Read more...

   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  ..... 16.02.2024 15:17
  ...
  Snimka početka sjednice youtu.be/.../ (http://youtu.be/AVC60X4jWEA?si=eOTTJdOYsH3C2PZG) http://www.youtube.com/watch?v=AVC60X4jWEA

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Građanin drugog reda 16.02.2024 15:13
  Uspjesi Vlade se nižu dok ih ne uhvate da rukama pekmezu
  Opet su mu zakazali radari, građane zanima kad će banda završiti iza rešetaka. Kako se ono zove ona uspješna ministrica, Lažac? A samo je jedna u nizu.

  Read more...

   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  gost 16.02.2024 15:06
  Tko vodi sjednice GV
  I na ovoj sjednici se pokazalo da sjednice GV formalno vodi Devčić a da njega vodi Nedić. Snimka uvodnog dijela sjednice u kojem Nedić govori bez da traži i dobije riječ to nedvojbeno pokazuje. Ivkovićevo čuđenje što Devčić dopušta da se drugima radi ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 14:16
  Tako se razgovara s novinarima
  Plenković nakon upada policije u Ministarstvo: ‘Mediji trebaju izvještavati o uspjehu Vlade, to je ono što zanima građane’ Premijera je malo zasmetalo pitanje o razlici između reduciranog izričaja i laži TELEGRAM

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  WoW 16.02.2024 12:53
  I to je to?
  Stari i nevažeći poslovnik iz 2009. godine?

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 16.02.2024 12:09
  licentia poetica
  Pravi iskreni katolici su najčešće skromni i ponizni, i ne hvale se na pasja kola svojom vjerom. P.S. Moguće je da će sad onaj psihopat skočiti i reći da citiram kad je on to spominjao pasja kola. _ _

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 16.02.2024 11:18
  ...
  Postoje i tzv. katolici ravnozemljaši. Oni se drže Biblije kao pijan plota i ne priznaju tekovine moderne znanosti. Tako npr. ne priznaju postojanje i opasnosti bolesti koja je u pandemijskim razmjerima poharala svijet. Naravno, bolest je najviše ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 10:52
  Gradsko vijeće bez Poslovnika o radu
  Pa Poslovnika zapravo ni nema. Pokušaj ga naći na gradskom webu na ovo linku gdje bi se morao nalaziti: mali-losinj.hr/.../... (https://www.mali-losinj.hr/sluzbene-informacije/akti-grada/poslovnik-gradskog-vijeca-grada-malog-losinja/) Zato ga se vodi ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Popaj 16.02.2024 09:53
  Jedini katolik
  h.t. ne poriče da je veliki vjernik. Poriče samo da je to napisao na ovoj stranici. A s linka koji si poslao proizlazi da se smatra JEDINIM KATOLIKOM koji koji posjećuje ovu stranicu.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  OMG 16.02.2024 07:52
  ...
  Možda ovo može poslužiti, ali ti sigurno čuvaš svoje skinšotove za slučaj da admin obriše tvoje veleumne komentare. volim-losinj.org/.../... (http://volim-losinj.org/politika/3017-izborna-podvala-obecanjima-bez-roka-ispunjenja#comment-78687) Čuo sam da ...

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 15.02.2024 20:29
  Ne jagiti...
  Pa kad je tako, zasigurno ti neće biti isuviše teško staviti koji moj citat u kojem tvrdim kako sam "veliki vjernik". Nije valjda da si - kukavni lažac?! Jer netko u komentarima laže, i netko lašca štiti, sad ćemo vidjeti tko.

  Read more...

   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Krnjo 15.02.2024 15:33
  Korizmeni smijeh
  Korizmeni smijeh ministra vanjskih poslova u Vladi Andreja Plenkovića. i.imgur.com/iBHWwJZ.jpg (http://i.imgur.com/iBHWwJZ.jpg)

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Lino 15.02.2024 14:36
  ...
  Iako mu to nitko ne zamjera ili osporava, h.t. ponosno ističe da je veliki vjernik. Kao da to nekoga zanima, to je isključivo njegov osobni stav. A poznato je da su vjernici uviđavni, fini i pristojni ljudi, i naravno, da nikada ne lažu.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 15.02.2024 13:48
  ......
  Možda bi se rasprava trebao ti kloniti zbog nesposobnosti da pišeš razumljivo. Jer odgovornost za razumijevanje pisanog teksta nije na čitatelju nego na autoru. A ni manjak dobrog odgoja te ne čini poželnim sugovornikom.

  Read more...

   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Željko 14.02.2024 18:56
  ...
  Ako posipanje pepelom ide prema zaslugama, mogla bi ispasti malo jače garava.

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  glupkokur 20.02.2024 14:32
  oporba u kope premijer u spade
  Iz perspektive današnjeg Hrvata, recimo, Andrej Plenković glup je kao [cenzurirano] ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 20.02.2024 10:14
  Savjetnik
  To pitanje bi ležalo vijećniku Joviću. On je na sjednici GV već (uzalud) pitao gradonačelnicu ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Pa sad će 20.02.2024 06:34
  Još malo
  Ne pada snijeg, ali tragova ima, još malo pa će i plima.
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 20:56
  ......
  Nadam se da će neki oporbeni vijećnik tražiti pojašnjenje zašto se do sada nije prikazivalo ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  .... 19.02.2024 20:46
  Njonjo je najbolji
  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazvao je u ponedjeljak prosvjed oporbenih ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 19.02.2024 11:43
  vrati pare
  A da vratiš pare što ti je plaćala dopunsko osiguranje ?
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Gost 18.02.2024 16:08
  Ministar panj
  Ovoj "proturazvojnoj " budali ozbiljno konkurira ministar Beroš koji je izvalio da je ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 18.02.2024 11:54
  ...
  Možda čovjek nema djece, a braća su mu poumirali. Uostalom, šta to tebe briga? Koliko znam ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 11:53
  Test inteligencije
  Bio je to očito test inteligencije. Ti ga nisi prošao. Istraživanje koje je proveo Harvard ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 18.02.2024 10:43
  ni vau ni mjau
  Za razliku od - tebe? Nemaš nikome ostaviti nego neznanki? Ili - besramno i patetično ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Grunf 18.02.2024 10:28
  Proturazvojni ljevičari
  Nakon prosvjeda oporbe na Markovom trgu uz objavu jednog od Plenkijevih ministranata HDZ ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Mikula 18.02.2024 09:55
  budimo realni
  Ja sam star i nemoćan, nalazi mi nisu dobri i neću još dugo. Zato Njoj koja u 20 godina ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 18.02.2024 06:50
  Mjesečni troškovi njene Radosti
  Čekaj malo, polako, bez guranja, samo jedan po jedan... Prvo mora podmiriti mjesečne troškove ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  samo na Prvom od 1000 17.02.2024 23:57
  Uskrsnice?
  Nakon što je krajem prošle godine podijelila poticaje i onima kojima treba i onima kojima ne ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 17.02.2024 15:31
  Smještajni kapaciteti
  Izgleda da su počeli brinuti za budući smještaj pa sada ulažu u modernizaciju smještajnih kapaciteta.
   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  ..... 16.02.2024 15:17
  ...
  Snimka početka sjednice youtu.be/.../ (http://youtu.be/AVC60X4jWEA?si=eOTTJdOYsH3C2PZG) ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Građanin drugog reda 16.02.2024 15:13
  Uspjesi Vlade se nižu dok ih ne uhvate da rukama pekmezu
  Opet su mu zakazali radari, građane zanima kad će banda završiti iza rešetaka. Kako se ono ...
   
 • Građani kao publika za naslikavanje

  gost 16.02.2024 15:06
  Tko vodi sjednice GV
  I na ovoj sjednici se pokazalo da sjednice GV formalno vodi Devčić a da njega vodi Nedić. Snimka ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 14:16
  Tako se razgovara s novinarima
  Plenković nakon upada policije u Ministarstvo: ‘Mediji trebaju izvještavati o uspjehu Vlade ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  WoW 16.02.2024 12:53
  I to je to?
  Stari i nevažeći poslovnik iz 2009. godine?
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Venerin brežuljak 16.02.2024 12:09
  licentia poetica
  Pravi iskreni katolici su najčešće skromni i ponizni, i ne hvale se na pasja kola svojom ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  ML 16.02.2024 11:18
  ...
  Postoje i tzv. katolici ravnozemljaši. Oni se drže Biblije kao pijan plota i ne priznaju ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 16.02.2024 10:52
  Gradsko vijeće bez Poslovnika o radu
  Pa Poslovnika zapravo ni nema. Pokušaj ga naći na gradskom webu na ovo linku gdje bi se ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Popaj 16.02.2024 09:53
  Jedini katolik
  h.t. ne poriče da je veliki vjernik. Poriče samo da je to napisao na ovoj stranici. A s ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  OMG 16.02.2024 07:52
  ...
  Možda ovo može poslužiti, ali ti sigurno čuvaš svoje skinšotove za slučaj da admin obriše tvoje ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  hranitelj tuljana 15.02.2024 20:29
  Ne jagiti...
  Pa kad je tako, zasigurno ti neće biti isuviše teško staviti koji moj citat u kojem tvrdim ...
   
 • Radio za ispiranja mozgova birača

  Krnjo 15.02.2024 15:33
  Korizmeni smijeh
  Korizmeni smijeh ministra vanjskih poslova u Vladi Andreja Plenkovića. i.imgur.com/iBHWwJZ.jpg ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Lino 15.02.2024 14:36
  ...
  Iako mu to nitko ne zamjera ili osporava, h.t. ponosno ističe da je veliki vjernik. Kao da ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  gost 15.02.2024 13:48
  ......
  Možda bi se rasprava trebao ti kloniti zbog nesposobnosti da pišeš razumljivo. Jer odgovornost ...
   
 • Samozvani priznati stručnjak za savjetovanje

  Željko 14.02.2024 18:56
  ...
  Ako posipanje pepelom ide prema zaslugama, mogla bi ispasti malo jače garava.