Ova stranica koristi kolačiće koje u svakom trenutku možete kontrolirati postavkama u vašem internet pregledniku

Ako ne promijenite postavke preglednika slažete se s korištenjem kolačića Vise o kolacicima

Razumijem i prihvacam

Pismo papi Franji: NE golf terenu na Cresu! NE bogaćenju Crkve!

Korisnička ocjena:  / 9
LošeNajbolje 

Dunja-JankovicNa portalu autograf.hr objavljeno je pismo Dunje Janković papi Franji u vezi sa suradnjom gradske vlasti Malog Lošinja s upravom tvrtke Jadranka d.d. na realizaciji projekta izgradnje golf terena s pripadajućim smještajnim objektima na otoku Cresu.

 

Pišem u ime inicijative Čovjek po mjeri otoka, inicijative građana i udruga Maloga Lošinja, koja se zalaže za pametan razvoj Lošinja, održivi i ekološki razvoj Lošinja te raznolikost u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu. Kompanija Jadranka koja drži monopol nad turističkom gospodarskom granom Lošinja odlučila je izgraditi najveći golf teren u Hrvatskoj (točnije, 2 terena, 36 rupa), uz popratne privatne vile i luksuzni hotel namijenjen bogatoj klijenteli, na području poluotoka Punte Križa (otok Cres, općina Lošinj) koji ulazi u europsku mrežu NATURA 2000, mrežu ekološki osjetljivih teritorija.

Teritorij na kojem namjeravaju realizirati ovaj 50 milijuna eura težak plan, u vlasništvu je Krčke biskupije koja im namjerava tu zemlju iznajmiti na dugi niz godina.

Rastući trend elitizacije turizma na 5 zvjezdica koji, ruku pod ruku, provode Jadranka d.d. i Grad Mali Lošinj doveo je do toga da se masovno rasprodaju gradska zemljišta, ruše povijesno značajne zgrade i na njihovo mjesto dižu faksimili. Priroda se uništava sječom šuma, pikamiranjem stijena i betoniranjem obale, te se stvara turistička monokultura u kojoj se ljudi dijele na goste i njihove otočke sluge.

Činjenica da Katolička crkva, kao najsnažnija institucija u RH koja državi ne plaća poreze, svoju neiskorištenu zemlju, dobivenu stotinama godina ranije, u neko davno minulo feudalna doba, iznajmljuje privatnom interesu koji zagovara elitizam i daljnje raslojavanje društva je skandalozna.

Osim toga, svjedoci smo snažnog nametanja crkvenih svjetonazora i dogmi svim građanima RH pokušajima dokidanja stečenih ljudskih prava i mijenjanjem postojećih demokratskih zakona (između ostaloga, pokušaj ukidanja prava žene da sama kroji svoj život), te nam je namjera objavljivanjem ovog pisma prokazati licemjerstvo te institucije.

U korumpiranoj državi u kojoj institucije odavno ne funkcioniraju čini nam se da za ovo socijalno, ekološki i ekonomski neprihvatljivo pitanje jedino papa Franjo može imati sluha.

U nastavku je pismo upućeno papi Franji.

Vaša svetosti,

pišem Vam jer ste nam Vi zadnja nada.

Umjetnica sam, organizatorica i aktivistkinja s otoka Lošinja u Hrvatskoj, diplomirala sam na Likovnoj akademiji u Zagrebu i magistrirala na School of Visual Arts u New Yorku. Nakon godina provedenih živeći i radeći u inozemstvu, odlučila sam se vratiti na otok gdje vodim umjetnički atelje. Organizatorica sam internacionalnog festivala suvremene umjetnosti ŠKVER koji je u zadnjih 6 godina na otoku ugostio više 150 umjetnika iz cijelog svijeta. Osim toga, organiziram razne umjetničke radionice i projekte za djecu i mlade te im pomažem da postanu aktivni kreatori društvene stvarnosti.

Pišem Vam u ime inicijative Čovjek po mjeri otoka, koja zagovara održivi i ekološki razvoj otoka Lošinja te raznolikost u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu.

Nažalost, kao i u drugim mjestima koja svoju ekonomiju temelje isključivo na turizmu, harmoniju ove male zajednice postupno narušava rapidno rastuća i nezaustavljiva pohlepa privatnih interesa.

Pišem vam zbog jednog vrlo konkretnog problema koji se neposredno tiče Katoličke crkve.

Punta Križa je mali poluotok na otoku Cresu koji svi koji su ga ikada posjetili opisuju kao magičan. Magija se nalazi u jedinstvenoj mikroklimi, te je iz toga razloga to područje stavljeno pod zaštitu Natura 2000, europske mreže zaštićenih prirodnih područja. Osim toga, cijeli otok ovisi o slatkoj vodi iz jedinoga jezera na otoku, čiji se izvori nalaze u mreži vrlo osjetljivih podzemnih vapnenačkih kanala.

Ovaj osjetljivi prirodni eko sustav uskoro će biti narušen jer privatna kompanija Jadranka, koja drži monopol nad otočkom turističkom ekonomijom, namjerava izgraditi najveći golf teren u Hrvatskoj (36 rupa), uz popratne privatne vile i luksuzni hotel, namijenjen bogatoj klijenteli.

Zemlja na kojoj namjeravaju realizirati ovaj 50 milijuna eura vrijedan projekt od kojega će korist imati samo privatni interes elita, a zajednica štetu, je u vlasništvu Katoličke crkve u Hrvatskoj, odnosno Krčke biskupije.

Zemlja na kojoj namjeravaju realizirati ovaj 50 milijuna eura vrijedan projekt od kojega će korist imati samo privatni interes elita, a zajednica štetu, je u vlasništvu Katoličke crkve u Hrvatskoj, odnosno Krčke biskupije i upravo je to razlog zašto pišem baš Vama. Molim Vas da utječete na ovu namjeru Crkve da stječe bogatstvo izdavanjem svojih posjeda privatnom kapitalu.

Želim vjerovati da će Crkva, koja toliko snažno utječe na ljude, biti nositeljica moralnih vrijednosti koje zagovara. Katolička crkva, kao jedna od najraširenijih religija na svijetu, ima nevjerojatnu moć, a zbog toga i odgovornost da provodi one iskrene vrijednosti koje propovijeda: skromnost, zajedništvo među vjernicima i nevjernicima, jednakost među bogatima i siromašnima, a ne da indirektno pomaže još većem razdvajanju među ljudima.

Molim Vas, spriječite Krčku biskupiju u naumu da iznajmi crkveno zemljište komercijalnom projektu koji će izmijeniti našu stvarnost zauvijek.

Polažem sve svoje nade i povjerenje u Vas.

Srdačan pozdrav.

Dunja Janković,
Inicijativa Čovjek po mjeri otoka

 

autograf.hr

Komentari: 

013 # pisal bum do Maršalakmet 2016-06-16 23:52
U bivšoj, omraženoj, zajednici naših naroda i narodnosti, ovakav tip pisma bio je rezerviran kad bi se netko zainatio, i pisao Maršalu. I od toga je znalo nešto i biti.
Za vrijeme Monarhije svaki je podanik carstva mogao tražiti ( i dobiti) 5 minuta nasamo sa Franjom.
Držim fige da ovaj Franjo pokaže jednak interes za podanike, barem kao onaj.
Ako ne, u videoteci imaju Kuma 3....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # Maršal, car i papaFranjo 2016-06-17 09:16
Citat kmet:
U bivšoj, omraženoj, zajednici naših naroda i narodnosti, ovakav tip pisma bio je rezerviran kad bi se netko zainatio, i pisao Maršalu. I od toga je znalo nešto i biti. Za vrijeme Monarhije svaki je podanik carstva mogao tražiti ( i dobiti) 5 minuta nasamo sa Franjom. Držim fige da ovaj Franjo pokaže jednak interes za podanike, barem kao onaj. Ako ne, u videoteci imaju Kuma 3....
U prvi mah sam pomislio da je ovo pismo upućeno na krivu adresu i da ga je Dunja trebala poslati predsjedniku Vlade, predsjedniku Sabora, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja te Predsjednici Republike. A onda sam shvatio da bi to bilo kucanje na vrata iza kojih nema ničega i nikoga tko bi se i na trenutak zamislio nad sadržajem ovakvog vapaja zbog rizika koji prijete jednoj, tzv. visokoj politici nevažnoj, malenoj otočnoj zajednici.

Pa je li onda poglavar rimokatoličke Crkve danas u Hrvatskoj ono što je građanima i podanicima nekoć bio Maršal, a prije njega car Franjo - posljednje utočište od nepravde? Ne znam, ali mislim da je ovim pismom Dunja izrazila racionalne i intuitivne dojmove brojnih građana RH izražene i govorima, parolama i transparentima onih desetina tisuća građana koji su prosvjedovali i zbog namjere da se klerikalizira obrazovni sustav.

Riječ je o dojmu da iza svih zbivanja u državi zbog kojih je mnogi građani percipiraju kao cirkus stoje režiseri koji iz sjene upravljaju događajima. Kad nakon „Hoda za život“ u kojem pored političara sudjeluje i supruga sada bivšeg premijera čelnik katoličke udruge „Vigilare“ javno kaže kako treba promijeniti mentalitet koji odobrava pravo žene na pobačaj, a potom zakon, postaje jasno zašto se ekipi koja radi na reformi školstva žele nametnuti komesari kako bi se kurikulum usmjerio u pravcu formiranja ciljanog mentaliteta. U Topuskom će se u rujnu održati 1. Hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije, a pokrovitelji tog skupa su kardinal Josip Bozanić i biskup Vlado Košić te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednik organizacijskog odbora je dr. Dubravko Habek iz bolnice Sv. Duh, gorljivi protivnik pobačaja koji se među prvima pozvao na priziv savjesti i prestao obavljati pobačaje na zahtjev žena. A novi predsjednik jedva sklepanog Ustavnog suda kaže: „Sazrelo je vrijeme za odluku o abortusu …“.

Druge primjere koji potiču dojam da sav taj cirkus režira dio katoličkog klera (brifinzi političara na Kaptolu, revidiranje povijesti, klerikalizacija javne televizije …) neću spominjati, no sve to pokazuje da se Dunja obraća pravom „Maršalu“. Utoliko više što postoji upadljiv raskorak između onoga što govori papa i što radi dio klera koji je on imenovao za crkvene funkcije.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Dosta!Kismet 2016-06-17 17:56
Citat Franjo:
Pa je li onda poglavar rimokatoličke Crkve danas u Hrvatskoj ono što je građanima i podanicima nekoć bio Maršal, a prije njega car Franjo - posljednje utočište od nepravde? Ne znam, ali mislim da je ovim pismom Dunja izrazila racionalne i intuitivne dojmove brojnih građana RH izražene i govorima, parolama i transparentima onih desetina tisuća građana koji su prosvjedovali i zbog namjere da se klerikalizira obrazovni sustav.
Riječ je o dojmu da iza svih zbivanja u državi zbog kojih je mnogi građani percipiraju kao cirkus stoje režiseri koji iz sjene upravljaju događajima.
Sve to je izrečeno i na jučerašnjem prosvjedu "Hrvatska može bolje bez vas!" na Markovom trgu u Zagrebu.

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # pišem pismo tinta mi se prolial pacino 2016-06-17 07:30
Pisao je papi Franji o toj temi i monsinjor Enzo Rodinis glavni tajnik HBK, pa je dobio jezikovu juhu od Kaptola da se petlja u stvari u koje se ne razumije. Crkva je institucija koja ne trpi nikakve prigovore ni kritike, a papa kao Božji predstavnik na zemlji prima naredbe samo od Svevišnjeg.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # naslovFacts Chech 2016-06-17 08:27
nakon ovolike količine argumentiranih stajališta ne znam kako, a da papa Franjo neće stopirat ovu ludost...

"Molim Vas, spriječite Krčku biskupiju u naumu da iznajmi crkveno zemljište komercijalnom projektu koji će izmijeniti našu stvarnost zauvijek."

Samo ovaj dio je dovoljan da prevagne svačije mišljenje...gol f - privatni interes koji savija prostorno-vreme nski kontinuum
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
7 0 # sve pod kontrolomhoward 2016-06-17 12:00
Citat Facts Chech:
nakon ovolike količine argumentiranih stajališta ne znam kako, a da papa Franjo neće stopirat ovu ludost...

"Molim Vas, spriječite Krčku biskupiju u naumu da iznajmi crkveno zemljište komercijalnom projektu koji će izmijeniti našu stvarnost zauvijek."

Samo ovaj dio je dovoljan da prevagne svačije mišljenje...golf - privatni interes koji savija prostorno-vremenski kontinuum
Ako Papa može spriječiti izgradnju golfa na Mataldi znači da kontrolira gradsko vijeće Cresa, Lošinja i kompletnu Primorsko-goran sku županiju.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # Non oletVespasianus 2016-06-17 14:26
Citat howard:
Ako Papa može spriječiti izgradnju golfa na Mataldi znači da kontrolira gradsko vijeće Cresa, Lošinja i kompletnu Primorsko-goransku županiju.
Papa ne može kontrolirati gradska vijeća i PGŽ, ali može biskupe koje je imenovao. Kad bi zatražio da Krčka biskupija raskine ugovor s Jadrankom golfa na Matali ne bililo. Ali to neće učiniti ni zbog jačih razloga od Dunjinog pisma. Kristovi učenici znaju da novac ne smrdi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
44 # iskorijenimo privatni intereshranitelj tuljana 2016-06-17 14:55
Citat Facts Chech:
nakon ovolike količine argumentiranih stajališta ne znam kako, a da papa Franjo neće stopirat ovu ludost...
"Molim Vas, spriječite Krčku biskupiju u naumu da iznajmi crkveno zemljište komercijalnom projektu koji će izmijeniti našu stvarnost zauvijek."
Samo ovaj dio je dovoljan da prevagne svačije mišljenje...golf - privatni interes koji savija prostorno-vremenski kontinuum
Znate stvarno, prvo mi je bilo smiješno ali kad sam pročitao ovu rečenicu nešto se prelomilo u meni. Pod naletom argumenata iz ove rečenice postao sam protivnikom golfa. Osobito taj zli privatni interes - znamo da je privatni interes apsolutno zlo protiv kojeg se moramo boriti. Znamo da normalan čovjek, primjerice Dunja nema privatni interes...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # privatni interesBrija 2016-06-17 16:03
Citat hranitelj tuljana:
Pod naletom argumenata iz ove rečenice postao sam protivnikom golfa. Osobito taj zli privatni interes - znamo da je privatni interes apsolutno zlo protiv kojeg se moramo boriti. Znamo da normalan čovjek, primjerice Dunja nema privatni interes...
Naravno da ima privatni interes i jasno ga je navela. Njen privatni interes je da se ne rasprodaju gradska zemljišta, da se ne ruše povijesno značajne zgrade i na njihovo mjesto dižu faksimili. Da se priroda ne uništava sječom šuma, pikamiranjem stijena i betoniranjem obale. I da se ne stvara turistička monokultura u kojoj se ljudi dijele na goste i njihove otočke sluge. Trebao si samo pročitati pa bi znao.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
96 # ...u džep 2016-06-17 10:25
Do koje ideje se stiže kada tražiš pozornost i popularnost u medijima...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
53 # ako me sad nije šlagiralo...hranitelj tuljana 2016-06-17 14:16
Naša nova zvjezdica neumorno radi, pa piše čelniku Katoličke crkve i poziva se na moral i učenje organizacije koja se zalaže protiv kobtracepcije, abortusa, rodne ideologije. Neke se stvari ne mogu kupiti novcem...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # .....asd 2016-06-17 14:37
Citat hranitelj tuljana:
Naša nova zvjezdica neumorno radi, pa piše čelniku Katoličke crkve i poziva se na moral i učenje organizacije koja se zalaže protiv kobtracepcije, abortusa, rodne ideologije. Neke se stvari ne mogu kupiti novcem...
Kontracepcija, abortus i rodna ideologija nisu jedino protiv čega se Katolička crkva zalaže ako se ne varam. Ali možda ti znaš bolje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
21 # Veći katolici od papeSnob 2016-06-28 18:58
Citat hranitelj tuljana:
Naša nova zvjezdica neumorno radi, pa piše čelniku Katoličke crkve i poziva se na moral i učenje organizacije koja se zalaže protiv kobtracepcije, abortusa, rodne ideologije. Neke se stvari ne mogu kupiti novcem...
Poanta njenog obraćanja čelniku katoličke crkve nije pitanje abortusa, kontracepcije i rodne ideologije nego bogaćenje crkve kolaboracijom s kapitalom sumnjivog podrijetla a na uštrb naroda. Djelovanje klerikalnih krugova u Hrvatskoj na oduzimanju prava ženama i LGBT populaciji spomenula je samo da istakne kako se oni ponašaju kao da su veći katolici od samoga pape. Čitam kako neka dva redikula koje je HDZ ugurao u Sabor žele pobjedu na narednim izborima da u sabornicu stave križ od tri metra i da ukinu sekularnost države:
tris.com.hr/2016/06/pero-coric-hsp-as-u-murteru-cilj-nam-je-u-da-u-saboru-bude-kriz-od-tri-metra/
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
81 # hehehehranitelj tuljana 2016-06-17 14:26
Ovom čovjeku je Dunja pisala:

www.quovadiscroatia.com/.../

I pozvala se na "moralne vrijednosti koje Crkve".
Neprocjenjivo.

Slijedi pismo organizaciji PETA da upotrijebe svoj utjecaj i pomognu povećato kvote za izlov tune.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
16 # ...don 2016-06-17 15:01
Je... crkvu,golf terenima mi moramo reći NE!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # brujet sa palentomteo 2016-06-17 16:07
Citat don:
Je... crkvu,golf terenima mi moramo reći NE!
Upravo je gradsko vijeće Lošinja reklo DA golf terenu na Mataldi pa su za nagradu dobili besplatan ručak u Velom žalu !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # abcgošćA 2016-06-17 18:14
šta ste vi glupi ili šta? zemlja je crkvena. Može ugovor potpisati biskup krčki ali neće ako mu Papa kaže da neće. Isto kao u bilo kojoj firmi. Neće niže rangirani manager odobriti projekt za koji je dobio uputu od gazde da niš od toga. Ne kužim koliko ljudi ima pobrkane lončiće. Osobno sam za golf i razvoj, no mlada dama se obratila na najbolje moguće mjesto. Još ako zna nekog našeg tko je na doškolovavanju u Vatikanu pa da to Papi podgurne na stol, super. U svakom slučaju prije negoli bi išta postigla pišuću Ministarstvu graditeljstva npr.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
51 # mislimo vs znamohranitelj tuljana 2016-06-18 07:36
Ne nego nas zanima koje je to argumente ponudila protivnica Hoda za život i promicateljica nečega što je taj isti Papa nazvao " grijehom protiv Boga Stvoritelja"? Ponudila je osjećaje. Ona ne bi golf. Financiran tudim novcima na tuđem zemljištu za što će onaj tko je novce investirao možda dobiti pazite sad - profit. Nedopustivo. Valjda bismo svi trebali živjeti od donacija tuđeg novca preko državnih natječaja?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # činjenice vs demagogijaSmib 2016-06-18 09:38
Citat hranitelj tuljana:
Ne nego nas zanima koje je to argumente ponudila protivnica Hoda za život i promicateljica nečega što je taj isti Papa nazvao " grijehom protiv Boga Stvoritelja"? Ponudila je osjećaje. Ona ne bi golf.
Da si pročitao njeno pismo vidio bi da je napisala "Pišem vam zbog jednog vrlo konkretnog problema koji se neposredno tiče Katoličke crkve. Punta Križa je mali poluotok na otoku Cresu koji svi koji su ga ikada posjetili opisuju kao magičan. Magija se nalazi u jedinstvenoj mikroklimi, te je iz toga razloga to područje stavljeno pod zaštitu Natura 2000, europske mreže zaštićenih prirodnih područja. Osim toga, cijeli otok ovisi o slatkoj vodi iz jedinoga jezera na otoku, čiji se izvori nalaze u mreži vrlo osjetljivih podzemnih vapnenačkih kanala.
Ovaj osjetljivi prirodni eko sustav uskoro će biti narušen jer privatna kompanija Jadranka, koja drži monopol nad otočkom turističkom ekonomijom, namjerava izgraditi najveći golf teren u Hrvatskoj (36 rupa), uz popratne privatne vile i luksuzni hotel, namijenjen bogatoj klijenteli." Gdje su tu osjećaji? Ja vidim činjenice i realističnu prognozu posljedica realizacije tog plana. To što je ona protivnica Hoda za život nema nikakve veze s golfom.Citat:
Financiran tudim novcima na tuđem zemljištu za što će onaj tko je novce investirao možda dobiti pazite sad - profit. Nedopustivo. Valjda bismo svi trebali živjeti od donacija tuđeg novca preko državnih natječaja?
A s ovim projektom svi čemo živjeti od - pazi sad - od profita investitora :lol:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
51 # pismo je ionako za domaću upotrebuhranitelj tuljana 2016-06-18 10:28
Pismo sam pročitao, isti tekst se sa malim izmjenama može primjeniti na bilo koji projekt na bilo kojem području. NYMBY efekt na najjaće. To nisu dokazi. Mogu ja napisati Obami "Velopin je prekrasno područje prekrasnog čarobnog otočića Lošinja, planirana izgradnja NEČEGA to će uništiti zauvijek e da Velopin je dio mreže MaturaA2000 (kao uostalom većina svih naših otoka, op. h.t.). Ugrozit će se i stanište crnike i četveroprugog kravosasa koji tu žive stoljećima. Zaustavite to."
Jesu li navedeno argumentirane tvrdnje?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
27 # Daj se sredi ...Smib 2016-06-18 12:28
Citat hranitelj tuljana:
Pismo sam pročitao, isti tekst se sa malim izmjenama može primjeniti na bilo koji projekt na bilo kojem području. NYMBY efekt na najjaće. To nisu dokazi. Mogu ja napisati Obami "Velopin je prekrasn
Zamjerio si joj da je ponudila osjećaje. A kad sam ti pokazao da nije ponudila osjećaje nego opisala konkretan problem, ti tražiš dokaze. A to se zove trolanje. Da si napisao kako za tvrdnje u pismu papi nema dokaze, ja bih napisao da dokaze kako se neće dogoditi sve što je navela nemaju ni županijska i gradska vlast, a ni investitor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 0 # otok po mjeri aktivistahranitelj tuljana 2016-06-18 13:17
Profesore opet zamagljujete raspravu citiranjem i analizon sporednih aspekata mpg upisa. To činite pogotovo kad u mom upisu nema grmatićke pogriješke koja bi se prigodno mogla iskoristiti za skretanje rasprave. Normalno da je ponudila osjećaje odnosno subjektivni dojam jer pojmovi "čarobno" "pohlepa" "elite" "harmonija" su upravo to.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
08 # Elitni osjećajiSmib 2016-06-18 13:48
Citat hranitelj tuljana:
Profesore opet zamagljujete raspravu citiranjem i analizon sporednih aspekata mpg upisa.
Nisam profesor, čak nemam ni fakultet, ali nije važno jer pročitao sam dovoljno knjiga, stripova i nagledao se filmova da prepoznam ono bitno. U tvom komentaru bitna je tvrdnja "Ponudila je osjećaje". Sve drugo je ekshibicionistička makulatura.Citat:
To činite pogotovo kad u mom upisu nema grmatićke pogriješke koja bi se prigodno mogla iskoristiti za skretanje rasprave.
Bah! (prema rječniku hrvatskog jezika knjiški izraz za izražavanje odbojnosti i gađenja.Citat:
Normalno da je ponudila osjećaje odnosno subjektivni dojam jer pojmovi "čarobno" "pohlepa" "elite" "harmonija" su upravo to.
Iskrivljuješ stvari. Sugeriraš da izriče svoj subjektivni osjećaj, a opisala je tuđi: "Punta Križa je mali poluotok na otoku Cresu koji svi koji su ga ikada posjetili opisuju kao magičan." Pridjev "čarobno" uopće nije upotrijebila ona, nego ti, a pohlepa je prema nekim doktrinama motor svakog napretka. Pojam "elita" je sociološki, a ne pjesniči pojam za izražavanje osjećaja. Riječ "harmonija" koriste oni koji su školovani više nego što je to normalno, pa im se dogodi da je neoprezno upotrijebe umjesto riječi sklad, tako da neškolovani misle da izražavaju osjećaje, a ne stanje usklađenosti dijelova neke cjeline.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
31 # veš mašinalovator 2016-06-18 10:32
Financiran tudim novcima na tuđem zemljištu za što će onaj tko je novce investirao možda dobiti pazite sad - profit...
- Pa tko još u svijetu investira - ako nema profit ?
- Ako investira iz velike ljubavi (onda pere novac)?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 0 # naslovhranitelj tuljana 2016-06-18 11:04
Citat lovator:
Financiran tudim novcima na tuđem zemljištu za što će onaj tko je novce investirao možda dobiti pazite sad - profit...
- Pa tko još u svijetu investira - ako nema profit ?
- Ako investira iz velike ljubavi (onda pere novac)?
Pa upravo to ukazuje na promašenu poantu pisma. Normalno da onaj tko investira, želi zaraditi i imati ptofit (kolokvijalno: bogatiti se). Da se razumijemo i ja sam osobno protiv tog golfa i najradije bih da se Lošinj vrati u razdoblje kakav je bio 70-ih ali što sad, tuđe vlasništvo mora biti svetinja. Čak i u nakaradi od sustava u kojem se kažnjava razbijanje jaja ptica a ubijanje ljudskih zametaka slavi kao pravo...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
18 # Erotski snovi ultraliberalaDibidus 2016-06-18 12:57
Citat hranitelj tuljana:
Normalno da onaj tko investira, želi zaraditi i imati ptofit (kolokvijalno: bogatiti se)
.Ako se investira radi "pranja novca", profit nije bitan. No ako investira zbog profita, to ne posvećuje sve što investitor radi. Investitoru se ne daju odriješene ruke da radi što god mu se prohtije čak ni na Lošinju gdje gradska vlast čini sve da investicijama ukloni sve zapreke, pa čak "gleda kroz prste" kad se napravi koju grešku u koracima. Još uvijek postoje važeći zakoni, nepotkupljeni građani, nezavisni mediji i javno mnijenje.Citat:
tuđe vlasništvo mora biti svetinja.
To je za sada samo erotski san ultraliberala. Članak 48. ustava RH kaže: Jamči se pravo vlasništva.
Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.
Članak 50.
Zakonom je moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti.
Poduzetnička se sloboda i vlasnička prava mogu iznimno ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi.
Slične odredbe sadrži i ustav Savezne republike Njemačke i drugih razvijenih zemalja. Ukratko, vlasništvo nije svetinja. Kao što rekoh, za sada. No radi se na tome da korporacijsko vlasništvo postane sveto, pa se u potaji priprema tzv. TTIP. Moguće je da je zbog ugovora s Vatikanom crkveno vlasništvo već van jurisdikcije RH, kao što je to u velikoj mjeri i sama katolička Ckva.Citat:
Čak i u nakaradi od sustava u kojem se kažnjava razbijanje jaja ptica a ubijanje ljudskih zametaka slavi kao pravo...
Budalaština. To pravo se ne slavi. Za to pravo se bori. U ime svetinje vlasništva žene nad vlastitim tijelom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
64 # good luckhranitelj tuljana 2016-06-18 13:21
Probaj objasniti kako si vlasnica svog tijela kad te policajci uhvate nevezanu:)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
09 # oprah lovuterzo 2016-06-18 16:03
Citat lovator:
Financiran tudim novcima na tuđem zemljištu za što će onaj tko je novce investirao možda dobiti pazite sad - profit...
- Pa tko još u svijetu investira - ako nema profit ?
- Ako investira iz velike ljubavi (onda pere novac)?
Novac se ne pere preko Matalde jer to Katolička crkva ne bi dozvolila, nego preko građevinskih tvrtki koje rade na izgradnji hotela, aquaparka, restorana...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
24 # tax-free zonaporeznik 2016-06-18 18:04
Citat terzo:
Novac se ne pere preko Matalde jer to Katolička crkva ne bi dozvolila
Crkva nikome ne polaže račune.
Osim Bogu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
138 # Piskaraloposilović 2016-06-18 17:44
Pa hajde daj da i to doživim. Dunja piše Papi Franji. Ma daj Dunja, bravo, očekujem da i Putinu pišeš pismo jer eto njegovi su se Rusi drznuli ulagati u Lošinj, pa da pišeš Kitarovićki kako je to dopustila, pa da nastaviš pisati Obami jer eto, investicijski fondovi imaju vlasnike koji žive na njegovom teritoriju, pa da pišeš saudijskom kralju jer za potrebe ove ruske rabote prodaju nafti istima koji se njome koriste i na lošinju, pa očekujem da Crkvu tužiš nekome, jer očigledno je tu silnu zemljurinu otela od nekoga u prethodnim stoljećima, da iz Svetog Martina iskopaš onoga tko je dopustio na te predjela naseliti nealohtone divlje svinje, da utužiš komunističku vlast koja izgradi te ceste i pristaništa, da utužiš sljednicu Austro-ugarske Republiku Austriju jer je počela razvijati turizam koji je postao masovka, pa ne možemo normalno živjeti, itd, itd. Baš uživam u tvojim potezima Dunja, kao i većina lošinjana. Što bi mi bez tebe? I da, molim te objavi nam Papin odgovor.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
19 # Svačija budalaUčen čovjek 2016-06-19 04:59
U vremenima kada je na ovim našim stranama riječ "intelektualac" postala psovkom, kada se pun previše ljudi hvali da im ni kultura ni prosvjeta ni priroda ne znače ni koliko crno ispod nokta, upravo sada trebaju nam ovakvi glasovi kao što je Dunjin. Što je to njoj trebalo? Da je htjela biti zvijezdom žutog tiska mogla je to odavno biti - dovoljno bi bilo da napravi nekakav "performans" na pravom mjestu u pravo vrijeme i uz pomoć par selfija - evo reflektora javnosti. Mogla je šutjeti, kao što šute mnogi i njurgaju doma ili u uskom krugu frendova. A ženska se odlučila na krajnje sklizak potez - napisati pismo papi Franji, iako nije vjernica. Zašto baš njemu? Osim što je on "prvi među katolicima" i time nadređen i "rimokatoličkoj crvki u Hrvata" koja je već dala zemljište na Mataldi na 50+50 godina u najam korporativnom kapitalu, papa Franjo je i isusovac koji je za svoje papinsko ime uzeo, ni više ni manje - upravo ime "malog brata" iz Asiza, tj. sv. Franje - zaštitnika prirode (isusovci i franjevci su dijametralno različiti redovi). Time, ali i brojnim drugim javnim istupima, papa Franjo je mnogima u svijetu dao nadu, bili oni vjernici ili ne, da će se sporo, ali ipak sigurno stvari mogu početi mijenjati u korist "malog čovjeka". I očuvanja prirode. Koliko god to nekome čudno zvučalo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # malo si pročitajtekmet 2016-06-19 10:27
Pogledajte si slijedeća dva linka, i možda shvatite do kud može privatno, a gdje počinje i štiti se javno.
Radnja se zbiva u Francuskoj, gdje je kapitalizam prisutan nešto duže nego kod nas, a domaće stanovništvo ima šta za počešati.

net.hr/.../...

i nakon toga

tportal.hr/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
92 # kod nas je sve naopakohranitelj tuljana 2016-06-19 13:54
Citat kmet:
Pogledajte si slijedeća dva linka, i možda shvatite do kud može privatno, a gdje počinje i štiti se javno.
Radnja se zbiva u Francuskoj, gdje je kapitalizam prisutan nešto duže nego kod nas, a domaće stanovništvo ima šta za počešati.

net.hr/.../...

i nakon toga

tportal.hr/.../...


Primjetno je da su tzv. lijevo-liberaln e (oksimoron!) stranke bile tiho.

Za razliku od Francuske, na našem otoku a uostalom ni u ostatku Hrvatske nema desnih stranaka, čuvara nacionalnih interesa, odnosno desne su samo po nazivu. U Francuskoj stranka Marie Le Pen dobija preko 25% (to je pandan našoj HČSP) i na zadnjim izborima su se lijevi i "desni" morali udružiti da ovi ne osvoje vlast... kod nas "desne" stranke primaju ilegalne imigrante a udruge financirane od strane Sorosa se bore "protiv krupnog kapitala".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # Čuvari nacionalnih interesaSnob 2016-06-28 19:07
Citat hranitelj tuljana:
na našem otoku a uostalom ni u ostatku Hrvatske nema desnih stranaka, čuvara nacionalnih interesa
Kad čujem frazu "nacionalni interesi" hvatam se za tipkovnicu i u google upisujem pojmove "korupcija", "pljačka", "sukob interesa", "kriminalna privatizacija", "pogodovanje" i sl. Odmag mi se otvore stranice i stranice s imenima poznatih čuvara hrvatskih nacionalnih interesa.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Tko nas čuva od čuvara?Bez guglanja 2016-07-01 09:47
Pitanje je tko čuva nacionalne interese od čuvara nacionalnih interesa koji pod tim nazivom čuvaju svoje privatne, ideološke, stranačke, religijske i t.d. interese. Kad ja čujem te riječi ne treba mi gugl. Samo se sjetim Sanadera, Karamarka, Tepeša, Ćorića, Ladislava Ilčića, Željke Markić, Zdravka Mamića i Kolinde Grabar Kitarović.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
11 # tko je kmet?upitnik 2016-06-26 00:24
je li kmet ista osoba (vikendas iz Osora) koja je pred par godina velicala investitora iz Rusije?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
9 0 # ...hranitelj tuljana 2016-06-26 11:14
Ne znam, ali ništa nam se ne javlja mandžurijska kandidatkijnja, valjda je dobro?!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
48 # SMRADtamanitelj tuljana 2016-06-26 18:03
Citat hranitelj tuljana:
Ne znam, ali ništa nam se ne javlja mandžurijska kandidatkijnja, valjda je dobro?!
A ja znam da si ti obični smrad.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # tko je upitnik?kmet 2016-06-26 23:17
Da li je upitnik isti onaj znak koji često vidimo na kraju rečenice, pa i ove?
Kao pravi kmet, veličam Ruse bez prestanka, jer se kod njih feudalizam najduže zadržao, pa mi to kao kmetu iznimno godi. Iako, kad se pogledaju aktivnosti odgovornih na otoku, ne manjka veličatelja....
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
7 0 # kmetuupitnik 2016-06-27 00:06
Cuj ja sam postavio pitanje i nisam bio niti zlonamjeran niti bezobrazan. Nazalost, ovaj website ne pruza mogucnost registracije korisnika kako bi mogli pratiti "tko je tko", a buduci da je postajao izvjesni user KMET koji je vrsio nuzdu po otocanima zbog nepovjerenja prema "napretku"...sa mo sam pitao. Najte kaj zamerit!
Inace Kmete, velicatelji nisu samo na otoku, za ovakve poteze i akcije treba imati dobru podrsku u centru moci (ZG). Iz tog razloga je cijela operacija povjerena provjerenom i dobro umrezenom kadru iz metropole, ovi lokalni su samo marionete koje bi dali .... za sapun.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
19 # nomina sunt odiosa estvid 2016-06-27 07:30
Citat upitnik:
Inace Kmete, velicatelji nisu samo na otoku, za ovakve poteze i akcije treba imati dobru podrsku u centru moci (ZG). Iz tog razloga je cijela operacija povjerena provjerenom i dobro umrezenom kadru iz metropole, ovi lokalni su samo marionete koje bi dali .... za sapun.
Priča je puno kompliciranija nego što se u Lošinju zna. Bez podrške državne vlasti i crkve ništa se ne bi riješilo ni u lokalnoj vlasti ni u županiji.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
017 # nismo mi, majke mikmet 2016-06-27 08:01
Kad se iscrpe sve stilske figure, tada dođe ova faza "nismo mi, to je netko iz glavnog grada, pa ne bi bez toga bilo moguće...".

Dečki, u ovom slučaju skroz ste u krivu, nisu mu u Zg prodali dionice Jadranke, nisu u Zg mjenjali vaš prostorni plan, niti Krčka biskupija nema sjedište u Zagrebu....

Pogledajte si sliku sa zadnjeg gradskog vijeća, četrnaest rukica u zraku i sjašite s metropole. Tih 14 mokri po vama, ja vas na to samo s vremena na vrijeme podsjetim :-)
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # HNS -liberalni demokratiSmijurija 2016-06-27 08:36
Citat kmet:
Pogledajte si sliku sa zadnjeg gradskog vijeća, četrnaest rukica u zraku i sjašite s metropole. Tih 14 mokri po vama, ja vas na to samo s vremena na vrijeme podsjetim :-)
Tih 14 su zapišali i sami sebe, a jedan od njih više od ostalih. Ne znam šta mu je trebalo da istrese glupost koju je naveo Purić na portalu otoci.net:

Elvis Živković (HNS) u ovome vidi "ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi".

Ako je ispravljena nepravda nanesena Katoličkoj crkvi, nije je ispravio Elvis Živković (HNS) i ostalih 13 marioneta u GV dizanjem rukica u vis za Garijev prijedlog po Šolićevom zahtjevu za izmjenu prostornog plana nego svi mi građani Hrvatske na čiji teret je Crkvi vraćeno sve oduzeto prije 70 godina. A Elvis Živković (HNS) i kumpanija su samo omogućili Crkvi da se još više obogati. Na račun ruskog kapitala i vjerojatnu štetu građana koji su njega i drugove zaokružili na zadnjim izborima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
014 # Glup ili ulizica?Miro 2016-06-27 13:49
Odluka o golfu na Mataldi = ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi :lol: Ne mogu vjerovati da netko može izvaliti takvu glupost. Sada je pitanje da li je Elvis glup ili je ulizica. A ako je ulizica kome se ulizuje. Crkvi? Mihi? Šoliću? Kapeliju? Ma ne valjda biračima :sad:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
011 # niz vjetareol 2016-06-27 14:05
Citat Miro:
Odluka o golfu na Mataldi = ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi :lol: Ne mogu vjerovati da netko može izvaliti takvu glupost. Sada je pitanje da li je Elvis glup ili je ulizica. A ako je ulizica kome se ulizuje. Crkvi? Mihi? Šoliću? Kapeliju? Ma ne valjda biračima :sad:
Dotični vijećnik (HNS) samo provodi politiku svoje stranke "uvijek uz vlast i crkvu".
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
54 # LopoviOsero 2016-06-28 21:59
Citat eol:
Citat Miro:
Odluka o golfu na Mataldi = ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi :lol: Ne mogu vjerovati da netko može izvaliti takvu glupost. Sada je pitanje da li je Elvis glup ili je ulizica. A ako je ulizica kome se ulizuje. Crkvi? Mihi? Šoliću? Kapeliju? Ma ne valjda biračima :sad:
Dotični vijećnik (HNS) samo provodi politiku svoje stranke "uvijek uz vlast i crkvu".
Zaboravljaš tko je Elvisu šefica stranke.Vesna Pusić i takvi kao on sigurno ne žele ništa dobro Lošinju ni Hrvatskoj .
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
04 # Foteljaštvoameba 2016-06-29 09:49
Citat Osero:
Citat eol:
Citat Miro:
Odluka o golfu na Mataldi = ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi :lol: Ne mogu vjerovati da netko može izvaliti takvu glupost. Sada je pitanje da li je Elvis glup ili je ulizica. A ako je ulizica kome se ulizuje. Crkvi? Mihi? Šoliću? Kapeliju? Ma ne valjda biračima :sad:
Dotični vijećnik (HNS) samo provodi politiku svoje stranke "uvijek uz vlast i crkvu".
Zaboravljaš tko je Elvisu šefica stranke.Vesna Pusić i takvi kao on sigurno ne žele ništa dobro Lošinju ni Hrvatskoj .
Šefovima stranaka se fućka za to što članstvo radi lokalno. A po tome što rade vidim da im se fućka i za Hrvatsku. Informiraj se;
volim-losinj.org/.../...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
013 # ekumenizamorigi 2016-06-27 22:11
Citat Miro:
Odluka o golfu na Mataldi = ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi :lol:
Znači da je po Elvisu sada pravda zadovoljena jer je Matalda dana Pravoslvnoj crkvi.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
06 # Sve je mogućeNNNI 2016-06-28 18:29
Citat origi:
Citat Miro:
Odluka o golfu na Mataldi = ispravljanje nepravde načinjene prije 70 godina kada je ovo zemljište oduzeto Katoličkoj crkvi :lol:
Znači da je po Elvisu sada pravda zadovoljena jer je Matalda dana Pravoslvnoj crkvi.
Na Mataldi se planira i gradnja bogomolje, ali nije precizirano kakve, koje ili čije. Možda će biti multifunkcional na. Ali ništa nas ne smije iznenaditi, jer sve je moguće. Zato su neki povjerovali da je ovo istina, a ne zafrkancija
volim-losinj.org/.../...

Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
412 # Glup i ulizicaopg 2016-06-27 22:01
Elvis Živković je glop i ulizica jer je svake nedelje u crkvi a i više jedan sin mu je na teologiji a pokvaren je do dno duše kako se ono kaže,on se plilagođava svakome što mu nešto ponudi.Trebamo ga jadnog razumjeti jer jadan radi kod Krune Lekića u škveru a tamo su plaće male
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Ljudi mojiJe li to moguće? 2016-07-25 17:31
Citat opg:
Elvis Živković je glop i ulizica jer je svake nedelje u crkvi a i više jedan sin mu je na teologiji a pokvaren je do dno duše kako se ono kaže,on se plilagođava svakome što mu nešto ponudi.Trebamo ga jadnog razumjeti jer jadan radi kod Krune Lekića u škveru a tamo su plaće male
Ja se pitam kako je moguće da je netko svake nedjelje na misi i paralelno je član HNS-a ili još bolje Sdp-a? Ma ljudi moji ide li to skupa?
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # lošinjska bandaMefisto 2016-07-25 18:01
Citat Je li to moguće?:
Citat opg:
Elvis Živković je glop i ulizica jer je svake nedelje u crkvi a i više jedan sin mu je na teologiji a pokvaren je do dno duše kako se ono kaže,on se plilagođava svakome što mu nešto ponudi.Trebamo ga jadnog razumjeti jer jadan radi kod Krune Lekića u škveru a tamo su plaće male
Ja se pitam kako je moguće da je netko svake nedjelje na misi i paralelno je član HNS-a ili još bolje Sdp-a? Ma ljudi moji ide li to skupa?
Društvo koje boravi u paklu su jadna nevinašca u usporedbi sa lošinjskim kriminalcima.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
17 # nadrealistinoah 2016-06-28 19:51
Citat NNNI:
Na Mataldi se planira i gradnja bogomolje, ali nije precizirano kakve, koje ili čije. Možda će biti multifunkcionalna. Ali ništa ne smije iznenaditi
Matalda će postati novi Jeruzalem sa katoličkom crkvom, bogomoljom i džamijom.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
62 # re:ekolog 2016-06-29 20:24
Citat noah:
Citat NNNI:
Na Mataldi se planira i gradnja bogomolje, ali nije precizirano kakve, koje ili čije. Možda će biti multifunkcionalna. Ali ništa ne smije iznenaditi
Matalda će postati novi Jeruzalem sa katoličkom crkvom, bogomoljom i džamijom.
Na Mataldi će se desiti ekološki masakr usporediv masakru na trgu Tiananmen u Pekingu.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # jednom žandar vazda žandarpivac 2016-06-29 22:12
Citat ekolog:
Na Mataldi će se desiti ekološki masakr usporediv masakru na trgu Tiananmen u Pekingu.
Bog nas jedini može sačuvati od katastrofalne politike djece bivših komunista i udbaša.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # Pravo izboragost 2016-06-30 10:27
Citat pivac:
Citat ekolog:
Na Mataldi će se desiti ekološki masakr usporediv masakru na trgu Tiananmen u Pekingu.
Bog nas jedini može sačuvati od katastrofalne politike djece bivših komunista i udbaša.
Bog nam je dao slobodne izbore. Naš je problem što biramo krive ljude da nam kroje život i budućnost.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
14 # triput Bog pomažeelmedin 2016-06-30 16:32
Citat gost:
Bog nam je dao slobodne izbore. Naš je problem što biramo krive ljude da nam kroje život i budućnost.
..i tako tri puta zaredom. Mašalla !!!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
15 # javna tajnaenzo 2016-06-29 07:29
Šta ste se nadovezali na sirotog Elvisa, pa zna se tko je dao u koncesiju Mataldu i organizirao svečano potpisivanje Ugovora na licu mjesta. :cry:
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # BalkanciS.D. 2016-06-30 09:59
Prvo da bi pismo stiglo do samog pape mora proći cenzuru "uzoritih kardinala" a oni sigurno neće uznemiravati svetog oca pismima tamo nekih balkanskih seljaka.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
05 # nije sramota biti seljakorlando 2016-06-30 11:54
Citat S.D.:
Prvo da bi pismo stiglo do samog pape mora proći cenzuru "uzoritih kardinala" a oni sigurno neće uznemiravati svetog oca pismima tamo nekih balkanskih seljaka.
Možda je papa stvarno pročitao pismo i vidio što mu rade biskupi i ekonomi po biskupijama u Hrvatskoj.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
01 # golfgošćA 2016-07-01 02:52
kada ćete vi shvatiti da je Crkva jedan veliki d.o.o. , samo što se služi ideologijom pa je nejadugovječnij i d.o.o. ekonomi i biskupi i pastoralna vijeća na lokalnim seoskim razinama rade ono što im se savjetuje i za što zaključe da će im održati popularnost. radite fame od gluposti.
I sve i da sama Njegova Presvetost pročita predmetno pismo, prvo će reach out-at nadbisupa Bozanića te biskupa krčkog da ga briefiraju jel to isplativo za firmu - both materijalno i popularizmom. Šta e to s tim Rusima, hoće li plodovi investicije unijeti što nešto profita što zaborav među različitim vjerama itd. Pa nije ni Papa s Marsa ispao...
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # prekomandaantimon 2016-07-17 08:28
Citat S.D.:
Prvo da bi pismo stiglo do samog pape mora proći cenzuru "uzoritih kardinala" a oni sigurno neće uznemiravati svetog oca pismima tamo nekih balkanskih seljaka.
Bez brige stiglo je pismo kamo je trebalo, zato je biskup Ivica smijenio Toljanića i imenovao župnikom Bašćanske drage.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # MataldaObozavatelj 2016-07-25 16:54
Ne vjerujemo da je pismo došlo do Svetog Oca, ali to da je Toljanic smirenje dosad je najbolji potez biskupa Ivice i veliki korak naprijed za Krčku biskupiji. A tebi, tko god bio, hvala što si to spomenuo.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # Smirenje?Pričaš kojesta 2016-07-25 17:18
Citat Obozavatelj:
Ne vjerujemo da je pismo došlo do Svetog Oca, ali to da je Toljanic smirenje dosad je najbolji potez biskupa Ivice i veliki korak naprijed za Krčku biskupiji. A tebi, tko god bio, hvala što si to spomenuo.
Je li ovo bila što se ono kaže štamparska greška? Da nisi mislio smijenjen? Meni taj nije neko smirenje!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
03 # call your congressman now!kmet 2016-06-30 16:58
Evo, za probu. Svatko od vas (osim vikendaša) zna točno za koga je glasao. Nazovite ih ili im napišite pismo i recite da to nije vaš interes. Zapamtite reakciju, i ako želite podjelite je s ostalima ovdje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
07 # korumpirani političarimatija g. 2016-06-30 19:17
Citat kmet:
Evo, za probu. Svatko od vas (osim vikendaša) zna točno za koga je glasao. Nazovite ih ili im napišite pismo i recite da to nije vaš interes. Zapamtite reakciju, i ako želite podjelite je s ostalima ovdje.
Nema veze za koga glasaš jer svi slušaju Garia i HDZ, a da ne govorimo kako Crkva podupire istu ekipu jer je dobila veliku lovu od koncesije Matalde.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
2 0 # RodrigoEnzo 2017-05-07 08:26
E DUNJA JELI TI. ODGOVORIO. PAPA FRANJO. ???
Ipak je prošlo prilično dugo vremena pa ako je objavi !I
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
02 # nije gotovorodinis 2017-05-07 12:07
Citat Enzo:
E DUNJA JELI TI. ODGOVORIO. PAPA FRANJO. ???
Ipak je prošlo prilično dugo vremena pa ako je objavi !I
Papa Franjo poništio Ugovor o koncesiji Matalde, ali nije to zasluga Dunje nego novog krčkog biskupa Ivice.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # Ili 2gof 1 2017-05-07 14:52
Citat rodinis:
Citat Enzo:
E DUNJA JELI TI. ODGOVORIO. PAPA FRANJO. ???
Ipak je prošlo prilično dugo vremena pa ako je objavi !I
Papa Franjo poništio Ugovor o koncesiji Matalde, ali nije to zasluga Dunje nego novog krčkog biskupa Ivice.
Ako je tako gdje će onda Jad ranka graditi golf !?!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Golfexkluziva 2017-05-07 18:37
Citat gof 1:
Citat rodinis:
Citat Enzo:
E DUNJA JELI TI. ODGOVORIO. PAPA FRANJO. ???
Ipak je prošlo prilično dugo vremena pa ako je objavi !I
Papa Franjo poništio Ugovor o koncesiji Matalde, ali nije to zasluga Dunje nego novog krčkog biskupa Ivice.
Ako je tako gdje će onda Jad ranka graditi golf !?!
Na Susku, treba premjestiti ono groblje tako da ostane lijepi plato.
Može se na dolnje selo staviti rampa tako da gore ne može nitko od raje.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
0 0 # Vječni optimistili pesimist? 2017-05-07 18:34
Citat rodinis:
Citat Enzo:
E DUNJA JELI TI. ODGOVORIO. PAPA FRANJO. ???
Ipak je prošlo prilično dugo vremena pa ako je objavi !I
Papa Franjo poništio Ugovor o koncesiji Matalde, ali nije to zasluga Dunje nego novog krčkog biskupa Ivice.
Nemoj se šaliti s takvim stvarima jer bi bilo predobro da je istinito.
Ovako nam daješ lažne nade da još ima nade za nas - pravde.
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj
1 0 # ToverašćicaGračišće 2017-05-07 21:01
Citat rodinis:
Citat Enzo:
E DUNJA JELI TI. ODGOVORIO. PAPA FRANJO. ???
Ipak je prošlo prilično dugo vremena pa ako je objavi !I
Papa Franjo poništio Ugovor o koncesiji Matalde, ali nije to zasluga Dunje nego novog krčkog biskupa Ivice.
E dragi moj Rodinisu, da je Papa Franjo poništio Ugovor o koncesiji Matalde ne bi još do danas u teretnom listu zemljišne knjige na česticama Matalde stajao upis prava građenja u korist Jadranke. Dakle: lažeš!
Odgovori Odgovori i citiraj Citiraj

Dodaj komentar

Komentari koji nemaju veze s temom članka uz koji su uneseni bit će uklonjeni. Za unos "off topic" komentara mogu se koristiti stranice SVAŠTARA 2, SVAŠTARA, ŠKOVACA i SATIRIČKI PRILOZI. Uredništvo ne snosi odgovornost za sadržaj komentara.

Sigurnosni kod
Osvježi

● ZADNJI KOMENTARI

 • Sinergija žurnih službi

  gost 19.04.2024 07:08
  Kako sastaviti Vladu i ostati pošten
  Novosti donose upute za sastavljanje Vlade: Razlika između političkog rada i prostitucije nije vrijedna spomenika. Skok iz predizborne u postizbornu fazu političkog rada je prelazak s riječi na nedjela. Ako se zbog sklapanja političkog savezništva ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 20:51
  .....
  On se ne šali. Ovo mu je lukav način potpore HDZu, kao HDZ nas brani od bubnjara koji ometaju klečavce i od feministica.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 20:16
  ....
  Daj još malo. Ovo je bolje od Prajm tajma ????

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 19:59
  ....
  Budalaština.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:55
  Školski primjer
  I na mnogim lokalnim razinama HDZ prikriveno i diskretno financira i drži na proračunskoj sisi razne redikule, mutež i ljude loše osobnosti i uvjerenja koje zajednica generalno ne trpi baš, pa oni "napadaju" HDZ ali su toliko odbojni građanima da ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:36
  Rinse/repeat
  HDZ su majstori u tome, mora se priznati. HDZ kružna ekonomija. Npr. HDZ financira Trnjanske kresove i Novosti preko SNV, i onda ovi "napadaju i ruše HDZ", uz Možemo i SKH, i onda HDZ "evo komunjara!" i potuče ih na izborima i onda opet HDZ isto ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ........ 18.04.2024 17:23
  HDZ zna
  Već će se oni snaći i oformiti vladu. Pa i AK se u prošlom mandatu svađala s Devom a on joj sada vjerno drži skale u Gradskom vijeću.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 13:07
  O babuškama, rode..
  A naš stručljak za sve i svašta dobio 3 (tri) glasa. Kako ide ona ruska poslovica?

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  NN 18.04.2024 12:29
  Prostitucija
  Koje su sada Plenkovićeve opcije? Obzirom da mu Pupovac treba u Vladi, prva je da izazove raskol u DP-u: Plenkovićeva kvaka 22: HDZ ne može sastaviti vladu bez DP-a. A DP ne može u Vladu sa Srbima. Kad bi HDZ uzeo u vladu Domovinski pokret, a izbacio ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 12:16
  Koalicija HDZ-a sa zlikovcima
  Plenković nagovara imbecile i zlikovce da vladaju zajedno. izjave i uvrede Andreja Plenkovića koje je sipao na račun Domovinskog pokreta i njihovog predsjednika Ivana Penave: “Taj Penava postoji, moja baba pokojna bi mogla biti gradonačelnica Vukovara… ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  asd 18.04.2024 11:39
  Planiranje
  Sada rade na vodovodu a kad završe za sezonu krenut će radovi na proširenju ceste. Pa će raskopati sve što su prekrili.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  nn 18.04.2024 10:29
  Obračun plaće
  Manekenka naše demokracije je poziranja u izbornom šou zaključila glasovanjem na otoku svojih djedova. Na njenom fejsu vidim da je bila u Zagrebu na nekom HDZ skupu pa me zanima tko plaća te njene putne troškove. Da li će za te dane kada je šetala po ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ....... 17.04.2024 17:23
  Podjele nisu nestale
  Pametuje nam o demokraciji ali pokazala je da pojma nema šta je to. Da zna šta je domokracija ne bi na prošlim izborima bubnula "Kampanja je završila, s njom su završile i podjele". Bilo je to rečeno vrlo komunistički ali stvarnost ju kroz ove tri ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 16:49
  Naša demokracija
  Na fejsu nam gradonačelnica pametuje da je danas važan dan "za našu demokraciju" i poziva nas da izađemo na izbore. Piše da je ona svoju građansku dužnost ispunila- Glasala je za svoju listu i za sebe i taj trenutak dala ovjekovječiti. Koketno je ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 17.04.2024 13:35
  Pomoć biračima
  Nesebično su pružali pomoć neukim biračima kako popuniti glasački listić.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 10:43
  .....
  Nije ona klasična političarka. Ona želi biti sluškinja ovih političkih giganata. i.imgur.com/tglbHoP.jpg (http://i.imgur.com/tglbHoP.jpg)

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 17.04.2024 10:19
  ...
  Zastupati će ona građane Lošinja u Saboru isto kao što je zastupala Ilovčane u slučaju Mrtvaška.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Bo 17.04.2024 10:07
  Svoji na svom hadezejci će biti
  Jel misliš na stranku koja je kandidirala Anu K. da te zastupa u Saboru? O politici njene stranke, stranke kojoj je cilj da svoji na svome u RH budu HDZ-ovci, a zbog koje je Hrvata sve manje bivši feralovac piše: Da, gospodo, Pelješki most. Most kojemu ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 09:39
  laganini
  A u radne dane na posao došeta tek nakon marende :o

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  zero sum 17.04.2024 08:59
  Lokalni hebivjetri
  Kandidatkinja se sa svojim posilnim već rano izjutra ukazala biračima na trgu :P

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  BB 16.04.2024 22:27
  ...
  No, kad se oslobodimo od srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali i potkradali i kad nas budu prodavali svjetskim jebivjetrima i ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:55
  Od stoljeća sedmog
  Od 1991. samo jedna stranka u Hrvatskoj ove zabrinjavajuće riječi poznate pjesme shvatila je kao uputu i u potpunosti ih provela: Raselit' nas triba da nas manje ima Nisu tu ni bili, tad će reći svima Nek' tuđinu grizu, roda znati neće Bez jezika narod ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:43
  Pa zaposlili su...
  Kao što svatko može vidjeti diljem Hrvatske tako i na Lošinju, HDZ je uspješno omogućio zapošljavanje preko 150.000 ljudi. Samo (mali detalj), ne Hrvata...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ...... 16.04.2024 17:53
  Naknade za zapošljavanje?
  U priopćenju je potegao i prevaru umirovljenika za obećano besplatno dopunsko osiguranje, a to se spominje i na svakoj sjednici GV. Ali jedno obećanje Ane Kučić kojim je dobila ovaj mandat se ne spominje. barem ja nisam čuo. Što je s tim? Obećanje ...

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 16:06
  Radost šeta pod zaštitom
  Dan izborne šutnje pa se narod na fejsu zeza što policija u civilu prati Radost u šetnji da ga zaštiti. I da je u zagrebu takav vjetar da bi mogao donjeti šator i plinske boce u Savsku :lol:

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 16.04.2024 12:23
  ...
  Možda su friends with benefits.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 10:01
  Pitaj hranitelja tuljana
  On je napisao da gradonačelnica ne smatra da se radi o "drpanju" a ni njen suprug. On će znati jel to suprug ili stranački drug.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Zimagor 16.04.2024 07:24
  ???
  Jel joj to suprug?

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  Gost 15.04.2024 19:50
  15 godina propagande
  Sudeći prema tragovima AK je bezrezervno radila na stvatanju medijske slike da je nešto radila. Ovo je kolaž od slučajno sačuvanih priloga objavljenih u plaćenom otočnom dodatku Novog lista kao oglas i u samom Novom listu kao novinarski članak.

  Read more...

   
 • Sinergija žurnih službi

  ... 15.04.2024 19:34
  ...
  feromoni pršte na sve strane

  Read more...

ZADNJI KOMENTARI (desno)

 • Sinergija žurnih službi

  gost 19.04.2024 07:08
  Kako sastaviti Vladu i ostati pošten
  Novosti donose upute za sastavljanje Vlade: Razlika između političkog rada i prostitucije nije ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 20:51
  .....
  On se ne šali. Ovo mu je lukav način potpore HDZu, kao HDZ nas brani od bubnjara koji ometaju ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 20:16
  ....
  Daj još malo. Ovo je bolje od Prajm tajma ????
   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 18.04.2024 19:59
  ....
  Budalaština.
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:55
  Školski primjer
  I na mnogim lokalnim razinama HDZ prikriveno i diskretno financira i drži na proračunskoj sisi ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 19:36
  Rinse/repeat
  HDZ su majstori u tome, mora se priznati. HDZ kružna ekonomija. Npr. HDZ financira Trnjanske ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ........ 18.04.2024 17:23
  HDZ zna
  Već će se oni snaći i oformiti vladu. Pa i AK se u prošlom mandatu svađala s Devom a on joj ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 18.04.2024 13:07
  O babuškama, rode..
  A naš stručljak za sve i svašta dobio 3 (tri) glasa. Kako ide ona ruska poslovica?
   
 • Sinergija žurnih službi

  NN 18.04.2024 12:29
  Prostitucija
  Koje su sada Plenkovićeve opcije? Obzirom da mu Pupovac treba u Vladi, prva je da izazove raskol ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 18.04.2024 12:16
  Koalicija HDZ-a sa zlikovcima
  Plenković nagovara imbecile i zlikovce da vladaju zajedno. izjave i uvrede Andreja Plenkovića ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  asd 18.04.2024 11:39
  Planiranje
  Sada rade na vodovodu a kad završe za sezonu krenut će radovi na proširenju ceste. Pa će ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  nn 18.04.2024 10:29
  Obračun plaće
  Manekenka naše demokracije je poziranja u izbornom šou zaključila glasovanjem na otoku ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ....... 17.04.2024 17:23
  Podjele nisu nestale
  Pametuje nam o demokraciji ali pokazala je da pojma nema šta je to. Da zna šta je domokracija ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 16:49
  Naša demokracija
  Na fejsu nam gradonačelnica pametuje da je danas važan dan "za našu demokraciju" i poziva nas ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  .... 17.04.2024 13:35
  Pomoć biračima
  Nesebično su pružali pomoć neukim biračima kako popuniti glasački listić.
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 10:43
  .....
  Nije ona klasična političarka. Ona želi biti sluškinja ovih političkih giganata.
   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 17.04.2024 10:19
  ...
  Zastupati će ona građane Lošinja u Saboru isto kao što je zastupala Ilovčane u slučaju ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  Bo 17.04.2024 10:07
  Svoji na svom hadezejci će biti
  Jel misliš na stranku koja je kandidirala Anu K. da te zastupa u Saboru? O politici ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  gost 17.04.2024 09:39
  laganini
  A u radne dane na posao došeta tek nakon marende :o
   
 • Sinergija žurnih službi

  zero sum 17.04.2024 08:59
  Lokalni hebivjetri
  Kandidatkinja se sa svojim posilnim već rano izjutra ukazala biračima na trgu :P
   
 • Sinergija žurnih službi

  BB 16.04.2024 22:27
  ...
  No, kad se oslobodimo od srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu.
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:55
  Od stoljeća sedmog
  Od 1991. samo jedna stranka u Hrvatskoj ove zabrinjavajuće riječi poznate pjesme shvatila je ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  hranitelj tuljana 16.04.2024 19:43
  Pa zaposlili su...
  Kao što svatko može vidjeti diljem Hrvatske tako i na Lošinju, HDZ je uspješno omogućio ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ...... 16.04.2024 17:53
  Naknade za zapošljavanje?
  U priopćenju je potegao i prevaru umirovljenika za obećano besplatno dopunsko osiguranje, a ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 16:06
  Radost šeta pod zaštitom
  Dan izborne šutnje pa se narod na fejsu zeza što policija u civilu prati Radost u šetnji ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  Barbika 16.04.2024 12:23
  ...
  Možda su friends with benefits.
   
 • Sinergija žurnih službi

  ..... 16.04.2024 10:01
  Pitaj hranitelja tuljana
  On je napisao da gradonačelnica ne smatra da se radi o "drpanju" a ni njen suprug. On će ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  Zimagor 16.04.2024 07:24
  ???
  Jel joj to suprug?
   
 • Sinergija žurnih službi

  Gost 15.04.2024 19:50
  15 godina propagande
  Sudeći prema tragovima AK je bezrezervno radila na stvatanju medijske slike da je nešto ...
   
 • Sinergija žurnih službi

  ... 15.04.2024 19:34
  ...
  feromoni pršte na sve strane